Co sądzicie o tej serii?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Biochemia kosmetyczna

Notka

Biochemia kosmetyczna Analiza działania składników kosmetyków, ich skuteczności i wpływu na zdrowie. Również informacje na temat filtrów przeciwsłonecznych oraz kuracji kwasami.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-10-18, 10:08   #1
czekoladka21
Zakorzenienie
 
Avatar czekoladka21
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 12 859
GG do czekoladka21

Co sądzicie o tej serii??


Niestety nie ma składu,ale obietnice producenta zachecajace,a co wy myslicie??http://www.ziaja.com/pl/?a=prod2&idC...d=2&idProd=244
czekoladka21 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-18, 10:40   #2
L_V
Zakorzenienie
 
Avatar L_V
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 12 590
Dot.: Co sądzicie o tej serii??

Ja dopóki nie zobaczę składu na własne oczy, to nie oceniam kosmetyku. Mogę się jedynie odnieść do tego co napisali na stronie Ziaji.

Póki co, przeczytanie tej reklamy rodzi we mnie szereg pytań [co nie oznacza ze krem jest do niczego]:

- co to za filtry UV - UVA czy UVB? Jaki faktor? Czy fotostabilne -poki co ziaja nie miała fotostabilnych filtrów, wiec i w ten nie wierze]

- kwas ursolowy - ile go tam jest?

Oto co udało mi się wyszperać w necie o tym składniku:


Kwas ursolowy (C30H48O3) [ursolic acid] i jego izomer kwas oleanolowy


Kwas ursolowy (UA, urson, prunol, micromerol, malol) jest trójterpenem pentacyklicznym, czyli zbudowanym z pięciu pierścieni heterocyklicznych opatrzonych grupami -COOH i –OH. Jest pochodną alfa-amyryny. W przyrodzie występuje zawsze w towarzystwie swojego izomeru – kwasu oleanolowego (OA). Związki te występują w wielu roślinach kosmetycznych, między innymi w: mącznicy lekarskiej, szałwii lekarskiej, zielu barwinka, rozmarynie, melisie, czarnej jagodzie, czarnym bzie, mięcie pieprzowej, lawendzie, oregano, tymianku oraz w owocach głogu, pędach chmielu i zielu jemioły. Są również syntetyzowane chemicznie. Przez długi okres czasu uważano, że nie wykazują żadnej aktywności leczniczej. Kwas ursolowy i jego sole sodowe i potasowe były używane jedynie jako emulgatory. Po dokładnych badaniach okazało się jednak, że jest to również związek o bardzo cennych właściwościach przeciwzapalnych, przeciwobrzękowych, przeciwnowotworowych (chroni przed rakiem skóry), przeciwwirusowych i antybakteryjnych. Podobnie jak kwas glicerytynowy jest przeciwutleniaczem. Przyspiesza regenerację skóry zniszczonej przez promienie ultrafioletowe, działa przeciwobrzękowo.
Wykazuje przy tym bardzo niską toksyczność, nie podrażnia ani nie uwrażliwa skóry. Stał się więc bardzo użytecznym związkiem czynnym, wykorzystywanym w kosmetykach (w stężeniu 0,01-50 mg). Kwas ursolowy i oleainowy wyizolowane z bluszczyka kurdybanka (Glechoma hederaceae) unieczynniają wirus Epsteina-Barra („oskarżany” o wywoływanie Zespołu Przewlekłego Zmęczenia) oraz chronią przed rakiem skóry.
Właściwości przeciwzapalne kwasu ursolowego wynikają z faktu, iż jest on inhibitorem podstawowych enzymów odpowiedzialnych za powstawanie reakcji zapalnych: elastazy leukocytarnej, 5-lipoksygenazy i cyklooksygenazy. Hamuje także wydzielanie histaminy (neuroprzekaźnika zwiększającego przepuszczalność naczyń krwionośnych). Wykazano również, że UA i OA stymulują porost włosów poprzez poprawienie krążenia krwi w skórze głowy i aktywację komórek macierzy włosa oraz chronią skórę głowy przed podrażnieniami, alopecją i łupieżem. Kwas ursolowy jest więc składnikiem preparatów kosmetycznych łagodzących podrażnienia skóry głowy, wzmacniającym włosy i pobudzającym podziały ich komórek macierzystych. Pochodne UA hamują rozwój bakterii Staphylococcus oraz grzybów Microsporium lenosum i Candidia albicans (drożdżaka białego).

Kwas ursolowy i jego pochodne wpływają na poprawę zdrowia skóry i włosów. Tworzą na powierzchni skóry tłuszczooporną warstwę, podobnie jak to czynią woski owocowe. Kwas urosolowy powinien być używany w kosmetykach pielęgnujących skórę przedwcześnie się starzejącą (ulegającą fotostarzeniu). Chroni przed powstawaniem zmarszczek, spłyca już istniejące, wybiela plamy starcze oraz poprawia strukturę kolagenu skóry, przez co zwiększa jej sprężystość.


http://www.cosmetic.pl/pro/wydruk.ph...30183233&katg=




- a w oligopeptydy nie wierzę
L_V jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-17, 18:37   #3
Silent Witch
Raczkowanie
 
Avatar Silent Witch
 
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 265
GG do Silent Witch
Dot.: Co sądzicie o tej serii??

jedyne co mogę powiedzieć,to że "mikrodermabrazja" z tej serii jest jak dla mnie najlepszym peelingiem jaki miałam!!!! świetnie oczyszcza i odświeża buzie w ogóle jej nie podrażniając! mam tylko 1 problem,bo mam 21 lat,a na opakowaniu jest napisane że nadaje sie do stosowania od 40-stego roku życia. i troche sie boje,czy sobie krzywdy nie zrobię,nie "rozleniwie" skóry...? jak myślicie?
podaję skład,jeśli mógłby być pomocny:
Skład: Aqua (Water), Hexyl Laurate, Caprylic/Capric Triglyceride, Alumina, Hydrogenated Coco-Glycerides, Elaeis Guineensis (Palm) Oil, Glycerin, PEG-20 Stearate, Cetearyl Alcohol, Dimethicone, Glyceryl Stearate, Glyceryl Stearate Citrate, Polyacrylamide, C13-14 Isoparaffin, Laureth-7, Propylene Glycol, Butylene Glycol, Zea Mays (Corn) Kernel Extract, Hydrolyzed Rice Protein, Lecithin, Ursolic Acid, Xanthan Gum, Atelocollagen, Sodium Chondroitin Sulfate, Panthenol, Retinyl Palmitate, Tocopheryl Acetate, Hydroxyethylcellulose, Phenoxyethanol, Methyparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben. DMDM Hydantoin, Parfum (Fragrance), Linalool, Butylphenyl Methylpropional, Benzyl Salicylate, Limonene, Sodium Hydroxide

pozdrawiam serdecznie
Silent Witch jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:58.