Rejestracja w Polsce slubu zza granicy z obcokrajowce. - Forum Wizaz.pl
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Wróć   Forum Wizaz.pl > Kobieta > Forum Plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Miejsce spotkań "zagranicznych" Wizażanek.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-12-01, 18:55   #1
Renatacr
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Kostaryka
Wiadomości: 153
Rejestracja w Polsce slubu zza granicy z obcokrajowce.

Witam,
mam pytanko, czy ktoras z Was rejestrowala w Polsce slub, ktory odbyl sie za granica (w moim przypadku z obcokrajowcem) ?
Wiem, ze dokonuje sie tego w urzedzie stanu cywilnego na podstawie aktu slubu wydanego za granica, przetlumaczonego na jezyk polski plus podanie o rejestracje slubu, do ktorego druk otrzymuje sie i wypelnia w urzedzie.
Nurtuje mnie jednak pytanie w jakim czasie od zawarcia zwiazku malzenskiego nalezy je zarejestrowac w Polsce oraz czy w przypadku slubu z obcokrajowcem potrzebne sa jeszcze jakies inne dodatkowe dokumenty.
Z gory dzieki za odpowiedzi,
pozdrawiam z Kostaryki - Renata.
__________________
Moje szczescie
B R U N O - 10 stycznia 2009 !

Renatacr jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-01, 23:55   #2
traci
Wtajemniczenie
 
Avatar traci
 
Zarejestrowany: 2006-05
Lokalizacja: Chocolate Factory
Wiadomości: 2 765
Dot.: Rejestracja w Polsce slubu zza granicy z obcokrajowce.

Cytat:
Napisane przez Renatacr Pokaż wiadomość
Witam,
mam pytanko, czy ktoras z Was rejestrowala w Polsce slub, ktory odbyl sie za granica (w moim przypadku z obcokrajowcem) ?
Wiem, ze dokonuje sie tego w urzedzie stanu cywilnego na podstawie aktu slubu wydanego za granica, przetlumaczonego na jezyk polski plus podanie o rejestracje slubu, do ktorego druk otrzymuje sie i wypelnia w urzedzie.
Nurtuje mnie jednak pytanie w jakim czasie od zawarcia zwiazku malzenskiego nalezy je zarejestrowac w Polsce oraz czy w przypadku slubu z obcokrajowcem potrzebne sa jeszcze jakies inne dodatkowe dokumenty.
Z gory dzieki za odpowiedzi,
pozdrawiam z Kostaryki - Renata.
Moja kolezanka brala slub zagranica z francuzem i pojechala do Polski zeby wymienic paszport (chodzilo o nowe nazwisko) i powiedzieli jej ,ze musi przetlumaczyc ten akt slubu potem z nim isc do urzedu miasta i tam (jakis specjalny wydzial malzenstw) zrobic z tego polski akt, czyli takie rejstrowanie.A moze sprobuj przez ambasade Polska???Pozdrawiam
traci jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-02, 23:27   #3
aniahoneybunny1982
Raczkowanie
 
Avatar aniahoneybunny1982
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: USA
Wiadomości: 471
Dot.: Rejestracja w Polsce slubu zza granicy z obcokrajowce.

musisz miec orginalny certyfikat malzenstwa(nie zadne xero tylko musisz poprosic w urzedzie tam gdzie bralas slub zeby Ci wydali dodatkowy).tlumaczenie tego certyfikatu na jezyk polski oczywiscie z pieczatka notarialna.i akty urodzenia Twoj i Meza(tutaj niejestem pewna ale w moim przypadku byly potrzebne).to tyle do rejestracji.jezeli chodzi o zmiane nazwiska to musialam napisac oswiadczenie,ze chce zmienic nazwisko i upowaznienie dla Mamy w Polsce zeby mogla mi zalatwic to wszystko.
__________________
bcbg
aniahoneybunny1982 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-15, 17:58   #4
komediopisarka81
Raczkowanie
 
Avatar komediopisarka81
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 150
Dot.: Rejestracja w Polsce slubu zza granicy z obcokrajowce.

Konkretna odpowiedz jest taka dzwonisz do ambasady polskiej oni tam ci wszystko dokladnie powiedza czego masz dokonac tlumacz przysiegly musi byc zarejestrowany na liscie ambasady polskiej pamietaj , powiedz tylko jaki rejon i oni ci podadza imie i nazwisko i adres .Milego zalatwiania spraw
__________________
komediopisarka81 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-10, 13:24   #5
olika128
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-01
Lokalizacja: Dubaj
Wiadomości: 101
Exclamation Dot.: Rejestracja w Polsce slubu zza granicy z obcokrajowce.

No wlasnie jakis czas temu przebrnelam przez ogromna liczbe pieczatek, pozwolen itd zeby zawrzec zwiazek malzenski. A teraz mam maly problem, mieszkam w emiratach arabskich i na pewno w ciagu najblizszych 12 miesiecy nie zawitam do Polski. No i sie zaczynam czy jest cos takiego jak obowiazkowy czas rejestracji zwiazku z cudzoziemcem.

Edytowane przez olika128
Czas edycji: 2009-12-14 o 13:51
olika128 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-10, 18:50   #6
sunapee
Zadomowienie
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 1 283
GG do sunapee
Dot.: Rejestracja w Polsce slubu zza granicy z obcokrajowce.

Cytat:
Napisane przez olika128 Pokaż wiadomość
No wlasnie jakis czas temu przebrnelam przez ogromna liczbe pieczatek, pozwolen itd zeby zawrzec zwiazek malzenski. A teraz mam maly problem, mieszkam z mezem w emiratach arabskich i na pewno w ciagu najblizszych 6 miesiecy nie zawitam do Polski. No i sie zaczynam martwic czy jest cos takiego jak obowiazkowy czas rejestracji zwiazku z cudzoziemcem. Nie moge tego zrobic przez amasade w Abu Dhabi bo slub wzielismy w Stambule. Czy kots mial moze podobne doswiadczenia?

ale Ci zazdroszcze .Wydaje mi sie,ze nie ma czegos takiego jak obowiazkowy czas rejestracji.Ja jestem mezatka juz 1,5 roku i dopiero w kwietniu mam zamiar zarejestrowac slub w Polsce.Wydaje mi sie,ze nie maja prawa odmowic,no bo co jak ktos nie mial mozliwosci przyjazdu do PL??
__________________
03.29---60

Edytowane przez sunapee
Czas edycji: 2007-01-11 o 05:17
sunapee jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-11, 00:33   #7
aniahoneybunny1982
Raczkowanie
 
Avatar aniahoneybunny1982
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: USA
Wiadomości: 471
Dot.: Rejestracja w Polsce slubu zza granicy z obcokrajowce.

Cytat:
Napisane przez sunapee Pokaż wiadomość
ale Ci zazdroszcze .Wydaje mi sie,ze nie ma czegos takiego jak obowiazkowy czas rejestracji.Ja jestem mezatku juz 1,5 roku i dopiero w kwietniu mam zamiar zarejestrowac slub w Polsce.Wydaje mi sie,ze nie maja prawa odmowic,no bo co jak ktos nie mial mozliwosci przyjazdu do PL??
niekoniecznie musisz byc w Polsce.mozna to zrobic przez polski konsulat w danym kraju.
__________________
bcbg
aniahoneybunny1982 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-11, 23:48   #8
Triskell
Przyczajenie
 
Avatar Triskell
 
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Washington State, USA
Wiadomości: 26
Dot.: Rejestracja w Polsce slubu zza granicy z obcokrajowce.

Ja zarejestrowałam ślub w polskim USC dopiero w grudniu, po 3 latach od zawarcia małżeństwa, bo dopiero teraz było mi to potrzebne (do nowego paszportu). Miałam ze sobą amerykański akt ślubu i tłumaczenie tegoż przez tłumacza przysięgłego w Polsce. Urzędniczka najpierw nie chciała mi go przyjąć, twierdząc, że akt jest skrócony (tylko taki dostałam), że powinny być na nim np. imiona rodziców męża, itp. W końcu powiedziała mi, żebym przyszła następnego dnia, bo musi to przedyskutować z szefową. Następnego dnia czekały już na mnie 3 kopie polskiego aktu ślubu i nikt już problemów nie robił. Zapłaciłam chyba z 45 zł (+ wczesniej 80 zł za tłumaczenie).

Powodzenia!
Triskell jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-14, 15:00   #9
doris2283
Przyczajenie
 
Avatar doris2283
 
Zarejestrowany: 2006-07
Lokalizacja: Kafejka
Wiadomości: 10
GG do doris2283
Dot.: Rejestracja w Polsce slubu zza granicy z obcokrajowce.

Jest niestety troche z tym roboty bo najpierw trzeba przetlumaczyc na Polski akt zawarcia zwiazku malzenskiego,pozniej zlozyc podanie w USC o wpis do ksiegi wieczystej.Wtedy mozna sie starac o nowy paszport i dowod (z nowym nazwiskiem),gdyz do podania o nowy dowod osobisty trzeba dolaczyc akt zawarcia malzenstwa w jezyku polskim.Pani w USC mowila mi ze nie trzeba sie tak z tym spieszyc no ze chyba bardzo potrzebny jest mi paszport z nowym nazwiskiem(tak bynajmniej bylo w moim przypadku).
Pozdrawiam
doris2283 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-14, 15:26   #10
makarena27
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: z Anglii
Wiadomości: 48
Dot.: Rejestracja w Polsce slubu zza granicy z obcokrajowce.

Hej>Ja więłam ślub w Anglii z Niemcem. Nie zarejsetrowałam sie w Polsce bo Pani w moim miasteczku(w Polsce)nie miała takiego przypadku i potrzebowała czasu. Ja tego czasu nie miałam, w ogóle sie tym nie przejmuje. Ty tez sie nie przejmuj.pa
makarena27 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-14, 15:46   #11
Engelchen
Raczkowanie
 
Avatar Engelchen
 
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 489
Dot.: Rejestracja w Polsce slubu zza granicy z obcokrajowce.

dziewczyny a moze wiecie czy trzeba zmieniac dokumenty jezeli przyjmuje nazwisko meza? chodzi o paszport, jest wazny jeszcze 3 lata i nie wiem czy musze go zmieniac.
dzieki za wszelkie odpowiedzi, mam nadzieje ze nie zasmiecam watku bo to w sumie bardzo pokrewny temat.
pozdrawiam
Engelchen jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-15, 02:51   #12
Renatacr
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Kostaryka
Wiadomości: 153
Dot.: Rejestracja w Polsce slubu zza granicy z obcokrajowce.

Dziewczyny,
serdeczne dzieki za odpowiedzi. Bardzo przydatne. Mam teraz u siebie rodzicow na wakacjach z okazji mojego slubu. Wracaja do Polski na poczatku marca i wtedy tez zarejestruja w moim imieniu zmiane mojego stanu cywilnego.
Jeszcze raz dzieki,

R
__________________
Moje szczescie
B R U N O - 10 stycznia 2009 !

Renatacr jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-03, 15:08   #13
procthor
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2013-05
Wiadomości: 1
Dot.: Rejestracja w Polsce slubu zza granicy z obcokrajowce.

Trochę o ślubie z obcokrajowcem - http://www.wlasnieon.pl/jak_wziac_sl...emcem,d16.html .
procthor jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Wyłączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:37.