Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - FAQ dla kręconowłosych - zajrzyj, zanim zapytasz
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-06-05, 22:59   #34
syrenka
Wtajemniczenie

FAQ dla kręconowłosych - zajrzyj, zanim zapytasz

O wilgotności procentowej i punkcie rosy raz jeszcze

* Wilgotność powietrza ma przełożenie na moc skrętu włosów kręconych.

* Uznajemy, że punkt rosy jest bardziej miarodajnym wskaźnikiem wilgotności powietrza niż wilgotność podana w procentach.

Dla ułatwienia:
Punkt rosy (DP/PR) >15 stopni C = duża wilgotność powietrza
PR < 1.5 stopień C = suche powietrze
PR 1.5-15 stopni C. = optymalna wilgotność powietrza.

Podane dane są orientacyjne!
Sama musisz ustalić czy optymalna dla Ciebie wartość PR to 1 czy 5 stopni C oraz kiedy twoje włosy odczuwają powietrze jako suche, a kiedy jako wilgotne.

* Włosy chłoną wodę lub wyparowuje ona z nich w zależności od warunków atmosferycznych:
- gdy wilgotność jest duża, włosy chłoną wodę; skręt może się zwiększyć, ale włosy mogą się puszyć.
- gdy jest sucho oddają wodę, co spowodować może rozluźnienie skrętu, puszenie i suchość włosów

* Humektanty wiążą wodę z otoczenia.
Nałożenie ich na włosy w warunkach bardzo suchego/wilgotnego powietrza może nasilić wspomniane wyżej procesy.
Dlatego należy rozważnie korzystać z produktów, które zawierają humektanty na wysokich pozycjach w składzie, gdy powietrze jest bardzo suche i bardzo wilgotne.
Pomocne okazują się wtedy produkty, w których przeważają emolienty tworzące na włosie film, który zapobiega nadmiernemu odparowaniu/wchłonięciu wody.

* Przykładowe humektanty
gliceryna, glikol propylenowy, mocznik, żel/kwas hialuronowy, proteiny , sorbitol, aloes, miód

* Przykładowe emolienty
alkohole tłuszczowe (w nazwie alcohol np. cetearyl alcohol, denat alc. do tej grupy nie należy), oleje, silikony, parafina, lanolina

Szczegóły oraz obszerniejszą listę składników znajdziesz TUTAJ
Punkt rosy można sprawdzić TUTAJ

Nie wolno zapominać też o wilgotności podanej w procentach.

Przykładowo, dla mnie punkt rosy o wartości 3st.C, oznacza, że wilgotność jest niska. Ale jeśli dodatkowo procentowa wartość wynosi 29% to znaczy (dla moich włosów), że jest bardzo niska! Było kilka takich dni w kwietniu i były to najbardziej kryzysowe dni tej wiosny. PR zmieniał znacznie wartość w trakcie dnia z 3 do 10!

Tak jak pisałam, dla mnie osobiście prostszym wydaje mi się działanie gdy:
* wilgotność jest bardzo duża ----> uważam na humektanty lub ich unikam, kwaśne plukanki mogą przynieść dobre efekty.
* wilgotność średnia, stosuję humektanty w ograniczonych ilościach
* suche i bardzo suche powietrze ---> trudna walka o skręt, ma on tendencje do rozprostowywania się; reanimacja produktem humektantowym może przynieść efekt, ale nie zawsze długotrwały

Więcej o punkcie rosy i wilgotności znajdziesz w artykule.

Bardzo przydatny post szczegółowy o pogodzie poza wizażem!

Zalecam własne obserwacje i zdawanie z nich relacji w wątku pielęgnacyjnym!

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2012-08-12 o 11:37
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora