Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-06-21, 15:31   #1
Atram
Zakorzenienie
 
Avatar Atram
 
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 8 067
Cool jak mrozic?:)

postanowilam ze w tym roku kiedy beda konczyc sie truskawki, fasolka szparagowa i kalafior to wrzuce kilka do zamrażalnika i zamroze na zime. wiem, sa takie mrozone w sklepach ale nie jestem w stanie ich przelknac
i mam pytanie.. jak mrozic? np fasolke szparagowa.. ugotowana czy surowa?
i ile taka moze byc w zamrazalniku?
wiecie moze kiedy konczy sie sezon truskawkowy, kalafiorowy i fasolkowy?
__________________
Nie należy sie bać zmian, które powodują wyleczenie...
Atram jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-21, 15:33   #2
Thalia2006
Raczkowanie
 
Avatar Thalia2006
 
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 234
Dot.: jak mrozic?:)

Jeśli mrozisz to surową fasolkę, marchewkę, czy inne warzywa :P a w zamrażalniku może być długo
__________________
Zbieram myśli rozsypane...
Thalia2006 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-21, 16:42   #3
kulbit
Zakorzenienie
 
Avatar kulbit
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 15 705
Smaczny profil kulbit
Smaczne przepisy1
Dot.: jak mrozic?:)

Mroziłam surową fasolke w niedużych woreczkach. Około roku miałam taka fasolke (do następnego sezenu). Mroziłam tez drylowane śliwki węgierki, bo kiedys miałam fazę na drożdzówki ze śliwkami Ale mrozic juz nie bede bo te ze sklepu tez mi smakują a zawala to jednak sporo miejsca w zamrazalniku, gdzie muszę miec wolne na mięso od mojej teściowej
kulbit jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-21, 17:00   #4
paula78
Zakorzenienie
 
Avatar paula78
 
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 33 899
Smaczny profil paula78
Smaczne przepisy14
Dot.: jak mrozic?:)

Fasolke namietne mrozi moja mam w woreczkach na 3 osoby .
mrozi tez koperek

ja kiedys dostawalam mrozona papryke od tesciowej byla nie do przelkniecie blee poszla do kosza

sam zabieram sie do mrozenia truskawek ale szkoda mi je mrozic apo drugie zajmuja duzo miejsca i czasu na mrozenie pojedyncze ,potem w woreczkach eshh wole zjejsc i miec z glowy
__________________
Święta na luzie:
http://pichceiknoce.blogspot.com/


paula78 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-21, 17:20   #5
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 466
Dot.: jak mrozic?:)

Fasolkę mrożę zblanszowaną [3 min], małe strączki całe, a większe pokrojone.
Sezon na nią trwa zwykle do września. Przechowujemy do 12 miesięcy.
Kalafior mrożę podzielony na różyczki i zblanszowany w wodzie z dodatkiem soku cytryny [2-3 min]. Przechowuje się do 6 miesięcy.
Jak mrozić truskawki napisałam w wątku truskawkowym.
Mrożę też koperek posiekany i natkę pietruszki w pudełkach po czym popadnie, banany pokrojone w plasterki - dodaję do miksowanych koktajli. Ciasto kruche i bułki drożdżowe własnej roboty. No i sporo gotowych potraw "coby mieć na zaś" jak za dużo ugotuję. A i jeszcze bulion warzywny własnej roboty w hurtowych ilościach.
__________________
IlonaP jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-21, 17:28   #6
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: jak mrozic?:)

Mrożę wszystko co popadnie bo mama ma dzialke i zawsze nas czyms zasypie a ja z wyjątkiem ogórków kiszonych i korniszonow i soku pomidorowego do zupy na zime nie robie przetworów.
Mrożę więc tak : siup do woreczka i do zamrażalnika:
*wiśnie drylowane
*truskawki
*sliwki też drylowane
*obowiazkowo koperek (ten czasami w pudeleczkach po lodach)
* fasolka
i wszystko inne
mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-21, 18:01   #7
makadamia
Raczkowanie
 
Avatar makadamia
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
Dot.: jak mrozic?:)

nie czekaj na koniec sezonu, najlepsze owoce są w pełni sezonu, czyli np. truskawki teraz...właśnie kupiłam dwie siaty i zaraz idem robić rewolucję w zamrażarce i do dzieła...wyszypułkować towarzystwo, ułożyć na jakichć tackach (hmm) a potem do woreczków
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać

Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą.
Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie:
może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem

Théophile Gauthie
makadamia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-21, 20:22   #8
Olcia_rom
Rozeznanie
 
Avatar Olcia_rom
 
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Dolny Śląsk/West Yorkshire (UK)
Wiadomości: 667
Dot.: jak mrozic?:)

No wlasnie! Dobra rada makademia- ulozyc na tackach, a nie od razu siup do woreczka, bo sie posklejaja! Tez tak zawsze robie!
Olcia_rom jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-22, 07:16   #9
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: jak mrozic?:)

Cytat:
Napisane przez Olcia_rom
No wlasnie! Dobra rada makademia- ulozyc na tackach, a nie od razu siup do woreczka, bo sie posklejaja! Tez tak zawsze robie!
No to co ?? I tak po rozmrożeniu beda miekkie i ciapowate,nie bedą takie jak świeże truskaweczki więc czy na tacce czy w woreczku efekt ten sam..
mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-22, 08:34   #10
^olka^
Rozeznanie
 
Avatar ^olka^
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Płock
Wiadomości: 531
Dot.: jak mrozic?:)

ja wczoraj zamroziłam truskawy, od razu je do wora wrzuciłam teraz jeszcze maliny i jagody mnie czekają...
^olka^ jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-22, 17:40   #11
primavera
Zakorzenienie
 
Avatar primavera
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 571
Dot.: jak mrozic?:)

Cytat:
Napisane przez Nutka
No to co ?? I tak po rozmrożeniu beda miekkie i ciapowate,nie bedą takie jak świeże truskaweczki więc czy na tacce czy w woreczku efekt ten sam..
Nie,nie. Ja też truskawki mrożę na tacce najpierw- po pierwsze nie zlepieją się w "breję" i można je dodać później do ciasta na przykład, nie robi mi się też z nich ciapa.

JA mrożę:
-fasolkę- trzeba blanszować
-kalafior -też
-brokuły-też blanszuję
-koperek i pietruszka- pokrojone i do opakowań po małych lodach
-truskawki- robię na 2 sposoby:
1) najpierw na tackach osobno, po zamrożeniu przekładam do woreczków
2) tego mam juz całą zamrażarkę - truskawki przecieram przez takę elektryczną szatkownicę, dodaję trochę cukru - i mrożę w kubeczkach jednorazowych - pychota Można jeść jako sorbet ( w sklepach można coś takiego kupić pod nazwą "truskawki homogenizowane", tylko że do nich dodają wody), można trochę rozmrozić i wymieszać ze śmietanką, mogą służyć jako polewa do lodów. Pycha moja rodzina je uwielbia i już zdążyłam w tym sezonie zrobić je w ilosci wręcz hurtowej- same zobaczcie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P6220039.jpg (67,5 KB, 435 załadowań)
primavera jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-22, 17:45   #12
Sonata_ona
Rozeznanie
 
Avatar Sonata_ona
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Jamnicza Stolica ;)
Wiadomości: 695
Dot.: jak mrozic?:)

a mam pytanie bo nei wiem kiedy sie skonczy sezon na truskawki itp?
__________________
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...''

''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie''
Sonata_ona jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-22, 17:47   #13
primavera
Zakorzenienie
 
Avatar primavera
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 571
Dot.: jak mrozic?:)

Cytat:
Napisane przez Sonata_ona
a mam pytanie bo nei wiem kiedy sie skonczy sezon na truskawki itp?
Po co czekać na koniec sezonu? Teraz jest ciepło i jest wysyp- w związku z czym są w najnizszej cenie
primavera jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-22, 17:53   #14
Atram
Zakorzenienie
 
Avatar Atram
 
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 8 067
Dot.: jak mrozic?:)

blagam niech mnie ktos uswiadomi.. co znaczy BLANSZOWAĆ?
__________________
Nie należy sie bać zmian, które powodują wyleczenie...
Atram jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-22, 17:58   #15
primavera
Zakorzenienie
 
Avatar primavera
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 571
Dot.: jak mrozic?:)

Cytat:
Napisane przez Atram
blagam niech mnie ktos uswiadomi.. co znaczy BLANSZOWAĆ?
wrzucić na chwilkę do wrzącej wody
primavera jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-22, 18:05   #16
paula78
Zakorzenienie
 
Avatar paula78
 
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 33 899
Smaczny profil paula78
Smaczne przepisy14
Dot.: jak mrozic?:)

Cytat:
Napisane przez primavera
wrzucić na chwilkę do wrzącej wody
dokladnie czasami wystarczy przeleac wrzatkiem ,chociaz mozna na ta metode jest inna nazwa.
__________________
Święta na luzie:
http://pichceiknoce.blogspot.com/


paula78 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-22, 18:28   #17
Atram
Zakorzenienie
 
Avatar Atram
 
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 8 067
Dot.: jak mrozic?:)

Cytat:
Napisane przez primavera
wrzucić na chwilkę do wrzącej wody
dzieki

a wiecie moze czy fasolka szparagowa jeszcze stanieje? czy juz nie? bo u mnie kosztuje 4,80 za kg.. a jak bede zrozic to wolalabym taka tansza
__________________
Nie należy sie bać zmian, które powodują wyleczenie...
Atram jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-22, 18:56   #18
paula78
Zakorzenienie
 
Avatar paula78
 
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 33 899
Smaczny profil paula78
Smaczne przepisy14
Dot.: jak mrozic?:)

4,80 za kg?

u nas 8-10 zł :-/
__________________
Święta na luzie:
http://pichceiknoce.blogspot.com/


paula78 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-22, 20:21   #19
Olcia_rom
Rozeznanie
 
Avatar Olcia_rom
 
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Dolny Śląsk/West Yorkshire (UK)
Wiadomości: 667
Dot.: jak mrozic?:)

Cytat:
Napisane przez Nutka
No to co ?? I tak po rozmrożeniu beda miekkie i ciapowate,nie bedą takie jak świeże truskaweczki więc czy na tacce czy w woreczku efekt ten sam..

No nie wiem czyt to nic. Przynajmniej nie musze walić młotem w te truskaweczki żeby je od siebie pooddzielać przed dodaniem do ciasta na przyklad. I tak samo robie ze szczypiorkiem, koperkiem, i pietruszką. I chyba o wiele wygodniej jest wysypac sobie odpowiednia ilośc niz wydlubywać niewiadomo czym z tej zamarznietej bryly.
Olcia_rom jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-23, 06:51   #20
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: jak mrozic?:)

W każdym woreczku mam jednorazową porcje..

Każdy ma swoją metodę ,gdybym miala większą lodówke i zamrażalnik może bym i sie pobawila w tacki,ale póki co woreczki spełniaja swoje zadanie. Nie przypominam sobie żebym musiala je spożywać przy pomocy mlotka Koperek lubie tez mrozić w takich pudeleczkach po maśle -mozna otwożyc wybrać część potrzebną łyżeczką i zamknąć.Nie wiem czemu w taki sposób nie powstaje u mnie koperkowy lód..
mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-23, 08:06   #21
papryczka
Wtajemniczenie
 
Avatar papryczka
 
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 2 590
Dot.: jak mrozic?:)

Cytat:
Napisane przez primavera
2) tego mam juz całą zamrażarkę - truskawki przecieram przez takę elektryczną szatkownicę, dodaję trochę cukru - i mrożę w kubeczkach jednorazowych - pychota Można jeść jako sorbet ( w sklepach można coś takiego kupić pod nazwą "truskawki homogenizowane", tylko że do nich dodają wody), można trochę rozmrozić i wymieszać ze śmietanką, mogą służyć jako polewa do lodów. Pycha moja rodzina je uwielbia i już zdążyłam w tym sezonie zrobić je w ilosci wręcz hurtowej- same zobaczcie
tez tak robie... ale nie w takich ilosciach , niestety! parametry mojego zamrazalnika mi na to ie pozwalaja!

koperek i pietruszka obowiazkowo...

a z warzywami to roznie, bo duzo miejsca zajmjuja...
papryczka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-23, 08:22   #22
primavera
Zakorzenienie
 
Avatar primavera
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 571
Dot.: jak mrozic?:)

Cytat:
Napisane przez papryczka
tez tak robie... ale nie w takich ilosciach ,
Hehe, aż się sama przeraziłam, jak zobaczyłam wnętrze zamrażarki-no ale skoro rodzina tak bardzo lubi Teraz te truskawki zajmują dużo miejsca, bo są oaosbno i równo poukładane-żeby zamarzły; potem wrzucam te kubeczki do reklamówek.

Atram- fasolka na pewno jeszcze stanieje, bo chyba jeszcze się na nią nie zaczął sezon (u mnie jeszcze nie jest dojrzała na ogródku).
primavera jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-23, 10:11   #23
one_shot
Zadomowienie
 
Avatar one_shot
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Września
Wiadomości: 1 185
Smaczny profil one_shot
Smaczne przepisy2
GG do one_shot
Dot.: jak mrozic?:)

Cytat:
Napisane przez Nutka
W każdym woreczku mam jednorazową porcje..

Każdy ma swoją metodę ,gdybym miala większą lodówke i zamrażalnik może bym i sie pobawila w tacki,ale póki co woreczki spełniaja swoje zadanie. Nie przypominam sobie żebym musiala je spożywać przy pomocy mlotka Koperek lubie tez mrozić w takich pudeleczkach po maśle -mozna otwożyc wybrać część potrzebną łyżeczką i zamknąć.Nie wiem czemu w taki sposób nie powstaje u mnie koperkowy lód..
Nutko ja również najpierw zamrażam na tacce. Ale jak sie zamrożą to przekładam w woreczki, pewnie dziewczynom o to chodziło. Jak taki owocek zamrozi się na tacce to "łapie" szronik wokół siebie samego i później w woreczku nie skleja sie z innymi owockami. Ja jeszcze lekko osuszam owoce na kuchennych recznikach papierowych i dopiero wkładam na tacy do zamrażarki. Później przekładam porcjami do woreczków i jak mam ochote na pare truskawek czy garśc jagód zima do jakiegos jednoosobowego deseru to wyciągam tyle ile dokładnie potrzebuję, nie musze rozmrażać całego woreczka. No chyba że masz poporcjowane po 5 czy 7 sztuk truskawek w woreczku
__________________
ALBUMY


Zarobiona mama pracująca



Tylko nudne kobiety mają nieskazitelnie czyste domy.




Przez pierwsze dwa lata uczysz dzieci chodzić i mówić a przez
następne szesnaście lat marzysz o tym żeby usiadły spokojnie i się zamknęły !!!
one_shot jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-23, 11:21   #24
Atram
Zakorzenienie
 
Avatar Atram
 
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 8 067
Dot.: jak mrozic?:)

moj zamrazalnik jest strasnzie maly ;D narazie bede wiec mrozic sama truskawki , a jak w przyslzym miesiacu kupie lodowka z mega zamrazalnikiem to bede mrozic reszte

dzieki dziewczyny za pomoc
macam;]
__________________
Nie należy sie bać zmian, które powodują wyleczenie...
Atram jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-23, 16:09   #25
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: jak mrozic?:)

W zasadzie dziewczyny macie racje i ja o tym wiem.Tylko ze ja posiadam straszne duże ilości tych dobroci bo mama ma dzialkę ..Jak dostane kilka kilo truskawek to nie mam szansy bawic sie w tacki bo nie bylo by miejsca i gdzie Dlatego ładuje porcjami do torebek i juz Poza tym ja uzywam tych truskawek tylko do ciasta a tam nie musi byc każda mrozona osobno-po prostu rozmrażam i siup na ciasto i do pieca. Ale jezeli ktos potrzebuje do deserów czy np wrzucić mrozona truskaweczke do szampana to na tacce jak najbardziej mlask
mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-26, 18:29   #26
makadamia
Raczkowanie
 
Avatar makadamia
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
Dot.: jak mrozic?:)

Cytat:
Napisane przez Nutka
Poza tym ja uzywam tych truskawek tylko do ciasta a tam nie musi byc każda mrozona osobno-po prostu rozmrażam i siup na ciasto i do pieca. :
ja nie rozmrażam...zawsze wydawało mi się, że rozmrożone za "mokre" są i zrobi mi się zakalec
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać

Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą.
Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie:
może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem

Théophile Gauthie
makadamia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-26, 18:57   #27
Ki$ses
Raczkowanie
 
Avatar Ki$ses
 
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 248
Dot.: jak mrozic?:)

Cytat:
Napisane przez primavera
Nie,nie. Ja też truskawki mrożę na tacce najpierw- po pierwsze nie zlepieją się w "breję" i można je dodać później do ciasta na przykład, nie robi mi się też z nich ciapa.

JA mrożę:
-fasolkę- trzeba blanszować
-kalafior -też
-brokuły-też blanszuję
-koperek i pietruszka- pokrojone i do opakowań po małych lodach
-truskawki- robię na 2 sposoby:
1) najpierw na tackach osobno, po zamrożeniu przekładam do woreczków
2) tego mam juz całą zamrażarkę - truskawki przecieram przez takę elektryczną szatkownicę, dodaję trochę cukru - i mrożę w kubeczkach jednorazowych - pychota Można jeść jako sorbet ( w sklepach można coś takiego kupić pod nazwą "truskawki homogenizowane", tylko że do nich dodają wody), można trochę rozmrozić i wymieszać ze śmietanką, mogą służyć jako polewa do lodów. Pycha moja rodzina je uwielbia i już zdążyłam w tym sezonie zrobić je w ilosci wręcz hurtowej- same zobaczcie
My robimy identycznie Primavera! To jest bardzo smakowite.
__________________
Alarmowy Fundusz Nadziei Na Życie !
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=23645
Ogólnoświatowa akcja "Zwierzęta są dla mnie ważne" - podpisz petycję
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=27407
Ki$ses jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-14, 19:56   #28
Vildi
Rozeznanie
 
Avatar Vildi
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 837
Dot.: jak mrozic?:)

A ja chciałam zapytac, czy mozna mrozić leczo? Chciałabym zrobić trochę na zimę a nie chce mi sie bawić ze słoikami a w zamrażarce mam full miejsca....Próbował ktos?
__________________
Moje biżuteryjne wąteczki: 1 i 2

i najnowszy - 3
Vildi jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-24, 12:50   #29
Alicja Sikora
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-03
Wiadomości: 9
Dot.: jak mrozic?:)

Ja tam od lat mrożę leczo i takie całkiem gotowe z dodatkami i w półproduktach.Pychotka jest leczo z dodatkiem niewielkiej ilośći poszatkowanej włoskiej kapusty (ciekawie zaostrza smak). Robię też leczo z dodatkiem kabaczka lub cukinii - te warzywa z kolei fajnie zagęszczają potrawę.
Truskawek, jak i innych owoców nigdy nie rozmrażam przed wyłożeniem na ciasto, moim zdaniem nie ma takiej potrzeby i faktycznie ten rozmrożony sok mógłby spowodować zakalec.
Siekane zieleniny (a mrożę wszystko:koperek, natkę pietruszki, por, zieloną cebulkę, szczaw, botwinkę) po wypłukaniu otrząsam dobrze z wody, zostawiam na 2-3 godziny do obeschnięcia i dopiero kroję i "ubijam" w pudełeczkach takich prostokątnych (he he prostopadłościennych) lepiej mieszczą się w zamrażarce zajmując mniej miejsca i w woreczkach (np. botwinę czy szczaw). Mrożę też talarki ogórków na mizerię i kiszone, strarte ogórki (przecier) nie bawiąc się w słoiczkowanie. Bób natomiast mrożę blanszowany, ale pychotka jest robiony w słoikach z dodatkiem koperku! (normalnie w solance). Pamiętam z PRL-u kupowałam taki puszkowany i był pychotka i teraz robię chociaż kilka słoików, jest fajny sam i do sałatek.
Alicja Sikora jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-24, 17:44   #30
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 311
Dot.: jak mrozic?:)

Jestem ogromną fanką mrożenia domowego Leczo zawsze robię w wielkiej ilości i mrożę w porcjach. Podobnie robię z sosem bolońskim. Mrożę np. uformowane burgery drobiowe - przekładam papierem do pieczenia i wyjmuję po 1-2 kiedy mam ochotę.

I mam fajny oszczędnościowy patent na warzywa i pomidory. Zauważyłyście, że często zostaje plasterk lub dwa pomidora? Po śniadaniu, kolacji, itd. Więc ja mam w zamrażarce taki pojemnik, gdzie wrzucam te plasterki pomidorowe, a gdy cały się napełni, rozmrażam i robię sos pomidorowy do makaronu. Podobnie w osobnym pojemniku zbieram kawałeczki papryki, cukini, marchewki - na zupę jarzynową. Inny moj patent mrożony to seler naciowy.

W przepisach często jest "1 łodyga selera naciowego", ale trzeba kupić cały "krzaczek". Więc ja kupuję seler, kroję w plastereczki i zamrażam po garści w torebkach. W sam raz do sosów, zup, itd.

Mrożę w torebkch reszki czerwonego wina, które zostaje w butelce, Ja i TŻ pijemy bardzo dużo wina. W przepisach jest często "szklanka wina" i trzeba by otwierać cała butelką. A ja wrzucam zawartosć woreczka z zamrażarki Polecam ten sposób.

Mrożę białka z jajek, które zostają po pieczeniu np. kruchego ciasta i potem piekę bezy albo "placki proteinowe".

Zostałam wychowana w ogromnym szacunku do jedzenia, dlatego nie znoszę marnotrastwa w kuchni i staram się wszystko spożytkować
beliczek jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:54.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra