Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Torty
Wątek: Torty
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-11-04, 16:05   #14
asiulkaa
Zakorzenienie
 
Avatar asiulkaa
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
Dot.: Torty

a teraz tort truflowy, biszkopt jak w poprzednim torcie a krem:
SKŁADNIKI

250 g masła

150 g cukru pudru

100 g czekolady gorzkiej lub deserowej

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

150 g startej czekolady

spirytus do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Masło z cukrem pudrem zmiksować na jednolitą masę (raczej nie stosować cukru kryształu bo nie będzie chciał się rozpuścić. Czekoladę rozpuścić i dodać do masy, następnie dodać kawę rozpuszczalną (najlepiej rozpuścić ją z łyżeczką wody- żeby nie było grudek). Dodawać spirytus wg przepisu 2 łyżki ale ja preferuję większe ilości (zazwyczaj było to 100 ml).

Biszkopt nasączyć spirytusem rozmieszanym pół na pół z dowolnym sokiem owocowym. Krem po 1/3 nałożyć pomiędzy trzy warstwy biszkoptu, resztą wysmarować wierzch i boki tortu. Obsypać całość startą czekoladą.

Jako ozdobę można zrobić takie kulki jak na obrazku, ale osobiście odradzam, raz zrobiłam i w jedzeniu to nie było zbyt szczęśliwe bo w jednym miejscu miało się dużo kremu do zjedzenia bez biszkoptu, a krem jest ciężki.

Tort można zrobić w wersji piętrowej, wtedy kremu należy zrobić dwa razy więcej a biszkopty upiec dwa różnej wielkości, lub jeżeli ktoś chce jeszcze większy to trzypiętrowy. Należy zrobić dwa takie same biszkopty. Z jednego obciąć około 3 cm brzegu. Brzeg wysmarować z jednej strony kremem i zwijać w kółko.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Resize of skanuj.jpg (78,2 KB, 914 załadowań)
__________________
asia
asiulkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując