Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-12-24, 00:07   #1
miss_van
Przyczajenie
 
Avatar miss_van
 
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Toruń
Wiadomości: 12
Question Piekarnik gazowy

Witam dziewczęta,
mam nadzieję, że nie powtarzam tematu...

Chodzi mi o to czy któraś z was piecze cista w piekarniku gazowym. Ja miałam w moim dwa podejścia: raz piekłam ciasteczka, a teraz wczoraj pierniczki. I jestem załamana, temperatury nie mogę wyregulować, a co najgorsze to on strasznie przypala, w tych elektrycznych jest taka fajna opcja, że nawiew powietrza jest z każdej strony i wszystko się piecze równomiernie, no a w gazowym niestety... same rozumiecie...
w związku z tym mam prośbę: jeżeli któraś z was ma właśnie piekarnik gazowy to proszę napiszcie mi jak pieczecie w nich ciasta (czy wogóle jest sens??), czy jest jakiś sposób by on nie przypiekał...
z góry wielkie dzięki za zainteresowanie
pozdrawiam
miss_van jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-24, 06:00   #2
lullaby22
Zakorzenienie
 
Avatar lullaby22
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: DRUGA PÓŁKULA
Wiadomości: 8 408
Dot.: Piekarnik gazowy

Ja piekę tylko w gazowym (choć i elektryczny posiadam) i ciasta mi wychodzą.
Jeśli się przypala, to albo dajesz za wysoką temp. albo za nisko wkładasz blachę. Poza tym dobrym sposobem na uniknięcie zbyt przypiecznonego wierzchu jest przykrycie go folią alumoniową.
Jeszcze tu byl podobny temat

http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ight=piekarnik
lullaby22 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-26, 20:40   #3
paulinka_wawa
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 72
Dot.: Piekarnik gazowy

Ja też niestety mam gazowy, ale właśnie planuję wymianę bo mnie wykańcza aczkolwiek są na niego sposoby. Najlepszy to chyba uzbroić się w cierpliwość i piec wszystko dłużej, ale za to w niższej temperaturze. Po prostu regulacja temperatury w gazowym jest prawie niemożliwa, więc albo musisz utrzymać w miarę niską temp. ok. 150-180 stopni albo wszystko się spali.
Moja koleżanka np. wstawia na sam dól keksówki z wodą co teoretycznie trochę zapobiega paleniu, ale jak temperatura się rozszaleje to też niewiele pomaga. Czasem trochę pomaga wysunięcie szuflady spod piekarnika (o ile takową masz), to też troszkę ochładza całość. Moim zdaniem najlepsza jest opcja pierwsza (wypróbowałam osobiście) ma niestety tę wadę że wszystko się piecze o wiele dłużej.
paulinka_wawa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-26, 20:54   #4
lullaby22
Zakorzenienie
 
Avatar lullaby22
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: DRUGA PÓŁKULA
Wiadomości: 8 408
Dot.: Piekarnik gazowy

Ej dziewczyny demonizujecie
Mimo posiadania elektrycznego, wolę piec w gazowym; wszystko wychodzi świetnie
lullaby22 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-27, 13:15   #5
paulinka_wawa
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 72
Dot.: Piekarnik gazowy

Może masz jakiś superfajny gazowy mój niestety jest zupełnie niefajny. Zastanawiałam się czy nie wymienić na gazowy ale nowszej generacji, tyle że szczerze mówiąc tak mi już zbrzydł że bym się bała.
paulinka_wawa jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:02.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra