Słownik składników kosmetycznych

Podstawowa: Phenol
Inne nazwy: Fenol
Phenolum
Kategoria: konserwanty, substancje antymikrobowe, antitranspiranty
Opis:

Pochodzenia chemicznego. W stanie czystym fenol wykazuje silne działanie żrące na skóre i błone śluzową. Może powodować stany zapalne, w większym stężeniu głębokie uszkodzenia skóry.

Substancja o szerokim działaniu:

  • uniemożliwia oddziaływanie mikroorganizmów na skórze
  • używana w kosmetyce w środkach dezodorujących, zapobiega ona lub zmniejsza powstawanie nieprzyjemnego zapachu (antitranspirant) poprzez pokrycie go lub poprzez zredukowanie tworzenia się potu
  • dodawana jest do kosmetyków, które zawierają dużą ilość alkoholu, aby uczynić je nie do spożycia.
Kontakt: Uwagi do redakcji