Sodium hydroxide - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja - Pytania do kosmetyczki

Notka

Pielęgnacja - Pytania do kosmetyczki Tutaj możesz zadać pytanie kosmetyczce, wymienić się doświadczeniem, opowiedzieć o swojej pielęgnacji.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2004-11-22, 22:57   #1
alraune
Zadomowienie
 
Avatar alraune
 
Zarejestrowany: 2003-11
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 1 281
GG do alraune

Sodium hydroxide


W sumie chodzi o odżywkę do wlosów Timotei - ale mam wrażenie, ze chyba to zadziałało mi na gebulę (tzn. wysuszyło podczas kapiółki - a że po sterydach mam skłonność do reakcji naczyniowych np. na przesuszenie to jestem w czerwonych plamach)- to się pytam - po co soda kaustyczna w szamponach i odżywkach?
Jest jeszcze 2 mozliwych winowajców (Błękit patentowy FCF i Cetyl Hydroxyethylcellulose) - ale nie widzę, żeby to była typowa reakcja alergiczna, a raczej podrażnienie, więc optuję za wodorotlenkiem...
Hmm -a może sie mylę i w odżywce jest tego albo tak okropnie mało albo coś go neutralizuję, no nie wiem....
__________________
When I sin, I sin real good
When I sin, I sin for sure
alraune jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-22, 23:04   #2
alraune
Zadomowienie
 
Avatar alraune
 
Zarejestrowany: 2003-11
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 1 281
GG do alraune
Re: Sodium hydroxide

Już znalazłam, że odpowiada za utrzymanie odpowiedniego pH - no i teraz zastanawiam sie, czy rzeczywiście to mi podziałało (kompozycja zapachowa odpada - bo wcześniej używany szampon z tej "brązowej" serii nie wywoływał żadnych sensacji) -hmmmm...
__________________
When I sin, I sin real good
When I sin, I sin for sure
alraune jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-23, 11:25   #3
marti*
Raczkowanie
 
Avatar marti*
 
Zarejestrowany: 2003-12
Lokalizacja: Wroclaw (chwilowo San Francisco)
Wiadomości: 127
Re: Sodium hydroxide

Kochanie jestem chemikiem wiec postaram sie troszke wyjasnic. Sodium hydroxide jest to oczywiscie wodorotlenek sodu ktory najczesciej ma utrzymywac odpowiednie pH. Wszelkiego rodzaju mydla sa to estry wyzszych kwasow tluszczowych sodu lub potasu, w zaleznosci czy sa to mydla plynne czy stale. Podczas mycia zachodzi reakcja hydrolizy tych estrow z woda i w wyniku reakcji otrzymujemy odpowiedni kwas tluszczowy i wlasnie wodorotlenek sodu czy potasu, ktory w skrocie ma wlasciwosci "myjace", nie uzywajac juz terminologi chemicznej i nie zaglebiajac sie wiecej w jakie reakcje wchodzi dalej z "brudem" czyli tluszczami i innymi zwiazkami. Jezeli chodzi o utrzymanie pH to jego stezenie jest bardzo male, poniewaz ma utrzymac pH bliskie obojetnemu lub lekko zasadowemu. Poza tym raczej wodorotlenek sodu nie wywoluje reakcji alergicznych, chyba ze poparzymy sie stezonym roztworem. Tak wiec stawiam kochanie ze prawdopodobnie uczulil Cie inny zwiazek, a jezeli faktycznie masz bardzo przesuszona skore glowy to moogl to byc jakikolwiek silnijszy i aktywniejszy zwiazek, chyba ze szampon ma w swym skladzie specyficzny zwiazek na ktory jestes osobiscie uczulona. Ale zastanawiac nie ma sie juz nad czym, szampon odstaw.
Buziaki
marti* jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-23, 11:35   #4
marti*
Raczkowanie
 
Avatar marti*
 
Zarejestrowany: 2003-12
Lokalizacja: Wroclaw (chwilowo San Francisco)
Wiadomości: 127
Re: Sodium hydroxide

Ach zapomnialabym soda kaustyczna jest to wodorotlenek sodu w postaci stalej, biala krystaliczna substancja, najbardziej stezona forma wodorotlenku sodu uzywana w innych galeziach przemyslu i budownictwie, w kosmetyce stosuje sie bardzo rozcienczone roztwory wodne wodorotlenku sodu.
Buziaczki
marti* jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja - Pytania do kosmetyczki


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:28.