Baranina - sprawdzone przepisy - Forum Wizaz.pl
Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - Moje gotowanie

Notka

Kuchnia - Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2008-01-29, 09:50   #1
szugarbejb
Zakorzenienie
 
Avatar szugarbejb
 
Zarejestrowany: 2006-09
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 10 195
Baranina - sprawdzone przepisy

Dziewczyny, mam comber barani , bagatela 3 kg - dla pułku wojska co najmniej . I pytanie - co z nim zrobić ?
Jak i czym przyprawić (ponacinać, nadziać nie wiem ) i jak piec, żeby nie wbyło suche jak wiór (chociaż to w sumie mało prawdopodobne, bo tłusty jest niemiłosiernie ).

Macie sprawdzone przepisy ?
__________________

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-29, 10:19   #2
L_V
Zakorzenienie
 
Avatar L_V
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 12 590
Dot.: Baranina - sprawdzone przepisy

To chyba trzeba marynować, żeby skruszało (tak słyszałam). Sama jestem ciekawa co można z tego zrobić.
L_V jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-29, 10:26   #3
szugarbejb
Zakorzenienie
 
Avatar szugarbejb
 
Zarejestrowany: 2006-09
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 10 195
Dot.: Baranina - sprawdzone przepisy

Cytat:
Napisane przez L_V Pokaż wiadomość
To chyba trzeba marynować, żeby skruszało (tak słyszałam). Sama jestem ciekawa co można z tego zrobić.

No właśnie przekopuję google, i wszystkie moje książki kucharskie, sprawdzę w kuchni greckiej, co będe mieć to powklejam


Na razie się to baraństwo rozmraża
__________________

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-29, 10:34   #4
L_V
Zakorzenienie
 
Avatar L_V
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 12 590
Dot.: Baranina - sprawdzone przepisy

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
No właśnie przekopuję google, i wszystkie moje książki kucharskie, sprawdzę w kuchni greckiej, co będe mieć to powklejam


Na razie się to baraństwo rozmraża

ja tylko pamiętam cudowny przepis na gulasz-potrawę jednogarnkowa Nigelli. Ona robiłą to z jagnięciny, ale coś mi się przypomina, że baranina tez chyba mogłaby byc. Kroiłą mięso w kostkę, do tego marchewki (grube plasterki), cebulki, 2-3 ząbki czoasnku, duuużo zieleniny (pietrucha kolendra), ewentualne inne warzywka i wszytko zalała butelką białęgo wytrawnego wina. Dusiłą chyba ze 3-4 h. Pod koniec duszenia dodawałą pomidory. Podawała z pieczywem, w miseczkach jak na flaczki. Posypywała pokruszoną fetą ze swiezym oregano. (przepis z głowy, pewnie mi cos uleciało).
L_V jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-29, 11:05   #5
szugarbejb
Zakorzenienie
 
Avatar szugarbejb
 
Zarejestrowany: 2006-09
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 10 195
Dot.: Baranina - sprawdzone przepisy

Podobny przepis mam w kuchni greckiej, "Musaka pod Akropolem' autorzy: Janina Pałęcka i Oskar Sobański. I w każdym przepisie jest napisane, że zamiast jagnięciny może być baranina.

Duszona baranina - mięso pokroić na kilka części, polać sokiem z cytryny i odstawić na godzinę ; potem na maśle podsmażyć dośc mocno . W garnku podsmażyć pomidory bez skóry i pestek , z solą pieprzem cynamonem i cukrem, po zagotowaniu włożyć mięso i dusić około 3 godziny na małym ogniu.


Smakowicie brzmi, ale ja chciałabym bardzo upiec to w piekarniku, z przyprawami, i z tego co się wytopi potem zrobić sos - może własnie ten co pisałaś, z białym winem. Szukam jakichś przepisów z pieczeniem, może znajde.


EDIT: w Kuchni Polskiej jest baranina duszona w kapuście (zblanszowane liście, mięso uggotować z jarzynką, ugotowane kawałki zawinąć w liście i dalej jak gołąbki - czyli dusić chwilę w garnku z pomidorami), baranina z fasolką szparagową i ziemniakami (wszytsko pokroić i dusic w garnku z przyprtawami), lub zamiast fasolki kapusta. W sumie nic ciekawego.
__________________

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-29, 12:48   #6
Mahora
Zadomowienie
 
Avatar Mahora
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: UK
Wiadomości: 1 819
Dot.: Baranina - sprawdzone przepisy

Ja czasami robie kotlety jagniece w piekarniku. Marynuje je w oliwie z oliwek z dodatkiem rozmarynu (najlepiej swierzy ale suszony tez ok), octu balsamicznego, sosu mietowego, sol i pieprz wg uznania. Wychodzi pych, szczegolnie z pieczonymi ziemniaczkami. .
Aha, mozna tez dodac czosnek do marynaty.

Mam nadzieje, ze zainspiruje Cie moj przepis, smacznego
__________________
Love is our resistance
Mahora jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-29, 15:39   #7
szugarbejb
Zakorzenienie
 
Avatar szugarbejb
 
Zarejestrowany: 2006-09
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 10 195
Dot.: Baranina - sprawdzone przepisy

Mahora, dziekuje bardzo za przepis. Marynowac w oliwie na pewno nie bede - ten comber ktory mam z jednej strony ma ... słoninę (albo baranosłoninę ) czyli płat tłuszczu. Więc jakikolwiek tluszcz odpada. Ale przyprawy przemysle, bo sos mietowy mam. Kupilam jeszcze przed chwilą szałwię.

Znalazłam taki przepis: (pychotka.pl)

Udziec jagnięcy – ok. 2,5 kg
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Marynata:
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 cebule
2 łyżki cukru
1,5 szklanki czerwonego wina
4 szklanki bulionu drobiowego

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, gotować około 5 minut, schłodzić. W odpowiednio dużym naczyniu ułożyć udziec barani, zalać marynatą, odstawić w chłodne miejsce na kilkanaście godzin. Mięso wyjąc z marynaty, obsuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzać do 270 stopni C obrumienić w nim mięso, następnie obniżyć temperaturę do około 170 stopni i piec do momentu aż mięso zmięknie. Część marynaty odcedzić z dodatków stałych, dodać mąkę ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia, przyprawić, gotować aż zgęstnieje.


I on mi się podoba

Ale szukam dlaej.
__________________

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-29, 15:44   #8
szugarbejb
Zakorzenienie
 
Avatar szugarbejb
 
Zarejestrowany: 2006-09
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 10 195
Dot.: Baranina - sprawdzone przepisy

O, tu mam lepszy: (kuchnia.kisa.pl)

Składniki:

2 kg mięsa baraniego z udźca,
2 ząbki czosnku,
0.5 łyżeczki rozmarynu,
0.5 łyżeczki tymianku,
4 łyżki oleju,
1 łyżka masła,
sól.

Zalewa:
0.5 szkl. octu winnego,
1 cebula,
10 dkg ziaren pieprzu,
6 ziaren ziela angielskiego,
2 liście laurowe.




Sposób przyrządzenia:

Mięso oczyścić z nadmiaru łoju i błon, włożyć do foliowego woreczka i ze wszystkich stron zbić drewnianym tłuczkiem. Przygotować zalewę: cebulę obrać i pokroić w piórka. Zagotować 0.5 szkl. wody z octem, cebulą i przyprawami. Ostudzoną zalewą zalać baraninę. Naczynie przykryć i wstawić na 4 - 6 h do Iodówki (w tym czasie obrócić mięso dwukrotnie). Czosnek obrać i pokroić w słupki. Mięso wyjąć z zalewy, osuszyć, oprószyć pokruszonymi przyprawami ziołowymi oraz solą i odłożyć na 30 min. Następnie naszpikować czosnkiem i zrumienić na oleju ze wszystkich stron. Włożyć mięso do brytfanny, podlać 0.5 szkl. wody i 3 łyżkami zalewy, przykryć i piec ok. 1 h 20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170 - 180º C. W czasie pieczenia co pewien czas polewać je wytworzonym sosem, który w miarę wyparowywania należy uzupełniać przegotowaną wodą. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem, czy mięso jest miękkie (z nakłuć powinien wyciekać przezroczysty płyn). Do sosu włożyć masło i wymieszać (przyprawy usunąć). Pieczeń pokroić w plastry i podawać z ziemniakami z wody albo z ryżem ugotowanym na sypko oraz jarzynką z buraków lub sałatką z czerwonej kapusty.
__________________

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-29, 15:58   #9
szugarbejb
Zakorzenienie
 
Avatar szugarbejb
 
Zarejestrowany: 2006-09
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 10 195
Dot.: Baranina - sprawdzone przepisy

Ten chyba najbardziej mi odpowiada, bo jest dokładnie na to co mam - czyli comber jagnięcy.

Przepis Maćka Kuronia:

Składniki:
  • 1 cały comber barani
  • 250 ml jasnego piwa
  • 250 ml octu 6%
  • 250 ml wody
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • po 10 ziaren: ziela angielskiego, pieprzu i jałowca
  • liść laurowy
  • 500 ml śmietany 18%
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Mięso oczyszczamy z tłuszczu, myjemy i osuszamy. Z octu, piwa, wody, obranej i pokrojonej w plastry cebuli, ziela angielskiego, rozgniecionych jagód jałowca, pieprzu i liścia laurowego zagotowujemy marynatę. Mięso układamy w kamiennym lub szklanym naczyniu i zalewamy gorącą marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 4 dni, co 12 godzin mięso obracamy na drugą stronę. Przed pieczeniem mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy i nacieramy solą, posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem oraz zmielonym pieprzem. Pozostawiamy na godzinę, następnie wkładamy comber do brytfanki, polewamy go kilkoma łyżkami roztopionego masła i pieczemy w temperaturze 200ºC. Co jakiś czas polewamy comber masłem. Gdy jest już przysmażony, oprószamy go mąką i oblewamy śmietaną. Powinna być gęsta i kwaśna. Comber barani pieczemy mniej więcej 2 godziny. Gdy mięso jest już miękkie wyjmujemy je, kroimy na porcje, ewentualnie doprawiamy sos przyprawami. Podajemy comber z ryżem lub ziemniakami oraz ugotowanymi jarzynami: czerwoną kapustą lub buraczkami.



Zdecydowałam się na ten przepis, więc trzymajcie kciuki. Bęe pisac co i jak wyszło, i postaram się wkleić zdjęcia.
__________________

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-05, 15:46   #10
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 19 986
Wpisy w blogu: 6
Dot.: Baranina - sprawdzone przepisy

Uwielbiam baranine, ogolnie im ciemniejsze mieso tym fajniej.

Sama niestety nigdy nie przyrzadzalam, nawet nie wiem gdzie kupic, wiec tutaj niewiele jestem w stanie pomoc.

Musake z baraniny jest z miesa mielonego z tego co wiem. Dobrze smakuje z baklazanem, sosem czosnkowym oraz z innymi warzywami.

Uwielbiam prawdziwe baranie kebaby. Ogolnie smakuje mi kuchnia grecka i turecka.

A i jadlam kiedys barana pieczonego na ognisku. Dawno, ale pamieta sie po latach

Szugar, czekamy na fotki i dalsze relacje. Ciesz sie, ze jestes daleko, bo pewnie wszelkimi mozliwymi sposobami probowalabym sie wprosic na taka barania uczte
__________________
wymiana

perfumy
Rena jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-07, 16:11   #11
szugarbejb
Zakorzenienie
 
Avatar szugarbejb
 
Zarejestrowany: 2006-09
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 10 195
Dot.: Baranina - sprawdzone przepisy

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Szugar, czekamy na fotki i dalsze relacje. Ciesz sie, ze jestes daleko, bo pewnie wszelkimi mozliwymi sposobami probowalabym sie wprosic na taka barania uczte

Zdjęć niestety nie będzie, a to z prostego powodu - jak tylko wyjęłam mieśo z piekarnika rzuciła się na nią cała rodzina, i po pół godzinie 3 kilo mięsa zostało zjedzone !!

Przpis jest bardzo dobry, ale mam co do niego kilka uwag:


Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
Składniki:


250 ml jasnego piwa, 250 ml octu 6%
  • 250 ml wody
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • po 10 ziaren: ziela angielskiego, pieprzu i jałowca
  • liść laurowy

To są składniki marynaty, i uważam , że octu jest cdeydowanie za dużo spokojnie wystarczy 100 - 150 ml na 3 kilo mięsa. Wierzchnie warstwy mojego comra były po prostu zbyt kwaśne. Dobra, ale kwaśne. Więc proponuję 250 ml wody, 100 ml octu i reszta piwa (a nawet mozna wlać cała puszkę, czyli pół litra) Ja do przypraw dodałam jeszcze świży pęczek sząłwii.

Cytat:
Sposób przyrządzania:
Mięso oczyszczamy z tłuszczu, myjemy i osuszamy. Z octu, piwa, wody, obranej i pokrojonej w plastry cebuli, ziela angielskiego, rozgniecionych jagód jałowca, pieprzu i liścia laurowego zagotowujemy marynatę. Mięso układamy w kamiennym lub szklanym naczyniu i zalewamy gorącą marynatą.
Zalewamy ZIMNĄ !!! marynatą - tak jest podane w Kuchni Polskiej i tak zrobiłam. Nie wyobrażam sobie mi,ęsa zalać gorącą marynatą - przecież białko się zetnie ??

Cytat:
Odstawiamy w chłodne miejsce na 4 dni, co 12 godzin mięso obracamy na drugą stronę
.

Moje marynowało się 3 dni tez było wyborne

Cytat:
Przed pieczeniem mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy i nacieramy solą, posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem oraz zmielonym pieprzem. Pozostawiamy na godzinę, następnie wkładamy comber do brytfanki, polewamy go kilkoma łyżkami roztopionego masła i pieczemy w temperaturze 200ºC. Co jakiś czas polewamy comber masłem. Gdy jest już przysmażony, oprószamy go mąką i oblewamy śmietaną. Powinna być gęsta i kwaśna.
należy pamiętać żeby tak mniej więcej co 15 minut polewac barana tłuszczem który się wytopi, żeby nie był suchy, no i sprawdzać tę temperaturę , bo może być mocna. Po 2 godzinach polewamy śmietaną (cienką warstwą smatrujemy) in wstawiamy jeszcze na chwilkę do piekarnika, można zmniejszyć do 150 stopni.


Cytat:
Comber barani pieczemy mniej więcej 2 godziny. Gdy mięso jest już miękkie wyjmujemy je, kroimy na porcje, ewentualnie doprawiamy sos przyprawami. Podajemy comber z ryżem lub ziemniakami oraz ugotowanymi jarzynami: czerwoną kapustą lub buraczkami.

Ja robiłam z pieczonymi ziemniaczkami poolanymi sosem który się wytworzył, z ryżem i kalafiorem



Tak zrobione mięso absolutnie polecam
__________________

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-13, 07:27   #12
monyczkaaa
Zakorzenienie
 
Avatar monyczkaaa
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 7 860
Dot.: Baranina - sprawdzone przepisy

ja zazwyczaj baraninę (natartą solą, pieprzem i rozmarynem) wrzucam w duuużą ilosc
włoszczyzny i papryki, zalewam czerwonym winem i odstawiam do lodówki na ok 24h.

Później te warzywa wyrzucam (wtedy mięso nie ma tego charakterystycznego zapachu), nacieram mięso dodatkowo musztardą , przekładam drugą porcją włoszczyzny i piekę w winie ok 2 godzin


A teraz pytanie do znawczyń

oprócz mięsa do pieczenia dostałam kilogramowy płat baraniny (taki płaski, dość tłusty) do zmielenia albo gulaszu - co mogę z nim zrobić?
__________________
monyczkaaa jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:47.