Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-11-05, 11:20   #1
MagdallenaM
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: tam gdzie faceci chodzą w spódniczkach
Wiadomości: 22
Question lasagne makaron

Witam chciałabym zapytać jak powinno sie gotowac makaron do lazani ostatnim razem jak gotowałam tzn. włozyłam ok8 płatów na gorącą wodę to po jakichs 5 minutach wszystko się ze sobą skleiło .Wiem że mozna dodać też surowy ale jakoś nie wierzę że zmięknieje czekam na porady i z góry dziękuję
__________________
MagdallenaM jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-05, 11:26   #2
gothika
Zakorzenienie
 
Avatar gothika
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 9 544
GG do gothika
Dot.: lasagne makaron

Ja robiłam makaron na dwa sposoby, układałam do formy suchy makaron (zmięknął tylko musisz go dokładnie obłożyć sosem) albo gotowałam. Raz też mi się posklejał, a za drugim razem pilnowałam go, mieszałam, tzn łyżką odklejałam plastry od siebie co chwilę by się nie posklejały. A potem jak wykładałam ten makaron to też każdy plaster oddzielnie bo jak na chwilę je położysz na sobie to się skleją.
gothika jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-05, 13:06   #3
Ektoria
Raczkowanie
 
Avatar Ektoria
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: DG
Wiadomości: 213
GG do Ektoria
Dot.: lasagne makaron

Nigdy nie gotuję lasagne! Makaron musi być twardy, żeby warstwy były równe. Przecież farsz może być różny. Jeśli dodasz ugotowane płaty to na brzegach od razu ci opadną i ktoś kto dostanie taki brzegowy kawałek będzie poszkodowany, a odcinać brzegi to czyste marnotrawstwo jedzenia. Ktoś mądry wymyślił polewanie płatów sosem beszamelowym (lub innym wg uznania) i to na prawdę działa.
__________________
ŻYCIE - CODZIENNIE OBUDŹ MNIE O ŚWICIE!!!
Ektoria jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-05, 13:24   #4
MagdallenaM
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: tam gdzie faceci chodzą w spódniczkach
Wiadomości: 22
Dot.: lasagne makaron

Teraz kończę układać lasagne spróbowałam zrobić tak jak radziła mi jedna z wizażanek aby płaty makaronu gotując mieszac to się nie skleją ale jak tak zrobiłam to mi sie połamały i postanowiłam gotowac każdy płat osobno przez jakies dwie minuty zobaczymy jaki bedzie efekt koncowy
__________________
MagdallenaM jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-05, 14:49   #5
gothika
Zakorzenienie
 
Avatar gothika
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 9 544
GG do gothika
Dot.: lasagne makaron

Ektoria, ja tak robiłam parę razy że obgotowałam najpierw i jakoś nie zauważyłam żeby na brzegach było opadnięte

Magdalena, bo nie trzeba mieszać tylko delikatnie jakby podnosić na sekundę, oddzielać. Ale możesz też suchy kłaść.
gothika jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-05, 14:58   #6
annfas
Zakorzenienie
 
Avatar annfas
 
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 4 588
Dot.: lasagne makaron

Ja troche zawsze obogotowuje, ale tak po 3-4-płaty. Tylko trzeba pamiętać, żeby dolać oliwy do woy, wtedy płaty sie nie posklejają
__________________

Always look on the bright side of life...
annfas jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-06, 16:23   #7
et-ka
Zakorzenienie
 
Avatar et-ka
 
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: warszawa
Wiadomości: 6 178
GG do et-ka
Dot.: lasagne makaron

ja też zawsze obgotowywuję. dodaję oliwę, która zapobiega nadmiernemu sklejaniu się. mieszam. a do tego wrzucam je do naczynia o jak największej średnicy. czasem obgotowywuje je na patelni, ale ciiiii
__________________

Dyskretnej troski trzeba mi..
et-ka jest teraz online   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-06, 18:11   #8
kosmetolog22
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Sopot
Wiadomości: 139
Dot.: lasagne makaron

Cytat:
Napisane przez MagdallenaM Pokaż wiadomość
Witam chciałabym zapytać jak powinno sie gotowac makaron do lazani ostatnim razem jak gotowałam tzn. włozyłam ok8 płatów na gorącą wodę to po jakichs 5 minutach wszystko się ze sobą skleiło .Wiem że mozna dodać też surowy ale jakoś nie wierzę że zmięknieje czekam na porady i z góry dziękuję
nie bedzie surowy po 30-minutowym pobycie w goracym piekarniku ja tak kiedys robilem. Ogolnie makaron do lasagne powinno sie wlozyc do gotujacej wody na 1-2 minut. Wtedy wstepnie bedzie przygotowany do dalszego pieczenia, ale nie mozna dluzej zeby sie nie posklejal, nie rozgotowal itp itp.
kosmetolog22 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-06, 18:38   #9
wiorka_sforna
Raczkowanie
 
Avatar wiorka_sforna
 
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 87
Dot.: lasagne makaron

A ja radzę kupować ten makaron, którego nie trzeba gotować. To duża oszczędność czasu, mniej garów do mycia, no i pewność, że wszystko będzie ok. Jeśli każdy z takich płatów polejemy odrobiną sosu beszamelowego czy pomidorowego ( wg. przepisu) zmięknie na 100%. No i lasania będzie pyszniutka. Ale narobiłaś mi smaku na lasanie ze szpinakiem!
wiorka_sforna jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-08, 15:59   #10
Moniquee
Zadomowienie
 
Avatar Moniquee
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 1 307
GG do Moniquee
Dot.: lasagne makaron

nie musisz go gotować wystarczy włożyć płaty makaronu do jakiegoś naczynia (w miarę duzego żeby lezały na płasko) i zalać zwykłą letnią przegotowaną wodą
- makaron trochę zmięknie i nie bedzie możliwości żeby przy pieczeniu lasagne był surowy.
__________________
Uciekaja wszystkie mysli zle - z kazdym dniem ....
Moniquee jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-10, 12:43   #11
madzia.a
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 8 203
Dot.: lasagne makaron

Jaki polecacie w miare tani makaron do lasagne?
madzia.a jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-10, 12:46   #12
annfas
Zakorzenienie
 
Avatar annfas
 
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 4 588
Dot.: lasagne makaron

Ja zawsze kupuje Lubellę i jest oki
__________________

Always look on the bright side of life...
annfas jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-10, 12:51   #13
Różowy Strachulec
Zakorzenienie
 
Avatar Różowy Strachulec
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 9 016
Dot.: lasagne makaron

Cytat:
Napisane przez annfas Pokaż wiadomość
Ja zawsze kupuje Lubellę i jest oki
Ja też
I nie obgotowuję, tylko zalewam w foremce ciepłym sosem i odstawiam na jakiś czas przed pieczeniem.
__________________
Mejk lajf harder - czyli lekko o Zarze i smarze

KOTY. KOTY SĄ MIŁE.
Różowy Strachulec jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-10, 13:04   #14
madzia.a
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 8 203
Dot.: lasagne makaron

ile kosztuje taki makaron i czy mozna go kupić w supermarkecie?
madzia.a jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-10, 13:10   #15
annfas
Zakorzenienie
 
Avatar annfas
 
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 4 588
Dot.: lasagne makaron

Nie pamiętam ile kosztuje, ale praktycznie w każdym sklepie jest
__________________

Always look on the bright side of life...
annfas jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-10, 14:18   #16
gosik79
Zakorzenienie
 
Avatar gosik79
 
Zarejestrowany: 2004-12
Wiadomości: 3 960
Dot.: lasagne makaron

Cena zależy od firmy, która go produkuje. Nie jest drogi, dobry i polski można spokojnie kupić za 6-7zł w hipermarketach.
gosik79 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-15, 09:29   #17
sawb
Raczkowanie
 
Avatar sawb
 
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 346
Smile Lasagne

Podzielę się z Wami moim przepisem na Lasagne, bo wszyscy sobie chwalą...



Przepis (porcja na 4 osoby = 4 kawałki):

makaron:
- makaron do Lasagne (najlepsza jest Lubella) - 8 płatów
nadzienie:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- olej
- pół kg mięsa mielonego
- 2 Fixy Napoli (ja używam z Knorra)
- sól, pieprz, curry, oregano, bazylia
sos beszamelowy:
- szklanka mleka
- 0,5 kostki masła
- 6 łyżek mąki
ser:
- 25 dag sera żółtego (najlepiej Ementaler; zdecydowanie nie Gouda)


1. Płaty makaronu podgotować (mają się zrobić takie półprzeźroczyste tylko). Żeby się nie skleiły po wyjęciu, do wody podczas podgotowywania dodać odrobinę oleju.

2. Robimy nadzienie: na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną na ćwiartki, dodajemy czosnek (posiekany), następnie mięsko. Smażymy. Dodajemy pół szklanki wody i Fixy. Dodajemy przyprawy (powinno w smaku być trochę mocniejsze niż normalnie, bo podczas pieczenia lekko traci smak). Smażymy aż tłuszcz w większości zniknie a mięso w sosie będzie gęste.

3. Robimy sos beszamelowy: masło roztapiamy w garnku, dodajemy mleko i mąkę. Powinna wyjść jeszcze płynna ale bardzo gęsta zawiesina.

4. Blachę smarujemy lekko masłem. Na blasze kładziemy dwa płaty makaronu. je sosem i nakładamy mięsne nadzienie, a na to starty żółty ser. Tak powtarzamy jeszcze 2 razy. Na sam wierzch kładziemy płat makarony i posypujemy serem.

5. Teraz możemy zapiekać. Ja piekę w 220 stopniach przez 20 min.

6. Po wyjęciu oba kawałki kroimy na pół (uzyskujemy 4 kwadratowe porcje) i możemy podawać.



Uff, chyba wszystko, jakby co to pytać
sawb jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-15, 17:02   #18
Achnes
Zadomowienie
 
Avatar Achnes
 
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 1 853
Dot.: Lasagne

Ja nie widzę różnicy między tym a 99% przepisów na lasagne...
I nie wiem po co wątek nowy był
Achnes jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-19, 16:02   #19
nati__xxx
Wtajemniczenie
 
Avatar nati__xxx
 
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 2 210
GG do nati__xxx
Dot.: Lasagne

Dziewczyny a w czym najlepiej piec?? W naczyniu żaroodpornym czy zwykłej, metalowej formie do ciast??

Proszę o w miarę szybką odpowiedź bo chcę spróbować zrobić za godzinkę

Pzdr
__________________
"Jeśli chcesz grać w piłkę, musisz myśleć jak piłka."
nati__xxx jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-19, 16:45   #20
awia
Zakorzenienie
 
Avatar awia
 
Zarejestrowany: 2003-11
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 4 951
Smaczny profil awia
Smaczne przepisy1
Dot.: Lasagne

ja zawsze w naczyniu zaroodpornym.

A w ogole, to wracajac do pierwszego posta, to ja zawsze gotuje makaron, i to po 2 płaty, zeby sie nie posklejało.
Trace na tym sporo czasu, ale u mnie nie lubia twardego makaronu.
I raczej nie mam problemow z brzegami, mam taka metoda układania, ze wszystko elegancko wychodzi.
__________________
nie bo tu nie ma nieba
jest prześwit między wieżowcami
a serce to nie serce to tylko kawał mięsa
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach


Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest teraz online   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-19, 20:56   #21
Darin
Rozeznanie
 
Avatar Darin
 
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Gdańsk
Wiadomości: 983
Dot.: lasagne makaron

Ja nigdy nie obgotowuje makaronu - nie chce mi sie po prostu. Poza tym nie widze takiej potrzeby bo zawsze wychodzi miekki
__________________
"Poczuj mój wdzięk, mój wdzięk
mą wiarę - w każdą część ... "
Darin jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-20, 21:08   #22
Brook
Zakorzenienie
 
Avatar Brook
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 8 820
Lasagne-przepis

czy moglby kto spodac na lasagne przepis- chodiz mi zwlaszcza o ciasto bowiem jak kupuje te Knorra a raczej kupowalam to wiecej sie patrzec na to nie moge
twarge ciasto
jadalam za granica taka lasagne co to ciasto bylo prawie plywajace w jakims sosie i mieciutkie dosc-pycha

prosze o przepisy i wskazowki
__________________
"Czasem potrzeba wiele czasu, żeby niczego nie zrozumieć" - Edward Dahlberg

Brook jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-21, 10:47   #23
Lysiteja
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2006-05
Wiadomości: 5
Dot.: Lasagne-przepis

Lasagna wg wloskiego przepisu, wyprobowany, pycha !!!
Platy lazagny kupuje sie gotowe, watpie, aby moznaby bylo je zrobic samemu, dlatego tez --->market, tudziez pobliski sklep--->platy lazagny.
1. Ugotowac wg instrukcji, najczesciej ok 5 min w osolonej wodzie z dodatkiem oleju (lepiej oliwy z oliwy)
2. Sos miesno-pomidorowy
- srednia cebula, ok 3 zabkow czosnku (wg uznania) podsmazamy na oleju (lub oliwa z oliwek), mozna rowniez podsmazyc mala poszatkowana marchewke,
- mieso mielone (ok 0,5 kg- w zaleznosci ile chcesz warstw i od wielkosci brytfanki) wrzucamy rozdrobnione na smazaca sie cebule i czosnek, smazymy az sie uzmazy czyli delikatnie zarumieni, poniewaz pozniej bedzie sie jedynie dusilo, dodajemy pieprz, sol i oregano (wazna uwaga oregano dodajemy na poczatku gotowania, bazylie na koncu!!!),
- czas na pomidory, najlepiej pomidory w puszcze, takze cala puche wrzucamy i dalej sie nam wszystko razem gotuje (oczywiscie mieszamy!), mozna rowniez dodac swieze pokrojone pomidory, ale czas przygotowania wydluzy sie,
- mozemy dodac maly koncetrat pomidorowy (mnie np za bardzo tak nie smakuje, bo nie lubie koncentratu),
- dodajemy bazylie i inne przyprawy, do ktorych mamy upodobanie (mozna wrzucic sproszkowana papryke, slodka czy ostra),
- rowniez mozemy dodac 100ml wina wytrawnego,
Wszystko razem gotujemy az sos stanie sie gesty (moze troche potrwac), gdy nam sie nie chce czekac mozna dodac kilka serkow topionych (naprawde pycha), lub wbic jajo, lub rozrobic sos z maka.
3. Sos bechamel (czy jak to sie pisze )
- mieszamy make w szklance mleka (nie znam dokladnie proporcji, poniewaz robie na tzw. 'oko'), ale powiedzmy ze do tej szklanki wsypujemy mniej wiecej 5 lyzek maki, jezeli wyjdzie zbyt geste, dodajemy mleko. W kazdym badz razie ok 400/500ml mleka gotujemy i wrzucamy powstala nam papke do tegoz mleka. Sos musi byc gesty, dodajemy galke muszkatalowa do smaku (to jest konieczna przyprawa) i sol.
4. FINALLLL!!!!!
- ukladamy pierwsza warstwe platow lazagny na spodzie brytfany, z zakladem, ok 1-2 cm.
- mozemy wrzucic teraz pokrojonego ananasa (odkad sprobowalam pierwszy raz, zawsze dodaje- smakuje troche wstedy jak pizza hawajska),
- wkladamy pierwsza warstwe sosu betchamelowego (cos mi sie wydaje ze mozna kupic gotowy w lidlu, ale nie jestem pewna),
- nastepnie warstwa sosu miesno-pomidorowego,
- cholernie duzo startego sera
- nastepnie kolejnosc ta sama, platy, bechamel, miecho, ser itd az do wyczerpania skladnikow.
Zazwyczaj wychodzi ok 3 warsw, najlepiej aby na wierzchu pomiziac trocj platy sosem pomidorowym, gdyz podczas odgrzewania w piekarniku, wysusza nam sie.
- wkladamy miksture do rozgrzanego piekarnika na ok 20/30 min
SZAMIEMY !!! naprawde jest pyszna, ale cholernie duzo roboty
Taki sam sos robilam zawsze do spagetti, ale ze teraz mam meza, ktory wieprzowiny nie jada, sama dla siebie nie robie, zreszta tez zrezygnowalam ze swinek
POZDRAWIAM
Lysiteja jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-21, 10:48   #24
Lysiteja
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2006-05
Wiadomości: 5
Dot.: Lasagne-przepis

Aha Brook, ja to mysle, ze Ty tych platow lazagny nie ugotowalas, dlatego byly twarde
Lysiteja jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-21, 17:01   #25
Brook
Zakorzenienie
 
Avatar Brook
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 8 820
Dot.: Lasagne-przepis

kiedys gotowalam- ale nie zrobily sie wogole miekkie
wiec moze ktos ma platy wyprobowane ktore warto kupic? one byly takie miekkie co jadlam w restauracji ze sie rozwalaly !

dziekuje serdeczne za przepis!
__________________
"Czasem potrzeba wiele czasu, żeby niczego nie zrozumieć" - Edward Dahlberg

Brook jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-21, 18:06   #26
sweeney
Zakorzenienie
 
Avatar sweeney
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 3 655
GG do sweeney
Dot.: Lasagne-przepis

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
kiedys gotowalam- ale nie zrobily sie wogole miekkie
wiec moze ktos ma platy wyprobowane ktore warto kupic? one byly takie miekkie co jadlam w restauracji ze sie rozwalaly !

dziekuje serdeczne za przepis!
ja kupuje makaron melissa. Nigdy nie byl twardy . Czasem chce zeby lasagne była gotowa w mniej niz 30 minut to wrzucam płaty do wrzatku na minutke.
sweeney jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-22, 14:01   #27
Agacix
Raczkowanie
 
Avatar Agacix
 
Zarejestrowany: 2007-08
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 358
Dot.: Lasagne-przepis

Hejka! Znacie przepis na Lasange ale z takim białym jakby serkiem pod ostatnia, albo pierwsza-jak kto woli, warstwą sera? Jadłam taka w niemczech i smakowała wysmienicie! teraz szukam przepisu.. POZdrawiam!
__________________
Uśmiechnij się

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=269740
oceń moją pracę! ;-)

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=318298
KOLCZYKI!! WEJDZ I ZOBACZ!!
Agacix jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-22, 16:22   #28
malenstfo24
Rozeznanie
 
Avatar malenstfo24
 
Zarejestrowany: 2008-10
Lokalizacja: Mazowieckie
Wiadomości: 877
Dot.: Lasagne-przepis

Ja kupuję lasagne gotową w biedronce taką do przygotowania w mikrofali jest pyszna
__________________


6 Lipiec 2013


malenstfo24 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-22, 17:46   #29
Brook
Zakorzenienie
 
Avatar Brook
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 8 820
Dot.: Lasagne-przepis

chyba jadlysmy podoba Agacix
i co roku mysle czy nie wyspic przepisu od kuchcy

oni zauwazylam ze robia dobry sos beszamelowy- nie wiem czego tylko jest koloru brazowe

i jajka sa rozkruszone w tej lasagni...
__________________
"Czasem potrzeba wiele czasu, żeby niczego nie zrozumieć" - Edward Dahlberg

Brook jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:51.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra