2009-12-30, 15:43 | #91 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 064
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Cytat:
Martelinka - nie można. Ta mąka ziemn. w którymś przepisie to efekt braku drobiazgowości, o której powyżej. Moderatorów prosimy o pousuwanie niepotrzebnych postów. Autorki postów o EDYCJĘ przepisów zawierających niedozwolone produkty (w tym wszelakie mąki, płatki, oleje), a także o zaznaczenie Fazy diety (przepisy zawierające np. sery light czy owoce - III faza). Korzystające z wątku - pamiętajcie, że w podawanych mieszankach przypraw (np. przyprawa do gyros) ma nie być cukru! Edytowane przez Parvati Czas edycji: 2010-01-04 o 15:04 |
|
2009-12-31, 00:40 | #92 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-04
Lokalizacja: Londyn
Wiadomości: 700
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Tofu w sosie grzybowym PW
1 paczka tofu (ok. 250g) 2 cienkie plasterki chudego bekonu 8 srednich pieczarek 1 płaska łyzka sosu grzybowego Knorr 1 łyżka skrobii kuku
__________________
80kg 29 IX 2009 -67.4 kg 23 lI 2010 I od nowa 75,3-74,6 - 73,7- 72,8- 71,9-71,2 - i znowu 74,1 i tak do usmiechnietej smierci... Cel 62 kg |
2009-12-31, 16:55 | #93 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-12
Wiadomości: 38
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
banał ale jak smakuje
pierś z kurczaka otręby jajko szpinak serek wiejski light Piersi kuraka wymoczone w jajku, następnie w otrębach smażymy na teflonie - bez tłuszczu oczywiście. W międzyczasie robimy szpinak ( ja wzięłam Bonduelle bo był w fajnych kawałkach mniej wiecej wielkości małego jajka), jak się rozpuścił dodałam serek wiejski, potem troche doprawiłam przyprawą typu oregano. Na talerzu podałam sobie piersiątka polane tym smakołykiem szpinakowym. Sama się zdziwiłam jak bardzo dobre było |
2010-01-04, 15:39 | #94 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 182
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
czekoladowe ciastka owsiane P i PW
przepis na 3 porcje po ok. 4 ciasteczka 3 łyżki skrobii kukurydzianej 3 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku 9 łyżek otrębów owsianych 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 1 płaska łyżka słodzika (tutaj proszę kierowac się własnym smakiem ) 1 łyżeczka kakao (ja nieco więcej sypnęłam, bo akurat kończyło mi się opakowanie) dla aromatu można dodac troszkę cynamonu, albo imbiru, co kto lubi Wszystkie składniki mieszamy, potem zwilżonymi dłońmi nakładami takie małe placuszki na papier do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni C i pieczemy ok. 20-25 minut Mnie wyszło 12 sztuk, podzieliłam to na 3 porcje po 4 ciastka, w sam raz na małą przekąskę. Napewno spróbuje jeszce pokombinowac z tymi ciastkami, bo trochę śmieszne są w konsystencji po upieczeniu, może przez tą skrobię kukurydzianą (dam mniej następnym razem i najwyżej dodam tą modyfikację jeszcze ) Sałatka warstwowa z tuńczykiem P i PW (z tym, że w PW można dodac jeszcze jakieś warzywka) Składniki na 1 dużą porcję, lub 2 mniejsze (tak do pojemniczków plastikowych, w sam raz do zabrania do pracy, na uczelnię) 2 jajka na twardo pół kubeczka jogurtu naturalnego puszka tuńczyka w sosie własnym korniszon mała cebulka curry, pieprz ziołowy, szczypta soli *w wersji PW ja dodałam jeszcze pieczarki marynowane, można też cebulkę zastąpic porem, itp. jogurt mieszamy z przyprawami, jajka obieramy, oddzielamy białka od żółtek Układamy warstwowo: góra : starte na tarce żółtko sos jogurtowy połowa tuńczyka korniszon skrojony w kostkę *pieczarki marynowane, inne warzywa, co kto lubi (PW) skrojone w kostkę reszta tuńczyka cebulka z odrobiną pieprzu i soli sos jogurtowy dół : starte na tarce białko wkładamy na noc do lodówki, jemy na drugi dzień, jak składniki się przegryzą ze sobą
__________________
Walczę z kg! Start -> 26.10.2009 Było 72,5 kg Jest : 65 kg (29.11.2009) 63,5 kg (11.12.2009) 61 kg (23.12.2009) Jest 59! (20.01.2010) 25.01.2010 -> III faza, start! A teraz ćwiczymy. |
2010-01-05, 13:32 | #95 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-01
Wiadomości: 4
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
zupa siosry Anastazji zmodyfikowana (PW)
1 pierś z kurczaka ząbek czosnku 1 łyżka otrąb owsianych 1 małe jajko 1 paryka czerwona 8 pieczarek 2 ogórki konserwowe 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki jogurtu odtłuszczonego pierś zmielić, dodać czosnek, sól, pieprz, jajko oraz otręby - wymieszać i wrzucać na gorącą wodę ( najlepiej z łyżki bo masa jest trochę "luźna"). Chwilę pogotować, dodać podduszone pieczarki, pokrojoną w paski paprykę oraz ogórki, dodać przecier zmieszany z jogurtem, doprawić do smaku i .... smacznego. Pasztet drobiowy: pół kurczaka lub 2 piersi 6 wątrubek drobiowych kawałeczek włoskiej kapusty marchewka kilka suszonych grzybków jajko ziele angielskie, listek laurowy, pieprz ziołowy i czarny, sól łyżka otrąb kurczaka ugotować z wątrubką, warzywami i grzybami, zielem i listkiem w niewielkiej ilości wody. Odcedzić - jeżeli wody jest za dużo - odparować, wsypać otręby, zagotować i pozostawić żeby napęczniały. Zmilić mięso, warzywa, grzyby, otręby, wyrobić masę , doprawić do smaku i dodać jajko. Wychodzą z tego dwie 0,5 kg foremki aluminiowe. Można w środek masy włożyć ugotowane jajka. Piec ok 40 min. |
2010-01-05, 18:40 | #96 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2009-04
Lokalizacja: W-wa
Wiadomości: 1 078
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Jezeli ktoras z Wizazanek posiada patelnie lub naczynie Zepter albo Berghoff polecam pyszna zapiekanke z ryby:
skladniki: Zamrozone filety białej ryby(najlepiej z dorsza) cebula pokrojona w kostke koncentrat pomidorowy lub ketchup(bez cukru ) majonez(ten Protalowy) albo zamiast- troszke musztardy koperek Na rozgrzanej patelni ulozyc warstwe ryby, posmarowac majonezem/musztarda, posypac pokrojona w kostke cebula. Ulozyc kolejna warstwe ryby(zalezy jak duzo porcji przygotowujemy) i rowniez posypac cebula. Na wierzchu posypac koperkiem. W oryginalnym przepisie posypuje sie jeszcze serem zoltym ale jest zabroniony wiec nie podalam go w skladzie Rybe gotowac pod przykryciem na srednim palniku na minimalnym gazie az wskazowka bedzie w polowie zielonego pola. Nastepnie wylaczyc gaz i po 15-20 minutach rybka jest gotowa do jedzenia Na zwyklej patelni tez na pewno mozna zrobic taka rybe tylko na pewno trzeeba ja dluzej gotowac |
2010-01-05, 23:01 | #97 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-04
Lokalizacja: Londyn
Wiadomości: 700
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Deser truskawkowy
Skladniki: Galaretka truskawkowa Hartleys Sugarfree (na slodziku) jedna paczuszka Jogurt naturalny 0% 500 g 3 lyzki plaskie slodzika w proszku 6 malych muffinek (wedlug przepisu dukanowego) Rozpuscic galaretke truskawkowa w proszku w okolo 500 ml goracej wody (w oryginalnym przepisie na galaretke jest 1 pinta czyli wiecej niz 500ml, czyli generalnie mniej wody niz w przepisie). Pozostawic do ostygniecia. Do miski przelozyc caly jogurt i slodzik i wymieszac chwile mikserem. Zimna galaretke (moze byc nadal plynna) wlewac stopniowo do miski z pozostalymi skladnikami ubijajac mikserem az sie wszystko połączy. Do pucharkow, szklanek, pudelek czy do czego tam chcemy powkladac po jednej muffince i zalac to przygotowana masą. Do lodowki az stezeje i potem JESC. Ze smakiem
__________________
80kg 29 IX 2009 -67.4 kg 23 lI 2010 I od nowa 75,3-74,6 - 73,7- 72,8- 71,9-71,2 - i znowu 74,1 i tak do usmiechnietej smierci... Cel 62 kg |
2010-01-06, 15:40 | #98 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2009-04
Lokalizacja: W-wa
Wiadomości: 1 078
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Zupa rybna (PP)
Skladniki: ryba(surowa albo rozmrozona- do tej pory gotowalam na dorszu i soli- obydwie super) kostka rosolowa warzywna(nalezy sprawdzic czy nie ma w skladzie tluszczu i cukru) mozna dodac pokrojona w kostke piers z kurczaka wrzucalam troche twarogu odtluszczonego dla "zabielenia" i z ciekawosci Nie zaszkodzil mozna wsypac troche czosnku Jak zrobic: Rozmrozona rybe pokroic w kostke, wrzucic do gotujacej sie wody. Wrzucic kostke(mozna najpierw ugotowac bulion i do niego wrzucic kawalki ryby- nie ma to znaczenia). Mozna wrzucic surowego kurczaka i gotowac okolo 10-15 minut na srednim ogniu. Do miseczki wsypuje troche otrąb owsianych i zalewam ciepla zupa ---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ---------- Kotleciki mielone wolowe (PP) Skladniki: mieso wolowe mielone(kupuje w plastikowych pojemnikach 0,5kg) jajko(lub bialko jak ktos nie moze zoltek) otreby owsiane maly korniszonek(uzylam 3malych koktajlowych ale dalam "do smaczku" troche cebuli( scieram na tarce bo nie lubie w kotletach kostek z cebuli) Dowolna przyprawa(do kotletow mielonych, shoarmy, etc. ja dalam kamisa do kotletow mielonych ale czytajcie etykiety bo w niektorych jest cukier) twarog odtluszczony Mieso przekladamu do miski, wrzucamu pokrojoneko drobno korniszona, scieramy cebule na tarce(male oczka albo na takiej do robienia "papki"), dodajemy jajo i ugniatamy. Moze sie wydac "luzna" i teraz trzeba dosypywac otręby po trochu zeby masa zrobila sie bardziej spoista. Jezeli wyjdzie za sucha- trzeba dodac jajko albo troche jogurtu/mleka. Formujemy kulki o srednicy ok 5cm i wkladamy do naczynia zaroodopornego/ lub na folie ALU(wlozona do blaszki) i wkladamy do piekarnika. Mozna zrobic palcem male zaglebienia i wlozyc troche twarogu. Pieczenie: Najpierw w 150'C przez 15-20minut, nastepnie zwiekszyc do 200'C i piec ok 20 minut. Nalezy oczywiscie obserwowac piekarnik bo kazdy jest inny i czasem trzeba piec dluzej |
2010-01-06, 21:33 | #99 | ||
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-01
Lokalizacja: gdzieś między Krakowem a W-wą
Wiadomości: 1 034
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Cytat:
mięso wołowe zmielone- 0.5 kg jajka- 2 szt. otręby owsiane- 2 łyżki czosnek zmiażdżony- 2 średnie ząbki zioła prowansalskie, sól, pieprz -wszystko wymieszać, formować pulpeciki o średnicy 2-3 cm. Sos: cebula-1 duża lub 2 średnie -drobno posiekana suszone oregano i bazylia koncentrat pomidorowy bez cukru (np.Pudliszki nie mają w składzie)- 1 malutki słoik, ok 4-5 łyżeczek od herbaty (str. 70 "małej" książki- bezcukrowy ketchup jako dodatek) mąka kukurydziana - 1 płaska łyżeczka jako zagęstnik (str. 142 książki). Na patelnię (użyłam takiej z grubym dnem) wrzucamy cebulę i kiedy zacznie lekko brązowieć ( nie przypalić) polewamy odrobiną wody, dodajemy zioła, przykrywamy i dusimy chwilę, żeby zmiękła. Potem dodajemy 1-1.5 szklanki wody, koncentrat pomidorowy- wszystko razem zagotowujemy i zagęszczamy mąką kukurydzianą (rozrabiamy w odrobinie zimnej wody i wlewamy). Do sosu wrzucamy pojedynczo klopsiki, jak zbrązowieją, delikatnie obracamy i jeszcze gotujemy- w sumie około 20 minut. Podajemy -zamiast sera żółtego/ parmezanu- z plasterkiem chudego 3% serka topionego (skoro inny nabiał 3% jest dopuszczalny, to ten chyba może być). ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- Cytat:
Dodałam jeszcze: -1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, -1.5 łyżeczki ciemnej esencji waniliowej, -startą skórkę z małej sparzonej wcześniej wrzątkiem cytryny. Słodziku nie dodałam do ciasta (bo mam taki w tabletkach, który kruszę) i na nim jest napisane, że nie nadaje się do pieczenia/gotowania- więc posypywałam odrobinę na gotowe już muffinki. W smaku całkiem niezłe, jak na to, co "pysznego" w sobie zawierają. W przeciwieństwie do tradycyjnych muffinek, gdzie wręcz konieczne jest niedokładne zmieszanie składników, tutaj lepiej zmiksować ciasto na jednolitą masę- u mnie zostały nierozpuszczone kawałki serka homogenizowanego w środku- przypuszczam, że to efekt zbyt małej ilości tłuszczu. Edytowane przez aldi1174 Czas edycji: 2010-01-06 o 21:37 |
||
2010-01-06, 21:44 | #100 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 182
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Kurczak rozpływający się w ustach P i PW
Pierś z kurczaka/indyka 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku pieprz szczypta soli odrobinka chilli, curry Kurczaka kroimy w kostkę. Do jogurtu dodajemy starte ząbki czosnku i przyprawy, mieszamy wszystko, zalewamy tym kurczaka i mieszamy wszystko jeszcze raz, potem wkładamy do lodówki (najlepiej naczynko przykryc talerzem/folią) na jakieś 2 godzinki (im dłużej tym lepiej). Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i wrzucamy do foremki i wkładamy do piekarnika (200st. C jakieś 30-40 minut). Upieczone wyciągamy z piekarnika i odlewamy zgromadzoną wodę w foremce, potem możemy jesc Smacznego! Serek zapiekany na słodko z cynamonową nutą P i PW 250 g chudego sera białego mały kubek jogurtu naturalnego żółtko 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej (można pominąc) 1/2-1 łyżeczki słodzika (można i więcej, ja nie lubię przesłodzonych rzeczy) 1 łyżeczka cynamonu Zmiksowac wszystko na jednolitą masę. Wlac do małej foremki (jak na pasztet np.) Piec w 200 st. C jakieś ok. 30 minut. Ma byc lekko płynne, trzeba chwilkę poczekac aż ostygnie po czym można jesc takie trochę ciepłe, taki serek na ciepło. Smacznego!
__________________
Walczę z kg! Start -> 26.10.2009 Było 72,5 kg Jest : 65 kg (29.11.2009) 63,5 kg (11.12.2009) 61 kg (23.12.2009) Jest 59! (20.01.2010) 25.01.2010 -> III faza, start! A teraz ćwiczymy. |
2010-01-06, 22:41 | #101 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: UK
Wiadomości: 2 977
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Faza 1
kotlety z miesa mielonego indyczego - proste ale pyszne! - opakowanie miesa mielonego z indyka - roznego rodzaju ziola - w uk mixed herbs po prostu - cebulka nie dodaje jajka bo miesko juz samo w sobie jest "lejace" i jajko robi z niego "brzydka papke. skladniki mieszam, przyprawiam do smaku i smarze na teflonowej patelni, najpierw "na wodzie", potem z obu stron podpiekam kotlety na rumiano. roladki indycze - kilka plasterkow wedliny - najlepiej w duzych platach bo trzeba bedzie je zawijac - 2 jajka - troszke chudego twarogu - sol pieprz twarozek topimy na malym ogniu, wbijamy do niego jajka, przyprawiamy pieprzem i sola (mozna dodac co sie lubi i jak do smaku), i mieszamy do sciecia sie jajka. nakladamy na platy wedliny, zawijamy i jak nalesniki i gotowe watrobki drobiowe - opakowanie watrobek drobiowych watrobki myje i wkladam do radelk, podlewam woda i dusze na miekko. przekladam na patelnie teflonowa do grilowania i podpiekam na rumiano posolic popieprzyc i gotowe
__________________
http://www.justitia33.blogspot.co.uk/ |
2010-01-07, 13:11 | #102 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-12
Lokalizacja: lubelskie
Wiadomości: 61
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Galaretka owocowa (P i PW)
2 torebki herbaty owocowej (smak jaki lubicie) 5 - 6 tabletek słodziku (ja dałam 4 i wyszla za mało słodka) żelatyna (tyle łyżek ile trzeba na 0,5 l wody - patrz przepis na opakowaniu) Torebki z herbatką zalać 0,5 l gorącej wody, zaparzyć ok. 10 minut. Wyjąć torebki i posłodzić herbatę. Zagotować herbatę, wyłączyć gaz i dodać żelatynę. Wymieszać dobrze i odstawić do schłodzenia. Smacznego! Następnym razem zrobię sobie ptasie mleczko z galaretką
__________________
Start: 25-11-2009 było 73,7 wzrost: 174 cm Koniec II fazy: 62,7 Za mną 11 kg Od 12.04.2010 III faza - 110 dni! Jest: 60,5 Już 13 kg - szok! Edytowane przez madzial Czas edycji: 2010-03-10 o 12:50 |
2010-01-07, 20:13 | #103 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-04
Lokalizacja: Londyn
Wiadomości: 700
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
SERNIK (zmodyfikowany przepis Wiolqn)
Faza II i III - 0,8 kg sera chudego (4 kostki) (zmielilam blenderem z jajkami i mlekiem) - 4 jajka - 4 lyzki slodziku w proszku (ja dalam 4 duuze lyzki melasy) - 3 lyzki zmielonych na puch otrab - 3/4 szklanki mleka 0,5% - dowolny aromat -dodalam kopiasta lyzke skrobii kuku i kopiasta lyzke bananowego protein shake, bo wydawalo mi sie, ze jak nie dam, to sie bedzie rozlatywac. Po upieczeniu mysle, ze w sumie mozna bylo sobie darowac albo skrobie, albo shake. Zmielilam porcjami ser z jajkami i mlekiem (bo blender ma maly dzbanek ) Zmielilam otreby, bo w koncu mam czym - nowa jakosc zycia i zmaku otrebow - juz nie przyklejaja sie go gardla w czasie polykania Nie bawilam sie w ubijanie bialek bo jestem leniwa i zarloczna. I chce jesc, a nie gotowac godzinami. Dorzucilam reszte skladnikow, wymiksowalam szybciutko i do foremek silikonowych do keksu (bo takie mam a nie inne) ok. 50 minut w piecu w temperaturze 170 stopni na termoobiegu, a i tak zjaralam wierzch, wiec radze ostrozniej Wyszedl pyszny i boski i caly zezarlam. Ma kolor karmelowy, a nie bialy bo dalam melase, a nie slodzik. Melasa nadaje jeszcze takiego dodatkowe smaku.
__________________
80kg 29 IX 2009 -67.4 kg 23 lI 2010 I od nowa 75,3-74,6 - 73,7- 72,8- 71,9-71,2 - i znowu 74,1 i tak do usmiechnietej smierci... Cel 62 kg |
2010-01-07, 21:56 | #104 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 182
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Galaretka "cafe latte z migdałami" P i PW
Do kubka jumbo wsypałam kawę rozpuszczalną i słodzik i zalałam gorącą wodą. W połowie szklanki z gorącą wodą wsypałam 3 łyżeczki żelatyny, zamieszałam. Połączyłam kawę i żelatynę w jedno, dalej mieszałam, rozlałam do naczynek mieszankę (zostawiłam 1/3 na później). Dałam do lodówki do stężenia. Resztę kawy pomieszałam z 4 łyżkami mleka i kilkoma kroplami aromatu migdałowego. Gdy stężeje pierwsza częśc, trzeba wlac resztę i wstawic znów do lodówki. Smacznego! Galaretka "Pepsi Twist" P i PW Zachciało mi się takie słodkiej galaretki, dobrej, to wykombinowałam, że przecież można zrobic z pepsi/coli light, prawda? Szklanka pepsi max/light/coli light/zero Pół szklanki wody z 3 łyżeczkami żelatyny Gdy woda z żelatyną ostygną do należy połączyc delikatnie oba płyny i wlac do pucharków i do lodówki. Potem gdy częsc dolna stężeje zajmujemy się górą Mały kubek jogurtu naturalnego, 1/3 szklanki wody z 2 łyżeczkami żelatyny Słodzik do smaku Cytrynowy aromat (kilka kropel) Gdy żelatyna z wodą ostygną to łączymy mikserem wszystkie składniki i wlewamy na warstwę pepsi. Po stężeniu zajadamy się ze smakiem. Smacznego!
__________________
Walczę z kg! Start -> 26.10.2009 Było 72,5 kg Jest : 65 kg (29.11.2009) 63,5 kg (11.12.2009) 61 kg (23.12.2009) Jest 59! (20.01.2010) 25.01.2010 -> III faza, start! A teraz ćwiczymy. |
2010-01-10, 16:31 | #105 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: jeszcze Zielona Góra
Wiadomości: 1 017
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Pasta z wędzonej makreli z surimi - Faza II
bez szczypiorku również I Faza 1 mała wędzona makrela 1-2 paluszki surimi (jeśli ktoś lubi, można więcej, moje są słodkie - bo bywają też słone) 1/2 pęczka szczypiorku 1-2 jajka na twardo (same białka, chyba, że ktoś ma dużego głoda, to z żółtkami) 1 ząbek czosnku 1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego ze szczyptą pieprzu, czerwonej papryki oraz świeżym koperkiem (makrela jest wystarczająco słona, nie trzeba solić) Makrelę rozdrobnić, resztę drobno posiekać, zetrzeć/wycisnąć czosnek. Polać jogurtem z przyprawami, wymieszać. Wszystko skropić cytryną. Można jeść samą, bądź smarować nią chlebki Dukana. Naprawdę smaczna!
__________________
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg 22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05... Ile to jeszcze dni Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86 Edytowane przez Berlinianka Czas edycji: 2010-03-11 o 11:53 |
2010-01-11, 13:44 | #106 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 889
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Pasztet sojowy - II. FAZA
baza: 1/2 kg soi namoczyc na noc we wodzie (tak jak fasole), wrzucic do gara i zalac swieza woda, gotowac az bedzie miekka (jak fasole ), oczywiscie ta jednoroczna powinna ugotowac sie w te 40 minut do godziny, odcedzic, zmielic, dodac jajko do tego dodajemy warzywa wg widzimisie: marchewka, pieczarki(zetrzec na tarce, udusic), cebula obowiazkowo (tez udusic) mysle ze mozna takze szpinak tylko trzeba odsaczyc, czosnku nie dodawalam do tej pory ale chyba nie zaszkodzi... no reszta to juz pole dla wyobrazni doprawic tak jak lubicie, piec w 180* okolo godzinke smacznego ps. sadze ze kotlety robi sie tak samo, tylko sie nie piecze a smazy Edytowane przez Didier Czas edycji: 2010-03-10 o 13:27 |
2010-01-11, 14:14 | #107 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: jeszcze Zielona Góra
Wiadomości: 1 017
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Cytat:
Soję moczymy do 12h, w przegotowanej wodzie.
__________________
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg 22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05... Ile to jeszcze dni Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86 |
|
2010-01-11, 15:02 | #108 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
PASZTET Z SOI Faza II PW
PODSTAWA 0.5kg soi 0.25 kg cebuli marchew pietruszka seler 2 jaj 6 zabkow czosnku 3 lyzki skrobii kukurydzianej sol pieprz rozne ziola (majeranek) Soje namoczycz i ugotowac. Zmielic. Cebule posiekac, zeszklic. Warzywa ugotowac i pokroic w kosteczke lub zmielic. Wszystko dokladnie i dlugo wymieszac. Jezeli masa jest za sucha mozna dodac wody z gotowania soi. Piec 1h w 180C WARIACJA I oterby owsiane galka muszkatolowa przyprawa curry duzo czosnku pieczarki duszone papryk WARIACJA II brokul szpinak
__________________
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska Edytowane przez wiolqn Czas edycji: 2010-03-11 o 10:12 |
2010-01-11, 22:02 | #109 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: jeszcze Zielona Góra
Wiadomości: 1 017
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Herbatniki Kariis92
1 łyżka otrąb pszennych, 2 łyżki otrąb owsianych, 3 rozpuszczone tabletki słodziku, 2 białka 1 żółtko aromat waniliowy Otręby mielimy na puch, dodajemy do nich żółtko, słodzik i aromat. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą otrębową. Nastawiamy piekarnik na 180stopni. Jeżeli mamy jakieś foremki to możemy je wykorzystać, ja niestety nie miałam, ale poradziłam sobie inaczej - blachę wyłożyłam aluminiową folię, na której rozsmarowałam całą masę (grubość ok. 0,5cm). Włożyłam na 3 minuty do piekarnika, a następnie jak wierzchnia warstwa zrobiła się troszeczkę twarda pokroiłam wszystko w kwadraty - tak by wyszły herbatniki. Włożyłam znów do piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu odrywałam z łatwością od folii (?! mnie też to zdziwiło), a to że je wcześniej pokroiłam ułatwiło mi ich połamanie. _________________________ ___________________ Herbatniki Berlinianki 2 jajka (białka ubić na sztywną pianę) 3 łyżki otrąb owsianych (zmielić na puch) aromat waniliowy 0,5 – 1 łyżka kakao (ja dałam kopiastą fest i trochę gorzkie, ale i tak dobre ) 4-5 tabletek słodziku Wszystko pięknie wymieszać, delikatnie łączyć pianę z resztą. Rozprowadzić na papierze do pieczenia ok. 0,5 cm warstwę. Piec 20 minut w 190 stopniach. Po pierwszych 5 minutach pokroić w kostkę, żeby później łatwiej podzielić. Zostawić na chwilę w rozgrzanym piekarniku celem podsuszenia dzieła. Mam wrażenie, że po ich zjedzeniu odechciewa mi się słodkiego, chociaż one mają w sobie goryczkę kakao i wcale nie są super słodkie. Herbatniki super smakują z twarożkiem albo serkiem wiejskim na słodko. Robię z nich kanapeczki! Albo kakaowe wkruszam do serka, smakuje jak z kawałkami czekolady.
__________________
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg 22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05... Ile to jeszcze dni Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86 Edytowane przez Berlinianka Czas edycji: 2010-03-11 o 11:51 |
2010-01-12, 09:02 | #110 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-08
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 150
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Kotleciki jajeczne (P)
Kurczak w sosie chrzanowym (P)
Edytowane przez Thercia Czas edycji: 2010-03-10 o 19:00 |
2010-01-12, 18:58 | #111 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-01
Wiadomości: 1 592
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Chrupiące ciasteczka cappuccino dla leniwców
1 jajko 3 łyżki otrąb owsianych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej słodzik Jajko rozbełtać w miseczce, wsypać otręby, proszek, kawę i słodzik do smaku. Na papierze do pieczenia rozłożyć warstwę grubości ok 0,5cm. Piec w temperaturze ok 160 stopni aż będą chrupiące (ja po prostu co jakiś czas sprawdzałam). Edytowane przez mara30 Czas edycji: 2010-03-15 o 17:10 |
2010-01-14, 09:37 | #112 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
KIEDY KURCZAK NIE DO ZJEDZENIA A BROKUŁA WYGLĄDA GROŻNIE TEN SOSIK DODA UROKU KAŻDEMU DANIU.
SOS twarożkowo-jogurtowy serek naturalny tawarozkowy ( ja kupuje z Lidla light ) więc pół tego serka gdzieś około 4 łyżek tyle samo albo trochę więcej jogurtu naturalnego 1 łyżeczka melasy czosnek, sół, piepsz do smaku koperek swierzy i pietruszka wymieszać solidnie do kremowej konsystencji i sosik gotowy do spozycia Edytowane przez leana1 Czas edycji: 2013-06-20 o 09:38 |
2010-01-14, 15:35 | #113 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-12
Wiadomości: 962
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
szybki i prosty zapychacz JAJKA FASZEROWANE
ugotowac jajka na twardo.Po ostudzeniu przekroic na pol - bialka ulozyc na talerzyku a zoltka wrzucac do osobnej miseczki... Farsz 1 - zoltka - koncentrat pomidorowy - natka pietruszki - sol, pieprz Farsz2 - zoltka - serek wiejski - szczypiorek - chuda wedlina drobno pokrojona Farsz3 - zoltka - koncentrat pomidorowy - ogorek korniszon Wszystkie skladniki farszu wymieszac i zapelnic nim w jajku miejsce po zoltku oczywiscie farsz mozna zrobic dowolny - zalezy co kto lubi i ma w lodowce
__________________
Kobiety z natury sa aniolami, ale kiedy polamia im sie skrzydla przychodzi im latac na miotle... walcze ze swoja slaba silna wola Edytowane przez ruda_niunia Czas edycji: 2010-03-10 o 13:43 |
2010-01-14, 21:56 | #114 |
Raczkowanie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Galaretka z kurczaka 1 podwójna pierś pęczek włoszczyzny kostka rosołowa (najlepiej z lisćmi laurowymi i zielem angielskim) pieprz 3 łyżeczki żelatyny (lub agar- agar) ćwiartka cytryny Gotujemy wywar z jarzyn i przypraw. Piersi kroimy na 4 kawałki. Gdy wywar gotuje sie, wkładamy pierś i gotujemy (po ugotowaniu powinna być bardzo miękka). Po ugotowaniu kroimy lub szarpiemy mięsko na małe kawałeczki, wkładamy do salterek. W międzyczasie w 0,5 l gorącego wywaru rozpuszczamy 3-4 łyżeczki żelatyny i zalewamy mieso w salaterkach. Wstawiamy do lodówki do zastygniecia. Przed jedzeniem na galaretkę wyciskamy cytrynę
---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ---------- KETCHUP DOMOWY Składniki 2 przeciery pomidorowe gęste w słoiczku( pasta pomidorowa) jarzyny-pół marchewki,pół pietruszki, kawałeczek selera cebula pół czerwonej papryki pieprz 1 goździk, ziele angielskie. liść laurowy sól i musztarda do smaku słodzik do smaku Warzywa rozgotować w małej ilości wody, zmiksować(można przetrzeć przez sito) dodać przeciery i pogotować ,jeśli trzeba odparować bo rzadkie- to dłużej. Przyprawić do smaku. Można bez warzyw- tylko samą cebulę ew. czosnek i zioła lub przyprawy jakie kto lubi (wersja ziołowego ketchupu) ---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ---------- Wariacja na temat jaj JAJA FASZEROWANE TWAROGIEM 6 jajek 3 łyżki twarożku 1 ogórek konserwowy 3 łyżki protomajonezu musztarda Ugotowane jajka obrać,przekroić na pół,wyjąć żółtka rozetrzeć je z posiekanym drobno ogórkiem i twarożkiem.Dodać musztardę, majonez, sól ew.pieprz. Napełnić masą połówki jajek i połączyć po dwie( skleić masą twarożkową). JAJKA FASZEROWANE CZERWONE 4 jajka 1 łyżeczka protomajonezu 1 czerwona papryka sól , pieprz Jajka ugotować, przekroić, wyjąć żółtka. Paprykę po wyjęciu gniazda nasiennego upiec(ok 20 min. w temp. 180), zmiksować i połączyć z żółtkami, majonezem i przyprawami. Nadziewać połówki jajek( szprycą) JAJKA ZIELONE 5 jajek pół opakowania mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 10 dkg sera białego( w oryginalnym przepisie pleśniowy lub bryndza) sól, pieprz Jajka ugotować , przekroić na pół, wyjąć żółtka. Szpinak odparować na patelni, dodać przeciśnięty czosnek, ser, można też trochę protomajonezu.Zółtka rozetrzeć lub zetrzeć na drobnych oczkach tarki, wymieszać ze szpinakiem, przyprawić solą i pieprzem, napełnić połówki jaj. JAJKA ŻÓŁTE 4-5 jajek marchewka (ugotowana i zmiksowana) łyżeczka musztardy łyżeczka protomajonezu troszkę serka homo sól, pieprz Podobnie jak w poprzednich przepisach na kolorowe jajka, gotujemy je, przekrawamy wyjmujemy żółtka i ze wszystkich składników robimy nadzienie. JAJKA Z TUŃCZYKIEM 4 jajka pół puszki tuńczyka protomajonez troszkę chrzanu natka pietruszki sól, pieprz I znowu gotujemy jajka, przekrawamy, wyjmujemy żółtka, osączonego tuńczyka wymieszać ze wszystkimi składnikami (pietruszkę posiekać), napełnić połówki jajek, można udekorować zieleniną albo plasterkami rzodkiewki. |
2010-01-15, 10:12 | #115 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: jeszcze Zielona Góra
Wiadomości: 1 017
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Szybki, tani i smaczny SERNIK
Kostka twarogu 0% - 250g 3 jajka 15-20 tabletek słodziku 6 łyżek otrąb owsianych parę kropel zapaszku - najlepiej migdałowy, ja dałam śmietankowy, nadaje się także skórka z cytryny kilka kropel cytryny łyżeczka proszku do pieczenia Twaróg mieszamy z żółtkami, otręby mielimy ze słodzikiem na puch, łączymy to z proszkiem, zapachem i twarogiem. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą. Piekłam jakieś 45 minut w ok. 190 stopniach. Czekałam aż się delikatnie zrumieni. W foremce o średnicy ok. 20 cm, obłożonej papierem do pieczenia. Urósł na 5 cm, po czym opadł do 2 cm :P Pyszny jest, dałam 15 t. słodziku i jest taki delikatnie słodki, coś jak stężały budyń tyle, że serowy. Jadłam z serkiem wiejskim na słodko. Najlepszy jeszcze ciepły. Dałam trochę więcej niż 6 łyżek otrąb, bo w młynku miałam już trochę zmielonych. Mniam... Na foto - za sernikiem siedzi Figa, nie mogła przeżyć, że nie dostała ani kawałka.
__________________
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg 22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05... Ile to jeszcze dni Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86 Edytowane przez Berlinianka Czas edycji: 2010-03-11 o 11:51 |
2010-01-15, 10:27 | #116 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: jeszcze Zielona Góra
Wiadomości: 1 017
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Pyszna zupa "wodzianka" P+W
2 filety z indyka (ale może być każde inne dozwolone mięsko) 1 papryka duża garść fasolki szparagowej (ja mam mrożoną ze swojej działki ) 2 łyżki przecieru pomidorowego (np. Pudliszki z ziołami) 1 mała cebulka kawałeczek selera kilka plastrów pora 2 łyżki startej marchwi liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego Cząber, zioła prowansalskie, łyżka ziarenek smaku (ew. vegeta czy co tam macie), łyżka magi, kilka ziarenek chili, troszkę pieprzu. http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=1433 Mięsko podsmażyć delikatnie, po czym wrzucić do garnka z wodą, zielem, liściem, selerem, marchwią i porem, niech zacznie się gotować. W tym czasie podsmażyć lekko paprykę z drobno posiekaną cebulką, żeby troszkę zmiękły. Na końcu dorzucić fasolkę i przecier pomidorowy. (Wszystko posiekane na ok. 1cm kotkę, cebulka drobniutko) Przyprawiamy tak jak lubimy, moja wyszła ostra, ale dzięki dodatkowi cząbru jest baaaardzo smaczna. Już w talerzu dodałam łyżkę jogurtu naturalnego. Tak jak nie lubię zup, tak ta bardzo mi smakuje. Smacznego!
__________________
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg 22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05... Ile to jeszcze dni Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86 Edytowane przez Berlinianka Czas edycji: 2010-03-11 o 11:49 |
2010-01-16, 23:16 | #117 |
Raczkowanie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Ciasto jogurtowe (faza I)
Jest na prawdę przepysznie i niesamowicie wilgotne. Powstało z mojej małej kulinarnej wariacji, zupełnie przypadkiem:P Jego zapach jest niesamowity, zwabił wszystkich domowników do kuchni :P Wkładałam co miałam pod ręką... (Przepis na w moim wypadku 4 średniej wielkości foremki silikonowe) Składniki: 5 łyżek otrębów owsianych 4 łyżki otrębów pszennych Pół serka homogenizowanego Pół dużego jogurtu naturalnego 3-4 łyżki mleka w proszku, rzecz jasna odtłuszczonego. 3 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ok. 20 tabletek słodzika, zależy kto jak bardzo słodkie lubi ;] Kilka kropel zapachu migdałowego i kilka śmietankowego Wszystko mieszamy, słodzik dobrze jest wcześniej rozgnieść na pył na łyżce wtedy lepiej się rozpuszcza, chyba że ktoś ma słodzik w proszku to inna bajka Przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika (rozgrzany do ok 180 stopni) na 30-35 minut. Sprawdzamy co jakiś czas patyczkiem drewnianym, czy jest już dobre w środku. Smacznego!
__________________
biorę się za siebie, a co 34 kg same nie znikną jestem kobietą i... tak, nie wiem czego chcę |
2010-01-17, 09:20 | #118 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-01
Wiadomości: 19
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Leciutka Zupka
pierś z kurczaka pieczarki por brukselka kostka warzywna zioła do smaku Woda gotujemy razem z kostka warzywną , po zagotowaniu dodajemy pieczarki pokrojone na mniejsze kawałki i pokrojonego pora , gotujemy pod przykryciem około 10-15 minut , dodajemy pokrojona pierś , po około 10 minutach dodajemy brukselkę . Wszytsko razm gotujemy około 5 minut , przyprawiamy do smaku i gotowe |
2010-01-17, 14:44 | #119 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: jeszcze Zielona Góra
Wiadomości: 1 017
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Omlet na słodko P/PW
3 łyżki otrąb owsianych szczypta cynamonu kopiasta łycha dżogurtu 2 jajka 5 tabletek słodzika http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=1303 Otręby ze słodzikiem zmielić na puch. Pianę ubić prawie na sztywno, delikatnie wymieszać z resztą składników (zawsze dajemy pianę na składniki - nie odwrotnie) i ciach na rozgrzaną patelnię, w trakcie pieczenia (na małym ogniu) przykrywam patelnię folią aluminiową (pokrywka zbyt szczelna - folia w sam raz). Upieczony omlet polałam wieśniakiem z 1 tabletką słodzika. Niebo w gębie!
__________________
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg 22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05... Ile to jeszcze dni Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86 Edytowane przez Berlinianka Czas edycji: 2010-03-11 o 11:50 |
2010-01-17, 18:40 | #120 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: jeszcze Zielona Góra
Wiadomości: 1 017
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Wiecie co. Niech posty, które nic nie wnoszą do przepisu, które są bez przepisu, czyli jakieś pitupitu oraz przepisy błędne, które się nie nadają - niech to będzie usuwane, nie wiem kto może to robić, ale jakaś moderacja się przyda, żeby przejrzyście było chociaż tutaj.
---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ---------- Pyszny bakłażan faszerowany mięsem i papryką - F. II 1 bakłażan pierś kurczaka kotlet wołowy 1 cebula 1 papryka - ja dałam pół przyprawy Mięsko kroimy w drobną kosteczkę, (można użyć mielonego - nie chciało mi się robić i też super wyszło), z posiekaną cebulą wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać ziarenek smaku, papryki, czosnku - 1 ząbek dałam, pieprzu i co jeszcze lubimy. Gotujemy aż wołowina zmięknie i woda nie wyparuje, ja kilka razy podlewałam, póki nie zmiękła. W tym czasie oczyszczamy bakłażany z pestek, solimy leciutko połówki i zostawiamy na ok. 10 minut, żeby puściły goryczkę. Jak już zrobią się duże brązowe kropelki, wycieramy papierowym ręcznikiem, ja dodatkowo opłukałam wodą i jeszcze raz wytarłam, by się pozbyć soli. Skrapiamy cytryną i do piekarnika. Nie mam grilla, więc dałam nad sam palnik i imitowałam grilla. Podpiekały się ok. 20 minut w 190 stopniach. Kiedy z mięsa wyparuje woda, a wołowina będzie miękka dodajemy paprykę i chwilę niech się duszą pod przykrywką, aż papryka delikatnie zmięknie. Jak to się stanie, farsz gotowy, nakładamy do bakłażana, po wierzchu posypałam bazylią. I sru do piekarnika na jakieś 30 minut, piekłam to w metalowej formie z kratką na dnie, pod koniec dolałam kilka łyżek wody i zakryłam folią, by przeparowało - ciągle w wysokiej temp. Pyszności! Nie róbcie bakłażanom krzywdy, nie faszerujcie ich twarogiem!
__________________
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg 22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05... Ile to jeszcze dni Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86 Edytowane przez Berlinianka Czas edycji: 2010-03-11 o 11:54 |
Nowe wątki na forum Dietetyka |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:38.