Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-09-19, 15:00   #1
selenka
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2006-09
Wiadomości: 21
pieczone filety z łososia (??)

Witam. Przegladalam forum na dreczacy mnie temat ale nic nie znalazlam, wiec mam nadzieje ze nie zaśmiecam forum.
Mam przygotowac w czwartek dobry obiadzik.., Z racji tego ze zaczynam sie zdrowo odzywiac chcialabym do mojego jadlospisu dodac rybki. Chcialabym zrobic pieczone filety z lososia ( lub jakiejs innego dobrej rybki). I tu zaczynaja sie schody...Jak je upiec? Czy po przyprawieniu zawinac w folie aluminiowa i wtedy do piekarnika dac? czy moze bez foli? ile czasu je piec? Zalezy mi zeby byly to filety bo nie przepadam za babraniem sie w osciach:/ Jakie polecacie przyprawienie filetow? mam zamiar do nich zrobic sos czosnkowy ale nie wiem czy w nim od razu piec czy pozniej polac...pomozie prosze z gory dziekuje
selenka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-19, 15:44   #2
martuko
Wtajemniczenie
 
Avatar martuko
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 2 140
Dot.: pieczone filety z łososia (??)

selenka, ja pieklam łososia w folii, bez żadnego wcześniejszego doświadczenia (no może widzialam jak ktoś robi i byl pyszny. Ale to nie byl filet.Powiem CI,że tez nie znosze ości ale w łososiu one sa jakies takie,ze po upieczeniu razem z kręgoslupem same szybciutko odchodzą.
martuko jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-19, 17:07   #3
kuki9
Moderator KWC
 
Avatar kuki9
 
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: warszawa
Wiadomości: 5 943
Dot.: pieczone filety z łososia (??)

Możesz piec w folii a pod koniec ją "otworzyć" to wtedy zrobi się taka skórka fajna.
Jak robie łososia albo pstrąga(niestety nie w filetach ale myśle, że nie ma większej różnicy) to najpierw je myje, wycieram, skrapiam cytryną, sole, pieprze i dodaje troche ziół(np prowansalskich)oraz nacieram czosnkeim.Przyprawianie to rzecz indywidualna czyli tak jak lubisz.Potem wkładam do lodówki-może być pół godziny ale czasami zdarzało się, że cały dzień leżały i nie było wiekszej róznicy.
Piekłam zawsze "na oko" po prostu co jakiś czas sprawdzałam czy już dobra jest.
Można też tak przygotowaną rybe obtoczyć w mące i usmażyć(ale to bardziej kaloryczne) lub upiec na grillu.
No a sos to zależy jaki to sos.Jeśli np jogurtowy to lepiej dodać po upieczeniu już na stół.
kuki9 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-22, 21:56   #4
La-ra
Rozeznanie
 
Avatar La-ra
 
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 628
Wyślij wiadomość przez MSN do La-ra
Dot.: pieczone filety z łososia (??)

Łosos jest pyszny, ale to nie jest najlepszy wybór jeśli pragniesz zdrowo sie odżywiać (chyba, że twój łosoś został złowiony w norweskich fiordach, co jest mało prawdopodobne). Łososie dostępne na naszym rynku pochodzą z europejskich hodowli i nie maja nic wspólnego z tymi "wolnopływającymi". Piękny łososiowy kolor mięska jest uzyskiwany dzięki karmieniu ich specjalnymi barwnikami. A wszystko przez to, że badania marketingowe wykazały, że klienci chętniej kupują ryby, których mięso ma kolor właśnie łososiowy. "prawdziwe" łososie mają białe mięsko. Słyszałam nawet, że te "łososie" są wysoce rakotwórcze i, że nie należy jeść ich częściej niż raz w miesiącu.
Ale wiedza wiedzą a ja i tak się czasem skuszę Najbardziej lubię usmażyć filety lekko oprószone mąką i solą, a po usmażeniu skropić cytryną. Swietny jest też wędzony łosoś, pokrojony na małe kawałeczki, rzucony na chwilkę na patelnię, potem tylko trochę ziół, przypraw w zalezności od smaku, no i pasta, czyli makaron, no i oczywiście oliwa. Ach no i przepyszny jest łośoś wędzony we francuskim cieście z innymi dodatkami, ale nie mam juz siły pisać
La-ra jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-09, 15:39   #5
sky1980
Rozeznanie
 
Avatar sky1980
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Holandia
Wiadomości: 724
Dot.: pieczone filety z łososia (??)

a w jakiej temperaturze tego lososia (albo inne rybki) pieczecie? i tak na oko ile czasu z 20-30 min?
bardzo prosze o odpowiedz
sky1980 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-25, 17:26   #6
axaana
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-07
Lokalizacja: południowy-wschód
Wiadomości: 211
Dot.: pieczone filety z łososia (??)

Polecam pieczonego łososia z tego PRZEPISU
__________________
razem od 19.07.2008

17.06.2010 r. egzamin na prawo jazdy; wynik: POZYTYWNY !!

zapraszam po kulinarne inspiracje na:
http://pastelfood.wordpress.com/
axaana jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-25, 17:48   #7
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 15 746
Wpisy w blogu: 6
Dot.: pieczone filety z łososia (??)

jesli nie masz doswiadczenia to losos to dobry wybor bo ona jest zawsze smaczna. Wystarczy sol troche cytryny posypac ziolami prowansalskimi i tyle.

Sos daj juz na stol nie w trakcie pieczenia. Moze tzaziki?
Rena jest teraz online   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-26, 19:42   #8
axaana
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-07
Lokalizacja: południowy-wschód
Wiadomości: 211
Dot.: pieczone filety z łososia (??)

Moim zdaniem tzatziki nie są dobrym pomysłem bo czosnek zabije smak ryby, dlatego nie powinno się nim przyprawiać łososia.
Moja propozycja idealnego dodatku to sos koperkowy.

Polecam doprawianie łososia zestawem: sól, pieprz, rozmaryn, odrobina soku z cytryny lub cały plasterek na wierzch na czas pieczenia.
__________________
razem od 19.07.2008

17.06.2010 r. egzamin na prawo jazdy; wynik: POZYTYWNY !!

zapraszam po kulinarne inspiracje na:
http://pastelfood.wordpress.com/
axaana jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-27, 15:47   #9
Black_Rose
Rozeznanie
 
Avatar Black_Rose
 
Zarejestrowany: 2006-05
Lokalizacja: UK
Wiadomości: 743
GG do Black_Rose
Dot.: pieczone filety z łososia (??)

Rena ma racje, łosos ma to do siebie, ze bardzo trudno go spieprzyć :P Ja pieke platy w calosci, smaruje zmiazdzonym czosnkiem, podsypuje koperkiem, sole i pieprze... to wszystko. Zawijam w folie lub po prostu do naczynia żaroodpornego. Nie powinno dodawać się tłuszczu, bo sam w sobie jest w niego bardzo bogaty, no i rzeczywiście, to troszkę taka panga Europy... ale za to jaki pyszny!
Black_Rose jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-28, 07:03   #10
beautyinside
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2014-08
Wiadomości: 59
Dot.: pieczone filety z łososia (??)

Posyp koperkiem i połóż na grillu - wystarczy!
beautyinside jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:56.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



nie zapisałem pliku!