Dot.: Dekupażystki w kuchni czyli co nam w garnkach gra
Aroniowka
3 litry wody
2kg aronii
400 lisci wiśni
2kg cukru-ja daje nieco mniej
1 litr spirytusu
1 kwasek cytrynowy
Aronię i liście umyte wrzucam do zamrażarki na ok 2 tyg.-aronia traci w ten sposób cierpki smak a liście czekają sobie,( bo z drzew już wiśniowe opadają0,nic im nie będzie.
Po wymrożeniu owoców wyjmuję wkładam do gara,zalewam wodą,dodaję cukier i gotuję ok.30-40 min,
Odstawiam na 24 godz,przecedzam, lekko wyciskam owoce,dodaję kwasek,spirytus i rozlewam do buteleczek.
Zakręcam i niech sobie trochę poczeka,np.1 miesiąc-choć już jest dobre.
Keczupek domowy-palce lizać.
2kg.dojrzałych pomidorow
25 dkg cebuli
1/2litra octu jabłkowego
25 dkg jabłek
45 dkg cukru pudru
sól,pieprz kajeński,ziele angielskie,3-4listki laurowe,4-5 goździków
Przyprawy zagotuj z octem,przecedź.
Sparzone i obrane pomidory,pokrojone plus pokrojona cebula i jabłka włóż do przecedzonego octu i gotuj ,aż wszystko będzie miękkie(1 godz)
Zmiksuj,dodaj cukier,dopraw solą,pieprzem.Pogotuj mieszając -jeśli ma być rzadki to juz do słoików,jeśli lepiej by był gesty to pogotuj dłużej-woda ciut wyparuje.Do słoików-pasteryzuj 10 minut.
Edytowane przez kaj07
Czas edycji: 2011-09-08 o 21:28
|