egzamin praktyczny z kosmetologii - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja - Pytania do kosmetyczki

Notka

Pielęgnacja - Pytania do kosmetyczki Tutaj możesz zadać pytanie kosmetyczce, wymienić się doświadczeniem, opowiedzieć o swojej pielęgnacji.

Zamknij wątek
 
Narzędzia
Stary 2009-06-18, 15:23   #1021
Emila888
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 10
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

32/50 i 18/20 Jak już zobaczyłam że zdałam to myślałam że może troche więcej tych punktów mi sie uzbiera.. ;p ale nic to ważne że do przodu :P Mogliby mi ten projekt jeszcze zaliczyć :P I przymknąć oko na to że spaliłam klientce twarz spirytusem
Emila888 jest offline  
Stary 2009-06-18, 15:27   #1022
anett21
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-09
Wiadomości: 27
Wpisy w blogu: 1
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez agnessja75 Pokaż wiadomość
CZĘŚĆ I
KLUCZ ODPOWIEDZI
WERSJA Y
Nr zad. Odpowiedź Nr zad. Odpowiedź
1 B 26 C
2 A 27 C
3 B 28 A
4 D 29 D
5 C 30 D
6 B 31 C
7 A 32 D
8 D 33 A
9 B 34 D
10 B 35 A
11 C 36 C
12 D 37 A
13 C 38 B
14 A 39 D
15 B 40 A
16 C 41 A
17 B 42 B
18 C 43 D
19 D 44 A
20 D 45 A
21 C 46 B
22 B 47 C
23 D 48 C
24 C 49 D
25 A 50 D
mozecie dac odpowiedzi z czesci X
anett21 jest offline  
Stary 2009-06-18, 15:29   #1023
apukalipsa
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 39
Wpisy w blogu: 1
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez Emila888 Pokaż wiadomość
32/50 i 18/20 Jak już zobaczyłam że zdałam to myślałam że może troche więcej tych punktów mi sie uzbiera.. ;p ale nic to ważne że do przodu :P Mogliby mi ten projekt jeszcze zaliczyć :P I przymknąć oko na to że spaliłam klientce twarz spirytusem
spoko, wszystkie miałyśmy zaćmienie umysłu, każda w innym stopniu... grunt, że nie ma pkt ujemnych ja kiedyś(idiotyczny pomysł swoją drogą-można było wtedy dostać np. "-10" ptk )

---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ----------

Cytat:
Napisane przez anett21 Pokaż wiadomość
mozecie dac odpowiedzi z czesci X
skoro masz dostęp do internetu to wejdź sobie na stronę CKE i w aktualnościaqch masz wyniki
apukalipsa jest offline  
Stary 2009-06-18, 15:33   #1024
anett21
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-09
Wiadomości: 27
Wpisy w blogu: 1
Question Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez apukalipsa Pokaż wiadomość
spoko, wszystkie miałyśmy zaćmienie umysłu, każda w innym stopniu... grunt, że nie ma pkt ujemnych ja kiedyś(idiotyczny pomysł swoją drogą-można było wtedy dostać np. "-10" ptk )

---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ----------


skoro masz dostęp do internetu to wejdź sobie na stronę CKE i w aktualnościaqch masz wyniki
mam dostep.,.tylko nie moze mi tej stronu otworzyc:/

---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ----------

Cytat:
Napisane przez apukalipsa Pokaż wiadomość
spoko, wszystkie miałyśmy zaćmienie umysłu, każda w innym stopniu... grunt, że nie ma pkt ujemnych ja kiedyś(idiotyczny pomysł swoją drogą-można było wtedy dostać np. "-10" ptk )

---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ----------


skoro masz dostęp do internetu to wejdź sobie na stronę CKE i w aktualnościaqch masz wyniki
mam wielka prosbe,, moglabys skopiowac odpowiedzi X TUTAJ z czesci 1
anett21 jest offline  
Stary 2009-06-18, 15:41   #1025
apukalipsa
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 39
Wpisy w blogu: 1
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Nr zad.
Odpowiedź Nr zad.Odpowiedź
1
B 26C
2
A 27C
3
C 28A
4
D 29D
5
D 30D
6
B 31B
7
C 32D
8
D 33A
9
B 34D
10
B 35A
11
C 36B
12
C 37A
13
C 38B
14
A 39D
15
C 40D
16
C 41A
17
B 42B
18
B 43D
19
D 44D
20
D 45A
21
C 46B
22
B 47C
23
D 48C
24
C 49D
25
D 50D

---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ----------

sorry za formę

---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ----------

Nr
zadania
Odpowiedź
51 D
52 B
53 B
54 C
55 D
56 A
57 A
58 C
59 C
60 C
61 D
62 D
63 B
64 C
65 C
66 C
67 B
68 D
69 B
70 A

---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

Wersja x
apukalipsa jest offline  
Stary 2009-06-18, 15:50   #1026
anett21
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-09
Wiadomości: 27
Wpisy w blogu: 1
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez apukalipsa Pokaż wiadomość
Nr zad.
Odpowiedź Nr zad.Odpowiedź
1
B 26C
2
A 27C
3
C 28A
4
D 29D
5
D 30D
6
B 31B
7
C 32D
8
D 33A
9
B 34D
10
B 35A
11
C 36B
12
C 37A
13
C 38B
14
A 39D
15
C 40D
16
C 41A
17
B 42B
18
B 43D
19
D 44D
20
D 45A
21
C 46B
22
B 47C
23
D 48C
24
C 49D
25
D 50D

---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ----------

sorry za formę

---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ----------

Nr
zadania
Odpowiedź
51 D
52 B
53 B
54 C
55 D
56 A
57 A
58 C
59 C
60 C
61 D
62 D
63 B
64 C
65 C
66 C
67 B
68 D
69 B
70 A

---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

Wersja x
DZIEKI WIELKIE,,
anett21 jest offline  
Stary 2009-06-18, 15:50   #1027
kkaassiiaa
Przyczajenie
 
Avatar kkaassiiaa
 
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 9
Thumbs up Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

CZĘŚĆ I
KLUCZ ODPOWIEDZI
WERSJA X
Nr zad.
Odpowiedź
Nr zad.
Odpowiedź
1B
26C
2A
27C
3C
28A
4D
29D
5D
30D
6B
31B
7C
32D
8D
33A
9B
34D
10B
35A
11C
36B
12C
37A
13C
38B
14A
39D
15C
40D
16C
41A
17B
42B
18B
43D
19D
44D
20D
45A
21C
46B
22B
47C
23D
48C
24C
49D
25D
50D

Przepraszam ale nie mogę sobie poradzić z tym aby było pokolei bo jak kopiuje to tak wychodzi, niestety nie mam czasu teraz tego przerabiac
kkaassiiaa jest offline  
Stary 2009-06-18, 15:51   #1028
bernatunia
Raczkowanie
 
Avatar bernatunia
 
Zarejestrowany: 2009-02
Wiadomości: 257
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Ile wkońcu ma być % aby zaliczyć część praktyczną?? 70 czy 75 ?
__________________
konsultantka Oriflame 6%





bernatunia jest offline  
Stary 2009-06-18, 15:55   #1029
olala1102
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 37
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

75%
olala1102 jest offline  
Stary 2009-06-18, 15:56   #1030
bernatunia
Raczkowanie
 
Avatar bernatunia
 
Zarejestrowany: 2009-02
Wiadomości: 257
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez olala1102 Pokaż wiadomość
75%
Hmm, troche dużo nie
__________________
konsultantka Oriflame 6%





bernatunia jest offline  
Stary 2009-06-18, 16:01   #1031
ewelinka957
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 17
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

dziewczyny a skad macie pytania boja nie moge sprawdzic nie mam pytan do wersji x prosba podajcie
ewelinka957 jest offline  
Stary 2009-06-18, 16:09   #1032
apukalipsa
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 39
Wpisy w blogu: 1
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

komu się chce przepisywać??

---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ----------

a zresztą masz arkusze na poprzednich stronach tego wątku
apukalipsa jest offline  
Stary 2009-06-18, 16:14   #1033
ewelinka957
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 17
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

nio tak ale czy to jest wersja X bomi sie nie wydaje
ewelinka957 jest offline  
Stary 2009-06-18, 16:16   #1034
aga2113
Raczkowanie
 
Avatar aga2113
 
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 73
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez ewelinka957 Pokaż wiadomość
dziewczyny a skad macie pytania boja nie moge sprawdzic nie mam pytan do wersji x prosba podajcie
1.Nadmiar których hormonów jest przyczyną hirsutyzmu?
A. Estrogenów
B. Androgenów
C. Kortykosteroidów
D. Hormonów tarczycy

2.Składnikiem jakiego układu są komórki Langerhansa?
A.odpornościowego
B.oddechowego
C.krwionosnego
D.pokarmowego

3.Liście czarnej cherbaty są źródłem estrogenów ściągajacych, do których należą
A.pektyny
B.śluzy
C.garbniki
D.bioflawonoidy

4.Wirus HPV odpowiedzialny jest za wywołanie kurzajek szerzy sie przez
A.krew
B.śline
C.limfę i osocze
D.kontakt bezposredni

5.Elastyna rozpuszcza się
A.w oleju
B.w wodzie
C.w kwasie mlekowym
D.w zasadzie sodowej

6.Grudki, krosty i liczne teleangliektazje, to objawy wystepujace w w przebiegu trądziku
A.pospolitego
B.różowatego
C.ropowiczego
D.zawodowego

7.Maski o działaniu sebostatycznym stosuje sie do cery
A.suchej
B.normalnej
C.łojotokowej
D.dojrzełej

8.Zwiazek chemiczny o nazwie dihydroksyaceton (DHA) jest składnikiem
A.preparatów do opalania
B.preparatów po opalaniu
C.blokerów słonecznych
D.samoopalaczy.

9.Sebumetr jest stosowany w monitorowaniu kuracji
A.nawilzajacej
B.antyłojotokowej
C.antyaiging
D.liftingujacej

10.Który za zwiazków stosuje sie w preparatach do włosów jako składnik pielęgnujący
A.Lawson
B.Witaminę B5
C.Juglon
D.Alkohol cetylowy

11.Która z wymienionych osób jest idealną kandydatką do usówania nadmiaru owłosienia przy użyciu światła spolaryzowanego?
A.Blondynka o jasnej karnacji
B.Blondynka o ciemnej karnacji
C.Szatynka o jasnej karnacji
D.Szatynka o ciemnej karnacji

12.W okresie dojrzewania płciowego swoja czynnośc wydzielniczą rozpoczynają gruczoły
A.łojowe wolne
B.potowe ekrynowe
C.potowe apokrynowe
D.łojowe przywłośne

13.Ze wzgledu na możliwośc wystapienia fotouczulenia,przed zabiegami opalania nie jest wskazane stosowanie olejków eterycznych. Najbardziej niebezpieczne olejki eteryczne pod tym względem, których w szczególności nie wolno stosowac przed opalaniem to:
A.lawendowy rozmarynowy
B.cynamonowy sosnowy
C.pomarańczowy, neroli
D.różany, paczulowy

14.Uogólniona reakcja uczuleniowa na jakiś czynnik, to wstrząs:
A.anafilaktyczny
B.toksyczny
C.septyczny
D.kardiogenny

15.Wysokośc ścian pomieszczenia lub boksu na łóżko opalające, powinna wynosic
A.1,5 m
B.1,8 m
C.2,0 m
D.2,5 m

16.Do sterylizacji kosmetyków w ich ostatecznych opakowaniach, służy metoda
A.parowa
B.gazowa
C.izotopowa
D.chemiczna

17.Ile powinien kosztowa karnet do solarium jeśli jedno opalanie kosztuje 5zł a karnet obejmuje 20 wizyt z 15% zniżką?
A.75 zł
B.85 zł
C.95 zł
D.105zł

18.Jaki jest koszt zużycia 15 ml preparatu do masażu jeśli opakowanie 500 ml kosztuje 200 zł?
A.5 zł
B.6 zł
C.7 zł
D.8 zł

19.Za rozwuj cellulitu odpowiadają zaburzenia hormonalne polegające na wzroście stężenia estrogenów, przy jednoczesnym spadku stężenia
A.androgenów
B.insuliny
C.kortykosteroidów
D.progesteronu

20.Zaznacz prawidłową kolejnośc w zabiegu manicure tradycyjny:
A.zmiękczenie naskórka, skrócenie paznokci, masaż dłoni
B.skrócenie paznokci, masaż dłoni, zmiekczenie naskórka
C.masaż dłoni, skrócenie paznokci, zmiękczenie naskórka
D.skrócenie paznokci, zmiękczenie naskórka, masaż dłoni

21.Jako preparaty o działaniu gojącym i powlekającym nalezy zastosowac kosmetyki zawierające w swoim składzie
A.orzech włoski
B.łopian większy
C.prawoślaz lekarski
D.rozmaryn lekarski

22.Dermabrazja to złuszczanie:
A.mechaniczne, powierzchowne
B.mechaniczne, głębokie
C.fizyczne, powierzchowne
D.fizyczne, głębokie

23.Do pomiaru ilości wydzielanej przez warstwę rogową naskórka pary wodnej, nalezy zastosowac
A.pehametr
B.sebumetr
C.korneometr
D.ewaporymetr

24.Przeciwskazaniem do zabiegów złuszczania naskórka przy uzyciu kwasów owocowych, jest jednoczesne stosowanie pochodnych witaminy
A. C
B. K
C. A
D. B

25.W zabiegu fotoodmładzania przy użyciu światła soplaryzowanego, czynnikiem pochłaniającym promieniowanie jest
A.elastyna
B.melanina
C.keratyna
D.hemoglobina

26.Grzyby wywołujace stany zapalne wyłącznie w obrębie skóry i jej przydatków to
A.drożdżaki
B.sporofity
C.dermatofity
D.podstawczaki

27.Do zabiegu jonoforezy o działaniu przeciwłojotokowym, stosuje się
A.chlorek wapnia, anodę(+)
B.jodek potasu, katodę(-)
C.jony cynku, anode(+)
D.witaminę C, katodę(-)

28.W którym z wymienionych zabiegów nie stosuje się pradu stałego?
A.Termoliza
B.Elektroliza
C.Jonoforeza
D.Galwanizacja

29.Czego nie wolno robic w poczatkowej fazie udzielania pierwszej pomocy podczas omdlenia?
A.Tamowac krwawień
B.Ruszac poszkodowanego
C.Układać w pozycji przeciwwstrząsowej
D.Podawac niczego do picia, jedzenia oraz leków

30.Najskuteczniejszą ochroną przed zakażeniem chorobami przenoszonymi drogą krwi w gabinecie kosmetycznym jest
A.dezynfekcja rąk
B.zakładanie rekawiczek jednorazowych
C.poddawanie się szczepieniom ochronnym
D.właściwie przeprowadzona sterylizacja i dezynfekcja

31.Cera wrazliwa, z oznakami uszkodzenia płaszcza hydro-lipidowego skóry, wymaga zastosowania kosmetyków z zawartością
A.rutyny
B.alantoiny
C.bisabololu
D.kwercytyny

32.Który z wymienionych zabiegów nie należy do kosmetyki leczniczej?
A.Elektroliza
B.Elektrokoagulacja
C.Peeling kwasowy
D.Manicure biologiczny

33.Sucha i zimna skóra, suche i kruche włosy oraz zwiększenie masy ciała, to symptomy
A.niedoczynności tarczycy
B.nadczynności tarczycy
C.niedoczynnosci nadnerczy
D.nadczynności nadnerczy

34.Do substancji odbudowujących bariery lipidowe naskórka należą:
A.azuleny, bisabol
B.kwas hialuronowy, akryl
C.bioflawonoidy, związki krzemu
D.skwalen, olej z kiełków przenicy

35.Których zabiegów nie stosuje się w pielęgnacji cery wrazliwej?
A.Peelingu mechanicznego, maski liftingującej
B.Soluxu z czerwonym filtrem, drenażu limfatycznego
C.Maseczki uspokajającej, mechanicznego oczyszczania naskórka
D.Peelingu enzymatycznego, mesek i kremów poprawiających ukrwienie

36.Zabiegu waponizacji nie stosuje się w przypadku cery
A.suchej
B.naczyniowej
C.dojrzałej
D.łojotokowej

37.Starzenie się skóry z powodu wyniszczających chorób lub przewlekłych stanów zapalnych, to starzenie
A.kataboliczne
B.grawitacyjne
C.środowiskowe
D.chronologiczne

38.Elastoza, to zwyrodnienie starcze w obrębie
A.naskórka
B.skóry właściwej
C.tkanki podskórnej
D.tkanki mięśniowej

39.Przebarwienia, zażółcenia, szponowaty przerost płytki oraz pobruzdowanie , to objawy
A.cukrzycy
B.łuszczycy
C.grzybicy paznokci
D.starzenia sie paznokci

40.Rutyna, witamina K i PP, wyciagi z arniki i oczaru wirginijskiego, to składniki aktywne kosmetyków do cery
A.normalnej
B.mieszanej
C.łojotokowej
D.naczynkowej

41.Klientce zaproponowano serię ośmiu zabiegów na ciało a cenie 120 zł każdy.Jaki będzie koszt serii jeśli ostatni zabieg objęty jest 50% zniżka?
A.900 zł
B.920 zł
C.940 zł
D.950 zł

42.Jaki będzie koszt usługi dla klientki jeżeli zdecyduje się ona na zabieg pielęgnacyjny stóp i zabieg pielegnacyjny okolic oczu?.Pierwszy kosztuje 35 zł, a drugi 15 zł i łącznie zostaną objete 15% rabatem.
A.41,50 zł
B.42,50 zł
C.43.50 zł
D.44,50 zł

43.Który z wymienionych czynności nie obejmuje pedicure leczniczy?
A.Usuwanie odcisków
B.Usuwanie modzeli
C.Korekta wrastajacych paznokci
D.Zakładanie tipsów

44.Do metod epilacji zalicza się
A.golenie i woskowanie
B.depilację elektryczną
C.depilację chemiczną
D.elektrolizę i termolizę

45.Zbyt mała ilośc żelu ochronnego podczas zabiegu fotoepilacji może spowodowac
A.miejscowe poparzenie skóry
B.aktywniejszy porost włosów w miejscu zabiegu
C.szybszy efekt usunięcia owłosienia
D.aktywniejszy porost włosów na całym ciele

46.Nadawanie osobniczego zapachu, to funkcja gruczołów
A.łojowych wolnych
B.potowych apokrynowych
C.potowych ekrynowych
D.łojowych przywłośnych

47.Beta-karoten, to jeden z najskuteczniejszych neutralizatorów wolnych rodników tlenowych, nalezyon do
A.kwasów owocowych
B.witamin rozpuszczalnych w wodzie
C.witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
D.niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych

48.Tradzik pospolity jest wywołany miedzy innymi wzrostem wrażliwości gruczołów łojowych na
A.wzrost stęzenia estrogenów
B.spadek stężenia estrogenów
C.wzrost stężenia androgenów
D.spadek stężenia androgenów

49.Zdięcie przedstawia aparat do zabiegów
A.pulweryzacji
B.dermabrazji
C.mikrodermabrazji
D.peelingu kawitacyjnego


50.Który kompleks witamin ma najsilniejsze właściwości przeciwutleniajace?
A.Witaminy A i D
B.Witaminy A i K
C.Witaminy A i E
D.Witaminy E i C

Edytowane przez aga2113
Czas edycji: 2009-06-18 o 16:39 Powód: złe pytania poprawione na dobre
aga2113 jest offline  
Stary 2009-06-18, 16:19   #1035
apukalipsa
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 39
Wpisy w blogu: 1
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez aga2113 Pokaż wiadomość
1.Nadmiar których hormonów jest przyczyną hirsutyzmu?
A. Estrogenów
B. Androgenów
C. Kortykosteroidów
D. Hormonów tarczycy

2.Składnikiem jakiego układu są komórki Langerhansa?
A.odpornościowego
B.oddechowego
C.krwionosnego
D.pokarmowego

3.Liście czarnej cherbaty są źródłem estrogenów ściągajacych, do których należą
A.bioflawonoidy
B.garbniki
C.pektyny
D.śluzy

4.Wirus HPV odpowiedzialny jest za wywołanie kurzajek szerzy sie przez
A.krew
B.śline
C.limfę i osocze
D.kontakt bezposredni

5.Elastyna rozpuszcza się
A.w oleju
B.w wodzie
C.w zasadzie solnej
D.w kwasie mlekowym

6.Grudki, krosty i liczne teleangliektazje, to objawy wystepujace w w przebiegu trądziku
A.pospolitego
B.różowatego
C.ropowiczego
D.zawodowego

7.Maski o działaniu sebostatycznym stosuje sie do cery
A.łojotokowej
B.normalnej
C.suchej
D.dojrzałej

8.Zwiazek chemiczny o nazwie dihydroksyaceton (DHA) jest składnikiem
A.preparatów do opalania
B.preparatów po opalaniu
C.blokerów słonecznych
D.samoopalaczy.

9.Sebumetr jest stosowany w monitorowaniu kuracji
A.nawilzajacej
B.antyłojotokowej
C.antyaiging
D.liftingujacej

10.Który za zwiazków stosuje sie w preparatach do włosów jako składnik pielęgnujący
A.Lawson
B.Witaminę B5
C.Juglon
D.Alkohol cetylowy

11.Która z wymienionych osób jest idealną kandydatką do usówania nadmiaru owłosienia przy użyciu światła spolaryzowanego?
A.Blondynka o jasnej karnacji
B.Blondynka o ciemnej karnacji
C.Szatynka o jasnej karnacji
D.Szatynka o ciemnej karnacji

12.W okresie dojrzewania płciowego swoja czynnośc wydzielniczą rozpoczynają gruczoły
A.łojowe wolne
B.potowe ekrynowe
C.łojowe przywłosienie
D.potowe apokrynowe

13.Ze wzgledu na możliwośc wystapienia fotouczulenia,przed zabiegami opalania nie jest wskazane stosowanie olejków eterycznych. Najbardziej niebezpieczne olejki eteryczne pod tym względem, których w szczególności nie wolno stosowac przed opalaniem to:
A.lawendowy rozmarynowy
B.cynamonowy sosnowy
C.pomarańczowy, neroli
D.różany, paczulowy

14.Uogólniona reakcja uczuleniowa na jakiś czynnik, to wstrząs:
A.anafilaktyczny
B.toksyczny
C.septyczny
D.kardiogenny

15.Wysokośc ścian pomieszczenia lub boksu na łóżko opalające, powinna wynosic
A.2,5
B.2,0
C.1,8
D.1,5

16.Do sterylizacji kosmetyków w ich ostatecznych opakowaniach, służy metoda
A.parowa
B.gazowa
C.izotopowa
D.chemiczna

17.Ile powinien kosztowa karnet do solarium jeśli jedno opalanie kosztuje 5zł a karnet obejmuje 20 wizyt z 15% zniżką?
A.75 zł
B.85 zł
C.95 zł
D.105zł

18.Jaki jest koszt zużycia 15 ml preparatu do masażu jeśli opakowanie 500 ml kosztuje 200 zł?
A.8 zł
B.7 zł
C.6 zł
D.5 zł

19.Za rozwuj cellulitu odpowiadają zaburzenia hormonalne polegające na wzroście stężenia estrogenów, przy jednoczesnym spadku stężenia
A.androgenów
B.insuliny
C.kortykosteroidów
D.progesteronu

20.Zaznacz prawidłową kolejnośc w zabiegu manicure tradycyjny:
A.zmiękczenie naskórka, skrócenie paznokci, masaż dłoni
B.skrócenie paznokci, masaż dłoni, zmiekczenie naskórka
C.masaż dłoni, skrócenie paznokci, zmiękczenie naskórka
D.skrócenie paznokci, zmiękczenie naskórka, masaż dłoni

21.Jako preparaty o działaniu gojącym i powlekającym nalezy zastosowac kosmetyki zawierające w swoim składzie
A.orzech włoski
B.łopian większy
C.prawoślaz lekarski
D.rozmaryn lekarski

22.Dermabrazja to złuszczanie:
A.mechaniczne, powierzchowne
B.mechaniczne, głębokie
C.fizyczne, powierzchowne
D.fizyczne, głębokie

23.Do pomiaru ilości wydzielanej przez warstwę rogową naskórka pary wodnej, nalezy zastosowac
A.pehametr
B.sebumetr
C.korneometr
D.ewaporymetr

24.Przeciwskazaniem do zabiegów złuszczania naskórka przy uzyciu kwasów owocowych, jest jednoczesne stosowanie pochodnych witaminy
A. C
B. K
C. A
D. B

25.W zabiegu fotoodmładzania przy użyciu światła soplaryzowanego, czynnikiem pochłaniającym promieniowanie jest
A.hemoglobina
B.melanina
C.keratyna
D.elastyna

26.Grzyby wywołujace stany zapalne wyłącznie w obrębie skóry i jej przydatków to
A.drożdżaki
B.sporofity
C.dermatofity
D.podstawczaki

27.Do zabiegu jonoforezy o działaniu przeciwłojotokowym, stosuje się
A.chlorek wapnia, anodę(+)
B.jodek potasu, katodę(-)
C.jony cynku, anode(+)
D.witaminę C, katodę(-)

28.W którym z wymienionych zabiegów nie stosuje się pradu stałego?
A.Termoliza
B.Elektroliza
C.Jonoforeza
D.Galwanizacja

29.Czego nie wolno robic w poczatkowej fazie udzielania pierwszej pomocy podczas omdlenia?
A.Tamowac krwawień
B.Ruszac poszkodowanego
C.Układa w pozycji przeciwwstrząsowej
D.Podawac niczego do picia, jedzenia oraz leków

30.Najskuteczniejszą ochroną przed zakażeniem chorobami przenoszonymi drogą krwi w gabinecie kosmetycznym jest
A.dezynfekcja rąk
B.zakładanie rekawiczek jednorazowych
C.poddawanie się szczepieniom ochronnym
D.właściwie przeprowadzona sterylizacja i dezynfekcja

31.Cera wrazliwa, z oznakami uszkodzenia płaszcza hydro-lipidowego skóry, wymaga zastosowania kosmetyków z zawartością
A.kwercetyny
B.bisabololu
C.alantoliny
D.rutyny

32.Który z wymienionych zabiegów nie należy do kosmetyki leczniczej?
A.Elektroliza
B.Elektropkoagulacja
C.Peeling kawitacyjny
D.Manicure biologiczny

33.Sucha i zimna skóra, suche i kruche włosy oraz zwiększenie masy ciała, to symptomy
A.niedoczynności tarczycy
B.nadczynności tarczycy
C.niedoczynnosci nadnerczy
D.nadczynności nadnerczy

34.Do substancji odbudowujących bariery lipidowe naskórka należą:
A.azuleny, bisabol
B.kwas hialuronowy, akryl
C.bioflawonoidy, związki krzemu
D.skwalen, olej z kiełków przenicy

35.Których zabiegów nie stosuje się w pielęgnacji cery wrazliwej?
A.Peelingu mechanicznego, maski liftingującej
B.Soluxu z czerwonym filtrem, drenażu limfatycznego
C.Maseczki uspokajającej, mechanicznego oczyszczania naskórka
D.Peelingu enzymatycznego, mesek i kremów poprawiających ukrwienie

36.Zabiegu waponizacji nie stosuje się w przypadku cery
A.suchej
B.dojrzałej
C.naczynkowej
D.łojotokowej

37.Starzenie się skóry z powodu wyniszczających chorób lub przewlekłych stanów zapalnych, to starzenie
A.kataboliczne
B.grawitacyjne
C.środowiskowe
D.chronologiczne

38.Elastoza, to zwyrodnienie starcze w obrębie
A.naskórka
B.skóry właściwej
C.tkanki podskórnej
D.tkanki mięśniowej

39.Przebarwienia, zażółcenia, szponowaty przerost płytki oraz pobruzdowanie , to objawy
A.cukrzycy
B.łuszczycy
C.grzybicy paznokci
D.starzenia sie paznokci

40.Rutyna, witamina K i PP, wyciagi z arniki i oczaru wirginijskiego, to składniki aktywne kosmetyków do cery
A.naczynkowej
B.mieszanej
C.łojotokowej
D.normalnej

41.Klientce zaproponowano serię ośmiu zabiegów na ciało a cenie 120 zł każdy.Jaki będzie koszt serii jeśli ostatni zabieg objęty jest 50% zniżka?
A.900 zł
B.920 zł
C.940 zł
D.950 zł

42.Jaki będzie koszt usługi dla klientki jeżeli zdecyduje się ona na zabieg pielęgnacyjny stóp i zabieg pielegnacyjny okolic oczu?.Pierwszy kosztuje 35 zł, a drugi 15 zł i łącznie zostaną objete 15% rabatem.
A.41,50 zł
B.42,50 zł
C.43.50 zł
D.44,50 zł

43.Który z wymienionych czynności nie obejmuje pedicure leczniczy?
A.Usuwanie odcisków
B.Usuwanie modzeli
C.Korekta wrastajacych paznokci
D.Zakładanie tipsów

44.Do metod epilacji zalicza się
A.elektrolizę i termolizę
B.depilację elektryczną
C.depilację chemiczną
D.golenie i woskowanie

45.Zbyt mała ilośc żelu ochronnego podczas zabiegu fotoepilacji może spowodowac
A.miejscowe poparzenie skóry
B.aktywniejszy porost włosów w miejscu zabiegu
C.szybszy efekt usunięcia owłosienia
D.aktywniejszy porost włosów na całym ciele

46.Nadawanie osobniczego zapachu, to funkcja gruczołów
A.łojowych wolnych
B.potowych apokrynowych
Łojowych ekrynowych
D.łojowych przywłośnych

47.Beta-karoten, to jeden z najskuteczniejszych neutralizatorów wolnych rodników tlenowych, nalezyon do
A.kwasów owocowych
B.witamin rozpuszczalnych w wodzie
C.witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
D.niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych

48.Tradzik pospolity jest wywołany miedzy innymi wzrostem wrażliwości gruczołów łojowych na
A.wzrost stęzenia estrogenów
B.spadek stężenia estrogenów
C.wzrost stężenia androgenów
D.spadek stężenia androgenów

49.Zdięcie przedstawia aparat do zabiegów
D.peelingu kawitacyjnego

50.Który kompleks witamin ma najsilniejsze właściwości przeciwutleniajace?
A.Witaminy A i D
B.Witaminy A i K
C.Witaminy A i E
D.Witaminy E i C
coś nie tak z tymi pytaniami twoimi jest... :/
apukalipsa jest offline  
Stary 2009-06-18, 16:22   #1036
anett21
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-09
Wiadomości: 27
Wpisy w blogu: 1
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez anett21 Pokaż wiadomość
DZIEKI WIELKIE,,
a ja nie zdalam mam 24/50 jestem zalamana!!
anett21 jest offline  
Stary 2009-06-18, 16:23   #1037
ewelinka957
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 17
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

7.Maski o działaniu sebostatycznym stosuje sie do cery
A.łojotokowej
B.normalnej
C.suchej
D.dojrzałej
no i według klucza c jest prawidlowa to nie mozliwe
ewelinka957 jest offline  
Stary 2009-06-18, 16:23   #1038
aga2113
Raczkowanie
 
Avatar aga2113
 
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 73
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez apukalipsa Pokaż wiadomość
coś nie tak z tymi pytaniami twoimi jest... :/
Faktycznie, wzięłam te pytania z innego forum a teraz patrzę, że chyba jakieś wymieszne są choroba
aga2113 jest offline  
Stary 2009-06-18, 16:29   #1039
apukalipsa
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 39
Wpisy w blogu: 1
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

WŁAŚCIWE ODP. ZAZNACZONE NA CZERWONO:
1.Nadmiar których hormonów jest przyczyną hirsutyzmu?
A. Estrogenów
B. Androgenów
C. Kortykosteroidów
D. Hormonów tarczycy

2.Składnikiem jakiego układu są komórki Langerhansa?
A.odpornościowego
B.oddechowego
C.krwionosnego
D.pokarmowego

3.Liście czarnej cherbaty są źródłem estrogenów ściągajacych, do których należą
A.bioflawonoidy
B.garbniki
C.pektyny
D.śluzy

4.Wirus HPV odpowiedzialny jest za wywołanie kurzajek szerzy sie przez
A.krew
B.śline
C.limfę i osocze
D.kontakt bezposredni

5.Elastyna rozpuszcza się
A.w oleju
B.w wodzie
C.w zasadzie soDOWEJej
D.w kwasie mlekowym

6.Grudki, krosty i liczne teleangliektazje, to objawy wystepujace w w przebiegu trądziku
A.pospolitego
B.różowatego
C.ropowiczego
D.zawodowego

7.Maski o działaniu sebostatycznym stosuje sie do cery
A.łojotokowej
B.normalnej
C.suchej
D.dojrzałej

8.Zwiazek chemiczny o nazwie dihydroksyaceton (DHA) jest składnikiem
A.preparatów do opalania
B.preparatów po opalaniu
C.blokerów słonecznych
D.samoopalaczy.

9.Sebumetr jest stosowany w monitorowaniu kuracji
A.nawilzajacej
B.antyłojotokowej
C.antyaiging
D.liftingujacej

10.Który za zwiazków stosuje sie w preparatach do włosów jako składnik pielęgnujący
A.Lawson
B.Witaminę B5
C.Juglon
D.Alkohol cetylowy

11.Która z wymienionych osób jest idealną kandydatką do usówania nadmiaru owłosienia przy użyciu światła spolaryzowanego?
A.Blondynka o jasnej karnacji
B.Blondynka o ciemnej karnacji
C.Szatynka o jasnej karnacji
D.Szatynka o ciemnej karnacji

12.W okresie dojrzewania płciowego swoja czynnośc wydzielniczą rozpoczynają gruczoły
A.łojowe wolne
B.potowe ekrynowe
C.łojowe przywłosienie
D.potowe apokrynowe

13.Ze wzgledu na możliwośc wystapienia fotouczulenia,przed zabiegami opalania nie jest wskazane stosowanie olejków eterycznych. Najbardziej niebezpieczne olejki eteryczne pod tym względem, których w szczególności nie wolno stosowac przed opalaniem to:
A.lawendowy rozmarynowy
B.cynamonowy sosnowy
C.pomarańczowy, neroli
D.różany, paczulowy

14.Uogólniona reakcja uczuleniowa na jakiś czynnik, to wstrząs:
A.anafilaktyczny
B.toksyczny
C.septyczny
D.kardiogenny

15.Wysokośc ścian pomieszczenia lub boksu na łóżko opalające, powinna wynosic
A.2,5
B.2,0
C.1,8
D.1,5

16.Do sterylizacji kosmetyków w ich ostatecznych opakowaniach, służy metoda
A.parowa
B.gazowa
C.izotopowa
D.chemiczna

17.Ile powinien kosztowa karnet do solarium jeśli jedno opalanie kosztuje 5zł a karnet obejmuje 20 wizyt z 15% zniżką?
A.75 zł
B.85 zł
C.95 zł
D.105zł

18.Jaki jest koszt zużycia 15 ml preparatu do masażu jeśli opakowanie 500 ml kosztuje 200 zł?
A.8 zł
B.7 zł
C.6 zł
D.5 zł

19.Za rozwuj cellulitu odpowiadają zaburzenia hormonalne polegające na wzroście stężenia estrogenów, przy jednoczesnym spadku stężenia
A.androgenów
B.insuliny
C.kortykosteroidów
D.progesteronu

20.Zaznacz prawidłową kolejnośc w zabiegu manicure tradycyjny:
A.zmiękczenie naskórka, skrócenie paznokci, masaż dłoni
B.skrócenie paznokci, masaż dłoni, zmiekczenie naskórka
C.masaż dłoni, skrócenie paznokci, zmiękczenie naskórka
D.skrócenie paznokci, zmiękczenie naskórka, masaż dłoni

21.Jako preparaty o działaniu gojącym i powlekającym nalezy zastosowac kosmetyki zawierające w swoim składzie
A.orzech włoski
B.łopian większy
C.prawoślaz lekarski
D.rozmaryn lekarski

22.Dermabrazja to złuszczanie:
A.mechaniczne, powierzchowne
B.mechaniczne, głębokie
C.fizyczne, powierzchowne
D.fizyczne, głębokie

23.Do pomiaru ilości wydzielanej przez warstwę rogową naskórka pary wodnej, nalezy zastosowac
A.pehametr
B.sebumetr
C.korneometr
D.ewaporymetr

24.Przeciwskazaniem do zabiegów złuszczania naskórka przy uzyciu kwasów owocowych, jest jednoczesne stosowanie pochodnych witaminy
A. C
B. K
C. A
D. B

25.W zabiegu fotoodmładzania przy użyciu światła soplaryzowanego, czynnikiem pochłaniającym promieniowanie jest
A.hemoglobina
B.melanina
C.keratyna
D.elastyna

26.Grzyby wywołujace stany zapalne wyłącznie w obrębie skóry i jej przydatków to
A.drożdżaki
B.sporofity
C.dermatofity
D.podstawczaki

27.Do zabiegu jonoforezy o działaniu przeciwłojotokowym, stosuje się
A.chlorek wapnia, anodę(+)
B.jodek potasu, katodę(-)
C.jony cynku, anode(+)
D.witaminę C, katodę(-)

28.W którym z wymienionych zabiegów nie stosuje się pradu stałego?
A.Termoliza
B.Elektroliza
C.Jonoforeza
D.Galwanizacja

29.Czego nie wolno robic w poczatkowej fazie udzielania pierwszej pomocy podczas omdlenia?
A.Tamowac krwawień
B.Ruszac poszkodowanego
C.Układa w pozycji przeciwwstrząsowej
D.Podawac niczego do picia, jedzenia oraz leków

30.Najskuteczniejszą ochroną przed zakażeniem chorobami przenoszonymi drogą krwi w gabinecie kosmetycznym jest
A.dezynfekcja rąk
B.zakładanie rekawiczek jednorazowych
C.poddawanie się szczepieniom ochronnym
D.właściwie przeprowadzona sterylizacja i dezynfekcja

31.Cera wrazliwa, z oznakami uszkodzenia płaszcza hydro-lipidowego skóry, wymaga zastosowania kosmetyków z zawartością
A.kwercetyny
B.bisabololu
C.alantoliny
D.rutyny

32.Który z wymienionych zabiegów nie należy do kosmetyki leczniczej?
A.Elektroliza
B.Elektropkoagulacja
C.Peeling kawitacyjny
D.Manicure biologiczny

33.Sucha i zimna skóra, suche i kruche włosy oraz zwiększenie masy ciała, to symptomy
A.niedoczynności tarczycy
B.nadczynności tarczycy
C.niedoczynnosci nadnerczy
D.nadczynności nadnerczy

34.Do substancji odbudowujących bariery lipidowe naskórka należą:
A.azuleny, bisabol
B.kwas hialuronowy, akryl
C.bioflawonoidy, związki krzemu
D.skwalen, olej z kiełków przenicy

35.Których zabiegów nie stosuje się w pielęgnacji cery wrazliwej?
A.Peelingu mechanicznego, maski liftingującej
B.Soluxu z czerwonym filtrem, drenażu limfatycznego
C.Maseczki uspokajającej, mechanicznego oczyszczania naskórka
D.Peelingu enzymatycznego, mesek i kremów poprawiających ukrwienie

36.Zabiegu waponizacji nie stosuje się w przypadku cery
A.suchej
B.dojrzałej
C.naczynkowej
D.łojotokowej

37.Starzenie się skóry z powodu wyniszczających chorób lub przewlekłych stanów zapalnych, to starzenie
A.kataboliczne
B.grawitacyjne
C.środowiskowe
D.chronologiczne

38.Elastoza, to zwyrodnienie starcze w obrębie
A.naskórka
B.skóry właściwej
C.tkanki podskórnej
D.tkanki mięśniowej

39.Przebarwienia, zażółcenia, szponowaty przerost płytki oraz pobruzdowanie , to objawy
A.cukrzycy
B.łuszczycy
C.grzybicy paznokci
D.starzenia sie paznokci

40.Rutyna, witamina K i PP, wyciagi z arniki i oczaru wirginijskiego, to składniki aktywne kosmetyków do cery
A.naczynkowej
B.mieszanej
C.łojotokowej
D.normalnej

41.Klientce zaproponowano serię ośmiu zabiegów na ciało a cenie 120 zł każdy.Jaki będzie koszt serii jeśli ostatni zabieg objęty jest 50% zniżka?
A.900 zł
B.920 zł
C.940 zł
D.950 zł

42.Jaki będzie koszt usługi dla klientki jeżeli zdecyduje się ona na zabieg pielęgnacyjny stóp i zabieg pielegnacyjny okolic oczu?.Pierwszy kosztuje 35 zł, a drugi 15 zł i łącznie zostaną objete 15% rabatem.
A.41,50 zł
B.42,50 zł
C.43.50 zł
D.44,50 zł

43.Który z wymienionych czynności nie obejmuje pedicure leczniczy?
A.Usuwanie odcisków
B.Usuwanie modzeli
C.Korekta wrastajacych paznokci
D.Zakładanie tipsów

44.Do metod epilacji zalicza się
A.elektrolizę i termolizę
B.depilację elektryczną
C.depilację chemiczną
D.golenie i woskowanie

45.Zbyt mała ilośc żelu ochronnego podczas zabiegu fotoepilacji może spowodowac
A.miejscowe poparzenie skóry
B.aktywniejszy porost włosów w miejscu zabiegu
C.szybszy efekt usunięcia owłosienia
D.aktywniejszy porost włosów na całym ciele

46.Nadawanie osobniczego zapachu, to funkcja gruczołów
A.łojowych wolnych
B.potowych apokrynowych
Łojowych ekrynowych
D.łojowych przywłośnych

47.Beta-karoten, to jeden z najskuteczniejszych neutralizatorów wolnych rodników tlenowych, nalezyon do
A.kwasów owocowych
B.witamin rozpuszczalnych w wodzie
C.witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
D.niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych

48.Tradzik pospolity jest wywołany miedzy innymi wzrostem wrażliwości gruczołów łojowych na
A.wzrost stęzenia estrogenów
B.spadek stężenia estrogenów
C.wzrost stężenia androgenów
D.spadek stężenia androgenów

49.Zdięcie przedstawia aparat do zabiegów
D.peelingu kawitacyjnego

50.Który kompleks witamin ma najsilniejsze właściwości przeciwutleniajace?
A.Witaminy A i D
B.Witaminy A i K
C.Witaminy A i E
D.Witaminy E i C

COŚ TU BYŁO POMYLONE Z KOLEJNOŚCIĄ KILKU PYTAŃ, KOLEJNOŚCIĄ ODPOWIEDZI DO NICH I TREŚCI TYCH ODPOWIEDZI...

PISZCIE SWOJE WYNIKI!!!!!!!!!!


---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ----------

Cytat:
Napisane przez anett21 Pokaż wiadomość
a ja nie zdalam mam 24/50 Jestem zalamana!!
sprawdz jeszcze raz z tego klucza gdzie zaznaczyłam na czerwono poprawne odp i daj znać czy coś się zminiło
apukalipsa jest offline  
Stary 2009-06-18, 16:31   #1040
ewelinka957
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 17
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

dziekuje ci bradzo z tymi wynikami zadalammam nadzieje ze sa dobre
ewelinka957 jest offline  
Stary 2009-06-18, 16:35   #1041
apukalipsa
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 39
Wpisy w blogu: 1
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez ewelinka957 Pokaż wiadomość
dziekuje ci bradzo z tymi wynikami zadalammam nadzieje ze sa dobre
przecież sama też zdawałam, jak wg tych odp masz więcej niż 25pkt to nie bój żaby!
apukalipsa jest offline  
Stary 2009-06-18, 16:37   #1042
anett21
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-09
Wiadomości: 27
Wpisy w blogu: 1
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez apukalipsa Pokaż wiadomość
WŁAŚCIWE ODP. ZAZNACZONE NA CZERWONO:
1.Nadmiar których hormonów jest przyczyną hirsutyzmu?
A. Estrogenów
B. Androgenów
C. Kortykosteroidów
D. Hormonów tarczycy

2.Składnikiem jakiego układu są komórki Langerhansa?
A.odpornościowego
B.oddechowego
C.krwionosnego
D.pokarmowego

3.Liście czarnej cherbaty są źródłem estrogenów ściągajacych, do których należą
A.bioflawonoidy
B.garbniki
C.pektyny
D.śluzy

4.Wirus HPV odpowiedzialny jest za wywołanie kurzajek szerzy sie przez
A.krew
B.śline
C.limfę i osocze
D.kontakt bezposredni

5.Elastyna rozpuszcza się
A.w oleju
B.w wodzie
C.w zasadzie soDOWEJej
D.w kwasie mlekowym

6.Grudki, krosty i liczne teleangliektazje, to objawy wystepujace w w przebiegu trądziku
A.pospolitego
B.różowatego
C.ropowiczego
D.zawodowego

7.Maski o działaniu sebostatycznym stosuje sie do cery
A.łojotokowej
B.normalnej
C.suchej
D.dojrzałej

8.Zwiazek chemiczny o nazwie dihydroksyaceton (DHA) jest składnikiem
A.preparatów do opalania
B.preparatów po opalaniu
C.blokerów słonecznych
D.samoopalaczy.

9.Sebumetr jest stosowany w monitorowaniu kuracji
A.nawilzajacej
B.antyłojotokowej
C.antyaiging
D.liftingujacej

10.Który za zwiazków stosuje sie w preparatach do włosów jako składnik pielęgnujący
A.Lawson
B.Witaminę B5
C.Juglon
D.Alkohol cetylowy

11.Która z wymienionych osób jest idealną kandydatką do usówania nadmiaru owłosienia przy użyciu światła spolaryzowanego?
A.Blondynka o jasnej karnacji
B.Blondynka o ciemnej karnacji
C.Szatynka o jasnej karnacji
D.Szatynka o ciemnej karnacji

12.W okresie dojrzewania płciowego swoja czynnośc wydzielniczą rozpoczynają gruczoły
A.łojowe wolne
B.potowe ekrynowe
C.łojowe przywłosienie
D.potowe apokrynowe

13.Ze wzgledu na możliwośc wystapienia fotouczulenia,przed zabiegami opalania nie jest wskazane stosowanie olejków eterycznych. Najbardziej niebezpieczne olejki eteryczne pod tym względem, których w szczególności nie wolno stosowac przed opalaniem to:
A.lawendowy rozmarynowy
B.cynamonowy sosnowy
C.pomarańczowy, neroli
D.różany, paczulowy

14.Uogólniona reakcja uczuleniowa na jakiś czynnik, to wstrząs:
A.anafilaktyczny
B.toksyczny
C.septyczny
D.kardiogenny

15.Wysokośc ścian pomieszczenia lub boksu na łóżko opalające, powinna wynosic
A.2,5
B.2,0
C.1,8
D.1,5

16.Do sterylizacji kosmetyków w ich ostatecznych opakowaniach, służy metoda
A.parowa
B.gazowa
C.izotopowa
D.chemiczna

17.Ile powinien kosztowa karnet do solarium jeśli jedno opalanie kosztuje 5zł a karnet obejmuje 20 wizyt z 15% zniżką?
A.75 zł
B.85 zł
C.95 zł
D.105zł

18.Jaki jest koszt zużycia 15 ml preparatu do masażu jeśli opakowanie 500 ml kosztuje 200 zł?
A.8 zł
B.7 zł
C.6 zł
D.5 zł

19.Za rozwuj cellulitu odpowiadają zaburzenia hormonalne polegające na wzroście stężenia estrogenów, przy jednoczesnym spadku stężenia
A.androgenów
B.insuliny
C.kortykosteroidów
D.progesteronu

20.Zaznacz prawidłową kolejnośc w zabiegu manicure tradycyjny:
A.zmiękczenie naskórka, skrócenie paznokci, masaż dłoni
B.skrócenie paznokci, masaż dłoni, zmiekczenie naskórka
C.masaż dłoni, skrócenie paznokci, zmiękczenie naskórka
D.skrócenie paznokci, zmiękczenie naskórka, masaż dłoni

21.Jako preparaty o działaniu gojącym i powlekającym nalezy zastosowac kosmetyki zawierające w swoim składzie
A.orzech włoski
B.łopian większy
C.prawoślaz lekarski
D.rozmaryn lekarski

22.Dermabrazja to złuszczanie:
A.mechaniczne, powierzchowne
B.mechaniczne, głębokie
C.fizyczne, powierzchowne
D.fizyczne, głębokie

23.Do pomiaru ilości wydzielanej przez warstwę rogową naskórka pary wodnej, nalezy zastosowac
A.pehametr
B.sebumetr
C.korneometr
D.ewaporymetr

24.Przeciwskazaniem do zabiegów złuszczania naskórka przy uzyciu kwasów owocowych, jest jednoczesne stosowanie pochodnych witaminy
A. C
B. K
C. A
D. B

25.W zabiegu fotoodmładzania przy użyciu światła soplaryzowanego, czynnikiem pochłaniającym promieniowanie jest
A.hemoglobina
B.melanina
C.keratyna
D.elastyna

26.Grzyby wywołujace stany zapalne wyłącznie w obrębie skóry i jej przydatków to
A.drożdżaki
B.sporofity
C.dermatofity
D.podstawczaki

27.Do zabiegu jonoforezy o działaniu przeciwłojotokowym, stosuje się
A.chlorek wapnia, anodę(+)
B.jodek potasu, katodę(-)
C.jony cynku, anode(+)
D.witaminę C, katodę(-)

28.W którym z wymienionych zabiegów nie stosuje się pradu stałego?
A.Termoliza
B.Elektroliza
C.Jonoforeza
D.Galwanizacja

29.Czego nie wolno robic w poczatkowej fazie udzielania pierwszej pomocy podczas omdlenia?
A.Tamowac krwawień
B.Ruszac poszkodowanego
C.Układa w pozycji przeciwwstrząsowej
D.Podawac niczego do picia, jedzenia oraz leków

30.Najskuteczniejszą ochroną przed zakażeniem chorobami przenoszonymi drogą krwi w gabinecie kosmetycznym jest
A.dezynfekcja rąk
B.zakładanie rekawiczek jednorazowych
C.poddawanie się szczepieniom ochronnym
D.właściwie przeprowadzona sterylizacja i dezynfekcja

31.Cera wrazliwa, z oznakami uszkodzenia płaszcza hydro-lipidowego skóry, wymaga zastosowania kosmetyków z zawartością
A.kwercetyny
B.bisabololu
C.alantoliny
D.rutyny

32.Który z wymienionych zabiegów nie należy do kosmetyki leczniczej?
A.Elektroliza
B.Elektropkoagulacja
C.Peeling kawitacyjny
D.Manicure biologiczny

33.Sucha i zimna skóra, suche i kruche włosy oraz zwiększenie masy ciała, to symptomy
A.niedoczynności tarczycy
B.nadczynności tarczycy
C.niedoczynnosci nadnerczy
D.nadczynności nadnerczy

34.Do substancji odbudowujących bariery lipidowe naskórka należą:
A.azuleny, bisabol
B.kwas hialuronowy, akryl
C.bioflawonoidy, związki krzemu
D.skwalen, olej z kiełków przenicy

35.Których zabiegów nie stosuje się w pielęgnacji cery wrazliwej?
A.Peelingu mechanicznego, maski liftingującej
B.Soluxu z czerwonym filtrem, drenażu limfatycznego
C.Maseczki uspokajającej, mechanicznego oczyszczania naskórka
D.Peelingu enzymatycznego, mesek i kremów poprawiających ukrwienie

36.Zabiegu waponizacji nie stosuje się w przypadku cery
A.suchej
B.dojrzałej
C.naczynkowej
D.łojotokowej

37.Starzenie się skóry z powodu wyniszczających chorób lub przewlekłych stanów zapalnych, to starzenie
A.kataboliczne
B.grawitacyjne
C.środowiskowe
D.chronologiczne

38.Elastoza, to zwyrodnienie starcze w obrębie
A.naskórka
B.skóry właściwej
C.tkanki podskórnej
D.tkanki mięśniowej

39.Przebarwienia, zażółcenia, szponowaty przerost płytki oraz pobruzdowanie , to objawy
A.cukrzycy
B.łuszczycy
C.grzybicy paznokci
D.starzenia sie paznokci

40.Rutyna, witamina K i PP, wyciagi z arniki i oczaru wirginijskiego, to składniki aktywne kosmetyków do cery
A.naczynkowej
B.mieszanej
C.łojotokowej
D.normalnej

41.Klientce zaproponowano serię ośmiu zabiegów na ciało a cenie 120 zł każdy.Jaki będzie koszt serii jeśli ostatni zabieg objęty jest 50% zniżka?
A.900 zł
B.920 zł
C.940 zł
D.950 zł

42.Jaki będzie koszt usługi dla klientki jeżeli zdecyduje się ona na zabieg pielęgnacyjny stóp i zabieg pielegnacyjny okolic oczu?.Pierwszy kosztuje 35 zł, a drugi 15 zł i łącznie zostaną objete 15% rabatem.
A.41,50 zł
B.42,50 zł
C.43.50 zł
D.44,50 zł

43.Który z wymienionych czynności nie obejmuje pedicure leczniczy?
A.Usuwanie odcisków
B.Usuwanie modzeli
C.Korekta wrastajacych paznokci
D.Zakładanie tipsów

44.Do metod epilacji zalicza się
A.elektrolizę i termolizę
B.depilację elektryczną
C.depilację chemiczną
D.golenie i woskowanie

45.Zbyt mała ilośc żelu ochronnego podczas zabiegu fotoepilacji może spowodowac
A.miejscowe poparzenie skóry
B.aktywniejszy porost włosów w miejscu zabiegu
C.szybszy efekt usunięcia owłosienia
D.aktywniejszy porost włosów na całym ciele

46.Nadawanie osobniczego zapachu, to funkcja gruczołów
A.łojowych wolnych
B.potowych apokrynowych
Łojowych ekrynowych
D.łojowych przywłośnych

47.Beta-karoten, to jeden z najskuteczniejszych neutralizatorów wolnych rodników tlenowych, nalezyon do
A.kwasów owocowych
B.witamin rozpuszczalnych w wodzie
C.witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
D.niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych

48.Tradzik pospolity jest wywołany miedzy innymi wzrostem wrażliwości gruczołów łojowych na
A.wzrost stęzenia estrogenów
B.spadek stężenia estrogenów
C.wzrost stężenia androgenów
D.spadek stężenia androgenów

49.Zdięcie przedstawia aparat do zabiegów
D.peelingu kawitacyjnego

50.Który kompleks witamin ma najsilniejsze właściwości przeciwutleniajace?
A.Witaminy A i D
B.Witaminy A i K
C.Witaminy A i E
D.Witaminy E i C

COŚ TU BYŁO POMYLONE Z KOLEJNOŚCIĄ KILKU PYTAŃ, KOLEJNOŚCIĄ ODPOWIEDZI DO NICH I TREŚCI TYCH ODPOWIEDZI...

PISZCIE SWOJE WYNIKI!!!!!!!!!!


---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ----------


sprawdz jeszcze raz z tego klucza gdzie zaznaczyłam na czerwono poprawne odp i daj znać czy coś się zminiło
niestety nie brakije mi jednego punkta
anett21 jest offline  
Stary 2009-06-18, 16:45   #1043
apukalipsa
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 39
Wpisy w blogu: 1
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez anett21 Pokaż wiadomość
niestety nie brakije mi jednego punkta
w sumie to może nie ma tego złego... Jest szansa że następna sesja będzie miała prostrze pytania, jak sie komisje zorientują, ze w ttym roku tak słabe wyniki są stosunkowo do lat poprzednich....
apukalipsa jest offline  
Stary 2009-06-18, 16:47   #1044
anett21
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-09
Wiadomości: 27
Wpisy w blogu: 1
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

jedni sie ciesza a drudzy sa zalamani,, np, ja qrwa...ten jeden punkt!! jestem zla na siebie strasznie!!

---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ----------

oj jak bym chciala zeby dodali mi ten punkt ale to nie mozliwe napewno
anett21 jest offline  
Stary 2009-06-18, 16:50   #1045
ewelinka957
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 17
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

moze ten jeden punkt sie jeszcze znajdzie

---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ----------

a odpowiedzi do przedsiebiorczosci ktos ma bo tez mi jakos nie pasuja
ewelinka957 jest offline  
Stary 2009-06-18, 16:53   #1046
apukalipsa
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 39
Wpisy w blogu: 1
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez ewelinka957 Pokaż wiadomość
moze ten jeden punkt sie jeszcze znajdzie

---------- dopisano o 16:50 ---------- poprzedni post napisano o 16:48 ----------

a odpowiedzi do przedsiebiorczosci ktos ma bo tez mi jakos nie pasuja
przecież masz odp z przedsiębiorczości, chyba że chcesz pytania?
apukalipsa jest offline  
Stary 2009-06-18, 16:54   #1047
anett21
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-09
Wiadomości: 27
Wpisy w blogu: 1
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez ewelinka957 Pokaż wiadomość
moze ten jeden punkt sie jeszcze znajdzie

---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ----------

a odpowiedzi do przedsiebiorczosci ktos ma bo tez mi jakos nie pasuja
mam nadzieje a tam ktos podawal wczesniej odp z przedsiebiorczosci
anett21 jest offline  
Stary 2009-06-18, 16:57   #1048
ewelinka957
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 17
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

TYLKO MI BARDZIEJ PASUJA MOJE ODPOWIEDZI DO WERSJI y NIZ DO xI DLATEGO PYTAM ALE JAKWAMSIE NIE CHCE TO SPOKO
ewelinka957 jest offline  
Stary 2009-06-18, 17:02   #1049
aga2113
Raczkowanie
 
Avatar aga2113
 
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 73
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Dziewczynki przepraszam za te pytania pomieszane, wzięłam je z innego forum i nikt tam nie pisał, że coś jest nie tak, dopiero teraz spojrzałam i faktycznie jakieś pomieszane, ale już edytowałam zgodnie z moim arkuszem X i jest dobrze post 1034
aga2113 jest offline  
Stary 2009-06-18, 17:04   #1050
traxx69
Zakorzenienie
 
Avatar traxx69
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Wonderland
Wiadomości: 17 229
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

u mnie w szkole w zeszłym roku dziewczyna nie zdała bo jej brakowało jednego punktu:/ lipa troszke
traxx69 jest offline  
Zamknij wątek

Tagi
egzamin

Nowe wątki na forum Pielęgnacja - Pytania do kosmetyczki


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:18.