![]() |
#31 |
BAN stały
|
Dot.: Zanim pojdziesz do stylistki..VADEMECUM
A kto Ci to sprawdzi?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
Podciagam w gore
![]() ![]() ![]() Ale co powiecie na to? Ostatnio robilam pazurki dziewczynie, straszna wiecipieta, krecila sie jakby miala owsiki i na dodatek miala takie niespodziewane zrywy jak jej np. noga scierpla czy cus ![]() ![]() ![]() ops watek juz chyba nawet jest przyklejony, nie trza go podciagac ![]()
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Z pewną dozą niesmiałości ....
![]() --> Zanim umówicie się na spotkanie zapytajcie stylistki czy udziela Wam gwarancji na te pazurki i na jaki okres czasu. Okres do 3 dni uważam za sprawiedliwy. --> Każda stylistka powinna udzielić Wam informacji na temat dbania o już przedłużone pazurki. --> Obgryzione paznokcie przedłużamy tak samo jak nieobgryzione. Stylistka, która nie chce podjąć się stylizacji "ogryzków" - nie jest warta uwagi. ![]() Chyba narazie wsio ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
zgadzam się
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
dziewczyny dziękuję za super wątek, bo dojrzewam do zrobienia sobie paznokci. Dzięki Wam wiem na co mam zwrócić uwagę idąc do salonu.
![]() |
#36 |
BAN stały
|
Dzięki Mona
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
podnosze do góry super wątek!!
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
BAN stały
|
Dodam jeszcze parę słów bo kilka dziewczyn napisało do mnie ostatnio z pewnymi wątpliwościami...
Madzia pisze,że stylistka zrobiła jej paznokcie różnej długości.... NIe trzeba być znawcą dziedziny stylizacji paznokci by wiedzieć, że paznokcie zdecydowanie powinny być równe ![]() To samo tyczy sie kształtu - nie ma mozliwosci by część paznokci była opiłowana w kwadrat a część w dowolne falki, migdałki,pseudomigdałki.. .. Swiadczy to o nieudolności stylistki i kropka!Zadne tłumaczenia nic tu nie pomogą ![]() Ktoś inny pisze,że paznokcie na całej długości są jednakowo grube... Jest to błąd stricte techniczny! Po to uczymy się modelowac ładną krzywą C by paznokieć był bardziej wytrzymały a także zbliżony kształtem do naturalnego! Płaskie kotlety wyglądają naprawde apetycznie jedynie na talerzu.... ![]() W kwestii frencha... Spotykam się ostatnio bardzo często z praktyką malowania frencha lakierem i pokrywania go żelem... ![]() De facto jest to błąd techniczny gdyż tego typu powierzchni pokrywać glossem nie nalezy. Ale jesli zel trzyma się ładnie - to pal licho z tym aspektem! Sek w tym,że jest to koszmarne pójscie na łatwiznę i jeden z elementów oszczędzania na materiałach . Myslę ,że zadna szanująca się stylistka nie malowałaby frencha lakierem a poświęciła jednak te 20 minut na wymodelowanie ładnej końcówki i smile line. I własnie jeszcze w kwestii linii uśmiechu - raz zdarzyło mi się robić pazurki klientce, gdy zazyczyła sobie ją całkowicie prostą tzn. usmiech taki jak ten - ![]() Na szczęscie byłk to pierwszy i ostatni raz, pozniej sama stwierdziła ,ze wygląda to brzydko. Oczywiscie o gustach się nie dyskutuje, komuś taki 'usmiech' może się podobać...jednak zadaniem stylistki jest zrobić linię jak najbardziej imitującą naturalna. A więc lekko wygięta po łuku!! Więc jesli stylistka sama z siebie ( Tu pisze do Gosi ![]() Uffff to chyba tyle ![]() Aha!! Cena żelków i akrylków w większosci przypadków jest porównywalna ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
super watek
![]() ja dodam jeszcze z wlasnego doswiadczenia ze przy zelu kciuki robimy na koncu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Top ja jeszcze od siebie- jezeli juz znalazłyście dobra stylistke, której możecie zaufac, nie zadawajcie co 15 sekund pytania "A po co to?" "A dlaczego?". "A to tak juz będzie?"
Moze jestem brutalna, ale u mnie szkolenie kosztuje 600zł i jezeli ktos chce uzyskac na te wszystkie pytania odpowiedzi, to zapraszam ![]() W rakcie zabiegu skoncentrujmy sie na rodzaju zdobienia, długości paznokci itp... Czyli na tym co przyjemne ![]()
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
to co wtedy odpowiadasz Albertynko? jak sobie radzic z takimi pytaniami? ( mysle o ewidentnie podpytujących)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
BAN stały
|
Cytat:
Buahahahahaha ![]() Cudne ![]() Nie pomyslalam o tym do tej pory... W sumie ja zawsze udzielam względnie wyczerpującej odpowiedzi...Ze np teraz primer kwasowy po to, bezkwasowy po to, żel bazowy itp.... ![]() Hmmm no sama nie wiem ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Wtajemniczenie
|
Może udzielanie ustnego, darmowego kursu nie wchodzi w zakres usługi, ale powiem Wam, że kiedy pierwszy raz poszłam do stylistki i usiłowałam się dowiedzieć dlaczego "ta biała końcówka frencha zaczyna się tak wcześnie" i czy pazurki nie mogłyby być "bardziej płaskie i cienkie", nie usatysfakcjonowała mnie odpowiedź: "przecież paznokieć zrasta i zaraz byłoby widać twoją linię uśmiechu. Nie, nie mogą, trzeba wzmocnić linię stresu, musi być krzywa C."
![]() ![]() ![]() Rozumiem Albertynę, to nie szkolenie tylko usługa zdobienia/przedłużania paznokci ![]()
![]() |
#45 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Wtajemniczenie
|
Ale ja wtedy byłam pazurkową dziewicą i nie miałam pojęcia co to jest "linia uśmiechu", "linia stresu" czy "krzywa C"
![]() Lepiej gdyby dodała, że zbyt płaskie będą nietrwałe a w razie złamania (odłamania) mogą być wręcz niebezpieczne...
![]() |
#47 |
BAN stały
|
No to wtedy trzeba było zapytać o co biega!
![]() Ja wolę posługiwać się takimi terminami bo wtedy widać ,że jestem zorientowana w temacie a nie wymyslam sobie jakieś własne cuda-wianki i snuję autorskie teorie ![]() Choć jak sie czasem rozpędze z polimeryzacją to dziewczyny krzyczą ,że mam przestać i zacząć mowić po ludzku ![]() ![]() Edytowane przez frauhelga Czas edycji: 2010-02-19 o 15:52 |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Zresztą właśnie po przeczytaniu twojej wypowiedzi, w której w podobny sposób się "rozpędziłaś" stwierdziłam, że poszukam innych twoich postów i najpierw uśmiałam się do łez czytając twoje ironiczne odpowiedzi a potem zachwyciłam się pazurkowym wątkiem ![]()
![]() |
![]() |
#49 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() edit: ( zapomniałam) Jeszcze dodam, ze jak robie kolezanka pazurki to zawsze sie nabijaja z tego co mowie, chodzi oczywiscie o jezyk uzywany przez stylistki. Az mi głupio czasami, ale na szkoleniu cały czas mi powtarzała, ze powinnam tylko uzywac takiego słownictwa, bo wtedy klientki wiedza, ze oddały sie w rece odpowiedniej osobie. Choc oczywiscie to o niczym nie swiadczy jesli nie posiada sie odpowiednich umiejetnosci. Jeszcze dodam, zeby klientki nie probowały stylistka pokazac, ze one wiedza lepiej( bo zazwyczaj nie wiedza) - mam taka kolezanke ktora np. wyjmuje reke z lampy zanim ja jej powiem, bo twierdzi ze juz wystarczy. Jak opracowuje jej tipsa to sie denerwuje i mowi, ze po cholere go tak pieszcze i zabiera i daje nastepnego. Dobrze, ze to kolezanka. Przynajmniej moge ja powyzywac troszke ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
BAN stały
|
Też uwielbiam czytać wieczorami moje ironiczne wypowiedzi
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zadomowienie
|
Ale chyba nie wszystkie jednego wiczoru??? Chyba by Ci go zabrakło
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zazwyczaj wszystko tłumaczę, w jak najmniej przyswajalny sposób ![]() ![]() A najlepiej jak ktoś się pyta po kolei co i jak, a na sam koniec podsumowuje "To w sumie proste! Widziałam jak się torobi, wygląda na banał. Kupię sobie żele i sama sobie takie zrobię" ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#53 |
Zadomowienie
|
Tak jak kolezanka powiedziałam, ze wybieram sie na kurs to bezwyjatkow było: " No to fajnie. w sumie to takie proste" albo lepiej: " Nie szkoda Ci kasy? Lepiej kup tylko produkty i sobie rob, bo ktos tam tak zrobił"
Dobra bez zasmiecania juz. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Tia.. dokładnie, na takie "węszące" pytania udzielam wyczerpujacej wypowiedzi kompletnie nie zrozumiałej dla lakia, np "To jest acid primer, nakładam go w celu zwiekszenia adhezji masy akrylowej do płytki paznokcia i w celu zapobiegnięcia liftowania sie z czasem masy" :-P
Sądze, że są trafne pytania i uwagi dotyczace kształtu, wzoru, czy koloru, ale moja technika pracy, niech pozostanie moja. Moje stałe klientki juz mnie znaja i wiedza- na poczatku wspólnie wybieramy zdobionko i długośc paznokcia, ewentualnie metode- zel, akryl, potem gadamy o wszystkim i o niczym- czyli faceci, psy, praca, pogoda, nauka. Gdy ja skończe wypiłowywac pierwszą dłoń, ona zaczyna ją ogladac, a ja piłuje druga, gdy ma uwagi, poprawiam, gdy nie- nabłyszczam. To samo z drugą. Sadze, że znalazłam złoty środek- wszystko o czym może zadecydowac klientka- decyduje ona- pracą, czyli strona techniczna- zajmuje sie ja. ![]()
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
hehhe, swietna ta odpowiedź
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A w kwestii tytułu wątku... "Zanim pojdziesz do stylistki...rusz głową" ![]() Opowiem Wam dzisiejszą historyjke ![]() W niedziele o godzinie..uwaga uwaga 7:37 ![]() ![]() ![]() Sms od osoby o imieniu ,powiedzmy "Zosia" - mam ją zapisaną w telefonie choć żywcem nie kojarze kto to ![]() No to bach, przecieram oczy, siegam machinalnie po kalendarz i odpisuję - " wtorek, 18 30, do zobaczenia". Idę spac dalej ![]() Dzis o 18 30 zasiadam w Atelier i czekam ![]() 18 40 - nic 18 50 nic. No to piszę sms - " Hej , byłysmy umówione dzis na 18 30...." Dostaję odpowiedz - "Tak" ![]() NIeco zbita z tropu stwierdzam ,ze najwyrazniej biorytm dzis niekorzystny i naleję sobie wodę do wanny. ![]() Po 3 minutach przychodzi sms " Bedziesz u nas?" ![]() Hehe generalnie stan mojego skofundowania osiągnął apogeum ![]() Odpisuję jednak twardo " Ze co proszę?" No i dzwoni telefon - " Czy będę dzis w / tu nazwa miejscowości pod Krakowem/ bo przecież się umawiałyśmy ? " Powoli zbieram szczękę z podłogi i zaczynam tlumaczyć ,ze ja niestety nie dojeżdzam .... Na to slyszę,że przecież byłam "u nich" tydzień temu..... ![]() Hehe tu generalnie opadły mi ręce. Pani powiedziala "aaa to jakaś pomyłka" i poszła w ****u ![]() Tak wiec drogie Panie - apeluję ![]() Do jasnej ciasnej, pamiętajcie z kim i gdzie sie umawiacie, OK? ![]() Mnie to tam rybka, ale przed świętami ruch jest straszny i niejedna dziewczyna chętnie by w to okienko wtorkowe wskoczyła... No , to tyle z bajkopisarstwa na dziś ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
buhahahhaa
![]() git historyjka ![]() brawa dla tej dziewczyny, bo uśmiałam się do łez (zwłaszcza wyobrażając sobie minę Pauli po odbieraniu taki SMSów ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Wtajemniczenie
|
swietne
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
szkoda gadac
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zadomowienie
|
Dobre
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:59.