kwas benzoesowy i inne - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Biochemia kosmetyczna

Notka

Biochemia kosmetyczna Analiza działania składników kosmetyków, ich skuteczności i wpływu na zdrowie. Również informacje na temat filtrów przeciwsłonecznych oraz kuracji kwasami.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2004-04-05, 11:38   #1
ritka
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2004-03
Wiadomości: 150

kwas benzoesowy i inne


Wreszcie udało mi się ustalić, co w kosmetykach powoduje u mnie uczulenie (objawia się: pieczeniem, zaczerwienieniem, puchnięciem, swędzeniem, pokrzywką)! Winnym są kwas benzoesowy oraz nadtlenek benzoilu! Ale... podobną reakcję (no, jednak słabszą) mam po żelu ochronnym Anthelios 30 W. Wczytałam się w skład i znalazłam w nim coś takiego: C12-15 Alkyl Benzoate. Czy ktoś wie, co to jest? Czy to jakaś pochodna kwasu b. albo nadtlenku b.? Czy wszystkie składniki mające w swej nazwie owo "benz" to jedna rodzina (a więc, na wszystkie takie mam teraz uważać)??? Pomocy
ritka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-06, 13:34   #2
ritka
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2004-03
Wiadomości: 150
Re: kwas benzoesowy i inne

ritka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-08, 12:15   #3
ritka
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2004-03
Wiadomości: 150
Re: kwas benzoesowy i inne

ritka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-08, 13:46   #4
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-02
Wiadomości: 5 833
Re: kwas benzoesowy i inne

ritka napisał(a):
> C12-15 Alkyl Benzoate. Czy ktoś wie, co to jest?

Pochodzenia chemicznego. Mieszanina składników syntetycznych uzykiwanych m.in. z ropy naftowej. Ten bardzo rzadki olej nie działa natłuszczającego, stosowany w kosmetyce zamiast naturalnych lipidów, ponieważ dobrze rozpowadza się na skórze i "pochłania" lepkość tłustych olejów.
Substancja o właściwościach konserwujących, nawilżających i wygładzających. Nadaje skórze miękkość, elastyczność i gładkość.

Jeśli będziesz chciała sprawdzić inne składniki, polecam http://www.wizaz.pl/chemia/index.php
__________________
liberalny
<tolerancyjny, nie stosujący przymusu, wolnościowy, nierygorystyczny>
(Słownik Języka Polskiego PWN)

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
mikroREKLAMA
Smaczny?...
No pewnie :-D

Ta reklama pokazywana jest pod 5 833 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
BabciaWeatherwax jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-08, 14:34   #5
ritka
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2004-03
Wiadomości: 150
Re: kwas benzoesowy i inne

Dzięki Buniu Owszem, zaglądałam już wcześniej do słownika, ale jakośc owego C12 itd. nie znalazłam, musiałam przeoczyć (ciapa ze mnie ).
ritka jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:28.