Słownik składników kosmetycznych

Podstawowa: Salicylic Acid
Inne nazwy: Kwas salicylowy(pl)
Salizylsäure(niem)
2-Hydroxybenzoesäure(niem)
Kategoria: konserwanty, środki wybielające
Opis:

Pochodzenia chemicznego. Źle rozpuszczalny w wodzie proszek, który ma działanie mocno złuszczające i oczyszczające. Kwas salicylowy dopuszczony jest jako konserwant w kosmetykach do max. stężenia 0,5%. Nie stosowany w produktach do pielęgnacji dzieci poniżej 3 roku życia (oprócz szamponów). Używany m.in. w szamponach przeciwłupieżowych, wodach do włosów, w preparatach do usuwania skóry rogowej (np. na piętach).

W czystej postaci:

  • niebezpieczny przy wdychaniu lub absorpcji przez skórę
  • wywołuje podrażnienia skóry
  • doświadczenia laboratoryjne udowodniły mutogenność substancji
  • niebezpieczny dla płodu
  • wyraźny czynnik alergiczny.
Kontakt: Uwagi do redakcji