Róża w kosmetykach - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Biochemia kosmetyczna

Notka

Biochemia kosmetyczna Analiza działania składników kosmetyków, ich skuteczności i wpływu na zdrowie. Również informacje na temat filtrów przeciwsłonecznych oraz kuracji kwasami.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-04-03, 11:33   #1
201701160947
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2003-05
Wiadomości: 8 675
Wpisy w blogu: 1

Róża w kosmetykach


Czy wiecie może jakie działanie ma róża w kosmetykach?Znalazłam tylko o olejkach ,ale potrzebuję informacji o działaniu kosmetyków z zawartością róży i o działaniu róży, jej właściwościach itd. Jeśli coś macie to piszcie.
201701160947 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-03, 13:31   #2
psycha
Zakorzenienie
 
Avatar psycha
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: UK
Wiadomości: 3 435
GG do psycha
Dot.: Róża w kosmetykach

podpisuje sie pod Twoim pytaniem Tez jestem ciekawa
psycha jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-03, 16:58   #3
In_ThE_ShAdOwS
Wtajemniczenie
 
Avatar In_ThE_ShAdOwS
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Piła
Wiadomości: 2 907
Dot.: Róża w kosmetykach

Fitomed ma w swojej ofercie płyn i hydrolat rózany. Płyn zawiera 20% procent wody różanej, o ile sie nie mylę, a hydrolat jest w 100% wodą różaną dlatego jest droższy. Róża w kosmetykach ma działania łagodzące, nawilżające szczególnie polecana do wrażliwej twarzy. Podobno też dobrze odswieża i pięknie pachnie To wszystko co wiem
In_ThE_ShAdOwS jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-03, 18:14   #4
kasienka.b
Wcale nie be, tylko cacy kasieńka
 
Avatar kasienka.b
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Diamentowa wyspa
Wiadomości: 9 924
GG do kasienka.b
Dot.: Róża w kosmetykach

Ori ma rozana serie
__________________
Blog
kasienka.b jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-03, 20:31   #5
Ash
Wtajemniczenie
 
Avatar Ash
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 2 470
Dot.: Róża w kosmetykach

Cytat:
Napisane przez In_ThE_ShAdOwS
Fitomed ma w swojej ofercie płyn i hydrolat rózany. Płyn zawiera 20% procent wody różanej, o ile sie nie mylę, a hydrolat jest w 100% wodą różaną dlatego jest droższy. Róża w kosmetykach ma działania łagodzące, nawilżające szczególnie polecana do wrażliwej twarzy. Podobno też dobrze odswieża i pięknie pachnie To wszystko co wiem
Czy to o taki hydrolat rózany chodzi? >>> http://mazidla.com/index.php?page=sh...mart&Itemid=28
Ash jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-03, 20:39   #6
In_ThE_ShAdOwS
Wtajemniczenie
 
Avatar In_ThE_ShAdOwS
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Piła
Wiadomości: 2 907
Dot.: Róża w kosmetykach

Ash, to chyba coś takiego. Na forum 30+, były opisywane te hydrolaty.
In_ThE_ShAdOwS jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-03, 21:31   #7
mentha
Zadomowienie
 
Avatar mentha
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 1 233
Dot.: Róża w kosmetykach

Ciekawy temat i sama chętnie dowiedziałabym się czegoś więcej, mam nadzieję, że podzielisz się z nami zdobytymi już wiadomościami ( Z prośbą w oczach )

Najprościej odnaleźć takie informacje chyba na stronach firm, oferujących kosmetyki różane. Oprócz wymienionych już, przychodzi mi jeszcze seria różana Polleny Aromy.

Zajrzałam do biblioteczki, ale mam tylko Słownik Botaniczny i jakieś poradniki hodowców róż, w których zawarto jedynie wzmianki o kosmetycznym wykorzystaniu róży kosmetyki ( Kult róż w Rzymie, słynne kąpiele w płatkach róż, perskie uroczystości ku czci tych roślin i sporządzanie wody różanej).
O dużej zawartości witaminy C w owocach róży na pewno wiesz. Nie wiem, czy słyszałaś o „róży witaminowej” PiRo 3, w której 100 gramach świeżego miąższu z owoców znajduje się ok. 1150 mg wit. C, a ponadto wit. K, P, karoten, olejki eteryczne, cukry, garbniki, kwasy organiczne, wapń, potas, sód, magnez, żelazo, fosfor.
mentha jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-03, 21:57   #8
201701160947
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2003-05
Wiadomości: 8 675
Wpisy w blogu: 1
Dot.: Róża w kosmetykach

Dziękuję Wam bardzo Postaram się wszystko co mam jakoś zebrać w całość, coś jeszcze poszukam.Ale jakby ktoś miał jeszcze jakieś informacje to byłoby fajnie Jeszcze poszukam w necie chociaż już sama nie wiem gdzie ,bo długo szukałam.
201701160947 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-03, 22:07   #9
destiny666
Wtajemniczenie
 
Avatar destiny666
 
Zarejestrowany: 2004-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 2 325
GG do destiny666
Dot.: Róża w kosmetykach

Ja mam mleczko do demakijażu Garniera właśnie z wyciągiem z róży. Jest przeznaczone do cery suchej i wrażliwej, w łagodny sposób usuwa makijaż
destiny666 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-06, 19:06   #10
warszawianka
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2004-04
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 8 936
Dot.: Róża w kosmetykach

Dermika ma serie z roza ale nie wiem jakie ma dzialanie bo niestety nie mialam okazji przetestowac.
warszawianka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-06, 19:16   #11
201701160947
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2003-05
Wiadomości: 8 675
Wpisy w blogu: 1
Dot.: Róża w kosmetykach

Edytowałam wczoraj ,bo chciałam zmienić treść jeszcze ,więc wklejam to co znalazłam Dodatkowo znalazłam coś o nalewkach, co prawda nie przydadzą się w gabinecie ale warto wspomnieć.Mentha dzięki.Znalazłaś bardzo dużo Estella i Aneta również dziękuje

Skład chemiczny. Owoce róży są bogatym źródłem witaminy C, której zawiera kilkanaście razy więcej niż owoce czarnej porzeczki, a ponad sto razy więcej niż jabłko. wit. C (kw. L-askorbowy i kw. dehydroaskorbowy) - ok. 500 mg/100 g (od 300 do 1200 mg/100 g), Wtaminy C zawarta w różach odgrywa ważną rolę w procesach oddychania tkankowego, w syntezie kolagenu tkanki łącznej, co z kolei przeciwdziała pękaniu naczyń włosowatych. Wit. A - 10.000 j.m., wit. P - 600 mg, wit. K - 400 ug, wit. B1 – 150 ug wit. B2 - 100 ug, wit. PP - 1300 ug, sole mineralne (dużo wapnia, potasu, fosforu, żelaza, magnezu), garbniki - 2%, barwnik - likopinę, tokoferole, karotenoidy (zeaksantyna, ksantofil, beta-karoten), flawonoidy (rutyna, astragalina, tylirozyd, izokwercetyna), Flawonoidy, które występują w owocach róży, chronią witaminę C przed rozkładem. Kwasy organiczne (dużo cytrynowego, jabłkowego, szczawiowego, octowego), pektyny, olejek eteryczny - 0,3%.

Działanie.
Róża może przynieść poprawę w chorobach przyzębia, chorobach skóry ze skłonnością do wybroczyn i wylewów krwi. Liście i płatki róży uspokajająco. Wyciągi z owoców działają odżywczo, przeciwalergicznie, uspokajająco, odtruwająco, uszczelniają naczynia krwionośne i je wzmacniają, polepszają samopoczucie, dlatego są stosowane również w aromaterapii. Pomocna jest przy schorzeniach skórnych, bezsenności ( + inne zioła), w alergiach, stresie (sotosowanie przy aromaterapii), wyczerpaniu nerwowym i żylakach .

Oleum Rosae (olejek różany, olejek z drzewka różanego) uzyskiwany jest z kwiatów róży damasceńskiej (Rosa damascena) lub z róży francuskiej Rosa gallica. Olejek różany bułgarski jest gęstą, żółtawą cieczą lub zielonkawą cieczą o silnym zapachu i ostrym smaku. Głównymi składnikami olejku różanego są: geraniol (ok. 45%), cytronelol (ok. 40%), nerol (ok. 11%) oraz linalol, farnesol, alkohol fenyloetylowy i stearopteny. W Polsce dostępne są także oczyszczone olejki różane w postaci bezbarwnego lub żółtawego płynu o silnym zapachu Wcierany w skórę pobudza krążenie krwi powierzchniowe i działa rozgrzewająco oraz odkażająco, rozszerza naczynia krwionośne, zaróżawia cerę. Leczy trądzik i zapalenie mieszków włosowych.

Nalewka I
Rp. Owoc róży - 1 łyżka
Owoc bzu czarnego - 1 łyżka
Owoc głogu - 1 łyżka
Owoc jarzębiny - 1 łyżka
Owoc jałowca - 2 łyżki
Surowce zalać 5 szkl. wrzącej wody; odstawić na 30 minut; przecedzić; osłodzić dobrze miodem. Pić 3-4 razy dz. po 200 ml.
Wskazania: stany ozdrowieńcze, osłabienie, złe samopoczucie, zatrucia, wyczerpanie nerwowe, stres, wszelkie choroby skórne i zakaźne, gorączka, przeziębienie, nieżyt układu oddechowego, moczowego i pokarmowego, dna, reumatyzm, zaparcia, zaburzenia przemiany materii, palenie tytoniu, kaszel, miażdżyca.


Nalewka II
Nalewka z owoców róży - 10 ml
Nalewka walerianowa - 10 ml
Nalewka głogowa - 10 ml
Nalewka melisowa - 10 ml
Nalewka tymiankowa - 10 ml
Nalewka serdecznikowa - 10 ml
Nalewka lebiodkowa - 10 ml
Nalewka arcydzięglowa - 10 ml
Miód naturalny - 50 ml
Składniki wymieszać. Zażywać 3-4 razy dz. po 1 łyżce; dzieci - 1-2 łyżeczki.
Wskazania: wyczerpanie nerwowe, bezsenność, stres, nieżyt układu oddechowego, przeziębienie, złe samopoczucie, wewnętrzny niepokój, kaszel, pyłkowica, schorzenia skórne (jako lek wspomagający), okres po- i przekwitania.

Nalewka III
Owoc dzikiej róży - 2 łyżki
Kwiat lub liść pierwiosnka - 2 łyżki
Kwiat lipy - 1 łyżka
Ziele tymianku - 1 łyżka
Ziele hyzopu - 1 łyżka
Ziele lebiodki - 1 łyżka
Ziele fiołka tr. - 1 łyżka
Owoc bzu czarnego - 1 łyżka
Owoc anyżku - 1 łyżka
Korzeń omanu - 1 łyżka
Kwiat lawendy - 1 łyżka
Owoc jałowca lub pączki, igliwie, gałązki sosny, świerku albo jodły - 1 łyżka
Liść szałwi - 1 łyżka
Wymieszać starannie. 2 łyżki mieszanki zalać 1 szkl. wrzątku; parzyć 20 minut; przecedzić. Pić 4 razy dz. po 100-150 ml; dzieci - 50-100 ml 4 razy dz.
Wskazania: nieżyty układu oddechowego, pokarmowego i moczowego, choroby zakaźne, przeziębienie, kaszel, alergie, bóle brzucha, schorzenia skórne, gorączka, zaburzenia przemiany materii, kamica moczowa i żółciowa, zastoje żółci, wyczerpanie nerwowe.

Edytowane przez 201701160947
Czas edycji: 2006-04-07 o 11:11
201701160947 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-06, 23:42   #12
mentha
Zadomowienie
 
Avatar mentha
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 1 233
Dot.: Róża w kosmetykach

Cytat:
edit
__________________
silva
Hmmm...


Natknęłam się na coś takiego i pomyślałam o Tobie, może okaże się przydatne:

Róża, zwana królową kwiatów od zawsze towarzyszy ludziom stanowiąc symbol piękna, urzekając swym zapachem i barwą. W czasach starożytnych poświęcona była bogini miłości Wenus. Kleopatra uwiodła Antoniusza klęcząc w różach. Rzymianie ucztowali wśród girland z płatków róży. Poduszka wypełniona płatkami róży zapewniała spokojny sen. Była ulubionym pachnidłem Dalekiego Wschodu. Róża występuje w stanie naturalnym na półkuli północnej obejmując swym zasięgiem Europę, Azję i Afrykę Północną. Rodzaj ten obejmuje ponad 200 gatunków. W Polsce najpopularniejsza jest róża dzika (Rosa canina L.). Często spotykana jest pachnąca jabłkami róża rdzawa ( Rosa rubiginosa). W górach pospolicie występuje róża alpejska, Rosa pendulina, prawie pozbawiona kolców. Przypuszcza się, że pierwszymi ośrodkami uprawy róż były ogrody Persji, Sumerii i Mezopotamii. Wyhodowano wiele szlachetnych odmian o pięknym kwiatach rozmaitej barwy i kształtu.

Róża oferuje nam trzy rodzaje surowców wykorzystywanych w produkcji zielarskiej, aromaterapii, kosmetyce i perfumerii - owoce, nasiona i kwiaty.

Owoce dzikiej róży stosowane są w lecznictwie i przemyśle spożywczym ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Rosa canina zawiera około 1.7% witaminy C. Znacznie bogatsze od niej gatunki Rosa beggeriana i Rosa rugosa zawierają odpowiednio 8,7% i 6.8% witaminy C. Oprócz witaminy C owoce róży zawierają witaminy A, B1, B2, E i K oraz flawonoidy, garbniki i kwasy organiczne. W medycynie tradycyjnej ekstrakty z owoców stosuje się w zaburzeniach przemiany materii, w przeziębieniach, stanach rekonwalescencji. W kosmetyce ekstrakty z owoców róży znajdują zastosowanie ze względu na zawartość przeciwutleniaczy jak flawonoidy i witamina C, która dodatkowo stymuluje syntezę kolagenu.

Z owoców róży pozyskiwane są nasiona, a z nich tłoczony jest wysokowartościowy olej. Olej ten zawiera witaminę E, karotenoidy, sterole oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Najcenniejszy olej jest pozyskiwany z nasion odmiany Rosa mosqueta uprawianej w Chile. Funkcjonuje on na rynku kosmetycznym pod nazwą Rose hips oil. Zawiera około 45% kwasu linolowego, 40% kwasu a -linolenowego i 0.5 - 1% kwasu g-linolenowego. Jak wiadomo wspomniane kwasy nienasycone są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania skóry. Kwas linolowy jest składnikiem cementu międzykomórkowego. Kwas a -linolenowy uczestniczy w produkcji sebum i odgrywa istotną rolę w przemianach lipidowych zachodzących w naskórku. Rose hips oil stosowany jest w fitoterapii do leczenia stanów zapalnych skóry, oparzeń i trudno gojących się ran. Olej ten posiada bardzo cenne właściwości kosmetyczne - odżywia i regeneruje komórki naskórka, wspomaga syntezę kolagenu, łagodzi podrażnienia, w tym również spowodowane opalaniem, zmniejsza przebarwienia, wygładza szorstkość skóry, nawilża i chroni skórę przed utratą wilgoci. Cera w wyniku stosowania kosmetyków zawierających Rose hips oil zostaje odpowiednio nawilżona oraz zabezpieczona przed utratą wilgoci wewnętrznej, staje się bardziej sprężysta dzięki przywróceniu i wspomaganiu równowagi hydrolipidowej.
Objawia się to między innymi wygładzaniem istniejących drobnych zmarszczek. Skóra zyskuje zadbany świeży wygląd, poprawia się jej napięcie. Biologiczne aktywne składniki zawarte w oleju chronią przed działaniem wolnych rodników i odżywiają skórę, spowalniając w ten sposób procesy starzenia. Rose hips oil wpływa istotnie na procesy regeneracji tkanki.

Z kwiatów róży od dawna otrzymywany jest olejek różany. Olejek ten jest niezwykle drogi, gdyż dla uzyskania 1 kg potrzeba aż 4 tony płatków. Dlatego zamiast olejku różanego stosowane są jego substytuty jak olejek geraniowy lub syntetyczne kompozycje zapachowe. Prawdziwy olejek różany stosowany w aromaterapii posiada właściwości antydepresyjne, uspakajające, łagodzi bóle głowy. Stosowany zewnętrznie wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwbakteryjne, daje znakomite efekty w popromiennych zapaleniach i martwicy skóry. Ze względu na swoje właściwości olejek różany jest jednym z najwcześniejszych środków kosmetycznych. Początkowo stosowany dla miłego zapachu dzisiaj dodawany jest do kremów i płynów do pielęgnacji cery wrażliwej, suchej zmęczonej. Kremy i płyny zawierające olejek różany działają zmiękczająco, oczyszczająco i regenerująco na skórę. Świetnym środkiem do pielęgnacji cery jest również woda różana, produkt uboczny otrzymywany przy destylacji olejku eterycznego. Woda różana zawiera rozpuszczalne w wodzie komponenty olejku. Już w średniowieczu używana była przez arystokrację do obmywania rąk. Obecnie woda różana stosowana jako naturalny tonik, doskonale odświeża skórę, wspomaga jej ukrwienie, regeneruje kwaśny płaszcz ochronny, łagodzi podrażnienia i doskonale nawilża. Cera po jej stosowaniu uzyskuje różaną świeżość. Może być stosowana do całodziennego nawilżania cery i odświeżania makijażu zarówno latem jak i zimą. Kompresy z wody różanej zmniejszają zaczerwienienie twarzy i zmęczenie oczu. Z tego względu woda różana jest cennym składnikiem płynów do demakijażu oczu.

Mimo olbrzymiego postępu w kosmetyce i kosmetologii, mimo odkrycia i wprowadzenia do preparatów kosmetycznych wielu nowych funkcjonalnych składników, róża, znana od tysiącleci, pozostaje nadal atrakcyjnym komponentem środków pielęgnujących cerę, zapewniając jej świeży, aksamitny wygląd i przedłużając młodość.



PS To materiał reklamowy firmy kosmetyczno-farmaceutycznej.
mentha jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-07, 00:06   #13
Aneta???
Zakorzenienie
 
Avatar Aneta???
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Holandia
Wiadomości: 6 327
GG do Aneta??? Send a message via Skype™ to Aneta???
Dot.: Róża w kosmetykach

Róża ma również działanie przeciwzmarszczkowe,Dr.Ha uschka ma serie różana,Weleda.
Aneta??? jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-07, 08:11   #14
Estella
Zakorzenienie
 
Avatar Estella
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 8 638
Dot.: Róża w kosmetykach

Ze strony Dermiki
http://www.dermika.pl/engine/index.p...a=4&produkt=74
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]

Każde przeżyte życie po części składa się z tego, czego nie zrobiło się albo nie powiedziało w jedynym właściwym momencie.
Siegfried Obermeier
Estella jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-08, 20:47   #15
201701160947
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2003-05
Wiadomości: 8 675
Wpisy w blogu: 1
Dot.: Róża w kosmetykach

Jeszcze znalazłam coś takiego

Olejek różany wykorzystano w kompozycji następujących perfum:

Rykiel Rose - Sonia Rykiel; Anaďs Anaďs - Cacharel; Rose - Caron; So Pretty - Cartier; N°5 - Chanel; Eternity - Calvin Klein; Kenzo, Flower by Kenzo - Kenzo; Amazone, Rouge - Hermes; Calandre - Paco Rabanne; Joy - Patou; Madame Rochas - Marcel Rochas; Air du Temps- Nina Ricci; Paris- Yves Saint Laurent; Initial, Jaipur - Boucheron; Weekend Burberrys For Women, Touch For Women - Burberry ; Pour Femme - Bvlgari; Sentiment - Escada ; No. 4 - Jil Sander; Romance - Ralf Lauren; Bandit - Robert Piguet; Boudoir - Vivienne Westwood; Butterfly - Hanae Mori.
201701160947 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-11, 03:34   #16
201701160947
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2003-05
Wiadomości: 8 675
Wpisy w blogu: 1
Dot.: Róża w kosmetykach

Trochę o historii i symbolice


Uchodzi za najstarszą roślinę uprawną ludzkości (jak wykazały skamieniałości przodkowie róż, pojawiły się już 25 - 30 milionów lat temu). Pierwsze krzewy róż - jako ogrodowych roślin ozdobnych sadzili Chińczycy, już 2700 lat przed narodzeniem, Chrystusa w cesarskich ogrodach w Pekinie.

"Rosa Chinensis" - od niej zaczyna się uprawa tej rośliny.

Od końca XIII wieku, krzyżowanie pochodzących
z Azji róż powtarzających kwitnienie z różami chińskimi, dało początek wielu nowym formom, barwom i zapachom w europejskich uprawach. Szczególnie mieszańce róży damasceńskiej
i chińskiej przyczyniły się do rozwoju hodowli
i powstania wielu odmian.

W XIX wieku pojawiły się róże Noisettea i róże burbońskie. W połowie XIX wieku powstaje odmiana "Souvenir de la Malmaison" posiadająca już cechy ideału - powtarza kwitnienie, pełna i pachnąca.

Napoleon kupił pierwszej żonie Josephine Beauharnais, która była wielka miłośniczką róż, pałac we Malmaison, gdzie zgromadziła wspaniałą kolekcję współczesnych róż. Malmaison stał się największym w świecie ogrodem różanym.

W XX wieku z krzyżówek z formami Rosa Foetida pojawiły się w świecie róż kwiaty dwubarwne, takie jak "Gloria Dei" a, z "Rosa Multiflora" i "Rosa Wichuriana" powstały nasze współczesne róże wielokwiatowe (rabatowe). Łatwe rozmnażanie róż spowodowało jej masową, uprawę początkowo mniej jako roślinę ozdobną, częściej do produkcji olejku różanego i wody różanej.

Róża w sztuce
Najstarsza ilustracja róży znajduje się w Knossos na Krecie na "Fresku z Niebieskim Ptakiem", liczącym 3500 lat. Na przełomie VI/VII wieku poetka Safona nazwała różę "Królową Kwiatów".

W Indiach róża jest mistycznym symbolem wg legendy Bogini szczęścia i bogactwa i piękna Lakszmi (Sri) zrodziła się z róży.

W Rzymie towarzyszyła wszystkim wielkim uroczystościom, ekscesom i rozpuście rzymskich cesarzy. Dla ich potrzeb powstały ogromne pola różane pod Neapolem, z tych czasów jej nazwa "Kwiat Występku".

Grecy wierzyli, że biała róża powstała w tej samej chwili, kiedy Afrodyta zrodziła się z morskiej piany,
a czerwona z krwi Adonisa.

Muzułmanie wierzą, że róża powstała z kropli potu Proroka Mahometa. Perska legenda - o koronacji róży głosi, że ponieważ zaspany "Lotos" źle czuwał w nocy, kwiaty poprosiły Boga o nowego władcę
i Bóg dał im nieskazitelnie białą różę, uzbrojoną
w kolce.

W chrześcijaństwie róża związana jest silnie
z Kultem Maryjnym jest symbolem Zmartwych-wstania. Okrągłe okna gotyckich katedr były nazywane "oknami różanymi". Pierwsze oryginalne różańce wykonano z owoców róży, a w naszych czasach typowym upominkiem są różańce z drzewa różanego nasączonego wodą różaną w XV wieku. Lohner jeden z największych mistrzów tworzy obraz "Madonna Krzewu różanego".

Od późnych lat XVII wieku malarze flamandzcy
i niderlandzcy, przedstawiając martwą naturę stawiają wspaniałe kwiaty róż. W XIX wieku za niezwyciężonego króla malarzy uchodzi faworyt legendarnej cesarzowej i miłośniczki róż Jozefiny "Pierre" Joseph Redovte.

źródło www.wikipedia.pl
201701160947 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-11, 03:38   #17
201701160947
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2003-05
Wiadomości: 8 675
Wpisy w blogu: 1
Dot.: Róża w kosmetykach

cd.

Najstarszy wizerunek róży liczy sobie 3500 lat i można go obejrzeć w pałacu Knossos na Krecie. Gdy Afrodyta rodziła się z piany morskiej, razem z nią narodziła się także biała róża. Poczerwieniała, gdy bogini miłości, spiesząc na spotkanie z Adonisem, skaleczyła się cierniem w nogę.

Dla Rzymian róże były symbolem niezniszczalności, miłości i tajemnicy, a także życiowych rozkoszy. Dlatego ozdabiano nimi sale, w których odbywały się uczty. Kleopatra VII nakazała wyściełać pomieszczenie biesiadne płatkami róży na łokieć wysoko.

Słudzy Nerona spuszczali na ucztujących deszcz złotych róż przez specjalne otwory w suficie. Rzymianin, który chciał, by rozmowa została zachowana w tajemnicy, wieszał nad stołem różę - jako symbol dyskrecji.

A o Sybarytach mawiano, że ich łoża są wyściełane wonnymi płatkami, co było jednak nieprawdą. W rzeczywistości na takim posłaniu spał, i to tylko czasami, tyran Syrakuz Dionizjusz II.

Nazwana już przez Safonę "królową kwiatów" róża zrobiła niezwykłą karierę. Po triumfach święconych w czasach starożytnych, znalazła godne siebie miejsce także w chrześcijańskiej Europie.

Symbolika róży w kulturze chrześcijańskiej przeszła znamienną ewolucję. Pierwsi wyznawcy Jezusa nakazywali nosić ją ladacznicom, ale wkrótce wycofali się z tego pomysłu (być może nierządnice ozdobione czerwonym kwiatem wyglądały zbyt ponętnie). Ostatecznie biała róża stała się znakiem czystości i dziewictwa, a czerwona - męczeństwa, ale i miłości.

W średniowieczu zrodził się zwyczaj ofiarowania przez papieży złotej róży władcom zasłużonym dla katolicyzmu. Nie posiadając dużej armii, Państwo Kościelne usiłowało w ten sposób zyskać życzliwość silnych i agresywnie nastawionych królów i książąt. W 1494 roku Aleksander VI ofiarował złotą różę królowi Karolowi VIII w nadziei, że młody i wojowniczy Francuz oszczędzi Włochy. Ten jednak nie przejął się prezentem papieża i francuska artyleria kruszyła po kolei mury włoskich miast. Karol VIII dotarł aż do Neapolu, gdzie koronował się na króla, po czym... zmarł. Wzgardzona papieska róża pokazała swoje kolce.

źródło www.katalog.bizz.pl
201701160947 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-11, 11:59   #18
mentha
Zadomowienie
 
Avatar mentha
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 1 233
Dot.: Róża w kosmetykach

silva, dzięki
mentha jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-11, 12:37   #19
201701160947
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2003-05
Wiadomości: 8 675
Wpisy w blogu: 1
Dot.: Róża w kosmetykach

Cytat:
Napisane przez mentha
silva, dzięki

Nie ma za co
201701160947 jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:04.