Tlenek cynku i tlenek tytanu w kosmetyce - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Biochemia kosmetyczna

Notka

Biochemia kosmetyczna Analiza działania składników kosmetyków, ich skuteczności i wpływu na zdrowie. Również informacje na temat filtrów przeciwsłonecznych oraz kuracji kwasami.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2003-09-23, 15:39   #1
aniunia8455
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2003-09
Wiadomości: 1

Tlenek cynku i tlenek tytanu w kosmetyce


Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat : tlenek cynku i tlenek tytanu w kosmetyce.
Wszędzie szukałam, w bibliotekach, na necie w księgarniach i nic...Więc jesteście dla mnie ostatnią nadzieję !!!! Proszę pomóżcie !!!

Ania (windi@wp.pl)
aniunia8455 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2003-09-23, 16:05   #2
AgaZ
Przyjaciółka Wizaz.pl
 
Avatar AgaZ
 
Zarejestrowany: 2001-10
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 7 656
Re: Bardzo proszę o odpowiedź !

Droga Aniu ja niestety nie potrafię Ci pomóc. Ale napisz do Pani Basi Kwiatkowskiej na maila basia.kwiatkowska@wizaz.p l

Basia jak tylko znajdzie chwilkę to na pewno Ci pomoże.

Serdecznie pozdrawiam

AgaZ
__________________
Kochane Wizażanki,
bardzo Was proszę piszcie w sprawie wszystkich zgłoszeń i problemów do Aniołka Tasmańskiego. Aniołek jest THE BEST. Ja już nie pracuję w wizażu od czerwca 2014. Bardzo mi przykro, ale już nie mogę odpowiadać na Wasze prośby
AgaZ jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2003-09-24, 10:55   #3
lola^
Raczkowanie
 
Avatar lola^
 
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: Opole/Wrocław
Wiadomości: 255
Re: Bardzo proszę o odpowiedź !

W tym artykule http://www.wizaz.pl/basia_opalanie_cz7_filtry.php
te substancje sa wspomniane, bo to są filtry chroniące przed UVA. W tabelece jest zawarty tlnek cynku i dwutlenek tytanu. Przeczytaj sobie, może to ci w czymś pomoże

lola^ jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2003-09-24, 11:04   #4
Justy
Zakorzenienie
 
Avatar Justy
 
Zarejestrowany: 2002-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 762
Re: Bardzo proszę o odpowiedź !

tlenek cynku i dwutlenek tytanu są stosowane głównie jako filtry przeciwsłoneczne i jako pigmenty,np. zajrzyj do składu pudru czy podkładu; o filtrach poczytasz w artykułach z działu słońce i opalanie (filtry mikronizowane, niemikronizowane, spektrum ocheony przecw UV) po więcej danych wyślij maila do Basi

"titanium dioxide. Inert earth mineral used as a thickening, whitening, lubricating, and sunscreen ingredient in cosmetics. It protects skin from UVA and UVB radiation and is considered to have no risk of skin irritation (Sources: www.photodermatology.com/sunprotection.htm; and Skin Therapy Letter, 1997, volume 2, number 5). See UVA." źródło:
http://www.paulaschoice.com/learn/di....asp?TYPE=MAIN
Justy jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2003-09-24, 11:31   #5
diorek
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2003-09
Wiadomości: 296
Re: Bardzo proszę o odpowiedź !

Dwutlenek tytanu TiO2 - i tlenek cynku są to filtry fizyczne tzn. związki nieprzepuszczające promieni ultrafioletowych - one działaja jak mikrolustra .
filtr fizyczny - nieprzepuszczający
filtr chemiczny - absorbujący
diorek jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-16, 11:20   #6
barylator
Przyczajenie
 
Avatar barylator
 
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 14
Dot.: Tlenek cynku i tlenek tytanu w kosmetyce

Cynk
Cynk praktycznie jako pierwszy z minerałów znalazł zastosowanie w preparatach dermatologicznych i kosmetycznych. Jego działanie lecznicze odkryto już w czasach starożytnych. Jest to związek uczestniczący w syntezie ponad 200 enzymów. Żaden inny mikroelement nie wpływa na tak wiele procesów zachodzących w organizmie. Cynk uczestniczy w produkcji wielu hormonów, m.in. insuliny, testosteronu, tyroksyny. Od niego zależy prawidłowa budowa białek, a więc także nowo powstających komórek. Wpływa on na metabolizm kolagenu, odpowiada za wzrost włosów, paznokci, regenerację tkanek, wzmacnia układ odpornościowy. Cynk jest także silnym antyoksydantem. Uczestniczy w wytwarzaniu prostaglandyn regulujących m.in. funkcje wydzielnicze skóry, a zatem jest także odpowiedzialny za ilość wytwarzanego sebum.
Preparaty z cynkiem ułatwiają oczyszczanie skóry z nagromadzonego sebum, przywracają jej naturalne pH, ściągają nadmiernie rozszerzone pory, łagodzą stany zapalne, zmniejszają skłonność skóry do powstawania zaskórników. Związki cynku stosuje się przede wszystkim w przypadku trądziku i łysienia plackowatego. Tlenek cynku jest również używany w farmacji jako składnik zasypek, maści i past. Jest on podstawowym składnikiem maści cynkowej, popularnego specyfiku stosowanego jako skuteczny środek w przypadku drobnych uszkodzeń skóry, oparzeń, trądziku młodzieńczego. Tlenek cynku jest także składnikiem kremów i maseczek kosmetycznych o działaniu przeciwzapalnym, ściągającym, przeciwtrądzikowym. Cynk występuje m.in. w kłączach pięciornika oraz w liściach i korzeniach prawoślazu.


"tlenek cynku zastosowanie w kosmetyce" .. niepamietam nazwiska autora artykułu
__________________
Femme
barylator jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-16, 15:48   #7
Sebillia
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 11
titanium dioxide

Z gory przepraszam, poniewaz jestem swiadoma, ze problem ten byl juz z kazdej strony wielokrotnie walkowany, ale jednak wroce do jednego z aspektow (po prostu trudno przebic sie przez morze postow na ten temat, szczegolnie jesli chodzi o cos bardziej szczegolowego)

Moje pytanie dotyczy filtru Avobenzone - tyle naczytalam sie o jego lichej stabilnosci w polaczeniu z wiekszoscia kosmetykow obecnego rynku, ale od poczatku nurtuje mnie pytanie: skoro Avobenzone jest m.in. destabilizowany przez
dwutlenek tytanu (Titanium dioxide) i tlenek cynku (Zinc oxide), dlaczego w skladzie np. "Vichy, Capital Soleil Fluide (Ecran Ultra-Fluide) SPF60" znajduje sie titanium dioxide? Wnioskuje, ze nie ma on w tym okreslonym polaczeniu skladnikow negatywnego wplywu na dzialanie filtra, zreszta oba te tlenki tez powinny odbijac slonce...

I czy ich zawartosc w np. fluidach ma wlasnie zastosowanie jako owe "lusterko",
czy robia one tam cos innego?

I jeszcze ostatnia rzecz: czy na naszym rynku Avene (i lepki Klorane) to jedyna firma posiadajaca kremy anty-UV bez parsolu? Bo nawet Bioderma, mimo ze zawiera
Tinosorby S i M, ma przeciez w skladzie avobenzone Po co jest od dodawany skoro sa juz inne filtry? Nie wystarczy zwiekszyc ich stezenia? Skutecznosc Tinosorbow jest nizsza? Jaki jest powod stosowania na taka skale filtru, ktory tak latwo staje sie nieskuteczny? Wydawalo mi sie, ze jesli chodziloby o patenty, i Tinosorby nalezalyby tylko do Avene, to nie powinno ich byc wcale w skladzie innych kosmetykow...

Doprawdy, nie rozumiem dlaczego firmy kosmetyczne nie zrobia z tym nic. Szczegolnie dlatego, ze to glownie kobiety, ktore sie maluja, kupuja filtry...

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Edytowane przez Sebillia
Czas edycji: 2010-03-16 o 21:02
Sebillia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-17, 18:10   #8
201608040942
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2003-08
Wiadomości: 9 979
Dot.: titanium dioxide

Jak zauwazylas sa to te dwa tlenki sa filtrami i dlatego sie je umieszcza w kremach z filtrami.

A Parsol nie jest latwo destabilizowany, poza tym w Vichy jest on stabilizowany, wiec jesli sie cos w trakcie uzywanie zdestabilizuje to nie calkiem. On przez dluzszy czas zachowuje swoje wlasciwosci. a dodaje sie go do skladu z tego samego powodu co i inne filtry, zeby krem miel skuteczna ochrone. Im wiecej filtrtow tym wieksza ochorne mozna uzyskac. A nie mozna zwiekszyc stezenie innych filtrow bo moze sa drozsze i krem byly by wtedy drozszy, co spowodowalo by jego slaba sprzedawalnosc, albo tez sa okreslone normy ile porcent moze byc danego filtra w takim produkcie. kazdy filtr ma inne sprktrum filtrowania, wiec jak sie tak zbierze kilka filtrow w jednym produkcie to chroni on lepiej niz krem co my tylko np 2 filtry. jego spektrum ochrony jest mniejsze niz tego produkty gdzie jest wiecej filtrow. proste
201608040942 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-19, 19:18   #9
Sebillia
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 11
Dot.: Tlenek cynku i tlenek tytanu w kosmetyce

Dziekuje za odpowiedz i... za przesuniecie watku Od razu jasniej.
Sebillia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-20, 00:01   #10
Hexxana
Zakorzenienie
 
Avatar Hexxana
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: UK
Wiadomości: 12 057
Wpisy w blogu: 20
GG do Hexxana Wyślij wiadomość przez MSN do Hexxana
Dot.: Tlenek cynku i tlenek tytanu w kosmetyce

Cytat:
Napisane przez Sebillia Pokaż wiadomość
Dziekuje za odpowiedz i... za przesuniecie watku Od razu jasniej.

Milego buszowania na BK
__________________
Hexxana jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:23.