2011-08-20, 18:06 | #211 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: L/J/W
Wiadomości: 6 351
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
chyba że jest to pędzelek silikonowy z którego włosy nie wypadną
__________________
"Miłość...Wtedy, kiedy stoicie pod drzewem, a ty marzysz, żeby się przewróciło, bo będziesz mógł ją osłonić"
Nasz skarb |
2011-08-20, 23:22 | #212 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2010-05
Wiadomości: 933
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
Cytat:
masło klarowane się nie przypala. polecane właśnie do smażenia. |
|
2011-08-21, 10:19 | #213 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2008-04
Lokalizacja: UK
Wiadomości: 979
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
Ale jeśli pod ręką nie ma klarowanego to poleca się właśnie do topiącego się masła dać kapkę oleju (jakiegoś mało intensywnego w smaku) wtedy się nie przypali a smak nie zmieni znaczącą.
|
2011-08-21, 18:39 | #214 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 8 972
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
akurat nie mialam na mysli silikonowego, ale z mojego tradycyjnego wlosy jakos nie wypadają skurczyly sie za to co nie co
Ostatnio od kolezanki uslyszalam fajna rade jak wykorzystac placki ziemniaczane gdy usmażymy ich za dużo. Na drugi dzien zimne placki ukladac warstwami w naczyniu do zapiekanek, przekladając szpinakiem podduszonym ze smietana, czosnkiem, serkiem topionym i przyprawami. Na góre posypac startym serem i zapiekac 20-25min w 200st. Pycha!
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi" Nasz Filipek jest z nami od 19.04 |
2011-08-21, 21:10 | #215 |
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
Klarowanego masła nigdy nie używałam, drogie jest coś mi się zdaje.
Z pomidora krojonego w plasterki nie wypadnie miąższ jeżeli się go pokroi od końca do ogonka, a nie od boku.
__________________
|
2011-08-22, 14:56 | #216 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 9 421
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki:)
Cytat:
|
|
2011-08-23, 11:58 | #217 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 155
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki:)
ja np. uwielbiam ten filmik o krojeniu cebuli:
http://www.sprytnepomysly.pl/jak-pok...le-bez-placzu/ mają jeszcze o obieraniu ze skorupki jajka, no boskie:P nie wiem tylko na ile działa a sama polecę... hmm... dodawanie surowego ziemniaka podczas smażenia na głębokim oleju pączków |
2011-08-26, 15:35 | #218 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2010-05
Wiadomości: 933
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki:)
Cytat:
co do masła klarowanego - można je zrobić samemu. |
|
2011-08-27, 06:44 | #219 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 157
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
ciekawe
|
2014-10-09, 10:31 | #220 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2013-02
Wiadomości: 4 689
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
Odkopuję temat. Szukałam takich porad, bo często się przydają. Dodam też coś od siebie.
Jeśli chcemy by ciasto biszkoptowe lub drożdżowe miało intensywną, żółtą barwę, warto dodać do żółtek szczyptę kurkumy. |
2014-10-24, 10:17 | #221 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 7 861
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki:)
dodam od siebie coś być może już mnie ktoś wyprzedził.
Mięso na schabowe (przyprawione) wrzucam do mleka i dodaję cebuli. Odstawiam na kilka godzin. Wychodzą mega miękkie
__________________
|
2014-10-24, 12:47 | #222 |
zielony stworek
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: z miasta Łodzi kot pochodzi :D
Wiadomości: 16 977
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
Brukselka by nie była gorzka powinna się gotować w mleku bez przykrycia.
Panierowanie w mące w woreczku foliowym (zrywce) zaoszczędzi sprzątania i oszczędza ilość zużytej mąki. Woda powinna być gazowana. Jeśli jej nie mam to po prostu mąkę przesiewam i naleśniki też są puszyste. |
2014-10-28, 11:19 | #223 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2013-02
Wiadomości: 4 689
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
Jeśli jajecznica smażyła się zbyt długo i zrobiła się sucha, można stopniowo dolać śmietanki 30% lub mleka i mieszając czekać aż jajka wchłoną płyn. Dzięki temu będzie bardziej puszysta. Jeśli dolaliśmy zbyt dużo płynu, podgrzewamy jajecznicę ponownie na małym ogniu.
Galaretka będzie bardziej aromatyczna, jeżeli rozpuścimy ją w soku owocowym, zamiast w wodzie. |
2015-12-14, 15:05 | #224 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2013-02
Wiadomości: 4 689
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
W ciasteczkach lub muffinkach jajko można zastąpić zmielonym siemieniem lnianym (1,5 łyżki). Trzeba je namoczyć w 3 łyżkach gorącej wody i zostawić żeby napęczniało.
|
2015-12-15, 17:53 | #225 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2011-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 399
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
mam do was pytanie
co najlepiej jaką maszynę kupić to mieszania/ wygniatania ciasta. nie tylko takiego drożdzowego ale np. na pierogi? slyszałam że można np. w maszynie do chleba fajnie mieszać ciasto. czy lepiej od razu kupić jakąś maszynę z hakiem? jestem strasznym leniwcem i nieznoszę ugniatac ciasta;p macie na to jakąś sztuczkę? |
2015-12-23, 11:17 | #226 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2014-11
Wiadomości: 99
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
a takie roboty kuchenne z misą nie robią ciasta?
|
2015-12-28, 04:54 | #227 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 157
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
fajne porady
|
2015-12-28, 08:00 | #228 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2011-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 399
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
|
2016-02-12, 13:42 | #229 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2016-02
Lokalizacja: Warka
Wiadomości: 7
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
* żeby makaron lub ryż się nie sklejał dodajemy trochę oleju
*aby sałata nie traciła witamin oraz nie więdła – rwij ja palcami, a nie krój metalowym nożem *żeby ryż był bielusieńki wyciskamy do wody w której sie gotuje troche soku z cytryny * zapach z mikrofali zniknie gdy włożymy do niej parę plasterków cytryny i włączymy na chwilę * przypalony garnek błyskawicznie oczyścimy wlewając do niego cole i ją podgrzewając *kwasek cytrynowy to idealny odkamieniacz do czajnika *gdy chcemy szybko ugotować ziemniaki do wody dodajemy łyżeczkę masła * Szpinak należy gotować do 30 minut inaczej traci wszystkie witaminy *łosoś nie wyschnie w lodówce gdy owiniemy go w gazę sączoną oliwą *zapach ze szkła (i plastiku) znika po wypłukaniu zimną wodą *tłuszcz nie będzie pryskał na patelni, jeżeli dodasz do niego szczyptę soli *do przesolonej zupy wystarczy wrzucić surowego ziemniaka * żeby w lodowce nie było festiwalu zapachów do filiżanki wsypać 2 łyżki kawy parzonej *jeśli chcecie ugotować makaron, tak aby się nie posklejał, wystarczy, że podczas gotowanie wlejecie do wody odrobinę oleju. *pieczarki zachowają jasny kolor jeśli przed gotowaniem skropimy je sokiem z cytryny. |
2016-02-14, 11:58 | #230 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2015-11
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 122
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
Puszyste naleśniki można uzyskać także dzięki ubiciu białek do sztywności i wymieszaniu ich z resztą ciasta.
|
2016-02-19, 19:51 | #231 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2008-07
Lokalizacja: z pokoju brata
Wiadomości: 1 072
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
Jak uratowac za rzadki budyn? po ugotowaniu wyszedl gesty, wrzucilam pare kostek gorzkiej czekolady i po paru h zrobił sie rzadki jak woda. budyn potrzebuje do masy do ciasta.
__________________
Kochaj albo Rzuć! I forgot that all might see So many beautiful things... Zapraszam do wymiany:--> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380461 kosmetyki : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380683 |
2016-02-19, 21:04 | #232 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2014-05
Lokalizacja: Trochę tu i tam
Wiadomości: 14 980
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
|
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:06.