makaron po chinsku :) Jak zrobic? - Forum Wizaz.pl
Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - Moje gotowanie

Notka

Kuchnia - Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-03-09, 11:00   #1
psycha
Zakorzenienie
 
Avatar psycha
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: UK
Wiadomości: 3 436
GG do psycha
makaron po chinsku :) Jak zrobic?

Witam,
była niedawno temu u chinczyka .. i zaserwowano mi swietny makaron ryżowy z grzybami mun. Jednak nie wiem jak go zrobic w domu.
Kupiłam grzybki, makaron i sos sojowy. Eksperymentowałam na początek z pieczarkami, lecz czegos mi brakowało - sosu. Sam sos sojowy jest strasznie słony, w sumie to to samo co zwykła przyprawa do zupy.
Robilyscie kiedys może cos podobnego? Wyglądało to jak typowa pasta..wszystko wymieszane :)
Nie przypominam sobie składników.
Szukałam na necie, lecz przepisu na cos takiego nie znalazłam :(

pozdrawiam
psych
psycha jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-09, 11:43   #2
lain
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-01
Wiadomości: 15 854
Dot.: makaron po chinsku :) Jak zrobic?

moze ten przepis bedzie jakas inspiracja http://www.kobieta.byc.pl/articles.php?did=15&rid=39 tylko makaron sobie wrzucisz ryzowy
lain jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-09, 11:46   #3
lain
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-01
Wiadomości: 15 854
Dot.: makaron po chinsku :) Jak zrobic?

tu jest sos z grzybow Mun do ryzu, ale moze i z makaronem tez zjadliwe, mozna tez zmodyfikowac i wywalic kurczaka
3 połówki piersi z kurczaka, 1/2 puszki kukurydzy, 3 suszone grzyby Mun, 4 cm świeżego imbiru 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżeczki sosu chilii, 1 łyżka sosu ostrygowego, 2 szczypty przyprawy do potraw chińskich "5 smaków".

Sposób przygotowania

Grzyby Mun zalać wrzątkiem, piersi pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, wlać do nich sos chilii, olej sezamowy, sos sojowy oraz ostrygowy oraz potarty na drobnej tarce imbir. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok 15 min. Grzyby Mun pokroić w wąskie paseczki. Wlać na patelnię odrobinę oleju, mocno zagrzać, wrzucić zamarynowane piersi, dodać grzybki, smażyć na dużym ogniu kilka minut. Na koniec wsypać kukurydzę z puszki, wymieszać. Potrawa najlepsza z ryżem, podawać można obok, lub jak na zdjęciu połączoną z ryżem.
lain jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-09, 11:58   #4
psycha
Zakorzenienie
 
Avatar psycha
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: UK
Wiadomości: 3 436
GG do psycha
Dot.: makaron po chinsku :) Jak zrobic?

Cytat:
Napisane przez lain
tu jest sos z grzybow Mun do ryzu, ale moze i z makaronem tez zjadliwe, mozna tez zmodyfikowac i wywalic kurczaka
3 połówki piersi z kurczaka, 1/2 puszki kukurydzy, 3 suszone grzyby Mun, 4 cm świeżego imbiru 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżeczki sosu chilii, 1 łyżka sosu ostrygowego, 2 szczypty przyprawy do potraw chińskich "5 smaków".

Sposób przygotowania

Grzyby Mun zalać wrzątkiem, piersi pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, wlać do nich sos chilii, olej sezamowy, sos sojowy oraz ostrygowy oraz potarty na drobnej tarce imbir. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok 15 min. Grzyby Mun pokroić w wąskie paseczki. Wlać na patelnię odrobinę oleju, mocno zagrzać, wrzucić zamarynowane piersi, dodać grzybki, smażyć na dużym ogniu kilka minut. Na koniec wsypać kukurydzę z puszki, wymieszać. Potrawa najlepsza z ryżem, podawać można obok, lub jak na zdjęciu połączoną z ryżem.

hej, to chyba wlasnie to Cos mi "dzwoni" że była tam marchewka
Musze zmienic asortyment przypraw w kuchni

dziękuję bardzo !


Dodatkowe pytanie - mam w domu lemongrass w proszku.. z czym się to robi ? Pachnie jak kadzidełka z drzewa sandalowego a smak podobny jak zapach
psycha jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-09, 17:58   #5
lain
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-01
Wiadomości: 15 854
Dot.: makaron po chinsku :) Jak zrobic?

Cytat:
Napisane przez psycha
Dodatkowe pytanie - mam w domu lemongrass w proszku.. z czym się to robi ? Pachnie jak kadzidełka z drzewa sandalowego a smak podobny jak zapach
"Trawa cytrynowa - przyprawa kuchni tajskiej. Stosowana jest jako dodatek do herbat, sosów, zup, pieczonych i smażonych ryb. Nadaje potrawie subtelny cytrynowy posmak."

moze dodaj do herbatki i sprobuj
pare przepisow, ale ze swieza trawa cytrynowa (moze jako zamiennik mozna uzyc sproszkowanej )
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,5..._PRZEPISY.html
http://poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/pomysly_knorra/168
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,5..._PRZEPISY.html
http://www.gril.pl/przepisy/p061.htm
lain jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-10, 14:16   #6
psycha
Zakorzenienie
 
Avatar psycha
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: UK
Wiadomości: 3 436
GG do psycha
Dot.: makaron po chinsku :) Jak zrobic?

Cytat:
Napisane przez lain
"Trawa cytrynowa - przyprawa kuchni tajskiej. Stosowana jest jako dodatek do herbat, sosów, zup, pieczonych i smażonych ryb. Nadaje potrawie subtelny cytrynowy posmak."

moze dodaj do herbatki i sprobuj
pare przepisow, ale ze swieza trawa cytrynowa (moze jako zamiennik mozna uzyc sproszkowanej )
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,5..._PRZEPISY.html
http://poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/pomysly_knorra/168
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,5..._PRZEPISY.html
http://www.gril.pl/przepisy/p061.htm

dzięki
I było podejscie nr2. z grzybami
chyba sie udało.. smak juz przypomina to co wtedy jadlam
Do przepisu powinno się dopisac, ze warto do patelni dodac troszke rosołu w kostce wymieszanego z goraca wodza z czajnika Inaczej by makaron znowu smakowal na nic Tajemnica kuchni chinskiej to chyba jakas "zupka" czy cos, ktora dolewa się do makaronow i innych smazonych... hm

dziękuję za podpowiedzi

pozdrawiam
psycha jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-10, 16:07   #7
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 466
Dot.: makaron po chinsku :) Jak zrobic?

Cytat:
Napisane przez psycha
dzięki
I było podejscie nr2. z grzybami
chyba sie udało.. smak juz przypomina to co wtedy jadlam
Do przepisu powinno się dopisac, ze warto do patelni dodac troszke rosołu w kostce wymieszanego z goraca wodza z czajnika Inaczej by makaron znowu smakowal na nic Tajemnica kuchni chinskiej to chyba jakas "zupka" czy cos, ktora dolewa się do makaronow i innych smazonych... hm

dziękuję za podpowiedzi

pozdrawiam
Wydaje mi się że ta tajemnica to glutaminian sodu czy jakoś tak, tylko ze to strasznie niezdrowe.
__________________
IlonaP jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:37.