Nowość - Klub Kosmetyków Luksusowych

Wizażanki
Twój profil
Twoja szafa
Twoja torebka
Twój album
Forum
Blogi
Styl życia
Wizaz.pl
Polki.pl
Uroda.pl
Viva.pl
Dziecko i wychowanie
BabyOnline.pl
CiazaPorod.pl
MamaCafe.pl
AbcKarmienia.pl
ZdrowyBobas.pl
Czasopisma
Przyjaciółka
Party
Pani Domu
Uroda
Vita
Twoje Dziecko

Mamo To Ja
Twój Maluszek
Przedszkolak
Dom i Wnętrze
Serwisy specjalne
Viva Photo Awards
Kolekcje filmowe
Fundacja Przyjaciółka
Viva Najpiękniejsi
Dziecko na okładkę

Wróć   Forum Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o perfumach, ale baliście się zapytać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-26, 10:58   #1
och
Rozeznanie

Jak opakować perfumy do wysyłki?

Nie znalazłam w wyszukiwarce podobnego wątku, a wiem, że wy często sprzedajecie na allegro perfumy, które wam się nie podobają itp, więc mam pytanie jako absolutny żółtodziób w tej sprawie-w co pakujecie perfumy, żeby dotarły do właściciela całe i niezniszczone? Bo koperta bąbelkowa mi się nie widzi, jak do niej włożyć pudełko z perfumami?Czy może macie jakieś inne sposobowy? Ja jeszcze nic nie sprzedałam na allegro i bardzo się boje, że coś pochrzanię dlatego się chciałam was poradzić bo pilnie potrzebuje sprzedać jeden flakonik (niestety nie mój zapach, a za odzyskaną kasę kupię sobie bardziej trafiony.
och jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-26, 11:08   #2
danaida
Zadomowienie

Dot.: Jak sprzedawać perfumy na allegro?

Oprócz koperty bąbelkowej dobrze jest owinąć flakon perfum albo kartonik z perfumami dodatkową folią bąbelkową i obkleić taśmą klejącą . Lepiej przesadzić z zabezpieczeniem niż potem wymieniać @.
28 X 1933
danaida jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-26, 11:14   #3
och
Rozeznanie

Dziekuję za szybki odzew
A czy trzeba dodawać naklejkę "uwaga szklo"?I gdzie można kupić taką folię bąbelkową?
Ja myslałam, żeby do kartonika z flakonem włożyć dużo chusteczek albo bibułki, żeby flakon w środku "nie latał";P
Stary 2009-06-26, 11:20   #4
danaida
Zadomowienie

Też tak można, ale dodatkowo folią też bym zabezpieczyła.

Przejrzyj sobie jeszcze ten wątek:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=343199
28 X 1933
Stary 2009-06-26, 11:22   #5
skarbiatko
Zakorzenienie

Smaczny profil skarbiatko
Liczba
przepisów
Ranking
Smakmistrza
Ranking
krytyka
1 0 45

Cytat:
Napisane przez och Pokaż wiadomość
Dziekuję za szybki odzew
A czy trzeba dodawać naklejkę "uwaga szklo"?I gdzie można kupić taką folię bąbelkową?
Ja myslałam, żeby do kartonika z flakonem włożyć dużo chusteczek albo bibułki, żeby flakon w środku "nie latał";P
można włożyć to co masz pod ręką,choćby zmiętą gazetę ja mniejsze flaszeczki,czy kartoniki wysyłam w kopercie a większe czy te paczkowe w pudełku i jak nie mam bąbli to upycham dookoła gazety albo takie pianki małe albo styropian..

Czasem z dnia na dzień zmienia się wszystko......
skarbiatko jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-26, 11:28   #6
Polly_
Zakorzenienie

Wpisy w blogu: 2
Smaczny profil Polly_
Liczba
przepisów
Ranking
Smakmistrza
Ranking
krytyka
0 0 126

pelny flakon wysyłałam raz i opakowałam go tak:
- butelkę owinęłam cienko bąblami i włozyłam na ciasno do oryginalnego kartonika
-kartonik owinełam folią boblową
- włozyłam do kartonowego pudełka
-pudelko owinelam bąblami
- wlożyłam do starej koperty bąblowej
- włożyłam do nowej koperty bablowej A4

-i tak sie bałam ze na poczcie rozbiją

zakupy Escentric 01

zakupy molecule 02

szukam ksiązek z serii MONSTRRRUALNA ERUDYCJA
oraz ksiazek dla dzieci 9-12 lat

"sebastiane"

Polly_ jest teraz online   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-26, 11:31   #7
och
Rozeznanie

Dzieki za odpowiedzi

Ale doszlo wszystko w calości?
Ja się strasznie właśnie boje, że na poczcie nie będą uważać i że dojdzie do klienta zepsute, a nie chciałabym tego...
A te wszystkie rzeczy, kartoniki, filię itp na poczcie można kupić?
Stary 2009-06-26, 11:37   #8
danaida
Zadomowienie

A tak na marginesie to fajny wątek założyłaś. Praktyczne info przyda się wielu osobom.
28 X 1933
Stary 2009-06-26, 11:40   #9
skarbiatko
Zakorzenienie

Smaczny profil skarbiatko
Liczba
przepisów
Ranking
Smakmistrza
Ranking
krytyka
1 0 45

Cytat:
Dzieki za odpowiedzi

Ja się strasznie właśnie boje, że na poczcie nie będą uważać i że dojdzie do klienta zepsute, a nie chciałabym tego...
można,ale na poczcie jest drożej,poszukaj gdzie możesz nabyć taniej,pudełka może masz w domu
folię można na allegro kupić,już sporo flaszek wysłałam i nigdy nic sie nie potłukło.

Czasem z dnia na dzień zmienia się wszystko......
skarbiatko jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-26, 11:42   #10
och
Rozeznanie

Jak się przyda to super Mi chyba w tej chwili najbardziej...

Jeszcze przede mną cała instrukcja jak sprzedawać na allegro. Chcę zrobić opcję "kup teraz". Poza tym boję się, ze zginę w gąszczu tysiąca innych perfum, w tym podróbek oczywiście...No i to będzie moja pierwsza oferta sprzedaży, nie mam jeszcze żadnych komentarzy i boję się, że to może zniechęcić;/ Ale co zrobić, w końcu trzeba jakoś zacząć...
Stary 2009-06-26, 11:42   #11
Polly_
Zakorzenienie

Smaczny profil Polly_
Liczba
przepisów
Ranking
Smakmistrza
Ranking
krytyka
0 0 126

Cytat:
Dzieki za odpowiedzi

na poczcie nie beda uważać- oni rzucają przesyłkami jak je segregują-potem jak już dojdzie do docelowego oddziału jest nieźle męczona- nie raz zdaży sie dostać przesyłkę z odbitym buciorem na kopercie , czasem przesyłki przychodzą zamoknięte
Niemniej jednak 2x dostałam perfumy tylko wrzucone luzem do koperty babelkowej i doszły nienaruszone...

zakupy Escentric 01

zakupy molecule 02

"sebastiane"

Stary 2009-06-26, 11:43   #12
zuzqie
Rozeznanie

Możesz kupić na poczcie, w niektórych sklepach papierniczych... Koperty bąbelkowe możesz kupić na allegro, folie też, ale jeżeli zależy Ci na czasie to na poczcie powinnaś dostać
Ja akurat stosuje recycling, mam dostęp do dużych ilości folii bąbelkowych, różnych pianek, kartonów itd. Fajna jest taka cienka biała pianka, bo dodatkowo dodaje sztywności. Tylko nie wiem gdzie ją kupić, bo mam używaną A technika podobna jak u Polly
Dobrze jest chyba poobserwować flakonik - czy atomizer mocno w nim siedzi, czy korek dobrze przylega itd...
zuzqie jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-26, 11:50   #13
och
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
na poczcie nie beda uważać- oni rzucają przesyłkami jak je segregują-potem jak już dojdzie do docelowego oddziału jest nieźle męczona- nie raz zdaży sie dostać przesyłkę z odbitym buciorem na kopercie , czasem przesyłki przychodzą zamoknięte
Niemniej jednak 2x dostałam perfumy tylko wrzucone luzem do koperty babelkowej i doszły nienaruszone...
O matko, to mnie przestraszyłaś! Naprawdę tak robia, nawet, jeśli na przesyłce jest napis "uwaga szklo"?
Moja ciocia zamówiła raz cały serwis na allegro. Pamiętam, jak drżała o to, żeby doszedł w całości, jak przyszedł listonosz to prawie siłą go trzymali, żeby nie uciekł, żeby przy nim otworzyć przesyłkę i sprawdzić czy wszystko jest w całości...Ale nic się nie potłukło, więc to jest pocieszające Flakonik przy czymś takim ma o wiele mniejsze szanse potłuczenia się..
Stary 2009-06-26, 11:54   #14
bluegirl
Zakorzenienie

Smaczny profil bluegirl
Liczba
przepisów
Ranking
Smakmistrza
Ranking
krytyka
1 0 145

Cytat:
Dzieki za odpowiedzi

Ja bąbelki zyskuję w ten sposób, że za każdym razem jak coś kupuję na Allegro i dostaję w kopercie bezpiecznej to odrywam te bąbelki, jeśli ktoś przysyła w kartoniku to zostawiam sobie niektóre kartoniki, mogą się przydać, folie w którą były owinięte perfumy czy styropianowe groszki też zostawiam, oczywiście nie w domu mam ten magazyn a na zapleczu w pracy .
Natomiast kiedy pierwszy raz coś sprzedawałam, ok 10 czy 14 flakonów i nie miałam zapasu kartonów, wysłałam ojca do pobliskiej apteki w której miał znajome Panie i z chęcią oddały kartoniki, a mają właśnie takie idealne na perfumy bo małe, więc nie trzeba dużo folii do środka pchać.
Jeśli wysyłam miniatury, albo próbki staram się wcisnąć owinięte bąbofolią do kartonika po tabletkach, kremie, czy syropie i dopiero do koperty.

Jako że często wymieniam się próbkami, rzadziej organizuję wspólne zakupy, ale kopert bąbelkowych idzie mi masa, kupiłam kiedyś cały karton kopert "14" chyba, tak aby ich wymiar mieścił się z płaską zawartością w gabarycie A poleconego. Więc nie płacę już na poczcie za kopertę 1,6zł a wyszło za sztukę 60gr.
bluegirl jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-26, 12:00   #15
Margot45
Zakorzenienie

Ja mam delikatną sugestię - jeśli nie masz praktyki w sprzedawaniu na Allegro, wystaw zapach na gazetowym straganiku (forum gazeta.pl "O perfumach" - ttp://forum.gazeta.pl/forum/w,15707,96996997,96996997 ,Straganik_259.html dopuszczają tam również opcję wymiany, więc moze znajdziesz dla siebie coś interesujacego)
Margot45 jest teraz online   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-26, 12:00   #16
Daffodilka
Zakorzenienie

Smaczny profil Daffodilka
Liczba
przepisów
Ranking
Smakmistrza
Ranking
krytyka
0 0 271

Cytat:
Nie znalazłam w wyszukiwarce podobnego wątku, a wiem, że wy często sprzedajecie na allegro perfumy, które wam się nie podobają itp, więc mam pytanie jako absolutny żółtodziób w tej sprawie-w co pakujecie perfumy, żeby dotarły do właściciela całe i niezniszczone? Bo koperta bąbelkowa mi się nie widzi, jak do niej włożyć pudełko z perfumami?Czy może macie jakieś inne sposobowy? Ja jeszcze nic nie sprzedałam na allegro i bardzo się boje, że coś pochrzanię dlatego się chciałam was poradzić bo pilnie potrzebuje sprzedać jeden flakonik (niestety nie mój zapach, a za odzyskaną kasę kupię sobie bardziej trafiony.
Ja sprzedałam już sporo używanych flakonów i zawsze robię tak:
-owijam flakon folią bąbelkową
-wkładam do oryginalnego kartonika (jak jest), albo innego w miarę małego pudełka.
-całość owijam folią bąbelkową i oklejam taśmą
- obąblowany pakunek wkładam do sporo większego pudełka z "chrupkami" ze styropianu (w pracy mam tego całe wory), tak żeby flakon ze wszystkich stron był zabezpieczony
-pudełko oklejam taśmą, owijam papierem i jeszcze raz oklejam.
Jeszcze nigdy nic się nie stało-zresztą nie miało prawa

Ostatnio tylko trochę się bałam o przesyłkę, bo sprzedawałam nową zafoliowaną Currarę Taboo. Flakon okropnie latał wewnątrz kartonika, a ja nic nie mogłam na to poradzić. Na szczęście flaszka dotarła cała i zdrowa, a ja odetchnęłam.
Stary 2009-06-26, 12:04   #17
och
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Margot45 Pokaż wiadomość
Ja mam delikatną sugestię - jeśli nie masz praktyki w sprzedawaniu na Allegro, wystaw zapach na gazetowym straganiku (forum gazeta.pl "O perfumach" - ttp://forum.gazeta.pl/forum/w,15707,96996997,96996997 ,Straganik_259.html dopuszczają tam również opcję wymiany, więc moze znajdziesz dla siebie coś interesujacego)
A to działa tak jak allegro? bo allegro ma podstawę prawna, a ten straganik to chyba na takiej zasadzie umownej...Bałabym się, że np jak komuś wyslę pieniądze to mnie oszuka i nie przesle perfum...A sprzedaż to chyba zapłata z góry?
Stary 2009-06-26, 12:10   #18
Margot45
Zakorzenienie

Cytat:
A to działa tak jak allegro? bo allegro ma podstawę prawna, a ten straganik to chyba na takiej zasadzie umownej...Bałabym się, że np jak komuś wyslę pieniądze to mnie oszuka i nie przesle perfum...A sprzedaż to chyba zapłata z góry?
Owszem, straganik działa na zasadzie umownej - również w kwestii płatnosci za przesyłkę. Ale z mojej praktyki wynika, ze tam udzielaja się w większosci osoby, dla których perfumy stanowia pewnego rodzaju pasję i przyznaję, ze do straganikowych transakcji mam większe zaufanie niż do tych z Allegro. Zwłaszcza, po różnych nieprzyjemnych Allegrowych historiach, o których się naczytałam i których sama byłam uczestnikem... Ale oczywiście to tylko moja subiektywna opinia.
Stary 2009-06-26, 12:15   #19
Polly_
Zakorzenienie

Smaczny profil Polly_
Liczba
przepisów
Ranking
Smakmistrza
Ranking
krytyka
0 0 126

Cytat:
O matko, to mnie przestraszyłaś! Naprawdę tak robia, nawet, jeśli na przesyłce jest napis "uwaga szklo"?
Moja ciocia zamówiła raz cały serwis na allegro. Pamiętam, jak drżała o to, żeby doszedł w całości, jak przyszedł listonosz to prawie siłą go trzymali, żeby nie uciekł, żeby przy nim otworzyć przesyłkę i sprawdzić czy wszystko jest w całości...Ale nic się nie potłukło, więc to jest pocieszające Flakonik przy czymś takim ma o wiele mniejsze szanse potłuczenia się..
jesli masz nalepkę uwaga szklo to traktowanie jest specjalne- ale ta nalepka slono kosztuje i racezej nikt jej nie stosuje do perfum

zakupy Escentric 01

zakupy molecule 02

"sebastiane"

Stary 2009-06-26, 12:48   #20
dzika truskawa
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek

Smaczny profil dzika truskawa
Liczba
przepisów
Ranking
Smakmistrza
Ranking
krytyka
0 0 227

Wyedytuję tytuł, żeby od razu było wiadomo, o co chodzi
Stary 2009-06-26, 13:31   #21
och
Rozeznanie

Cytat:
Owszem, straganik działa na zasadzie umownej - również w kwestii płatnosci za przesyłkę. Ale z mojej praktyki wynika, ze tam udzielaja się w większosci osoby, dla których perfumy stanowia pewnego rodzaju pasję i przyznaję, ze do straganikowych transakcji mam większe zaufanie niż do tych z Allegro. Zwłaszcza, po różnych nieprzyjemnych Allegrowych historiach, o których się naczytałam i których sama byłam uczestnikem... Ale oczywiście to tylko moja subiektywna opinia.
A jak się dalej odbywa jak się da ogłoszenie? Jak ktoś chce kupić to wysyła prywatną wiadomość (bo ja tam nie widzę czegoś takiego jak "prywatna wiadomości;")? Jestem zarejestrowana już od paru lat na gazecie, ale bardzo rzadko korzystam z niej..
A dziś byłam na poczcie bo czekam na przesyłke, ktora powinna być w czwartek. I nie ma Na poczcie nic nie wiedzą, a ja potrzebuję koniecznie dzisiaj tej przesyłki (notatki do nauki).
Kurde i jak tu zaufać poczcie;/
Stary 2009-06-26, 13:36   #22
Margot45
Zakorzenienie

Cytat:
A jak się dalej odbywa jak się da ogłoszenie? Jak ktoś chce kupić to wysyła prywatną wiadomość (bo ja tam nie widzę czegoś takiego jak "prywatna wiadomości;")? Jestem zarejestrowana już od paru lat na gazecie, ale bardzo rzadko korzystam z niej..
A dziś byłam na poczcie bo czekam na przesyłke, ktora powinna być w czwartek. I nie ma Na poczcie nic nie wiedzą, a ja potrzebuję koniecznie dzisiaj tej przesyłki (notatki do nauki).
Kurde i jak tu zaufać poczcie;/
Na gazecie rzeczywiscie nie ma opcji "prywatne wiadomości", jeśli Twoja propozycja kogos zainteresuje to na ogół pisze maila - na adres gazetowy - lub inny, jaki podasz. Czasami użytkownicy piszą też bezpośrednio na Straganiku: "napisałam w sprawie perfum X" - i wtedy osoba wystawiajaca wie, ze ma wiadomość w poczcie.

A propos notatek - jeśli były wysyłane przesyłka rejestrowana to poproś nadawcę o nr nadania, zeby panie na poczcie mogły dokładniej sprawdzić, czy taka przesyłkę mają - ew. żeby w oddziale nadawcy można było sprawdzić, czy przesyłka juz została nadana.
Stary 2009-06-26, 13:38   #23
och
Rozeznanie

Cytat:
Na gazecie rzeczywiscie nie ma opcji "prywatne wiadomości", jeśli Twoja propozycja kogos zainteresuje to na ogół pisze maila - na adres gazetowy - lub inny, jaki podasz. Czasami użytkownicy piszą też bezpośrednio na Straganiku: "napisałam w sprawie perfum X" - i wtedy osoba wystawiajaca wie, ze ma wiadomość w poczcie.

A propos notatek - jeśli były wysyłane przesyłka rejestrowana to poproś nadawcę o nr nadania, zeby panie na poczcie mogły dokładniej sprawdzić, czy taka przesyłkę mają - ew. żeby w oddziale nadawcy można było sprawdzić, czy przesyłka juz została nadana.
Ok, zrobię tak.
Dziekuje bardzo za pomoc
Stary 2009-06-26, 20:04   #24
Hawa
Zakorzenienie

Jesli mam pudelko od perfum:
- owijam perfumy folia babelkowa i wkladam do kartonika
-potem kartonik owijam kilkakrotnie folia babelkowa
-jesli mam jakis wiekszy karton czy pudelko (dobre sa te po herbacie Lipton czy Madras) to wsadzam je do tego pudelka, ktore obwiazuje tasma klejaca i 1-2 warstwami folii babelkowej; potem to wsadzam do koperty albo owijam papierem pakowym

jesli mam sam flakon bez pudelka:
-szukam po calym domu jakiegos kartonika (np. po lekach, kosmetykach,herbacie lub po innych perfumach) i potem postepuje jak w instrukcji powyzej
- jesli nie mam nic pod reka to kleje prowizoryczny kartonik z tektury czy twardszego papieru i potem jak wyzej
Najlepiej jest jednak miec zawsze w domu jakis kartonik, ja sobie zostawiam takie lepsze, twardsze, chowam do szafki i potem w razie sprzedazy jak znalazl!

http://www.angtest.pl
Testy z angielskiego!
Hawa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-28, 12:56   #25
Flowerka
BAN stały

Hej!
Najważniejsze by perfumy podczas przesyłkie nie miały "luzu" w paczce. Myślę, że właściwych rozmiarów koperta bąbelkowa oraz zawinięcie buteleczki w dodatkową osłonę, powinna wystarczyć Dodatkowym zabepieczeniem jest wysłanie koperty jako priorytetu. W razie uszkodzenia (ooby nie) można ubiegać się o odszkodowanie. Ale z tym wiadomo jak jest... Trzymam kciuki za sukcesy wysyłkowe!
Flowerka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-28, 14:55   #26
kaemka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Flowerka Pokaż wiadomość
Hej!
Dodatkowym zabepieczeniem jest wysłanie koperty jako priorytetu. W razie uszkodzenia (ooby nie) można ubiegać się o odszkodowanie.
A jak się ma nadanie przesyłki jako priorytetu do większego bezpieczeństwa? Bo mnie się wydawało, że priorytet to jedynie szansa na szybsze dotarcie przesyłki.
Stary 2009-06-28, 14:59   #27
Anna Antonina
Rozeznanie

Dot.: Jak opakować perfumy do wysyłki?

Folię bąbelkową wyrywam z kopert, w których ja coś dostaję

Anna Antonina jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-28, 15:02   #28
Aggie125
Zakorzenienie

Dot.: Jak opakować perfumy do wysyłki?

Cytat:
Napisane przez kaemka Pokaż wiadomość
A jak się ma nadanie przesyłki jako priorytetu do większego bezpieczeństwa? Bo mnie się wydawało, że priorytet to jedynie szansa na szybsze dotarcie przesyłki.
Nie ma znaczenia, po prostu priorytet idzie kilka dni szybciej (może wtedy jest większa szansa, że dojdzie w jednym kawałku, bo 1 dzień a 5 dni w rękach PP to jednak róznica)
Cytat:
Napisane przez Anna Antonina Pokaż wiadomość
Folię bąbelkową wyrywam z kopert, w których ja coś dostaję
Ja tak samo, mi w pracy znoszą zewsząd koperty bąbelkowe w których przychodzą niektóre przesyłki

Aggie125 jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości