Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2007-07-16, 10:55   #1
agiko
Przyczajenie
 
Avatar agiko
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 20
Question Paszteciki szczecinskie???

Czy probowalyscie kiedys pasztecikow szczecinskich? Sa to dosc spore "waleczki (?)" nadziane mieskiem, serem, badz tez kapustka z grzybami. Bardzo bym chciala takie zrobic w domu, ale nie wiem jak , wiem ze jest to ciasto drozdzowe najwyrazniej smazone na glebokim oleju, ale co jeszcze dodawane jest do ciasta i jak uzyskac chrupiaca skorke??
agiko jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-17, 19:45   #2
Alkmina
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 446
Smile Dot.: Paszteciki szczecinskie???

Jadłam i to wiele razy. Kiedyś przed laty, jeszcze za PRL-u, ustawiały się po nie długie kolejki. Kupowałam z nadzieniem mięsnym lub z kapustą i grzybami, a do tego czasami dokupowałam bulion z barszczu czerwonego. Pycha jedzonko. Były smażone w specjalnej maszynie z półeczkami, na których były poukładane surowe paszteciki i tak jak na karuzeli (diabelski młyn), półeczki z ciastem się przesuwały i zanurzały się w gorącym oleju. Czasami, gdy najdzie mnie ochota to kupuję sobie jednego pasztecika. Niestety nie znam przepisu na ten przysmak.
Alkmina jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-18, 11:56   #3
sylwia-zuza
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia-zuza
 
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 3 665
Dot.: Paszteciki szczecinskie???

oj jadlam to kilka lat temu bedac w szczecinie.......ale juz smaku nie pamietam............
__________________
Jesienne mamy
sylwia-zuza jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-18, 12:06   #4
backie
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 10 006
Dot.: Paszteciki szczecinskie???

Nie wiedziałam, że one tylko szczecińskie... , ale chyba nie zwracałam po prostu na to uwagi .



backie jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-18, 17:21   #5
Alkmina
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 446
Dot.: Paszteciki szczecinskie???

Cytat:
Napisane przez agiko Pokaż wiadomość
Czy probowalyscie kiedys pasztecikow szczecinskich? Sa to dosc spore "waleczki (?)" nadziane mieskiem, serem, badz tez kapustka z grzybami. Bardzo bym chciala takie zrobic w domu, ale nie wiem jak , wiem ze jest to ciasto drozdzowe najwyrazniej smazone na glebokim oleju, ale co jeszcze dodawane jest do ciasta i jak uzyskac chrupiaca skorke??
Połakomiłam się dzisiaj na jednego pasztecika i barszczyk do niego. Jedząc przyjrzałam się urządzeniu smażącemu paszteciki. Ciasto jest dość luźne, takie jak na całuski więc trudno byłoby je wykonać domowym sposobem.


Cytat:
Napisane przez backie Pokaż wiadomość
Nie wiedziałam, że one tylko szczecińskie... , ale chyba nie zwracałam po prostu na to uwagi .






Też się nad tym nigdy nie zastanawiałam.
Alkmina jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:15.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



nie zapisałem pliku!