Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-12-15, 17:34   #1
irene29
Raczkowanie
 
Avatar irene29
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 149
prosze o przepis na polewe do ciast

witam!
czy zna może któraś z was prosty przepis na polewe do ciast??
ja kiedyś miałam taki przepis ,ale zapomiałam... ,wiem ,że w składnikach było kako,cukier,chyba woda i coś jeszcze...
z góry dziękuje!!
irene29 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-15, 17:53   #2
happygirl
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 614
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

jeśli potrzebne Ci coś nieskomplikowanego, to możesz zrobić prosty lukier. Rozcierasz śmietanę z cukrem pudrem i dodajesz ewentualnie jakieś dodatkowe składniki np. kakao, sok wiśniowy w zależności od koloru. Aha, i uważaj, żby śmietany było jak najmniej (ok 1-2 łyżeczek), a cukru stosunkowo dużo, żeby lukier był nieprzezroczysty. Robi się minutkę, a świetnie poprawia smak. A żeby zrobić tradycyjną polewę, hmm czytałam kiedyś przepis na czekoladową (czekolada, trochę mleka), ale dokładnie nie wiem, jak ją się robi.
__________________
The world can be divided into ladies and all other creatures
happygirl jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-15, 17:59   #3
morwa74
Rozeznanie
 
Avatar morwa74
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: łódz
Wiadomości: 522
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

3 łyżki cukru pudru,1 łyżka wody,1 łyżka kakao,1 łyżeczka masła
__________________
Bywa nieraz, że czasem stoimy w obliczu prawdy dla, której brakuje słów... JP
morwa74 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-15, 18:06   #4
irene29
Raczkowanie
 
Avatar irene29
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 149
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

Cytat:
Napisane przez morwa74
3 łyżki cukru pudru,1 łyżka wody,1 łyżka kakao,1 łyżeczka masła
o właśnie o takie coś mi chodziło !!!
happygirl dziekuje ci też ,bo lukier napewno również wykorzystam
irene29 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-15, 18:25   #5
joanna26
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Bytom
Wiadomości: 162
GG do joanna26
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

a ja znam polewę tylko paluszki lizać-mniam jest pyszna- kostke masła rozpuscic w malym garnuszku, dodac pol szklanki cukru, 3 lyzki kakao gorzkiego, 1/3 szklanki wody,poczekac az sie rozpusci, nastepnie zagotwac we wiekszym rondlu wode i wlozyc do niego ten kubek z polewa i gotowac na malym ogniu ciagle mieszajac polewe az zgestnieje ok 5 minut.Poprostu pychaa-polewy wychodzi duzo wiec mozna o polowe zminiejszyc skladniki-u mnie reszta polewy zostaje wykorzystywana do deserów bananowych na cieplo oblanych ta wlasnie polewa mniammmmmmmmmmmm, zawsze sie ja wykorzysta potem do czegokolwiek-polecamm
joanna26 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-15, 19:13   #6
aanukaa
Raczkowanie
 
Avatar aanukaa
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Krosno
Wiadomości: 462
GG do aanukaa
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

prosta i szybka polewa czekoladowa: 3 łyzli wody + 3 łyzki masła + 3 łyżki cukru +3 łyżki kakao (wszytsko rozpuscic w garnuszku mieszajac a jak sie rozpusci troszeczke podstudzic a pozniej polac ciasto)
a jak sie chce wiecej polewy to zwiekszyc dawki ale ta dawka co podalam wystarcza na tort o srednicy 25 cm pozdrawiam i zycze smacznego
aanukaa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-15, 19:13   #7
irene29
Raczkowanie
 
Avatar irene29
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 149
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

hmmm,składniki takie same (prawie ) jak u Frugo,tylko inne proporcje...to chyba smak podobny bedzie... ,czyli pyszny
irene29 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-19, 11:58   #8
aleksandra_119
Zadomowienie
 
Avatar aleksandra_119
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 1 200
Wyślij wiadomość przez MSN do aleksandra_119
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

Wlasnie wykorzystalam przepis Frugo- polewa rzeczywiscie swietna, zawsze mialam z tym problem. Dzieki
__________________


aleksandra_119 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-09, 20:18   #9
mara
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 23
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

pół kostki masła rozpuszczam w garnku, zdejmuję z ognia, wrzucam pokruszoną tabliczę czekolady-ja najlepiej lubię z gorzkiej.Ot wszystko-dobra, szybka, błyszcząca i prawdziwie czekoladowa
pozdrawiam
mara jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-09, 21:18   #10
kostka.kr
Zadomowienie
 
Avatar kostka.kr
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 1 458
GG do kostka.kr
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

A ja mam jeszcze inny przepis:

1/2 kostki masła
10 dkg cukru pudru (tj. 10 płaskich łyżek)
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao

Wszystko rozpuścić, grzać ale NIE GOTOWAĆ, to ważne.
Ostudzoną polewać ciasto.

JEST PYSZNA!!!
__________________
"Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy:
cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego się pragnie."
Paulo Coelho

kostka.kr jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-09, 22:00   #11
MESA
Raczkowanie
 
Avatar MESA
 
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 45
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

Ja jeszcze dodaję odrobinę rozmieszanej mąki ziemniaczanej z odrobiną wody i zagotowuję. Polewa jest wtedy gęściutka i ładnie lśniąca.
MESA jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-19, 13:50   #12
Lara Croft
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Berlin
Wiadomości: 307
Lukier do pieniczkow- jak?

Moja babcia zawsze robila piernikowe ciasteczka na choinke z takim gestym lukrem. Niestety nie zdarzyla mnie nauczyc jak sie go robi i zawsze mi wychodzi jakis taki nijaki... czy ktoras z wizazanek moglaby mi doradzic w sprawie gestego lukru? Bo inaczej moje choinkowe ciastucha beda beznadziejnie bezlukrowe... help
Lara Croft jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-19, 14:03   #13
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 466
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

U nas w domu lukier robiło się z cukru pudru i soku z cytryny - ucierając aż się cukier rozpuści, ale proporcji chwilowo nie pomnę - skonsultuję się z mamą i dopiszę.
__________________
IlonaP jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-19, 14:17   #14
Lara Croft
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Berlin
Wiadomości: 307
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

Bede Tobie baaardzo wdzeczna.
Lara Croft jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 09:42   #15
Agul_la
Raczkowanie
 
Avatar Agul_la
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Opole :)
Wiadomości: 77
GG do Agul_la
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

i czym można ten lukier zabarwić na różne kolorki?

Lara Croft przepraszam, ze sie wtrącam do Twojego wątku ze swoim pytaniem, ale nie chialam otwierać nowego o podobnym temacie.
Agul_la jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 10:03   #16
cobi86
Raczkowanie
 
Avatar cobi86
 
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 126
GG do cobi86 Send a message via Skype™ to cobi86
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

Ja co roku robię lukier gotowany. Świetnie nadaje się do pierniczków. Można go barwić specjalnymi barwnikami spożywczymi, czarną kawą (robi sie różowy) albo karmelem (robi się kremowy).

30dkg cukru zwykłego
1/8 litra wody
łyżka octu (3%)

Cukier zalewa się gorącą wodą i gotuje na dużym ogniu. Trzeba często mieszać aż cukier się rozpuści. Wtedy dodaje się ocet. Sprawdza się co jakiś czas czy po wyciągnięciu łyżki z lukru tworzy się nitka. Jeśli tak - lukier jest gotowy. Trzeba go trochę ostudzić, ale tak by nadal był bardzo ciepły. Następnie ucierać w garnku aż do momentu gdy zbieleje i zgęstnieje. Gdyby za szybko gęstniał trzeba dolać odrobinę ciepłej wody. Jak lukier jest już utarty można doprawić go do smaku kwaskiem cytrynowym, sokiem z pomarańczy albo rumem i zabarwić. Teraz pozostaje tylko udekorować pierniczki!

Mam nadzieję że dość jasno opisałam jak robić lukier gotowany...
cobi86 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 10:08   #17
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 466
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

A więc tak: do miski [najlepiej makutry] wsypujemy cukier puder [my zawsze ilość "na oko"] i dodajemy po łyżeczce soku z cytryny cały czas ucierając drewnianą gałką. Lukier musi stać się nie przezroczysty - robota żmudna, ale warto. Jak będzie za gęsty dodać jeszcze soku, jak za rzadki więcej pudru - same zobaczycie w trakcie ucierania.
Co do zabarwiania, to z naturalnych sposobów przychodzą mi do głowy tylko soki [syropy] owocowe, chemii w kuchni nie uznaję!
__________________
IlonaP jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 12:13   #18
Lara Croft
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Berlin
Wiadomości: 307
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

Wielgachne dzieki Teraz moje choinkowe cudaki na pewno beda przepiekne!
Lara Croft jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 13:05   #19
cobi86
Raczkowanie
 
Avatar cobi86
 
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 126
GG do cobi86 Send a message via Skype™ to cobi86
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

Udanych wypieków
cobi86 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 14:15   #20
milajo
Raczkowanie
 
Avatar milajo
 
Zarejestrowany: 2006-09
Lokalizacja: Odrzykoń
Wiadomości: 130
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

Przepraszm ze równiez wcinam się w wątek ale może ktos wie , ma jakis sposób na precyzyjne rysuneczki lukrem na pierniczkach? Bo mi sie tak źle jakos dekoruje, lukier zastyga, nie mam czym "rysowac" no doprowadza mnie to do szału :/ Wie ktos jak to zrobic inaczej?
milajo jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 14:26   #21
cobi86
Raczkowanie
 
Avatar cobi86
 
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 126
GG do cobi86 Send a message via Skype™ to cobi86
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

Pierniczki dekoruję twardym pędzelkiem, a jak lukier zastyga wystarczy go podgrzać troszkę.
cobi86 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-21, 17:30   #22
ellaella
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 262
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

Cytat:
Napisane przez milajo Pokaż wiadomość
Przepraszm ze równiez wcinam się w wątek ale może ktos wie , ma jakis sposób na precyzyjne rysuneczki lukrem na pierniczkach? Bo mi sie tak źle jakos dekoruje, lukier zastyga, nie mam czym "rysowac" no doprowadza mnie to do szału :/ Wie ktos jak to zrobic inaczej?

Są takie pisaki Schwartau w trzech kolorach do kupienia w sklepie .

Od biedy można pierniczki udekorowac ,ale jak dla mnie to za ciezko sie to wyciska nawet mimo moczenia w gorącej wodzie
ellaella jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-21, 22:01   #23
cobi86
Raczkowanie
 
Avatar cobi86
 
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 126
GG do cobi86 Send a message via Skype™ to cobi86
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

Te pisaki to czysta chemia...
cobi86 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-21, 22:08   #24
mara_m
Rozeznanie
 
Avatar mara_m
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 916
GG do mara_m
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

Dziekuje za przepisik na lukier , ale mam jeszcze pytanko jak uzyskać jeszcze inne kolory lukru. Bo chciałabym mieć takie kolorowe pierniczki
__________________
Gdyby została Ci tylko jedna godzina życia, i mógłbyś zadzwonić tylko do jednej osoby, lub tylko z jedna osoba mógłbyś spędzić tą godzinę, do kogo byś zadzwonił? z kim byś spędził ten czas?
I dlaczego jeszcze zwlekasz?
mara_m jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-21, 22:21   #25
cobi86
Raczkowanie
 
Avatar cobi86
 
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 126
GG do cobi86 Send a message via Skype™ to cobi86
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

Na różowo — sok wiśniowy, sok malinowy, sok z buraków, barszcz w proszku, grenadyna (w wersji, którą będą jeść dorośli);

Na czerwono — sproszkowana papryka;

Na fioletowo — sok z czarnych porzeczek;

Na brązowo — kakao, kawa rozpuszczalna, kawa Inka;

Na żółto/pomarańczowo — ucierając lukier, dodajemy odrobinę szafranu namoczonego w spirytusie, curry bądź kurkumy, można też dolać trochę soku marchwiowego;

Na zielono — sok z przegotowanych liści szpinaku;

Na seledynowo — galaretka agrestowa, do ucierania można też dodać białko, w którym przez noc moczyły się surowe ziarna kawy (niepalone);

Na kremowo — karmel.

cobi86 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-22, 20:43   #26
lucyAS
Zadomowienie
 
Avatar lucyAS
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 1 123
Smaczny profil lucyAS
Smaczne przepisy1
Dot.: Lukier do pieniczkow- jak?

a ja robie lukier z bialka

1 bialko
1 szklanka cukru pudru
1 kieliszek soku z cytryny

bialko i cukier dac do makutry[najlepiej bo swietnie sie rozciera,ale w innej misce tez bedzie] i ucierac drewniana palka okolo 20 minut
pod koniec ucierania dodawac po kilka kropli soku

lukier wychoszi bielutenki,puszysty i co wazne nie zastyga szybko wiec jest mozliwosc swobodnego dekorowania ciasteczek
mozna zabarwiac barwnikami spozywczymi,sokiem z burakow,wisniowym kakao
wazne zeby nie ucierac dluzej niz 20-25 min bo jak wyschnie bedzie sie kruszyl

z jednego bialka wychodzi calkiem sporo,zazwyczaj robie go na wielkanoc i polewam nim 2 babki i chlebowego baranka
lucyAS jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-08, 13:17   #27
aferka
Wtajemniczenie
 
Avatar aferka
 
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Katowice
Wiadomości: 2 152
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

Odkopałam strasznie stary wątek, ale co tam .
Słuchajcie - niedawno robiłam polewę mniej więcej taką o jakiej pisała aanukaa, ale stało mi się z nią coś dziwnego - rozwarstwilła się. Wyglądało to tak, że tłuszcz pływał osobno, a z reszty zrobił się taki gęsty, ciągnący się glut. Gdzie zrobiłam błąd? Fakt, że ja ją zagotowałam, może niepotrzebnie?
aferka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-09, 10:01   #28
ellaella
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 262
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

Cytat:
Napisane przez aferka Pokaż wiadomość
Odkopałam strasznie stary wątek, ale co tam .
Słuchajcie - niedawno robiłam polewę mniej więcej taką o jakiej pisała aanukaa, ale stało mi się z nią coś dziwnego - rozwarstwilła się. Wyglądało to tak, że tłuszcz pływał osobno, a z reszty zrobił się taki gęsty, ciągnący się glut. Gdzie zrobiłam błąd? Fakt, że ja ją zagotowałam, może niepotrzebnie?

A no właśnie wiem,o co Ci chodzi

Ja mam przepis na polewe , która gotuje się 3 min. Zawsze wychodzi mi pierwsza klasa.Natomiast mojej mamie prawie zawsze tłuszcz sie oddzielał od reszty.Przeprowadziłam małe śledztwo i doszłam do wniosku ,że to w jej przypadku była "wina" tłuszczu.Ja zawsze dodaję margaryne zwykłą lub masło prawdziwe ,a mama to,co jej "wpadło " w ręce Od kiedy uzywa tego co ja polewa jej sie udaje .

No ,ale to nie znaczy ,że w twoim przypadku tez o to chodzi

I jeszcze przepis na polewe z krówek:

30 dkg krówek
5 łyżek mleka
1/2 łyżki "Kasi"

Rozpuścic i polać ciasto
ellaella jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-22, 21:53   #29
Stramenopile
Raczkowanie
 
Avatar Stramenopile
 
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 125
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

Dziewczyny, a czy te polewy z kakaem gęstnieją i są twarde na cieście, czy cały czas są płynne?
Znacie jakiś przepisik na polewę, która tężeje?
__________________
Buziakolada, Różyczko.
Stramenopile jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-27, 17:03   #30
Alkmina
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 446
Dot.: prosze o przepis na polewe do ciast

Cytat:
Napisane przez irene29 Pokaż wiadomość
witam!
czy zna może któraś z was prosty przepis na polewe do ciast??
ja kiedyś miałam taki przepis ,ale zapomiałam... ,wiem ,że w składnikach było kako,cukier,chyba woda i coś jeszcze...
z góry dziękuje!!
1. Po 4 łyżki masła, cukru pudru, kakao,mleka, spirytusu lub wódki (w/g uznania)
Wymieszać, podgrzać, ale nie gotować bo się zważy.
Ta polewa nie twardnieje.
Można też w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i smarować ciasto, gdy jest jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu polewa będzie twarda.

2. Pół szklanki cukru pudru + sok z połówki cytryny, wymieszać na jednolitą masę i gotowe.
Alkmina jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:26.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



nie zapisałem pliku!