egzamin praktyczny z kosmetologii - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja - Pytania do kosmetyczki

Notka

Pielęgnacja - Pytania do kosmetyczki Tutaj możesz zadać pytanie kosmetyczce, wymienić się doświadczeniem, opowiedzieć o swojej pielęgnacji.

Zamknij wątek
 
Narzędzia
Stary 2009-06-18, 21:36   #1081
Tinyla
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 7
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Witam ja również jestem nowa, ale dla Was bo ja już Was znam jestem z Wami od paru dni przed egzaminem i bardzo mi pomogłyście w zaliczeniach między innymi dlatego że znalazłam na tym forum testy z innych lat co pomogło mi w niektórych pytaniach na pisemnym
mam 34/50 i 19/20.Tak się cieszę ,ale i obawiam projektu bo zamiast się uczyć to przegadałyśmy z koleżankami do 2 i efekt był taki że bylam zmęczona na maxa i brak koncentracji.Projekt poszedł mi marnie z tego co widzę co piszecie .Jak wyszłam z sali dopiero mi się wszystko przypomniało i to najważniejsze,no ale trudno będzie co ma być.W projekcie napisalam tak ( jak możecie to napiszcie co jest nie tak)
1 demakijaz mleczkiem (powinien byc żel)
2 tonizacja
3 peeling scrub
4 diagnoza po lupą bezcieniową
5 maska rozpulchniająca + vapozon
6 oczyszczanie manualne
7 darsonval
8 maska ściagająca = sollux z niebieskim filtrem
9 serum normalizujące
10 serum odzywcze + serum na oczy i na to maska odżywcza z alg
11 zel pod oczy
12 krem matujący
nie wim czy nie za duzo, ale tez slyszalam bo nie pamiętam że tam w tytule było coś że ma byc to zabieg pielenujący??
Pamięta ktoś dokładny opis zadania?
Pocieszam się jednak tym że nie będzie ujemnych punktów.

Edytowane przez Tinyla
Czas edycji: 2009-06-18 o 21:53
Tinyla jest offline  
Stary 2009-06-18, 21:37   #1082
kapciuszek
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: tutaj ;-)
Wiadomości: 137
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

No a ja 43/50 i 19/20 Hura!!! Zrobiłam 3 kretyńskie błędy, ale to i tak nie ma znaczenia! Gratuluje wszystkim co zdały!!!
__________________
sama.....nie znaczy samotna
kapciuszek jest offline  
Stary 2009-06-18, 21:47   #1083
marcelvw
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 2
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez kamilap Pokaż wiadomość
Odpowiedzi sa stronke wczesniej

---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ----------

albo dwie
prosze o pytania nie odpowiedzi
marcelvw jest offline  
Stary 2009-06-18, 21:54   #1084
Tinyla
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 7
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

to jesteś narazie najlepsza gratuluję
Tinyla jest offline  
Stary 2009-06-18, 22:05   #1085
myszka3009
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 289
GG do myszka3009 Send a message via Skype™ to myszka3009
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez marcelvw Pokaż wiadomość
prosze o pytania nie odpowiedzi
pytania tez sa wczesniej....dziewczyny skanowaly
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...240473&page=21

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Cytat:
Napisane przez kapciuszek Pokaż wiadomość
No a ja 43/50 i 19/20 Hura!!! Zrobiłam 3 kretyńskie błędy, ale to i tak nie ma znaczenia! Gratuluje wszystkim co zdały!!!
gratuluje.....piekny wynik

---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ----------

Cytat:
Napisane przez Tinyla Pokaż wiadomość
Witam ja również jestem nowa, ale dla Was bo ja już Was znam jestem z Wami od paru dni przed egzaminem i bardzo mi pomogłyście w zaliczeniach między innymi dlatego że znalazłam na tym forum testy z innych lat co pomogło mi w niektórych pytaniach na pisemnym
mam 34/50 i 19/20.Tak się cieszę ,ale i obawiam projektu bo zamiast się uczyć to przegadałyśmy z koleżankami do 2 i efekt był taki że bylam zmęczona na maxa i brak koncentracji.Projekt poszedł mi marnie z tego co widzę co piszecie .Jak wyszłam z sali dopiero mi się wszystko przypomniało i to najważniejsze,no ale trudno będzie co ma być.W projekcie napisalam tak ( jak możecie to napiszcie co jest nie tak)
1 demakijaz mleczkiem (powinien byc żel)
2 tonizacja
3 peeling scrub
4 diagnoza po lupą bezcieniową
5 maska rozpulchniająca + vapozon
6 oczyszczanie manualne
7 darsonval
8 maska ściagająca = sollux z niebieskim filtrem
9 serum normalizujące
10 serum odzywcze + serum na oczy i na to maska odżywcza z alg
11 zel pod oczy
12 krem matujący
nie wim czy nie za duzo, ale tez slyszalam bo nie pamiętam że tam w tytule było coś że ma byc to zabieg pielenujący??
Pamięta ktoś dokładny opis zadania?
Pocieszam się jednak tym że nie będzie ujemnych punktów.
skad wzielam serum na oczy i maske algowa?

ja bym tak to zrobila,bo za duzo tych serum mi tam bylo :P....ale nie twierdze ze mam racje

1 demakijaz mleczkiem (powinien byc żel)
2 tonizacja
3 peeling scrub
4 diagnoza po lupą bezcieniową
5 maska rozpulchniająca + vapozon
6 oczyszczanie manualne
7 darsonval
9 serum normalizujące na to maska ściagająca = sollux z niebieskim filtrem
11 zel pod oczy
12 krem matujący
__________________
170 cm

Start ----- > 65


Jest 60 kg

55

a moze 53



Edytowane przez myszka3009
Czas edycji: 2009-06-18 o 21:59
myszka3009 jest offline  
Stary 2009-06-18, 22:11   #1086
Tinyla
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 7
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Myszka myslę ż emasz rację ,że za dużo tego serum nie wim czemu tak poleciałam.Serum pod oczy było w podanych preparatach ,a algowa po prostu jako odżywcza.Trudno bardziej bym się martwiła gdyby były ujemne punkty,ale i tak jestem wściekła na siebie że się nie postarałam choc nie był to trudny projekt.

Edytowane przez Tinyla
Czas edycji: 2009-06-18 o 22:13
Tinyla jest offline  
Stary 2009-06-18, 22:16   #1087
4everu
Raczkowanie
 
Avatar 4everu
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 34
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez Tinyla Pokaż wiadomość
Myszka myslę ż emasz rację ,że za dużo tego serum nie wim czemu tak poleciałam.Serum pod oczy było w podanych preparatach ,a algowa po prostu jako odżywcza.Trudno bardziej bym się martwiła gdyby były ujemne punkty,ale i tak jestem wściekła na siebie że się nie postarałam choc nie był to trudny projekt.
Ja mam arkusz egzaminacyjny przed sobą i jest tylko serum normalizujące i serum witaminowe... to można było sobie to witaminowe podciągnąc pod oczy

do oczu był tylko żel i krem pielęgnacyjny

Edytowane przez 4everu
Czas edycji: 2009-06-18 o 22:18
4everu jest offline  
Stary 2009-06-18, 22:20   #1088
Tinyla
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 7
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez 4everu Pokaż wiadomość
Ja mam arkusz egzaminacyjny przed sobą i jest tylko serum normalizujące i serum witaminowe... to można było sobie to witaminowe podciągnąc pod oczy
hmm nie ja po prostu przeczytałam że te witaminowe jest pod oczy chyba coś mi na oczy padło w takim razie.


A tak przepraszam masz racje to żel dałam pod maskę .Przemęczona chyba już jestem a potem krem.

Edytowane przez Tinyla
Czas edycji: 2009-06-18 o 22:22
Tinyla jest offline  
Stary 2009-06-18, 22:38   #1089
kamilap
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 26
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

skany z pytaniami tez sa wczesniej wklejalam je osobicie z Y

---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ----------

WŁAŚCIWE ODP. ZAZNACZONE NA CZERWONO:
1.Nadmiar których hormonów jest przyczyną hirsutyzmu?
A. Estrogenów
B. Androgenów
C. Kortykosteroidów
D. Hormonów tarczycy

2.Składnikiem jakiego układu są komórki Langerhansa?
A.odpornościowego
B.oddechowego
C.krwionosnego
D.pokarmowego

3.Liście czarnej cherbaty są źródłem estrogenów ściągajacych, do których należą
A.bioflawonoidy
B.garbniki
C.pektyny
D.śluzy

4.Wirus HPV odpowiedzialny jest za wywołanie kurzajek szerzy sie przez
A.krew
B.śline
C.limfę i osocze
D.kontakt bezposredni

5.Elastyna rozpuszcza się
A.w oleju
B.w wodzie
C.w zasadzie soDOWEJej
D.w kwasie mlekowym

6.Grudki, krosty i liczne teleangliektazje, to objawy wystepujace w w przebiegu trądziku
A.pospolitego
B.różowatego
C.ropowiczego
D.zawodowego

7.Maski o działaniu sebostatycznym stosuje sie do cery
A.łojotokowej
B.normalnej
C.suchej
D.dojrzałej

8.Zwiazek chemiczny o nazwie dihydroksyaceton (DHA) jest składnikiem
A.preparatów do opalania
B.preparatów po opalaniu
C.blokerów słonecznych
D.samoopalaczy.

9.Sebumetr jest stosowany w monitorowaniu kuracji
A.nawilzajacej
B.antyłojotokowej
C.antyaiging
D.liftingujacej

10.Który za zwiazków stosuje sie w preparatach do włosów jako składnik pielęgnujący
A.Lawson
B.Witaminę B5
C.Juglon
D.Alkohol cetylowy

11.Która z wymienionych osób jest idealną kandydatką do usówania nadmiaru owłosienia przy użyciu światła spolaryzowanego?
A.Blondynka o jasnej karnacji
B.Blondynka o ciemnej karnacji
C.Szatynka o jasnej karnacji
D.Szatynka o ciemnej karnacji

12.W okresie dojrzewania płciowego swoja czynnośc wydzielniczą rozpoczynają gruczoły
A.łojowe wolne
B.potowe ekrynowe
C.łojowe przywłosienie
D.potowe apokrynowe

13.Ze wzgledu na możliwośc wystapienia fotouczulenia,przed zabiegami opalania nie jest wskazane stosowanie olejków eterycznych. Najbardziej niebezpieczne olejki eteryczne pod tym względem, których w szczególności nie wolno stosowac przed opalaniem to:
A.lawendowy rozmarynowy
B.cynamonowy sosnowy
C.pomarańczowy, neroli
D.różany, paczulowy

14.Uogólniona reakcja uczuleniowa na jakiś czynnik, to wstrząs:
A.anafilaktyczny
B.toksyczny
C.septyczny
D.kardiogenny

15.Wysokośc ścian pomieszczenia lub boksu na łóżko opalające, powinna wynosic
A.2,5
B.2,0
C.1,8
D.1,5

16.Do sterylizacji kosmetyków w ich ostatecznych opakowaniach, służy metoda
A.parowa
B.gazowa
C.izotopowa
D.chemiczna

17.Ile powinien kosztowa karnet do solarium jeśli jedno opalanie kosztuje 5zł a karnet obejmuje 20 wizyt z 15% zniżką?
A.75 zł
B.85 zł
C.95 zł
D.105zł

18.Jaki jest koszt zużycia 15 ml preparatu do masażu jeśli opakowanie 500 ml kosztuje 200 zł?
A.8 zł
B.7 zł
C.6 zł
D.5 zł

19.Za rozwuj cellulitu odpowiadają zaburzenia hormonalne polegające na wzroście stężenia estrogenów, przy jednoczesnym spadku stężenia
A.androgenów
B.insuliny
C.kortykosteroidów
D.progesteronu

20.Zaznacz prawidłową kolejnośc w zabiegu manicure tradycyjny:
A.zmiękczenie naskórka, skrócenie paznokci, masaż dłoni
B.skrócenie paznokci, masaż dłoni, zmiekczenie naskórka
C.masaż dłoni, skrócenie paznokci, zmiękczenie naskórka
D.skrócenie paznokci, zmiękczenie naskórka, masaż dłoni

21.Jako preparaty o działaniu gojącym i powlekającym nalezy zastosowac kosmetyki zawierające w swoim składzie
A.orzech włoski
B.łopian większy
C.prawoślaz lekarski
D.rozmaryn lekarski

22.Dermabrazja to złuszczanie:
A.mechaniczne, powierzchowne
B.mechaniczne, głębokie
C.fizyczne, powierzchowne
D.fizyczne, głębokie

23.Do pomiaru ilości wydzielanej przez warstwę rogową naskórka pary wodnej, nalezy zastosowac
A.pehametr
B.sebumetr
C.korneometr
D.ewaporymetr

24.Przeciwskazaniem do zabiegów złuszczania naskórka przy uzyciu kwasów owocowych, jest jednoczesne stosowanie pochodnych witaminy
A. C
B. K
C. A
D. B

25.W zabiegu fotoodmładzania przy użyciu światła soplaryzowanego, czynnikiem pochłaniającym promieniowanie jest
A.hemoglobina
B.melanina
C.keratyna
D.elastyna

26.Grzyby wywołujace stany zapalne wyłącznie w obrębie skóry i jej przydatków to
A.drożdżaki
B.sporofity
C.dermatofity
D.podstawczaki

27.Do zabiegu jonoforezy o działaniu przeciwłojotokowym, stosuje się
A.chlorek wapnia, anodę(+)
B.jodek potasu, katodę(-)
C.jony cynku, anode(+)
D.witaminę C, katodę(-)

28.W którym z wymienionych zabiegów nie stosuje się pradu stałego?
A.Termoliza
B.Elektroliza
C.Jonoforeza
D.Galwanizacja

29.Czego nie wolno robic w poczatkowej fazie udzielania pierwszej pomocy podczas omdlenia?
A.Tamowac krwawień
B.Ruszac poszkodowanego
C.Układa w pozycji przeciwwstrząsowej
D.Podawac niczego do picia, jedzenia oraz leków

30.Najskuteczniejszą ochroną przed zakażeniem chorobami przenoszonymi drogą krwi w gabinecie kosmetycznym jest
A.dezynfekcja rąk
B.zakładanie rekawiczek jednorazowych
C.poddawanie się szczepieniom ochronnym
D.właściwie przeprowadzona sterylizacja i dezynfekcja

31.Cera wrazliwa, z oznakami uszkodzenia płaszcza hydro-lipidowego skóry, wymaga zastosowania kosmetyków z zawartością
A.kwercetyny
B.bisabololu
C.alantoliny
D.rutyny

32.Który z wymienionych zabiegów nie należy do kosmetyki leczniczej?
A.Elektroliza
B.Elektropkoagulacja
C.Peeling kawitacyjny
D.Manicure biologiczny

33.Sucha i zimna skóra, suche i kruche włosy oraz zwiększenie masy ciała, to symptomy
A.niedoczynności tarczycy
B.nadczynności tarczycy
C.niedoczynnosci nadnerczy
D.nadczynności nadnerczy

34.Do substancji odbudowujących bariery lipidowe naskórka należą:
A.azuleny, bisabol
B.kwas hialuronowy, akryl
C.bioflawonoidy, związki krzemu
D.skwalen, olej z kiełków przenicy

35.Których zabiegów nie stosuje się w pielęgnacji cery wrazliwej?
A.Peelingu mechanicznego, maski liftingującej
B.Soluxu z czerwonym filtrem, drenażu limfatycznego
C.Maseczki uspokajającej, mechanicznego oczyszczania naskórka
D.Peelingu enzymatycznego, mesek i kremów poprawiających ukrwienie

36.Zabiegu waponizacji nie stosuje się w przypadku cery
A.suchej
B.dojrzałej
C.naczynkowej
D.łojotokowej

37.Starzenie się skóry z powodu wyniszczających chorób lub przewlekłych stanów zapalnych, to starzenie
A.kataboliczne
B.grawitacyjne
C.środowiskowe
D.chronologiczne

38.Elastoza, to zwyrodnienie starcze w obrębie
A.naskórka
B.skóry właściwej
C.tkanki podskórnej
D.tkanki mięśniowej

39.Przebarwienia, zażółcenia, szponowaty przerost płytki oraz pobruzdowanie , to objawy
A.cukrzycy
B.łuszczycy
C.grzybicy paznokci
D.starzenia sie paznokci

40.Rutyna, witamina K i PP, wyciagi z arniki i oczaru wirginijskiego, to składniki aktywne kosmetyków do cery
A.naczynkowej
B.mieszanej
C.łojotokowej
D.normalnej

41.Klientce zaproponowano serię ośmiu zabiegów na ciało a cenie 120 zł każdy.Jaki będzie koszt serii jeśli ostatni zabieg objęty jest 50% zniżka?
A.900 zł
B.920 zł
C.940 zł
D.950 zł

42.Jaki będzie koszt usługi dla klientki jeżeli zdecyduje się ona na zabieg pielęgnacyjny stóp i zabieg pielegnacyjny okolic oczu?.Pierwszy kosztuje 35 zł, a drugi 15 zł i łącznie zostaną objete 15% rabatem.
A.41,50 zł
B.42,50 zł
C.43.50 zł
D.44,50 zł

43.Który z wymienionych czynności nie obejmuje pedicure leczniczy?
A.Usuwanie odcisków
B.Usuwanie modzeli
C.Korekta wrastajacych paznokci
D.Zakładanie tipsów

44.Do metod epilacji zalicza się
A.elektrolizę i termolizę
B.depilację elektryczną
C.depilację chemiczną
D.golenie i woskowanie

45.Zbyt mała ilośc żelu ochronnego podczas zabiegu fotoepilacji może spowodowac
A.miejscowe poparzenie skóry
B.aktywniejszy porost włosów w miejscu zabiegu
C.szybszy efekt usunięcia owłosienia
D.aktywniejszy porost włosów na całym ciele

46.Nadawanie osobniczego zapachu, to funkcja gruczołów
A.łojowych wolnych
B.potowych apokrynowych
Łojowych ekrynowych
D.łojowych przywłośnych

47.Beta-karoten, to jeden z najskuteczniejszych neutralizatorów wolnych rodników tlenowych, nalezyon do
A.kwasów owocowych
B.witamin rozpuszczalnych w wodzie
C.witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
D.niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych

48.Tradzik pospolity jest wywołany miedzy innymi wzrostem wrażliwości gruczołów łojowych na
A.wzrost stęzenia estrogenów
B.spadek stężenia estrogenów
C.wzrost stężenia androgenów
D.spadek stężenia androgenów

49.Zdięcie przedstawia aparat do zabiegów
D.peelingu kawitacyjnego

50.Który kompleks witamin ma najsilniejsze właściwości przeciwutleniajace?
A.Witaminy A i D
B.Witaminy A i K
C.Witaminy A i E
D.Witaminy E i C

---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ----------

dla chcacego nic trudnego to bylo 4 strony wczesniej :-*
kamilap jest offline  
Stary 2009-06-18, 23:24   #1090
4everu
Raczkowanie
 
Avatar 4everu
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 34
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez Tinyla Pokaż wiadomość
hmm nie ja po prostu przeczytałam że te witaminowe jest pod oczy chyba coś mi na oczy padło w takim razie.


A tak przepraszam masz racje to żel dałam pod maskę .Przemęczona chyba już jestem a potem krem.
Nic nie szkodz Ja dopiero "trzeźwieje" od egzaminów i od tej nauki i stresu byłam tak tym wszystkim otłumiona , że nawet nie wiedziałabym za bardzo co napisałam gdyby nie arkusz, który sobie wzięłam, a pisałam w nim na brudno
... zresztą to otłumienie nie ominęło chyba nikogo - a przynajmniej większości
4everu jest offline  
Stary 2009-06-19, 01:19   #1091
Nikita0203
Przyczajenie
 
Avatar Nikita0203
 
Zarejestrowany: 2008-06
Wiadomości: 5
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

gratuje wszystkim przyszlym Paniom Kosmetyczkom zdania egzaminu! (przynajmniej czesci I) ja zdawalam rok temu i od pol roku mam wlasny zaklad, moj egzamin byl prosty i powiem szczerze ze niektore zagadnienia ulatuja z glowki, ulatuja najlepiej jest rozpoczac praktyke zaraz po egzaminie, nie czekac na nic! bo wiadomosci ulatuja... zycze powodzenia w ksztaltowaniu kareiery oraz pomyslnosci w czesci II pozdrawiam
Nikita0203 jest offline  
Stary 2009-06-19, 11:52   #1092
ciaka
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 4
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

ja mam 42/50 i 18/50 także napewno zdałam taki wynik mnie satysfakcjonuje jak najbardziej tylko nie wiadomo co z częścia praktyczną.....poszło mi raczej dobrze ale nigdy nie wiadomo kto to bedzie oceniał.....
ciaka jest offline  
Stary 2009-06-19, 12:05   #1093
Basia8212
Wtajemniczenie
 
Avatar Basia8212
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Małopolska
Wiadomości: 2 643
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez kamilap Pokaż wiadomość
skany z pytaniami tez sa wczesniej wklejalam je osobicie z Y

---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ----------

WŁAŚCIWE ODP. ZAZNACZONE NA CZERWONO:
1.Nadmiar których hormonów jest przyczyną hirsutyzmu?
A. Estrogenów
B. Androgenów
C. Kortykosteroidów
D. Hormonów tarczycy

2.Składnikiem jakiego układu są komórki Langerhansa?
A.odpornościowego
B.oddechowego
C.krwionosnego
D.pokarmowego

3.Liście czarnej cherbaty są źródłem estrogenów ściągajacych, do których należą
A.bioflawonoidy
B.garbniki
C.pektyny
D.śluzy

4.Wirus HPV odpowiedzialny jest za wywołanie kurzajek szerzy sie przez
A.krew
B.śline
C.limfę i osocze
D.kontakt bezposredni

5.Elastyna rozpuszcza się
A.w oleju
B.w wodzie
C.w zasadzie soDOWEJej
D.w kwasie mlekowym

6.Grudki, krosty i liczne teleangliektazje, to objawy wystepujace w w przebiegu trądziku
A.pospolitego
B.różowatego
C.ropowiczego
D.zawodowego

7.Maski o działaniu sebostatycznym stosuje sie do cery
A.łojotokowej
B.normalnej
C.suchej
D.dojrzałej

8.Zwiazek chemiczny o nazwie dihydroksyaceton (DHA) jest składnikiem
A.preparatów do opalania
B.preparatów po opalaniu
C.blokerów słonecznych
D.samoopalaczy.

9.Sebumetr jest stosowany w monitorowaniu kuracji
A.nawilzajacej
B.antyłojotokowej
C.antyaiging
D.liftingujacej

10.Który za zwiazków stosuje sie w preparatach do włosów jako składnik pielęgnujący
A.Lawson
B.Witaminę B5
C.Juglon
D.Alkohol cetylowy

11.Która z wymienionych osób jest idealną kandydatką do usówania nadmiaru owłosienia przy użyciu światła spolaryzowanego?
A.Blondynka o jasnej karnacji
B.Blondynka o ciemnej karnacji
C.Szatynka o jasnej karnacji
D.Szatynka o ciemnej karnacji

12.W okresie dojrzewania płciowego swoja czynnośc wydzielniczą rozpoczynają gruczoły
A.łojowe wolne
B.potowe ekrynowe
C.łojowe przywłosienie
D.potowe apokrynowe

13.Ze wzgledu na możliwośc wystapienia fotouczulenia,przed zabiegami opalania nie jest wskazane stosowanie olejków eterycznych. Najbardziej niebezpieczne olejki eteryczne pod tym względem, których w szczególności nie wolno stosowac przed opalaniem to:
A.lawendowy rozmarynowy
B.cynamonowy sosnowy
C.pomarańczowy, neroli
D.różany, paczulowy

14.Uogólniona reakcja uczuleniowa na jakiś czynnik, to wstrząs:
A.anafilaktyczny
B.toksyczny
C.septyczny
D.kardiogenny

15.Wysokośc ścian pomieszczenia lub boksu na łóżko opalające, powinna wynosic
A.2,5
B.2,0
C.1,8
D.1,5

16.Do sterylizacji kosmetyków w ich ostatecznych opakowaniach, służy metoda
A.parowa
B.gazowa
C.izotopowa
D.chemiczna

17.Ile powinien kosztowa karnet do solarium jeśli jedno opalanie kosztuje 5zł a karnet obejmuje 20 wizyt z 15% zniżką?
A.75 zł
B.85 zł
C.95 zł
D.105zł

18.Jaki jest koszt zużycia 15 ml preparatu do masażu jeśli opakowanie 500 ml kosztuje 200 zł?
A.8 zł
B.7 zł
C.6 zł
D.5 zł

19.Za rozwuj cellulitu odpowiadają zaburzenia hormonalne polegające na wzroście stężenia estrogenów, przy jednoczesnym spadku stężenia
A.androgenów
B.insuliny
C.kortykosteroidów
D.progesteronu

20.Zaznacz prawidłową kolejnośc w zabiegu manicure tradycyjny:
A.zmiękczenie naskórka, skrócenie paznokci, masaż dłoni
B.skrócenie paznokci, masaż dłoni, zmiekczenie naskórka
C.masaż dłoni, skrócenie paznokci, zmiękczenie naskórka
D.skrócenie paznokci, zmiękczenie naskórka, masaż dłoni

21.Jako preparaty o działaniu gojącym i powlekającym nalezy zastosowac kosmetyki zawierające w swoim składzie
A.orzech włoski
B.łopian większy
C.prawoślaz lekarski
D.rozmaryn lekarski

22.Dermabrazja to złuszczanie:
A.mechaniczne, powierzchowne
B.mechaniczne, głębokie
C.fizyczne, powierzchowne
D.fizyczne, głębokie

23.Do pomiaru ilości wydzielanej przez warstwę rogową naskórka pary wodnej, nalezy zastosowac
A.pehametr
B.sebumetr
C.korneometr
D.ewaporymetr

24.Przeciwskazaniem do zabiegów złuszczania naskórka przy uzyciu kwasów owocowych, jest jednoczesne stosowanie pochodnych witaminy
A. C
B. K
C. A
D. B

25.W zabiegu fotoodmładzania przy użyciu światła soplaryzowanego, czynnikiem pochłaniającym promieniowanie jest
A.hemoglobina
B.melanina
C.keratyna
D.elastyna

26.Grzyby wywołujace stany zapalne wyłącznie w obrębie skóry i jej przydatków to
A.drożdżaki
B.sporofity
C.dermatofity
D.podstawczaki

27.Do zabiegu jonoforezy o działaniu przeciwłojotokowym, stosuje się
A.chlorek wapnia, anodę(+)
B.jodek potasu, katodę(-)
C.jony cynku, anode(+)
D.witaminę C, katodę(-)

28.W którym z wymienionych zabiegów nie stosuje się pradu stałego?
A.Termoliza
B.Elektroliza
C.Jonoforeza
D.Galwanizacja

29.Czego nie wolno robic w poczatkowej fazie udzielania pierwszej pomocy podczas omdlenia?
A.Tamowac krwawień
B.Ruszac poszkodowanego
C.Układa w pozycji przeciwwstrząsowej
D.Podawac niczego do picia, jedzenia oraz leków

30.Najskuteczniejszą ochroną przed zakażeniem chorobami przenoszonymi drogą krwi w gabinecie kosmetycznym jest
A.dezynfekcja rąk
B.zakładanie rekawiczek jednorazowych
C.poddawanie się szczepieniom ochronnym
D.właściwie przeprowadzona sterylizacja i dezynfekcja

31.Cera wrazliwa, z oznakami uszkodzenia płaszcza hydro-lipidowego skóry, wymaga zastosowania kosmetyków z zawartością
A.kwercetyny
B.bisabololu
C.alantoliny
D.rutyny

32.Który z wymienionych zabiegów nie należy do kosmetyki leczniczej?
A.Elektroliza
B.Elektropkoagulacja
C.Peeling kawitacyjny
D.Manicure biologiczny

33.Sucha i zimna skóra, suche i kruche włosy oraz zwiększenie masy ciała, to symptomy
A.niedoczynności tarczycy
B.nadczynności tarczycy
C.niedoczynnosci nadnerczy
D.nadczynności nadnerczy

34.Do substancji odbudowujących bariery lipidowe naskórka należą:
A.azuleny, bisabol
B.kwas hialuronowy, akryl
C.bioflawonoidy, związki krzemu
D.skwalen, olej z kiełków przenicy

35.Których zabiegów nie stosuje się w pielęgnacji cery wrazliwej?
A.Peelingu mechanicznego, maski liftingującej
B.Soluxu z czerwonym filtrem, drenażu limfatycznego
C.Maseczki uspokajającej, mechanicznego oczyszczania naskórka
D.Peelingu enzymatycznego, mesek i kremów poprawiających ukrwienie

36.Zabiegu waponizacji nie stosuje się w przypadku cery
A.suchej
B.dojrzałej
C.naczynkowej
D.łojotokowej

37.Starzenie się skóry z powodu wyniszczających chorób lub przewlekłych stanów zapalnych, to starzenie
A.kataboliczne
B.grawitacyjne
C.środowiskowe
D.chronologiczne

38.Elastoza, to zwyrodnienie starcze w obrębie
A.naskórka
B.skóry właściwej
C.tkanki podskórnej
D.tkanki mięśniowej

39.Przebarwienia, zażółcenia, szponowaty przerost płytki oraz pobruzdowanie , to objawy
A.cukrzycy
B.łuszczycy
C.grzybicy paznokci
D.starzenia sie paznokci

40.Rutyna, witamina K i PP, wyciagi z arniki i oczaru wirginijskiego, to składniki aktywne kosmetyków do cery
A.naczynkowej
B.mieszanej
C.łojotokowej
D.normalnej

41.Klientce zaproponowano serię ośmiu zabiegów na ciało a cenie 120 zł każdy.Jaki będzie koszt serii jeśli ostatni zabieg objęty jest 50% zniżka?
A.900 zł
B.920 zł
C.940 zł
D.950 zł

42.Jaki będzie koszt usługi dla klientki jeżeli zdecyduje się ona na zabieg pielęgnacyjny stóp i zabieg pielegnacyjny okolic oczu?.Pierwszy kosztuje 35 zł, a drugi 15 zł i łącznie zostaną objete 15% rabatem.
A.41,50 zł
B.42,50 zł
C.43.50 zł
D.44,50 zł

43.Który z wymienionych czynności nie obejmuje pedicure leczniczy?
A.Usuwanie odcisków
B.Usuwanie modzeli
C.Korekta wrastajacych paznokci
D.Zakładanie tipsów

44.Do metod epilacji zalicza się
A.elektrolizę i termolizę
B.depilację elektryczną
C.depilację chemiczną
D.golenie i woskowanie

45.Zbyt mała ilośc żelu ochronnego podczas zabiegu fotoepilacji może spowodowac
A.miejscowe poparzenie skóry
B.aktywniejszy porost włosów w miejscu zabiegu
C.szybszy efekt usunięcia owłosienia
D.aktywniejszy porost włosów na całym ciele

46.Nadawanie osobniczego zapachu, to funkcja gruczołów
A.łojowych wolnych
B.potowych apokrynowych
Łojowych ekrynowych
D.łojowych przywłośnych

47.Beta-karoten, to jeden z najskuteczniejszych neutralizatorów wolnych rodników tlenowych, nalezyon do
A.kwasów owocowych
B.witamin rozpuszczalnych w wodzie
C.witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
D.niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych

48.Tradzik pospolity jest wywołany miedzy innymi wzrostem wrażliwości gruczołów łojowych na
A.wzrost stęzenia estrogenów
B.spadek stężenia estrogenów
C.wzrost stężenia androgenów
D.spadek stężenia androgenów

49.Zdięcie przedstawia aparat do zabiegów
D.peelingu kawitacyjnego

50.Który kompleks witamin ma najsilniejsze właściwości przeciwutleniajace?
A.Witaminy A i D
B.Witaminy A i K
C.Witaminy A i E
D.Witaminy E i C

---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ----------

dla chcacego nic trudnego to bylo 4 strony wczesniej :-*
Rozwiązałam na próbe tą wersję i mam 34/50 to chyba nie najgorzej po 1 roku studium

---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ----------

Cytat:
Napisane przez Nikita0203 Pokaż wiadomość
gratuje wszystkim przyszlym Paniom Kosmetyczkom zdania egzaminu! (przynajmniej czesci I) ja zdawalam rok temu i od pol roku mam wlasny zaklad, moj egzamin byl prosty i powiem szczerze ze niektore zagadnienia ulatuja z glowki, ulatuja najlepiej jest rozpoczac praktyke zaraz po egzaminie, nie czekac na nic! bo wiadomosci ulatuja... zycze powodzenia w ksztaltowaniu kareiery oraz pomyslnosci w czesci II pozdrawiam
To super,gratuluję i sama marzę o swoim zakładzie ale ja zdaje dopiero w przyszłym roku w czerwcuA jak Ci się pracuje,pewno uwielbiasz spedzac tam czas
__________________
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie...
Kosmetologia i wizaż - moje życiowe pasje Blog
Basia8212 jest offline  
Stary 2009-06-19, 12:18   #1094
4everu
Raczkowanie
 
Avatar 4everu
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 34
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Mam jedno pytanie ... jeśli mozna - Jaką macie specjalizację wpisaną na świadectwie?
4everu jest offline  
Stary 2009-06-19, 13:53   #1095
olala1102
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 37
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

ja jeszcze nie odebrałam świadectwa

ja chce po wakacjach wynając gabinet kosmetyczny... już nie mogę się doczekać
olala1102 jest offline  
Stary 2009-06-19, 13:58   #1096
kapciuszek
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: tutaj ;-)
Wiadomości: 137
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez 4everu Pokaż wiadomość
Mam jedno pytanie ... jeśli mozna - Jaką macie specjalizację wpisaną na świadectwie?
My na specjalizacji pisałyśmy projekty i robiły to czego nie umiałyśmy lub nie robiłyśmy na pracowni. Mamy napisane specjalizacja i ocena.
__________________
sama.....nie znaczy samotna
kapciuszek jest offline  
Stary 2009-06-19, 15:09   #1097
myszka3009
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 289
GG do myszka3009 Send a message via Skype™ to myszka3009
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez 4everu Pokaż wiadomość
Mam jedno pytanie ... jeśli mozna - Jaką macie specjalizację wpisaną na świadectwie?
ja mam specjalizacje z wizazu i pielęgnacji czy jakos tak
__________________
170 cm

Start ----- > 65


Jest 60 kg

55

a moze 53


myszka3009 jest offline  
Stary 2009-06-19, 16:28   #1098
Anetaa1986
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 14
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Ja tez mam wpisana specjalizacja-wizaż
Anetaa1986 jest offline  
Stary 2009-06-19, 17:26   #1099
traxx69
Zakorzenienie
 
Avatar traxx69
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Wonderland
Wiadomości: 17 230
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

ja nie mam żadnej specjalizacji
traxx69 jest offline  
Stary 2009-06-19, 18:57   #1100
anett21
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-09
Wiadomości: 27
Wpisy w blogu: 1
Unhappy Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez beatka37 Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny ,jestem tu nowa ,widze ze dobrze wam poszly egzaminy.Mnie sie nie udalo ,a co najgorsze mam 24 punkty,ale porazka
hej,, wiem jaki to ból,,, jestem w tej samej sytuacji
anett21 jest offline  
Stary 2009-06-19, 21:17   #1101
pilaa
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Ostrów wlkp
Wiadomości: 231
GG do pilaa
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Dziewczyny podajcie prosze linka do wyników z II czesci bo ja osiol jestem i nie wiem gdzie szuakc:p
ja z piewrsza czesci naliczylam 40 licze ze moge miec do 5 punktów mniej bo nie jestem na sto procent pewna wczystkich odpowiedzi, ale raczej zdałam takze sie ciesze choc troszke bo jecsez czesc praktyczna:/ ktora boje sie strasznie nie wiadomo jak oceniac bede czy tak bardzo dokladnie, pewnych rzeczy nie napisalam z tych nerwow
pozdrawiam was
pilaa jest offline  
Stary 2009-06-20, 00:04   #1102
kamilap
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 26
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Część II
KLUCZ ODPOWIEDZI
Wersja X
Nr
zadania
Odpowiedź
51 D
52 B
53 B
54 C
55 D
56 A
57 A
58 C
59 C
60 C
61 D
62 D
63 B
64 C
65 C
66 C
67 B
68 D
69 B
70 A

---------- Dopisano o 00:04 ---------- Poprzedni post napisano o 00:03 ----------

Część II
KLUCZ ODPOWIEDZI
Wersja 0Y
Nr zadania
Odpowiedź
51
A
52
B
53
C
54
C
55
A
56
B
57
A
58
C
59
C
60
C
61
A
62
D
63
C
64
C
65
C
66
B
67
C
68
D
69
B
70
D

---------- Dopisano o 00:04 ---------- Poprzedni post napisano o 00:04 ----------

sorki za czytelnosc tak mi sie skopiowalo ))))
kamilap jest offline  
Stary 2009-06-20, 08:47   #1103
pilaa
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Ostrów wlkp
Wiadomości: 231
GG do pilaa
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez kamilap Pokaż wiadomość
Część II
KLUCZ ODPOWIEDZI
Wersja X
Nr
zadania
Odpowiedź
51 D
52 B
53 B
54 C
55 D
56 A
57 A
58 C
59 C
60 C
61 D
62 D
63 B
64 C
65 C
66 C
67 B
68 D
69 B
70 A

---------- Dopisano o 00:04 ---------- Poprzedni post napisano o 00:03 ----------

Część II
KLUCZ ODPOWIEDZI
Wersja 0Y
Nr zadania
Odpowiedź
51
A
52
B
53
C
54
C
55
A
56
B
57
A
58
C
59
C
60
C
61
A
62
D
63
C
64
C
65
C
66
B
67
C
68
D
69
B
70
D

---------- Dopisano o 00:04 ---------- Poprzedni post napisano o 00:04 ----------

sorki za czytelnosc tak mi sie skopiowalo ))))


dziekuje CI BARDZO
pilaa jest offline  
Stary 2009-06-20, 09:46   #1104
Amelia070
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiadomości: 14
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

jupiiii!!! ja mam 30 punktów na 50... i 19/20 ))))) przynajmniej to zdane :/
Amelia070 jest offline  
Stary 2009-06-20, 10:23   #1105
beatka37
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 3
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez anett21 Pokaż wiadomość
hej,, wiem jaki to ból,,, jestem w tej samej sytuacji
hej,ja nawet nie wiedzialam jaki to bol jak zabraknie 1 punktu,wolalabym zeby mi braklo 10.liczylam na ten test bo praktyczny mi nie poszedl choc byl latwy
beatka37 jest offline  
Stary 2009-06-20, 10:43   #1106
anett21
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-09
Wiadomości: 27
Wpisy w blogu: 1
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez beatka37 Pokaż wiadomość
hej,ja nawet nie wiedzialam jaki to bol jak zabraknie 1 punktu,wolalabym zeby mi braklo 10.liczylam na ten test bo praktyczny mi nie poszedl choc byl latwy
..tez bym wolala jak by mi braklo te 10 punktów.. ten jeden to mnie oslabia,, wiem ze napewno sie nie znajdzie bo wszystko zaznaczalam do karty tak, jak mialam na tescie zaznaczone,, a czy mozna wykonywac zawód bez tego egzaminu(dyplomu)???????
anett21 jest offline  
Stary 2009-06-20, 12:05   #1107
Anetaa1986
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 14
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

WitamMysle ze to ze masz swiadectwo ukonczenia szkoly to wystarczy zeby pracowac u kogos ale to zalezy od tego czy ten ktos Cie zatrudni a bez zdanego egzaminu czyli tytułu technika nie mozesz poprostu otworzyc własnego salonu
Anetaa1986 jest offline  
Stary 2009-06-20, 14:10   #1108
Cutem
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 10
Question Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez Anetaa1986 Pokaż wiadomość
WitamMysle ze to ze masz swiadectwo ukonczenia szkoly to wystarczy zeby pracowac u kogos ale to zalezy od tego czy ten ktos Cie zatrudni a bez zdanego egzaminu czyli tytułu technika nie mozesz poprostu otworzyc własnego salonu
Nie wiem jak z tym dokladnie jest ale po rocznej szkole kosmetycznej mozna zalozyc gabinet to dlaczego po takiej dwuletniej nie mozna z swiadectwem co wo ogole nam daje to swiadectwo?? czyli moge mowic ze mam zawod technik uslug kosm.? czy tylko ze skonczylam szkole jak mam mowic ze jakie mam wyksztalcenie zawodowe?policelane? nie znam sie i nie wiem jak mam to rozumiec bezsensu ....
Pozdrawiam
Cutem jest offline  
Stary 2009-06-20, 14:15   #1109
Basia24
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: Mexyk
Wiadomości: 116
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

hej dziewczyny, mam do was pytanie, czy któraś z was zrobiła rozpulchnianie na masce ziolowej + maska termiczna?
__________________
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą...
Basia24 jest offline  
Stary 2009-06-20, 15:20   #1110
anett21
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-09
Wiadomości: 27
Wpisy w blogu: 1
Wink Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez Cutem Pokaż wiadomość
Nie wiem jak z tym dokladnie jest ale po rocznej szkole kosmetycznej mozna zalozyc gabinet to dlaczego po takiej dwuletniej nie mozna z swiadectwem co wo ogole nam daje to swiadectwo?? czyli moge mowic ze mam zawod technik uslug kosm.? czy tylko ze skonczylam szkole jak mam mowic ze jakie mam wyksztalcenie zawodowe?policelane? nie znam sie i nie wiem jak mam to rozumiec bezsensu ....
Pozdrawiam
..mi sie wydaje , ze mozna otworzyc swoj salon,, moja kolezanka otworzyla sobie jeszcze przed zdaniem egzaminu koncowego.. i juz w nim pracuje,, chyba mozna mówic ze jestes kosmetyczka

Edytowane przez anett21
Czas edycji: 2009-06-20 o 15:21
anett21 jest offline  
Zamknij wątek

Tagi
egzamin

Nowe wątki na forum Pielęgnacja - Pytania do kosmetyczki


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:01.