Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2007-07-16, 10:55   #1
agiko
Przyczajenie
 
Avatar agiko
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 20
Question Paszteciki szczecinskie???

Czy probowalyscie kiedys pasztecikow szczecinskich? Sa to dosc spore "waleczki (?)" nadziane mieskiem, serem, badz tez kapustka z grzybami. Bardzo bym chciala takie zrobic w domu, ale nie wiem jak , wiem ze jest to ciasto drozdzowe najwyrazniej smazone na glebokim oleju, ale co jeszcze dodawane jest do ciasta i jak uzyskac chrupiaca skorke??
agiko jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-17, 19:45   #2
Alkmina
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 446
Smile Dot.: Paszteciki szczecinskie???

Jadłam i to wiele razy. Kiedyś przed laty, jeszcze za PRL-u, ustawiały się po nie długie kolejki. Kupowałam z nadzieniem mięsnym lub z kapustą i grzybami, a do tego czasami dokupowałam bulion z barszczu czerwonego. Pycha jedzonko. Były smażone w specjalnej maszynie z półeczkami, na których były poukładane surowe paszteciki i tak jak na karuzeli (diabelski młyn), półeczki z ciastem się przesuwały i zanurzały się w gorącym oleju. Czasami, gdy najdzie mnie ochota to kupuję sobie jednego pasztecika. Niestety nie znam przepisu na ten przysmak.
Alkmina jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-18, 11:56   #3
sylwia-zuza
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia-zuza
 
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 3 659
Dot.: Paszteciki szczecinskie???

oj jadlam to kilka lat temu bedac w szczecinie.......ale juz smaku nie pamietam............
__________________
Jesienne mamy
sylwia-zuza jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-18, 12:06   #4
backie
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 10 002
Dot.: Paszteciki szczecinskie???

Nie wiedziałam, że one tylko szczecińskie... , ale chyba nie zwracałam po prostu na to uwagi .



backie jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-18, 17:21   #5
Alkmina
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 446
Dot.: Paszteciki szczecinskie???

Cytat:
Napisane przez agiko Pokaż wiadomość
Czy probowalyscie kiedys pasztecikow szczecinskich? Sa to dosc spore "waleczki (?)" nadziane mieskiem, serem, badz tez kapustka z grzybami. Bardzo bym chciala takie zrobic w domu, ale nie wiem jak , wiem ze jest to ciasto drozdzowe najwyrazniej smazone na glebokim oleju, ale co jeszcze dodawane jest do ciasta i jak uzyskac chrupiaca skorke??
Połakomiłam się dzisiaj na jednego pasztecika i barszczyk do niego. Jedząc przyjrzałam się urządzeniu smażącemu paszteciki. Ciasto jest dość luźne, takie jak na całuski więc trudno byłoby je wykonać domowym sposobem.


Cytat:
Napisane przez backie Pokaż wiadomość
Nie wiedziałam, że one tylko szczecińskie... , ale chyba nie zwracałam po prostu na to uwagi .






Też się nad tym nigdy nie zastanawiałam.
Alkmina jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:36.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra