|
Notka | |
Forum Plotkowe Tutaj zapraszamy do dyskusji na każdy temat - również całkowicie niezwiązany z urodą ;-) |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Książeczka sanitarno - epidemiologiczna (ważność badań)
Witam
![]() Proszę o pomoc Dziewczyny, które orientują się w temacie.... Otóż w 2006 roku miałam robione badania kału, i nie wiem czy te badania trzeba powtarzać co roku czy są ważne "na zawsze"?? Słyszałam różne wersje i teraz sama nie wiem:/ Byłam dzisiaj dowiedzieć się w Centrum Medycyny Pracy, czy Ich pieczątkę (Jej ważność się skończyła) mogę uzyskać od ręki. Pani powiedziała, że muszę mieć skierowanie od Pracodawcy, skąd pracodawca może mieć takie skierowanie, pieczątkę itp? ![]() Pracuję dorywczo jako Hostessa w Hiper marketach (promocje produktów), głównie w sklepie Carrefour i tam nigdy nie wiadomo o co im chodzi:/ Jeden Ochroniarz powie, że mam ważną książeczkę, a z kolei inny, mnie nie wpuści na Sklep bo nie mam jakiegoś tam badania. Będę wdzięczna za pomoc... Pozdrawiam! ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Książeczka sanitarno - epidemiologiczna (ważność badań)
Badanie kału (czyli badanie na nosicielstwo jakiegos wirusa :P nie pamietam jakiego ) robi sie tylko raz, ale po pieczatke chodzi sie co rok do lekarza medycyny pracy aby przedluzyc waznosc tej ksiazeczki
![]()
Przygody dwóch labradorów - czarnego Rico i biszkoptowej Heleny ![]() Będzie im miło za odwiedziny ![]() ![]() ![]() Edytowane przez saslycek Czas edycji: 2007-10-15 o 14:53 Powód: błąd w zapisie |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Nie musisz mieć skierowania, idziesz po prostu do przychodni, zapisujesz się do lekarza, kierują cię na badania krwi i prześwietlenie płuc, albo i nie, i tyle. Lekarz przeprowadza wywiad i podbija książeczkę.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Dziękuję za odpowiedzi
![]() Prześwietlenie płuc mam (też z zeszłego roku), muszę robić nowe? To dobrze, że nie muszę znowu zanosić... ekhmm ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Prześwietlenie robi się chyba nie częściej niż co 2 lata.
Ewentualnie mogą kazać Ci zrobić badania krwi i moczu. A wracając jeszcze do skierowania, to pracodawca może takie wystawić, tylko wtedy chyba musi Ci zwrócić koszty badania. Jak zaczynałam w tym roku pracę, to miałam podbitą książeczkę, a i tak dostałam takie skierowanie, gdzie były wypisane moje obowiązki, teoretycznie powinny też być wypisane zagrożenia, i musiałam jeszcze raz iść do lekarza. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem badania przeprowadza się co dwa lata
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Jak już chodzisz po lekarzach to może zrób sobie badania od góry do dołu.
Przynajmniej będziesz mieć świadomość dla siebie, że jesteś zdrowa ![]()
Jak kocha, to jest naiwna, a jak nie kocha, to jest zimna. Jeśli jest sama, to znaczy, że nikt jej nie chciał, a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana. A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Badania kalu robi sie raz i sa wazne na cale zycie natomiast co roku nalezy chodzic do lekarza medycyny pracy zeby podbil ksiazeczke.
Moja ksiazeczka to mini zeszycik do slowek z kubusiem puchatkiem ![]() ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Podbijam
![]()
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
I czy można po badaniu nic nie robić i z wynikami iść do lekarza np. po roku? Będą ważne? Nie chodzi mi o przedłużanie, tylko pierwszą wizytę u lekarza medycyny pracy.
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
pare miesięcy mineło od ostatniego posta, ale mam dokładnie ten sam problem co Ejli - badania robiłam 11 miesięcy temu(kał, mocz, morfologia, OB, WR, rtg klatki) i nie wiem, czy teraz mogę sobie na ich podstawie wyrobić książeczkę sanepidowską? Czy muszę powturzyć któreś z badań czy wystarczy tylko wizyta u lekarza medycyny pracy?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Witam
Dziewczyny jeżeli zgubiłam badania sanepidu to stacja epidemiologiczna wystawia coś takiego jak duplikat? Nie chce za to ponownie płacić ![]()
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Duplikat na podstawie czego? Badania zapewne miałaś spięte z książeczką. Nikt nie przechowuje tych danych
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
badania kalu na nosicielstwo sa wpisywane w ksiegi.jezeli wiesz kiedy byly robione mniej wiecej miesiac i rok to da sie to znalesc szybko. jesli nie kojarzysz to nie wiem czyto bedzie latwe. najlepiej idz i powiedz jak sprawa wyglada. a srawdz jeszcze w ksiazeczce bo ja np na koncu mialam wpisane numery badan i po tym najlatwiej znalesc wyniki i dostac kopie.
Panie! Daj mi siłę -do akceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić, -odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować, -i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli. http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Zadzwoń do sanepidu i spytaj
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Da sie ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
dziękuje za info
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:04.