|
|||||||
| Rejestracja | Blogi | FAQ | Lista userów | Kluby | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze wiadomości | Oznacz fora jako przeczytane |
| Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Szukam przepisów na przetwory z buraków.
Witam,
Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na przetwory z buraków? Z góry dziękuję i pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Szukam przepisów na przetwory z buraków.
ja kiedys robiłam takie "buraczki na zimę" z papryką ale przepisu teraz na szybko to ja Ci nie podam. Nie wiem też o jakie przetwoty pytasz bo takich "do słoików" to chyba nie jest zbyt wiele... Ja robie np. zalewajkę z burakami
pyszota
"...Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego..." Marek Aureliusz
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
Buraki w zalewie
2 kg buraków ćwikłowych, 1 kg marchwi, 1 kg kwaśnych jabłek, 2 duże cebule. Zalewa: 2 szklanki octu winnego,2 szklanki wody, półtorej szklanki cukru, 3 liście laurowe, 8 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, 2-3 łyżki soli Buraki ugotować w łupinach, ostudzić i obrać. Oskrobaną marchew i buraki zetrzeć na grube wiórki (najlepiej w malakserze). Cebulę pokroić w półplasterki, a jabłka - w słupki. Zagotować zalewę, wlać do przygotowanych warzyw, wymieszać, przełożyć do słoików typu twist, zamknąć. Pasteryzować 20 min. Przepis pochodzi z portalu kulinaria, niestety link ulega "wygwiazdkowaniu" . Wykorzystywałam przepis osobiście, jest zatem sprawdzony. A tutaj zaś Znajdziesz całą kopalnię pomysłów (buraczki konserwowe, z czosnkiem, z papryką...): http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=33
|
![]() |
Nowe wątki na forum Moje gotowanie
|
|
|
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:40.

pyszota
.