Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-03-09, 11:00   #1
psycha
Zakorzenienie
 
Avatar psycha
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: UK
Wiadomości: 3 436
GG do psycha
makaron po chinsku :) Jak zrobic?

Witam,
była niedawno temu u chinczyka .. i zaserwowano mi swietny makaron ryżowy z grzybami mun. Jednak nie wiem jak go zrobic w domu.
Kupiłam grzybki, makaron i sos sojowy. Eksperymentowałam na początek z pieczarkami, lecz czegos mi brakowało - sosu. Sam sos sojowy jest strasznie słony, w sumie to to samo co zwykła przyprawa do zupy.
Robilyscie kiedys może cos podobnego? Wyglądało to jak typowa pasta..wszystko wymieszane :)
Nie przypominam sobie składników.
Szukałam na necie, lecz przepisu na cos takiego nie znalazłam :(

pozdrawiam
psych
psycha jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-09, 11:43   #2
lain
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-01
Wiadomości: 15 873
Dot.: makaron po chinsku :) Jak zrobic?

moze ten przepis bedzie jakas inspiracja http://www.kobieta.byc.pl/articles.php?did=15&rid=39 tylko makaron sobie wrzucisz ryzowy
lain jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-09, 11:46   #3
lain
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-01
Wiadomości: 15 873
Dot.: makaron po chinsku :) Jak zrobic?

tu jest sos z grzybow Mun do ryzu, ale moze i z makaronem tez zjadliwe, mozna tez zmodyfikowac i wywalic kurczaka
3 połówki piersi z kurczaka, 1/2 puszki kukurydzy, 3 suszone grzyby Mun, 4 cm świeżego imbiru 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżeczki sosu chilii, 1 łyżka sosu ostrygowego, 2 szczypty przyprawy do potraw chińskich "5 smaków".

Sposób przygotowania

Grzyby Mun zalać wrzątkiem, piersi pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, wlać do nich sos chilii, olej sezamowy, sos sojowy oraz ostrygowy oraz potarty na drobnej tarce imbir. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok 15 min. Grzyby Mun pokroić w wąskie paseczki. Wlać na patelnię odrobinę oleju, mocno zagrzać, wrzucić zamarynowane piersi, dodać grzybki, smażyć na dużym ogniu kilka minut. Na koniec wsypać kukurydzę z puszki, wymieszać. Potrawa najlepsza z ryżem, podawać można obok, lub jak na zdjęciu połączoną z ryżem.
lain jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-09, 11:58   #4
psycha
Zakorzenienie
 
Avatar psycha
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: UK
Wiadomości: 3 436
GG do psycha
Dot.: makaron po chinsku :) Jak zrobic?

Cytat:
Napisane przez lain
tu jest sos z grzybow Mun do ryzu, ale moze i z makaronem tez zjadliwe, mozna tez zmodyfikowac i wywalic kurczaka
3 połówki piersi z kurczaka, 1/2 puszki kukurydzy, 3 suszone grzyby Mun, 4 cm świeżego imbiru 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżeczki sosu chilii, 1 łyżka sosu ostrygowego, 2 szczypty przyprawy do potraw chińskich "5 smaków".

Sposób przygotowania

Grzyby Mun zalać wrzątkiem, piersi pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, wlać do nich sos chilii, olej sezamowy, sos sojowy oraz ostrygowy oraz potarty na drobnej tarce imbir. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok 15 min. Grzyby Mun pokroić w wąskie paseczki. Wlać na patelnię odrobinę oleju, mocno zagrzać, wrzucić zamarynowane piersi, dodać grzybki, smażyć na dużym ogniu kilka minut. Na koniec wsypać kukurydzę z puszki, wymieszać. Potrawa najlepsza z ryżem, podawać można obok, lub jak na zdjęciu połączoną z ryżem.

hej, to chyba wlasnie to Cos mi "dzwoni" że była tam marchewka
Musze zmienic asortyment przypraw w kuchni

dziękuję bardzo !


Dodatkowe pytanie - mam w domu lemongrass w proszku.. z czym się to robi ? Pachnie jak kadzidełka z drzewa sandalowego a smak podobny jak zapach
psycha jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-09, 17:58   #5
lain
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-01
Wiadomości: 15 873
Dot.: makaron po chinsku :) Jak zrobic?

Cytat:
Napisane przez psycha
Dodatkowe pytanie - mam w domu lemongrass w proszku.. z czym się to robi ? Pachnie jak kadzidełka z drzewa sandalowego a smak podobny jak zapach
"Trawa cytrynowa - przyprawa kuchni tajskiej. Stosowana jest jako dodatek do herbat, sosów, zup, pieczonych i smażonych ryb. Nadaje potrawie subtelny cytrynowy posmak."

moze dodaj do herbatki i sprobuj
pare przepisow, ale ze swieza trawa cytrynowa (moze jako zamiennik mozna uzyc sproszkowanej )
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,5..._PRZEPISY.html
http://poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/pomysly_knorra/168
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,5..._PRZEPISY.html
http://www.gril.pl/przepisy/p061.htm
lain jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-10, 14:16   #6
psycha
Zakorzenienie
 
Avatar psycha
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: UK
Wiadomości: 3 436
GG do psycha
Dot.: makaron po chinsku :) Jak zrobic?

Cytat:
Napisane przez lain
"Trawa cytrynowa - przyprawa kuchni tajskiej. Stosowana jest jako dodatek do herbat, sosów, zup, pieczonych i smażonych ryb. Nadaje potrawie subtelny cytrynowy posmak."

moze dodaj do herbatki i sprobuj
pare przepisow, ale ze swieza trawa cytrynowa (moze jako zamiennik mozna uzyc sproszkowanej )
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,5..._PRZEPISY.html
http://poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/pomysly_knorra/168
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,5..._PRZEPISY.html
http://www.gril.pl/przepisy/p061.htm

dzięki
I było podejscie nr2. z grzybami
chyba sie udało.. smak juz przypomina to co wtedy jadlam
Do przepisu powinno się dopisac, ze warto do patelni dodac troszke rosołu w kostce wymieszanego z goraca wodza z czajnika Inaczej by makaron znowu smakowal na nic Tajemnica kuchni chinskiej to chyba jakas "zupka" czy cos, ktora dolewa się do makaronow i innych smazonych... hm

dziękuję za podpowiedzi

pozdrawiam
psycha jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-10, 16:07   #7
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 466
Dot.: makaron po chinsku :) Jak zrobic?

Cytat:
Napisane przez psycha
dzięki
I było podejscie nr2. z grzybami
chyba sie udało.. smak juz przypomina to co wtedy jadlam
Do przepisu powinno się dopisac, ze warto do patelni dodac troszke rosołu w kostce wymieszanego z goraca wodza z czajnika Inaczej by makaron znowu smakowal na nic Tajemnica kuchni chinskiej to chyba jakas "zupka" czy cos, ktora dolewa się do makaronow i innych smazonych... hm

dziękuję za podpowiedzi

pozdrawiam
Wydaje mi się że ta tajemnica to glutaminian sodu czy jakoś tak, tylko ze to strasznie niezdrowe.
__________________
IlonaP jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:19.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



nie zapisałem pliku!