Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-04-28, 13:10   #1
primavera
Zakorzenienie
 
Avatar primavera
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 589
Mrożenie potraw

Mam do was pytanie- czy czasem mrozicie już zrobione dania, żeby były na drugi raz i na szybko?

Nie chodzi mi o mrożenie owoców i warzyw, bo to robie cały czas, ale o inne potrawy- w tym przypadku pierogi.

Zrobienie pierogów do mojej rodzinki zajmuje mi pół dnia (zazwyczaj robie od razu na 2 dni i lepię ok 150szt-ostatnio z ciekawości policzyłam). Tak-to poświęciłabym jeden dzień na lepienie, ale potem za to tylko wyjąć z zamrażarki...

Kiedyś jakaś znajoma wspominała mi, że mrozi - ale mam tu do was pytanie: czy mrozicie po zrobieniu od razu, czy już po ugotowaniu?
primavera jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 13:13   #2
moee
Zakorzenienie
 
Avatar moee
 
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 6 328
Dot.: Mrożenie potraw

pierogi jak robie to zawsze na trzy obiady od razu i zamrazam moja mama ma tak samo ja po ugotowaniu
__________________
"Lubię być kurą domową
Do pralki wrzucić problem wraz z głową
Pralka pierze, ja nie wierzę w nic
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 13:17   #3
primavera
Zakorzenienie
 
Avatar primavera
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 589
Dot.: Mrożenie potraw

Cytat:
Napisane przez moee
pierogi jak robie to zawsze na trzy obiady od razu i zamrazam moja mama ma tak samo ja po ugotowaniu
Dzięki
Ja ostatnio zamroziłam na próbę kilkanaście, ale przed ugotowaniem... zobaczę dziś, czy coś z tego wyjdzie

Czyli mówisz, ze PO ugotowaniu lepiej?
primavera jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 13:19   #4
moee
Zakorzenienie
 
Avatar moee
 
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 6 328
Dot.: Mrożenie potraw

Cytat:
Napisane przez primavera
Dzięki
Ja ostatnio zamroziłam na próbę kilkanaście, ale przed ugotowaniem... zobaczę dziś, czy coś z tego wyjdzie

Czyli mówisz, ze PO ugotowaniu lepiej?
tak mi sie wydaje , nigdy nie zamrazalam nie ugotowanych , balabym sie ze sie posklejaja.. ja zawsze gotuje , czekam az ostygna i dziele na porcje , do zamrazarki i sa jak ta lala po odmrozeniu, na chwilke do wody i smakuja jakby byly robione na swiezo
__________________
"Lubię być kurą domową
Do pralki wrzucić problem wraz z głową
Pralka pierze, ja nie wierzę w nic
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 13:23   #5
iza73
Wtajemniczenie
 
Avatar iza73
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 2 839
Dot.: Mrożenie potraw

Ja pierozki rowniez zamrazam tyle ze surowe.Zeby sie nieposklajaly,klade je w zamrazalniku jeden obok drugiego na desce do krojenia.Gdy sie zamroza przekladam do woreczka i zwiazuje.Tak czekaja na "swoj dzien".Przewaznie robie z mieskiem,i sie sprawdza.Zamrazam rowniez-bigos.fasolke po bretonsku,pizze,kopytka-kluski.Potem wystarczy podgrzac i potrawy gotowe.
iza73 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 13:25   #6
bardotka_a
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 2 456
Dot.: Mrożenie potraw

Ja ostatnio zamroziłam nawet zupe i było wszystko dobrze
A pierogi mroże ale już po ugotowaniu, moja babcia robi pierogi jak dla wojska, zabieram od niej juz ugotowan i też zamrażam.
Czasami jak mam czas kupuje więcej piersi z kurczaka( które uwielbiam) rozbijam posypuje przyprawami polewam oliwa i w woreczkach śniadaniowych wstawiam do zamrażarki. Później bardzo szybko moge z nich zrobić obiad
bardotka_a jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 13:33   #7
primavera
Zakorzenienie
 
Avatar primavera
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 589
Dot.: Mrożenie potraw

Cytat:
Napisane przez moee
tak mi sie wydaje , nigdy nie zamrazalam nie ugotowanych , balabym sie ze sie posklejaja..
Ja najpierw zamroziłam je położone na tacy- a jak już zamarzły to wtedy do woreczka-wtedy każdy jest osobno (zawsze tak też mrożę owoce)

Kurczę-czyli są 2 wersje: mrożona i surowa
primavera jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 13:36   #8
iza73
Wtajemniczenie
 
Avatar iza73
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 2 839
Dot.: Mrożenie potraw

Dokladnie tez tak robie,rowniez z przyprawionymi juz kotletami.Slyszalam tylko ze niepowinno sie zamrazac ugotowanych ziemniakow.Czemu niewiem,moze to byc nieprawda.Sa tez produkty sklepowe tzw.gotowce przeznaczone do domowego zamrazania.Ja znich nie korzystam bo mi nie smakuja,takie kawalerskie jedzenie.Ale sa.Wiele potraw mozna zamrazac,juz calkowicie gotowych lub polprodukty.
iza73 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 13:36   #9
moee
Zakorzenienie
 
Avatar moee
 
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 6 328
Dot.: Mrożenie potraw

Cytat:
Napisane przez primavera
Ja najpierw zamroziłam je położone na tacy- a jak już zamarzły to wtedy do woreczka-wtedy każdy jest osobno (zawsze tak też mrożę owoce)

Kurczę-czyli są 2 wersje: mrożona i surowa
no ja nie moge osobno bo by mi sie nie zmiescily do zamrazalnika lodowka moja mala
__________________
"Lubię być kurą domową
Do pralki wrzucić problem wraz z głową
Pralka pierze, ja nie wierzę w nic
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 13:39   #10
iza73
Wtajemniczenie
 
Avatar iza73
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 2 839
Dot.: Mrożenie potraw

Tak-powinno sie klasc osobno a dopiero po zamrozeniu przelozyc wszystko do woreczka-unika sie posklejania.To sie tyczy wielu produktow a pierozkow-napewno.
iza73 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 13:41   #11
primavera
Zakorzenienie
 
Avatar primavera
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 589
Dot.: Mrożenie potraw

Cytat:
Napisane przez moee
no ja nie moge osobno bo by mi sie nie zmiescily do zamrazalnika lodowka moja mala
Heh, my jeszcze mieszkamy z rodzicami - a moja mama ma zamrażarkę takiej wielkości, że 2 dorosłe osoby mogłabym tam chyba schować

Jest to bardzo wygodne, bo mrozimy praktycznie wszystko: owoce, warzywa, musy owocowe, mięsa, bigos, ryby, mogę nakupować lodów na zapas...

Tylko jakoś do tej pory nie mroziłam mącznych rzeczy- właśnie pierogów na przykład.

Zupy też nigdy nie mroziłam, jeszcze
primavera jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 13:45   #12
moee
Zakorzenienie
 
Avatar moee
 
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 6 328
Dot.: Mrożenie potraw

Cytat:
Napisane przez primavera
Heh, my jeszcze mieszkamy z rodzicami - a moja mama ma zamrażarkę takiej wielkości, że 2 dorosłe osoby mogłabym tam chyba schować

Jest to bardzo wygodne, bo mrozimy praktycznie wszystko: owoce, warzywa, musy owocowe, mięsa, bigos, ryby, mogę nakupować lodów na zapas...

Tylko jakoś do tej pory nie mroziłam mącznych rzeczy- właśnie pierogów na przykład.

Zupy też nigdy nie mroziłam, jeszcze
no zupy to ja tez nie mrozilam duza zamrazara jest fajna .. zastanawialam sie swojego czasu nad zakupem takiej.. ale kurcze nie zmiesci mi sie w kuchni, jedynie moglabym ja do stolowego ale chyba dziwnie to by wygladalo
__________________
"Lubię być kurą domową
Do pralki wrzucić problem wraz z głową
Pralka pierze, ja nie wierzę w nic
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 13:58   #13
primavera
Zakorzenienie
 
Avatar primavera
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 589
Dot.: Mrożenie potraw

Cytat:
Napisane przez moee
no zupy to ja tez nie mrozilam duza zamrazara jest fajna .. zastanawialam sie swojego czasu nad zakupem takiej.. ale kurcze nie zmiesci mi sie w kuchni, jedynie moglabym ja do stolowego ale chyba dziwnie to by wygladalo
Zaleta mieszkania w domu-można mieć spizarnię

Chociaż czasami staje się wręcz wadą-ja już np nie potrafie kupować małych ilości i nie mam zwyczaju robić takich codziennych zakupów- tylko wszystko hurtem i do spiżarni.
Jak mi się coś skończy w kuchni- to idę do spiżarni i już, nie muszę latać do sklepu (jak coś sie kończy to uzupełniam zapasy po prostu).
Nie wyobrażam sobie kupowania np po 1 mleku czy ziemniaki na 1-2 dni
primavera jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 14:18   #14
AaniaA
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 8 630
Dot.: Mrożenie potraw

ja tez zamrazam pierogi (zazwyczaj z serem) - juz ugotowane i nie ma problemu.
AaniaA jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 14:26   #15
amika79
Wtajemniczenie
 
Avatar amika79
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 2 511
Thumbs up Dot.: Mrożenie potraw

Cytat:
Napisane przez bardotka_a
Ja ostatnio zamroziłam nawet zupe i było wszyskto dobrze
Zupy mrożę od ponad roku i też mi zawsze po rozmrożeniu dobre wychodzą. Uważam tylko, aby nie byłow nich ziemniaków, bo później robi się z nich niesmaczna (gorzka) i nieestetyczna papka.

Mrożę zawsze potrawy już ugotowane lub upieczone (pizza, sernik, mięsko itd.)

Mrożenie bardzo ułatwia mi życie. Jest nas dwoje (dzieci jeszcze nie mamy) i nieekonomicznie (czas i energia) byłoby gotować tylko dla nas dwojga. Gotuję za jednym razem dużo (tak dla 4-6 osób) i mam od razu szybki obiad lub obiadokolację na późniejsze dni.
__________________
How many eyes does Lord Bloodraven have? - A thousand eyes and one.
amika79 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 22:01   #16
primavera
Zakorzenienie
 
Avatar primavera
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 589
Dot.: Mrożenie potraw

Amika- a jak później rozmrażasz sernik?
Sam sie rozmraża czy w piekarniku czy mikrofali?
primavera jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 22:34   #17
Sanderek
Wtajemniczenie
 
Avatar Sanderek
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Bytom / Tarnowskie Góry
Wiadomości: 2 010
GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek
Dot.: Mrożenie potraw

Ja również mrożę wszystko, zupy, bigos, fasolkę po bretońsku, usmażone mięsa, ciasta, chleby itp itd... i tak mogłabym wyliczać bez końca.Taki sposób to naprawdę dobre rozwiązanie. Zwykle, gdy gotuje np fasolkę po bretońsku robie jej cały ogromny garnek (praco i czasochłonne, wiec wole raz a dużo) a zjedzenie tego zajęło by pewnie cały tydzień. Porcjuje więc do pojemników mniej wiecej tak na dwie osoby na jedno danie i mroże.

Bez zamrażalnika nie wyborażam sobie już teraz życia. Co prawda jedzenie już raz mrożone podobno już nie jest tak zdrowe, jak przed, gdzies to kiedyś wyczytałam.

Co do mrożenia ugotowanych ziemniaków, zwykle gdy mroże jakąs zupę, w której są zmiemianki, zdarza się, ze po rozmrożeniu ziemniaki są bardziej miękkie, wręcz rozpadajace niz przed. Jednak jeszcze nigdy nie spotkałam się z tym, aby były gorzkie.
__________________
"Szukaj małej różnicy, która uczyni wielką różnicę w Twoim życiu"
Sanderek jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-29, 07:17   #18
amika79
Wtajemniczenie
 
Avatar amika79
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 2 511
Dot.: Mrożenie potraw

Cytat:
Napisane przez primavera
Amika- a jak później rozmrażasz sernik?
Sam sie rozmraża czy w piekarniku czy mikrofali?
Daję mu się spokojnie rozmrozić. Później nawet nie czuć, że był wcześniej zamrożony.
__________________
How many eyes does Lord Bloodraven have? - A thousand eyes and one.
amika79 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-29, 07:20   #19
amika79
Wtajemniczenie
 
Avatar amika79
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 2 511
Dot.: Mrożenie potraw

Cytat:
Napisane przez Sanderek
Jednak jeszcze nigdy nie spotkałam się z tym, aby były gorzkie.
Mi się tak raz zdarzyło i to nie dawno. Ziemniaki były jednak kiepskiej jakości: taki przednówkowy byle jaki towar z hipermarketu.
__________________
How many eyes does Lord Bloodraven have? - A thousand eyes and one.
amika79 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-29, 09:04   #20
Sanderek
Wtajemniczenie
 
Avatar Sanderek
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Bytom / Tarnowskie Góry
Wiadomości: 2 010
GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek
Dot.: Mrożenie potraw

Cytat:
Napisane przez amika79
Mi się tak raz zdarzyło i to nie dawno. Ziemniaki były jednak kiepskiej jakości: taki przednówkowy byle jaki towar z hipermarketu.
No to się rozumie. Ja dlatego zwykle kupuję ziemniaki na targu, bądź w takim małym sklepiku obok mnie. Przynajmniej wiem, że trafię na dobre. W hipermarketach kupuje wogóle wszystkie warzywa tylko z konieczności.
__________________
"Szukaj małej różnicy, która uczyni wielką różnicę w Twoim życiu"
Sanderek jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-29, 09:48   #21
ooliwka
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 2 368
Dot.: Mrożenie potraw

Ja też niedługo będę z TŻ skazana na mrożenie
W październiku prawdopodobnie się przeprowadzamy jedynym wspólnym posiłkiem będzie obiadokolacja i to jeszcze skromna bo TŻ je w pracy…
nie wyobrażam sobie gotowania malutkich porcyjek
u siebie w domu zazwyczaj mrożę sosy, zupy lub ciasta

Ale co z takimi gołąbkami?? W jakim momencie je zamrozić??
Jak są już całkowicie gotowe? Czy może od razu po zawinięciu gdy mięso jest jeszcze surowe? albo co z krokietami?? mrozić w panierce??


pytam o te dania bo to nasze ulubione
__________________
ty mów co wiesz, ja wiem co mówię





Bóg jest zajęty, w czym mogę pomóc?
ooliwka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-29, 10:32   #22
bardotka_a
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 2 456
Dot.: Mrożenie potraw

Cytat:
Napisane przez ooliwka
Ja też niedługo będę z TŻ skazana na mrożenie
W październiku prawdopodobnie się przeprowadzamy jedynym wspólnym posiłkiem będzie obiadokolacja i to jeszcze skromna bo TŻ je w pracy…
nie wyobrażam sobie gotowania malutkich porcyjek
u siebie w domu zazwyczaj mrożę sosy, zupy lub ciasta

Ale co z takimi gołąbkami?? W jakim momencie je zamrozić??
Jak są już całkowicie gotowe? Czy może od razu po zawinięciu gdy mięso jest jeszcze surowe? albo co z krokietami?? mrozić w panierce??


pytam o te dania bo to nasze ulubione
Gołąbki mroże już jak są gotowe
bardotka_a jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-29, 12:22   #23
nekome
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 6 291
Dot.: Mrożenie potraw

mroze pierogi surowe, mieso podzielone na porcyjki lub juz rozbite kotleciki /gotuje je pozniej na parze/, ciasta, lasagne, spody do pizzy .cala zime przezylam na mrozonych warzywach
nekome jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-29, 13:06   #24
Sanderek
Wtajemniczenie
 
Avatar Sanderek
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Bytom / Tarnowskie Góry
Wiadomości: 2 010
GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek
Dot.: Mrożenie potraw

Cytat:
Napisane przez ooliwka
Ja też niedługo będę z TŻ skazana na mrożenie
W październiku prawdopodobnie się przeprowadzamy jedynym wspólnym posiłkiem będzie obiadokolacja i to jeszcze skromna bo TŻ je w pracy…
nie wyobrażam sobie gotowania malutkich porcyjek
u siebie w domu zazwyczaj mrożę sosy, zupy lub ciasta

Ale co z takimi gołąbkami?? W jakim momencie je zamrozić??
Jak są już całkowicie gotowe? Czy może od razu po zawinięciu gdy mięso jest jeszcze surowe? albo co z krokietami?? mrozić w panierce??


pytam o te dania bo to nasze ulubione
Gołąbki mrozisz normalnie już zrobione / gotowe. Najlepiej w woreczkach ewentualnie w plastikowych pojemnikach. Sos jeśli też robisz do gołąbków, też wystarczy zamrozić.
Krokiety mrozisz w panierce, ale lepiej gdy nie są usmażone. Możnesz mrozić usmażone, jednak panierka podczas rozmrażania i podgrzewania może odejść.
__________________
"Szukaj małej różnicy, która uczyni wielką różnicę w Twoim życiu"
Sanderek jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-29, 19:58   #25
primavera
Zakorzenienie
 
Avatar primavera
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 589
Dot.: Mrożenie potraw

ja gołąbki mrożę już zrobione, ale szczerze mówiąc... nie smakują mi po rozmrożeniu, jakoś tak

Aha- a pierogi były dobre i wychodzi na to, ze nie ma reguły: czy surowe czy już ugotowane
primavera jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-13, 21:42   #26
Etna
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2003-08
Lokalizacja: Szczecin
Wiadomości: 17
GG do Etna
Dot.: Mrożenie potraw

Mam pytanko: Czy można mrozić żółty ser? Jaki jest waszym zdaniem najlepszy sposób przechowywania żółtego sera by jak najdłużęj był świeży? Z góry dzięki za odpowiedź bo nigdzie nie mogłam tego znaleźć.
Etna jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-13, 22:28   #27
primavera
Zakorzenienie
 
Avatar primavera
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 589
Dot.: Mrożenie potraw

Hmm, żóltego sera nigdy nie mroziłam; zawsze trzymam go w lodówce w foliowym woreczku lub szczelnym pojemniku.
primavera jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-14, 16:17   #28
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 466
Dot.: Mrożenie potraw

Sery twarde zamraża się w kawałkach po około 225g zawinięte w folię aluminiową lub przylegającą i włożone do torebki - rozmraża się przez noc w lodówce.
Sery miękkie jak wyżej, ale w kawałkach do wykorzystania jednorazowego - rozmraża się przez noc w lodówce, a potem jeszcze w temperaturze pokojowej.
Ser tarty zamraża się w porcjach "na raz" i przed użyciem nie rozmraża.

Ja ser żólty przechowuję w lodówce w folii aluminiowej.

Pierogi mrożę już ugotowane, podobnie gołąbki w sosie w sztywnym naczyniu.
Zup nie mrożę [bo posiadam dwa psy] ale hurtowo gotuję bulion warzywny i zamrażam go w pojemnikach 1l lub 1,5l.
Mrożę też to co mi zostanie z obiadu jak mi się za dużo ugotuje, bo po 2 dniach chłopaki zazwyczaj już nie chcą na to spojrzeć.
Ponadto mam tak jak Primavera spiżarnię i też nie umiem zrobić zakupów inaczej, tylko hurtowo!
__________________
IlonaP jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-14, 16:33   #29
primavera
Zakorzenienie
 
Avatar primavera
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 589
Dot.: Mrożenie potraw

ilona- a jak mrozisz te ugotowane pierogi- to potem je rozmrażasz najpierw czy gotujesz po raz drugi czy jak?

Ja raz zamroziłam surowe-potem od razu po wyjęciu z zamrażarki ugotowałam- i były dobre. Chiała też spróbować zamrozić po ugotowaniu- tylko właśnie, co potem?
primavera jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-14, 17:12   #30
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 466
Dot.: Mrożenie potraw

[quote=primavera]ilona- a jak mrozisz te ugotowane pierogi- to potem je rozmrażasz najpierw czy gotujesz po raz drugi czy jak?

Wrzucam zamrożone na osolony wrzątek i gotuję aż wypłyną.
__________________
IlonaP jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:10.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



nie zapisałem pliku!