Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2009-12-30, 15:43   #91
Parvati
Zakorzenienie
 
Avatar Parvati
 
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 064
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Cytat:
Napisane przez metatron Pokaż wiadomość
Nie bądźmy drobiazgowi. Do ciasteczek można dodać otrębów owsianych zamiast płatków owsianych. Przepis do modyfikacji dla ludzi na różnych fazach diety Dukana. A ciasteczka są przepyszne!
W szczegółach siedzi diabeł - bądźmy drobiazgowi albo darujmy sobie Dukana.

Martelinka - nie można. Ta mąka ziemn. w którymś przepisie to efekt braku drobiazgowości, o której powyżej.

Moderatorów prosimy o pousuwanie niepotrzebnych postów.
Autorki postów o EDYCJĘ przepisów zawierających niedozwolone produkty (w tym wszelakie mąki, płatki, oleje), a także o zaznaczenie Fazy diety (przepisy zawierające np. sery light czy owoce - III faza).
Korzystające z wątku - pamiętajcie, że w podawanych mieszankach przypraw (np. przyprawa do gyros) ma nie być cukru!
__________________
czytam


CBT

Edytowane przez Parvati
Czas edycji: 2010-01-04 o 15:04
Parvati jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-31, 00:40   #92
lanka
Rozeznanie
 
Avatar lanka
 
Zarejestrowany: 2009-04
Lokalizacja: Londyn
Wiadomości: 700
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Tofu w sosie grzybowym PW

1 paczka tofu (ok. 250g)
2 cienkie plasterki chudego bekonu
8 srednich pieczarek
1 płaska łyzka sosu grzybowego Knorr
1 łyżka skrobii kuku

  1. Bekon kroimy w kosteczke i na patelnie teflonowa, zeby puscil sok i przyrumienil sie.
  2. Dodajemy pokrojone w gruba kostke pieczarki i smazymy bez przykrycia, az sie zarumienia.
  3. Zmniejszamy moc palinik do ok. polowy.
  4. Dodajemy pokrojone w gruba kostke, odcisniete wczesniej z wody tofu.
  5. Calosc mieszamy delikatnie, zeby sie tofu nie rozlecialo i jeszcze gotujemy.
  6. W kubku mieszamy 150ml wody z łyzką sosu w proszku i zalewamy wszystkie skladniki na patelni. Ciagle mieszajac gotujemy chwile, az sos zgestnieje i gotowe.
Gwoli wyjasnienia - ta lyzka sosu Knorr ma dokladnie 30 kcal, bialka 1g, wegli 6g, tluszczu 0,3g, wiec uwazam, ze nie robi zadnej roznicy dla diety. Dodalam ja wylaczniez powodu walorow smakowych. Ale jak kto woli, mozna zrobic ten sos tradycyjnie namaczajac suszone borowiki itd. Ja jestem na to za leniwa



__________________
80kg 29 IX 2009 -67.4 kg 23 lI 2010
I od nowa 75,3-74,6 - 73,7- 72,8- 71,9-71,2 - i znowu 74,1 i tak do usmiechnietej smierci... Cel 62 kg

lanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-31, 16:55   #93
Martelinka
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-12
Wiadomości: 38
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

banał ale jak smakuje

pierś z kurczaka
otręby
jajko
szpinak
serek wiejski light

Piersi kuraka wymoczone w jajku, następnie w otrębach smażymy na teflonie - bez tłuszczu oczywiście.
W międzyczasie robimy szpinak ( ja wzięłam Bonduelle bo był w fajnych kawałkach mniej wiecej wielkości małego jajka), jak się rozpuścił dodałam serek wiejski, potem troche doprawiłam przyprawą typu oregano.
Na talerzu podałam sobie piersiątka polane tym smakołykiem szpinakowym.
Sama się zdziwiłam jak bardzo dobre było

Martelinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-04, 15:39   #94
cinnamon witch
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 182
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

czekoladowe ciastka owsiane P i PW

przepis na 3 porcje po ok. 4 ciasteczka

3 łyżki skrobii kukurydzianej
3 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku
9 łyżek otrębów owsianych
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 jajko
1 płaska łyżka słodzika (tutaj proszę kierowac się własnym smakiem )
1 łyżeczka kakao (ja nieco więcej sypnęłam, bo akurat kończyło mi się opakowanie)

dla aromatu można dodac troszkę cynamonu, albo imbiru, co kto lubi

Wszystkie składniki mieszamy, potem zwilżonymi dłońmi nakładami takie małe placuszki na papier do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni C i pieczemy ok. 20-25 minut

Mnie wyszło 12 sztuk, podzieliłam to na 3 porcje po 4 ciastka, w sam raz na małą przekąskę.

Napewno spróbuje jeszce pokombinowac z tymi ciastkami, bo trochę śmieszne są w konsystencji po upieczeniu, może przez tą skrobię kukurydzianą (dam mniej następnym razem i najwyżej dodam tą modyfikację jeszcze )

Sałatka warstwowa z tuńczykiem P i PW (z tym, że w PW można dodac jeszcze jakieś warzywka)


Składniki na 1 dużą porcję, lub 2 mniejsze (tak do pojemniczków plastikowych, w sam raz do zabrania do pracy, na uczelnię)

2 jajka na twardo
pół kubeczka jogurtu naturalnego
puszka tuńczyka w sosie własnym
korniszon
mała cebulka
curry, pieprz ziołowy, szczypta soli

*w wersji PW ja dodałam jeszcze pieczarki marynowane, można też cebulkę zastąpic porem, itp.

jogurt mieszamy z przyprawami,
jajka obieramy, oddzielamy białka od żółtek

Układamy warstwowo:
góra : starte na tarce żółtko
sos jogurtowy
połowa tuńczyka
korniszon skrojony w kostkę
*pieczarki marynowane, inne warzywa, co kto lubi (PW) skrojone w kostkę
reszta tuńczyka
cebulka z odrobiną pieprzu i soli
sos jogurtowy
dół : starte na tarce białko

wkładamy na noc do lodówki, jemy na drugi dzień, jak składniki się przegryzą ze sobą
__________________
Walczę z kg! Start -> 26.10.2009

Było 72,5 kg
Jest :
65 kg (29.11.2009)
63,5 kg (11.12.2009)
61 kg (23.12.2009)
Jest 59! (20.01.2010)

25.01.2010 -> III faza, start!

A teraz ćwiczymy.



cinnamon witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-05, 13:32   #95
DorotA1n
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-01
Wiadomości: 4
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

zupa siosry Anastazji zmodyfikowana (PW)

1 pierś z kurczaka
ząbek czosnku
1 łyżka otrąb owsianych
1 małe jajko
1 paryka czerwona
8 pieczarek
2 ogórki konserwowe
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki jogurtu odtłuszczonego

pierś zmielić, dodać czosnek, sól, pieprz, jajko oraz otręby - wymieszać i wrzucać na gorącą wodę ( najlepiej z łyżki bo masa jest trochę "luźna"). Chwilę pogotować, dodać podduszone pieczarki, pokrojoną w paski paprykę oraz ogórki, dodać przecier zmieszany z jogurtem, doprawić do smaku i .... smacznego.

Pasztet drobiowy:

pół kurczaka lub 2 piersi
6 wątrubek drobiowych
kawałeczek włoskiej kapusty
marchewka
kilka suszonych grzybków
jajko
ziele angielskie, listek laurowy, pieprz ziołowy i czarny, sól
łyżka otrąb

kurczaka ugotować z wątrubką, warzywami i grzybami, zielem i listkiem w niewielkiej ilości wody. Odcedzić - jeżeli wody jest za dużo - odparować, wsypać otręby, zagotować i pozostawić żeby napęczniały. Zmilić mięso, warzywa, grzyby, otręby, wyrobić masę , doprawić do smaku i dodać jajko. Wychodzą z tego dwie 0,5 kg foremki aluminiowe. Można w środek masy włożyć ugotowane jajka. Piec ok 40 min.
DorotA1n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-05, 18:40   #96
The light
Zadomowienie
 
Zarejestrowany: 2009-04
Lokalizacja: W-wa
Wiadomości: 1 078
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Jezeli ktoras z Wizazanek posiada patelnie lub naczynie Zepter albo Berghoff polecam pyszna zapiekanke z ryby:

skladniki:
Zamrozone filety białej ryby(najlepiej z dorsza)
cebula pokrojona w kostke
koncentrat pomidorowy lub ketchup(bez cukru )
majonez(ten Protalowy) albo zamiast- troszke musztardy
koperek

Na rozgrzanej patelni ulozyc warstwe ryby, posmarowac majonezem/musztarda, posypac pokrojona w kostke cebula. Ulozyc kolejna warstwe ryby(zalezy jak duzo porcji przygotowujemy) i rowniez posypac cebula. Na wierzchu posypac koperkiem. W oryginalnym przepisie posypuje sie jeszcze serem zoltym ale jest zabroniony wiec nie podalam go w skladzie

Rybe gotowac pod przykryciem na srednim palniku na minimalnym gazie az wskazowka bedzie w polowie zielonego pola. Nastepnie wylaczyc gaz i po 15-20 minutach rybka jest gotowa do jedzenia

Na zwyklej patelni tez na pewno mozna zrobic taka rybe tylko na pewno trzeeba ja dluzej gotowac
The light jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-05, 23:01   #97
lanka
Rozeznanie
 
Avatar lanka
 
Zarejestrowany: 2009-04
Lokalizacja: Londyn
Wiadomości: 700
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Deser truskawkowy

Skladniki:
Galaretka truskawkowa Hartleys Sugarfree (na slodziku) jedna paczuszka
Jogurt naturalny 0% 500 g
3 lyzki plaskie slodzika w proszku
6 malych muffinek (wedlug przepisu dukanowego)


Rozpuscic galaretke truskawkowa w proszku w okolo 500 ml goracej wody (w oryginalnym przepisie na galaretke jest 1 pinta czyli wiecej niz 500ml, czyli generalnie mniej wody niz w przepisie). Pozostawic do ostygniecia.
Do miski przelozyc caly jogurt i slodzik i wymieszac chwile mikserem. Zimna galaretke (moze byc nadal plynna) wlewac stopniowo do miski z pozostalymi skladnikami ubijajac mikserem az sie wszystko połączy.
Do pucharkow, szklanek, pudelek czy do czego tam chcemy powkladac po jednej muffince i zalac to przygotowana masą. Do lodowki az stezeje i potem JESC.
Ze smakiem
__________________
80kg 29 IX 2009 -67.4 kg 23 lI 2010
I od nowa 75,3-74,6 - 73,7- 72,8- 71,9-71,2 - i znowu 74,1 i tak do usmiechnietej smierci... Cel 62 kg

lanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-06, 15:40   #98
The light
Zadomowienie
 
Zarejestrowany: 2009-04
Lokalizacja: W-wa
Wiadomości: 1 078
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Zupa rybna (PP)
Skladniki:
ryba(surowa albo rozmrozona- do tej pory gotowalam na dorszu i soli- obydwie super)
kostka rosolowa warzywna(nalezy sprawdzic czy nie ma w skladzie tluszczu i cukru)
mozna dodac pokrojona w kostke piers z kurczaka
wrzucalam troche twarogu odtluszczonego dla "zabielenia" i z ciekawosci Nie zaszkodzil
mozna wsypac troche czosnku
Jak zrobic:
Rozmrozona rybe pokroic w kostke, wrzucic do gotujacej sie wody. Wrzucic kostke(mozna najpierw ugotowac bulion i do niego wrzucic kawalki ryby- nie ma to znaczenia). Mozna wrzucic surowego kurczaka i gotowac okolo 10-15 minut na srednim ogniu.

Do miseczki wsypuje troche otrąb owsianych i zalewam ciepla zupa

---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ----------

Kotleciki mielone wolowe (PP)

Skladniki:
mieso wolowe mielone(kupuje w plastikowych pojemnikach 0,5kg)
jajko(lub bialko jak ktos nie moze zoltek)
otreby owsiane
maly korniszonek(uzylam 3malych koktajlowych ale dalam "do smaczku"
troche cebuli( scieram na tarce bo nie lubie w kotletach kostek z cebuli)
Dowolna przyprawa(do kotletow mielonych, shoarmy, etc. ja dalam kamisa do kotletow mielonych ale czytajcie etykiety bo w niektorych jest cukier)
twarog odtluszczony

Mieso przekladamu do miski, wrzucamu pokrojoneko drobno korniszona, scieramy cebule na tarce(male oczka albo na takiej do robienia "papki"), dodajemy jajo i ugniatamy. Moze sie wydac "luzna" i teraz trzeba dosypywac otręby po trochu zeby masa zrobila sie bardziej spoista. Jezeli wyjdzie za sucha- trzeba dodac jajko albo troche jogurtu/mleka.
Formujemy kulki o srednicy ok 5cm i wkladamy do naczynia zaroodopornego/ lub na folie ALU(wlozona do blaszki) i wkladamy do piekarnika.
Mozna zrobic palcem male zaglebienia i wlozyc troche twarogu.
Pieczenie:
Najpierw w 150'C przez 15-20minut, nastepnie zwiekszyc do 200'C i piec ok 20 minut. Nalezy oczywiscie obserwowac piekarnik bo kazdy jest inny i czasem trzeba piec dluzej
The light jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-06, 21:33   #99
aldi1174
Zadomowienie
 
Avatar aldi1174
 
Zarejestrowany: 2007-01
Lokalizacja: gdzieś między Krakowem a W-wą
Wiadomości: 1 034
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Cytat:
Napisane przez stozynka44 Pokaż wiadomość
Pulpeciki Wołowe-faza PROTEIN- z sosem na PiW
czas przygotowania: ok 20min
Składniki:
-500g mielonego wołowego
-2 jajka
-otręby (na oko sypałam ok. 2 łyżek)
-przyprawy- ja dałam zioła prowansalskie, czosnek, sól ziołową i pierz)
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki dokładnie. Uformować kuleczki. Wrzucić do gotującej się wody i gotować do ich wypłynięcia.
Podawać z sosami wedle upodobania
PALCE LIZAĆ
Wersja a la pulpeciki w sosie pomidorowym Nigelli Lawson (PP)- 3 porcje
mięso wołowe zmielone- 0.5 kg
jajka- 2 szt.
otręby owsiane- 2 łyżki
czosnek zmiażdżony- 2 średnie ząbki
zioła prowansalskie, sól, pieprz
-wszystko wymieszać, formować pulpeciki o średnicy 2-3 cm.

Sos:
cebula-1 duża lub 2 średnie -drobno posiekana
suszone oregano i bazylia
koncentrat pomidorowy bez cukru (np.Pudliszki nie mają w składzie)- 1 malutki słoik, ok 4-5 łyżeczek od herbaty (str. 70 "małej" książki- bezcukrowy ketchup jako dodatek)
mąka kukurydziana - 1 płaska łyżeczka jako zagęstnik (str. 142 książki).

Na patelnię (użyłam takiej z grubym dnem) wrzucamy cebulę i kiedy zacznie lekko brązowieć ( nie przypalić) polewamy odrobiną wody, dodajemy zioła, przykrywamy i dusimy chwilę, żeby zmiękła. Potem dodajemy 1-1.5 szklanki wody, koncentrat pomidorowy- wszystko razem zagotowujemy i zagęszczamy mąką kukurydzianą (rozrabiamy w odrobinie zimnej wody i wlewamy).
Do sosu wrzucamy pojedynczo klopsiki, jak zbrązowieją, delikatnie obracamy i jeszcze gotujemy- w sumie około 20 minut.
Podajemy -zamiast sera żółtego/ parmezanu- z plasterkiem chudego 3% serka topionego (skoro inny nabiał 3% jest dopuszczalny, to ten chyba może być).

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ----------

Cytat:
Napisane przez Assafi Pokaż wiadomość
To ja dodam przepis na Muffiny
Muffiny:
4 jajka
4 lyzki otrab pszennych
8 lyzek otrab owsianych
4 lyzki beztluszcowgo twarozku ( ja dalam serek homogenizowany )
pol lyzeczki slodziku
aromoat wedle uznania, badz skorka cytrynowa pomaranczowa

Rozgrzac piekarnik do 180 stopni. Bialka ubic na piane, pozostale skaldniki wymieszac i dodac do nich piane. ciasto rozlozyc do foremek piec 20-30 minut
Moje wyszły takie, jak na zdjęciu- z podanej ilości 9 sztuk (po 2 łyżki stołowe ciasta na foremkę).
Dodałam jeszcze:
-1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia,
-1.5 łyżeczki ciemnej esencji waniliowej,
-startą skórkę z małej sparzonej wcześniej wrzątkiem cytryny.
Słodziku nie dodałam do ciasta (bo mam taki w tabletkach, który kruszę) i na nim jest napisane, że nie nadaje się do pieczenia/gotowania- więc posypywałam odrobinę na gotowe już muffinki.
W smaku całkiem niezłe, jak na to, co "pysznego" w sobie zawierają.

W przeciwieństwie do tradycyjnych muffinek, gdzie wręcz konieczne jest niedokładne zmieszanie składników, tutaj lepiej zmiksować ciasto na jednolitą masę- u mnie zostały nierozpuszczone kawałki serka homogenizowanego w środku- przypuszczam, że to efekt zbyt małej ilości tłuszczu.

Edytowane przez aldi1174
Czas edycji: 2010-01-06 o 21:37
aldi1174 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-06, 21:44   #100
cinnamon witch
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 182
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Kurczak rozpływający się w ustach P i PW

Pierś z kurczaka/indyka
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
pieprz
szczypta soli
odrobinka chilli, curry

Kurczaka kroimy w kostkę. Do jogurtu dodajemy starte ząbki czosnku i przyprawy, mieszamy wszystko, zalewamy tym kurczaka i mieszamy wszystko jeszcze raz, potem wkładamy do lodówki (najlepiej naczynko przykryc talerzem/folią) na jakieś 2 godzinki (im dłużej tym lepiej).
Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i wrzucamy do foremki i wkładamy do piekarnika (200st. C jakieś 30-40 minut).
Upieczone wyciągamy z piekarnika i odlewamy zgromadzoną wodę w foremce, potem możemy jesc
Smacznego!

Serek zapiekany na słodko z cynamonową nutą P i PW

250 g chudego sera białego
mały kubek jogurtu naturalnego
żółtko
1 łyżeczka skrobii kukurydzianej (można pominąc)
1/2-1 łyżeczki słodzika (można i więcej, ja nie lubię przesłodzonych rzeczy)
1 łyżeczka cynamonu

Zmiksowac wszystko na jednolitą masę. Wlac do małej foremki (jak na pasztet np.)
Piec w 200 st. C jakieś ok. 30 minut.
Ma byc lekko płynne, trzeba chwilkę poczekac aż ostygnie po czym można jesc takie trochę ciepłe, taki serek na ciepło.
Smacznego!
__________________
Walczę z kg! Start -> 26.10.2009

Było 72,5 kg
Jest :
65 kg (29.11.2009)
63,5 kg (11.12.2009)
61 kg (23.12.2009)
Jest 59! (20.01.2010)

25.01.2010 -> III faza, start!

A teraz ćwiczymy.



cinnamon witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-06, 22:41   #101
justitia
Wtajemniczenie
 
Avatar justitia
 
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: UK
Wiadomości: 2 977
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Faza 1

kotlety z miesa mielonego indyczego - proste ale pyszne!

- opakowanie miesa mielonego z indyka
- roznego rodzaju ziola - w uk mixed herbs po prostu
- cebulka

nie dodaje jajka bo miesko juz samo w sobie jest "lejace" i jajko robi z niego "brzydka papke.

skladniki mieszam, przyprawiam do smaku i smarze na teflonowej patelni, najpierw "na wodzie", potem z obu stron podpiekam kotlety na rumiano.

roladki indycze

- kilka plasterkow wedliny - najlepiej w duzych platach bo trzeba bedzie je zawijac
- 2 jajka
- troszke chudego twarogu
- sol pieprz

twarozek topimy na malym ogniu, wbijamy do niego jajka, przyprawiamy pieprzem i sola (mozna dodac co sie lubi i jak do smaku), i mieszamy do sciecia sie jajka.
nakladamy na platy wedliny, zawijamy i jak nalesniki i gotowe

watrobki drobiowe

- opakowanie watrobek drobiowych

watrobki myje i wkladam do radelk, podlewam woda i dusze na miekko. przekladam na patelnie teflonowa do grilowania i podpiekam na rumiano
posolic popieprzyc i gotowe
justitia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-07, 13:11   #102
madzial
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-12
Lokalizacja: lubelskie
Wiadomości: 61
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Galaretka owocowa (P i PW)
2 torebki herbaty owocowej (smak jaki lubicie)
5 - 6 tabletek słodziku (ja dałam 4 i wyszla za mało słodka)
żelatyna (tyle łyżek ile trzeba na 0,5 l wody - patrz przepis na opakowaniu)

Torebki z herbatką zalać 0,5 l gorącej wody, zaparzyć ok. 10 minut. Wyjąć torebki i posłodzić herbatę. Zagotować herbatę, wyłączyć gaz i dodać żelatynę. Wymieszać dobrze i odstawić do schłodzenia.
Smacznego!
Następnym razem zrobię sobie ptasie mleczko z galaretką
__________________
Start: 25-11-2009 było 73,7
wzrost: 174 cm
Koniec II fazy: 62,7
Za mną 11 kg
Od 12.04.2010 III faza - 110 dni!
Jest: 60,5 Już 13 kg - szok!

Edytowane przez madzial
Czas edycji: 2010-03-10 o 12:50
madzial jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-07, 20:13   #103
lanka
Rozeznanie
 
Avatar lanka
 
Zarejestrowany: 2009-04
Lokalizacja: Londyn
Wiadomości: 700
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

SERNIK (zmodyfikowany przepis Wiolqn)
Faza II i III


- 0,8 kg sera chudego (4 kostki) (zmielilam blenderem z jajkami i mlekiem)
- 4 jajka
- 4 lyzki slodziku w proszku (ja dalam 4 duuze lyzki melasy)
- 3 lyzki zmielonych na puch otrab
- 3/4 szklanki mleka 0,5%
- dowolny aromat
-dodalam kopiasta lyzke skrobii kuku i kopiasta lyzke bananowego protein shake, bo wydawalo mi sie, ze jak nie dam, to sie bedzie rozlatywac. Po upieczeniu mysle, ze w sumie mozna bylo sobie darowac albo skrobie, albo shake.


Zmielilam porcjami ser z jajkami i mlekiem (bo blender ma maly dzbanek )
Zmielilam otreby, bo w koncu mam czym - nowa jakosc zycia i zmaku otrebow - juz nie przyklejaja sie go gardla w czasie polykania
Nie bawilam sie w ubijanie bialek bo jestem leniwa i zarloczna. I chce jesc, a nie gotowac godzinami.

Dorzucilam reszte skladnikow, wymiksowalam szybciutko i do foremek silikonowych do keksu (bo takie mam a nie inne)
ok. 50 minut w piecu w temperaturze 170 stopni na termoobiegu, a i tak zjaralam wierzch, wiec radze ostrozniej


Wyszedl pyszny i boski i caly zezarlam.
Ma kolor karmelowy, a nie bialy bo dalam melase, a nie slodzik. Melasa nadaje jeszcze takiego dodatkowe smaku.
__________________
80kg 29 IX 2009 -67.4 kg 23 lI 2010
I od nowa 75,3-74,6 - 73,7- 72,8- 71,9-71,2 - i znowu 74,1 i tak do usmiechnietej smierci... Cel 62 kg

lanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-07, 21:56   #104
cinnamon witch
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 182
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Galaretka "cafe latte z migdałami" P i PW

Do kubka jumbo wsypałam kawę rozpuszczalną i słodzik i zalałam gorącą wodą. W połowie szklanki z gorącą wodą wsypałam 3 łyżeczki żelatyny, zamieszałam. Połączyłam kawę i żelatynę w jedno, dalej mieszałam, rozlałam do naczynek mieszankę (zostawiłam 1/3 na później).
Dałam do lodówki do stężenia.
Resztę kawy pomieszałam z 4 łyżkami mleka i kilkoma kroplami aromatu migdałowego.
Gdy stężeje pierwsza częśc, trzeba wlac resztę i wstawic znów do lodówki.
Smacznego!

Galaretka "Pepsi Twist" P i PW

Zachciało mi się takie słodkiej galaretki, dobrej, to wykombinowałam, że przecież można zrobic z pepsi/coli light, prawda?

Szklanka pepsi max/light/coli light/zero
Pół szklanki wody z 3 łyżeczkami żelatyny

Gdy woda z żelatyną ostygną do należy połączyc delikatnie oba płyny i wlac do pucharków i do lodówki.

Potem gdy częsc dolna stężeje zajmujemy się górą

Mały kubek jogurtu naturalnego,
1/3 szklanki wody z 2 łyżeczkami żelatyny
Słodzik do smaku
Cytrynowy aromat (kilka kropel)

Gdy żelatyna z wodą ostygną to łączymy mikserem wszystkie składniki i wlewamy na warstwę pepsi.
Po stężeniu zajadamy się ze smakiem.
Smacznego!
__________________
Walczę z kg! Start -> 26.10.2009

Było 72,5 kg
Jest :
65 kg (29.11.2009)
63,5 kg (11.12.2009)
61 kg (23.12.2009)
Jest 59! (20.01.2010)

25.01.2010 -> III faza, start!

A teraz ćwiczymy.



cinnamon witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-10, 16:31   #105
Berlinianka
Zadomowienie
 
Avatar Berlinianka
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: jeszcze Zielona Góra
Wiadomości: 1 017
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Pasta z wędzonej makreli z surimi - Faza II
bez szczypiorku również I Faza

1 mała wędzona makrela
1-2 paluszki surimi (jeśli ktoś lubi, można więcej, moje są słodkie - bo bywają też słone)
1/2 pęczka szczypiorku
1-2 jajka na twardo (same białka, chyba, że ktoś ma dużego głoda, to z żółtkami)
1 ząbek czosnku
1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego ze szczyptą pieprzu, czerwonej papryki oraz świeżym koperkiem (makrela jest wystarczająco słona, nie trzeba solić)


Makrelę rozdrobnić, resztę drobno posiekać, zetrzeć/wycisnąć czosnek. Polać jogurtem z przyprawami, wymieszać. Wszystko skropić cytryną.
Można jeść samą, bądź smarować nią chlebki Dukana.

Naprawdę smaczna!
__________________
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg
22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05...

Ile to jeszcze dni

Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86

Edytowane przez Berlinianka
Czas edycji: 2010-03-11 o 11:53
Berlinianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 13:44   #106
Didier
Rozeznanie
 
Avatar Didier
 
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 889
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Pasztet sojowy - II. FAZA
baza: 1/2 kg soi namoczyc na noc we wodzie (tak jak fasole), wrzucic do gara i zalac swieza woda, gotowac az bedzie miekka (jak fasole ), oczywiscie ta jednoroczna powinna ugotowac sie w te 40 minut do godziny, odcedzic, zmielic, dodac jajko

do tego dodajemy warzywa wg widzimisie: marchewka, pieczarki(zetrzec na tarce, udusic), cebula obowiazkowo (tez udusic) mysle ze mozna takze szpinak tylko trzeba odsaczyc, czosnku nie dodawalam do tej pory ale chyba nie zaszkodzi... no reszta to juz pole dla wyobrazni

doprawic tak jak lubicie, piec w 180* okolo godzinke

smacznego

ps. sadze ze kotlety robi sie tak samo, tylko sie nie piecze a smazy

Edytowane przez Didier
Czas edycji: 2010-03-10 o 13:27
Didier jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 14:14   #107
Berlinianka
Zadomowienie
 
Avatar Berlinianka
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: jeszcze Zielona Góra
Wiadomości: 1 017
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Cytat:
Napisane przez Didier Pokaż wiadomość
Pasztet sojowy faza P+W

baza: 1/2 kg soi namoczyc na noc we wodzie (tak jak fasole), wrzucic do gara i zalac swieza woda, gotowac az bedzie miekka (jak fasole ), oczywiscie ta jednoroczna powinna ugotowac sie w te 40 minut do godziny, odcedzic, zmielic, dodac jajko

do tego dodajemy warzywa wg widzimisie: marchewka, pieczarki(zetrzec na tarce, udusic), cebula obowiazkowo (tez udusic) mysle ze mozna takze szpinak tylko trzeba odsaczyc, czosnku nie dodawalam do tej pory ale chyba nie zaszkodzi... no reszta to juz pole dla wyobrazni

doprawic tak jak lubicie, piec w 180* okolo godzinke

smacznego

ps. sadze ze kotlety robi sie tak samo, tylko sie nie piecze a smazy
Ugotowaną soję można rozgnieść jak ziemniaki, zmielić jak mięso, albo potraktować w blenderze - każda konsystencja będzie inna więc na różne rzeczy przydatne ;D

Soję moczymy do 12h, w przegotowanej wodzie.
__________________
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg
22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05...

Ile to jeszcze dni

Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86
Berlinianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 15:02   #108
wiolqn
Zakorzenienie
 
Avatar wiolqn
 
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Londyn
Wiadomości: 3 185
GG do wiolqn
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

PASZTET Z SOI Faza II PW

PODSTAWA
0.5kg soi
0.25 kg cebuli
marchew
pietruszka
seler
2 jaj
6 zabkow czosnku
3 lyzki skrobii kukurydzianej
sol pieprz
rozne ziola (majeranek)
Soje namoczycz i ugotowac. Zmielic. Cebule posiekac, zeszklic. Warzywa ugotowac i pokroic w kosteczke lub zmielic. Wszystko dokladnie i dlugo wymieszac. Jezeli masa jest za sucha mozna dodac wody z gotowania soi. Piec 1h w 180C

WARIACJA I
oterby owsiane
galka muszkatolowa
przyprawa curry
duzo czosnku
pieczarki duszone
papryk

WARIACJA II
brokul
szpinak
__________________
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am

Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej

Kuchnia Tygryska

Edytowane przez wiolqn
Czas edycji: 2010-03-11 o 10:12
wiolqn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 22:02   #109
Berlinianka
Zadomowienie
 
Avatar Berlinianka
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: jeszcze Zielona Góra
Wiadomości: 1 017
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Herbatniki Kariis92

1 łyżka otrąb pszennych,
2 łyżki otrąb owsianych,
3 rozpuszczone tabletki słodziku,
2 białka
1 żółtko
aromat waniliowy

Otręby mielimy na puch, dodajemy do nich żółtko, słodzik i aromat. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą otrębową. Nastawiamy piekarnik na 180stopni. Jeżeli mamy jakieś foremki to możemy je wykorzystać, ja niestety nie miałam, ale poradziłam sobie inaczej - blachę wyłożyłam aluminiową folię, na której rozsmarowałam całą masę (grubość ok. 0,5cm). Włożyłam na 3 minuty do piekarnika, a następnie jak wierzchnia warstwa zrobiła się troszeczkę twarda pokroiłam wszystko w kwadraty - tak by wyszły herbatniki. Włożyłam znów do piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu odrywałam z łatwością od folii (?! mnie też to zdziwiło), a to że je wcześniej pokroiłam ułatwiło mi ich połamanie.

_________________________ ___________________
Herbatniki Berlinianki

2 jajka (białka ubić na sztywną pianę)
3 łyżki otrąb owsianych (zmielić na puch)
aromat waniliowy
0,5 – 1 łyżka kakao (ja dałam kopiastą fest i trochę gorzkie, ale i tak dobre )
4-5 tabletek słodziku

Wszystko pięknie wymieszać, delikatnie łączyć pianę z resztą. Rozprowadzić na papierze do pieczenia ok. 0,5 cm warstwę.
Piec 20 minut w 190 stopniach. Po pierwszych 5 minutach pokroić w kostkę, żeby później łatwiej podzielić. Zostawić na chwilę w rozgrzanym piekarniku celem podsuszenia dzieła.
Mam wrażenie, że po ich zjedzeniu odechciewa mi się słodkiego, chociaż one mają w sobie goryczkę kakao i wcale nie są super słodkie.

Herbatniki super smakują z twarożkiem albo serkiem wiejskim na słodko. Robię z nich kanapeczki! Albo kakaowe wkruszam do serka, smakuje jak z kawałkami czekolady.
__________________
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg
22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05...

Ile to jeszcze dni

Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86

Edytowane przez Berlinianka
Czas edycji: 2010-03-11 o 11:51
Berlinianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-12, 09:02   #110
Thercia
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-08
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 150
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Kotleciki jajeczne (P)
  • 5 jajek na twardo (oczywiście ilość można modyfikować, ale taka najlepiej pasuje do jednego surowego jajka) rozgnieść widelem na malutkie kawałeczki - im drobniej tym mniej się rozwala przy smażeniu
  • 1 surowe jajko - dodać do rozgniecionych jajek
  • pęczek natki pietruszki posiekany drobiutko dodać do jajek
  • sól, pieprz
Rekami (najlepiej wychodzi) mieszamy wszystko na papkę i nastepnie (również ręką) formujemy kotleciki (nie będą zwarte, a raczej rzadkawe) i kładziemy na patelnię teflonową. Ja smażę na początku pod przykryciem, co powduje, że szybciej się ścinają i nie rozwalają. Nastepnie należy obrócić i smazyc juz bez przykrycia, żeby woda odparowała, aż będą porządnie rumiane z dwóch stron. W smaku przypominają jajka faszerowane z dzieciństwa. Dobre na ciepło i na zimno. Z podanych składników wychodzi 8 lub 9 kotlecików.


Kurczak w sosie chrzanowym (P)
  • podwójna pierś z kurczaka
  • vegeta
  • chrzan w słoiku (jak najmniej dodatków)
Pierś kroje na kawałki takie, że wychodzą mi cztery - czyli spore. Gotuję 40 minut na malutkim ogniu w wodzie z dodatkiem płaskiej łyżki vegety. Po ugotowaniu wyjmuję mięso z powstałego rosołu i wrzucam na patelnię teflonową w celu przyrumienienia. Wtym samym czasie odlewam rosół tak, aby zostało ok szklanki (przelewam przez sitko, zeby farfocle poszły precz), dodaję chrzan słoiczkowy, tak jak kto lubi co do ostrości. Nastepnie zagęszczam połową łyżeczki skrobi rozpuszczonej w zimnej wodzie. Kurczaka przyrumienionego buch na talerz i polewam sosem. Z sosem nie szaleje, żeby to był dodatek do kurczaka, a nei kurczak do sosu Chyba moje ulubione kurczakowe danie. Można tez bez podsmażania z sosikiem zjeść. Smacznego

Edytowane przez Thercia
Czas edycji: 2010-03-10 o 19:00
Thercia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-12, 18:58   #111
mara30
Zadomowienie
 
Avatar mara30
 
Zarejestrowany: 2007-01
Wiadomości: 1 592
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Chrupiące ciasteczka cappuccino dla leniwców

1 jajko
3 łyżki otrąb owsianych
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
słodzik

Jajko rozbełtać w miseczce, wsypać otręby, proszek, kawę i słodzik do smaku. Na papierze do pieczenia rozłożyć warstwę grubości ok 0,5cm. Piec w temperaturze ok 160 stopni aż będą chrupiące (ja po prostu co jakiś czas sprawdzałam).

Edytowane przez mara30
Czas edycji: 2010-03-15 o 17:10
mara30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-14, 09:37   #112
leana1
Zakorzenienie
 
Avatar leana1
 
Zarejestrowany: 2007-08
Wiadomości: 5 827
Wyślij wiadomość przez ICQ do leana1 GG do leana1
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

KIEDY KURCZAK NIE DO ZJEDZENIA A BROKUŁA WYGLĄDA GROŻNIE TEN SOSIK DODA UROKU KAŻDEMU DANIU.

SOS twarożkowo-jogurtowy
serek naturalny tawarozkowy ( ja kupuje z Lidla light ) więc pół tego serka gdzieś około 4 łyżek tyle samo albo trochę więcej jogurtu naturalnego 1 łyżeczka melasy czosnek, sół, piepsz do smaku koperek swierzy i pietruszka wymieszać solidnie do kremowej konsystencji i sosik gotowy do spozycia

Edytowane przez leana1
Czas edycji: 2013-06-20 o 09:38
leana1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-14, 15:35   #113
ruda_niunia
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2009-12
Wiadomości: 962
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

szybki i prosty zapychacz JAJKA FASZEROWANE

ugotowac jajka na twardo.Po ostudzeniu przekroic na pol - bialka ulozyc na talerzyku a zoltka wrzucac do osobnej miseczki...

Farsz 1
- zoltka
- koncentrat pomidorowy
- natka pietruszki
- sol, pieprz

Farsz2
- zoltka
- serek wiejski
- szczypiorek
- chuda wedlina drobno pokrojona

Farsz3
- zoltka
- koncentrat pomidorowy
- ogorek korniszon

Wszystkie skladniki farszu wymieszac i zapelnic nim w jajku miejsce po zoltku oczywiscie farsz mozna zrobic dowolny - zalezy co kto lubi i ma w lodowce
__________________
Kobiety z natury sa aniolami, ale kiedy polamia im sie skrzydla przychodzi im latac na miotle...

walcze ze swoja slaba silna wola

Edytowane przez ruda_niunia
Czas edycji: 2010-03-10 o 13:43
ruda_niunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-14, 21:56   #114
Fero_monka
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: Szczecin
Wiadomości: 166
GG do Fero_monka
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Galaretka z kurczaka 1 podwójna pierś pęczek włoszczyzny kostka rosołowa (najlepiej z lisćmi laurowymi i zielem angielskim) pieprz 3 łyżeczki żelatyny (lub agar- agar) ćwiartka cytryny Gotujemy wywar z jarzyn i przypraw. Piersi kroimy na 4 kawałki. Gdy wywar gotuje sie, wkładamy pierś i gotujemy (po ugotowaniu powinna być bardzo miękka). Po ugotowaniu kroimy lub szarpiemy mięsko na małe kawałeczki, wkładamy do salterek. W międzyczasie w 0,5 l gorącego wywaru rozpuszczamy 3-4 łyżeczki żelatyny i zalewamy mieso w salaterkach. Wstawiamy do lodówki do zastygniecia. Przed jedzeniem na galaretkę wyciskamy cytrynę

---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ----------

KETCHUP DOMOWY Składniki 2 przeciery pomidorowe gęste w słoiczku( pasta pomidorowa) jarzyny-pół marchewki,pół pietruszki, kawałeczek selera cebula pół czerwonej papryki pieprz 1 goździk, ziele angielskie. liść laurowy sól i musztarda do smaku słodzik do smaku Warzywa rozgotować w małej ilości wody, zmiksować(można przetrzeć przez sito) dodać przeciery i pogotować ,jeśli trzeba odparować bo rzadkie- to dłużej. Przyprawić do smaku. Można bez warzyw- tylko samą cebulę ew. czosnek i zioła lub przyprawy jakie kto lubi (wersja ziołowego ketchupu)

---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ----------

Wariacja na temat jaj JAJA FASZEROWANE TWAROGIEM 6 jajek 3 łyżki twarożku 1 ogórek konserwowy 3 łyżki protomajonezu musztarda Ugotowane jajka obrać,przekroić na pół,wyjąć żółtka rozetrzeć je z posiekanym drobno ogórkiem i twarożkiem.Dodać musztardę, majonez, sól ew.pieprz. Napełnić masą połówki jajek i połączyć po dwie( skleić masą twarożkową). JAJKA FASZEROWANE CZERWONE 4 jajka 1 łyżeczka protomajonezu 1 czerwona papryka sól , pieprz Jajka ugotować, przekroić, wyjąć żółtka. Paprykę po wyjęciu gniazda nasiennego upiec(ok 20 min. w temp. 180), zmiksować i połączyć z żółtkami, majonezem i przyprawami. Nadziewać połówki jajek( szprycą) JAJKA ZIELONE 5 jajek pół opakowania mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 10 dkg sera białego( w oryginalnym przepisie pleśniowy lub bryndza) sól, pieprz Jajka ugotować , przekroić na pół, wyjąć żółtka. Szpinak odparować na patelni, dodać przeciśnięty czosnek, ser, można też trochę protomajonezu.Zółtka rozetrzeć lub zetrzeć na drobnych oczkach tarki, wymieszać ze szpinakiem, przyprawić solą i pieprzem, napełnić połówki jaj. JAJKA ŻÓŁTE 4-5 jajek marchewka (ugotowana i zmiksowana) łyżeczka musztardy łyżeczka protomajonezu troszkę serka homo sól, pieprz Podobnie jak w poprzednich przepisach na kolorowe jajka, gotujemy je, przekrawamy wyjmujemy żółtka i ze wszystkich składników robimy nadzienie. JAJKA Z TUŃCZYKIEM 4 jajka pół puszki tuńczyka protomajonez troszkę chrzanu natka pietruszki sól, pieprz I znowu gotujemy jajka, przekrawamy, wyjmujemy żółtka, osączonego tuńczyka wymieszać ze wszystkimi składnikami (pietruszkę posiekać), napełnić połówki jajek, można udekorować zieleniną albo plasterkami rzodkiewki.
Fero_monka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-15, 10:12   #115
Berlinianka
Zadomowienie
 
Avatar Berlinianka
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: jeszcze Zielona Góra
Wiadomości: 1 017
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Szybki, tani i smaczny SERNIK

Kostka twarogu 0% - 250g
3 jajka
15-20 tabletek słodziku
6 łyżek otrąb owsianych
parę kropel zapaszku - najlepiej migdałowy, ja dałam śmietankowy, nadaje się także skórka z cytryny
kilka kropel cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia


Twaróg mieszamy z żółtkami, otręby mielimy ze słodzikiem na puch, łączymy to z proszkiem, zapachem i twarogiem. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą.
Piekłam jakieś 45 minut w ok. 190 stopniach. Czekałam aż się delikatnie zrumieni. W foremce o średnicy ok. 20 cm, obłożonej papierem do pieczenia.
Urósł na 5 cm, po czym opadł do 2 cm :P
Pyszny jest, dałam 15 t. słodziku i jest taki delikatnie słodki, coś jak stężały budyń tyle, że serowy. Jadłam z serkiem wiejskim na słodko. Najlepszy jeszcze ciepły.
Dałam trochę więcej niż 6 łyżek otrąb, bo w młynku miałam już trochę zmielonych.

Mniam...

Na foto - za sernikiem siedzi Figa, nie mogła przeżyć, że nie dostała ani kawałka.
__________________
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg
22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05...

Ile to jeszcze dni

Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86

Edytowane przez Berlinianka
Czas edycji: 2010-03-11 o 11:51
Berlinianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-15, 10:27   #116
Berlinianka
Zadomowienie
 
Avatar Berlinianka
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: jeszcze Zielona Góra
Wiadomości: 1 017
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Pyszna zupa "wodzianka" P+W

2 filety z indyka (ale może być każde inne dozwolone mięsko)
1 papryka
duża garść fasolki szparagowej (ja mam mrożoną ze swojej działki )
2 łyżki przecieru pomidorowego (np. Pudliszki z ziołami)
1 mała cebulka
kawałeczek selera
kilka plastrów pora
2 łyżki startej marchwi
liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
Cząber, zioła prowansalskie, łyżka ziarenek smaku (ew. vegeta czy co tam macie), łyżka magi, kilka ziarenek chili, troszkę pieprzu.

http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=1433

Mięsko podsmażyć delikatnie, po czym wrzucić do garnka z wodą, zielem, liściem, selerem, marchwią i porem, niech zacznie się gotować. W tym czasie podsmażyć lekko paprykę z drobno posiekaną cebulką, żeby troszkę zmiękły. Na końcu dorzucić fasolkę i przecier pomidorowy.
(Wszystko posiekane na ok. 1cm kotkę, cebulka drobniutko)
Przyprawiamy tak jak lubimy, moja wyszła ostra, ale dzięki dodatkowi cząbru jest baaaardzo smaczna. Już w talerzu dodałam łyżkę jogurtu naturalnego.
Tak jak nie lubię zup, tak ta bardzo mi smakuje.
Smacznego!
__________________
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg
22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05...

Ile to jeszcze dni

Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86

Edytowane przez Berlinianka
Czas edycji: 2010-03-11 o 11:49
Berlinianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-16, 23:16   #117
Milky
Raczkowanie
 
Avatar Milky
 
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 148
GG do Milky
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Ciasto jogurtowe (faza I)

Jest na prawdę przepysznie i niesamowicie wilgotne. Powstało z mojej małej kulinarnej wariacji, zupełnie przypadkiem:P Jego zapach jest niesamowity, zwabił wszystkich domowników do kuchni :P Wkładałam co miałam pod ręką...
(Przepis na w moim wypadku 4 średniej wielkości foremki silikonowe)

Składniki:
5 łyżek otrębów owsianych
4 łyżki otrębów pszennych
Pół serka homogenizowanego
Pół dużego jogurtu naturalnego
3-4 łyżki mleka w proszku, rzecz jasna odtłuszczonego.
3 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 20 tabletek słodzika, zależy kto jak bardzo słodkie lubi ;]
Kilka kropel zapachu migdałowego i kilka śmietankowego

Wszystko mieszamy, słodzik dobrze jest wcześniej rozgnieść na pył na łyżce wtedy lepiej się rozpuszcza, chyba że ktoś ma słodzik w proszku to inna bajka Przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika (rozgrzany do ok 180 stopni) na 30-35 minut. Sprawdzamy co jakiś czas patyczkiem drewnianym, czy jest już dobre w środku.


Smacznego!
__________________
biorę się za siebie, a co 34 kg same nie znikną

jestem kobietą i... tak, nie wiem czego chcę

Milky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-17, 09:20   #118
malgosiaOH
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-01
Wiadomości: 19
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Leciutka Zupka
pierś z kurczaka
pieczarki
por
brukselka
kostka warzywna
zioła do smaku

Woda gotujemy razem z kostka warzywną , po zagotowaniu dodajemy pieczarki pokrojone na mniejsze kawałki i pokrojonego pora , gotujemy pod przykryciem około 10-15 minut , dodajemy pokrojona pierś , po około 10 minutach dodajemy brukselkę . Wszytsko razm gotujemy około 5 minut , przyprawiamy do smaku i gotowe
malgosiaOH jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-17, 14:44   #119
Berlinianka
Zadomowienie
 
Avatar Berlinianka
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: jeszcze Zielona Góra
Wiadomości: 1 017
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Omlet na słodko P/PW

3 łyżki otrąb owsianych
szczypta cynamonu
kopiasta łycha dżogurtu
2 jajka

5 tabletek słodzika


http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=1303

Otręby ze słodzikiem zmielić na puch. Pianę ubić prawie na sztywno, delikatnie wymieszać z resztą składników (zawsze dajemy pianę na składniki - nie odwrotnie) i ciach na rozgrzaną patelnię, w trakcie pieczenia (na małym ogniu) przykrywam patelnię folią aluminiową (pokrywka zbyt szczelna - folia w sam raz).

Upieczony omlet polałam wieśniakiem z 1 tabletką słodzika.

Niebo w gębie!
__________________
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg
22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05...

Ile to jeszcze dni

Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86

Edytowane przez Berlinianka
Czas edycji: 2010-03-11 o 11:50
Berlinianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-17, 18:40   #120
Berlinianka
Zadomowienie
 
Avatar Berlinianka
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: jeszcze Zielona Góra
Wiadomości: 1 017
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Wiecie co. Niech posty, które nic nie wnoszą do przepisu, które są bez przepisu, czyli jakieś pitupitu oraz przepisy błędne, które się nie nadają - niech to będzie usuwane, nie wiem kto może to robić, ale jakaś moderacja się przyda, żeby przejrzyście było chociaż tutaj.

---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ----------

Pyszny bakłażan faszerowany mięsem i papryką - F. II

1 bakłażan
pierś kurczaka
kotlet wołowy
1 cebula
1 papryka - ja dałam pół
przyprawy

Mięsko kroimy w drobną kosteczkę, (można użyć mielonego - nie chciało mi się robić i też super wyszło), z posiekaną cebulą wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać ziarenek smaku, papryki, czosnku - 1 ząbek dałam, pieprzu i co jeszcze lubimy.
Gotujemy aż wołowina zmięknie i woda nie wyparuje, ja kilka razy podlewałam, póki nie zmiękła.
W tym czasie oczyszczamy bakłażany z pestek, solimy leciutko połówki i zostawiamy na ok. 10 minut, żeby puściły goryczkę. Jak już zrobią się duże brązowe kropelki, wycieramy papierowym ręcznikiem, ja dodatkowo opłukałam wodą i jeszcze raz wytarłam, by się pozbyć soli. Skrapiamy cytryną i do piekarnika. Nie mam grilla, więc dałam nad sam palnik i imitowałam grilla. Podpiekały się ok. 20 minut w 190 stopniach.
Kiedy z mięsa wyparuje woda, a wołowina będzie miękka dodajemy paprykę i chwilę niech się duszą pod przykrywką, aż papryka delikatnie zmięknie. Jak to się stanie, farsz gotowy, nakładamy do bakłażana, po wierzchu posypałam bazylią. I sru do piekarnika na jakieś 30 minut, piekłam to w metalowej formie z kratką na dnie, pod koniec dolałam kilka łyżek wody i zakryłam folią, by przeparowało - ciągle w wysokiej temp.

Pyszności! Nie róbcie bakłażanom krzywdy, nie faszerujcie ich twarogiem!
__________________
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg
22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05...

Ile to jeszcze dni

Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86

Edytowane przez Berlinianka
Czas edycji: 2010-03-11 o 11:54
Berlinianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-12-10 20:50:17


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:38.