Wczoraj obejrzałam ciekawy wykład na temat olejów i prawie wszystkie moje wątpliwości zostały rozwiane. A więc tak:
Smażenie ogólnie jest niezdrowe, czy to na oleju czy bez, podobnie grillowanie, a także pieczenie.
Najlepszymi olejami do smażenia są oleje rafinowane, nasycone o jak najmniejszej zawartości kwasów omega 3 i 6.
Najlepszymi olejami do smażenia są kolejno oczywiście rafinowane: Olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej ryżowy, a także smalec. Nierafinowane oleje są zdrowe spożywane tylko na surowo, w przypadku smażenia na nich można nabawić się raka i miażdżycy szybciej, niż przy nieumiarkowanym spożywaniu masła i smalcu.
MonikaPogrzeba- wprowadziłam siebie i Ciebie w błąd, olej rzepakowy, który zakupiłam owszem, był bio, ale w połowie, ponieważ rzepak do niego użyty pochodził z certyfikowanej uprawy, jednak okazało się, że jest rafinowany. Dzisiaj kupiłam olej rzepakowy bio nierafinowany, choć nie napisano tego słowa wprost, ale pisze na nim, że nie zastosowano do jego powstania żadnych substancji chemicznych, a jedynie metody mechaniczne i niestety
ma wstrętny smak i zapach, czyli wracam jednak do swojej pierwszej opinii, o czym była kiedyś rozmowa. W dodatku pisze na nim, że zalecają go do sałatek, surówek, nie do smażenia. Sprawdź dokładnie czy oleje, które kupujesz są nierafinowane, czy tylko bio