dlaczego zakalec? - Forum Wizaz.pl

Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - Moje gotowanie

Notka

Kuchnia - Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-10-09, 13:19   #1
keythh26
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 494
dlaczego zakalec?

kochane ucze sie wypiekow oczywiscie na waszych sprawdzonych przepisach,ale caly czas wychodzi mi w srodku jakas zbita masa. mialam tak w ciescie jogurtowymi i czekoladowym. kazde ciasto pieke w temperat 170 stopni ok 45-50 min z zewnatrz jest chrupiace i ladnie wyrosnieta a w srodku, zwlaszcza w czekoladowym zostala jakby nieupieczona masa, zas dookola bylo ladnie wyrosniete ciasto. czyzby to byl oslawiony zakalec? pomozcie bo juz trace cierpliwosc a chcialabym sie nauczyc piec. dziekuje i pozdrawiam
keythh26 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-09, 14:26   #2
bb-m
Rozeznanie
 
Avatar bb-m
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: k/wawy
Wiadomości: 950
GG do bb-m
Dot.: dlaczego zakalec?

Może temperatura piekarnika jest za niska ja zwykle pieke w 180'C. Jaki masz piekarnik, elektryczny czy gazowy?? Jeśli ciasto jest grube to 45-50 min to za krótko. Ciasto które ma grubość przed pieczeniem ok 5-8cm ja piekę ok 1,5 godz.
__________________
od 22.10.2006 jestem mgr nauk ekonomicznych



bliźniaki 2007r
synek 2009r
bb-m jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-09, 16:43   #3
Ela
Zakorzenienie
 
Avatar Ela
 
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 700
Dot.: dlaczego zakalec?

nie sądzę żeby temp. była za niska... w 180st piecze sie ciasta drożdżowe, które są ciężkie i wolniej rosną.
Takie babkowe ciasta piekę w 150-170st.
Ubijaj długo wszystkie składniki, wtedy wtłacza się powietrze. Nie wyjmuj tez odrazu ciasta z piekarnika.
Mi często wychodzi zaklec w ciastach z dodatkiem mleka, np murzynek, dlaczego? nie wiem.. więc robie bez mleka, jak jest za geste daje śmietanę.
__________________
My
Ela jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-09, 18:05   #4
keythh26
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 494
Dot.: dlaczego zakalec?

piekarnik mam elektryczny-normalny,bez cyrkulacji powietrza. ciasto ubijam bardzo dlugo i nie wyjmuje ich z piekarnika zaraz po upieczeniu. a swoje ciasta-dodam ze pieczone sa tylko dla jednej osoby- pieke w takiej formie - ze ja tak okresle-babkowej.
keythh26 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-09, 18:08   #5
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: dlaczego zakalec?

ja pieke w temp ok 200 st Moim zdaniem mnastawiasz za niska temperature ,ciasto sie nie dopieka, ładnie wyrasta ale nie ma sznsy upiec sie cale tylko z wierzchu. Zawsze pod koniec gdy skorka zaczyna sie niebezpiecznie brazowic mozna przykrecić i zmniejszyc temp..
mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-10, 08:06   #6
ta-monia
Raczkowanie
 
Avatar ta-monia
 
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 358
Dot.: dlaczego zakalec?

Albo spróbuj z ogrzewaniem nastwionym najpierw na spód ciasta, a dopiero potem przestaw na obustronne lub samo górne, w zależności jak ciasto jest rumiane. Wiadomo, że góra szybko się przypieka. No i warto sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już w środku upieczone...choć to chyba nie w każdym się stosuje.
__________________
taka z uśmiechem

a w mojej kuchni pachnie dziś... http://zesmakiem.blox.pl/html
ta-monia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-10, 09:26   #7
bb-m
Rozeznanie
 
Avatar bb-m
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: k/wawy
Wiadomości: 950
GG do bb-m
Dot.: dlaczego zakalec?

Spróbuj następnym razem piec ciasto dłużej, tak ok 1,2-1,5 godz. Jeśli będzie Ci sie przypalać z wierzchu to przykryj go folią aluminiową. Nie wyłączaj górnego grzania w piekarniku bo temperatura gwałtownie spadnie i ciasto opadnie, zrobi się zakalec. Wiem z własnego doświadczenia.
__________________
od 22.10.2006 jestem mgr nauk ekonomicznych



bliźniaki 2007r
synek 2009r
bb-m jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-10, 15:09   #8
gothika
Zakorzenienie
 
Avatar gothika
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 9 553
GG do gothika
Dot.: dlaczego zakalec?

hm, ja też zaliczyłam parę zakalców w swoim życiu, i też jak u ciebie, Elu, wychodziły mi one zawsze jak ciasto było z mlekiem i też tego nie potrafie zrozumieć.

Ja mam piekarnik z takim pokrętłem, na którym jest skala od 1 do 8, chodzi tam o temperaturę, zawsze piekę na ok. 4. Ale mnie wiem jaka to temperatura. I mi wychodzi (chyba że z mlekiem parę razy nie wyszło)
gothika jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-10, 16:01   #9
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: dlaczego zakalec?

1,5 godziny to stanowczo za dlugo. Ciasto by sie bardzo wysuszylo. Ja zazwyczaj pieke od 40 min do godziny w zalezności od ciasta. NP babki krócej,ciasta ciężkie typu sernik dluzej.
mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-10, 17:09   #10
bb-m
Rozeznanie
 
Avatar bb-m
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: k/wawy
Wiadomości: 950
GG do bb-m
Dot.: dlaczego zakalec?

Cytat:
Napisane przez Nutka Pokaż wiadomość
1,5 godziny to stanowczo za dlugo. Ciasto by sie bardzo wysuszylo. Ja zazwyczaj pieke od 40 min do godziny w zalezności od ciasta. NP babki krócej,ciasta ciężkie typu sernik dluzej.
Kiedys miałam piekarnik gazowy, piekłam w nim właśnie ok 40 min do 1godz i było ok. Kiedy zmieniłam kuchnie i teraz mam piekarnik elektryczny 40 min to stanowczo za mało, ciasto owszem wyrośnie i się zarumieni ale w środku będzie surowe.
__________________
od 22.10.2006 jestem mgr nauk ekonomicznych



bliźniaki 2007r
synek 2009r
bb-m jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-10, 18:41   #11
kariera85
Wtajemniczenie
 
Avatar kariera85
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Tam i z powrotem..
Wiadomości: 2 149
Wpisy w blogu: 3
GG do kariera85
Dot.: dlaczego zakalec?

a sprawdzasz patyczkiem?jak mi sie zrumieniu juz na wierzchu a w środku patyczek jest oblepiony,to uruchamiam awaryjną opcje gotowania ciasta dłuugo w max 125 stopniach,wtedy sie dopieka

to tez jak mowicie zalezy od skladnikow-teraz piekłam keksa i owszem,wyrósł pieknie ale juz podczas pieczenia zaczal sie zapadac w taki mały rowek na środku ale nie wyszedl zakalec,chwala Bogu a było blisko
w kazdym razie ustawilam go na to b.powolne pieczenie,zeby przestal sie rumienić a zaczal "dochodzic" w srodku

i udalo sie!

Wizażanki-ne ma co porownywać naszych piekarnikow
zalezy to od mocy,czy gazowy czy elektryczny/gdzie sa grzałki,też firmy-moj jest nieźle świrnięty bo przy 150 stopniach pali mi ciasta to nie jest normalne
ale warto mowie zmniejszyc temp do 125 i "gotowac" ciacho powoli,aż sie zetnie w srodku
__________________
Małgoszova Entertainment presents:
overcoming imperfections
Episode I: Killing the ogre
Starring: Cudowna Dieta Mniej Żreć
kariera85 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-11, 06:27   #12
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: dlaczego zakalec?

Cytat:
Napisane przez bb-m Pokaż wiadomość
Kiedys miałam piekarnik gazowy, piekłam w nim właśnie ok 40 min do 1godz i było ok. Kiedy zmieniłam kuchnie i teraz mam piekarnik elektryczny 40 min to stanowczo za mało, ciasto owszem wyrośnie i się zarumieni ale w środku będzie surowe.
Piekarnik elektryczny mam od 7 lat
trzeba faktycznie sprawdzac patyczkiem czy ciasto sie dopieklo i tyle
mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-04, 11:18   #13
karolinka86
Zakorzenienie
 
Avatar karolinka86
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 5 813
Smaczny profil karolinka86
Smaczne przepisy3
Dot.: dlaczego zakalec?

Ja ostatnio robiłam niby proste ciasto, bo zebrę Powiem Wam, że piekłam normalnie jak było w przepisie, w temp.ok 200 stopni. I ciasto ładnie wyrosło, nie zapadło się wcale...ale jak je przekroiłam to w samym środku był lekki zakalec (piekłam w takiej okrągłej tortownicy).
Czy powodem zakalca może być zła kolejność dodawania składników? Np do ubitych z cukrem jajek dodanie mąki a nie na odwrót? Albo zbyt długie mieszanie ciasta mikserem? Bo nic innego mi do głowy nie przychodzi
karolinka86 jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:38.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra