Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-10-09, 13:19   #1
keythh26
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 494
dlaczego zakalec?

kochane ucze sie wypiekow oczywiscie na waszych sprawdzonych przepisach,ale caly czas wychodzi mi w srodku jakas zbita masa. mialam tak w ciescie jogurtowymi i czekoladowym. kazde ciasto pieke w temperat 170 stopni ok 45-50 min z zewnatrz jest chrupiace i ladnie wyrosnieta a w srodku, zwlaszcza w czekoladowym zostala jakby nieupieczona masa, zas dookola bylo ladnie wyrosniete ciasto. czyzby to byl oslawiony zakalec? pomozcie bo juz trace cierpliwosc a chcialabym sie nauczyc piec. dziekuje i pozdrawiam
keythh26 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-09, 14:26   #2
bb-m
Rozeznanie
 
Avatar bb-m
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: k/wawy
Wiadomości: 950
GG do bb-m
Dot.: dlaczego zakalec?

Może temperatura piekarnika jest za niska ja zwykle pieke w 180'C. Jaki masz piekarnik, elektryczny czy gazowy?? Jeśli ciasto jest grube to 45-50 min to za krótko. Ciasto które ma grubość przed pieczeniem ok 5-8cm ja piekę ok 1,5 godz.
__________________
od 22.10.2006 jestem mgr nauk ekonomicznych



bliźniaki 2007r
synek 2009r
bb-m jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-09, 16:43   #3
Ela
Zakorzenienie
 
Avatar Ela
 
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 699
Dot.: dlaczego zakalec?

nie sądzę żeby temp. była za niska... w 180st piecze sie ciasta drożdżowe, które są ciężkie i wolniej rosną.
Takie babkowe ciasta piekę w 150-170st.
Ubijaj długo wszystkie składniki, wtedy wtłacza się powietrze. Nie wyjmuj tez odrazu ciasta z piekarnika.
Mi często wychodzi zaklec w ciastach z dodatkiem mleka, np murzynek, dlaczego? nie wiem.. więc robie bez mleka, jak jest za geste daje śmietanę.
__________________
My
Ela jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-09, 18:05   #4
keythh26
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 494
Dot.: dlaczego zakalec?

piekarnik mam elektryczny-normalny,bez cyrkulacji powietrza. ciasto ubijam bardzo dlugo i nie wyjmuje ich z piekarnika zaraz po upieczeniu. a swoje ciasta-dodam ze pieczone sa tylko dla jednej osoby- pieke w takiej formie - ze ja tak okresle-babkowej.
keythh26 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-09, 18:08   #5
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: dlaczego zakalec?

ja pieke w temp ok 200 st Moim zdaniem mnastawiasz za niska temperature ,ciasto sie nie dopieka, ładnie wyrasta ale nie ma sznsy upiec sie cale tylko z wierzchu. Zawsze pod koniec gdy skorka zaczyna sie niebezpiecznie brazowic mozna przykrecić i zmniejszyc temp..
mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-10, 08:06   #6
ta-monia
Raczkowanie
 
Avatar ta-monia
 
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 358
Dot.: dlaczego zakalec?

Albo spróbuj z ogrzewaniem nastwionym najpierw na spód ciasta, a dopiero potem przestaw na obustronne lub samo górne, w zależności jak ciasto jest rumiane. Wiadomo, że góra szybko się przypieka. No i warto sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już w środku upieczone...choć to chyba nie w każdym się stosuje.
__________________
taka z uśmiechem

a w mojej kuchni pachnie dziś... http://zesmakiem.blox.pl/html
ta-monia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-10, 09:26   #7
bb-m
Rozeznanie
 
Avatar bb-m
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: k/wawy
Wiadomości: 950
GG do bb-m
Dot.: dlaczego zakalec?

Spróbuj następnym razem piec ciasto dłużej, tak ok 1,2-1,5 godz. Jeśli będzie Ci sie przypalać z wierzchu to przykryj go folią aluminiową. Nie wyłączaj górnego grzania w piekarniku bo temperatura gwałtownie spadnie i ciasto opadnie, zrobi się zakalec. Wiem z własnego doświadczenia.
__________________
od 22.10.2006 jestem mgr nauk ekonomicznych



bliźniaki 2007r
synek 2009r
bb-m jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-10, 15:09   #8
gothika
Zakorzenienie
 
Avatar gothika
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 9 544
GG do gothika
Dot.: dlaczego zakalec?

hm, ja też zaliczyłam parę zakalców w swoim życiu, i też jak u ciebie, Elu, wychodziły mi one zawsze jak ciasto było z mlekiem i też tego nie potrafie zrozumieć.

Ja mam piekarnik z takim pokrętłem, na którym jest skala od 1 do 8, chodzi tam o temperaturę, zawsze piekę na ok. 4. Ale mnie wiem jaka to temperatura. I mi wychodzi (chyba że z mlekiem parę razy nie wyszło)
gothika jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-10, 16:01   #9
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: dlaczego zakalec?

1,5 godziny to stanowczo za dlugo. Ciasto by sie bardzo wysuszylo. Ja zazwyczaj pieke od 40 min do godziny w zalezności od ciasta. NP babki krócej,ciasta ciężkie typu sernik dluzej.
mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-10, 17:09   #10
bb-m
Rozeznanie
 
Avatar bb-m
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: k/wawy
Wiadomości: 950
GG do bb-m
Dot.: dlaczego zakalec?

Cytat:
Napisane przez Nutka Pokaż wiadomość
1,5 godziny to stanowczo za dlugo. Ciasto by sie bardzo wysuszylo. Ja zazwyczaj pieke od 40 min do godziny w zalezności od ciasta. NP babki krócej,ciasta ciężkie typu sernik dluzej.
Kiedys miałam piekarnik gazowy, piekłam w nim właśnie ok 40 min do 1godz i było ok. Kiedy zmieniłam kuchnie i teraz mam piekarnik elektryczny 40 min to stanowczo za mało, ciasto owszem wyrośnie i się zarumieni ale w środku będzie surowe.
__________________
od 22.10.2006 jestem mgr nauk ekonomicznych



bliźniaki 2007r
synek 2009r
bb-m jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-10, 18:41   #11
kariera85
Wtajemniczenie
 
Avatar kariera85
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Tam i z powrotem..
Wiadomości: 2 148
Wpisy w blogu: 3
GG do kariera85
Dot.: dlaczego zakalec?

a sprawdzasz patyczkiem?jak mi sie zrumieniu juz na wierzchu a w środku patyczek jest oblepiony,to uruchamiam awaryjną opcje gotowania ciasta dłuugo w max 125 stopniach,wtedy sie dopieka

to tez jak mowicie zalezy od skladnikow-teraz piekłam keksa i owszem,wyrósł pieknie ale juz podczas pieczenia zaczal sie zapadac w taki mały rowek na środku ale nie wyszedl zakalec,chwala Bogu a było blisko
w kazdym razie ustawilam go na to b.powolne pieczenie,zeby przestal sie rumienić a zaczal "dochodzic" w srodku

i udalo sie!

Wizażanki-ne ma co porownywać naszych piekarnikow
zalezy to od mocy,czy gazowy czy elektryczny/gdzie sa grzałki,też firmy-moj jest nieźle świrnięty bo przy 150 stopniach pali mi ciasta to nie jest normalne
ale warto mowie zmniejszyc temp do 125 i "gotowac" ciacho powoli,aż sie zetnie w srodku
__________________
Małgoszova Entertainment presents:
overcoming imperfections
Episode I: Killing the ogre
Starring: Cudowna Dieta Mniej Żreć
kariera85 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-11, 06:27   #12
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: dlaczego zakalec?

Cytat:
Napisane przez bb-m Pokaż wiadomość
Kiedys miałam piekarnik gazowy, piekłam w nim właśnie ok 40 min do 1godz i było ok. Kiedy zmieniłam kuchnie i teraz mam piekarnik elektryczny 40 min to stanowczo za mało, ciasto owszem wyrośnie i się zarumieni ale w środku będzie surowe.
Piekarnik elektryczny mam od 7 lat
trzeba faktycznie sprawdzac patyczkiem czy ciasto sie dopieklo i tyle
mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-04, 11:18   #13
karolinka86
Zakorzenienie
 
Avatar karolinka86
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 5 579
Smaczny profil karolinka86
Smaczne przepisy3
Dot.: dlaczego zakalec?

Ja ostatnio robiłam niby proste ciasto, bo zebrę Powiem Wam, że piekłam normalnie jak było w przepisie, w temp.ok 200 stopni. I ciasto ładnie wyrosło, nie zapadło się wcale...ale jak je przekroiłam to w samym środku był lekki zakalec (piekłam w takiej okrągłej tortownicy).
Czy powodem zakalca może być zła kolejność dodawania składników? Np do ubitych z cukrem jajek dodanie mąki a nie na odwrót? Albo zbyt długie mieszanie ciasta mikserem? Bo nic innego mi do głowy nie przychodzi
karolinka86 jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:40.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



nie zapisałem pliku!