Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-08-27, 19:54   #1
Hanka20
Wtajemniczenie
 
Avatar Hanka20
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 2 778
Pomysły na bakłażan

Moja mamcia kupiła dzisiaj bakłazany ale nie wiemy, co by tu z nich upichcić ciekawego! Moze macie jakie fajne nie za bardzo skomplikowane przepisy z bakłażanem w roli głównej??

Będe wdzieczna jak cosik podrzucicie
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi"
Hanka20 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-29, 10:53   #2
Alienor
Raczkowanie
 
Avatar Alienor
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 48
Dot.: Coś z bakłażanów??

Ratatouile.
Bakłażan, mała cukinia, duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 2 duże pomidory, 1/2 zielonej papryki, tyleż samo- czerwonej. Sól, liśc laurowy, tymianek, bazylia, pieprz kajeński. 1-2 łyżki oliwy z oliwek.
Wsio (prócz przypraw) umyć, wytrzeć. Pokroić w duuuże kawałki (np cebulę na 2) lub wcale. Wrzucić do gara na rozgrzaną oliwę w kolejności cebula, czosnek, papryki, bakłażan, cukinia, pomidory. Wrzucić przyprawy. Dusić pod przykryciem. Jada się z ryżem lub jako dodatek do drobiu lub ryb. Pychota!
Jutro ( jeśli chcesz) mussaka i bakłażan faszerowany.
Alienor jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-29, 11:09   #3
sailor
Raczkowanie
 
Avatar sailor
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: poznań
Wiadomości: 30
GG do sailor
Dot.: Coś z bakłażanów??

mieso mielone, warzywa,cebula, przyprawy, przesmazyc, baklazany na pol wzdluz, wydrazyc, nadziac mieskiem zapiec az baklazany zmiekna. to tak na szybko
sailor jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-29, 13:12   #4
agatka-a
Zakorzenienie
 
Avatar agatka-a
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 899
Dot.: Coś z bakłażanów??

umyć, pokroić w plastry grubosci 1cm, posolić, odstawić na pól godziny. Wysuszyć papierowym recznikiem, posolić i popieprzyc. Krążki amczać w cieście trochę gęstszym od naleśnikowego i smażyć z obu stron
agatka-a jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-29, 13:58   #5
karmeleiro
Zadomowienie
 
Avatar karmeleiro
 
Zarejestrowany: 2004-12
Lokalizacja: Trojmiasto
Wiadomości: 1 980
GG do karmeleiro
Dot.: Coś z bakłażanów??

Cytat:
Napisane przez agatka-a
umyć, pokroić w plastry grubosci 1cm, posolić, odstawić na pól godziny. Wysuszyć papierowym recznikiem, posolić i popieprzyc. Krążki amczać w cieście trochę gęstszym od naleśnikowego i smażyć z obu stron
to ja do tego pozwole sobie dodac, ze zamiast mleka badz wody do tego ciasta nalesnikowego dodaje piwko , wychodzi pyszne jak jeszcze posypie sie placuszki, (lub z ciastem wymiesza) majeranek !
__________________
************************* **********************
Czarownice sa zwykle tak towarzyskie jak koty......wiekszosc czarownic jest zyczliwa (ogolnie), lagodna (dla pokornych), wielkoduszna (dla zaslugujacych, bo nie zaslugujacy dostawali wiecej niz im sie nalezalo) i oddana generalnie swemu powolaniu, ktore oferuje w zyciu raczej kopniaki niz calusy.
T.P


************************* **********************
karmeleiro jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-29, 14:05   #6
joasiak1
Zakorzenienie
 
Avatar joasiak1
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 6 833
Wpisy w blogu: 1
GG do joasiak1
Dot.: Coś z bakłażanów??

parmiggiana:
osolone i osączone bakłażany kroimy w plasterki, smażymy na oliwie. w tym samym czasie w garnku najpierw dusimy, potem odparowujemy pomidory krojone z puszki, solimy, pieprzymy, cukrzymy.mozarelle kroimy w plastry i układamy wszystko warstwami w naczyniu żaroodpornym: bakłażany, pomidory, mozarella itd. na wierzchu ma być mozarella. zapiekamy tak ok. 30 minut.
polecam!
joasiak1 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-29, 14:20   #7
karmeleiro
Zadomowienie
 
Avatar karmeleiro
 
Zarejestrowany: 2004-12
Lokalizacja: Trojmiasto
Wiadomości: 1 980
GG do karmeleiro
Dot.: Coś z bakłażanów??

Cytat:
Napisane przez joasiak1
parmiggiana:
osolone i osączone bakłażany kroimy w plasterki, smażymy na oliwie. w tym samym czasie w garnku najpierw dusimy, potem odparowujemy pomidory krojone z puszki, solimy, pieprzymy, cukrzymy.mozarelle kroimy w plastry i układamy wszystko warstwami w naczyniu żaroodpornym: bakłażany, pomidory, mozarella itd. na wierzchu ma być mozarella. zapiekamy tak ok. 30 minut.
polecam!

ooo, mniam, to musi byc naprawde dobre!

a do tych placuszkow z baklazana w ciescie pwinym polecam jeszcze sos ze swiezych pomidorow, jesli bedziecie chcialy, to zamieszcze przepis jest pycha, a gdy sie go zrobi za duzo, mozna wykorzystac go jako zupke pomidorowa po malej przemianie
__________________
************************* **********************
Czarownice sa zwykle tak towarzyskie jak koty......wiekszosc czarownic jest zyczliwa (ogolnie), lagodna (dla pokornych), wielkoduszna (dla zaslugujacych, bo nie zaslugujacy dostawali wiecej niz im sie nalezalo) i oddana generalnie swemu powolaniu, ktore oferuje w zyciu raczej kopniaki niz calusy.
T.P


************************* **********************
karmeleiro jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-29, 20:13   #8
Hanka20
Wtajemniczenie
 
Avatar Hanka20
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 2 778
Dot.: Coś z bakłażanów??

Dzieki za przepisiki wykorzystam chyba ten w ciescie piwnym. Ale temat nadal aktualny, wiec jak cos, to czekam na nastepne przepisy!
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi"
Hanka20 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-29, 21:37   #9
monika84
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 56
Dot.: Coś z bakłażanów??

To ja przedstwie moj przepis na mussake

Baklazany umyj i pokroj w grube plastry, posyp sola i odczekaj 30 min az puszcza sok. Oplucz pod bierzaca woda, bardzo dokladnie osusz i usmaz na zloto na 3-4 lyzkach oleju. Na oddzielej patelni zeszklij cebule, dodaj mieso , krotko smaz razem. Wlej wermut i 1/2 szklanki wody, dopraw aby masa byla naprawde pikantna.Calosc dus 10 minut na koniec wsyp bulke tarta i wymieszaj.
Pomidory pokroj w grube plastry. W zaroodpornej formie ukladaj przemiennie warstwy baklazanow i masy miesnej, kazda z nich posypujac startym serem. Ostatnia warstwa powinno byc mieso. Na wierzchu uloz plastry pomidorow. Zapiekanke polej beszamelem: 5 dag masla stop w rondelku, krotko zasmaz z 5 dag maki. Rozprowadz cieplym mlekiem i gotuj na malym ogniu ok 10 min. Sos zdejmuj z ognia , ostudz, wbij 3 jajka i calosc zmiksuj. Calosc piecz 60 min w temp. 180 st.
Smacznego
monika84 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-30, 08:16   #10
Beauty1984
Zakorzenienie
 
Avatar Beauty1984
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Gliwice
Wiadomości: 4 017
GG do Beauty1984
Dot.: Coś z bakłażanów??

Cytat:
Napisane przez joasiak1
parmiggiana:
osolone i osączone bakłażany kroimy w plasterki, smażymy na oliwie. w tym samym czasie w garnku najpierw dusimy, potem odparowujemy pomidory krojone z puszki, solimy, pieprzymy, cukrzymy.mozarelle kroimy w plastry i układamy wszystko warstwami w naczyniu żaroodpornym: bakłażany, pomidory, mozarella itd. na wierzchu ma być mozarella. zapiekamy tak ok. 30 minut.
polecam!
Brzmi pysznie, a wydaje się prościutkie i szybkie do zrobienia .
__________________
Korzystaj z czasu póki czas!
Beauty1984 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-30, 15:42   #11
Ela
Zakorzenienie
 
Avatar Ela
 
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 699
Dot.: Coś z bakłażanów??

MELITZANA SALADA - SAŁATKA Z BAKŁAŻANÓW

porcja dla 6 osób,
przygotowanie 60 minut.

składniki:

- 1 kg bakłażanów
- 250 ml oliwy
- 1 duża cytryna
- 3 łyżki zielonej pietruszki
- sól, pieprz



1. Bakłażany zapiec przez 90 minut w żaroodpornym naczyniu (wcześniej je ponakłuwać). Potem obrać ze skóry, ostudzić i drobno posiekać
2. Cebulę i pietruszkę posiekać a następnie wymieszać z bakłażanami.
3. Dodac sól i pieprz. Dolewać małymi porcjami oliwę i sok z cytryny.
4. Sałatkę oziębić przybrać oliwkami i pietruszką (pomidorem , papryką itp).
Ela jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-30, 16:33   #12
karmeleiro
Zadomowienie
 
Avatar karmeleiro
 
Zarejestrowany: 2004-12
Lokalizacja: Trojmiasto
Wiadomości: 1 980
GG do karmeleiro
Dot.: Coś z bakłażanów??

Cytat:
Napisane przez Hanka20
Dzieki za przepisiki wykorzystam chyba ten w ciescie piwnym. Ale temat nadal aktualny, wiec jak cos, to czekam na nastepne przepisy!
to ja sie bardzo ciesze napisz, czy smakowalo!
__________________
************************* **********************
Czarownice sa zwykle tak towarzyskie jak koty......wiekszosc czarownic jest zyczliwa (ogolnie), lagodna (dla pokornych), wielkoduszna (dla zaslugujacych, bo nie zaslugujacy dostawali wiecej niz im sie nalezalo) i oddana generalnie swemu powolaniu, ktore oferuje w zyciu raczej kopniaki niz calusy.
T.P


************************* **********************
karmeleiro jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-30, 23:36   #13
Hanka20
Wtajemniczenie
 
Avatar Hanka20
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 2 778
Dot.: Coś z bakłażanów??

Cytat:
Napisane przez Ela
MELITZANA SALADA - SAŁATKA Z BAKŁAŻANÓW

porcja dla 6 osób,
przygotowanie 60 minut.

składniki:

- 1 kg bakłażanów
- 250 ml oliwy
- 1 duża cytryna
- 3 łyżki zielonej pietruszki
- sól, pieprz



1. Bakłażany zapiec przez 90 minut w żaroodpornym naczyniu (wcześniej je ponakłuwać). Potem obrać ze skóry, ostudzić i drobno posiekać
2. Cebulę i pietruszkę posiekać a następnie wymieszać z bakłażanami.
3. Dodac sól i pieprz. Dolewać małymi porcjami oliwę i sok z cytryny.
4. Sałatkę oziębić przybrać oliwkami i pietruszką (pomidorem , papryką itp).
no taka sałateczka musi byc niezła, tez wypróbuje
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi"
Hanka20 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-30, 23:36   #14
Hanka20
Wtajemniczenie
 
Avatar Hanka20
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 2 778
Dot.: Coś z bakłażanów??

Cytat:
Napisane przez karmeleiro
to ja sie bardzo ciesze napisz, czy smakowalo!
napisze, napisze. jeszcze nie zdążylam zrobic
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi"
Hanka20 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-08, 13:13   #15
andri
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2004-09
Lokalizacja: Bruksela
Wiadomości: 18
Unhappy Bakłażan -pomocy!

Proszę o pomoc doświadczone kucharki,ponieważ ze mnie niestety marna kucharka.Chodzi o to,że wymyśliłam sobie aby zrobić "Musakę grecką".Niby przepis łatwy,ale o co chodzi z tymi bakłażanami?1,5 kg pokrojone w plasterki mam najpierw podsmażyć ,a potem razem z mięsem i resztą w piekarniku piec jeszcze godzinę.Nie wiem czy to normalne bo nigdy wcześniej nie przyrządzałam nic z bakłażanów,ale one "pożerają"na patelni niezliczone ilości oleju.Za każdym razem jak daję nową porcję na patelnię muszę dolewać oleju,bo ten olej wsiąka w nie.Potem przy pieczeniu w piekarniku cała potrawa,aż pływa w tym oleju.Obrzydliwe!Tzn.smak potawy dobry,ale gdyby nie ten olej.Może musaka grecka taka ma być?
andri jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-08, 14:12   #16
eugeniusz
Raczkowanie
 
Avatar eugeniusz
 
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 263
Dot.: Bakłażan -pomocy!

Nie dolewaj oleju , a po usmazeniu baklazanów ,,odtlyszcz'' je w reczniczku papierowym.
eugeniusz jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-08, 14:58   #17
andri
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2004-09
Lokalizacja: Bruksela
Wiadomości: 18
Dot.: Bakłażan -pomocy!

Dziękuję,ale nie ma możliwości żeby nie dolewać oleju bo na patelni nic nie zostaje i jak nie doleję to się przypalają.A z tym ręcznikiem papierowym to dobry pomysł.Dziękuję
andri jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-08, 17:03   #18
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: Bakłażan -pomocy!

jak bedziesz tak dolewała to one bedą chlonąć jak gąbka i bedą niesmaczne...nie dolewaj..

Oleju dodaj tyylko tyle ile trzeba aby je podsmażyć i mieszaj
mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-21, 19:05   #19
eIIe
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-05
Wiadomości: 114
Faszerowane bakłażany

Dostałam ten przepis od przyjaciółki, wypróbowałam i muszę przyznać, że, mnie, jako obsesyjnego pożeracza bakłażanów pod każdą postacią, taka propozycja wręcz zachwyciła

Składniki:
- duży bakłażan
- cebulka
- wcześniej upieczona pierś kurczaka
- 4 plastry żółtego sera (najlepiej cheddar)
- łyżka posiekanej natki piertuszki
- 2 duże pomidory (obrane ze skórki)
- kilka świeżych listków bazylii
- oliwa
- sól
- łyżeczka sosu tobasco lub przyprawa typu Vegeta

Bakłażana przecinamy wzdłuż na połowę ale nie rozdzielamy połówek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min, wyjmujemy, pozostawiamy, aż ostygnie. Następnie usuwamy miąższ w taki sposób, aby przy ściankach pozostała warstwa nie grubsza niż centymetr. Wydrążone wnętrze lekko solimy i wykładamy plasterkami sera oraz pomidora. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, łączymy z drobno posiekanym miąższem bakłażana, dodajemy posiekaną cebulkę, natkę piertuszki, doprawiamy sosem lub Vegetą. Wszystko mieszamy. Farszem nadziewamy wnętrze baklażana, posypujemy listkami bazylii i pieczemy 20 min w 200 stopniach.
Jeśli ktoś lubi, wierzch można posypać serem (ser dodajemy pod koniec pieczenia).

Niebo w gębie!
eIIe jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-08, 21:46   #20
natalee
Raczkowanie
 
Avatar natalee
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 375
Przepis na potrawy z bakłażana

Drogie panie otóż mam na stanie 3 bakłażany i nie bardzo wiem jak się do nich zabrać. Będę bardzo wdzięczna jeśli wspomożecie mnie jakimiś przepisami na potrawy z bakłażana ( możliwie łatwe w przygotowaniu).

Skorzystałam z wyszukiwarki i nie znalazłam nic ciekawego ( dopuszczam opcje nieumiejętnego szukania).

Bakłażany troche poleżakują , a tymczasem liczę na Was=)
__________________
Kocham Się!

natalee jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-09, 06:27   #21
nekome
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 6 291
Dot.: Przepis na potrawy z bakłażana

Jak wroce z pracy to wrzuce Ci kilka przepisow - jestem fanka baklazanow
Masz grill /plyte grillowa/patelnie z rowkami ewentualnie dosc duza patelnie teflonowa?

edycja - uzupelniam przepisy:

Przepisy pochodzą z książki Hanny Szymanderskiej „Bakłażan, cukinia, patison” wydanej przez Klub Dla Ciebie w 2005 roku. Bardzo polecam ksiazki tej autorki -niedrogie a znajdziesz w nich inspirujace przepisy
Nie cytuje ich dokładnie - częściowo są to moje wariacje na ich temat.


Możesz zrobić sałatkę z bakłażanów
Bakłażan i dwie-trzy kolorowe papryki – nagrzewasz piekarnik do temp. maksymalnej i wkładasz przekrojony na pół bakłażan i papryki opiekasz je aż skorka papryk ściemnieje. Później musisz je obrac ze skorki i pokroić w paseczki – z bakłażana wcześniej usuń nasionka za pomoca łyżki . Do tego dodajesz pokrojony w kostkę ogórek lub pomidor. Wszystkie składniki polewasz sosem na bazie tradycyjnego vinegrette – 3 łyżki oleju, łyżka soku z cytryny lub octu, sól, pieprz, odrobina cukru, ze 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praske - wszystko wlane do słoiczka i mocno „wytrzęsione”.
A później na chwile do lodówki by się schłodziło.

Zupa krem bakłażanowa
2-3 bakłażany, około 200 ml. Przecieru pomidorowego, ze 4 ząbki czosnku, świeża pietruszka, może tez być kolendra, łyżka kminku, sól, cukier do smaku, 3 szklanki wody lub bulionu

Myjesz bakłażany , nacinasz lekko i w nacięcia wkładasz pokrojone ząbki czosnku. Pieczesz je około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. maksymalnej . obierasz później ze skory i ostudzony miąższ miksujesz z reszta składników. Możesz dodać łyżkę oliwy z oliwek. Podgrzewasz i podajesz gorące.

Jeśli masz grill elektryczny lub patelnie z rowkami ewentualnie zwykła teflonowa możesz bakłażany pociąć wzdłuż na plastry, posypać solą , odstawić na pół godziny oczyścić, osuszyć i grillowac - na suchej lub lekko posmarowanej (a nie polanej) oliwa powierzchni.
Takie plastry możesz podać na ciepło i na zimno, można posypać rozdrobnionym serem feta (najlepsza feta w kosteczkach apetity), możesz je tez polać sosem vinegrette.

No i chyba najsłynniejsze danie z bakłażanami – moussaka

Sos: z 2 łyżek masła u 2 łyżek maki robisz białą zasmażkę, rozprowadzasz szklanka mleka (najlepiej mieszać trzepaczka do jajek lub widelcem by nie powstały grudki) , gotujesz aż sos zgęstnieje na małym ogniu, dodajesz 3 rozkłócone jajka z 4 łyżkami śmietanki , łyżeczkę soku z cytryny, sól i biały pieprz do smaku.

Bakłażany kroisz na długie plastry, solisz i odstawiasz na około godzinę, oczyszczasz i osuszasz, smażysz na 2 łyżkach oleju. 2 cebule ścierasz na tarce , mieszasz z 600 g mielonego mięsa (najlepiej jagnięcina, może tez być pół na pół indyka z wieprzowiną czy cielęcina), smażysz dalej. Dodajesz pół szklanki wody opcjonalnie 5 łyżek wytrawnego wermutu , sól, cukier do smaku , czarny pieprz, oregano, 5 łyżek bulki tartej.

W naczyniu żaroodpornym układasz bakłażany, masę mięsna, starty żółty ser (będziesz potrzebować około 100g do wszystkiego), ostatnia warstwa to mięso a na nim plastry pomidorów. Zalewasz to sosem i pieczesz około w godziny w +/- 200 stopniach.

Edytowane przez nekome
Czas edycji: 2006-08-10 o 08:43
nekome jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-09, 22:35   #22
natalee
Raczkowanie
 
Avatar natalee
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 375
Dot.: Przepis na potrawy z bakłażana

dziekuje Ci bardzo
grila niestety nie posiadam, ale duza patelnie teflonowa owszem

chyba porwe sie na moussake, chociaz nie wiem czy to nie za duzo jak na moje umiejetnosci kulinarne....
a powiedz mi jeszcze Nekome ile baklazana potrzebuje do tej potrawy?


dzieki raz jeszcze i pozdrawiam=)
__________________
Kocham Się!

natalee jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-10, 08:40   #23
nekome
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 6 291
Dot.: Przepis na potrawy z bakłażana

Cytat:
Napisane przez natalee
chyba porwe sie na moussake, chociaz nie wiem czy to nie za duzo jak na moje umiejetnosci kulinarne....
a powiedz mi jeszcze Nekome ile baklazana potrzebuje do tej potrawy?
Bedziesz potrzebowac okolo kilograma baklazanow. Nie wiem jak to przeliczyc na sztuki - zapewne ze 2 wieksze
milego pichcenia
nekome jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-10, 11:48   #24
lucyAS
Zadomowienie
 
Avatar lucyAS
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 1 123
Smaczny profil lucyAS
Smaczne przepisy1
Dot.: Przepis na potrawy z bakłażana

jezeli baklazan jest duzy to mazna zrobic nadziewany

w tym cekl nalezy baklazanowi odciac ogonek[nie obierac ze skorki] i z tej strony od ogonka zciac taka ze 2 cm nie wyrzucac bo posluzy za przykryweczke
z baklazana usunac pestki posolic od srodka odstawic na godzine odsaczyc sok i napelnic farszem:
szynke, mozarelle lub inny ser pokroic w kosteczke ,dodac surowe jajko 1 lub 2 [w zaleznosci jak duzy jest baklazan],troszke tartej bulki, zielone oliwki tez pokrojone ,ewentualnie przyprawy typu bazylia ,oregano jesli sie lubi,doprawic sola i pieprzem
przykryc koncowka,polac oliwa z oliwek i zapiekac w waskiej foremce na 180 st az baklazan zmieknie i pomarszczy sie na nim skorka, gdyby sie za szybko zrumienil przykryc folia aluminiowa, lub odrazu zapiekac w rekawie foliowym,choc ja polecam foremke gdyz dobze jest od czasu do czasu polac baklazana oliwka z dna foremki


mozna tez zrobic smazonego co jest wersja najprostsza
mlodego baklazana pokroic w koske ok 1 cm,na patelni rozgrzac troche oliwy z oliwek wrzucic na moment zabek czosnku,uwazac zeby sie nie przypalil nastepnie czosnek wyjac ,dac baklazana i smazyc ok 10 min [az bedzie miekki ]
lucyAS jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-11, 10:47   #25
natalee
Raczkowanie
 
Avatar natalee
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 375
Dot.: Przepis na potrawy z bakłażana

jeszcze tylko ie wiem czy do musaki bakłazany maja byc obrane ze skórki czy nie?
i czy do sosiku mam wrzucić całe, surowe jajka?


...wole zapytać, bo jestem niezbyt rozgarnięta w kuchni
__________________
Kocham Się!

natalee jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-11, 11:05   #26
nekome
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 6 291
Dot.: Przepis na potrawy z bakłażana

Cytat:
Napisane przez natalee
jeszcze tylko ie wiem czy do musaki bakłazany maja byc obrane ze skórki czy nie?
i czy do sosiku mam wrzucić całe, surowe jajka?


...wole zapytać, bo jestem niezbyt rozgarnięta w kuchni
nie obierasz baklazanow, plastry musza miec grubosc okolo 1 cm - zeby sie nie rozwalily, skorka tez bedzie zawartosc trzymac razem

do sosu potrzebujesz cale jajka - rozklocasz je widelcem i mieszasz ze smietanka i dodajesz do reszty

Edytowane przez nekome
Czas edycji: 2006-08-11 o 18:26
nekome jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-11, 12:04   #27
girlka
Raczkowanie
 
Avatar girlka
 
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Górny Śląsk
Wiadomości: 344
Dot.: Przepis na potrawy z bakłażana

Ja znam bardzo prosty przepis na pysznego bakłażana(z greckiej restauracji)
kroisz bakłażana w plastry posypujesz solą i odstawiasz na 30 minut(lub dłużej) tak żeby sok odciek(w którym jest gorycz). Następnie przygotowujesz panierkę taką jak na eskalopki(ciasto naleśnikowe-mąka,jajko,woda,sól,piepr z) obtaczasz plasterki bakłażana w tym cieście i pieczesz na rozgrzanej patelni(na głębokiej oliwie lub oleju) aż się zarumieni ciasto. Nastepnie przygotowujesz do tego zaziki (ogórek zetrzeć na tarce dodac serek biały, śmietanę,ząbek czosnku, sól, pieprz.
Pyszne danie, polecam.
girlka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-11, 17:24   #28
natalee
Raczkowanie
 
Avatar natalee
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 375
Dot.: Przepis na potrawy z bakłażana

Nekome zrobiłam Moussake wg Twojego przepisu...
Rewelacja! wszyscy są zachwyceni
a ten patent z jajkami, które mi sie potem tak świetnie ścięły w sosiku to już w ogóle super=]

dzięki Tobie ja jestem bardzo zadowolona z siebie, a domownicy z pysznego obiadku
pozdrawiam serdecznie!
__________________
Kocham Się!

natalee jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-11, 18:21   #29
nekome
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 6 291
Dot.: Przepis na potrawy z bakłażana

Cytat:
Napisane przez natalee
Nekome zrobiłam Moussake wg Twojego przepisu...
Rewelacja! wszyscy są zachwyceni
a ten patent z jajkami, które mi sie potem tak świetnie ścięły w sosiku to już w ogóle super=]

dzięki Tobie ja jestem bardzo zadowolona z siebie, a domownicy z pysznego obiadku
pozdrawiam serdecznie!
Ciesze sie bardzo ze sie udalo
z ciekawosci - jakiego miesa uzylas?
Ogolnie - raz jeszcze polecam ksiazeczki pani Szymanderskiej - wiele swietnych przepisow.
nekome jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-13, 11:09   #30
natalee
Raczkowanie
 
Avatar natalee
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 375
Dot.: Przepis na potrawy z bakłażana

przyznam, że troche oszukałam w tym punkcie przepisu- uzyłam mielonego mięska wieprzowego z łopatki
__________________
Kocham Się!

natalee jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:49.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



nie zapisałem pliku!