Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-07-05, 22:22   #27
jumaatt
Rozeznanie
 
Avatar jumaatt
 
Zarejestrowany: 2009-10
Lokalizacja: Wrocław/NRW
Wiadomości: 702
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IV

Detergenty w szamponach

Dziękuję Kosmetolog1 za uzupełnienie i skorygowanie zebranych przeze mnie informacji


Wiele osób z naturalnie kręconymi włosami stara się ograniczyć lub wyeliminować z pielęgnacji używanie silnych szamponów.
Pomysł ten został spopularyzowany wraz z pojawieniem się książki Lorraine Massey „Curly Girl”. Autorka postuluje traktowanie włosów kręconych z najwyższą delikatnością.
Massey zaleca unikanie szamponu, ponieważ kręcone włosy z natury pozbawione są dostatecznego nawilżenia ze względu na ich specyficzny kształt i strukturę. Jeśli włosy nie są wystarczająco natłuszczone, zbyt silnie działające szampony mogą dodatkowo pozbawić włosy niezbędnej warstwy sebum i nawilżenia oraz spowodować rozchylenie łusek włosa. To może doprowadzić do plątania się włosów i zwiększenia ich podatność na złamanie oraz ich przesuszenia.

W związku z tym wiele kręconowłosych poszukuje szamponów opartych na przyjaznych lokom detergentach, których można często używać, nie narażając się przy tym na wysuszenie włosów.

Substancje, które w szamponach są odpowiedzialne są za proces mycia nazywamy surfaktantami. Są to środki powierzchniowo czynne, które poprzez obniżenie napięcia powierzchniowego wody umożliwiają usuwanie brudu z powierzchni włosa.


Cząsteczka surfaktantu składa się z części polarnej (głowy cząsteczki), która jest hydrofilowa oraz z niepolarnego łańcucha, który jest hydrofobowy (rysunek 1)


Przy odpowiedniej koncentracji w wodzie substancje te łączą się w rozmaite układy tzw. micele kosmetyczne na zasadzie przylegania do siebie hydrofobową (lipofilową) częścią cząsteczki, pozostawiając na zewnątrz hydrofilową główkę (rysunek 2)


Dzięki obniżeniu napięcia międzyfazowego na granicy faz woda–brud micele wykazują zdolność odrywania, otaczania i zamykania (wciągania) kawałków brudu wewnątrz swojej hydrofobowej struktury i zamykania go tam. Tak zemulgowane zanieczyszczenia są zawieszane w wodzie i następnie spłukiwane.


Środki powierzchniowo czynne możemy podzielić na:


  1. Surfaktanty anionowe – grupa hydrofilowa ma charakter jonu ujemnego
W przemyśle kosmetycznym stanowią największą grupę środków powierzchniowo czynnych, ponieważ są tanie oraz wykazują doskonałe właściwości myjące i pieniące.
Wśród nich występują najbardziej powszechny SLS oraz łagodniejsza wersja SLES.
Tensydy anionowe uważane są za najbardziej drażniące i wysuszające w pielęgnacji włosów kręconych, dlatego lepiej ich używać jedynie do okazjonalnego oczyszczania włosów ze środków stylizujących czy silikonów.

Należy przy tym pamiętać, że bardzo dobrze współpracują z surfaktantami niejonowymi i amfoterycznymi. Dodatek powyższych do receptury może w znaczący sposób wpłynąć na ich sposób działania. Np. dodatek alkilopoliglukozydów ( coco-glucoside, decyl-glucoside) czy amfoterycznej betainy złagodzi wysuszające działanie SLS-ów, natomiast dodatek niejonowych Laureth-ów może z kolei znacząco podnieść właściwości myjące, a tym samym wysuszające takiego szamponu.


Do surfaktantów anionowych należą:


Alkylbenzene sulfonates
Ammonium laureth sulfate: can be drying to the hair
Ammonium lauryl sulfate: can be very drying to the hair
Sodium C14-16 Olefin Sulfonate
Sodium cocoyl sarcosinate
Sodium laureth sulfate: can be drying to the hair
Sodium lauryl sulfate: can be especially drying to the hair
Sodium lauryl sulfoacetate
Sodium myreth sulfate
TEA-dodecylbenzenesulfonate
Ethyl PEG-15 cocamine sulfate
Dioctyl sodium sulfosuccinate


Surfaktanty kationowe – grupa hydrofilowa ma charakter jonu dodatniego

Według metody CG niektóre z nich mogą wykazywać delikatne działanie myjące.
Jednak według powszechnie dostępnej literatury mają działanie bakteriobójcze oraz wykazują efekt kondycjonujący włosy i nie są używane jako środki myjące.


Przykłady takich środków to:
Behentrimonium chloride
Behentrimonium methosulfate (gentler)
Benzalkonium chloride
Cetrimonium chloride
Cinnamidopropyltrimonium chloride
Cocotrimonium chloride
Dicetyldimonium chloride
Dicocodimonium chloride
Dihydrogenated tallow dimethylammonium chloride
Hydrogenated Palm Trimethylammonium chloride
Laurtrimonium chloride
Quaternium-15
Quaternium-18 Bentonite
Quaternium-18 Hectonite
Quaternium-22
Stearalkonium chloride
Tallowtrimonium chloride
Tricetyldimonium chloride



Surfaktanty niejonowe (neutralne) – grupa hydrofilowa nie ma ładunku


Wśród nich jest grupa wyjątkowo łagodnych poliglukozydów, do których należą między innymi coco-glucoside, decyl-glucoside oraz lauryl-glucoside. Zaliczane są one do związków niedrażniących, nietoksycznych, dobrze tolerowanych przez skórę i śluzówkę. Układy te są ponadto bezpieczne ekologicznie, łatwo bowiem ulegają biodegradacji. W kosmetyce naturalnej odgrywają główną rolę. Szampony oparte na tej grupie detergentów będą dobrze nadawały się do łagodnego oczyszczania włosów kręconych.
W grupie detergentów neutralnych znajdują się również Laurethy (np. Laureth-4, Laureth-10), które dodane do SLS-u mogą znacząco podnieść jego potencjał myjąco-drażniący.

Przykładowe surfaktanty niejonowe:
Coco glucoside
Decyl glucoside
Laureth-10 (lauryl ether 10)
Laureth-23
Laureth-4
PEG-10 Sorbitan Laurate
Polysorbate- (20, 21, 40, 60, 61, 65, 80, 81)
PPG-1 Trideceth-6
Steareth- (2, 10, 15, 20)
C11-21 Pareth- (3 do 30)
C12-20 Acid PEG-8 Ester



Surfaktanty amfoteryczne – posiadają jednocześnie grupy kationowe oraz anionowe. Ich ładunek jest zależny od ph roztworu.

Największa grupa spośród nich to grupa betain. Dobrze się pienią, są biodegradowalne i posiadają dobre właściwości myjące. W produktach drogeryjnych są używane dla złagodzenia wysuszającego potencjału tensydów anionowych. Grupa dodatnia z amfoterycznego surfaktanata łączy się z ujemną anionowego, łagodząc w ten sposób jego działanie.


Cocamidopropyl betaine
Coco betaine
Cocoamphoacetate
Cocoamphodipropionate
Disodium cocoamphodiacetate
Disodium cocoamphodipropionate
Lauroamphoacetate
Sodium cocoyl isethionate


Źródła:
http://www.olionatura.de/_basics/tenside.php
http://www.naturallycurly.com/curlre...-care-products
http://www.naturallycurly.com/curlre...lfates-and-you
http://www.naturallycurly.com/curlre...ts-in-shampoos
jumaatt jest offline