Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-11-17, 17:55   #4989
anka.d
Wtajemniczenie

Dot.: naturalne loki, loczki, fale i ich pielęgnacja cz II

tłumaczenie ostatniej już części wywiadu z ekspertami z bloga No-Poo Jilipoo:

Jakie metody oczyszczania włosów polecacie dla osób, które nie chcą używać żadnych szamponów? Czy są jakieś składniki, których takie osoby powinny szczególnie wypatrywać w składach, które oczyszcza włos, bez tarcia (without stripping. nie jestem pewna czy chodzi o tarcie, czy strip - w sensie odzierania włosa z tego co dobre)? Czy to tak na prawdę pocieranie, a nie konkretne składniki zapewnia czystość? (Zdaję sobie sprawę, że 'czystość' to pojęcie względne, w tym temacie również proszę o komentarze)

PERRY:
Jeśli nie chcesz używać szamponu, masz różne opcje. Możesz myć włosy podstawową odżywką. Szukaj produktów, które zawierają Cetrimonium Chloride lub Stearalkonium Chloride. Unikaj Dimethicone i Polyquatów, ponieważ nie zostaną one usunięte przez surfaktanty w podstawowych odżywkach. W porządku jednak będzie, jeśli użyjesz odżywki, która zawiera Dimethicone Copolyol. Ten składnik jest prawie w ogóle nie jest substantywny i nadbudowywanie nie będzie problemem. <tutaj następuje polecenie konkretnego środka: VO5 Hot Oil formula, który - o niespodzianko! nie jest dostępny w Polsce. w każdym razie zawiera ta odżywka Cocotrimonium Chloride, który wg eksperta jest zarówno świetnym kondycjonerem jak i detergentem (i wbrew nazwie odzywka ta nie zawiera olei)>
Innym rozwiązaniem będzie używanie suchego szamponu <tu znowu padają nazwy>. Te produkty nie wymagają zmywania wodą, ale duża ilość ludzi nie jest zadowolona z uczucia jakie pozostawiają. Musisz spróbować, aby ocenić czy będą pasowały Tobie.

JESS:
Osobiście, system mycia odżywką nigdy mi nie pasował, ale wiem, że mnóstwo kręconowłosych go lubi. Miałam szczęście z płukankami z łagodnym octem jabłkowym, ale nawet to z czasem może być wysuszające. Wiem, że niektóre kręconowłose używają sody oczyszczonej, ale w moim odczuciu jest to o wiele bardziej wysuszające niż szampon na SLSach. Z tego powodu, myślę że będzie dobry łagodny środek oczyszczający z delikatnym surfakantem. Zdaję sobie sprawę, że to tylko moje prywatne zdanie i wiele innych ludzi odniosło sukcesy z myciem tylko odżywką. Po prostu u mnie to nigdy nie działało.

MARSHA:
U mnie mycie odżywką nie działa za dobrze, choć wiem, że u wielu innych się sprawdza. Staram się tak konstruować formuły moich produktów, aby dziewczyny stosujące metodę CG mogły także ich używać bez obaw. Jeśli miałabym szukać składnika do formulacji bez SLSowej, zastosowałabym coco beatine, ale trzeba uważać, bo jeśli jest to jedyny detergent w formulacji - może być ostry (zwłaszcza przy wyższym pH). Odkryłam, że najlepiej współpracuje z innymi surfaktantami - jest wtedy najbardziej efektywny i delikatny. Projektowanie formulacji szamponu jest trudne, ponieważ w warunkach idealnych - detergenty najlepiej działają w środowisku zasadowym, ale ogólnie - lepiej jeśli produkt do włosów ma odczyn kwaśny, jest wtedy delikatniejszy. Idealnie pH pomiędzy 5, a 6 powinno zapewnić dobry stosunek oczyszczania do odżywiania. Ale czy konsumenci znają pH produktu, gdy go kupują? Oczywiście, że nie. Wyzwaniem jest więc, znaleźć taki, który jest dla ciebie odpowiedni. Niektórzy używają sody oczyszczonej do oczyszczania włosów, ale uważam, że może to uszkodzić naskórek włosa, więc nie będzie gorzej jeśli wybierzesz delikatny szampon. Jeśli nie chcesz używać szamponu, powinnaś unikać niektórych mocniejszych silikonów i polyquatów. Inne składniki, których możesz szukać gdy myjesz odżywką to te, które mają PEG w nazwie - większość z nich wydaje się mieć skłonności do pienienia się, co może pomóc w oczyszczaniu. Kolejną rzeczą, o której należy pamiętać stosując metodę mycia odżywką jest masaż, który ma nie mniejsze znaczenie niż składniki. Skalp na prawdę odnosi duże korzyści od masażu, pomaga to też przy usuwaniu pozostałości produktów użytych do stylizacji oraz brudu i tłuszczu.

JC:
Nie ma żadnych dowodów naukowych, że z szamponami jest cokolwiek nie tak. Masaż (tarcie) nie jest potrzebne, aby szampon zadziałał. Wszystko wyjaśnia rozpuszczalność tłuszczów. Oto prosty eksperyment, który możesz wykonać w domu. Weź talerz tłustego boczku, zjedz boczek (jeśli chcesz), włóż talerz pod zimną wodę i potrzyj reką. Czy ten talerz będzie wyglądał na czysty? Teraz nałóż odrobinę płynu do naczyń i zmieszaj go z wodą - ale nie pocieraj. Zostaw na 5 minut i spłucz - czy taki talerz jest czysty? Wypróbuj to - pocieranie nie jest konieczne, ponieważ tłuszcz jest rozpuszczany przez detergent. Oczywiście tarcie przyspieszy ten proces i pomoże rozprzestrzenić produkt po całej powierzchni, dlatego własnie myjemy głowe masując.

W skrócie - szampon jest bardzo słabą wersją płynu do mycia naczyń (dlatego szampon nie będzie dobry do ich mycia). Zawiera detergenty takie jak SLS, które rozpuszczają tłuszcze - coś, czego czysta woda nie zrobi. Ideą stosowania szamponu jest usunięcie tłuszczu oraz brudu, który przyciągany jest przez ten tłuszcz, w niskich temperaturach wody(nie mamy tego luksusu, żeby móc myć włosy w gorącej wodzie, jak to robimy z talerzami).

Jest doskonale zrozumiałe, że wielu kręconowłosym nie zależy na tym 'skrzypiąco' czystym uczuciu, na którego uzyskiwanie nastawiony jest szampon. Jest również zrozumiałe, że w przypadku bardzo mocno kręconych włosów powinniśmy wręcz dodawać oleje (tłuszcze) do włosów (ja tak robię). Jest duży wybór szamponów. Polecałabym wizytę na stronie beautybrains jeśli szukasz sedna tego - czego powinnaś oczekiwać od szamponu.

TIFFANY:
Nie potrzebujesz produktu opartego na ostrym detergencie, aby umyć włosy. Ruch i pobudzenie są bardzo skuteczne same w sobie. Pomyśl o pralce: wirnik w środku, dzięki któremu twoje ubrania kręcą się w tę i z powrotem nie jest tam bez powodu. Bez tego - detergent do prania nie był by wystarczająco efektywny, bez znaczenia ile chemikaliów i surfaktantów o zapachu 'morskiej bryzy' naładujesz.

Jeśli przyzwoicie oczyszczasz głowę raz w tygodniu, nawet bez zadnego detergentu i zapewniasz sobie dobry, energiczny masaż skalpu podczas mycia - używając opuszków palców i pocierając skalp pewnie i energicznie, tworząc koliste ruchy - wymasowywujesz nadmiar sebum i brudu z okolic mieszków włosów stymulując jednocześnie gruczoły łojowe, aby zachowały swoje prawidłowe funkcje. Czynnik oczyszczający działa usuwając olej i pozostałości (kosmetyków i brudu, martwe komórki włosów i skóry głowy) bez uszkadzania i wysuszania włosa. Dobry produkt do oczyszczania nie może pozbawiać włosów nawilżenia i olei, które zapewniają zdrowie włosa.

Ja nie używam szamponu od kwietnia 2002 r. Moje włosy są ekstremalnie czyste i w najmniejszym stopniu nie są brudne czy tłuste. Jeśli sulfaty i im podobne byłyby niezbędne do efektywnego oczyszczania włosów, nie byłabym w stanie zachować nie tylko dobrego, ale nadzwyczajnego zdrowia moich włosów w ciągu ostatnich 7,5 lat.

Ostatnie zadane pytanie dotyczy mydeł do włosów. Ponieważ w Polsce nie są one tak bardzo popularne, i o ile mi wiadomo - żadna z nas nie zastanawiała się nad ich używaniem - tylko krótko podsumuje. Żaden z ekspertów nie poleca mydeł ze względu na ich zasadowy charakter (odczyn pH 8-10). Nie są one lepsze od szamponów - są wręcz bardziej inwazyjne, mogą wysuszać i otwierać łuski włosów. Używanie mydeł do włosów zaburza naturalne funkcje skóry głowy - pozbawia je niezbędnej warstewki tłuszczu i zmienia odczyn z kwaśnego - na zasadowy, która chroni skórę przed bakteriami i grzybami.
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora