Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-03-20, 20:30   #1
Pingwineczka
Rozeznanie
 
Avatar Pingwineczka
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: kraina wiecznego szczęścia
Wiadomości: 958
Bita śmietana

Bardzo lubie desery czy ciasta z bitą smietaną. Ale nie taka z jakimś "fiksem" tylko prawdziwą kremówkę, bo po tej chemi to mi sie strasznie odbija i w ogóle. Jednak chciałabym ja w niektórych przypadkach usztywnić. Z niewiadomych przyczyn zawsze jak dodam żelatynę to robią mi się z niej grudki. Macie może jakiś sprawdzony sposób zeby tego uniknąć?
__________________
Jak kobieta w nocy nie jęczy to w dzień warczy.

Małżeństwo to związek dwojga ludzi,w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż
Pingwineczka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-21, 09:13   #2
makadamia
Raczkowanie
 
Avatar makadamia
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
Dot.: Bita śmietana

bardzo dokładnie rozpuszczam żelatynę w niewielkiej ilości wody (2-3 łyżki) i taką rozpuszczoną wlewam do śmietany tuż przed końcem ubijania
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać

Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą.
Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie:
może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem

Théophile Gauthie
makadamia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-21, 09:54   #3
Pingwineczka
Rozeznanie
 
Avatar Pingwineczka
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: kraina wiecznego szczęścia
Wiadomości: 958
Dot.: Bita śmietana

Kurcze ja tez tak tobie i mi wychodzą grudki. Nie wiem, moze za dużo żelatyny albo co? mam wrażenie, że jak ja daję do zimnej smietany to ona sie jakby scina (o zelatynę mi chodzi) i to dlatego. A ja sie czaje na megaśmietanowy tort Sama sobie przepis wymysliłam No i sie boje, ze znowu mi coś bedzie w zębach zgrzytać
__________________
Jak kobieta w nocy nie jęczy to w dzień warczy.

Małżeństwo to związek dwojga ludzi,w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż
Pingwineczka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-21, 10:07   #4
takasobieania
Zadomowienie
 
Avatar takasobieania
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 1 674
GG do takasobieania
Dot.: Bita śmietana

mam lepszy sposób w sklepach jest do kupienia tzw usztywniacz do śmietany (na dziale proszków do pieczenia i takich innych gadzetów).
Dadaje sie go do śmietany podczas ubijania i wszystko trzyma sie jak powinno.
__________________

moje obrazki http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=117813
takasobieania jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-21, 10:07   #5
primavera
Zakorzenienie
 
Avatar primavera
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 577
Dot.: Bita śmietana

Ja dodaję do kremówki cukru podru i fixa- i jest wtedy sztywna.

Jeżeli chciałabyś uzyskać "wariacje śmietanową" pod postacią takiej pianki (cos jak ptasie mleczko) - to do bitej śmietany (nieważne, czy kremówka czy taka z proszku) dodaje tężejacą galaretkę rozpuszczoną w mniejszej ilości wody - co prawda nie jest to już bita śmietana, ale za to taka masa jest bardzo sztywna i można przekładać torty bardzo grubą warstwą i sie trzyma
primavera jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-21, 10:34   #6
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: Bita śmietana

Jest tzw. zagęstnik do smietany..
mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-21, 10:56   #7
Pingwineczka
Rozeznanie
 
Avatar Pingwineczka
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: kraina wiecznego szczęścia
Wiadomości: 958
Dot.: Bita śmietana

No właśnie ja chciałam uniknąc tych zagęstników, bo one szkodzą mojej wątrobie (co ciekawe tłusta śmietana sama w sobie nie ) i odbija mi się po nich benzyną (nie piłam nigdy, ale jakoś tak mi się kojarzy).
Ja bardzo lubie coś takiego: galaretka truskawkowa zrobiona z połowy wody, jak juz się ścina dodaje do tego truskawki (moga być mrożone tylko je rozmrozić i odsączyć jak by bardzo wodniste były). To miksuje i do tego dodaję kremówkę ubitą. Pycha po prostu!
Teraz pracuje nad warstwą czekoladową Zwykle rozpuszczam w śmietanie czekoladę taka o bardzo dużej zawartości kakao (bo lubie gorzką Z mleczną też może być) i to zostawiam na noc w lodówce. No i potem ubijam. i właśnie to by sie przydało usztywnić, a z żelatyny to lubią mi "kluski" i wyjść co mnie bardzo denerwuje
A w dodatku żeby było smieszniej cały czas jestem na diecie
__________________
Jak kobieta w nocy nie jęczy to w dzień warczy.

Małżeństwo to związek dwojga ludzi,w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż
Pingwineczka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-22, 21:48   #8
una creatura bella
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
Dot.: Bita śmietana

Przyczyną powstawania "klusek" jest różnica temperatur pomiędzy ubitą śmietaną a żelatyną. Aby kremówka pozwoliła się ubić, nie warząc się przy okazji, należy ją porządnie schłodzić w lodówce. Natomiast żelatyna rozpuszczona w gorącej wodzie nawet po schłodzeniu jest letnia. Moja rada: żelatynę należy maksymalnie schłodzić, do wciąż płynnej nieustannie mieszając dodać stopniowo kilka łyżek ubitej śmietany. Na koniec obie masy wymieszać przy pomocy trzepaczki rózgi.
__________________
"...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..."
una creatura bella jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-22, 22:09   #9
Pingwineczka
Rozeznanie
 
Avatar Pingwineczka
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: kraina wiecznego szczęścia
Wiadomości: 958
Dot.: Bita śmietana

Mi sie nie robia kluski ze smietany tylko takie grugki z żelatyny. A znowu nie chcę dawać za duzo wody do niej. Ja ja nawet przez sitko specjalnie przcedzałam a i tak jak trafi do smietany to trafiaja sie grudki. Może i nie wiele, ale zawsze coś. Może i marudzę, ale chciałam osiągnać perfekcje
No cóz bede próbować Dziękuję Wam bardzo za porady
__________________
Jak kobieta w nocy nie jęczy to w dzień warczy.

Małżeństwo to związek dwojga ludzi,w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż
Pingwineczka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-22, 22:31   #10
una creatura bella
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
Dot.: Bita śmietana

Grudki z żelatyny? Spróbuj najpierw zalać żelatynę zimną wodą, a kiedy napęcznieje podgrzewaj mieszając aż do rozpuszczenia wszystkich "kryształków". Oczywiście, mikstura nie może się zagotować. Powinno się udać .

P.S. Uwielbiam słowo "powinno" we wszystkich odmianach
__________________
"...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..."
una creatura bella jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 16:52   #11
karolinka86
Zakorzenienie
 
Avatar karolinka86
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 5 586
Smaczny profil karolinka86
Smaczne przepisy3
Dot.: Bita śmietana

Wiem, że bitą śmietanę trzeba ubić z takiej 30 albo 36 %. tylko jaka powinna być jej konsystencja? Bo nieraz taka śmietana jest bardzo gęsta a nieraz naprawdę rzadka. Dlaczego?
Teraz kupiłam taką 30 % i jest bardzo rzadka Czy z czegoś takiego uda mi się dobrze ubić?
karolinka86 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-06, 12:00   #12
ZuziaFruzia
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
 
Zarejestrowany: 2008-10
Wiadomości: 445
Smaczny profil ZuziaFruzia
Smaczne przepisy1
Dot.: Bita śmietana

Może zależy jakiej firmy śmietanę kupujesz. najlepiej do dobrze schłodzonej, ubiej śmietany dodać śmietan-fix, nie zmienia jej smaku a ładnie usztywnia
ZuziaFruzia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-08, 10:09   #13
asiulkaa
Zakorzenienie
 
Avatar asiulkaa
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 3 896
Smaczny profil asiulkaa
Smaczne przepisy16
Send a message via Skype™ to asiulkaa
Dot.: Bita śmietana

Pingwineczka zapewne nie lubisz preparatów typu śnieżka które w swoim składzie maja pół laboratorium (sama też nie jestem w stanie tego paskudztwa zjeść), ale tak jak dziewczyny pisały jest zagęstnik do śmietany Smietan- Fix który ma w składzie jedynie glukozę i skrobię modyfikowaną E1422, w mniejszych ilościach jest prawie niewyczuwalny, w dużych trochę go czuć, ale jest dość neutralny w smaku (bo to coś podobnego do mąki ziemniaczanej czyli np. składnika kisielu). Ja z przyjemnością używam tego preparatu, tez trochę z musu bo obecnie śmietany 30% nie chcą się ubijać na sztywno, ale na pocieszenie mama załatwiła mi, z laboratorium zajmującego się skrobia ziemniaczaną, cały worek tego E1422. Myślę że jak by poszukać w sklepie z dodatkami cukierniczymi to muszą też takie coś sprzedawać i wyjdzie taniej niż kupować pojedyńcze saszetki.
__________________
asia
asiulkaa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 14:04   #14
Fiolunka
Rozeznanie
 
Avatar Fiolunka
 
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Londyn
Wiadomości: 564
Smaczny profil Fiolunka
Smaczne przepisy5
Dot.: Bita śmietana

A ja dziś robiłam bitą śmietanę i nie bardzo chciała mi się ubijać więc dodałam szczyptę sody podziałało i bezy wyszły pyyycha
__________________
<- Z widelcem po Londynie ->
Fiolunka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 14:22   #15
evanaeve
Zadomowienie
 
Avatar evanaeve
 
Zarejestrowany: 2008-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 019
GG do evanaeve
Dot.: Bita śmietana

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
Wiem, że bitą śmietanę trzeba ubić z takiej 30 albo 36 %. tylko jaka powinna być jej konsystencja? Bo nieraz taka śmietana jest bardzo gęsta a nieraz naprawdę rzadka. Dlaczego?
Teraz kupiłam taką 30 % i jest bardzo rzadka Czy z czegoś takiego uda mi się dobrze ubić?
Tak, mialam smietane 30% z lowicza i NIE POLECAM. Jedyna smietana ktora nie chciala mi sie w ogole ubic chociaz byla schlodzona. Byla bardzo rzadka na poczatku. Kupilam juz do niej smietan-fix bo musze ja jakos wykorzystac.
Za to bardzo polecam Laciata. Ta mi sie zawsze ubija na sztywno.

Co do dodawania zelatyny do smietany, raz wyszly mi takie farfocle z zelatyny w smietanie i to chyba dlatego ze nie wystudzilam jej za bardzo. Tzn byla chlodna ale nie tak jak smetanaq i to pewnie bylo przyczyna powstania grudek.

Ja rowniez, tak jak autorka watku, uwielbiam bita smietane
__________________


Życie takie ma klimaty, że co dobre to na raty
Jacek Kaczmarski
evanaeve jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-11, 18:48   #16
nats24
Przyczajenie
 
Avatar nats24
 
Zarejestrowany: 2009-07
Lokalizacja: Scotland
Wiadomości: 15
GG do nats24
Dot.: Bita śmietana

Zelatyne przede wszystkim nie rozpuszczaj we wrzatku, tylko w goracej wodzie i dokladnie mieszaj!!by nie bylo grudek .

Ja do kazdego typu deserow uzywam kremowki ubijam na sztywno i dodaje zelatyne przestudzona oczywiscie, zeby sie nie zwazyla jak dodaje do kremowki Wychodzi takie pyszne ptasie mleczko plus serki homogenizowane oczywiscie, jest juz moj przepis z sernikiem z truskawkami,polecam, naprawde warto
__________________







Bo życie to jedna, wielka niespodzianka...

nats24 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-11, 06:39   #17
pancia_h
Rozeznanie
 
Avatar pancia_h
 
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 610
Dot.: Bita śmietana

http://www.youtube.com/watch?v=UCrY0...feature=fvwrel
a czy ktoś mi pomoże z taka dekoracją?
Chciałabym zrobić coś podobnego, tylko w mniejszym rozmiarze.
Zakładam że to bita śmietana, ale czy "czysta" czy ulepszona czymś?
pancia_h jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-11, 10:20   #18
Ciocia Mroczne Widmo
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-01
Wiadomości: 389
Dot.: Bita śmietana

Można wsypać małą łyżeczkę skrobi ziemniaczanej
Ciocia Mroczne Widmo jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-27, 18:28   #19
kaska20_2005
Raczkowanie
 
Avatar kaska20_2005
 
Zarejestrowany: 2009-12
Wiadomości: 79
Wpisy w blogu: 1
Dot.: Bita śmietana

Super patent mam od mamy otóż : mleko w puszce skondensowane niesłodzone (koniecznie schłodzone ) ubij i dodaj garaletkę tężejącą i UWAGA rozpuszczina w jak najmniejszej ilości wody !!!!!
jest lżejsze od śmietany, nieza słodkie i sztywne że spokojnie możesz tort zrobić ..... napisz jak ci wyszło pozdrawiam :brzyda l:
__________________
Zapraszam http://tellmewhattoswallow.pinger.pl// Ear cuffy
kaska20_2005 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-28, 20:12   #20
Madaaa
Zakorzenienie
 
Avatar Madaaa
 
Zarejestrowany: 2008-05
Wiadomości: 11 809
Dot.: Bita śmietana

Ja nie mam z tym problemu, a czesto robie bita smietane. 30% smietanke ubijam na sztywno, chlodze w lodowce i jest sztywna Robilam nawet tort, to dodalam do niej zelatyne. Rozpuscic w goracej wodzie, poczekac az ostygnie i dopiero dac do ubitej smietany. To normlne ze cieple z zimnym sie zetnie
Madaaa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-31, 13:38   #21
marsi11
Zakorzenienie
 
Avatar marsi11
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 7 200
Dot.: Bita śmietana

Hej,

ja też nie jestem zwolennikiem żadnych ulepszaczy ubijaczy itp

tajemnica na dobrze ubitą śmietanę to: -schłodz dobrze śmietane a podczas ubijania najlepiej postaw pod miskę lód- gwarantuję,że wychodzi sztywna,że z miski nie wyleci

co do żelatyny- należy ją wcześniej namoczyć w zimenj wodzie- warto też spróbować żelatynę w płatkach
marsi11 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-01, 09:26   #22
asiulkaa
Zakorzenienie
 
Avatar asiulkaa
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 3 896
Smaczny profil asiulkaa
Smaczne przepisy16
Send a message via Skype™ to asiulkaa
Dot.: Bita śmietana

To nie jest tak do końca z tą tajemnicą ubijania. Wiadomo że śmietana musi być dobrze schłodzona, ale nie jest go gwarantem. Nie wiem czy proces UHT czy może śmietany są oszukane, ale zdarza się że są śmietany które nie chcą się zrobić sztywne.

Co do dodatków to ja też się większości wystrzegam, śnieżka była dla mnie niejadalna, ale akurat E1422 który jest w śmietan fixie jest zmodyfikowaną mąką ziemniaczaną więc nie trzeba się go bać.
__________________
asia
asiulkaa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-01, 10:38   #23
Ciocia Mroczne Widmo
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-01
Wiadomości: 389
Dot.: Bita śmietana

Warto też porządnie wstrząsnąć śmietankę przed jej wylaniem do naczynia, ponieważ tłuszcz lubi się osadzać na opakowaniu i to może uniemożliwić ubicie śmietany, wiadomo, jeśli robimy to mikserem, widełki powinny być czyste, śmietana i miska, najlepiej metalowa, schłodzone.
Ciocia Mroczne Widmo jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-01, 19:31   #24
asiulkaa
Zakorzenienie
 
Avatar asiulkaa
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 3 896
Smaczny profil asiulkaa
Smaczne przepisy16
Send a message via Skype™ to asiulkaa
Dot.: Bita śmietana

Z wytrącaniem się tłuszczu to najgorzej jest przy śmietanach w kartonach trzymanych na ciepłych półkach, potrafi się stworzyć centymetrowa warstwa którą ciężko rozmieszać. Natomiast przy śmietanach z lodówki ten problem raczej nie występuje.
__________________
asia
asiulkaa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-18, 19:52   #25
Ramona_85
Zakorzenienie
 
Avatar Ramona_85
 
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 6 905
Dot.: Bita śmietana

Gdy zwarzy się śmietana, najlepiej podgrzać wszystko z kąpieli wodnej i dodać łyżkę żelatyny rozpuszczonej w podgrzanym mleku tak około pół szklanki. Powinno zadziałać. Masa wyjdzie sztywniejsza, ale przynajmniej nie pójdzie na zmarnowanie
Ramona_85 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-02, 16:49   #26
Emocjonalna17
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2011-10
Wiadomości: 5
Dot.: Bita śmietana

Ja dodaje goraco zelatyne do bitej smietany i jakos sie nie scina z efektem grudek. Poprostu grunt zeby zelatyna byla dobrze rozmieszana i rozpuszczona. Jak wleje zelatyne to doslownie 3 ruchy mikserem i koniec. Smietana ma to do siebie ze jesli zbyt dlugo bedzie ubijana , nawet bez zadnych zelatyn itd to w koncu sie zwazy. Powodzenia kuchareczki
Emocjonalna17 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-03, 15:37   #27
marsi11
Zakorzenienie
 
Avatar marsi11
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 7 200
Dot.: Bita śmietana

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
Z wytrącaniem się tłuszczu to najgorzej jest przy śmietanach w kartonach trzymanych na ciepłych półkach, potrafi się stworzyć centymetrowa warstwa którą ciężko rozmieszać. Natomiast przy śmietanach z lodówki ten problem raczej nie występuje.
generalnie śmietana z kartonu zawiera ulepszacze- sprawdź skład- to niestety nie 100% śmietanki
marsi11 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-04, 07:37   #28
asiulkaa
Zakorzenienie
 
Avatar asiulkaa
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 3 896
Smaczny profil asiulkaa
Smaczne przepisy16
Send a message via Skype™ to asiulkaa
Dot.: Bita śmietana

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
generalnie śmietana z kartonu zawiera ulepszacze- sprawdź skład- to niestety nie 100% śmietanki
Teraz prawie każda zawiera dodatki, ale one raczej mają za zadanie powodować że warstwa tłuszczu nie powstanie.Te śmietany UHT które kupowałam oficjalnie nie miały dodatków (zawsze czytam etykiety).
Teraz kupowałam śmietanę piatnicy w biedronce i ona akurat dodatek miała.
__________________
asia
asiulkaa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-05, 21:14   #29
Ramona_85
Zakorzenienie
 
Avatar Ramona_85
 
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 6 905
Dot.: Bita śmietana

Cytat:
Napisane przez Emocjonalna17 Pokaż wiadomość
Ja dodaje goraco zelatyne do bitej smietany i jakos sie nie scina z efektem grudek.
Ja w ten sposób uratowałam krem do w-z'tki na kwaśnej śmietanie. I o dziwo nie śmietana mi się zwarzyła, tylko margaryna
Ale podgrzałam, dodając żelatynę, później chłodziłam w lodówce i po wyjęciu zmiksowałam ponownie i na ciasto. Wyszło pyszne i bez grudek
__________________
Nasz Skarb
Ramona_85 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-16, 09:09   #30
znawczyni9
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2012-05
Wiadomości: 364
Dot.: Bita śmietana

moze sprobuje dodac zelatyne?
znawczyni9 jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:13.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



nie zapisałem pliku!