|
|||||||
| Rejestracja | Blogi | FAQ | Lista userów | Kluby | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze wiadomości | Oznacz fora jako przeczytane |
| Forum Plotkowe Tutaj zapraszamy do dyskusji na każdy temat - również całkowicie nie związany z urodą ;-) |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Na czym polega wizyta u endykrynologa?
...
Edytowane przez RapCandy Czas edycji: 2006-12-22 o 20:06 |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Na czym polega wizyta u endykrynologa?
Cytat:
O żadnym badaniu ginekologicznym nie ma mowy Pozdrawiam i nie ma się czego bać
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
...
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
podepne sie pod watek z pytaniem do doswiadczonych dziewczyny, co was sklonilo do wizyty, jakie objawy moga stac sie przeslanka do pojscia do endokrynologa, czy potraktowac je jako badanie kontrolne i pojsc nawet wtedy gdy nic sie nie dzieje, czy potrrzebne jest skierowanie?
|
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
jak bylam duzo mlodsza- mialam 12-13 lat to chodzilam do endokrynologa i wowczas na piewszej wizycie Pani doktor kazala mi sie polozyc(bylam w samych majteczkach ) i tak jakby niechcacy (tatarata) odciagnela mi majtusie -chciala sprawdzic czy mam wloski-chyba
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Nic sie nie martw
![]() Pobiora Ci krew, tydzien pozniej odbierzesz wyniki i tyle... w zaleznosci od nich przypisza Ci tabletki hormonalne (np.Letrox) badz nie wszystko bedzie dobrze ja od 6 lat z tym walcze...
|
|
|
#7 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Choroby tarczycy mogą wpływać na działanie układu hormonalnego. Ale najważniejsze badania tarczycy to hormony - oznacza się je T3, T4, TSH, czasem jeszcze bada się inne, mniej "popularne". Drugie badanie tarczycy to USG - zupełnie bezbolesne, pozwala ocenić stan gruczołu: czy jego kształt jest prawidłowy, czy nie ma ognisk zapalnych albo guzków.
Ja do endokrynologa trafiłam, kiedy miałam 12 lat. Moja babcia, która sama miała chorobę tarczycy, zauważyła u mnie powiększony gruczoł, tzw. wole. Wygląda to, jakby w dolnej części szyi ktoś wepchnął pod skórę wkładki do biustonosza . W mojej rodzinie choroby tarczycy są dziedziczne, ale moja endokrynolog mówiła, że na wystąpienie choroby w tak młodym wieku mógł wpłynąć Czarnobyl (.Więc jeśli macie w rodzinie chorych z tarczycą, to radziłabym pójść do endokrynologa. Ale nie bójcie się ani wizyty, ani samej choroby. Ja nie odczuwam żadnych objawów mojej choroby, pewnie dlatego, że zaczęłam się wcześnie leczyć i cały czas jestem pod kontrolą endokrynologa. Samo leczenie też jest bardzo proste i nie jest uciążliwe: muszę tylko pamiętać, żeby każdego dnia połknąć tabletkę. Ot, i to wszystko ![]() Pozdrawiam gorąco wszystkie Wizażanki
|
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
...
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale jednymi z objawów nadczynności i niedoczynności tarczycy są odpowiednio tycie i chudnięcie, może lekarz będzie chciał znać Twoją wagę .
|
|
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
nie ma strachu, ja jestem u endokrynologa średni raz na 3 miesiące w związkuz niedoczynnością tarczycy. w grę wchodzi badanie krwi i usg, zupełnie bezbolesne. dla mnie badanie krwi jest dosyć uciążliwe bo trzeba to robić na czczo, a do mnie rano nie można się odezwać dopóki nie zjem śniadania
poza tym musze brac tabletki (już do końca życia, aby mi się nie pogarszało) niby nie jest to uciązliwe, ale z drugiej stroiny musze ją brać pół godziny przed pierwszym posiłkiem rano, a nie zawsze mi się tak uda czasem zapominam,zresztą co jakis czas lekarz zmienia mi dawki w związku z wynikami krwi i czasem się gubię a i musze uważać z preparatami na schudnięcie, bo niektóre zawierają jod i trzeba to konsultować z lekarzem. aha i potrzebne jest skierowanie na pierwszą wizytę, a potem jak jest się objęty leczeniem to już nie.niestety to przez czarnobyl
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
jestem umowiona na wizyte u endokrynologa w zwiazku ze zciemnieniem mi wloskow pod nosem i na brzuchu.czy badania beda takie jak u ginekologa??i ginekologa nidgy ne bylam i boje sie ze endokrynolog bedzie mnie badal tak jak ginekolog:/
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum Plotkowe
|
|
|
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:18.

jak bylam duzo mlodsza- mialam 12-13 lat to chodzilam do endokrynologa i wowczas na piewszej wizycie Pani doktor kazala mi sie polozyc(bylam w samych majteczkach
) i tak jakby niechcacy (tatarata) odciagnela mi majtusie