Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-03-24, 11:10   #47
myszka2020
Zakorzenienie
 
Avatar myszka2020
 
Zarejestrowany: 2010-06
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 4 072
Wpisy w blogu: 20
Dot.: FAQ dla kręconowłosych - zajrzyj, zanim zapytasz

Oleje - szczegóły wnikania według zawartości kwasów tłuszczowych


1.Jednonienasycone (kwas oleinowy omega 9)
-z orzechów laskowych 85% (mazidła nierafinowany, zsk rafinowany)
-z nasion papai 72% (zsk rafinowany)
-z pestek śliwki 70% (mazidła i zsk nierafinowane)
-z pestek moreli 65% (zsk nierafinowany)
-z pestek wiśni 65%
-z pestek brzoskwini 64% (zsk rafinowany)
-ze słodkich migdałów 63% (zsk nierafinowany i rafinowany)
-z avocado 62% (zsk nierafinowany)
-z orzechów arachidowych 60%
-z orzechów macadamia 58% (zsk nierafinowany)
-oliwa z oliwek 56%
-z miodli indyjskiej 50% (zsk nierafinowany)
-sezamowy 50%, ma też sporo omega 6 (zsk nierafinowany)
-tamanu 49%, ma też sporo omega 6 (mazidła i zsk nierafinowane)
-arganowy 42%, ma też sporo omega 6 (zsk nierafinowany)
-ryżowy 42%, ma też sporo omega 6
-baobab 40%, ma też sporo omega 6 (zsk nierafinowany i rafinowany)

2. Wielonienasycone (kwas linolowy omega 6 i kwas alfa-linolenowy omega 3)
-z nasion czarnej maliny 90-94% (mazidła nierafinowany)
-z nasion czerwonej maliny 85% (mazidła i zsk nierafinowane)
-z orzechów włoskich 84% (mazidła nierafinowany i zsk rafinowany)
-z krokosza barwierskiego 80% (zsk nierafinowany)
-z róży piżmowej 78% (mazidła nierafinowany i zsk taki i taki)
-jeżynowy 77% (mazidła nierafinowany)
-żurawinowy 76% (mazidła i zsk nierafinowane)
-z truskawki 75% (mazidła i zsk nierafinowane)
-z pachnotki 75% - przewaga omega 3 aż 65% (zsk nierafinowany)
-konopny 75% (mazidła i zsk nierafinowane)
-lniany 73% - przewaga omega 3 aż 58% (zsk nierafinowany)
-z wiesiołka 73% (mazidła i zsk nierafinowane)
-z męczennicy 70%
-z komosy 63% (mazidła nierafinowany)
-słonecznikowy 62% (zsk nierafinowany)
-z pestek arbuza 61% (zsk rafinowany)
-z nasion czarnej porzeczki 61% (mazidła nierafinowany i zsk taki i taki)
-z nasion jabłka 60% (mazidła nierafinowany)
-z kiełków pszenicy 60% (zsk nierafinowany)
-z pestek dyni 60% (zsk nierafinowany)
-z czarnuszki siewnej 58% (mazidła i zsk nierafinowane)
-sojowy 57% (zsk nierafinowany)
-kukurydziany 56%
-z nasion bawełny 55% (mazidła nierafinowany i zsk rafinowany)
-z linianki siewnej 55% - przewaga omega 3 aż 40% (zsk nierafinowany)
-z amarantusa 49% (mazidła nierafinowany)
-z ogórecznika lekarskiego 40% (mazidła i zsk nierafinowane)

3. Nasycone - sporo mają głównie masła i stałe oleje
-olej kokosowy - dużo laurynowego i omega 9
-olej babassu - dużo laurynowego i omega 9
-masło tucuma - dużo laurynowego i omega 9
-masło shea - dużo stearynowego i omega 9
-masło cupuacu - dużo stearynowego i omega 9
-masło mango - dużo palmitynowego i stearynowego
-masło kakaowe - dużo palmitynowego, stearynowego i omega 9
-olej palmowy - dużo palmitynowego i omega 9

4. Inne
-jojoba 65-80% głównie kwas eikozanowy (mazidła i zsk nierafinowane)
-rycynowy 90% głównie kwas rycynolowy (zsk taki i taki)
-pestki granatu 72-79% głównie kwas punikowy (zsk nierafinowany)


Nieco więcej o olejach Alterra

Olejowanie w pigułce
__________________
Kasia na fali - bloguję o pielęgnacji moich falowanych włosów:
Maska Anwen do włosów wysokoporowatych kakao i kiełki pszenicy)

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2012-03-22 o 21:35
myszka2020 jest offline