Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2 - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie Porady i dyskusje na tematy związane z profilaktyką, rozpoznawaniem, przebiegiem i leczeniem chorób człowieka. Pamiętaj: porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza i ma jedynie funkcję informacyjną!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2018-08-24, 11:09   #4141
Iwonaewa
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2018-04
Wiadomości: 6
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Cześć.

Dziewczyny.!Moje wyniki przed 4 miesiącami Tsh-2,28

Ft3-1,86

Ft4-0.98

antyTPO-powyzej 1000

antyTg-64

Diagnoza:Hashimoto.

Po euthyroxie 25mg, potem 50mgbecnie

Tsh 1,14

Ft3-1,40

Ft4-0,70

Pozostalych badań czyli antyTPO i antyTG nie wykonałam

Co sądzicie? Czy biorąc dalej lek i zwiększając dawki nie okaże się że za chwilę będę mieć nadczynność?
Iwonaewa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-24, 17:20   #4142
natim87
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2010-11
Lokalizacja: Wieliszew
Wiadomości: 844
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez Iwonaewa Pokaż wiadomość
Cześć.

Dziewczyny.!Moje wyniki przed 4 miesiącami Tsh-2,28

Ft3-1,86

Ft4-0.98

antyTPO-powyzej 1000

antyTg-64

Diagnoza:Hashimoto.

Po euthyroxie 25mg, potem 50mgbecnie

Tsh 1,14

Ft3-1,40

Ft4-0,70

Pozostalych badań czyli antyTPO i antyTG nie wykonałam

Co sądzicie? Czy biorąc dalej lek i zwiększając dawki nie okaże się że za chwilę będę mieć nadczynność?
Spadek ft3 i ft4 raczej świadczy o kierowaniu się ku niedoczynności.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
natim87 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-24, 17:27   #4143
Iwonaewa
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2018-04
Wiadomości: 6
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Natim

Dziękuję za odpowiedź... Nie kumam tych norm i procentowych obliczeń.... Gdybym nie miała usg to nawet nie wiedziała bym o hashimoto...



Kiedy tylko miałam wykonywane TSH zawsze i do dziś jest norma...
Iwonaewa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-25, 22:17   #4144
natim87
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2010-11
Lokalizacja: Wieliszew
Wiadomości: 844
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez Iwonaewa Pokaż wiadomość
Natim

Dziękuję za odpowiedź... Nie kumam tych norm i procentowych obliczeń.... Gdybym nie miała usg to nawet nie wiedziała bym o hashimoto...



Kiedy tylko miałam wykonywane TSH zawsze i do dziś jest norma...
Tsh to jest hormon wydzielany przez przysadkę mózgową tak de facto, a nie przez tarczycę, dlatego powinno się robić badanie trójki tarczycowej, aby stwierdzić, czy jest nadczynność, czy też niedoczynność

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
natim87 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-26, 05:12   #4145
purediamond3333
Raczkowanie
 
Avatar purediamond3333
 
Zarejestrowany: 2018-05
Wiadomości: 48
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Dziewczyny, czy ktoras z Was od momentu zdiagnozowania Hashimoto, zaobserwowala u siebie efekt tzw: "truskawkowych nog" po goleniu badz depilacji woskiem? Ja nie wiem co sie dzieje z moja skora nog. Nie mam tradziku, za to mam silna reakcje alergiczna po goleniu badz depilacji woskiem. Robia mi sie czerwone punkciki w miejscy wyrwania wlosa na lydkach u udach, a z czasem nawet przybieraja kolor siny ;/ Zadne peelingi naturalne, dbanie i balsamowanie nie pomaga. Doslownie NIC nie dziala i zawsze ten sam efekt. Jestem ciekawa, czy mialyscie podobny problem ze skora.
purediamond3333 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-30, 20:54   #4146
iqua
Przyczajenie
 
Avatar iqua
 
Zarejestrowany: 2013-02
Wiadomości: 2
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Przenoszę się z wątku o niedoczynności. Hashi potwierdzone przez endokrynologa. Była to krótka telekonsultacja, w celu uzyskania skierowania na usg tarczycy. Po przedstawieniu wyników dowiedziałam się, że mam żyć tak jak żyłam, że wystarczy, tylko raz może dwa razy do roku, badać poziom TSH. Leków też nie powinnam brać bo TSH jest nie najgorsze.
I teraz nie wiem, czy lekarz ma rację? Nie posiadam jeszcze wystarczającej wiedzy na temat choroby, ale powoli nadrabiam wątek.

Moje wyniki wyglądają następująco:
TSH 2,23 (przy normie 0,35-4,94)
FT3 3,35 (przy normie 2,63-5,7)
FT4 13,18 (przy normie 9-19)
anty TPO 266,26 (przy normie 0-5,61)
anty TG 8,48 (przy normie 0-4,11)

Mam pytanie do Was, jakie badania polecacie zrobić na początek? W czwartek będę u lekarza rodzinnego, więc poproszę o skierowanie na co się da.
Dodam, że w niedalekiej przyszłości będę chciała starać się o dziecko. Mam 26 lat.

Jestem umówiona na normalną wizytę u endo, czekam też na wyznaczenie terminu usg.
iqua jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-30, 21:03   #4147
Adrianna_8
Moderator
 
Avatar Adrianna_8
 
Zarejestrowany: 2014-02
Wiadomości: 8 126
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez iqua Pokaż wiadomość
Przenoszę się z wątku o niedoczynności. Hashi potwierdzone przez endokrynologa. Była to krótka telekonsultacja, w celu uzyskania skierowania na usg tarczycy. Po przedstawieniu wyników dowiedziałam się, że mam żyć tak jak żyłam, że wystarczy, tylko raz może dwa razy do roku, badać poziom TSH. Leków też nie powinnam brać bo TSH jest nie najgorsze.
I teraz nie wiem, czy lekarz ma rację? Nie posiadam jeszcze wystarczającej wiedzy na temat choroby, ale powoli nadrabiam wątek.

Moje wyniki wyglądają następująco:
TSH 2,23 (przy normie 0,35-4,94)
FT3 3,35 (przy normie 2,63-5,7)
FT4 13,18 (przy normie 9-19)
anty TPO 266,26 (przy normie 0-5,61)
anty TG 8,48 (przy normie 0-4,11)

Mam pytanie do Was, jakie badania polecacie zrobić na początek? W czwartek będę u lekarza rodzinnego, więc poproszę o skierowanie na co się da.
Dodam, że w niedalekiej przyszłości będę chciała starać się o dziecko. Mam 26 lat.

Jestem umówiona na normalną wizytę u endo, czekam też na wyznaczenie terminu usg.
Slabiutki lekarz, jeśli opiera się tylko na TSH i każe badać tylko tsh.

Ja bym zasiegnela opinii u kogoś innego.

Mozesz zbadać poziom wit D, ale nie wiem, czy dostaniesz na to skierowanie. Poza tym usg tarczycy.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
mikroREKLAMA
moja reklama
Opis reklamy

Ta reklama pokazywana jest pod 8 126 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Adrianna_8 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-30, 21:40   #4148
tayberry01
Rozeznanie
 
Avatar tayberry01
 
Zarejestrowany: 2018-03
Wiadomości: 647
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez iqua Pokaż wiadomość
Przenoszę się z wątku o niedoczynności. Hashi potwierdzone przez endokrynologa. Była to krótka telekonsultacja, w celu uzyskania skierowania na usg tarczycy. Po przedstawieniu wyników dowiedziałam się, że mam żyć tak jak żyłam, że wystarczy, tylko raz może dwa razy do roku, badać poziom TSH. Leków też nie powinnam brać bo TSH jest nie najgorsze.
I teraz nie wiem, czy lekarz ma rację? Nie posiadam jeszcze wystarczającej wiedzy na temat choroby, ale powoli nadrabiam wątek.
Nie wiem jaki tryb życia prowadzisz, ale mi lekarz kazał zmienić tryb życia na jak najmniej stresujący i dużo wypoczywać.
tayberry01 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-30, 22:28   #4149
Hosenka*
Moderator KWC
 
Avatar Hosenka*
 
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 47 467
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez tayberry01 Pokaż wiadomość
Nie wiem jaki tryb życia prowadzisz, ale mi lekarz kazał zmienić tryb życia na jak najmniej stresujący i dużo wypoczywać.
Mi też to sugerował więc zapytałam jak mam to zrobić - zwolnić się z pracy, zostawić męża i dzieci i wyjechać na bezludną wyspę? No nie da się zmienić trybu życia

Czy spotkalyscie się z Hashimoto u kilkuletniego dziecka? Mój prawie 5 letni syn dostał skierowanie na usg tarczycy po tym jak wyszły mu lekko przekroczone jedne z przeciwciał. TSH w normie (skierowanie na badania krwi: morfologia, mocz, cukier, żelazo, tsh) dostał po tym gdy powiedziałam pediatrze że się bardzo poci, nawet jak zasypia i że ma czasami takie ataki wściekłości). USG też wyszło prawidłowo. Mamy teraz kontrolować tarczycę.
__________________
14.10 - Wrześniowy ShinyBox
13.10 - Nowości Nivea

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2018-09-30 o 22:31
mikroREKLAMA
Kosmetyki nowe i używane
06.10 - mnóstwo nowych aukcji - kosmetyki głównie nowe <3

Ta reklama pokazywana jest pod 47 467 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Hosenka* jest teraz online   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-30, 22:47   #4150
skarbimira
Zadomowienie
 
Avatar skarbimira
 
Zarejestrowany: 2018-07
Wiadomości: 1 057
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Da sie zmienic zycie.
skarbimira jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-30, 23:20   #4151
tayberry01
Rozeznanie
 
Avatar tayberry01
 
Zarejestrowany: 2018-03
Wiadomości: 647
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Mi też to sugerował więc zapytałam jak mam to zrobić - zwolnić się z pracy, zostawić męża i dzieci i wyjechać na bezludną wyspę? No nie da się zmienić trybu życia
Czasami się da. Ja zmieniłam tryb życia praktycznie o 180 stopni, ale wiadomo, że stresu całkiem wyeliminować się nie da.
tayberry01 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-30, 23:23   #4152
skarbimira
Zadomowienie
 
Avatar skarbimira
 
Zarejestrowany: 2018-07
Wiadomości: 1 057
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez tayberry01 Pokaż wiadomość
Czasami się da. Ja zmieniłam tryb życia praktycznie o 180 stopni, ale wiadomo, że stresu całkiem wyeliminować się nie da.
Wedlug mnie najwiecej daje dostosowanie pracy (najczesciej zmiana) i odciecie sie od toksycznych ludzi.
Ale wiadomo, kazdy przypadek jest inny, kazdemu pomoze co innego.
PS a meza nie zmieniac tylko zagonic do pomocy i do wspierania jak cie czasem opuszcza sily

Edytowane przez skarbimira
Czas edycji: 2018-10-01 o 21:29
skarbimira jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-01, 06:17   #4153
Hosenka*
Moderator KWC
 
Avatar Hosenka*
 
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 47 467
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez skarbimira Pokaż wiadomość
Wedlug mnie najwiecej daje dostosowanie pracy (najczesciej zmiana) i odciecie sie od toksycznych ludzi.
Pomaga jak nie ma sie jakichs mediow spolecznosciowych, zeby takie osoby nie mialy szansu sie kontaktowac.
Ale wiadomo, kazdy przypadek jest inny, kazdemu pomoze co innego.
PS a meza nie zmieniac tylko zagonic do pomocy i do wspierania jak cie czasem opuszcza sily
Jeśli nie pracuje codziennie 7-19 to tak
__________________
14.10 - Wrześniowy ShinyBox
13.10 - Nowości Nivea
mikroREKLAMA
Kosmetyki nowe i używane
06.10 - mnóstwo nowych aukcji - kosmetyki głównie nowe <3

Ta reklama pokazywana jest pod 47 467 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Hosenka* jest teraz online   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-01, 08:38   #4154
theali
Rozeznanie
 
Avatar theali
 
Zarejestrowany: 2016-11
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 826
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Mi też to sugerował więc zapytałam jak mam to zrobić - zwolnić się z pracy, zostawić męża i dzieci i wyjechać na bezludną wyspę? No nie da się zmienić trybu życia

Czy spotkalyscie się z Hashimoto u kilkuletniego dziecka? Mój prawie 5 letni syn dostał skierowanie na usg tarczycy po tym jak wyszły mu lekko przekroczone jedne z przeciwciał. TSH w normie (skierowanie na badania krwi: morfologia, mocz, cukier, żelazo, tsh) dostał po tym gdy powiedziałam pediatrze że się bardzo poci, nawet jak zasypia i że ma czasami takie ataki wściekłości). USG też wyszło prawidłowo. Mamy teraz kontrolować tarczycę.
U kilkuletniego nie, ale u mnie - patrząc z perspektywy czasu - mogło się zacząć w wieku 11-12 lat, chociaż do endokrynologa trafiłam dopiero kilka lat później. Do pewnego momentu nikt nie pomyślał o skontrolowaniu tarczycy, aż w końcu ginekolog podpowiedział badania w tym kierunku
W przyszłości u dzieci pewnie będę okresowo robić badania, bo mamy obciążenie rodzinne (ja, mój brat, wcześniej babcia).
theali jest teraz online   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-01, 12:01   #4155
Agnek
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2017-12
Wiadomości: 117
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Czy Letrox można łączyć z lekami przeciwbólowymi? Dostałam okres i muszę coś wziąć, bo nie wytrzymam. Ibuprom/nurofen i no-spa forte wchodzą w grę?
Agnek jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-01, 12:14   #4156
orion_lady
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2011-05
Wiadomości: 732
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez Agnek Pokaż wiadomość
Czy Letrox można łączyć z lekami przeciwbólowymi? Dostałam okres i muszę coś wziąć, bo nie wytrzymam. Ibuprom/nurofen i no-spa forte wchodzą w grę?
http://www.bil.aptek.pl/servlet/inte...st?who=patient

Polecam stronkę z interakcjami leków

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
orion_lady jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-01, 12:18   #4157
Magda_Kowalska_gd
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2018-10
Lokalizacja: Gdynia
Wiadomości: 12
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

tak, patrznie na interakcje jest bardzo ważne
Magda_Kowalska_gd jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-01, 12:36   #4158
Agnek
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2017-12
Wiadomości: 117
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Dziekuję za stronkę. Nawet nie wiedziałam że taka istnieje 😅 wzięłam no-spę
Agnek jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Tagi
atpo, choroba tarczycy, hashimoto, niedoczynność tarczycy

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2018-10-01 13:36:45


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:49.