Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2007-06-16, 18:22   #1
alinab
Zadomowienie
 
Zarejestrowany: 2002-09
Lokalizacja: Gdańsk
Wiadomości: 1 271
Formy silikonowe do ciast

Witam Was
Moje pytanie dotyczy form silikonowych do ciast. Właśnie kupiłam jedną do pieczenia tarty i mam lekkie opory przed jej użyciem... Czy używacie takich foremek? Jak się sprawdzają? Pozdrawiam
alinab jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-16, 20:22   #2
zizou
Zakorzenienie
 
Avatar zizou
 
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: dzikie południe
Wiadomości: 13 683
Wpisy w blogu: 8
Dot.: Formy silikonowe do ciast

ja uzywam form silikonowych. tylko i wylacznie. nie uzywam juz tradycyjnych blaszek [poza ta do muffinek]. w uzytkowaniu sa proste, tak samo jak tradycyjne blachy. nie roztapiaja sie w piekarniku, latwo sie myja. bardzo wygodne w uzytkowaniu [nie trzeba ich wykaldac papierem, wysypywac bulka tarta; nic do nich nie przywiera].
__________________
Przemoknięte serca miast
I tylko ty i ja szczęśliwi tym dniem
Bo choć zapomniał o nas świat
Mokrzy od stóp do głow nie tracimy nadziei
zizou jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-17, 00:06   #3
alinab
Zadomowienie
 
Zarejestrowany: 2002-09
Lokalizacja: Gdańsk
Wiadomości: 1 271
Dot.: Formy silikonowe do ciast

zizou a czy smarujesz je tłuszczem zanim przełozysz ciasto?
alinab jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-17, 08:47   #4
zizou
Zakorzenienie
 
Avatar zizou
 
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: dzikie południe
Wiadomości: 13 683
Wpisy w blogu: 8
Dot.: Formy silikonowe do ciast

jak mi sie przypomni to przetre maslem ale czesciej mi sie nie przypomina wiec ich nie smaruje. ja mam silikony z tupperware
__________________
Przemoknięte serca miast
I tylko ty i ja szczęśliwi tym dniem
Bo choć zapomniał o nas świat
Mokrzy od stóp do głow nie tracimy nadziei
zizou jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-27, 16:20   #5
veaka24
Raczkowanie
 
Avatar veaka24
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 71
Dot.: Formy silikonowe do ciast

Wyciągam wątek, ponieważ zastanawiam się nad kupnem takiej formy, ale tych opinii cosik mało.. Może któraś z Was ma taką i możecie polecić?
veaka24 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-28, 11:16   #6
mojito
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 277
Dot.: Formy silikonowe do ciast

Moja kumpela wygrala ostatnio taka formke do baby w konkursie kulinarnym na stronce mojeciasto i powiem Wam, ze jest zachwycona! mowi, ze nie przywiera, latwo sie ja czysci, latwo sie przechowuje. ja bym chciala taka forme ale do babeczek, albo jakas z wzorkiem. orientujecie sie w ogole ile one mniej wiecej kosztuja?
mojito jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-29, 09:32   #7
szonja
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 523
Dot.: Formy silikonowe do ciast

Cena tych lepszych foremek wacha się między 60-70 złotych, ale warto zaiwestować i pozbyć się starych rdzewiejących się blach. Moim skromnym zdaniem takie formy to rewelacja w kuchni.
szonja jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-02, 14:50   #8
veaka24
Raczkowanie
 
Avatar veaka24
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 71
Dot.: Formy silikonowe do ciast

Może jeszcze ktoś coś durzuci?
veaka24 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-04, 11:59   #9
szonja
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 523
Dot.: Formy silikonowe do ciast

Ja mogę jeszcze dodać, że widziałam je w sklepiku oetkera i jest tam w czym wybierać.
szonja jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-16, 11:20   #10
hihi
Zakorzenienie
 
Avatar hihi
 
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 32 669
Smaczny profil hihi
Smaczne przepisy4
Dot.: Formy silikonowe do ciast

Cytat:
Napisane przez szonja Pokaż wiadomość
Ja mogę jeszcze dodać, że widziałam je w sklepiku oetkera i jest tam w czym wybierać.
Ja od jakiegoś roku zastanawiam sie nad taką silikonką i jak narazie to tylko jedno mnie hamuje - czy to się nie stopi przy tych 200st. w piekarniku? Wiem, wiem, że pytanie było i w ogóle, ale muszę mieć czarno na białym napisane, że sie nie stopi
__________________
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy.
hihi jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-11, 18:11   #11
NiColQa14
Wtajemniczenie
 
Avatar NiColQa14
 
Zarejestrowany: 2007-11
Lokalizacja: Wrocław.
Wiadomości: 2 136
Wpisy w blogu: 1
GG do NiColQa14
Dot.: Formy silikonowe do ciast

Nie
Nie stopi się. Nic się z ttym nie dzieje. Ani tak bardzo z zewnątrz się nie nagrzewa jak przy normalnej blaszce. Ja też nie wysmarowuję margaryną... No bo czy wysmaruję czy nie... Na to samo mi wychodzi
Pozdrawiam
__________________
05.06.2015
NiColQa14 jest teraz online   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-05, 11:24   #12
RudaAB
Zadomowienie
 
Avatar RudaAB
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Chrzanów
Wiadomości: 1 781
Smaczny profil RudaAB
Smaczne przepisy4
GG do RudaAB
Dot.: Formy silikonowe do ciast

Kupilam foremki silikonowe do pieczenia chleba, ale nie jestem zadowolona
W celu porównania wypieku upiekłam chleb na zakwasie jednakowo w metalowej z IKEA i silikonowej. Efekt na obrazku. Wyrastał identycznie, piekł się równocześnie. Może coś robię nie tak? może silikon inaczej przewodzi ciepło?

__________________

RudaAB jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-07, 12:00   #13
asiulkaa
Zakorzenienie
 
Avatar asiulkaa
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 3 896
Smaczny profil asiulkaa
Smaczne przepisy16
Send a message via Skype™ to asiulkaa
Dot.: Formy silikonowe do ciast

Mam takie formy i bardzo sobie je chwalę. Nie wymagają żednego smarowania, no i są wygodne w przechowywaniu (forma na babkę nie zajmuje tyle miejsca.

RudaAB w sumie to chleb w przekroju z tych dwóch form wygląd identycznie , tak jakbyś do formy sylikonowej nalała mniej ciasta.
__________________
asia
asiulkaa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-26, 12:46   #14
Kucharka2013
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
Dot.: Formy silikonowe do ciast

A jakiej firmy najlepiej kupić takie foremki, czy one podczas pieczenia się nie stopią
Kucharka2013 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-27, 12:42   #15
adrijah
Zakorzenienie
 
Avatar adrijah
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice / Warszawa
Wiadomości: 5 246
Dot.: Formy silikonowe do ciast

Nic się nie stopi, one są dostosowane do pieczenia w ponad 200°C i mrożenia, więc nie ma się o co martwić. Moim zdaniem nie warto inwestować w drogie foremki znanych firm, bo te tanie też się sprawdzają. Ja np. ostatnio kupuję foremki z gazetką alepychota, tam są tylko silikonowe produkty, kosztują prawie 17zł i moim zdaniem nie warto więcej inwestować. Jedynie przy keksówkach warto zwrócić uwagę na to, żeby foremka miała wzmocnienia po bokach, bo bez tego się wybrzuszają
adrijah jest teraz online   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 17:13   #16
hanna_f
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2011-08
Wiadomości: 1 671
Dot.: Formy silikonowe do ciast

Zgadzam się adrijah, nie ma co kierować się jakąś konkretną marką. Ja mam foremki na muffinki z Pepco i nie mam do nich żadnych zastrzeżeń. Z keksówki nie korzystałam, ale wg formę do tary warto mieć lepszą jakościową, żeby tara się nie przyklejała i żeby łatwo się ją wyjmowało. Miałam już kilka takich akcji, że upiekłam pyszną tartę i podczas wymowania bum, cała się połamała Teraz mam taką i sobie bardzo chwalę. Oddaje mi tartę bez walki.
hanna_f jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-29, 11:08   #17
kasztanka3
Zakorzenienie
 
Avatar kasztanka3
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 18 202
Dot.: Formy silikonowe do ciast

O tak, w formę do tarty i do muffinek zdecydowanie warto zainwestować
__________________
Wszyscy mają bloga, mam i ja:
Love, wining & dining

Nowe posty: Risotto z bobem
Cytrynowe muffinki z białą czekoladą
Kurczak curry w maśle orzechowym
Makaron z bobem i szynką dojrzewającą
Ekspresowa francuska margherita


kasztanka3 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-29, 11:44   #18
adrijah
Zakorzenienie
 
Avatar adrijah
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice / Warszawa
Wiadomości: 5 246
Dot.: Formy silikonowe do ciast

E tam, ja mam formę do muffin za 6,90, a do tarty za 9,90. Obie raz przetarłam olejem, przed pierwszym użyciem i od chyba 3 lat używam ich regularnie bez żadnego tłuszczu i bez problemu wyjmuję z nich wypieki

Tarta jest na kruchym cieście - z dużą ilością tłuszczu, które samo odchodzi od formy, więc jeśli się przykleja, to albo była za krótko pieczona albo była nierówna lub miała dziury i nadzienie przesiąkło i się przykleiło. Dobrze upieczona tarta nie przywiera nawet do metalowej foremki. Sama w to nie wierzyłam, ale sprawdziłam
adrijah jest teraz online   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-29, 13:01   #19
kasztanka3
Zakorzenienie
 
Avatar kasztanka3
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 18 202
Dot.: Formy silikonowe do ciast

Cytat:
Napisane przez adrijah Pokaż wiadomość
E tam, ja mam formę do muffin za 6,90, a do tarty za 9,90. Obie raz przetarłam olejem, przed pierwszym użyciem i od chyba 3 lat używam ich regularnie bez żadnego tłuszczu i bez problemu wyjmuję z nich wypieki

Tarta jest na kruchym cieście - z dużą ilością tłuszczu, które samo odchodzi od formy, więc jeśli się przykleja, to albo była za krótko pieczona albo była nierówna lub miała dziury i nadzienie przesiąkło i się przykleiło. Dobrze upieczona tarta nie przywiera nawet do metalowej foremki. Sama w to nie wierzyłam, ale sprawdziłam
Do nasmarowanej tłuszczem metalowej też nigdy mi się nie przykleiła
__________________
Wszyscy mają bloga, mam i ja:
Love, wining & dining

Nowe posty: Risotto z bobem
Cytrynowe muffinki z białą czekoladą
Kurczak curry w maśle orzechowym
Makaron z bobem i szynką dojrzewającą
Ekspresowa francuska margherita


kasztanka3 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-29, 14:44   #20
adrijah
Zakorzenienie
 
Avatar adrijah
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice / Warszawa
Wiadomości: 5 246
Dot.: Formy silikonowe do ciast

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Do nasmarowanej tłuszczem metalowej też nigdy mi się nie przykleiła
ja mówię o nieposmarowanej, bo samo ciasto ma już wystarczająco dużą ilość tłuszczu
adrijah jest teraz online   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-29, 14:45   #21
kasztanka3
Zakorzenienie
 
Avatar kasztanka3
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 18 202
Dot.: Formy silikonowe do ciast

Cytat:
Napisane przez adrijah Pokaż wiadomość
ja mówię o nieposmarowanej, bo samo ciasto ma już wystarczająco dużą ilość tłuszczu
Nigdy nie zaryzykowałam pieczenia w nieposmarowanej
__________________
Wszyscy mają bloga, mam i ja:
Love, wining & dining

Nowe posty: Risotto z bobem
Cytrynowe muffinki z białą czekoladą
Kurczak curry w maśle orzechowym
Makaron z bobem i szynką dojrzewającą
Ekspresowa francuska margherita


kasztanka3 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-29, 16:28   #22
adrijah
Zakorzenienie
 
Avatar adrijah
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice / Warszawa
Wiadomości: 5 246
Dot.: Formy silikonowe do ciast

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Nigdy nie zaryzykowałam pieczenia w nieposmarowanej
ja ostatnią tartę tak piekłam i odchodziła bez problemu z innymi ciastami już bym raczej nie ryzykowała
adrijah jest teraz online   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 08:48   #23
Doris1981
Zakorzenienie
 
Avatar Doris1981
 
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Stamtąd?
Wiadomości: 27 114
Wpisy w blogu: 1
Dot.: Formy silikonowe do ciast

Czy silikon (nabyłam kilka silikonowych form, ale raz mi wychodzi, raz nie) inaczej przewodzi ciepło? Jeżeli w przepisie jest np. 170 stopni i nie podane jaka forma (a można zakładać, że starego typu jeżeli jest mowa o smarowaniu blachy masłem), to dodać temperatury / odjąć? Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?
__________________
Poprzyjcie, bo sprawa słuszna:
https://www.facebook.com/MakeADreddSequel
Doris1981 jest teraz online   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 17:56   #24
adrijah
Zakorzenienie
 
Avatar adrijah
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice / Warszawa
Wiadomości: 5 246
Dot.: Formy silikonowe do ciast

ja nic nie zmieniam. Różnice wynikają z tego, że piekarniki się między sobą różnią, formy nie mają na to wpływu. Jest kilka ciast, które piekę regularnie, za każdym razem w innej foremce i zawsze się udają. Jedyne, co zmieniam, to czas pieczenia, jeśli zmieniam ilość ciasta albo forma jest wyższa i węższa itp
adrijah jest teraz online   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 18:38   #25
MaruKito
Przyczajenie
 
Avatar MaruKito
 
Zarejestrowany: 2013-08
Lokalizacja: Toruń
Wiadomości: 8
Dot.: Formy silikonowe do ciast

Mi się zawsze zdawało, że lepiej piec w normalnych blaszkach (zwłaszcza takich wypalonych) - bo ładniej się wypieka, no i metal sam się też nagrzewa i daje dodatkowe ciepło podczas pieczenia...
Spróbowałam raz upiec muffinki w tych silikonowych foremkach - wylały mi się, skapciały - i były okropne. A jak zawsze robię w zwykłej foremce na muffiny - są piękne ;p
Może się przekonam jeszcze, ale na razie wolę używać zwykłych. Albo może robię coś źle?....
__________________
MaruKito jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 18:59   #26
adrijah
Zakorzenienie
 
Avatar adrijah
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice / Warszawa
Wiadomości: 5 246
Dot.: Formy silikonowe do ciast

Przecież silikon się tak samo nagrzewa, jak te metalowe. Bez rękawic nie wyciągniesz nic z piekarnika rozgrzanego, bo się poparzysz niezależnie od tego, czy to szkło, metal czy silikon.
Pierwsze słyszę, żeby nieudane muffiny to była wina foremek tak samo mogą się wylać z metalowej foremki, zdarza się. Czasem to kwestia włączenia termoobiegu, którego nie powinno być, czasem innych ustawień piekarnika, a czasem samego przepisu
adrijah jest teraz online   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 08:53   #27
Doris1981
Zakorzenienie
 
Avatar Doris1981
 
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Stamtąd?
Wiadomości: 27 114
Wpisy w blogu: 1
Dot.: Formy silikonowe do ciast

Wczoraj przyszły silikonowe foremki do muffinek i od razu wypróbowałam. Super, ale korzystałam z przepisu, w którym wyraźnie zaznaczono, aby korzystać z takich właśnie foremek (bo przepis bez dodatku tłuszczu). Generalnie skoro ciasta wychodzą mi różnie, to chyba przerzucę się na robienie głównie muffinek.

Wczorajsza pizza w silikonowej, okrągłej formie wyszła świetnie. Miałam obawy, że ciasto będzie gumowate, albo coś, ale nic z tych rzeczy. Wszystko się fajnie dopiekło. Czyli po prostu dużo zależy od wyboru właściwych ustawień piekarnika.
__________________
Poprzyjcie, bo sprawa słuszna:
https://www.facebook.com/MakeADreddSequel

Edytowane przez Doris1981
Czas edycji: 2013-08-21 o 08:54
Doris1981 jest teraz online   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-22, 11:53   #28
adrijah
Zakorzenienie
 
Avatar adrijah
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice / Warszawa
Wiadomości: 5 246
Dot.: Formy silikonowe do ciast

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Wczoraj przyszły silikonowe foremki do muffinek i od razu wypróbowałam. Super, ale korzystałam z przepisu, w którym wyraźnie zaznaczono, aby korzystać z takich właśnie foremek (bo przepis bez dodatku tłuszczu). Generalnie skoro ciasta wychodzą mi różnie, to chyba przerzucę się na robienie głównie muffinek.

Wczorajsza pizza w silikonowej, okrągłej formie wyszła świetnie. Miałam obawy, że ciasto będzie gumowate, albo coś, ale nic z tych rzeczy. Wszystko się fajnie dopiekło. Czyli po prostu dużo zależy od wyboru właściwych ustawień piekarnika.
Dokładnie! Są niezastąpione, jeśli się piecze coś bez tłuszczu i nie używa papieru do pieczenia, tudzież nie chce się smarować i podsypywać czymś foremki . Poza tym nie ma żadnej różnicy. Jeśli się coś źle ustawi w piekarniku lub przepis jest trefny, to nie ma szans, żeby było ok, niezależnie od foremki.
adrijah jest teraz online   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-22, 12:12   #29
Doris1981
Zakorzenienie
 
Avatar Doris1981
 
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Stamtąd?
Wiadomości: 27 114
Wpisy w blogu: 1
Dot.: Formy silikonowe do ciast

Cytat:
Napisane przez adrijah Pokaż wiadomość
Dokładnie! Są niezastąpione, jeśli się piecze coś bez tłuszczu i nie używa papieru do pieczenia, tudzież nie chce się smarować i podsypywać czymś foremki . Poza tym nie ma żadnej różnicy. Jeśli się coś źle ustawi w piekarniku lub przepis jest trefny, to nie ma szans, żeby było ok, niezależnie od foremki.
To tak samo, jak ze zmywarką. Podobno ok. 90% przypadków niedomycia czegoś to jednak wina użytkownika: złego ustawienia naczyń, dobrania niewłaściwego programu.

A tak w ogóle to przepis na muffinki jest na tyle fajny, że się nim chcę podzielić:
http://chiliandsugar.blogspot.com/20...podzianka.html
Ja je robiłam z rodzynkami i zamiast truskawki (nie miałam) do każdej po kawałku gorzkiej czekolady.

A foremki do babeczek wzięłam firmy Tiross i jestem mega zadowolona, bo wielkościowo to jest to (np. w Ikei dla mnie nieco za małe).

Duży wybór niedrogich silikonowych foremek ma Tesco. Tylko kolor mogli dobrać nieco fajniejszy, bo ciemna szarość wpadająca w czerń kojarzy mi się z workami na śmieci. Piękne to one nie są.
__________________
Poprzyjcie, bo sprawa słuszna:
https://www.facebook.com/MakeADreddSequel

Edytowane przez Doris1981
Czas edycji: 2013-08-22 o 12:18
Doris1981 jest teraz online   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-22, 12:45   #30
adrijah
Zakorzenienie
 
Avatar adrijah
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice / Warszawa
Wiadomości: 5 246
Dot.: Formy silikonowe do ciast

Pojedyncze silikonowe foremki z Ikei są dużo większe, niż zwykłe foremki do muffin. Kupiłaś jeszcze większe?
adrijah jest teraz online   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:07.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



nie zapisałem pliku!