Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Produkty do włosów bez silikonów!!!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-11-25, 10:40   #787
kosmetolog1
Raczkowanie

Dot.: Produkty do włosów bez silikonów!!!

Cytat:
Napisane przez SaaShaa Pokaż wiadomość
mi tu nie pasuje.
Jolie w pierwszym poście pisze wyraźnie:

WYMAGAJACE SULFATES DO USUNIECIA - lepiej sie od nich trzymac z daleka
-cyclomethicone
-cyclopentasiloxane
-trimethylsilylamodimethic one
- trimethylsiloxysilicates

sulfates dla jasności to chodzi o właśnie te detergenty SLS, czyż nie?

natomiast Kosmetolog pisze
"cyclomethicone zmyjesz obojętnie jakim szamponem"

chemikiem może nie jestem, ale jak dla mnie oba posty się gryzą, dlatego proszę o wyjaśnienie

nie mam nic do reszty wypowiedzi kosmetologa

"cyclomethicone to silikon lotny i on z włosów, czy skóry odparowuje "do sucha" więc po kilku godzinach od nałożenia cyclometicone w zasadzie nie ma co zmywać"

bo znalazłam informacje, że odparowuje z powierzchni dając efekt wchłonięcia i zmatowienia
natomiast pisze jeszcze o tym cyclomethiconie że, nie jest toxyczny, ale może podrażnić skórę, że pochłania łój i pot zapobiegając łuszczeniu, oraz, że jest zaskórnikotwórczy bowiem zatyka pory i utrudnia procesy wydalania i wydzielania w skórze

i tak sobie myśle że ten silikon jest ale go nie ma paruje z włosów ale nie ze skóry?
cyclomethicone ma takie właściwości, że ułatwia równomierne rozprowadzanie preparatów na skórze. głownie chodzi tu o równomierne rozprowadzanie olei i substancji tłuszczowych. sam odparowuje ze skóry czy włosów, tworząc jednocześnie mikropory dzięki którym skóra oddycha. podobnie działa dimethicone z tym że on wolniej odparowuje ze skóry. kiedyś pisałam z Jolie i napisała mi że po nałożeniu cyclometicone na skórę musiała go zmywać mydłem. zrobiłam to samo.na przedramię nałożyłam troszkę cyclomethicone (mieszanina silikonów D4 i D5) i na początku była tłusta plamka, której po pwenym czasie nie było i nawet po przejechaniu palcem nie czułam żeby coś tłustego na skórze zostało. nawet gdyby niewielkie ilości cyclomethicone zostawały to myślę że nie potrzeba koniecznie szamponu na slesie by tą resztkę zmyć. delikatny szampon też sobie poradzi.
mam książkę o surowcach kosmetycznych poszukam o cyclomethicone i wkleję tu tylko troszkę później bo musze uciekać do badań.
kosmetolog1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując