Jak zrobić lukier na pierniczki? - Forum Wizaz.pl
Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - Moje gotowanie

Notka

Kuchnia - Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-12-15, 17:34   #1
irene29
Raczkowanie
 
Avatar irene29
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 149
prosze o przepis na polewe do ciast

witam!
czy zna może któraś z was prosty przepis na polewe do ciast??
ja kiedyś miałam taki przepis ,ale zapomiałam... ,wiem ,że w składnikach było kako,cukier,chyba woda i coś jeszcze...
z góry dziękuje!!
irene29 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-15, 17:53   #2
happygirl
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 614
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

jeśli potrzebne Ci coś nieskomplikowanego, to możesz zrobić prosty lukier. Rozcierasz śmietanę z cukrem pudrem i dodajesz ewentualnie jakieś dodatkowe składniki np. kakao, sok wiśniowy w zależności od koloru. Aha, i uważaj, żby śmietany było jak najmniej (ok 1-2 łyżeczek), a cukru stosunkowo dużo, żeby lukier był nieprzezroczysty. Robi się minutkę, a świetnie poprawia smak. A żeby zrobić tradycyjną polewę, hmm czytałam kiedyś przepis na czekoladową (czekolada, trochę mleka), ale dokładnie nie wiem, jak ją się robi.
__________________
The world can be divided into ladies and all other creatures
happygirl jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-15, 17:59   #3
morwa74
Rozeznanie
 
Avatar morwa74
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: łódz
Wiadomości: 522
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

3 łyżki cukru pudru,1 łyżka wody,1 łyżka kakao,1 łyżeczka masła
__________________
Bywa nieraz, że czasem stoimy w obliczu prawdy dla, której brakuje słów... JP
morwa74 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-15, 18:06   #4
irene29
Raczkowanie
 
Avatar irene29
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 149
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

Cytat:
Napisane przez morwa74
3 łyżki cukru pudru,1 łyżka wody,1 łyżka kakao,1 łyżeczka masła
o właśnie o takie coś mi chodziło !!!
happygirl dziekuje ci też ,bo lukier napewno również wykorzystam
irene29 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-15, 18:25   #5
joanna26
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Bytom
Wiadomości: 162
GG do joanna26
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

a ja znam polewę tylko paluszki lizać-mniam jest pyszna- kostke masła rozpuscic w malym garnuszku, dodac pol szklanki cukru, 3 lyzki kakao gorzkiego, 1/3 szklanki wody,poczekac az sie rozpusci, nastepnie zagotwac we wiekszym rondlu wode i wlozyc do niego ten kubek z polewa i gotowac na malym ogniu ciagle mieszajac polewe az zgestnieje ok 5 minut.Poprostu pychaa-polewy wychodzi duzo wiec mozna o polowe zminiejszyc skladniki-u mnie reszta polewy zostaje wykorzystywana do deserów bananowych na cieplo oblanych ta wlasnie polewa mniammmmmmmmmmmm, zawsze sie ja wykorzysta potem do czegokolwiek-polecamm
joanna26 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-15, 19:13   #6
aanukaa
Raczkowanie
 
Avatar aanukaa
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Krosno
Wiadomości: 462
GG do aanukaa
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

prosta i szybka polewa czekoladowa: 3 łyzli wody + 3 łyzki masła + 3 łyżki cukru +3 łyżki kakao (wszytsko rozpuscic w garnuszku mieszajac a jak sie rozpusci troszeczke podstudzic a pozniej polac ciasto)
a jak sie chce wiecej polewy to zwiekszyc dawki ale ta dawka co podalam wystarcza na tort o srednicy 25 cm pozdrawiam i zycze smacznego
aanukaa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-15, 19:13   #7
irene29
Raczkowanie
 
Avatar irene29
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 149
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

hmmm,składniki takie same (prawie ) jak u Frugo,tylko inne proporcje...to chyba smak podobny bedzie... ,czyli pyszny
irene29 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-19, 11:58   #8
aleksandra_119
Zadomowienie
 
Avatar aleksandra_119
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 1 207
Wyślij wiadomość przez MSN do aleksandra_119
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

Wlasnie wykorzystalam przepis Frugo- polewa rzeczywiscie swietna, zawsze mialam z tym problem. Dzieki
__________________


aleksandra_119 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-09, 20:18   #9
mara
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 23
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

pół kostki masła rozpuszczam w garnku, zdejmuję z ognia, wrzucam pokruszoną tabliczę czekolady-ja najlepiej lubię z gorzkiej.Ot wszystko-dobra, szybka, błyszcząca i prawdziwie czekoladowa
pozdrawiam
mara jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-09, 21:18   #10
kostka.kr
Zadomowienie
 
Avatar kostka.kr
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 1 458
GG do kostka.kr
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

A ja mam jeszcze inny przepis:

1/2 kostki masła
10 dkg cukru pudru (tj. 10 płaskich łyżek)
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao

Wszystko rozpuścić, grzać ale NIE GOTOWAĆ, to ważne.
Ostudzoną polewać ciasto.

JEST PYSZNA!!!
__________________
"Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy:
cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego się pragnie."
Paulo Coelho

kostka.kr jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-09, 22:00   #11
MESA
Raczkowanie
 
Avatar MESA
 
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 45
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

Ja jeszcze dodaję odrobinę rozmieszanej mąki ziemniaczanej z odrobiną wody i zagotowuję. Polewa jest wtedy gęściutka i ładnie lśniąca.
MESA jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-19, 13:50   #12
Lara Croft
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Berlin
Wiadomości: 307
Lukier do pieniczkow- jak?

Moja babcia zawsze robila piernikowe ciasteczka na choinke z takim gestym lukrem. Niestety nie zdarzyla mnie nauczyc jak sie go robi i zawsze mi wychodzi jakis taki nijaki... czy ktoras z wizazanek moglaby mi doradzic w sprawie gestego lukru? Bo inaczej moje choinkowe ciastucha beda beznadziejnie bezlukrowe... help
Lara Croft jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-19, 14:03   #13
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 466
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

U nas w domu lukier robiło się z cukru pudru i soku z cytryny - ucierając aż się cukier rozpuści, ale proporcji chwilowo nie pomnę - skonsultuję się z mamą i dopiszę.
__________________
IlonaP jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-19, 14:17   #14
Lara Croft
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Berlin
Wiadomości: 307
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

Bede Tobie baaardzo wdzeczna.
Lara Croft jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 09:42   #15
Agul_la
Raczkowanie
 
Avatar Agul_la
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Opole :)
Wiadomości: 77
GG do Agul_la
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

i czym można ten lukier zabarwić na różne kolorki?

Lara Croft przepraszam, ze sie wtrącam do Twojego wątku ze swoim pytaniem, ale nie chialam otwierać nowego o podobnym temacie.
Agul_la jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 10:03   #16
cobi86
Raczkowanie
 
Avatar cobi86
 
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 126
GG do cobi86 Send a message via Skype™ to cobi86
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

Ja co roku robię lukier gotowany. Świetnie nadaje się do pierniczków. Można go barwić specjalnymi barwnikami spożywczymi, czarną kawą (robi sie różowy) albo karmelem (robi się kremowy).

30dkg cukru zwykłego
1/8 litra wody
łyżka octu (3%)

Cukier zalewa się gorącą wodą i gotuje na dużym ogniu. Trzeba często mieszać aż cukier się rozpuści. Wtedy dodaje się ocet. Sprawdza się co jakiś czas czy po wyciągnięciu łyżki z lukru tworzy się nitka. Jeśli tak - lukier jest gotowy. Trzeba go trochę ostudzić, ale tak by nadal był bardzo ciepły. Następnie ucierać w garnku aż do momentu gdy zbieleje i zgęstnieje. Gdyby za szybko gęstniał trzeba dolać odrobinę ciepłej wody. Jak lukier jest już utarty można doprawić go do smaku kwaskiem cytrynowym, sokiem z pomarańczy albo rumem i zabarwić. Teraz pozostaje tylko udekorować pierniczki!

Mam nadzieję że dość jasno opisałam jak robić lukier gotowany...
cobi86 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 10:08   #17
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 466
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

A więc tak: do miski [najlepiej makutry] wsypujemy cukier puder [my zawsze ilość "na oko"] i dodajemy po łyżeczce soku z cytryny cały czas ucierając drewnianą gałką. Lukier musi stać się nie przezroczysty - robota żmudna, ale warto. Jak będzie za gęsty dodać jeszcze soku, jak za rzadki więcej pudru - same zobaczycie w trakcie ucierania.
Co do zabarwiania, to z naturalnych sposobów przychodzą mi do głowy tylko soki [syropy] owocowe, chemii w kuchni nie uznaję!
__________________
IlonaP jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 12:13   #18
Lara Croft
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Berlin
Wiadomości: 307
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

Wielgachne dzieki Teraz moje choinkowe cudaki na pewno beda przepiekne!
Lara Croft jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 13:05   #19
cobi86
Raczkowanie
 
Avatar cobi86
 
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 126
GG do cobi86 Send a message via Skype™ to cobi86
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

Udanych wypieków
cobi86 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 14:15   #20
milajo
Raczkowanie
 
Avatar milajo
 
Zarejestrowany: 2006-09
Lokalizacja: Odrzykoń
Wiadomości: 130
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

Przepraszm ze równiez wcinam się w wątek ale może ktos wie , ma jakis sposób na precyzyjne rysuneczki lukrem na pierniczkach? Bo mi sie tak źle jakos dekoruje, lukier zastyga, nie mam czym "rysowac" no doprowadza mnie to do szału :/ Wie ktos jak to zrobic inaczej?
milajo jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 14:26   #21
cobi86
Raczkowanie
 
Avatar cobi86
 
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 126
GG do cobi86 Send a message via Skype™ to cobi86
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

Pierniczki dekoruję twardym pędzelkiem, a jak lukier zastyga wystarczy go podgrzać troszkę.
cobi86 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-21, 17:30   #22
ellaella
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 262
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

Cytat:
Napisane przez milajo Pokaż wiadomość
Przepraszm ze równiez wcinam się w wątek ale może ktos wie , ma jakis sposób na precyzyjne rysuneczki lukrem na pierniczkach? Bo mi sie tak źle jakos dekoruje, lukier zastyga, nie mam czym "rysowac" no doprowadza mnie to do szału :/ Wie ktos jak to zrobic inaczej?

Są takie pisaki Schwartau w trzech kolorach do kupienia w sklepie .

Od biedy można pierniczki udekorowac ,ale jak dla mnie to za ciezko sie to wyciska nawet mimo moczenia w gorącej wodzie
ellaella jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-21, 22:01   #23
cobi86
Raczkowanie
 
Avatar cobi86
 
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 126
GG do cobi86 Send a message via Skype™ to cobi86
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

Te pisaki to czysta chemia...
cobi86 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-21, 22:08   #24
mara_m
Rozeznanie
 
Avatar mara_m
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 916
GG do mara_m
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

Dziekuje za przepisik na lukier , ale mam jeszcze pytanko jak uzyskać jeszcze inne kolory lukru. Bo chciałabym mieć takie kolorowe pierniczki
__________________
Gdyby została Ci tylko jedna godzina życia, i mógłbyś zadzwonić tylko do jednej osoby, lub tylko z jedna osoba mógłbyś spędzić tą godzinę, do kogo byś zadzwonił? z kim byś spędził ten czas?
I dlaczego jeszcze zwlekasz?
mara_m jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-21, 22:21   #25
cobi86
Raczkowanie
 
Avatar cobi86
 
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 126
GG do cobi86 Send a message via Skype™ to cobi86
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

Na różowo — sok wiśniowy, sok malinowy, sok z buraków, barszcz w proszku, grenadyna (w wersji, którą będą jeść dorośli);

Na czerwono — sproszkowana papryka;

Na fioletowo — sok z czarnych porzeczek;

Na brązowo — kakao, kawa rozpuszczalna, kawa Inka;

Na żółto/pomarańczowo — ucierając lukier, dodajemy odrobinę szafranu namoczonego w spirytusie, curry bądź kurkumy, można też dolać trochę soku marchwiowego;

Na zielono — sok z przegotowanych liści szpinaku;

Na seledynowo — galaretka agrestowa, do ucierania można też dodać białko, w którym przez noc moczyły się surowe ziarna kawy (niepalone);

Na kremowo — karmel.

cobi86 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-22, 20:43   #26
lucyAS
Zadomowienie
 
Avatar lucyAS
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 1 123
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

a ja robie lukier z bialka

1 bialko
1 szklanka cukru pudru
1 kieliszek soku z cytryny

bialko i cukier dac do makutry[najlepiej bo swietnie sie rozciera,ale w innej misce tez bedzie] i ucierac drewniana palka okolo 20 minut
pod koniec ucierania dodawac po kilka kropli soku

lukier wychoszi bielutenki,puszysty i co wazne nie zastyga szybko wiec jest mozliwosc swobodnego dekorowania ciasteczek
mozna zabarwiac barwnikami spozywczymi,sokiem z burakow,wisniowym kakao
wazne zeby nie ucierac dluzej niz 20-25 min bo jak wyschnie bedzie sie kruszyl

z jednego bialka wychodzi calkiem sporo,zazwyczaj robie go na wielkanoc i polewam nim 2 babki i chlebowego baranka
lucyAS jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-08, 13:17   #27
aferka
Wtajemniczenie
 
Avatar aferka
 
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Katowice
Wiadomości: 2 203
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

Odkopałam strasznie stary wątek, ale co tam .
Słuchajcie - niedawno robiłam polewę mniej więcej taką o jakiej pisała aanukaa, ale stało mi się z nią coś dziwnego - rozwarstwilła się. Wyglądało to tak, że tłuszcz pływał osobno, a z reszty zrobił się taki gęsty, ciągnący się glut. Gdzie zrobiłam błąd? Fakt, że ja ją zagotowałam, może niepotrzebnie?
aferka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-09, 10:01   #28
ellaella
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 262
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

Cytat:
Napisane przez aferka Pokaż wiadomość
Odkopałam strasznie stary wątek, ale co tam .
Słuchajcie - niedawno robiłam polewę mniej więcej taką o jakiej pisała aanukaa, ale stało mi się z nią coś dziwnego - rozwarstwilła się. Wyglądało to tak, że tłuszcz pływał osobno, a z reszty zrobił się taki gęsty, ciągnący się glut. Gdzie zrobiłam błąd? Fakt, że ja ją zagotowałam, może niepotrzebnie?

A no właśnie wiem,o co Ci chodzi

Ja mam przepis na polewe , która gotuje się 3 min. Zawsze wychodzi mi pierwsza klasa.Natomiast mojej mamie prawie zawsze tłuszcz sie oddzielał od reszty.Przeprowadziłam małe śledztwo i doszłam do wniosku ,że to w jej przypadku była "wina" tłuszczu.Ja zawsze dodaję margaryne zwykłą lub masło prawdziwe ,a mama to,co jej "wpadło " w ręce Od kiedy uzywa tego co ja polewa jej sie udaje .

No ,ale to nie znaczy ,że w twoim przypadku tez o to chodzi

I jeszcze przepis na polewe z krówek:

30 dkg krówek
5 łyżek mleka
1/2 łyżki "Kasi"

Rozpuścic i polać ciasto
ellaella jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-22, 21:53   #29
Stramenopile
Raczkowanie
 
Avatar Stramenopile
 
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 129
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

Dziewczyny, a czy te polewy z kakaem gęstnieją i są twarde na cieście, czy cały czas są płynne?
Znacie jakiś przepisik na polewę, która tężeje?
__________________
Buziakolada, Różyczko.
Stramenopile jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-27, 17:03   #30
Alkmina
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 446
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

Cytat:
Napisane przez irene29 Pokaż wiadomość
witam!
czy zna może któraś z was prosty przepis na polewe do ciast??
ja kiedyś miałam taki przepis ,ale zapomiałam... ,wiem ,że w składnikach było kako,cukier,chyba woda i coś jeszcze...
z góry dziękuje!!
1. Po 4 łyżki masła, cukru pudru, kakao,mleka, spirytusu lub wódki (w/g uznania)
Wymieszać, podgrzać, ale nie gotować bo się zważy.
Ta polewa nie twardnieje.
Można też w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i smarować ciasto, gdy jest jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu polewa będzie twarda.

2. Pół szklanki cukru pudru + sok z połówki cytryny, wymieszać na jednolitą masę i gotowe.
Alkmina jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:30.