Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie Porady i dyskusje na tematy związane z profilaktyką, rozpoznawaniem, przebiegiem i leczeniem chorób człowieka. Pamiętaj: porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza i ma jedynie funkcję informacyjną!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2018-05-30, 08:35   #4051
MissCath
Zakorzenienie
 
Avatar MissCath
 
Zarejestrowany: 2015-01
Wiadomości: 3 468
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Cytat:
Napisane przez xDookiex Pokaż wiadomość
Ostatnio odebrałam swoje wyniki i są po prostu dziwne
TSH 5.588 ( 0.550-4.780 norma)
Ft3 3,51 ( 2.30-4,20 norma)
Ft4 1,24 (0.89-1,76 norma)
Czemu TSH takie wysokie jak ft3 i ft4 w normie . Na USG prawy płat powiększony, ale w granicach normy, jest guzek, ale łagodny i podobno co 2 osoba je ma. Jedynie co mi lekarka powiedziała (ta co robiła usg), że tarczyca wygląda jak przy Hashimoto. O unaczynienie chodziło jakoś tak. Eh. Dostałam kolejne skierowanie na atpo, atg i trAb
Ja miałam podobnie, TSH za wysokie, wolne hormony w normie. Od razu endokrynolog powiedział, że to subkliniczna niedoczynność tarczycy. Zrób koniecznie anty tpo i anty tg. Ja miałam za wysokie, czyli mam Hashimoto. I podobne rzeczy na ten temat niezależnie mówiła mi moja ginekolog i endokrynolog, więc po prostu muszę się tylko stosować do zalecen i brać leki.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
__________________
14.04.2018 szczęśliwa Panna Młoda

https://www.suwaczek.pl/cache/5210f7af3c.png
MissCath jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-01, 13:03   #4052
malgos93
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2012-09
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 884
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Cześć,
Mały update.
Z lutego w czerwcu - tsh spadło(luty - 3,68, czerwiec 2,197)
Endo mi rzekła, że jest zadowolona z wyników i zostajemy przy Euthyrox 50. Miałam ją zmieniać, bo na ostatniej wizycie tylko zwiększyła dawkę leku, a dzisiaj dała mi kolejne skierowanie dodatkowo na d3.
Kolejny update w październiku.
malgos93 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-08, 16:56   #4053
Shawtty
Naczelna Histeryczka
 
Avatar Shawtty
 
Zarejestrowany: 2010-08
Lokalizacja: Storybrooke
Wiadomości: 7 907
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Aktualizacja. Wróciłam do rodzinnego po skierowania na ponowne badania i powiedzialam, że endo nie wiedziała, o co chodzi. On się widocznie zfążył doedukować, bo zaczął się drzeć, że przecież może przysadka

Poprzednie wyniki (miesiąc wcześniej):

TSH 4,950 0,550-4,780
FT3 4,69 2,02-4,43
FT4 1,84 0,89-1,76

Dziś:

TSH 4,260 0,550 — 4,78
FT4 1,46 0,89 — 1,76

jakoś spadło, ale chyba dalej kiepsko?
Shawtty jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-08, 17:59   #4054
Adrianna_8
Moderator
 
Avatar Adrianna_8
 
Zarejestrowany: 2014-02
Wiadomości: 7 682
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Cytat:
Napisane przez Shawtty Pokaż wiadomość
Aktualizacja. Wróciłam do rodzinnego po skierowania na ponowne badania i powiedzialam, że endo nie wiedziała, o co chodzi. On się widocznie zfążył doedukować, bo zaczął się drzeć, że przecież może przysadka

Poprzednie wyniki (miesiąc wcześniej):

TSH 4,950 0,550-4,780
FT3 4,69 2,02-4,43
FT4 1,84 0,89-1,76

Dziś:

TSH 4,260 0,550 — 4,78
FT4 1,46 0,89 — 1,76

jakoś spadło, ale chyba dalej kiepsko?
Tsh nie jest najważniejsze... Zwróć uwagę, że spadło Ci ft4. To źle. Wszystko zmierza ku niedoczynności w tej chwili...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edit: Przepraszam, trochę się pośpieszyłam z oceną. W sensie dobrze, że spada Ci liczba hormonów, bo miałaś ich za dużo, ale właśnie nie wiadomo, w którym kierunku to pójdzie. Może w kierunku całkowitej niedoczynności, może się ustabilizuje (wątpię). Trzeba trzymać rękę na pulsie.

Co Ci poradził internista?

Edytowane przez Adrianna_8
Czas edycji: 2018-06-08 o 18:03
mikroREKLAMA
moja reklama
Opis reklamy

Ta reklama pokazywana jest pod 7 682 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Adrianna_8 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-08, 18:24   #4055
Shawtty
Naczelna Histeryczka
 
Avatar Shawtty
 
Zarejestrowany: 2010-08
Lokalizacja: Storybrooke
Wiadomości: 7 907
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
Tsh nie jest najważniejsze... Zwróć uwagę, że spadło Ci ft4. To źle. Wszystko zmierza ku niedoczynności w tej chwili...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edit: Przepraszam, trochę się pośpieszyłam z oceną. W sensie dobrze, że spada Ci liczba hormonów, bo miałaś ich za dużo, ale właśnie nie wiadomo, w którym kierunku to pójdzie. Może w kierunku całkowitej niedoczynności, może się ustabilizuje (wątpię). Trzeba trzymać rękę na pulsie.

Co Ci poradził internista?
Niczego mi nie doradził. Zupełnie.
Teraz czekam na usg tarczycy i idę do endo, tym razem innego...
A przy niedoczynności ft4 nie powinno być właśnie niskie? U mnie wszystko wysokie i właśnie w tym problem z jakąś diagnozą.
Shawtty jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-08, 18:59   #4056
Adrianna_8
Moderator
 
Avatar Adrianna_8
 
Zarejestrowany: 2014-02
Wiadomości: 7 682
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Cytat:
Napisane przez Shawtty Pokaż wiadomość
Niczego mi nie doradził. Zupełnie.
Teraz czekam na usg tarczycy i idę do endo, tym razem innego...
A przy niedoczynności ft4 nie powinno być właśnie niskie? U mnie wszystko wysokie i właśnie w tym problem z jakąś diagnozą.
Przy typowej tak, przy subklinicznej jest w normie.

Jak zobaczyłam najpierw Twoje wyniki to pomyślałam o chorobie Gravesa-Basedowa. Za dużo hormonów, wysokie TSH... Pomyślałam też o przysadce.

Mam nadzieję, że trafisz do dobrego endokrynologa, który zleci jakieś konkretniejsze badania. Może warto by było zbadać trab i rezonans przysadki...

Trzymam kciuki!!!

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
mikroREKLAMA
moja reklama
Opis reklamy

Ta reklama pokazywana jest pod 7 682 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Adrianna_8 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-08, 22:36   #4057
Shawtty
Naczelna Histeryczka
 
Avatar Shawtty
 
Zarejestrowany: 2010-08
Lokalizacja: Storybrooke
Wiadomości: 7 907
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
Przy typowej tak, przy subklinicznej jest w normie.

Jak zobaczyłam najpierw Twoje wyniki to pomyślałam o chorobie Gravesa-Basedowa. Za dużo hormonów, wysokie TSH... Pomyślałam też o przysadce.

Mam nadzieję, że trafisz do dobrego endokrynologa, który zleci jakieś konkretniejsze badania. Może warto by było zbadać trab i rezonans przysadki...

Trzymam kciuki!!!

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Dziękuję

Właśnie liczę tylko na to, że trafię w końcu na kogoś kompetentnego, kto mnie nie oleje
Shawtty jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-09, 09:04   #4058
purediamond3333
Przyczajenie
 
Avatar purediamond3333
 
Zarejestrowany: 2018-05
Wiadomości: 21
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Dziewczyny, z wlasnego doswiadczenia moge Wam poradzic co warto zrobic jak pomimo brania letroxu badz eutyroxu nadal czujecie sie zle.
Nie czekac na wizyte miesiacami i zainwestowac prywatnie w badanie.
TSH
ft3
ft4,
anty TPO i TPG
selen
jod
witamina D3
feretyna
gluten ( na nietolerancje pokarmowa)
laktoza ( na nietolernacje pokarmowa)

Bez tego ani rusz. Serio. Chodzi o nasze zdrowie. warto zainwestowac zamiast czekac miesiacami i oslabiac tarczyce z kazdym dniem.
Dopiero jak zrobicie te wszytskie badania w prywatnym laboratorium( wszytskie bez wyjatku), wezcie je ze sobą do lekarza i na podstawie wynikow i USG tarczycy , lekarz dobierze dawke leku badz zastosuje suplementacje.
W przypadku samej niedoczynnosci tarczycy bardzo czesto brak jodu i selenu wywoluje niedoczynnosc. Nie wolno na wlasna reke stosowac plynu Lugola , jesli nie wiemy jaki mamy poziom jodu!
W przypadku Hashimoto, sprawa jest bardziej skomplikowana. Ja bralam leki miesiacami, a i tak czulam sie jak wrak czlowieka. Okazalo sie, ze pomimo wysokiego TSH przy dawce leku letrox 150, nadal czulam sie tak samo jak przed braniem lekow. W koncu na wlasna reke zaczelam walczyc o zdrowie i po zrobieniu wszystkich badan, okazalo sie, ze mam silne braki selenu i nietolerancje na laktoze. I tu zonk, bo nigdy wczesniej nie czulam sie zle po mleku.
Nie ma sensu odstawiac glutenu i produktow mlecznych, jesli nie wiemy czy mamy nietolerancje. Sama mam wyksztalcenie medyczne i widze jak ludzie stereotypowo odstawiaja pieczywo i mleko bo jest zle wedlug ich opinii. A tego nie wiemy, dopoki sie nie zbadamy!
I co sie stalo w moim przypadku. Po uzupelnieniu selenu i odstawieniu laktozy, wrocilam do swiata zywych i w koncu tarczyca sie uspokoila!!!! Teraz TSH mam w normie jak kazdy zdrowy czlowiek. A tak sluchajac lekarzy, jechalabym na dawce letrox 150 a i tak gowno by to dalo, bo przyczyna lezala w nietolernacji pokarmowej i braku selenu.
Wiem, jak to jest slaniac sie na nogach, miec problemy z koncentracja i mysleniem, stany depresyjne bez powodu czuc sie jak we mgle. Ja tak zylam tyle lat i jest mi przykro, ze wiekszosc lekarzy zamiast najpierw zlecic wszytskie niezbedne badania, po prostu przepisuje leki , a nie szuka przyczyny. Mam nadzieje, ze komus pomoge moim postem bo wiem jak ta choroba odcina od swiata.
purediamond3333 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-09, 10:35   #4059
Laura Rose
Zakorzenienie
 
Avatar Laura Rose
 
Zarejestrowany: 2015-11
Wiadomości: 6 782
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Mnóstwo jest negatywnych głosów odnośnie wiarygodności testów na nietolerancje pokarmowe. Są też tacy, którym niektóre pokarmy ewidentnie szkodzą, mimo negatywnych badań.
Czyli przy niedoborach należy całe życie ładować w siebie suple?
__________________
I will go anywhere as long as it is forward.
Laura Rose jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-09, 15:21   #4060
purediamond3333
Przyczajenie
 
Avatar purediamond3333
 
Zarejestrowany: 2018-05
Wiadomości: 21
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Suplementy stosujesz do momentu wyrowniania brakow, a nie cale zycie.
Po uzupelnieniu danego pierwiastka, ktorego nam brakowalo, nalezy spozywac produkty, ktore sa bogate np. w selen, w przypadku braku selenu, aby nie dopuscic do kolejnych niedoborow w przyszlosci. Ja mialam tak wysokie brakie selenu, ze musialam sie poratowac suplementacja od lekarza, bo jedzenie samych orzechow brazylijskich mi nie pomoglo na tym etapie. Teraz juz jest ok.
Szczegolnie osoby, ktore maja monodiete i wciaz jedza te same produkty bez konca, sa narazone na braki. Dlatego tak wazne jest urozmaicenie diety na codzien i regulacja flory bakteryjnej jelita.

---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ----------

Jesli czujesz, ze cos ci ewidentnie szkodzi to po prostu nie jesz tego produktu. Ja bym tak robila, jesli czulabym sie zle po danym produkcie.
purediamond3333 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-09, 16:28   #4061
Laura Rose
Zakorzenienie
 
Avatar Laura Rose
 
Zarejestrowany: 2015-11
Wiadomości: 6 782
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

No właśnie nie jest to takie proste, bo nie wszystkie niedobory wynikają z braku składników odżywczych w diecie U mnie zaprzestanie suplementacji oznacza natychmiastowy spadek wartości niestety, a samo podbicie poziomów wcale nie poprawia samopoczucia.
__________________
I will go anywhere as long as it is forward.
Laura Rose jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-09, 18:57   #4062
purediamond3333
Przyczajenie
 
Avatar purediamond3333
 
Zarejestrowany: 2018-05
Wiadomości: 21
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Zgadza sie, u kazdego jest inaczej, dlatego warto sie badac i znalezc przyczyne
purediamond3333 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-11, 11:55   #4063
nicci
Raczkowanie
 
Avatar nicci
 
Zarejestrowany: 2009-09
Lokalizacja: silesia
Wiadomości: 478
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Czesc,wlasnie odebralam wyniki po 6 tygodniach brania euthyroxu 25 i nie wiem co o tym myslec...
Zerkniecie?
Tsh- ( norma 0,27-4,2). Przed: 3,87 teraz: 4,12
Ft4 ( norma 0,93-1,71) przed: 1,31 teraz 1,71

Co o tym sadzicie?
Ft4 jest wysokie,ale tsh tez wzroslo...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
nicci jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-14, 19:56   #4064
purediamond3333
Przyczajenie
 
Avatar purediamond3333
 
Zarejestrowany: 2018-05
Wiadomości: 21
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Nicci, dobranie odpowiedniej dawki leki wymaga czasu i obserwacji Twojego organizmu. Warto zrobic kompleksowe badania ( wymienilam je w poscie powyzej. Lepiej zrobic wszystkie i miec jasny poglad na stan organizmu) i na podstawie wynikow lekarz powienien ustalic wlasciwa dawke leku. Bardzo czesto zdarzaja sie wahania poziomu TSH po rozpoczeciu leczenia i ma to wplyw wiele czynnikow ( np wysoki [poziom przeciwcial Anty TPO, poziom kortyzolu, stresujacy tryb zycia, infekcje wirusowe itd)
purediamond3333 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-15, 08:09   #4065
KarolinaSw
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2017-10
Wiadomości: 12
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Cześć, wcześniej wspominałam że po euthyroxie 25 czułam się najpierw świetnie, a potem wszystko wróciło do normy, udało mi się przyspieszyć wizytę i dostałam dawce 50, liczyłam że znowu poczuje się super, pełna energii a tu dalej nic, nawet nie wiem czy nie gorzej dopiero tydzień minął, ale wydaje mi się że powinno coś się dziać. TSH spadło z 3,4 do 2,8 po dawce 25. Czy mieliście podobnie?
KarolinaSw jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-15, 09:14   #4066
Laura Rose
Zakorzenienie
 
Avatar Laura Rose
 
Zarejestrowany: 2015-11
Wiadomości: 6 782
Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Mnie na początku leczenia po 6 tyg. spadło z niecałych 7 do niecałych 4 i usłyszałam, że jest spoczko, a samopoczucie może się poprawić nawet za pół roku
__________________
I will go anywhere as long as it is forward.

Edytowane przez Laura Rose
Czas edycji: 2018-06-15 o 09:16
Laura Rose jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-16, 20:26   #4067
Shawtty
Naczelna Histeryczka
 
Avatar Shawtty
 
Zarejestrowany: 2010-08
Lokalizacja: Storybrooke
Wiadomości: 7 907
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Czy któraś z Was leczy się może w Lublinie?
Shawtty jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-18, 15:27   #4068
Kamea2000
Zakorzenienie
 
Avatar Kamea2000
 
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: K-ów
Wiadomości: 3 431
Wpisy w blogu: 1
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Cześć

Mam pytanie, co byście zrobiły w takiej sytuacji - miałam zrobić powtórne badania[po dwóch miesiąch po zmianie dawki z 50 na 50/75 aby ewentualnie tę dawkę skorygować lub utrzymać.
Te 2 miesiące już minęły i chciałam się jak najszybciej wybrać na powtórne badania, ale 4 dni temu z powodu pewnej okazji wypiłam dużą ilość alkoholu Czy to może zaważyć na wyniku? Zafałszować go? Ile byście odczekały?
Kamea2000 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-18, 17:09   #4069
deserova
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2015-05
Wiadomości: 316
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Cytat:
Napisane przez Kamea2000 Pokaż wiadomość
Cześć

Mam pytanie, co byście zrobiły w takiej sytuacji - miałam zrobić powtórne badania[po dwóch miesiąch po zmianie dawki z 50 na 50/75 aby ewentualnie tę dawkę skorygować lub utrzymać.
Te 2 miesiące już minęły i chciałam się jak najszybciej wybrać na powtórne badania, ale 4 dni temu z powodu pewnej okazji wypiłam dużą ilość alkoholu Czy to może zaważyć na wyniku? Zafałszować go? Ile byście odczekały?
Ja bym doczekała 5-7 dni. Wszystko może mieć wpływ na wyniki badań, więc podejrzewam, że alkohol też.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
deserova jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-18, 17:53   #4070
Kamea2000
Zakorzenienie
 
Avatar Kamea2000
 
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: K-ów
Wiadomości: 3 431
Wpisy w blogu: 1
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Cytat:
Napisane przez deserova Pokaż wiadomość
Ja bym doczekała 5-7 dni. Wszystko może mieć wpływ na wyniki badań, więc podejrzewam, że alkohol też.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Dzięki, tak zrobię.
Kamea2000 jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2018-06-18 18:53:21


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:48.