Nasze kuchenne sztuczki - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2011-08-20, 18:06   #211
bzyczka1
Zakorzenienie
 
Avatar bzyczka1
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: L/J/W
Wiadomości: 6 351
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki

chyba że jest to pędzelek silikonowy z którego włosy nie wypadną
__________________
"Miłość...Wtedy, kiedy stoicie pod drzewem, a ty marzysz, żeby się przewróciło, bo będziesz mógł ją osłonić"

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-20, 23:22   #212
_stardust
Rozeznanie
 
Avatar _stardust
 
Zarejestrowany: 2010-05
Wiadomości: 933
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki

Cytat:
Napisane przez Wredonisia Pokaż wiadomość
Chyba że po paru użyciach zaczną wypadać włosy z niego Świetny wątek.
Żeby pomidory z puszki nie były kwaśne można dodać cukru lub/i startego ziemniaka. Żeby masło na patelni się nie przypaliło, należy je topić na oleju.
topić masło na oleju?
masło klarowane się nie przypala. polecane właśnie do smażenia.
_stardust jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 10:19   #213
Asiczkaa
Rozeznanie
 
Avatar Asiczkaa
 
Zarejestrowany: 2008-04
Lokalizacja: UK
Wiadomości: 979
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki

Cytat:
Napisane przez _stardust Pokaż wiadomość
topić masło na oleju?
masło klarowane się nie przypala. polecane właśnie do smażenia.
Ale jeśli pod ręką nie ma klarowanego to poleca się właśnie do topiącego się masła dać kapkę oleju (jakiegoś mało intensywnego w smaku) wtedy się nie przypali a smak nie zmieni znaczącą.
Asiczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 18:39   #214
Hanka20
Zakorzenienie
 
Avatar Hanka20
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 8 972
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki

Cytat:
Napisane przez bzyczka1 Pokaż wiadomość
chyba że jest to pędzelek silikonowy z którego włosy nie wypadną
akurat nie mialam na mysli silikonowego, ale z mojego tradycyjnego wlosy jakos nie wypadają skurczyly sie za to co nie co

Ostatnio od kolezanki uslyszalam fajna rade jak wykorzystac placki ziemniaczane gdy usmażymy ich za dużo. Na drugi dzien zimne placki ukladac warstwami w naczyniu do zapiekanek, przekladając szpinakiem podduszonym ze smietana, czosnkiem, serkiem topionym i przyprawami. Na góre posypac startym serem i zapiekac 20-25min w 200st. Pycha!
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi"

Nasz Filipek jest z nami od 19.04
Hanka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 21:10   #215
Wredonisia
Zadomowienie
 
Avatar Wredonisia
 
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Warszawa - Natolin
Wiadomości: 1 345
GG do Wredonisia
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki

Klarowanego masła nigdy nie używałam, drogie jest coś mi się zdaje.

Z pomidora krojonego w plasterki nie wypadnie miąższ jeżeli się go pokroi od końca do ogonka, a nie od boku.
Wredonisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 14:56   #216
karolinusienka
Zakorzenienie
 
Avatar karolinusienka
 
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 9 421
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki:)

Cytat:
Napisane przez Anuska77 Pokaż wiadomość
Wiekszosc sztuczek kulinarnych zostalo juz opisane. Ja ze swojej strony dodam jeszcze info na temat gotowania brokulow. Otoz wkladamy brokuly do goracej wody (dopiero co przegotowanej) nie gotujacej!!! i przykrywamy przykrywka az zmiekna. Mozemy miec pewnosc, ze szybko beda miekkie, zachowaja ksztalt, zapach i sie nie rozleca bo wiadomo, ze sa bardzo delikatne. Kolejna sztuczka to dodanie goracego mleka do masy ziemniaczanej na placki ziemniaczane (pisalam o tym w watku o tychze plackach). Mleko spowoduje, ze po upieczeniu placki beda zlote i nie sciemnieja. Jak sobie cos przypomne to dorzuce
jesli chodzi o gotowanie brokuła to warto dodać łyżeczkę cukru dzięki niemu zachowa swój kolor
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-23, 11:58   #217
anciam87
Raczkowanie
 
Avatar anciam87
 
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 155
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki:)

ja np. uwielbiam ten filmik o krojeniu cebuli:
http://www.sprytnepomysly.pl/jak-pok...le-bez-placzu/

mają jeszcze o obieraniu ze skorupki jajka, no boskie:P nie wiem tylko na ile działa

a sama polecę... hmm... dodawanie surowego ziemniaka podczas smażenia na głębokim oleju pączków
anciam87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-08-26, 15:35   #218
_stardust
Rozeznanie
 
Avatar _stardust
 
Zarejestrowany: 2010-05
Wiadomości: 933
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki:)

Cytat:
Napisane przez anciam87 Pokaż wiadomość
ja np. uwielbiam ten filmik o krojeniu cebuli:
http://www.sprytnepomysly.pl/jak-pok...le-bez-placzu/

mają jeszcze o obieraniu ze skorupki jajka, no boskie:P nie wiem tylko na ile działa

a sama polecę... hmm... dodawanie surowego ziemniaka podczas smażenia na głębokim oleju pączków
genialny sposób na marnowanie żywności. no i wyrzucanie (moim zdaniem) najlepszego obszaru cebuli.
co do masła klarowanego - można je zrobić samemu.
_stardust jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-27, 06:44   #219
saba95
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 157
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki

ciekawe
saba95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-09, 10:31   #220
8dffddb6e628bfb98112858ba516cbd40bf27d07_5e28e2031c1d9
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2013-02
Wiadomości: 4 689
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki

Odkopuję temat. Szukałam takich porad, bo często się przydają. Dodam też coś od siebie.

Jeśli chcemy by ciasto biszkoptowe lub drożdżowe miało intensywną, żółtą barwę, warto dodać do żółtek szczyptę kurkumy.
8dffddb6e628bfb98112858ba516cbd40bf27d07_5e28e2031c1d9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 10:17   #221
monyczkaaa
Zakorzenienie
 
Avatar monyczkaaa
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 7 861
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki:)

dodam od siebie coś być może już mnie ktoś wyprzedził.


Mięso na schabowe (przyprawione) wrzucam do mleka i dodaję cebuli. Odstawiam na kilka godzin. Wychodzą mega miękkie
__________________
monyczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-24, 12:47   #222
kaledonia
zielony stworek
 
Avatar kaledonia
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: z miasta Łodzi kot pochodzi :D
Wiadomości: 16 977
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki

Brukselka by nie była gorzka powinna się gotować w mleku bez przykrycia.

Panierowanie w mące w woreczku foliowym (zrywce) zaoszczędzi sprzątania i oszczędza ilość zużytej mąki.
Cytat:
Napisane przez m.a.r.t.a Pokaż wiadomość
  • Aby ciasto naleśnikowe było puszyste należy wlać do niego przed pieczeniem łyżkę roztopionego masła. Innym sposobem na uzyskanie puszystości jest dodanie do ciasta wody mineralnej zamiast zwykłej.
Woda powinna być gazowana. Jeśli jej nie mam to po prostu mąkę przesiewam i naleśniki też są puszyste.
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-28, 11:19   #223
8dffddb6e628bfb98112858ba516cbd40bf27d07_5e28e2031c1d9
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2013-02
Wiadomości: 4 689
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki

Jeśli jajecznica smażyła się zbyt długo i zrobiła się sucha, można stopniowo dolać śmietanki 30% lub mleka i mieszając czekać aż jajka wchłoną płyn. Dzięki temu będzie bardziej puszysta. Jeśli dolaliśmy zbyt dużo płynu, podgrzewamy jajecznicę ponownie na małym ogniu.

Galaretka będzie bardziej aromatyczna, jeżeli rozpuścimy ją w soku owocowym, zamiast w wodzie.
8dffddb6e628bfb98112858ba516cbd40bf27d07_5e28e2031c1d9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-14, 15:05   #224
8dffddb6e628bfb98112858ba516cbd40bf27d07_5e28e2031c1d9
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2013-02
Wiadomości: 4 689
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki

W ciasteczkach lub muffinkach jajko można zastąpić zmielonym siemieniem lnianym (1,5 łyżki). Trzeba je namoczyć w 3 łyżkach gorącej wody i zostawić żeby napęczniało.
8dffddb6e628bfb98112858ba516cbd40bf27d07_5e28e2031c1d9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-15, 17:53   #225
0livvka
Zadomowienie
 
Avatar 0livvka
 
Zarejestrowany: 2011-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 399
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki

mam do was pytanie
co najlepiej jaką maszynę kupić to mieszania/ wygniatania ciasta. nie tylko takiego drożdzowego ale np. na pierogi?
slyszałam że można np. w maszynie do chleba fajnie mieszać ciasto. czy lepiej od razu kupić jakąś maszynę z hakiem? jestem strasznym leniwcem i nieznoszę ugniatac ciasta;p macie na to jakąś sztuczkę?
__________________
zabierzcie te ciuchy
kosmetyczka
0livvka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-23, 11:17   #226
artemiida
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2014-11
Wiadomości: 99
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki

a takie roboty kuchenne z misą nie robią ciasta?
artemiida jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-28, 04:54   #227
saba95
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 157
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki

fajne porady
saba95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-28, 08:00   #228
0livvka
Zadomowienie
 
Avatar 0livvka
 
Zarejestrowany: 2011-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 399
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki

Cytat:
Napisane przez artemiida Pokaż wiadomość
a takie roboty kuchenne z misą nie robią ciasta?

Wlasnie nie wiem:p
__________________
zabierzcie te ciuchy
kosmetyczka
0livvka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-12, 13:42   #229
MalwinaKacprzak
Przyczajenie
 
Avatar MalwinaKacprzak
 
Zarejestrowany: 2016-02
Lokalizacja: Warka
Wiadomości: 7
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki

* żeby makaron lub ryż się nie sklejał dodajemy trochę oleju
*aby sałata nie traciła witamin oraz nie więdła – rwij ja palcami, a nie krój metalowym nożem
*żeby ryż był bielusieńki wyciskamy do wody w której sie gotuje troche soku z cytryny
* zapach z mikrofali zniknie gdy włożymy do niej parę plasterków cytryny i włączymy na chwilę
* przypalony garnek błyskawicznie oczyścimy wlewając do niego cole i ją podgrzewając
*kwasek cytrynowy to idealny odkamieniacz do czajnika
*gdy chcemy szybko ugotować ziemniaki do wody dodajemy łyżeczkę masła
* Szpinak należy gotować do 30 minut inaczej traci wszystkie witaminy
*łosoś nie wyschnie w lodówce gdy owiniemy go w gazę sączoną oliwą
*zapach ze szkła (i plastiku) znika po wypłukaniu zimną wodą
*tłuszcz nie będzie pryskał na patelni, jeżeli dodasz do niego szczyptę soli
*do przesolonej zupy wystarczy wrzucić surowego ziemniaka
* żeby w lodowce nie było festiwalu zapachów do filiżanki wsypać 2 łyżki kawy parzonej
*jeśli chcecie ugotować makaron, tak aby się nie posklejał, wystarczy, że podczas gotowanie wlejecie do wody odrobinę oleju. *pieczarki zachowają jasny kolor jeśli przed gotowaniem skropimy je sokiem z cytryny.
MalwinaKacprzak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-02-14, 11:58   #230
msabu
Raczkowanie
 
Avatar msabu
 
Zarejestrowany: 2015-11
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 122
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki

Puszyste naleśniki można uzyskać także dzięki ubiciu białek do sztywności i wymieszaniu ich z resztą ciasta.
msabu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-19, 19:51   #231
aniaexplode
Zadomowienie
 
Avatar aniaexplode
 
Zarejestrowany: 2008-07
Lokalizacja: z pokoju brata
Wiadomości: 1 072
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki

Jak uratowac za rzadki budyn? po ugotowaniu wyszedl gesty, wrzucilam pare kostek gorzkiej czekolady i po paru h zrobił sie rzadki jak woda. budyn potrzebuje do masy do ciasta.
__________________
Kochaj albo Rzuć!

I forgot that all might see
So many beautiful things...


Zapraszam do wymiany:--> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380461
kosmetyki : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380683
aniaexplode jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-19, 21:04   #232
Listopadowaa
Zakorzenienie
 
Avatar Listopadowaa
 
Zarejestrowany: 2014-05
Lokalizacja: Trochę tu i tam
Wiadomości: 14 980
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki

Cytat:
Napisane przez aniaexplode Pokaż wiadomość
Jak uratowac za rzadki budyn? po ugotowaniu wyszedl gesty, wrzucilam pare kostek gorzkiej czekolady i po paru h zrobił sie rzadki jak woda. budyn potrzebuje do masy do ciasta.
Moze kasza manna
Listopadowaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2016-02-19 22:04:28


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:06.