Dot.: Naleśniki
Ja wczoraj na kolacje zrobilam nalesniki na slono z takim farszem.
Farsz na okolo 15 nlesnkow:
1 sredniej wielkosci cebula,
2 duze zabki czosnku
2 bardzo duze pieczarki
2 duze pomidory
1 czubata lyzka koncentratu pomidorowego
1 mala puszka 150 g kukurydzy
1 puszka 200 g tunczyka w sosie wlasnym, nie plywajace w sosie kawalki, tylko tunczyk jakby w jednym kawalku pokrywajacy cala puszke, jezeli plywajace kawalki to trzeba 2 takie puszki
sol, pieprz slodka lub ostra papryka w proszku
1 kostka rosolowa
Usmazyc na newielkiej ilosci oleju drobno pokrojone pieczarki z cebula i czosnkiem. Wrzucic je razem z tym olejem do niewielkiego garnka, wkroic do tego 2 pomidory (mozna z nich zdjac wczesniej skorke), wrzucic kostke rosolowa, doprawic sola (uwazac z sola, ze wzgledu na koste rosolowa, ktora jest juz slona, lepiej doprawic na koniec sola gotowy juz sos, jezeli jest to potrzebne), pieprzem i papryka w proszku slodka lub ostra (dla tych ktore wola pikantniejszy sos) i dusic pod przykryciem.
Jak pomidory beda juz miekkie, co dzieje sie szybko to rozgniesc je troche praska do purée, zeby nie byly w kawalkach. Dodac do tego odsaczone kukurydze i tunczyka. Tunczyka rozbic na kawalki widelcem i wszystko razem wymieszac, zagrzac przez chwile i na koniec dodac czubata lyzke koncentratu pomidorowego, dokladnie wymieszac i gotowe.
Na polowie usmazonego nalesnika wylozyc troche farszu i przykryc druga polowa nalesnika, lub wylozyc troche farszu na caly nalesnik i przykryc drugim nalesnikiem.
Edytowane przez Lazurowewybrzeze
Czas edycji: 2013-01-19 o 07:40
|