Królik..macie ciekawe przepisy? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - Moje gotowanie

Notka

Kuchnia - Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-08-31, 10:38   #1
ebena
Zadomowienie
 
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Eldorado południowo-wschodnie
Wiadomości: 1 487

Królik..macie ciekawe przepisy?


Uzbieralo mi sie troche mięsa z królika (teściowie chodują ) no i zawsze mięsko przyprwiam i opiekam jest pyszne, no ale może macie jakieś ciekawsze przepisy? Pasztek nie wchodzi w grę za dużo roboty
ebena jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-15, 10:00   #2
anastazjaa
Zadomowienie
 
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 1 666
Dot.: Królik..macie ciekawe przepisy?

Cytat:
Napisane przez ebena Pokaż wiadomość
Uzbieralo mi sie troche mięsa z królika (teściowie chodują ) no i zawsze mięsko przyprwiam i opiekam jest pyszne, no ale może macie jakieś ciekawsze przepisy? Pasztek nie wchodzi w grę za dużo roboty
poskładaj mięsko do kupy, uformuj króliczka i wypuść go na wolność - sorki, jestem wegetarianką. Taki mały śliczny króliczek i .... nie żywy.... ;(
anastazjaa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-15, 17:20   #3
Sawyer
Raczkowanie
 
Avatar Sawyer
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 157
Dot.: Królik..macie ciekawe przepisy?

Pasztecik rzeczywiście wymaga trochę czasu i chęci ale za to jaki pycha. Właśnie mam jedną taką foremkę w lodówce. Zrobiłam ich pięć ale a to mamusi, a to teściowej, a to ciocia się nawinęła. Zawsze rozchodzi się w błyskawicznym tępie. Tylko że mięsko takiego króliczka jest bardzo chudziutkie i trzeba dodać koniecznie słoninki lub tłustego boczku. Mniam palce lizać. ebena a robiłaś gulaszyk króliczkowy?
Sawyer jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-19, 12:29   #4
ebena
Zadomowienie
 
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Eldorado południowo-wschodnie
Wiadomości: 1 487
Dot.: Królik..macie ciekawe przepisy?

Do zrobienia pasztetu-nie mam sprzętu (maszynki, foremki) wynajmuje mieszkanie i nie chce kupowac zbyt duzo sprzetu,by potem nie poniewierac sie z tym.
Ale jak masz przepis na ten gulasz to bardzo proszę prześlij mi
ebena jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-28, 12:53   #5
marti*
Raczkowanie
 
Avatar marti*
 
Zarejestrowany: 2003-12
Lokalizacja: Wroclaw (chwilowo San Francisco)
Wiadomości: 127
Talking Dot.: Królik..macie ciekawe przepisy?

Mam przepyszny przepis na kroliczka

KROLIK ZE SLIWKAMI W CZERWONYM WINIE

1,5-2 kg królika , 20 dag boczku , 20 dag suszonych śliwek bez pestek , sloiczek czarnych oliwek , but. wytrawnego czerwonego wina np Chianti (lub ocet winny) , kieliszek koniaku , swiezego tymianku , łyżeczka rozmarynu , listek laurowy , swieza bazylia, sól, pieprz , czosnek

Rozkruszony listek laurowy wymieszać z rozmarynem, tymiankiem, bazylia. Oczyszczonego i pokrojonego na porcje królika natrzeć przyprawami, ułożyć w misce, i zalac calego czerwonym winem, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnego dnia umyć śliwki, zalać winem, pozostawić na godzinę. Boczek pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na wolnym ogniu z dodatkiem zabka czosnku. Gdy się zrumieni, wyjąć plasterki, a na wytopionym tłuszczu podsmażyć kawałki królika poczym przełożyć do rondla, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, boczek, podlać marynatą, oprószyć solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu lub w piekarniku w 180 stop. Czarne oliwki włożyć do duszącego się królika. Po godzinie dodać wydrylowane śliwki z winem i dusić jeszcze 20 minut. Na 10 min przed koncem dodac kieliszek koniaku. W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Gotową potrawę ułożyć na półmisku, posypać posiekana natką pietruszki, udekorować sałatą. Podawać z pieczonym ziemniakiem faszerowanym smietana, serem zoltym i szczypiorkiem
marti* jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-28, 13:03   #6
annfas
Zakorzenienie
 
Avatar annfas
 
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 4 588
Dot.: Królik..macie ciekawe przepisy?

Moja mama robi pasztet z królika i pyszną potrawke. Z ziemniaczkami i surówką jest super tylko nie mam przepisu i mama tez bo robi wszystko tak na oko i co jej wpadnie w ręce
__________________

Always look on the bright side of life...
annfas jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-12, 23:48   #7
m.a.r.t.a
Zakorzenienie
 
Avatar m.a.r.t.a
 
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 13 894
Dot.: Królik..macie ciekawe przepisy?

Oto moje propozycje:

Krolik w musztardzie

Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 30 min.
1 tuszka krolicza wagi ok. 1,5 kg,
2 lyzki ostrej musztardy,
1 lyzka oliwy,
2 lyzki bialego wytrawnego wina,
4 lyzki smietany,
sol, pieprz.

1. Polaczyc ze soba i dokladnie wymieszac oliwe i musztarde. Osolic i doprawic
pieprzem.
2. Tuszke krolika oplukac, osuszyc i podzielic na 6 czesci. Posmarowac je rozprowadzona oliwa musztarda, ulozyc w rynience do pieczenia i wstawic do nagrzanego do temp. 260żC piekarnika. Po 10 min zalac 125 ml wody, po czym
piec dalsze 10 min, od czasu do czasu skrapiajac sosem z pieczenia. Wyjac z
pieca.
3. Krolika przelozyc na ogrzany polmisek i trzymac w cieple. Rynienke wstawic
na ogien. wlac wino i mieszac drewniana lyzka az do niemal calkowitego odparowania. dodac smietanke i ogrzewac, caly czas intensywnie mieszajac, tak by nie dopuscic do zagotowania sie sosu. Zdjac z ognia, doprawic sola i ponownie wymieszac. Sosem tym polac ulozone na polmisku porcje krolika. Podawac z makaronem domowym.

Krolik w sosie watrobkowym

Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
1 kg tuszek kroliczych,
100 g boczku,
250 ml bialego wytrawnego wina,
30 g nasion pinni (piniole),
2 watrobki drobiowe,
4 pomidory,
1 duza papryka czerwona,
1 cebula,
4 lyzki oleju,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
bazylia, sol.

1. Tuszki krolicze umyc i podzielic na porcje. Boczek umyc i pokroic w kostke
(2 cm). Watrobki oczyscic, oplukac i osaczyc z wody.
2. Cebule obrac, umyc i drobno posiekac. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorki, pokroic. Z papryki usunac gniazda nasienne. Upiec w piekarniku, a po ostudzeniu obrac ze skorki. Pokroic na pasemka. Zielona pietruszke umyc i
drobno pokroic.
3. Na duzej patelni rozgrzac olej, podsmazyc boczek i cebule na zloty kolor.
Dodac watrobki i obsmazyc. Po obsmazeniu wyjac z patelni watrobki, boczek i
cebule.
4. Na tym samym oleju usmazyc mieso krolicze. Po usmazeniu dodac pokrojone pomidory, sol, bazylie i 20 g nasion pinii. Zalac winem i gotowac pod przykryciem 50 min.
5. Watrobke posiekac. Dodac 10 g nasion pinii i utrzec na jednolita mase. Wymieszac z pokrojona papryka i dodac do miesa.
6. Na 10 min przed koncem duszenia dodac zielona pietruszke. Podawac z ryzem na polmisku lub na patelni.

Sama tego nie przygotowywałam, ale znalazłam przepisy, które Cie interesują i postanowiłam sie podzielić, smacznego.

pozdrawiam Marta
__________________
Amelia i Adaś
m.a.r.t.a jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-30, 09:17   #8
fruzienka
Zadomowienie
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Świdnik
Wiadomości: 1 441
GG do fruzienka
Dot.: Królik..macie ciekawe przepisy?

Cytat:
Napisane przez anastazjaa Pokaż wiadomość
poskładaj mięsko do kupy, uformuj króliczka i wypuść go na wolność - sorki, jestem wegetarianką. Taki mały śliczny króliczek i .... nie żywy.... ;(

to tez moja propozycja biedny maluszek
__________________

fruzienka jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:44.