Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-02-24, 15:14   #1
blackdaisy
Rozeznanie
 
Avatar blackdaisy
 
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Londyn/Łódź
Wiadomości: 882
Angry Wołowina twarda jak podeszwa!!!

Witam Was!
Już dwa razy chciałm zrobić wołowinę, za każdym razem jednak wychodziła mi strasznie twarda Czy macie na to jakąś radę??
blackdaisy jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-24, 18:12   #2
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 466
Dot.: Wołowina twarda jak podeszwa!!!

Musisz napisać o którą część wołu czy też krowy Ci konkretnie chodzi, bo robi się różnie.
__________________
IlonaP jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-24, 18:47   #3
Sanderek
Wtajemniczenie
 
Avatar Sanderek
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Bytom / Tarnowskie Góry
Wiadomości: 2 010
GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek
Dot.: Wołowina twarda jak podeszwa!!!

Wołowina to "uparte" mięso, które trzeba naprawdę długo dusić. Jesli robisz np sznycle wrzucasz je na goracy tłuszcz aby ścięło się biało, nastepnie zminiejsz ogien na całkiem mały i duść dłuuuuugo pod przykryciem ciągle podlewając wodą.
Jeśli smażysz kawałek, robisz to samo, tylko to wymaga jeszcze wiecej czasu. Już kilka razy mi się zdarzyło, że kawałek musiałam dusić 3 godziny. Ale dużo też zależy od mięsa, a do niego nie wejdziesz.
__________________
"Szukaj małej różnicy, która uczyni wielką różnicę w Twoim życiu"
Sanderek jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-24, 20:01   #4
Smok
Wtajemniczenie
 
Avatar Smok
 
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 2 328
GG do Smok
Dot.: Wołowina twarda jak podeszwa!!!

czasami 3 godziny duszenia a wół twardy jak nic.
Dlatego najlepiej kupować te najlepsze części: wołowina pieczeniowa, biała pieczeń - ligawa. Jak ostatnio wzięłam sznycle z udźca, to po 3 godzinach były twarde, ale na drugi dzień skruszały.
Sanderek dobrze radzi.
Smok jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-24, 20:05   #5
MESA
Raczkowanie
 
Avatar MESA
 
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 45
Dot.: Wołowina twarda jak podeszwa!!!

a ja nie mogę dogotować robiąc rosół, jest takie twarde chociaż gotuje się nawet długo
MESA jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-24, 20:08   #6
Smok
Wtajemniczenie
 
Avatar Smok
 
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 2 328
GG do Smok
Dot.: Wołowina twarda jak podeszwa!!!

wszystko też zalezy jak się kroi woła, wzdłuż włókien czy w poprzek, mój ojciec zawsze na to zwraca uwagę.
Smok jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-24, 20:37   #7
MESA
Raczkowanie
 
Avatar MESA
 
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 45
Dot.: Wołowina twarda jak podeszwa!!!

...tak masz rację-w poprzek, ale i tak wychodzi czasem twarda a i zależy czy z młodego
MESA jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-24, 20:43   #8
blackdaisy
Rozeznanie
 
Avatar blackdaisy
 
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Londyn/Łódź
Wiadomości: 882
Dot.: Wołowina twarda jak podeszwa!!!

Matko kochana, dziewczyny odechciewa mi się robić. I znowu kurczak i indyk okazuje się najlepszy bo uniwersalny
blackdaisy jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-24, 21:01   #9
Ela
Zakorzenienie
 
Avatar Ela
 
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 699
Dot.: Wołowina twarda jak podeszwa!!!

jak do smażenia duszenia, to warto posypać solą zmiękczającą. Ja często robie i wychodzi ok, faktem jest że trzeba ja dłużej niz inne mięsa obsmażac i dobrze udusić
__________________
My
Ela jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-26, 13:47   #10
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 466
Dot.: Wołowina twarda jak podeszwa!!!

Wiecie co dziewczyny, w którymś z numerów "Men`s Health" widziałam obszerny arykuł na temat wołowiny: co z jakiej części się robi i jak długo. Jak go znajdę, to jutro postaram się go streścić, bo w końcu wołowina to pyszne mięsko i szkoda by je było odstawić do lamusa.
__________________
IlonaP jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-26, 15:24   #11
kamelia526@wp.pl
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 7
Dot.: Wołowina twarda jak podeszwa!!!

Czesc!Wolowine soli sie pod koniec gotowania,duszenia czy smazenia.Mozna przde smazeniem posmarowac musztarda i niech troche postoi,mam nadzieje,ze uda sie nastepnym razem,pozdrawiam
kamelia526@wp.pl jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-26, 20:33   #12
dancia
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 62
Dot.: Wołowina twarda jak podeszwa!!!

witam! ja mam taki sposób na woła:dzień wcześniej mięsko wrzucam do marynaty (trochę oliwy z oliwek,dużo ziół,musztarda francuska,czosnek i ocet winny).smaży się znacznie krócej a dodatkowo jest bardzo kruchutka.
powodzenia!
dancia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-27, 11:28   #13
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 466
Dot.: Wołowina twarda jak podeszwa!!!

Znalazłam artykuł, tak jak obiecałam i wyczytałam w nim:
-polędwica - najlepsza i najdroższa część, nadaje się do pieczenia i do krótkiego smażenia [steki, befsztyki], z niej robimy też boeuf Strogonof.
-mostek - na grilla, na wywary, do dań jednogarnkowych; trzeba go długo piec na wolnym ogniu lub gotować w rosole lub winie.
-łata - nie można go długo smażyć bo stwardnieje, tniemy w poprzek włókien; na gulasze.
-rozbratel - soczyste mięsko do krótkiego smażenia, na gulasz i ragout; gdy skruszeje w marynacie będzie miększy.
-pieczeniowe - do wolnego duszenia, wrzucamy na gorący tłuszcz i brązowimy, potem dusimy zanurzone do połowy w wywarze z jarzyn kilka godzin aż zmięknie.
-udziec - jest kilka części [zrazowa górna i dolna, krzyżowa, ligawa - to już chyba trzeba być specjalistą!] do duszenia, smażenia, na zrazy.
-rostbef - tylko odrobinę gorszy jak polędwica, do krótkiego smażenia.
-szponder - typowe mięso na rosół, oraz dania "sztuka mięsa".
Oczywiście dużo zależy od wieku krówki, tak jak dziewczyny wspominały, im ciemniejsze mięso, tym dłużej się będzie gotować.
I solimy zawsze pod koniec gotowania, a najlepiej na talerzu.
To tyle, oprócz artykułu w Men`s Health skorzystałam też z Kuchni Polskiej. Może to komuś się przyda
__________________
IlonaP jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-27, 22:22   #14
Madlaine
Zakorzenienie
 
Avatar Madlaine
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 4 737
Dot.: Wołowina twarda jak podeszwa!!!

nigdy nie wolno solic surowej wołowiny, bo będzie twarda mimo długiego duszenia.

Ja zawsze moczę w mleku, jest wtedy miękka i ma delikatny smak.

Tak samo zresztą postępuję z żołądkami drobiowymi - z których wychodzi pyszny gulasz, ale które z natury są twarde i gumowe
__________________
"And those who were seen dancing were thought to be insane
by those who could not hear the music."
Friedrich Nietzsche
Madlaine jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-28, 09:46   #15
akira
Raczkowanie
 
Avatar akira
 
Zarejestrowany: 2004-02
Wiadomości: 403
Dot.: Wołowina twarda jak podeszwa!!!

wołowinę zawsze robię w piwie..wychodzi krucha..zesmażyć ubite plastry na oleju wraz z pokrojoną cebulą włożyć do garnka zalać piwem i gotować aż do miękkości..posolić, popieprzyć, można dodać trochę koncentratu pomidorowego...posypać przed podaniem natką pietruszki

Edytowane przez akira
Czas edycji: 2006-02-28 o 19:05
akira jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-28, 13:19   #16
Smok
Wtajemniczenie
 
Avatar Smok
 
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 2 328
GG do Smok
Dot.: Wołowina twarda jak podeszwa!!!

a ile tego piwa
Smok jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-28, 19:00   #17
akira
Raczkowanie
 
Avatar akira
 
Zarejestrowany: 2004-02
Wiadomości: 403
Dot.: Wołowina twarda jak podeszwa!!!

zależy ile masz plastrów wołowiny tak by wszystkie one moczyły i gotowały się w piwie...butelka 0,5 litra powinna starczyć..można też wrzucić pod koniec gotowania zasmażkę ciemną to wtedy będzie taki gęstszy piwny sosik
akira jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-28, 21:40   #18
Smok
Wtajemniczenie
 
Avatar Smok
 
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 2 328
GG do Smok
Dot.: Wołowina twarda jak podeszwa!!!

dzięki akira, chciałam właśnie pytać, jak ten sos zagęścić
Smok jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-01, 18:26   #19
trojka
Zakorzenienie
 
Avatar trojka
 
Zarejestrowany: 2003-01
Wiadomości: 3 228
Wpisy w blogu: 4
Dot.: Wołowina twarda jak podeszwa!!!

I nie wolno podlewać mięsa zimną wodą gdy się smaży, ale tylko i wyłącznie wrzątkiem, właśnie po wlaniu zimnej wody robi się bardzo twarde niestety
__________________
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów!

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-01, 18:40   #20
makadamia
Raczkowanie
 
Avatar makadamia
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
Dot.: Wołowina twarda jak podeszwa!!!

tak naprawdę to najważniejsze, żeby mięso było młode...ostatno robiłam gulasz z rozbratela, wyszedł mięciutki, aż się rozpadał, z młodego karku też wychodzi fajny...jeżeli przed obróbką termiczną marynujesz mięcho, to dobrze jest do marynaty dodać spirytus, wódkę albo ocet, powoduje maceracje włókien mięśniowych, mówiąc po ludzku "skrusza mięso"...na pieczeń dobra jest ligawa ale młoda (mięso musi być jasnoczerwone)...Beliczek ma absolutną rację co do solenia...dopiero jak się mięso zetnie
Beliczku, w mleku nie moczyłam ale jak Ty tak robisz to musi być wyśmienite
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać

Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą.
Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie:
może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem

Théophile Gauthie
makadamia jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:34.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



nie zapisałem pliku!