Czy któraś z Forumek używała mydełek z ekosensu? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Biochemia kosmetyczna

Notka

Biochemia kosmetyczna Analiza działania składników kosmetyków, ich skuteczności i wpływu na zdrowie. Również informacje na temat filtrów przeciwsłonecznych oraz kuracji kwasami.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-06-05, 16:10   #1
Voodia
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 833
Smile

Czy któraś z Forumek używała mydełek z ekosensu?


Znalazłam dziś sklepik z naturalnymi mydełkami Chciałabym sobie kilka zamówić, ale wcześniej wolę zasięgnać rady u forumek

Chodzi mi o mydełka:
-len
-nagietek
-owies
-rumianek
http://ekosens.pl/sklep/index.php?cPath=22

Wklejam składy:
Len

skład: Olive Oil, Coconut Oil, Aqua, Sodium Hydroxide, Linum usitatissimum, Citrus bergamia oil, Eukalyptus globulus oil

Nagietek

skład: Olive Oil, Coconut Oil, Aqua, Sodium Hydroxide, Calendula Officinalis, Pinus silvestris oil, Citrus grandis oil

Owies

Olive Oil, Coconut Oil, Aqua, Sodium Hydroxide, Avena sativa, Citrus bergamia oil, Citrus grandis oil

Rumianek

Olive Oil, Coconut Oil, Aqua, Sodium Hydroxide, Matricaria recuitita, Eukalyptus globulus oil, Thymus vulgaris oil

Nie widzę raczej zapychaczy (chciałabym stosować mydełka do mycia buzi), ale ze mnie laik

Jeśli któraś z Was używała tych mydełek, proszę o opinię- nadaje się toto do buzi czy nie
Voodia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-05, 19:31   #2
agnieska
Zakorzenienie
 
Avatar agnieska
 
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 6 827
Dot.: Czy któraś z Forumek używała mydełek z ekosensu?

Ja patrzę tylko na skład - wszystko byłoby pięknie gdyby nie Sodium Hydroxide czyli... wodorotlenek sodu?

Cytat:
Napisane przez wikipedia
Wodorotlenek sodu, NaOH, związek nieorganiczny, bardzo silna zasada.

Nazwy techniczne wodorotlenku sodu to soda żrąca, soda kaustyczna, a nazwą ług sodowy określa się wodny roztwór NaOH.

W postaci stałej jest białą substancją o budowie krystalicznej. W wodzie rozpuszcza się bardzo dobrze, wydzielając znaczne ilości ciepła. Ma właściwości higroskopijne, łatwo też łączy się z dwutlenkiem węgla z powietrza, dlatego należy go przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach. Wodorotlenek sodu wykorzystuje się jako przeczyszczacz do rur np. kanalizacyjnych.

Zastosowanie

* do wyrobu mydeł
Nie jestem biochemikiem (ba, 80% humanistka ze mnie ), ale na łągodny myjoł się nie zanosi...może lepiej odpuścić?

jeszcze edit:
grzebię w sieci i trochę powklejam... analizując ten fragment:

Cytat:
Napisane przez mediweb
Trudniejsza sprawa jest w przypadku pH zarówno dla kwasów AHA i BHA. Na podstawie samego składu kosmetyku nie możemy dokładnie określić jego wartości. Jedyne co możemy zrobić to zwrócić uwagę czy w składzie kosmetyku znajdują się takie substancje jak:

* sodium hydroxide (wodorotlenek sodu),
* potasium hydroxide ( wodorotlenek potasu)
* ammonium hydroxide (wodorotlenek amonu).

W przypadku tych substancji nie ważne jest ich miejsce na liście, ważna jest tylko ich obecność w składzie. Są to substancje odpowiedzialne za ustalenie odpowiedniego - dla skutecznego działania kwasów - pH preparatu. Ich obecność daje większe prawdopodobieństwo, że pH jest zbliżone do wartości optymalnej. W przypadku niektórych nowych produktów z firmy NeoStrata czy Exuviance wspominałam, że zastosowano tutaj inną technologię ustalania optymalnego pH. Zamiast wymienionych wyżej wodorotlenków stosuje się kompleksy aminokwasów , tak więc w składzie tych kremów można spotkać nazwę jednego z trzech aminokwasów: arginine, glycine lub lysine.
można wywnioskować, że obniżają pH do 3?

szukam dalej
__________________

agnieska jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-05, 20:25   #3
yaheira
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 701
Dot.: Czy któraś z Forumek używała mydełek z ekosensu?

ja znalazłam Sodium Hydroxide na stronie z substancjami toksycznymi, ale nie wiem czy strona ta jest wiarygodna:
http://www.hallgold.com/toxic-chemic...um%20Hydroxide
yaheira jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-08, 20:29   #4
agnieska
Zakorzenienie
 
Avatar agnieska
 
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 6 827
Dot.: Czy któraś z Forumek używała mydełek z ekosensu?

jeszcze:
http://www.biotechnologia.com.pl/htm..._id=2139939535

jeśli cokolwiek wam to mówi
__________________

agnieska jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-09, 08:04   #5
agnieska
Zakorzenienie
 
Avatar agnieska
 
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 6 827
Dot.: Czy któraś z Forumek używała mydełek z ekosensu?

jeszcze tutaj wywiązała się mała dyskusja o wodorotlenku sodu:
http://www.phpbbserver.com/laborator...m=laboratorium

ale nie wiem czy masz dostęp
__________________

agnieska jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-09, 10:15   #6
Voodia
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 833
Dot.: Czy któraś z Forumek używała mydełek z ekosensu?

Agnieska, yaheira, dziękuję

W takim razie nie kupię, boję się ryzykować cerą, która powoli dochodzi do siebie
Voodia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-12, 04:09   #7
scarface
Raczkowanie
 
Avatar scarface
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 445
Dot.: Czy któraś z Forumek używała mydełek z ekosensu?

Cytat:
Napisane przez agnieska
można wywnioskować, że obniżają pH do 3?
raczej nie - tutaj sluzy do nadania formy kostce, do regulowania ph sluzy w kremach itp produktach.
Cytat:
Nie jestem biochemikiem (ba, 80% humanistka ze mnie ), ale na łągodny myjoł się nie zanosi...może lepiej odpuścić?
bez przesady, w tych mydlach nie jest go tam tyle zeby przeczyszczac nimi rury.

sadze z ze jednym na poczatek mozna sprobowac
__________________
scarface jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-12, 12:37   #8
agnieska
Zakorzenienie
 
Avatar agnieska
 
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 6 827
Dot.: Czy któraś z Forumek używała mydełek z ekosensu?

Cytat:
Napisane przez scarface
bez przesady, w tych mydlach nie jest go tam tyle zeby przeczyszczac nimi rury.
sadze z ze jednym na poczatek mozna sprobowac
Wiem, że nie jest aż tak groźny, jednak pokrewieństwo z takimi środkami nie sprawia, że jestem do niego szczególnie pozytywnie nastawiona.
Pozdrawiam
__________________

agnieska jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-12, 17:30   #9
Smok
Wtajemniczenie
 
Avatar Smok
 
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 2 324
GG do Smok
Dot.: Czy któraś z Forumek używała mydełek z ekosensu?

A ja podciągam, może znajdzie się jakas dusza, która zachęci.

Ja ostatnio mam faze na mydła i kostki.
Smok jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-12, 22:35   #10
kaemka
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 277
Dot.: Czy któraś z Forumek używała mydełek z ekosensu?

Cytat:
Napisane przez Smok
A ja podciągam, może znajdzie się jakas dusza, która zachęci.

Ja ostatnio mam faze na mydła i kostki.
Wiele opinii (pozytywnych) o tych mydełkach można znaleźć na gazetowym forum o kosmetykach naturalnych:
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26078
__________________
Mądrość przychodzi z wiekiem. Najczęściej jest to wieko od trumny.
kaemka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-12, 22:59   #11
Smok
Wtajemniczenie
 
Avatar Smok
 
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 2 324
GG do Smok
Dot.: Czy któraś z Forumek używała mydełek z ekosensu?

Cytat:
Napisane przez kaemka
Wiele opinii (pozytywnych) o tych mydełkach można znaleźć na gazetowym forum o kosmetykach naturalnych:
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26078

Wiem, że u naturek wiele osób tego używało, ale to forum czasami mnie przeraża swoimi stwierdzeniami, wolałam posłuchać opinii wizażanek.
Smok jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-03, 21:24   #12
demolka
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 2
Dot.: Czy któraś z Forumek używała mydełek z ekosensu?

witam przecież żeby mozna było zrobic mydło potrzebna jest zasada. ono zresztą potem długo leżakuje tak więc toksycznośc wodorotlenku zanika.Ja tam kupuję.Bez NaOH nie byłoby mydła.Wodorotlenek sodu zamienia się w glicerynę.
demolka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-05, 09:06   #13
sylwónia
Zadomowienie
 
Avatar sylwónia
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 1 560
Dot.: Czy któraś z Forumek używała mydełek z ekosensu?

Ja tak czysto chemicznie tez tylko dodam za poprzedniczką że podstawą dla mydła jest zasada. Sodowa bądż potasowa. Tradycyjne mydło (zastrzegam ze moja wiedza jest tylko chemiczna i nie wiem czy teraz nie produkuje się mydeł o innej recepturze, mówię o tradycyjnym mydle, a to się chyab do takich zalicza ) powstaje właśnie jako sól wodorotlenków i wyższych kwasów tłuszczowych (tu te kwasy mozna znaleźc pod Olive Oil , jesli sie nie mylę ). Mówi się jeszcze że mydła oparte na wodorotl. sodowych są twarde, a te "potasowe" miękkie, więc to zaliczałoby się do mydeł twardych.
__________________
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną"


Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
sylwónia jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:47.