Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2008-02-26, 22:26   #1
lucaa_rules
Wtajemniczenie
 
Avatar lucaa_rules
 
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Hawarden
Wiadomości: 2 217
Wariacje na temat mięsa mielonego

Moje kochane
Czy znacie jakies przepisy z udziałem mięsa mielonego?
Przeżarły mi sie juz makarony z tym mięchem i kotlety. A ze zostało mi troche miecha w lodówce, chcialabym je w jakis ciekawy obiadowy sposob wykorzystac. Mam nadzieje ze podzielicie sie doswiadczeniem
__________________
Chciałby nad poziomy człek, a tu ciągle niż
nie pociągnie pusty łeb
ciężkiej dupy wzwyż
lucaa_rules jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-26, 22:34   #2
Arribeth
Zadomowienie
 
Avatar Arribeth
 
Zarejestrowany: 2006-05
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 1 033
GG do Arribeth Send a message via Skype™ to Arribeth
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

Może lasagne
gołąbki
kotlety z ryżem
kotlety z kapustą
zapiekanka makaronowa
chili con carne
Zupa meksykańska Nutki wydaje mi się że też jest z mielonym mięsem - przepis gdzieś na tym forum
__________________
"Bynajmniej" nie znaczy "przynajmniej":rolley es:





Arribeth jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-27, 00:50   #3
sponsa_bella
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-09
Wiadomości: 318
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

Hej,

najłatwiejszy sposób na zutylizowanie mielonego - SPAGHETTI

ja polecam również kuleczki z mięsa mielonego:

1. mięso+przyprawy+jajko+buł ka tarta->mieszanie
2. papka z punktu 1 ->formowanie kulek
3. kulki->patelnia+olej

do tego sos grzybowy=mniam!

-ziemniaczki, surówka: jabłka+por+sól+pieprz+maj onez=palce lizać :-D
sponsa_bella jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-27, 08:02   #4
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

dosmaczam mieso np sosem Bolonese albo innymi przyprawami i ziolami jakie lubisz.
Podgotowuje ziemniaki pokrojone w plastry i przekladam w naczyniu zaroodpornym warstwę:
ziemniaków
potem miesa mielonego
potem np ogorki kiszone pokrojone lub pomidory z puszki

i co tam lubisz zalewasz : smietana wymieszna z 1 jakiem i tartym żółtym serem ,sól,pieprz
i zapiekasz ...powstaje pyszna zapiekanka
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-27, 14:08   #5
izzie
Zakorzenienie
 
Avatar izzie
 
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Bielsko - Biała
Wiadomości: 6 373
Smaczny profil izzie
Smaczne przepisy1
GG do izzie
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

Ja robię pulpety w sosie (pomidorowym, ewentualnie pieczarkowym)
izzie jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-27, 14:31   #6
lidaba
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 31
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

Dziewczyny ! zróbcie sobie ekspresowe gołąbki.Podaję przepis :
1\2 kg. mięsa mielonego
1\2 kg. drobniutko pokrojonej kapusty
1szkl.ryżu
1\2 szkl.kaszy manny
2 jajka
2 cebulki pokrojone i usmażone na odrobinie oleju
sól i pieprz
Wszystko na surowo do jednej miski , dobrze połączyć . Formować małe kotleciki , smażyć na runiano z dwóch stron . Ułożyć w garnku , zalać 1 i
1/2 litra wody + 3 kostki rosołowe + 4 łyżki koncentratu pomidorowego.
Gotować na malutkim ogniu ok.półtorej godziny. Zjednej takiej porcji wychodzi obiadek na 8 osób. Smacznego
lidaba jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-27, 22:05   #7
lucaa_rules
Wtajemniczenie
 
Avatar lucaa_rules
 
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Hawarden
Wiadomości: 2 217
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

zapomnialam dodac ze pomieszkuje z moim TZ, który reaguje odruchem wymiotnym na gołąbki (nie wie, gupek co traci )
zrobiłam zupe meksykanska baaardzo smakowała i jeszcze zostało na jutro
gorąco polecam !!! i dziekuje za pomoc
__________________
Chciałby nad poziomy człek, a tu ciągle niż
nie pociągnie pusty łeb
ciężkiej dupy wzwyż
lucaa_rules jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-27, 22:23   #8
AgusiaGda
Raczkowanie
 
Avatar AgusiaGda
 
Zarejestrowany: 2007-01
Wiadomości: 372
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

kiedyś od mojej siotki dostalam przepis na zupę, którą lubi jej rodzinka (jeszcze nie zdążyłam jej zrobić )

zupa czosnkowa z mielonym mięsem
0,5 kg mielonego mięsa
4-5 ząbków czosnku
ok. 2 łyżki mąki, Vegeta(lub coś w tym rodzaju), biały pieprz, słodka śmietana

mięso podsmażyć, dodać czosnek, posypać mąką, zalać wodą, doprawć Vegetą(albo ziarenkami smaku, lub bulionem z kostki)
w osobnym garnku zrobić lane kluski (mąka+jajko--> na wodę)

tylko nie wiem gdzie ta śmietana :P coś mi się zgubiła


a ja polecam moją wersję placka po cygańsku

zamiast gulaszu robisz mięsko mielone z warzywami(im więcej i bardziej kolorowo-tym lepiej)
podsmażasz mięsko, dodajesz różne warzywa (cebulę, pieczarki, marchewkę, kukurydzę, groszek, paprykę, seler, zieloną pietruszkę itp.) i dusisz razem, doprawiasz do smaku czym lubisz
do tego smażysz duuuże placki ziemniaczane(na całą patelnię) - a jeśli boisz się smażyć takich dużych, to zrób 4 takie na pół patelni
w środek placka/między placki dajesz farsz mięsno-warzywny z góry placek polewasz odrobiną śmietany i keczupu do tego jakieś surówki
AgusiaGda jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-28, 10:53   #9
vanessa21
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-07
Wiadomości: 171
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

Mozna tez zrobic danie meksykanskie na szybko: puszka fasoli czerwonej, kukurydzy, pomidorow, papryka, cebula, mieso mielone. i przyprawy.
ja to lubie spozywac z makaronem kokardkami
vanessa21 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-28, 13:14   #10
lain
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-01
Wiadomości: 15 873
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

moja mama czasem robi Pomysł na pulpeciki w sosie śmietanowo-pomidorowym WINIARY. smaczne
lain jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-28, 15:23   #11
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

Chili con carne

Cebulę podsmaż na złoto i doodaj mięso mielone i rozgnieciony czosnek, smaż ciągle mieszając,zeby nie porobily się grudki. Dodaj fasolkę czerwoną z puszki i pomidory np w puszce ,kukurydzę - duś jeszcze przykryciem ok. 30 min. Przypraw do smaku - im ostrzej, tym lepiej!
Podawaj z ryżem ,bagietka,chlebkiem...

Kotlety mielone ale z ryżem

mięso mielone
jajko
ryż (torebka) UGOTOWANY
przyprawy
czosneczek
cebula
Generalnie składniki dodaje na oko

Mieszamy calość,obtaczamy w tartej bulce i smazymy na zloto. Nastepnie zmniejszamy ogień do minimum i podlewamy kotletki tak 3-4 łyzki wody i z dwóch stron je w tej wodzie tak podduszamy kilka minut ,ale nie za dlugo żeby nie straciły chrupkości.
Podajemy tak jak tradycyjne kotlety mielone.
Te są bardzo pyszne,kruche ,mniej mięsne i ogólnie polecam
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-29, 14:18   #12
Miviki666
Zadomowienie
 
Avatar Miviki666
 
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: Heaven...
Wiadomości: 1 224
Wpisy w blogu: 1
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

a moze pieczeń rzymską?;]
__________________
Postawiłam przed soba ciężką poprzeczkę....Nowy ,ważny i wymarzony cel...
Miviki666 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-29, 21:07   #13
szonja
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 523
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

Albo pasztet z mielonego z dodatkiem jajek i czerstwych bułek uprzednio namoczonych w mleku. Pyszota, na zimno i na gorąco.
szonja jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-29, 22:18   #14
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 15 983
Wpisy w blogu: 6
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

Mielone mozna dodac do lecza, bigosu. Jako nadzienie do krokietow czy nalesnikow po meksykansku.
Rena jest teraz online   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-29, 22:24   #15
madana
Zakorzenienie
 
Avatar madana
 
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 15 677
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

Mielę mięso razem z cebulą i 2-3 marchewkami, 1 pietruchą, dodaję to, co zwykle do milelonego oraz pół szkl. keczupu. Formuję w blaszce keksówce klops (wcześniej wykładam blachę folią aluminiową),z góry nacinam lekko i robię glazurę na górę (trochę oliwy, kechupu i przyprawy do zup)-smaruję pędzlem i do piekarnika. Pyszne i na ciepło, i na zimno.
madana jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-02, 11:31   #16
comilon
Raczkowanie
 
Avatar comilon
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 248
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

Bigos żydowski
Pulpeciki z mięsa mielonego, do tego pieczarki podsmażone i ogórek konserowy pokrojony w kosteczkę, to wszystko dusimy razem chwilkę, dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup i też chwilkę dusimy
Pycha jest
__________________
www.bizuart.blox.pl
comilon jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-04, 22:33   #17
xandra78
Zakorzenienie
 
Avatar xandra78
 
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 3 104
Wpisy w blogu: 1
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

Ja dziś na obiad zrobiłam dużego klopsa i podałam do ziemniaków pokrojony w plastry,polałam tłuszczykiem z pieczenia,mniam.Ja zwracam uwagę na kaloryczność potraw,a ten pieczony klops ma o wiele mniej tłuszczu niż tradycyjnie smażone kotlety.Dodaję też zamiast cebulki podsamżonej na oleju surową, startą na tarce.A kłądę do niego co akurat mam,pyszne jest,jak się doda duuuużo posiekanej natki.
No i roboty jest mniej,bo wyrabia się mięsko,formuje i do piekarnika.
xandra78 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-06, 00:07   #18
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 15 983
Wpisy w blogu: 6
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

Ja dzisiaj zrobilam leczo z mielonym. Tez nisko kaloryczne. Pokroilam w kostke cebule, kabaczek oraz papryke. Dusilam na malym ogniu ok 20 min. Dodalam mieso mielone, koncentrat pomidorowy, wode, aby powstal sos. Przyprawe knorra do miesa mielonego, ziola prowansalskie, papryke ostra. Pycha.

Jadlam z ziemniaki, ale ryz tez pasuje.
Rena jest teraz online   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-15, 13:00   #19
gryzelda
Zadomowienie
 
Avatar gryzelda
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 1 131
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

Cytat:
Napisane przez Nutka Pokaż wiadomość
dosmaczam mieso np sosem Bolonese albo innymi przyprawami i ziolami jakie lubisz.
Podgotowuje ziemniaki pokrojone w plastry i przekladam w naczyniu zaroodpornym warstwę:
ziemniaków
potem miesa mielonego
potem np ogorki kiszone pokrojone lub pomidory z puszki

i co tam lubisz zalewasz : smietana wymieszna z 1 jakiem i tartym żółtym serem ,sól,pieprz
i zapiekasz ...powstaje pyszna zapiekanka
Podgotowyje az do miekkosci czy jak? ile mniej wecej tego mieska mielonego? ile stopni w piekarniku i jak czas pieczenia? smietane prosto z kubka czy rozcienczam jeszcze z woda? ile tej smietanki?
__________________
~ Nie oczekuje od życia samych róż ~


Ostrożności i zaufania nigdy za wiele
gryzelda jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 14:37   #20
Malinn
Zakorzenienie
 
Avatar Malinn
 
Zarejestrowany: 2008-04
Wiadomości: 3 638
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

A ja polecam niezawodne pulpety i zapieknaki z puleptami

Miesko jak na mielone tylko dodac paprykepokrojona w drobne kosteczki albo duuuuuuuuuuzo zieleniki, uformowac mikrokuleczki ulozyc w naczyniu zaroodpornym na zmiane z malymi rózyczkami kalafiora zrobic sos z jogurtu czosnku i ziol zalac i do piekarnika
__________________
Malinn jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 23:30   #21
La Monica
La Moderatoiure
 
Avatar La Monica
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 16 211
Smaczny profil La Monica
Smaczne przepisy67
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

Ja lubię ziołowe kuleczki albo nadziewane fetą frykadelki
__________________
Sad, sad girl, bad, bad girl...

Ćwiczę regulanie od 1 XII 2013
Lubię czytać

La Monica jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 10:59   #22
kariera85
Wtajemniczenie
 
Avatar kariera85
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Tam i z powrotem..
Wiadomości: 2 149
Wpisy w blogu: 3
GG do kariera85
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

ja polecam zapiekanego bakłażana- zrobiłam w sumie trochę z głowy i naprawde rewelacja

koszt, jesli mamy mieso niewielki- bakłazany z centrach handlowych są po 10-13zl/kg; jeden średni bakłażan (zwany przeze mnie i TŻ bażakłanem ) na dwie osoby to koszt ok. 3-4zł

Prztygotowanie bażakłana:
1)umyc, przekroić na pół wzdłuż- nie odcinać zielonego ogonka bo potem ładnie wyglada
2)wydrążyć środek, odrzucić to co ma duzo ziaren, resztę środka posiekac i wyłozyć nim naczynie żaroodporne+troszkę masła roslinnego
3)zagotowac wodę, mocno osolić, wrzucić na wrzacą bażakłany i blanszować 5 max 10minut (zalezy jak twarde lubicie jedzenie)
4)wyjąc na papierowy ręcznik

Mięso mielone jak na wasze ulubione spagetti:
1)na patelni zeszklić cebulę, dodac mięso, usmazyć
2)ja dodaję duzo bazylii i oregano, podsypujemy łyżką fixa do spagetti lub koncentratem
3)dosmaczamy jak spagetti

Wykładamy bazakłany do naczynia
Wkladamy miesko przygotowane 'po naszemu' z górką
Kładziemy ulozone na skos paski żółtego sera
Posypujemy otartą bazylią

Poniewaz mięso jest usmazone a bażaklan ugotowany, trzymamy tylko tyle żeby sie przegryzło a ser roztopił
Gotowe!

Wcale nie ma duzo pracy a danie jest efektowne

Polecam do tego szybka salatkę z sałaty lodowej,pomidorka,ogorka i czerwonej cebulki z dressingiem z octu,zielonej oliwy,soku z cytryny i kapki wody
I oczywiście bazylii i oregano :P
__________________
Małgoszova Entertainment presents:
overcoming imperfections
Episode I: Killing the ogre
Starring: Cudowna Dieta Mniej Żreć
kariera85 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-22, 03:19   #23
frenn
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-04
Lokalizacja: nikad
Wiadomości: 11
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

Swietne przepisy. Bede musiala tu powrocic...

Jesli chodzi o moj sposob na mieso mielone, to NALEŚNIKI Z MIĘSEM MIELONYM:

Farsz 1:
mieso mielone (+ ewentualnie gotowany kalafior i fotowana marchewka pokrojona w kosteczke) zawijamy w nalesnika i polewamy sosem np. beszamelowym

Farsz 2: mieso mielone + koncentrat pomidorowy ze smietanka wymieszany + czerwona fasola + ew. swieze pomidory, jakies ziola, moga byc swieze pomidory, albo dla urozmaicenia oliwki
(przy tej wersji nie trzeba polewac juz zadnym sosem). Mozna tez dodac do srodka starkowany ser albo plasterek sera - rozpusci sie i beda nalesniki jeszcze lepsze

Farsz 3: mięso mielone + świeże pomidory obrane ze skórki, pokrojone w kosteczke i duszone na patelni + duuuzo bazyli (pomidory puszcza sok). oczywiscie mozna zagescic smietanka, dodac koncentratu...

Farsz 4:
mieso mielone + sos czosnkowy

Edytowane przez frenn
Czas edycji: 2009-04-22 o 03:22
frenn jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 10:23   #24
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

Cytat:
Napisane przez gryzelda Pokaż wiadomość
Podgotowyje az do miekkosci czy jak? ile mniej wecej tego mieska mielonego? ile stopni w piekarniku i jak czas pieczenia? smietane prosto z kubka czy rozcienczam jeszcze z woda? ile tej smietanki?
W moim blogu (w podpisie link) znajdziesz zdjęcia i przepis jeszcze innych zapiekanek (w Daniach Głównych poszukaj)
Ta o ktora pytasz to moja radosna tworczość i czesto robię tak jak mi natchnienie podpowie ale generalnie:
- ziemniaki kroje w plasterki i podgotowuje na "półtwardo" ale mozesz do miekości bedzie Ci latwiej na poczatek..
- daje tak okolo paczke mieska mielonego czyli bedzie to okolo 250 g
- smietane prosto z kubka (czesto też daje jogurt naturalny lub smietane lub jogurt mieszam np z zupa cebulową czy brokulową czy grzybowa itp i tym zalewam )
- smietany (jogurtu naturalnego) -kubeczek ,maly jogurt
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie



Edytowane przez Nutka
Czas edycji: 2009-04-23 o 10:27
mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 11:58   #25
gryzelda
Zadomowienie
 
Avatar gryzelda
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 1 131
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

Dziekuje za odpowiedz chetnie przeglade Twoj blog napewno na cos sie skusze
__________________
~ Nie oczekuje od życia samych róż ~


Ostrożności i zaufania nigdy za wiele
gryzelda jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-20, 18:50   #26
Vulcana
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-04
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 314
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

Podnoszę wątek

Kotlety z mięsa mielonego zapiekane z serem

mięso mielone
bułka tarta
jajka
sól, vegeta, pieprz, przyprawy wg uznania

cebula
majonez
ogórki korniszony
sos w słoiku (ja zawsze używam sosu słodko–kwaśnego z Łowicza lub Pudliszek) ewentualnie koncentrat pomidorowy lub dobry ketchup
ser żółty

Mięso mielone mieszamy/wyrabiamy z jajkami, bułką tartą i przyprawami (tak jak na kotlety mielone). Z mięsa formować kotlety o grubości ok. 1 cm na wielkość dłoni (czym cieńsze, tym lepiej). Kotlety lepiej formują się, gdy ręce są mokre. Kotlety podsmażamy z obu stron, a następnie układamy na blaszce. Ja zawsze robię ich większą ilość, więc korzystam z dużej blachy tzn. z tej dużej półki w piekarniku.

Cebule i korniszony kroimy na drobną kostkę.
Ser żółty kroimy w paseczki o szerokości ok. 1 cm

Układamy następująco warstwy:
kotlet
majonez
cebula
korniszony
sos ze słoika
ser

Ser układamy na kotletach w szachownicę tzn. na każdym kotlecie kładziemy dwa paseczki sera poziomo i dwa pionowo, ma powstać taka szachownica ( # ). Mam nadzieję, że wiecie o co chodzi
Kotlety zapiekamy w piekarniku.


Kotleciki zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem na wszelakich imprezach, zlotach rodzinnych. Wiele przepisów poszło w świat Przepis dostałam kiedyś od koleżanki, która pracowała w nieistniejącym już bistro w Białymstoku. W menu były podobne kotlety.
Spróbujcie, a nie pożałujecie. Mój TŻ nie przepada za mięsem mielonym, ale te kotlety uwielbia.
Vulcana jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-01, 16:50   #27
sa_wa_emilie
Raczkowanie
 
Avatar sa_wa_emilie
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: B-stok
Wiadomości: 77
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

Mięso mielone można wykorzystać do nadziewania różnych warzyw np. papryki, pieczarek itp.
Bardzo smaczna i banalnie prosta jest zapiekanka hachis parmentier - przygotowujemy dość gęste puree ziemniaczane, mięso mielone przyprawiamy, dodajemy sporą ilość drobno posiekanej i przesmażonej cebulki. Wysmarowane masłem naczynie wykładamy warstwę ziemniaków, dokładnie rozsmarowujemy, na to wykładamy masę mięsną. Można posypać startym serem, ale niekoniecznie, pieczemy ok.20 min. Nie podaję dokładnych proporcji, bo zawsze robię tę zapiekankę na oko.
__________________
Le vent l'emportera ...
sa_wa_emilie jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-01, 16:56   #28
kiitty
Zakorzenienie
 
Avatar kiitty
 
Zarejestrowany: 2009-10
Lokalizacja: wlkp
Wiadomości: 4 967
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

ja bardzo lubie papryki faszerowane miesem mielonym
przekrawam czerwona papryke na pół i każda połówke faszeruje miesem mielonym, na wierzch posypuje startym zoltym serem i wkladam do pieraknika polecam mi i mojej rodzinie bardzo smakuje
__________________
wymiankuję

instagramuje
kiitty jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-24, 11:44   #29
dodeczka84
Zakorzenienie
 
Avatar dodeczka84
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: Przytulny domek
Wiadomości: 3 145
Dot.: Wariacje na temat mięsa mielonego

Podnoszę wątek.
Ciekawe przepisy na miarę złota ;-)
__________________
... by codziennie znaleźć powód do uśmiechu..
dodeczka84 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-24, 13:57   #30
michal999
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2012-08
Wiadomości: 36
Mielone

Jakie znacie dobre przepisy na mielone!! Oprócz tradycyjnych, mielone można przyrządzać z pieczarkami (swoją drogą bardzo dobre), czy znacie jeszcze jakieś inne sposoby na nie tradycyjnego mieloniaka
michal999 jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:35.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra