Nowość - Klub Kosmetyków Luksusowych

Wizażanki
Twój profil
Twoja szafa
Twoja torebka
Twój album
Forum
Blogi
Styl życia
Wizaz.pl
Polki.pl
Uroda.pl
Viva.pl
Dziecko i wychowanie
BabyOnline.pl
CiazaPorod.pl
MamaCafe.pl
AbcKarmienia.pl
ZdrowyBobas.pl
Czasopisma
Przyjaciółka
Party
Pani Domu
Uroda
Vita
Twoje Dziecko

Mamo To Ja
Twój Maluszek
Przedszkolak
Dom i Wnętrze
Serwisy specjalne
Viva Photo Awards
Kolekcje filmowe
Fundacja Przyjaciółka
Viva Najpiękniejsi
Dziecko na okładkę

Wróć   Forum Wizaz.pl > Kobieta > Forum Plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Miejsce spotkań "zagranicznych" Wizażanek.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-01, 11:05   #1
Nebula
Wtajemniczenie

Austria - Wiedeń - studiowanie/praca

Witam serdecznie
Mam pytanie, na które szukam odpowiedzi w wielu miejscach i nadal nie wiem co ze sobą zrobić.

Mam zatem pytanie, czy któraś z was, albo waszych bliskich studiowała w Wiedniu ? Planuję tam aplikować z przyjacielem - ja na PhD on na mgr, ja na biomateriały(w skrócie), on na architekturę. Chodzi nam dokładnie o TU czyli techniczny uniwersytet w wiedniu. WIem już że studia tam wymagają większego nakładu pracy niż w Polsce. Mam jednak szereg innych wątpliwości...Można się tam dostać znając niemiecki słabo, albo wcale ? czy są jakies biura architektoniczne w których można się zatrudnić jako student ? wiadomo może do kiedy trzeba tam aplikować ? nigdzie nie widzę informacji, a ponoć do końca lutego przeważnie na zagranicznych uczelniach. czy mieszkanie w akademiku jest dobrą opcją ? czy lepiej wynająć mieszkanie ? Czy w takich akademikach da się mieszkać bezpiecznie jeżeli np jest się muzykiem i ma się sprzęt grający? czy wiadomo jakie dokładnie formalności trzeba spełnić by móc tam wyjechać i pracować legalnie ?
Nie znalazłam wątku bezpośredniego o Austrii dlatego pozwoliłam sobie założyć nowy.

Jeżeli ktoś zna jakiekolwiek szczegóły będę bardzo wdzięczna za ich podanie. Może pozwoli to trochę uporządkować mój mętlik w głowie...
Pozdrawiam
Asia
Stary 2010-02-01, 14:31   #2
Ewakuacja69
Rozeznanie

Dot.: Austria - Wiedeń - studiowanie/praca

z tego co wiem to trudno sie dostac na studia w austrii. bez znajomosci jezyka tym bardziej. studenci zagraniczni z unii europejskiej sa traktowani jak obywatele kraju, jesli chodzi o wymagania. zeby podjac studia w krajach niemieckojezycznych wymagany jest certyfikat jezykowy (typu DaF) albo robiony jest test na uczelni (co wychodzi drozej niz certyfikat robiony w polsce)

wiecej info znajdziesz tutaj: http://www.studentnews.pl/serwis.php?s=194&pok=5696

-15kg!
Ewakuacja69 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 16:02   #3
ElRita
Przyczajenie

Tak można się dostać na TU w Wiedniu znając słabo niemiecki w stopniu takim, że biernie rozumiesz konwersację treść wykładu ale musisz dobrze posługiwać się angielskim. Studiowanie na TU nie wymaga większego nakładu pracy. Prace naukowe pisze się wspólnie, więc jak będziesz miała życzliwych kolegów to "palcem możesz w bucie kiwać" i mieć masę publikacji. Dodatkowo na koniec nie musisz pisać i bronić obszernej pracy doktorskiej, jak to ma miejsce u nas.

Edytowane przez ElRita
Czas edycji: 2010-02-01 o 16:04
ElRita jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-02, 10:09   #4
Nebula
Wtajemniczenie

a mam takie jeszcze pytanie, czy studia doktoranckie też są płatne ? bo nie znalazłam odpowiedzi na to pytanie, jedynie ogólna - że wszystkie studia są płatne, ale nie wiem czy 1 i 2 stopnia, czy 3 też. bo to w sumie takie trochę inne...
I czy dostaje się za publikacje jakieś pieniądze ? i ile mniej więcej wynosi stypendium doktoranckie ? o ile jest ? i oczywiście czy dodatkowo można pracować w zakładzie w którym się robi pracę...tyle pytań ech...
Nebula jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-02, 21:07   #5
ElRita
Przyczajenie

Jeśli otrzymasz stypendium to będziesz miała studia bezpłatne: http://www.jezyki.net.pl/stypaus.htm

Trudno mówić o konkretnych kwotach bo te się zmieniają z roku na rok. Można też wyjechać na np. dwu-semestralne stypendium chociażby do Wiednia w trakcie studiów doktoranckich podjętych w Polsce.
ElRita jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-03, 22:05   #6
Nebula
Wtajemniczenie

super, dzięki za ten link, na pewno z niego skorzystam : )
Nebula jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-14, 21:16   #7
eredia
Raczkowanie

Ja bardzo chcę studiować w Wiedniu, jednak z powodów finansowych pójdę na studia w Polsce, prawdopodobnie na architekturę. Może w trakcie studiów uda mi się wyjechać z Erasmusa. A jak nie to po studiach na pewno tam wyjadę.

Ciężko jest się samemu utrzymać na studiach w Wiedniu?

eredia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-20, 18:57   #8
drusia
Zadomowienie

A ja mam pytanie troszkę z innej beczki, ale też Wiednia dotyczy więc pozwolę sobie zadać je tutaj, żeby nie zaśmiecać forum.
Jak jest z noclegami w Wiedniu? Macie namiary na jakieś stosunkowo niedrogie noclegi? Nie musi to być sam Wiedeń, mogą być okolice.
Będę bardzo wdzięczna, gdyż chciałabym właśnie tam skoczyć na kilka dni w trakcie tego lata.

Nowe wątki na forum Emigrantki

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości