egzamin praktyczny z kosmetologii - Strona 65 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja - Pytania do kosmetyczki

Notka

Pielęgnacja - Pytania do kosmetyczki Tutaj możesz zadać pytanie kosmetyczce, wymienić się doświadczeniem, opowiedzieć o swojej pielęgnacji.

Zamknij wątek
 
Narzędzia
Stary 2010-06-12, 15:02   #1921
Ani_qa
Zakorzenienie
 
Avatar Ani_qa
 
Zarejestrowany: 2009-11
Wiadomości: 9 346
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez Basia8212 Pokaż wiadomość
Przykład pracy egzaminacyjnej wraz z komentarzami
http://www.oke.wroc.pl/images/librar...znych_cz_1.pdf

i opis jak pisac projekt
http://www.medyk.zgora.pl/index.php?...olne&Itemid=23
o ten opis jak pisać projekt jest super, bardzo mi to pomoże, dziękuję
__________________
Inka
Ani_qa jest offline  
Stary 2010-06-13, 11:52   #1922
koki1980
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-03
Wiadomości: 80
Wpisy w blogu: 2
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez gejsza32 Pokaż wiadomość
W załączeniu instrukcja nakładania folii - body wrapping



strasznie dziekuje za zamieszczenie tej instrukcji, akurat trafiło mi sie na specjalizacji na egzminie i wyspiewałam na cacy, buzka dziekuje
koki1980 jest offline  
Stary 2010-06-13, 12:59   #1923
iza_89
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2007-08
Wiadomości: 16
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Czesc dziewczyny macie moze jakis projekt z depilacji?
iza_89 jest offline  
Stary 2010-06-13, 15:18   #1924
aguss89
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-05
Wiadomości: 9
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

hey!!

Basiu mam prośbę czy możesz mi wysłać na e-mail składniki aktywne do zabiegów??

e-mail agnieszka_k89@o2.pl
z góry dziękuje

widzę ze wiekszasc stawia na zabiego na ciało i depilacje, myślę ze depilacji nie dadzą, bo będzie za krotki projekt, moze rownierz powtorzyc sie temat z tamtego roku oczyszczanie:/!!

Wielka loteria z tymi projektami;/
aguss89 jest offline  
Stary 2010-06-13, 17:57   #1925
Ani_qa
Zakorzenienie
 
Avatar Ani_qa
 
Zarejestrowany: 2009-11
Wiadomości: 9 346
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez aguss89 Pokaż wiadomość
hey!!

Basiu mam prośbę czy możesz mi wysłać na e-mail składniki aktywne do zabiegów??

e-mail agnieszka_k89@o2.pl
z góry dziękuje

widzę ze wiekszasc stawia na zabiego na ciało i depilacje, myślę ze depilacji nie dadzą, bo będzie za krotki projekt, moze rownierz powtorzyc sie temat z tamtego roku oczyszczanie:/!!

Wielka loteria z tymi projektami;/
akurat z oczyszczania bym się cieszyła ale wątpię żeby powtórzyli..
depilacji bym nie chciała raczej, a na ciało, może być już się przyzwyczaiłam do myśli, że taki projekt może się powtórzyć na egzaminie..

a tutaj załączam notatki, które mi Basia wysłała ze składnikami


Cera Normalna-
dobrze napieta
dobrze nawilzona
pory skórne niewidoczne
występuje tylko zazwyczaj u dzieci
może występowac do 30 r zycia ale potem szybko sie starzeje
samowystarczalna
nie daje uczucia ściagania po umyciu
dobrze reaguje na wode
wskazane zabieg: nawilżające,relaksujace,d elikatnie oczyszczajace ( peeleng kawitacyjny,jonoforeza,so noforeza)

składniki aktywne:aloes,proteiny jedwabiu,kwas hialuronowy,algi,wyciąg z pestek winogron,wit E,alantoina

Cera SUCHA:
-cienka
prześwitują przez nią naczynia krwionośne
daje uczucie ściagania po umyciu woda
wrazliwa na czynniki zewnetrzene wiatr mróz słońce
nie lubi wody
łuszczy sie
widac na niej drobne zmarszczki
skłonna do powstawania teleagiektazji
matowa
jasna
źle nawilzona
szybko sie starzeje

zabiegi: nawilżające,odżywcze,rege nerujące (wapozon,sonoforeza,jonof oreza)

Składniki aktywne: kolagen,elastyna,mocznik, kwas hialuronowy,kaolin,biała herbata,ceramidy,koenzym Q10,alantoina

Cera (wrażliwa)Naczynkowa:
bardzo wrażliwa
zaczerwieniona
liczne teleangiektazje na twarzy
nie toleruje wody i mydła
bardzo wrazliwa na czynniki zewnetrzne i wewnetrzne
po umyciu wodą z mydłem reaguje uczuciem pieczenia,sciągnięcia
na jej podłozu może rozwinąc sie tradzik różowaty
nietoleruje wielu kosmetyków do pielegnacji a także kosmetyków kolorowych

zabiegi; wzmacniajace naczynia krwionośne( jonoforeza,sonoforeza,gal wanizacja),łagodzace ( sollux niebieski),gaszace zaczerwienienie(maski chłodzace,żelowe),
regenerujace i naprawcze

Składniki aktywne: wit C,rutyna,kasztanowiec zwyczajny,owoc dzikiej róży,arnika górska,oczar wirginijski,D-panthenol,glinka biała

Cera tłusta:
szarożółta
gruba
ziarnistosc i nierównośc
nadmierne rogowacenie naskórka
zaskórniki zamkniete i otwarte
błyszczy sie
wystepuje najczęsciej w okresie dojrzewania
dobrze nawilzona
dobrze reaguje na czynniki zewnetrzne
źle reaguje na czynniki wewnętrzne
wolniej sie starzeje
nadmierna praca gruczołów łojowych

Zabiegi: oczyszczajace(mechaniczne tradycyjne,peeleng kawitacyjny,mikrodermabra zja,zabiegi złuszczajace (chemiczne- kwasy),przeciwłojotokowe i normalizujace prace gruczołów łojowych(galwanizacja,dar sonwalizacja)

Składniki aktywne: siarka,cynk,glinka zielona,borowina,zielona herbata,skrzyp polny,rumianek,łopian,tal k,kaolin,szałwia,kwas salicylowy,oczar wirginijski,kwas mlekowy,olejek z drzewa herbacianego

Cera dojrzała:
spadek elastycznosci i napięcia
powstawanie bruzd,pogłebienie zmarszczek mimicznych
spadek uwodnienia
plamy i przebarwienia na skórze
powstawanie teleangiektazji
pogrubienie scian naczyń
zanik włókien kolagenowych i elastycznych
szary kolor skóry
szorstka
zmarszczki i bruzdy

Zabiegi:
liftingujace
odzywcze
ujędrniajace
stymulujace
maski np termomodelujaca,algi,płat y kolagenowe

Składniki aktywne: kolagen,elastyna,koenzym Q10,proteiny z pszenicy,algi,ekstrakty z soi,liposomy,ceramidy,NMF ,kwasy owocowe,fitohormony,skrzy p polny,kwas hialuronowy,wit A,E,
__________________
Inka

Edytowane przez Ani_qa
Czas edycji: 2010-06-13 o 18:06
Ani_qa jest offline  
Stary 2010-06-13, 19:16   #1926
koki1980
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-03
Wiadomości: 80
Wpisy w blogu: 2
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez iza_89 Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny macie moze jakis projekt z depilacji?


Projekt realizacji prac związany z wykonaniem pierwszego zabiegu woskowania okolic bikini u kobiety 30 letniej mającej dość obfity i obszerny zarost .
2. Dane do projektu:
a)Założenia :
- Pierwszy zabieg depilacji w gabinecie kosmetycznym
- Kobieta lat 30
- Zarost jest gęsty, włosy dość grube i skręcone, dość obszernie rozmieszczony o długości około 4 centymetry
Miejsce wykonania zabiegu: To Gabinet kosmetyczny który jest utrzymany w czystości, odpowiednio wyposażony, znajdują się w nim sprawne sprzęty i urządzenia, kable urządzeń są zabezpieczone. Aparatura spełnia normy BHP oraz normy Unii Europejskiej potwierdzone znakiem CE jest sprawdzana okresowo i sprawna technicznie .Narzędzia są zdezynfekowane, preparaty mają właściwą datę przydatności . Pomieszczenie ma sprawną wentylację.
b) Cele zabiegu :
- Depilacja okolicy bikini w związku z nadchodzącym wypoczynkiem klientki na plaży.
3. Diagnoza skóry :
Po uprzedniej rozmowie ze swoją klientką uzyskałam następujące informację:
-Nigdy wcześniej nie depilowała okolicy bikini, natomiast regularnie je goli,
-Do golenia nie stosuje odpowiednich kosmetyków nawilżających i zmiękczających zarost,
-Nie zaobserwowała problemu z wyrastającym włosem w okolicy bikini,
-Nie ma alergii na produkty kosmetyczne .
Po dokonaniu analizy stanu skóry stwierdzam że jest sucha, szorstka,
Na podstawie przeprowadzonej diagnozy proponuje klientce zabieg woskowania okolicy bikini z zastosowaniem w domu ampułek nawilżającą- opóźniający porost zarostu co będzie dla niej bardzo komfortowe podczas korzystania z wypoczynku na plaży. Zabieg dokonam na firmie Depileve
4. Wykaz niezbędnego sprzętu, aparatury, preparatów i przyborów do wykonania zabiegu:

-Pre Base Intimate –Depileve. Doskonale oczyszcza skórę przed depilacją nie zawierająca alkoholu. Zawiera wyciąg z owsa i kakao, o działaniu łagodzącym i regenerującym. Poprawia przyczepność wosku, dzięki czemu depilacja jest mniej bolesna i bardzo precyzyjna.
-Perłowy wosk Depileve -idealny do depilacji delikatnych obszarów ciała np. twarzy czy okolic bikini. Rekomendowany do skóry suchej i twardego owłosienia. Mika - perłowy puder zmiękcza skórę i zwiększa przyczepność wosku.
-Woda utleniona,

-Płyn do czyszczenia przedmiotów i aparatury Depileve - Citri Clean
-Olejek oczyszczający z hydroazulenem Depileve- Nawilżająca i odżywcza oliwka do pielęgnacji skóry Delikatnie usuwa pozostałości wosku po depilacji.
-Żel Tea Tree Depileve jest na bazie wyciągu z drzewa herbacianego. Łagodzi podrażnienia skóry po depilacji, koi skórę wrażliwą i delikatną
-Płyn dezynfekujący do spryskiwania powierzchni i narzędzi INCIDIN
- Preparat do chirurgicznego odkażania rąk HOSPISEPT
-Mydło antybakteryjne – składnik aktywny TRICLOSAN
-Młotek ciepło zimno -posiada system chłodzenia, który łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia na skórze. Istnieje również opcja rozgrzewania, która stosowana jest przed zabiegiem w celu rozszerzenia naczyń krwionośnych i szybkiego wchłonięcia substancji odżywczych
-Woskownica.
-Fotel kosmetyczny,
-Stolik podręczny
-Pęseta,
-Plastry do skóry wrażliwej,
-Szpatułki jednorazowe ,

-Nożyczki,
-Waciki,
-Szablony do robienia fryzur intymnych,
-Majtki zabiegowe jednorazowe
-Kosz na śmieci.
- Pojemnik na odpady skażone
7. Przeciwwskazania do woskowania:

- rany,
- zmiany zapalne,
- grudki
- łuszczyca,
- nadmierne rogowacenie naskórka,
- uczulenie na składniki,
- pękające naczyńka
- zapalenie okołomieszkowe,
- zmiany bakteryjne,
- infekcje wirusowe,
- ciąża,
- powiększenie węzłów chłonnych,
- w skrajnych przypadkach miesiączka,
- padaczka,
- żylaki,
- choroby serca,
- znamiona, brodawki,
- cukrzyca.
U mojej klientki brak przeciwwskazań do przeprowadzenia zabiegu depilacji
8. Plan realizacji prac które wykonam podczas przeprowadzenia zabiegu depilacji
Etap I : Przygotowanie fotela kosmetycznego pod kątem wygody klienta i swobody, przygotowanie fotela pod względem estetycznym i higienicznym (przykrycie fotela czystym jednorazowym prześcieradłem) . Przygotowanie stoliczka na którym będą ułożone narzędzia i preparaty kosmetyczne , środki potrzebne do wykonania tego zabiegu, Przygotowanie bielizny zabiegowej , rozgrzewam wosk do temperatury 37-38 C na woskownicy,

Etap II : Witamy klientkę, przeprowadzam wywiad z klientką w celu wykluczenia przeciwwskazań do zabiegu
-informuję klientkę o sposobie przeprowadzenia zabiegu
-proszę klientkę by w czasie trwania zabiegu informowała mnie o odczuciach związanych z zabiegiem jak również dolegliwościami i ewentualnym złym samopoczuciu
-informuję klientkę o możliwych odczuciach związanych z wykonaniem zabiegu
-zwracam się z prośbą do klientki o przebranie w bieliznę zabiegową i założenie specjalnych majtek ułatwiające woskowanie bikini,
- sprawdzamy czy nie ma przeciwwskazań,
- następnie pomagam ułożyć się klientce w wygodnej pozycji na fotelu kosmetycznym na którym znajduje się jednorazowy pokrowiec, Myję ręce mydłem antybakteryjnym ,
Etap III: Przechodzę kolejno do:
- Skracam długość włosów do długości ok. 0,5 cm.

- Z uwagi na to że pacjentka pierwszy raz zdecydowała się na zabieg, rozpocznę woskowanie od wewnętrznej części ud,
- Młotek ciepło-zimno zastosuję w celu zmniejszenia bólu,
- Przemywamy skórę płynem przed woskowaniem, aby ją oczyścić i odtłuścić,

- Następnie nakładamy rozgrzany wosk szpatułką wraz z kierunkiem wzrostu włosa na niewielką część uda,
- Przykładamy plaster, pocieramy go, aby wosk dobrze przylegał, a później szybko energicznym ruchem odklejam plaster pod włos, w przeciwnym kierunku do wzrostu włosa, pamiętając do dokładnym jednoczesnym naciągnięciu skóry
- Tak, postępujemy raz przy razie na udach, pytając klientkę, czy ból jest bardzo silny. Jeżeli, tak to nie możemy dalej przeprowadzać zabiegu
-Po woskowaniu ud wykonujemy te same czynności na brzuchu kierując się do wzgórka łonowego,
- Do bikini potrzebne będą mniejsze plastry z uwagi, że jest to mniejsza powierzchnia. Tniemy plastry nożyczkami na mniejsze kawałki,

- Nakładamy wosk, tak jak wcześniej (w kierunku wzrostu włosa) przyklejamy plaster i zdecydowanym ruchem odrywamy go, dokładnie naciągając skórę
- Jeśli pacjentka nie narzeka na ból możemy kontynuować zabieg dalej, tworząc fryz za pomocą szablonu
- Po depilacji całej powierzchni należy oczyścić z resztek wosku skórę oliwką po depilacji
- Pozostałe pojedyncze włoski wyrywam pęsetą,
- Jeśli wystąpiło przerwanie ciągłości skóry w wyniku woskowania należy wtedy przemyć tę część wacikiem nasączonym wodą utlenioną, aby nie doszło do zakażenia lub zapalenia, w razie wylewów krwawych zastosować maść z arniką,
-Następnie wmasowuje Żel Tea Tree Depileve na bazie wyciągu z drzewa herbacianego który złagodzi podrażnienia skóry po depilacji, i ukoi skórę wrażliwą i delikatną
Wykończeniem zabiegu jest ocena końcowego efektu gdzie stwierdzam że zabieg został pomyślnie zrealizowany z niewielkim zaczerwienieniem , przy czy zachęcam klientkę do korzystania tego typu depilacji w przyszłości co z czasem spowoduje rzadsze wyrastanie włosów, włosy nie będą już tak bardzo grube i mocne jak obecnie ,oraz odczuwalny ból będzie mniejszy. Informuję klientkę o pielęgnacji domowej oraz omawiam zalecenia. Proszę klientkę o przebranie się , na koniec dziękuje klientce za zaufanie i skorzystanie z moich usług.
Etap IV: Gdy klientka opuści gabinet przystępuję do uporządkowania stanowiska pracy:
-Odkładam preparaty i środki kosmetyczne w odpowiednia miejsce
-Ściągam pokrowiec z fotela kosmetycznego i wraz z bielizną zabiegową wrzucam do pojemnika na odpady komunalne
-Sprzęt do woskowania przemywam specjalnym płynem Depileve - Citri Clean
-Zużyty materiał plastry, szpatułki, itp. wyrzucamy do kosza na odpady specyficzne nieskażone
-Zużyte materiały takie jak waciki wyrzucamy do kosza na odpady skażone ponieważ posiadają niewielką ilość plamek krwi
-Myję środki użyte do zabiegu takie jak pęseta, nożyczki osuszam i spryskuję płynem dezynfekującym po 20 min. Myję , osuszam i wkładam do sanityzatora UV na dwa razy po 15 min.
-Dezynfekuje i wycieram powierzchnię blatów i stolików płynem do dezynfekcji powierzchni INCIDIN
-Głowicę Młotka przecieram wacikiem nasączonym spirytusem salicylowym
-Chowam aparaturę i sprzęt
-Myję ręce mydłem antybakteryjnym i spryskuję płynem do dezynfekcji rąk
9. Analiza i ocena jakości wykonanego zabiegu
Zabieg przeprowadzony pomyślnie. Owłosienie usunięte, skóra zaczerwieniona, podrażniona zabezpieczona odpowiednim preparatem. Z uwagi na to , że jest to pacjentka która zabieg woskowania ma wykonywany pierwszy raz, należało zabieg wykonywać stopniowo, pytając przy tym pacjentkę, czy ból jest do zniesienia.
10. Zalecenia dla klientki
Po depilacji 2-3 dni nie korzystać z solarium- mogą wyjść plamy,
-zarówno przed jak i w trakcie odrastania włosów zaleca się peeling, który zetrze korneocyty (obumarłe komórki naskórka) i ułatwią odrastanie nowych włosów bez efektu wrastania (na udach i brzuchu)

-w dniu zabiegu nie kąpiemy się, bierzemy prysznic,
-następną wizytę zaleca się za 4-6 tyg. , w zależności od wzrostu włosa.
-Polecam klientce ampułki nawilżające - opóźniające porost włosów informują że ampułki stosujemy 2-3 razy w tygodniu po depilacji które skutecznie opóźniają porost włosów co powinno dać jej dodatkowy komfort podczas wakacji na plaży


koki1980 jest offline  
Stary 2010-06-13, 19:18   #1927
koki1980
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-03
Wiadomości: 80
Wpisy w blogu: 2
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez koki1980 Pokaż wiadomość
Projekt realizacji prac związany z wykonaniem pierwszego zabiegu woskowania okolic bikini u kobiety 30 letniej mającej dość obfity i obszerny zarost .

2. Dane do projektu:
a)Założenia :
- Pierwszy zabieg depilacji w gabinecie kosmetycznym
- Kobieta lat 30
- Zarost jest gęsty, włosy dość grube i skręcone, dość obszernie rozmieszczony o długości około 4 centymetry
Miejsce wykonania zabiegu: To Gabinet kosmetyczny który jest utrzymany w czystości, odpowiednio wyposażony, znajdują się w nim sprawne sprzęty i urządzenia, kable urządzeń są zabezpieczone. Aparatura spełnia normy BHP oraz normy Unii Europejskiej potwierdzone znakiem CE jest sprawdzana okresowo i sprawna technicznie .Narzędzia są zdezynfekowane, preparaty mają właściwą datę przydatności . Pomieszczenie ma sprawną wentylację.
b) Cele zabiegu :
- Depilacja okolicy bikini w związku z nadchodzącym wypoczynkiem klientki na plaży.
3. Diagnoza skóry :
Po uprzedniej rozmowie ze swoją klientką uzyskałam następujące informację:
-Nigdy wcześniej nie depilowała okolicy bikini, natomiast regularnie je goli,
-Do golenia nie stosuje odpowiednich kosmetyków nawilżających i zmiękczających zarost,
-Nie zaobserwowała problemu z wyrastającym włosem w okolicy bikini,
-Nie ma alergii na produkty kosmetyczne .
Po dokonaniu analizy stanu skóry stwierdzam że jest sucha, szorstka,
Na podstawie przeprowadzonej diagnozy proponuje klientce zabieg woskowania okolicy bikini z zastosowaniem w domu ampułek nawilżającą- opóźniający porost zarostu co będzie dla niej bardzo komfortowe podczas korzystania z wypoczynku na plaży. Zabieg dokonam na firmie Depileve
4. Wykaz niezbędnego sprzętu, aparatury, preparatów i przyborów do wykonania zabiegu:
-Pre Base Intimate –Depileve. Doskonale oczyszcza skórę przed depilacją nie zawierająca alkoholu. Zawiera wyciąg z owsa i kakao, o działaniu łagodzącym i regenerującym. Poprawia przyczepność wosku, dzięki czemu depilacja jest mniej bolesna i bardzo precyzyjna.
-Perłowy wosk Depileve -idealny do depilacji delikatnych obszarów ciała np. twarzy czy okolic bikini. Rekomendowany do skóry suchej i twardego owłosienia. Mika - perłowy puder zmiękcza skórę i zwiększa przyczepność wosku.
-Woda utleniona,
-Płyn do czyszczenia przedmiotów i aparatury Depileve - Citri Clean
-Olejek oczyszczający z hydroazulenem Depileve- Nawilżająca i odżywcza oliwka do pielęgnacji skóry Delikatnie usuwa pozostałości wosku po depilacji.
-Żel Tea Tree Depileve jest na bazie wyciągu z drzewa herbacianego. Łagodzi podrażnienia skóry po depilacji, koi skórę wrażliwą i delikatną
-Płyn dezynfekujący do spryskiwania powierzchni i narzędzi INCIDIN
- Preparat do chirurgicznego odkażania rąk HOSPISEPT
-Mydło antybakteryjne – składnik aktywny TRICLOSAN
-Młotek ciepło zimno -posiada system chłodzenia, który łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia na skórze. Istnieje również opcja rozgrzewania, która stosowana jest przed zabiegiem w celu rozszerzenia naczyń krwionośnych i szybkiego wchłonięcia substancji odżywczych
-Woskownica.
-Fotel kosmetyczny,
-Stolik podręczny
-Pęseta,
-Plastry do skóry wrażliwej,
-Szpatułki jednorazowe ,
-Nożyczki,
-Waciki,
-Szablony do robienia fryzur intymnych,
-Majtki zabiegowe jednorazowe
-Kosz na śmieci.
- Pojemnik na odpady skażone
7. Przeciwwskazania do woskowania:
- rany,
- zmiany zapalne,
- grudki
- łuszczyca,
- nadmierne rogowacenie naskórka,
- uczulenie na składniki,
- pękające naczyńka
- zapalenie okołomieszkowe,
- zmiany bakteryjne,
- infekcje wirusowe,
- ciąża,
- powiększenie węzłów chłonnych,
- w skrajnych przypadkach miesiączka,
- padaczka,
- żylaki,
- choroby serca,
- znamiona, brodawki,
- cukrzyca.
U mojej klientki brak przeciwwskazań do przeprowadzenia zabiegu depilacji
8. Plan realizacji prac które wykonam podczas przeprowadzenia zabiegu depilacji
Etap I : Przygotowanie fotela kosmetycznego pod kątem wygody klienta i swobody, przygotowanie fotela pod względem estetycznym i higienicznym (przykrycie fotela czystym jednorazowym prześcieradłem) . Przygotowanie stoliczka na którym będą ułożone narzędzia i preparaty kosmetyczne , środki potrzebne do wykonania tego zabiegu, Przygotowanie bielizny zabiegowej , rozgrzewam wosk do temperatury 37-38 C na woskownicy,
Etap II : Witamy klientkę, przeprowadzam wywiad z klientką w celu wykluczenia przeciwwskazań do zabiegu
-informuję klientkę o sposobie przeprowadzenia zabiegu
-proszę klientkę by w czasie trwania zabiegu informowała mnie o odczuciach związanych z zabiegiem jak również dolegliwościami i ewentualnym złym samopoczuciu
-informuję klientkę o możliwych odczuciach związanych z wykonaniem zabiegu
-zwracam się z prośbą do klientki o przebranie w bieliznę zabiegową i założenie specjalnych majtek ułatwiające woskowanie bikini,
- sprawdzamy czy nie ma przeciwwskazań,
- następnie pomagam ułożyć się klientce w wygodnej pozycji na fotelu kosmetycznym na którym znajduje się jednorazowy pokrowiec, Myję ręce mydłem antybakteryjnym ,
Etap III: Przechodzę kolejno do:
- Skracam długość włosów do długości ok. 0,5 cm.
- Z uwagi na to że pacjentka pierwszy raz zdecydowała się na zabieg, rozpocznę woskowanie od wewnętrznej części ud,
- Młotek ciepło-zimno zastosuję w celu zmniejszenia bólu,
- Przemywamy skórę płynem przed woskowaniem, aby ją oczyścić i odtłuścić,
- Następnie nakładamy rozgrzany wosk szpatułką wraz z kierunkiem wzrostu włosa na niewielką część uda,
- Przykładamy plaster, pocieramy go, aby wosk dobrze przylegał, a później szybko energicznym ruchem odklejam plaster pod włos, w przeciwnym kierunku do wzrostu włosa, pamiętając do dokładnym jednoczesnym naciągnięciu skóry
- Tak, postępujemy raz przy razie na udach, pytając klientkę, czy ból jest bardzo silny. Jeżeli, tak to nie możemy dalej przeprowadzać zabiegu
-Po woskowaniu ud wykonujemy te same czynności na brzuchu kierując się do wzgórka łonowego,
- Do bikini potrzebne będą mniejsze plastry z uwagi, że jest to mniejsza powierzchnia. Tniemy plastry nożyczkami na mniejsze kawałki,
- Nakładamy wosk, tak jak wcześniej (w kierunku wzrostu włosa) przyklejamy plaster i zdecydowanym ruchem odrywamy go, dokładnie naciągając skórę
- Jeśli pacjentka nie narzeka na ból możemy kontynuować zabieg dalej, tworząc fryz za pomocą szablonu
- Po depilacji całej powierzchni należy oczyścić z resztek wosku skórę oliwką po depilacji
- Pozostałe pojedyncze włoski wyrywam pęsetą,
- Jeśli wystąpiło przerwanie ciągłości skóry w wyniku woskowania należy wtedy przemyć tę część wacikiem nasączonym wodą utlenioną, aby nie doszło do zakażenia lub zapalenia, w razie wylewów krwawych zastosować maść z arniką,
-Następnie wmasowuje Żel Tea Tree Depileve na bazie wyciągu z drzewa herbacianego który złagodzi podrażnienia skóry po depilacji, i ukoi skórę wrażliwą i delikatną
Wykończeniem zabiegu jest ocena końcowego efektu gdzie stwierdzam że zabieg został pomyślnie zrealizowany z niewielkim zaczerwienieniem , przy czy zachęcam klientkę do korzystania tego typu depilacji w przyszłości co z czasem spowoduje rzadsze wyrastanie włosów, włosy nie będą już tak bardzo grube i mocne jak obecnie ,oraz odczuwalny ból będzie mniejszy. Informuję klientkę o pielęgnacji domowej oraz omawiam zalecenia. Proszę klientkę o przebranie się , na koniec dziękuje klientce za zaufanie i skorzystanie z moich usług.
Etap IV: Gdy klientka opuści gabinet przystępuję do uporządkowania stanowiska pracy:
-Odkładam preparaty i środki kosmetyczne w odpowiednia miejsce
-Ściągam pokrowiec z fotela kosmetycznego i wraz z bielizną zabiegową wrzucam do pojemnika na odpady komunalne
-Sprzęt do woskowania przemywam specjalnym płynem Depileve - Citri Clean
-Zużyty materiał plastry, szpatułki, itp. wyrzucamy do kosza na odpady specyficzne nieskażone
-Zużyte materiały takie jak waciki wyrzucamy do kosza na odpady skażone ponieważ posiadają niewielką ilość plamek krwi
-Myję środki użyte do zabiegu takie jak pęseta, nożyczki osuszam i spryskuję płynem dezynfekującym po 20 min. Myję , osuszam i wkładam do sanityzatora UV na dwa razy po 15 min.
-Dezynfekuje i wycieram powierzchnię blatów i stolików płynem do dezynfekcji powierzchni INCIDIN
-Głowicę Młotka przecieram wacikiem nasączonym spirytusem salicylowym
-Chowam aparaturę i sprzęt
-Myję ręce mydłem antybakteryjnym i spryskuję płynem do dezynfekcji rąk
9. Analiza i ocena jakości wykonanego zabiegu
Zabieg przeprowadzony pomyślnie. Owłosienie usunięte, skóra zaczerwieniona, podrażniona zabezpieczona odpowiednim preparatem. Z uwagi na to , że jest to pacjentka która zabieg woskowania ma wykonywany pierwszy raz, należało zabieg wykonywać stopniowo, pytając przy tym pacjentkę, czy ból jest do zniesienia.
10. Zalecenia dla klientki
Po depilacji 2-3 dni nie korzystać z solarium- mogą wyjść plamy,
-zarówno przed jak i w trakcie odrastania włosów zaleca się peeling, który zetrze korneocyty (obumarłe komórki naskórka) i ułatwią odrastanie nowych włosów bez efektu wrastania (na udach i brzuchu)
-w dniu zabiegu nie kąpiemy się, bierzemy prysznic,
-następną wizytę zaleca się za 4-6 tyg. , w zależności od wzrostu włosa.
-Polecam klientce ampułki nawilżające - opóźniające porost włosów informują że ampułki stosujemy 2-3 razy w tygodniu po depilacji które skutecznie opóźniają porost włosów co powinno dać jej dodatkowy komfort podczas wakacji na plaży
ps. przepraszam ze tak to wyglada,ale niewiem czemu tak wyszło, ja mam normny format, mysle ze z trescia sobie poradzisz. pozdrawiam
koki1980 jest offline  
Stary 2010-06-13, 19:46   #1928
aniaexplode
Zadomowienie
 
Avatar aniaexplode
 
Zarejestrowany: 2008-07
Lokalizacja: z pokoju brata
Wiadomości: 1 089
Wpisy w blogu: 1
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Dziewczyny, tydzien do egzaminu a ja juz nie wiem w koncu czy w projekcie trzeba pisać nazwy WŁASNE kosmetykow i ich całą linię do pielegnacji czy wrecz przeciwnie- nie nalezy. bo slyszalam opinie ze nie trzeba pisac firm kosmetykow wystarczy tylko nazwe np. kremu i skladniki aktywne w nim zawarte, a tu wyczytalam w tym wykazie dla technika uslug kosmetycznych ze wlasnie punkty sa za pisanie FIRM KOSMETYKóW! to jak to w koncu jest?
__________________
Kochaj albo Rzuć!

I forgot that all might see
So many beautiful things...


Zapraszam do wymiany:--> http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380461
kosmetyki : http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380683
aniaexplode jest offline  
Stary 2010-06-13, 20:12   #1929
justynag1987
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomości: 8
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Witam,

Czy ktoraś z Was ma projekt zabiegu na ciało???
Prosiłabym o wstawienie.

Dziękuje!
justynag1987 jest offline  
Stary 2010-06-13, 20:47   #1930
inverso
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2010-04
Wiadomości: 2 352
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez justynag1987 Pokaż wiadomość
Witam,

Czy ktoraś z Was ma projekt zabiegu na ciało???
Prosiłabym o wstawienie.

Dziękuje!
Przejrzyj wątek od początku, też to zrobiłam zanim zaczęłam się udzielać, i znalazłam pełno interesujących i przydatnych informacji.
inverso jest offline  
Stary 2010-06-13, 21:16   #1931
magdaj24
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-02
Wiadomości: 22
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

dziewczyny macie te ksiazki z testami ? jak wam idzie rozwiazywanie?? czego sie bardziej obawiacie projektu czy testow? bo ja chyba jednak projektu czytam na okraglo projekty i ciekawe jak to bedzie..
magdaj24 jest offline  
Stary 2010-06-14, 08:47   #1932
izunia233
Zadomowienie
 
Avatar izunia233
 
Zarejestrowany: 2009-03
Lokalizacja: Lubuskie
Wiadomości: 1 475
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez sansik Pokaż wiadomość
spisałam wszystkie informacje i przygotowałam krótkie compendium o GALWANIZACJI I JONOFOREZIE

w razie błędów proszę pisać- poprawię


mam nadzieję że się przyda
Sansik bardzo fajnie podsumowałaś jonoforeze i galwanizacje tylko w przeciwwskazaniach zmieniłabym trądzik pospolity jest wskazaniem do jonoforezy ale przeciwwskazaniem do galwanizacji i brakuje Ci opisu siarczanu cynku- przyżeganie trudno gojących się owrzodzeń, drożdżyca paznokci

Edytowane przez izunia233
Czas edycji: 2010-06-14 o 08:49
izunia233 jest offline  
Stary 2010-06-14, 09:09   #1933
kasiaszuba
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-02
Wiadomości: 59
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

w projekcie nie trzeba pisac nazw firm do kazdego kosmetyku! wystarczy po jednym składniku aktywnym do każdego preparatu..

---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ----------

ma któraś pedikiur zrobiony tak na cacy? ze składnikami aktywnymi?? prosze...
kasiaszuba jest offline  
Stary 2010-06-14, 09:10   #1934
sansik
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2010-06
Lokalizacja: śląskie
Wiadomości: 68
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

dzięki za uwagi magdaj24 , zaraz to poprawię i wrzucę nową wersję
sansik jest offline  
Stary 2010-06-14, 09:57   #1935
izunia233
Zadomowienie
 
Avatar izunia233
 
Zarejestrowany: 2009-03
Lokalizacja: Lubuskie
Wiadomości: 1 475
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez sansik Pokaż wiadomość
dzięki za uwagi magdaj24 , zaraz to poprawię i wrzucę nową wersję
Po to jest to forum aby wzajemnie się dokształcać

Dziewczyny a co robicie w sytuacji gdy w projekcie nie macie podane czy klientka korzystała już z usług kosmetyczki lub czy ma uczulenia itd? Wymyślacie sobie odpowiedź? Bo chodzi mi aby poprawnie napisać projekt i np w założeniach powinniśmy ująć dotychczasowe wizyty.
izunia233 jest offline  
Stary 2010-06-14, 10:11   #1936
Basia8212
Wtajemniczenie
 
Avatar Basia8212
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Małopolska
Wiadomości: 2 643
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez aniaexplode Pokaż wiadomość
Dziewczyny, tydzien do egzaminu a ja juz nie wiem w koncu czy w projekcie trzeba pisać nazwy WŁASNE kosmetykow i ich całą linię do pielegnacji czy wrecz przeciwnie- nie nalezy. bo slyszalam opinie ze nie trzeba pisac firm kosmetykow wystarczy tylko nazwe np. kremu i skladniki aktywne w nim zawarte, a tu wyczytalam w tym wykazie dla technika uslug kosmetycznych ze wlasnie punkty sa za pisanie FIRM KOSMETYKóW! to jak to w koncu jest?
Nazwy własne czyli mleczko oczyszczajace,preparat do demakijazu twarzy,tonik bezalkoholowy i wymienic składniki czynne,po co sobie utrudniac sprawe wypisując nazwy firm,jeżeli już to w zaleceniach dla klientki do pielęgnacji domowej można podac.


Jeszcze tydzień i egzamin,też się boję bardziej projektu,ja obstawiam pedicure albo mogą powtórzyc oczyszczanie jak im sie nie bedzie chciało wymyslac nowych kluczówja bym była zadowolona,na ciało też może byc choc ja wolałabym zabieg na twarz.
__________________
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie...
Kosmetologia i wizaż - moje życiowe pasje Blog
Basia8212 jest offline  
Stary 2010-06-14, 10:51   #1937
ilo16na
Zakorzenienie
 
Avatar ilo16na
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 17 870
Wpisy w blogu: 4
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

A ja mam pytanie do Was nie zwiazane z egzaminem ale praktyka
Jak sie czujecie po praktykach?Nauczylyscie sie duzo?Pozwalalali Wam duzo wykonywac czy tylko prace porzadkowe gabinetu?
Czy to was zachecilo do pracy kosmetyczki czy zniechecilo?
Widzicie minusy tej pracy.Podoba Wam sie praca z klientkami?

Niedlugo odbywam tez praktyki i jestem ciekawa.
__________________
Pisz do mnie tylko Ilona.

  • "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"

ilo16na jest offline  
Stary 2010-06-14, 11:15   #1938
Basia8212
Wtajemniczenie
 
Avatar Basia8212
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Małopolska
Wiadomości: 2 643
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez ilo16na Pokaż wiadomość
A ja mam pytanie do Was nie zwiazane z egzaminem ale praktyka
Jak sie czujecie po praktykach?Nauczylyscie sie duzo?Pozwalalali Wam duzo wykonywac czy tylko prace porzadkowe gabinetu?
Czy to was zachecilo do pracy kosmetyczki czy zniechecilo?
Widzicie minusy tej pracy.Podoba Wam sie praca z klientkami?

Niedlugo odbywam tez praktyki i jestem ciekawa.
To zależy gdzie trafisz,czy opiekunka praktyki pozwoli Ci zrobic zabiegi i czy klientka sie zgodzi,bo od tego też wiele zależy.

Ja akurat całe 1,5 miesiąca coś robiłam,wszystko praktycznie,ale nie bałam sie i klientki widziały,że wiem co robię,nie bały się.Moja szefowa zajmuje sie paznokciami a my z koleżanką byłyśmy na zabiegach.
W szkole zawsze bałam sie henny roic,a na praktyce robiłam najwiecej i już sie nie boję,wręcz bardzo lubię.Miałam zostac na stażu ale nie mam z kim zostawic synka,wiec muszę poczekac do przyszłego roku.

wydaje mi sie że człowiek od poczatku wie czy go to interesuje i czy chce taką prace wykonywac,dla mnie to była czysta przyjemnośc a nie praca
__________________
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie...
Kosmetologia i wizaż - moje życiowe pasje Blog
Basia8212 jest offline  
Stary 2010-06-14, 11:55   #1939
justynag1987
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomości: 8
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Basia8212

Mogę cię prosić abyś przesłala mi testy ze stycznia 2007, 2008 ,2009,2010.?
Dzięki!

moj e-mail: justynagruca@o2.pl

---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

a moze Ty izunia233 posiadasz te testy? Prosiłabym bardzo o przesłanie!

Dzieki
justynag1987 jest offline  
Stary 2010-06-14, 12:07   #1940
Basia8212
Wtajemniczenie
 
Avatar Basia8212
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Małopolska
Wiadomości: 2 643
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez justynag1987 Pokaż wiadomość
Basia8212

Mogę cię prosić abyś przesłala mi testy ze stycznia 2007, 2008 ,2009,2010.?
Dzięki!

moj e-mail: justynagruca@o2.pl
http://wizaz.pl/forum/showpost.php?p...postcount=1859

http://wizaz.pl/forum/showpost.php?p...postcount=1901

http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=240473&page=13

tyle znalazłam tu
test 2010 jest na forum,poszukaj bo linka wklejałam

ja testy mam recznie przepisane bo tak tez sie uczę
__________________
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie...
Kosmetologia i wizaż - moje życiowe pasje Blog
Basia8212 jest offline  
Stary 2010-06-14, 12:19   #1941
izunia233
Zadomowienie
 
Avatar izunia233
 
Zarejestrowany: 2009-03
Lokalizacja: Lubuskie
Wiadomości: 1 475
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez justynag1987 Pokaż wiadomość
Basia8212

Mogę cię prosić abyś przesłala mi testy ze stycznia 2007, 2008 ,2009,2010.?
Dzięki!

moj e-mail: justynagruca@o2.pl

---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

a moze Ty izunia233 posiadasz te testy? Prosiłabym bardzo o przesłanie!

Dzieki
Przesłałam Ci na e-mail
izunia233 jest offline  
Stary 2010-06-14, 13:18   #1942
kejtucha
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-05
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 21
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Jeszcze tydzień i egzamin,też się boję bardziej projektu,ja obstawiam pedicure albo mogą powtórzyc oczyszczanie jak im sie nie bedzie chciało wymyslac nowych kluczówja bym była zadowolona,na ciało też może byc choc ja wolałabym zabieg na twarz.[/QUOTE]



Hej dziewczyny wrzućcie proszę na forum projekt pedicure. Wiele osób o to pyta więc może jest coś na rzeczy z tym projektem. Będę wdzięczna
kejtucha jest offline  
Stary 2010-06-14, 14:02   #1943
Ani_qa
Zakorzenienie
 
Avatar Ani_qa
 
Zarejestrowany: 2009-11
Wiadomości: 9 346
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez Basia8212 Pokaż wiadomość
Nazwy własne czyli mleczko oczyszczajace,preparat do demakijazu twarzy,tonik bezalkoholowy i wymienic składniki czynne,po co sobie utrudniac sprawe wypisując nazwy firm,jeżeli już to w zaleceniach dla klientki do pielęgnacji domowej można podac.


Jeszcze tydzień i egzamin,też się boję bardziej projektu,ja obstawiam pedicure albo mogą powtórzyc oczyszczanie jak im sie nie bedzie chciało wymyslac nowych kluczówja bym była zadowolona,na ciało też może byc choc ja wolałabym zabieg na twarz.
ja bym była zadowolona, gdyby powtórzyli oczyszczanie, pedicure też mógłby być, zabieg na ciało trochę mniej, bo nie robiłam go w szkole ;/
mam nadzieję że bezie coś z tych dwóch pierwszych.

---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ----------

Cytat:
Napisane przez Basia8212 Pokaż wiadomość
To zależy gdzie trafisz,czy opiekunka praktyki pozwoli Ci zrobic zabiegi i czy klientka sie zgodzi,bo od tego też wiele zależy.

Ja akurat całe 1,5 miesiąca coś robiłam,wszystko praktycznie,ale nie bałam sie i klientki widziały,że wiem co robię,nie bały się.Moja szefowa zajmuje sie paznokciami a my z koleżanką byłyśmy na zabiegach.
W szkole zawsze bałam sie henny roic,a na praktyce robiłam najwiecej i już sie nie boję,wręcz bardzo lubię.Miałam zostac na stażu ale nie mam z kim zostawic synka,wiec muszę poczekac do przyszłego roku.

wydaje mi sie że człowiek od poczatku wie czy go to interesuje i czy chce taką prace wykonywac,dla mnie to była czysta przyjemnośc a nie praca
Basiu czy czasem nie trzeba mieć dyplomu technika usług kosmetycznych żeby móc iść na staż?? bo u nas w bezrobociu wymagają dyplomu ;/

---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ----------

aha i jeszcze chciałam prosić o projekt z oczyszczaniem, wiem, że gdzieś jest na forum, ale tak mało czasu zostało żeby go szukać, jeśli któraś z Was ma pod ręką, proszę o wklejenie, pisałam już takie, ale to był mój pierwszy projekt i nie wyszedł tak jak powinien.
__________________
Inka
Ani_qa jest offline  
Stary 2010-06-14, 14:39   #1944
kasiaszuba
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-02
Wiadomości: 59
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

TEMAT: Projekt realizacji prac zwiazanych z wykonaniem zabiegu oczyszczajaco- normalizujacego cery tlustej, oraz zalecenia do pielegnacji ceryw warunkach domowych.
1.ZAŁOŻENIA ( TO CO W TRESCI ZADANIA, DANE DO WYKONANIA ZADANIA)
-kobieta ma 23 lata,
-kobieta ma cere tlusta
-kobieta ma na skorze nieliczne zaskorniki otwarte i zamnkniete
-skóra świeci sie
-wyczowalna ziarnistosc skory
- kobieta praowadzi intensywny tryb zycia
-nie regularnie pielegnuje cere.
2. DIAGNOZA STANU SKORY KLIENTKI
-skóra tlusta
-gruba
-swiecaca
-ziarnista
- widoczne rozszerzone pory
- skora zzaskornikami otwartymi i zamkniętymi
3.WYKAZ WSKAZAN I PRZECIWWSKAZAN DO WYKONANIA ZAPLANOWANEGO ZABIEGU OCZYSZCZAJCO- NORM.SKÓRY TWARZY
PRZECIWWSKAZANIA:
- ostre stany zapalne skóry
- stany alergiczne skóry
-otwarte rany i otarcia na skorze
-ciaza (w przypadku dansonwalizacji)
-trądzik różowaty
-opryszczka w okolicy twarzy
-choroby grzybicze twarzy
WSKAZANIA:
-skora blyszczaca
-tlusta
-skora malo elastyczna
-skora zanieczyszczona
- liczne zaskorniki
-przebarwienia na twarzy

4.WYKAZ SRODKOW I PREPARATOW KOSM. NIEZBEDNYCH DO WYKONANIA ZABIEGU PIELEGNACYJNEGO SKORE TWARZY Z WYSZCZEGOLNIENIEM SKŁ. AKTYWNYCH.
-mleczko do demakijarzu ( wyciag z rozy i swietlika)
-tonik bezalkocholowy (wyciąg z kasztanowca, rumianku )
-peeling scrub (granulki polietylenu, d-pantenol)
-maska lagodaca i sciagajaca (wyciąg z aloesu )
-maska rozpulchniajaca(siemię lniane)
-srodki do dezynfekcji dloni oraz prep.kosmetycznych
-serum normalizujace (fiołek trójbarwny, zielona herbata, cynamon, tymianek, szałwia), kwas salicylowy,
- preparat antybakteryjny do twarzy,
- krem matujacy ( glinka i cynk)
WYKAZ SPRZETU I APARATURY
-fotel kosmetyczny
- taboret kosmetyczny
-sterylizator
-wapozon z ozonem
-stolik na kosmetyki
-lampa bezcieniowa z lupa
-d'arsonval
-lampa sollux z niebieskim filtrem
-kosz na brudna bielizne
- zegar
- pojemnik na zurzyte materialy kosm.
-pojemnik na odpady sanitarne przeznaczone do utylizacji.
WYKAZ NARZEDZI PRZYBOROW I MATERIALOW HIGIENICZNYCH
-PLATKI KOSMETYCZNE
-CHUSTECZKI HIGIENICZNE
-rekawiczki jednarozowego uzytku
-opaska na wlosy
-reczniki frotte
-fartuszek ochronny dla kosmetyczki
-jednorazowy pokrowiec na fotel
-apteczka
-szpatulka do nabierania preparatow
-miseczki na wode
-steryne igly jednorazowego uzytku
-lyzeczka UNNY
-jednorazowe jalowe gaziki
-kompresy do zmywania twarzy
5.METODYKA WYKONYWANIA ZABIEGU, opis zabiegu ..
a)przygotowuje siebie do pracy:
-zakladam fartuszek
-zwiazuje wlosy w kucyk
-zakladam wygodne obowie
-zdejmuje bizuterie jesli ja maM
-powinnam miec krotkie paznokcie, niewystajace za opuszek palca
-dezynfekuje dlonie
b) przygotowuje stanowisko pracy
-przykrywam fotel jednorazowym pokrowcem na fotel
-ustawiam taboret za fotelem ( tak abym znajdowala sie za glowa klientki)
-ustawiam obok siebie stoliczek podreczny, tak abym przybory miala w zasiegu reki,
- przygotowuje wszystkie niezbedne aparatury do wykonania zabiegu.( w wapozonie powinnaznalezc sie odpowiednia ilosc wody destylowanej, (pół szklanki)
-przygowowuje ciepla wode, do przemywania twarzy klientki.

c)witam klientkę oraz przeprowadzam wywiad z nia, zadaje pytania , np.
- jak dlugo ten problem istnieje i czy wczesniej byly podejmowane jakies dzialania w celu jego usuniecia?
-czy miewa uczulenia, jeli tak , to na co? czy wystepuja przypadki uczulen w rodzinie?
- jakie choroby wystepuja w rodzinie? ( wysokie ciscnienie, cukrzyca, zawal serca, choroby skory)
- jak spedza wolny czas, ktory moze poswiecic sobie?
- jak dotychczas pielegnowala swoja cere?
d) przygotowuje klientke do zabiegu,
-prosze aby klientka zdjela swoja bizuterie
- prosze ja aby polozyla sie na fotel kosmetyczny.
-zakładam opaske na glowe klientki, tak aby wlosy nie przeszkadzaly w czynnosciach kosmetycznych.
- klade recznik frotte pod glowe klientki
-przykrywam recznikiem klientkę , tak aby jej ubranie nie zostalo pobrudzone przy wykonywanych czynnosciach, ( dekold , piersi)
e) metodyka zabiegu z opisem poszczegolnych czynnosci.. z uwzglednieniem poprawnej kolejnosci oraz zasadami BHP.
-Myje i dezynfekuje swoje ręce
- wykonuje demakijarz twarzy klientki:
Na swoją dlon nalewam mleczko do demakijarzu , nastepnie nakladam go na twarz klientki, kolistymi ruchami delikatnie rozprowadzam po calej twarzy, zaczynając od czoła, nastepnie policzki , nos i broda.
Zmywam mleczko z twarzy klientki ciepła woda za pomocą kompresow do zmywania twarzy.
-Wykonuje tonizacje twarzy za pomoca toniku bezalkoholowego, aby przywrocic odpowiednie Ph skóry.
na platek kosmetyczny nalewam niewielka ilosc toniku, przecieram nim twarz klientki, w kolejnosci: czolo, policzki, nos broda.
Osuszam twarz klientki chusteczka higieniczna, dociskajac ja do czoła, policzkow nosa i brody.
- diagnoza + cechy skóry
wykonuje diagnoze z lampa bezcieniowa z lupą. Włańczam lampe , kieruje lupe na twarz klientki po czy stwierdzam że cera klientki jest: zanieczyszczona, z licznymi zaskórnikami i grudkami, widoczne ziarnistosci skóry, szara i blyszczacasie.
- wykonuje peeling scrub., nakładam peeling na czolo, policzki twarz i brode klientki w dostatecznej ilosci, nastepnie kolistymi ruchami rozprowadzam po twarzy rownomiernie, masując poszczegolne czesci twarzy 5 minut, po 5 minutach zmywam peeling ciepłą wodą i kompresami do zmywania twarzy,uprzednio przygotowana w miseczce, dokladnie i precyzyjnie zmywamy peeling gdyż jest on trudny do zmycia.
po zmyciu peelingu wykonuje tonizacje,na platek kosmetyczny nalewam niewielka ilosc toniku, przecieram nim twarz klientki, w kolejnosci: czolo, policzki, nos broda.
Osuszam twarz klientki chusteczka higieniczna, dociskajac ja do czoła, policzkow nosa i brody.
-nakladmy maske rozpulchniającą, uprzednio kladziemy zabezpieczajace okłady na oczy ( kompresy) .
nakladamy maske na swoj nadgarstek, nastepnie palcami rozprowadzamy ja po calej twarzy klientki, czolo , nos, broda, policzki. omijajac okolice oczu i ust.
-Przygotowujemy wapozon, włańczamy do kontaktu, nalewamy do pojemnika wapozony świeza wode destylowaną.
-ustawiamy go tak, aby para wodna obejmowala cala twarz klientki. W odleglości 30 cm, na czas 15-20 minut.
- zmywamy maskę moczac kompres w cieplej wodzie, zmywamy maske z czola , nosa, brody i policzków.
- przygotowujemy gaziki jalowe,łyżeczke UNNY, rękawiczki jednorazowe zakładamy.

-mechaniczne oczyszczanie twarzy-osłaniamy palce gazikami jalowymi, z wykorzystaniem łyżeczki unny w trudno dostepnych miejscach,usuwajac po kolei zaskorniki, grodki i krostki. czas- pol godziny. Przy oczyszczaniu wykorzystujemy lampe bezcieniowa z lupa
- łyzeczke unny dezynfekujemy, myjemy, osuszamy i wkladamy do sterylizatora.
- twarz przemywamy preparatem antybakteryjnym do twarzy. osuszamy chustkami higienicznymi.
-wlaczamy d'arsonval , zmnieniamy natezenie i czestotliwosc, do momentu az poczujemy na wlasnej dloni jego dzialanie drazniace,
pelote przesowamy po twarzy klientki, plynnymi kolistymi ruchami, po calej twarzy klientki, czas ok.10 minut.
-wydezynfekowanie peloty poprzez spryskanie jej plynem dezynfekujacym, osuszeniem i wlozeniem do sterylizatora.( 134 stopnie, przez 15 minut).

- maska łagodzaco sciagajaca, nakladamy maske na swoj nadgarstek, nastepnie palcami rozprowadzamy ja po calej twarzy klientki, czolo , nos, broda, policzki. omijajac okolice oczu i ust. czas 20 minut.
-naswietlanie twarzy klientki lampa solluks z niebieskim filtrem w odleglosci 45 cm. przez 7 minut.

- Zmywam maskę za pomoca zmoczonych w cieplej wodzie kompresów.
- tonizuje twarz tonikiem bezalkocholowym o osuszam ja chusteczka higieniczna, dociskajac ja do poszczegolnych partii twarzy,
- nabieram na wierzch dloni serum normalizujace i rozcierając go w swoich dloniach nakladam na twarz klientki delikatnie wmasowuje go ruchami glaskania zaczynajac od czoła, nastepnie policzki, broda i nos,
- szpatułka nabieramy krem matujący na wierzvh swojej dloni i rozprowadzamy palcami po twarzy klientki delikatnie oklepujac opuszkami palców ruchem fortepianowym, ruchami ku gorze i na zewnatrz.
f) efekty zabiegu
-skóra oczyszczona
- wyrazne oczyszczone pory skóry
- skóra mniej się świeci
- jest jaśniejsza i bardziej ukrwiona
-skora wygladzona
- zaróżowiona
8. Zalecenia do pielegnacji cery w warunkach domowych:
Zalecenia do pielęgnacji domowej
1 Kosmetyki:
Poleciłam swojej klientce kosmetyki firmy Ziaja, gdyS jest to firma polska i powszechnie
znana. Kosmetyki są dostępne praktycznie w kaSdej drogerii, a przy tym są niedrogie.
Seria BioBalans – przeznaczona dla cery tłustej i mieszanej. Seria ta cechuje się
regulacją gospodarki wodno-lipidowej skóry, dostarcza substancji czynnych regulujących
aktywność gruczołów łojowych.
Zmniejsza wydzielanie substancji tłuszczowych. Intensywnie nawilSa, w suchych partiach
skóry. Wpływa kojąco na podraSnienia. Zawiera
Normaseb – wyselekcjonowany kompleks protein mlecznych bogaty w aminokwasy,
witaminę B6, H(biotynę), B5(D-panthelon).
 śel do mycia twarzy - nie zawiera mydła, delikatnie oczyszcza, usuwa
zanieczyszczenia i odblokowuje pory. Zawiera Normaseb – wyselekcjonowany
kompleks protein mlecznych bogaty w aminokwasy, witaminy: B6, H, B5.
 Tonik bezalkoholowy – reguluje pracę gruczołów łojowych, usuwa nadmiar
serum.
 Matujący krem na dzień – przywraca równowagę skórze, zmniejsza wydzielanie
serum.
 Normalizujący krem na noc – beztłuszczowy krem reguluje gospodarkę
wodno-lipidową skóry, reguluje wydzielanie sebum, zapobiega nadmiernemu
złuszczaniu naskórka.
 Krem pod oczy – Herbika Plant z bławatkiem – delikatny, nieperfumowany,
uelastycznia skórę.
 Peeling w zelu – łagodnie oczyszcza, złuszcza martwe komórki
 Normalizująca maseczka – reguluje pracę gruczołów łojowych, intensywnie
nawilza. Wpływa kojąco na podraSnienia, skóra jest odświeSona i nabiera
zdrowego wyglądu.
2. Sposób pielęgnacji:
Peeling zalecam wykonywać 1 raz w tygodniu, nie więcej – dodatkowo stosować
maseczkę . Myć twarz Selem rano i wieczorem, następnie tonizować twarz tonikiem,
na dzień nałoSyć krem matujący, na noc zaś stosować krem normalizujący. Wszystkie
kosmetyki pochodzą z serii BioBalans firmy Ziaja. Latem stosować kremy z filtrami UVA
i UVB np. Sopot Sun Krem do cery fotowraSliwej SPF 25 – Ziaja – skutecznie
przeciwdziała poparzeniom słonecznym. Intensywnie nawilSa, działa kojąco na naskórek.
Wzmacnia naturalne mechanizmy obronne skóry.
3. Dieta:
Dieta śródziemnomorska bogata w niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania
organizmu witaminy, mikro- i makroelementy oraz w nienasycone kwasy tłuszczowe.
NaleSy spoSywać, co najmniej 4-5 posiłków dziennie o umiarkowanej wielkości, w tym
koniecznie śniadanie. W kaSdym posiłku powinny znaleźć się produkty zboSowe jak:
ciemne pieczywo, płatki, kasze, makaron, ziemniaki; duSe ilości warzyw i owoców,
co najmniej 2 pełne szklanki chudego mleka, kefiru lub jogurtu, 1-2 plasterki sera
białego, najlepiej chudego; rośliny strączkowe takie jak: groch, fasola, bób. NaleSy
spoSywać ryby, drób, chude mięso, wykluczamy wieprzowinę. Unikać nadmiaru soli,
cukru, ograniczyć spoSycie kawy i alkoholu. Pić soki owocowe oraz około 1,5 litra wody
mineralnej dziennie. Do sałatek, zup i sosów dodajemy oliwę z oliwek, zamiast masła
i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.
4. Styl zycia:
Dbać o dotlenienie i relaks. DuSo przebywać na świeSym powietrzu, uprawiać sport, gdyS
promienie słoneczne dostarczone w niewielkiej dawce, pozytywnie wpływają na stan
skóry. Nadają jej promienny wygląd, skóra staje się elastyczna, lepiej dotleniona,
odSywiona, nabiera ładnego, zdrowego kolorytu. Dzięki produkcji leukocytów, zwiększa
się jej odporność na zakaSenia, sprawia, Se szybciej goją się rany. Wysypiać się 8 godzin
snu, chodzić spać, co dzień o tej samej porze np. o dwudziestej drugiej.
Ostatni posiłek spoSyć najpóźniej o godzinie dziewiętnastej.

9. Czynności końcowe :
- podziekowanie Pozegnanie klientki
-Sprzątnięcie stanowiska:
-Złozenie koca
-Wyrzucenie pokrowca jednorazowego, opaski i chusty zabezpieczającej bieliznę
do kosza na odpady komunalne
-Schowanie preparatów
-Odstawienie aparatów
-OpróSnienie miski na odpady powstałe w trakcie zabiegu poprzez wyrzucenie do kosza
na odpady specyficzne niezakaSone oraz wydezynfekowanie miski przez spryskanie
płynem do dezynfekcji powierzchni
-Wyjęcie łyzeczki UNNY z płynu do dezynfekcji narzędzi, opłukanie, osuszenie
umieszczenie jej w torebce papierowo – foliowej ułozenie na tacce w autoklawie
parowym, (sterylizować w temperaturze 134oC przez 15 minut)
-Wydezynfekowanie powierzchni blatu zabiegowego przez spryskanie powierzchni
-Wydezynfekowanie miseczki na wodę, pędzla do masek i szpatułki poprzez:
 spryskanie płynem do powierzchni,
 odczekanie 10 minut,
 opłukanie
 osuszenie
 umieszczenie w pojemniku sanityzatora UV na 2x po 30 minut (w połowie czasu
obrócić na druga stronę)
- Schowanie pakietu z jałową łySeczką UNNY do pojemnika do przechowywania
sterylnych narzędzi
- Schowanie miseczki i szpatułki
-Umycie rak mydłem antybakteryjnym i zdezynfekowanie ich poprzez spryskanie
płynem.
kasiaszuba jest offline  
Stary 2010-06-14, 16:03   #1945
Basia8212
Wtajemniczenie
 
Avatar Basia8212
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Małopolska
Wiadomości: 2 643
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez Ani_qa Pokaż wiadomość
ja bym była zadowolona, gdyby powtórzyli oczyszczanie, pedicure też mógłby być, zabieg na ciało trochę mniej, bo nie robiłam go w szkole ;/
mam nadzieję że bezie coś z tych dwóch pierwszych.

---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ----------


Basiu czy czasem nie trzeba mieć dyplomu technika usług kosmetycznych żeby móc iść na staż?? bo u nas w bezrobociu wymagają dyplomu ;/

---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ----------

aha i jeszcze chciałam prosić o projekt z oczyszczaniem, wiem, że gdzieś jest na forum, ale tak mało czasu zostało żeby go szukać, jeśli któraś z Was ma pod ręką, proszę o wklejenie, pisałam już takie, ale to był mój pierwszy projekt i nie wyszedł tak jak powinien.
nio u nas wystarczyło zaświadczenie,że kończę szkołę o tym kierunku i jestem w trakcie
__________________
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie...
Kosmetologia i wizaż - moje życiowe pasje Blog
Basia8212 jest offline  
Stary 2010-06-14, 17:14   #1946
kasiaszuba
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-02
Wiadomości: 59
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

MAM PYTNIE MOZE MI KTÓRAŚ Z WAS ODPOWIE
Czy pisząc np. wykonuję demakijaż mleczkiem kosmetycznym , czy musze napisać działanie tego mleczka? typu doskonale oczyszcza, nawilża, skóra po nim jest gładka i oczyszczona.. itp.

Czy w zaleceniach do pięlęgnacji domowej też podajemy substancje aktywne w polecanych kosmetykach typu: stosowanie wieczorem kremu matującego z wyciągiem z arniki górskiej , która wzmacnia sciany naczyn wlosowatych , zmniejsza obrzeki i łagodzi pordaznienia..itp.
kasiaszuba jest offline  
Stary 2010-06-14, 17:18   #1947
izunia233
Zadomowienie
 
Avatar izunia233
 
Zarejestrowany: 2009-03
Lokalizacja: Lubuskie
Wiadomości: 1 475
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

styczeń 2008
1. które z podanych określeń najlepiej charakteryzują skórę łojotokową?
A. szarożółta, błyszcząca, cienka
B elastyczna, błyszcząca , cienka
C gruba , błyszcząca, słabo ukrwiona
D szorstka, matowa, z widocznymi zmarszczkami

2. które zmiany chorobowe charakteryzują się bolesnością paznokci?
A grzybica i bielactwo
B drożdżyca i zanokcica
C zanokcica i bielactwo
D bielactwo i łuszczyca

3. powstawanie zmarszczek mimicznych spowodowane licznymi ruchami mięśni określa się terminem
A fotostarzenia
B miostarzenia
C odwodnienia
D atopii

4. ostre ropne zapalenie tkanek okołopaznokciowych, powstające w wyniku zakażenia przez skaleczenie zanieczyszczonym przedmiotem to objaw
A grzybicy
B łuszczycy
C zanokcicy
D kandydozy

5. który zabieg polega na nawilżaniu skóry przy użyciu rozpylacza?
A eksfoliacja
B galwanizacja
C pulweryzacja
D dezinkrustacja

6. wskaż zabieg zaliczany do kosmetyki leczniczej
A kawitacja
B jonoforeza
C usuwanie nadmiernego owłosienia
D usuwanie zrogowaciałego naskórka

7. zabiegiem elektroleczniczym wykonywanym przy użyciu aparatu generującego prąd o wielkiej częstotliwości jest
A galwanizacja
B magnetoterapia
C darsonwalizacja
D elektrostymulacja

8. wskaż wymaganą kolejność czynności w zabiegu pielęgnacyjnym
A demakijaż , peeling enzymatyczny, jonoforeza, masaż, maska, krem
B demakijaż, peeling enzymatyczny, maska, jonoforeza, masaż, krem
C demakijaż, peeling enzymatyczny, maska, masaż, jonoforeza, krem
D demakijaż, jonoforeza, peeling enzymatyczny, masaż, maska, krem

9. jaką kolejność czynności należy zastosować w zabiegu pedicure?
A zmycie lakieru, moczenie stóp, skrócenie paznokci, usunięcie naskórka okalającego paznokcie, usunięcie naskórka z pięt, lakierowanie paznokci.
B zmycie lakieru, skrócenie paznokci, moczenie stóp, usunięcie naskórka okalającego paznokcie, usunięcie naskórka z pięt, lakierowanie paznokci.
C moczenie stóp, zmycie lakieru, skrócenie paznokci, usunięcie naskórka okalającego paznokcie, usunięcie naskórka z pięt, lakierowanie paznokci
D zmycie lakieru, moczenie stóp, skrócenie paznokci, usunięcie naskórka okalającego paznokcie, lakierowanie paznokci, usunięcie naskórka z pięt.

10. czynności zabiegu higienicznego oczyszczania skóry twarzy należy wykonać w kolejności:
A demakijaż, peeling, rozpulchnianie, oczyszczanie mechaniczne, darsonwalizacja, maska ściągająca, galwanizacja, tonizacja, krem
B demakijaż, rozpulchnianie skóry, oczyszczanie mechaniczne, peeling, darsonwalizacja, galwanizacja, maska ściągająca, tonizacja, krem.
C demakijaż, peeling ,rozpulchnianie, oczyszczanie mechaniczne, galwanizacja, darsonwalizacja, maska ściągająca, tonizacja, krem
D demakijaż, peeling, rozpulchnianie skóry, oczyszczanie mechaniczne, darsonwalizacja, galwanizacja, maska ściągająca, tonizacja, krem

11. która z podanych witamin posiada zdolność zatrzymywania wody w skórze?
A tokoferol
B kalcyferol
C filochinon
D pirydoksyna

12. do składników biologicznie czynnych, będących antyoksydantami zalicza się
A garbniki i fitohormony
B tokoferol i flawonoidy
C cholinę i ekstrakt z mimozy
D lecytynę i kwas hialuronowy

13. preparat służący do pielęgnacji skóry biustu i dekoltu powinien zawierać w swoim składzie:
A chitynę i witaminę C
B olej migdałowy i propolis
C wyciąg z aloesu i jałowca
D kwas hialuronowy i elastynę

14. pędzel do nakładania pudru brązującego oznaczono na rysunku literą
A,B,C,D.(D)

15. zdjęcie przedstawia aparat do zabiegów
A jonoforezy
B sonoforezy
C pulweryzacji
D darsonwalizacji
( C )

16. symbol " F " na opakowaniu środka do dezynfekcji informuje o jego działaniu:
A prątkobójczym
B wirusobójczym
C bakteriobójczym
D grzybobójczym

17. nasycona para wodna pod wysokim ciśnieniem jest czynnikiem zabójczym dla drobnoustrojów i ich form przetrwalnikowych
A w autoklawie ciśnieniowym
B w sterylizatorze kulkowym
C w sanityzatorze z lampą UV
D w sterylizatorze na gorące powietrze

18. biotyna zwana koenzymem R to:
A witamina A
B witamina E
C witamina H
D witamina F

19. zabieg waponizacji polega na
A rozgrzaniu skóry parą wodną
B oczyszczaniu skóry z zaskórników
C nawilżaniu skóry z użyciem rozpylacza
D rozpulchnianiu naskórka preparatami kosmetycznymi

20. metodą epilacyjną wykorzystującą wyłącznie dzialanie prądu galwanicznego o natężeniu od 0,5 mA do 1,5 mA jest
A blend
B termoliza
C elektroliza
D diatermokoagulacja

21. termin couperose w kosmetyce oznacza
A zasinienie skóry
B pęknięte naczynia krwionośne
C skórę wrażliwą z licznymi wykwitami
D sieć rozszerzonych naczyń włosowatych

22.preparat o półpłynnej konsystencji, zawierający wysokie stężenie składników ,to
A krem
B serum
C maska
D peeling

23. klientka jest po intensywnej kuracji odchudzającej. jej skóra jest gruba, zanieczyszczona, z licznymi obszarami łuszczenia. rozpoznaj jaki ma rodzaj skóry oraz dobierz właściwy zabieg do jej pielęgnacji
rodzaj skóry:
1.cera sucha ,odwodniona
2.cera tłusta, wrażliwa
3.cera atroficzna, naczyniowa
4.cera tłusta, odwodniona
nazwa zabiegu:
1. darsonwalizacja
2. hydromasaż
3. masaż metodą Jacqueta
4. sollux z niebieskim filtrem
A 1,4
B 2,3
C 3,1
D 4,2

24. dobierz właściwą serię zabiegów dla klientki z trądzikiem różowatym
A waponizacja i darsonwalizacja
B darsonwalizacja i pulweryzacja
C galwanizacja katodowa i sonoforeza
D galwanizacja anodowa i sollux niebieski

25. w której warstwie naskórka znajdują się melanocyty
A podstawnej
B kolczystej
C ziarnistej
D rogowej

26. który aparat służy do pomiaru elastyczności skóry?
A kutometr
B sebumetr
C tewametr
D korneometr

27. do pielęgnacji cery tłustej z łojotokiem i rozszerzonymi porami skóry w celu regulacji pracy wydzielniczej gruczołów łojowych i zwężenia porów należy zastosować
A wapozon
B galwan
C aparat do magnetoterapii
D aparat do elektrostymulacji

28. do pielęgnacji cery z trądzikiem różowatym w fazie remisji, w celu wzmocnienia ścian krwionośnych, stosuje się aparat
A do magnetoterapii
B do darsonwalizacji
C do galwanizacji
D do pulweryzacji

29. przeciwwskazania do naświetlania promieniami podczerwonymi są:
A nerwobóle
B przewlekle i podostre stany zapalne stawów oraz zapalenie okołostawowe
C stosowanie przed masażem i jonoforezą
D ostre stany zapalne skóry i stany gorączkowe

30. klientce z widocznymi teleangiektazjami należy wykonać zabieg złuszczania rogowej warstwy naskórka przy użyciu
A peelingu enzymatycznego
B peelingu ziarnistego
C green peel
D blue peel

31. który preparat do zabiegu jonoforezy należy zastosować przy stanach alergicznych?
A jodek potasu
B chlorek wapnia
C soda oczyszczona
D kwas askorbinowy

32. cera trądzikowa wymaga zastosowania
A toniku normalizującego i maski algowej
B peelingu typu skrub i maski nawilżającej
C peelingu typu skrub i maski uspokajającej
D żelu beztłuszczowego i kremu lipidoaktywnego

33. do jakiego rodzaju zabiegu pielęgnacyjnego stosowane są preparaty kosmetyczne zawierające hialuronian sodu i mocznik?
A liftingujący
B nawilżający
C regenerujący
D normalizujący

34. serum, w skład którego wchodzi ekstrakt z cytryny i łopianu, stosuje się jako dodatek do maski w przypadku cery
A suchej i naczynkowej
B suchej i wrażliwej
C suchej i młodej
D tłustej i młodej

35. cerę naczynkową przed zabiegiem oczyszczania twarzy można rozpulchnić z użyciem
A maski kremowej
B maski termoaktywnej
C lampy sollux z niebieskim filtrem
D lampy sollux z czerwonym filtrem

36. przed zabiegiem usuwania nadmiernego owłosienia przy użyciu ciepłego wosku zaleca się wykonać
A wmasowanie preparatu opóźniającego odrost włosów
B wmasowanie preparatu nawilżającego
C okład przeciwzapalny
D talkowanie

37.jaka jest kolejność czynności podczas wykonywania depilacji metodą woskowania
A przygotowanie klientki,odtłuszczenie skóry,przygotowanie preparatów,nałożenie wosku,wmasowanie preparatu po woskowaniu
B odtłuszczenie skóry,przygotowanie preparatów,przygotowanie klientki,nałożenie wosku,wmasowanie preparatu po woskowaniu
C przygotowanie preparatów,przygotowanie klientki,odtłuszczenie skóry,nałożenie wosku, wmasowanie preparatu po woskowaniu
D przygotowanie klientki,przygotowanie preparatów,odtłuszczenie skóry,wykonanie peelingu,nałożenie wosku,wmasowanie preparatu po woskowaniu
38. opakowanie kremu o pojemności 150ml kosztuje 200zł. podczas jednego zabiegu zużywa się 3ml kremu. podaj koszt zużycia preparatu do jednego zabiegu
A 3 zł
B 4 zł
C 5 zł
D 6 zł

39. wiosenna [promocja zabiegów na ciało uwzględnia 20% rabat,natomiast zabiegów na stopy 10%. zgodnie z cennikiem zabieg antycellulitowy kosztuje 120zł,a pedicure 40zł. klientka zdecydowała się na obydwa. wskaż koszt usługi
A 146 zł
B 138 zł
C 132 zł
D 142 zł

40. do wykonania zabiegu zużywa się 100g maski w proszku. cena opakowania 400g maski wynosi 60,00zł. jaki jest koszt zużycia preparatu do wykonania jednego zabiegu?
A 40,00 zł
B 25,00 zł
C 20,00 zł
D 15,00 zł

41. kosmetyczka planuje wykonać serię zabiegów leczniczych. wykaz zabiegów w serii i cena za pojedynczy zabieg przedstawia tabela. jaki jest koszt serii dziesięciu zabiegów?
nazwa zabiegu i cena jednostkowa (zł):
1.demakijaż 1,00
2.darsonwalizacja 5,00
3.naświetlanie lampą sollux 5,00
A 100,00zł
B 110,00zł
C 111,00zł
D 115,00zł

42. klientka zdecydowała się na serię sześciu zabiegów eksfoliacyjnych. cena jednego zabiegu wynosi 60,00zł. jaki jest koszt serii zabiegów przy 50% rabacie za ostatni zabieg?
A 320,00zł
B 330,00zł
C 345,00zł
D 360,00zł

43. w celu wyjałowienia narzędzi po wykonanym zabiegu należy
A dezynfekować narzędzia przez 90minut i sterylizować przez 1 godzinę
B dezynfekować narzędzia przez 10 godzin i sterylizować dowolną metodą
C dezynfekować narzędzia przez 30minut i sterylizować w dowolnym czasie
D dezynfekować i sterylizować narzędzia odpowiednimi do tego celu preparatami i aparatami przez określony czas

44. przed przystąpieniem do sterylizacji narzędzi w autoklawie należy je kolejno
A umyć,wysuszyć,rozmontować ,zapakować
B zdezynfekować,umyć,wysusz yć,zapakować
C rozmontować,umyć,wysuszyć ,zapakować
D wysuszyć,zdezynfekować,um yć,zapakować

45. jakie informacje powinny znajdować się na etykiecie pojemnika z roztworem preparatu dezynfekującego?
A nazwa preparatu,skład chemiczny
B skład chemiczny,termin do którego może być użyty
C nazwa preparatu,imię i nazwisko osoby przygotowującej roztwór
D nazwa preparatu,termin do którego może być użyty,data,imię i nazwisko osoby przygotowującej roztwór

46. zsunięcie się elektrody z podkładu w czasie wykonywania galwanizacji może spowodować
A pieczenie skóry
B zasinienie skóry
C odbarwienie skóry
D przerwanie ciągłości skóry

47. zbyt wysokie natężenie prądu w trakcie zabiegu elektrolizy może spowodować powstanie w miejscu wprowadzenia igły
A blizn
B odbarwienia
C rogowacenia
D przebarwienia

48. po prawidłowo przeprowadzonym zabiegu fotoepilacji, mimo braku przeciwwskazań ustalonych w wywiadzie, miże dojść do
A zapalenia żył
B zmian pigmentacyjnych
C powstania teleangektazji
D zwiększenie ilości owłosienia

49. jakie środki ostrożności w ramach profilaktyki zarażenia się WZW należy uznać za wystarczające podczas zabiegu manicure?
A stosowanie rękawiczek lateksowych
B umycie rąk mydłem antybakteryjnym przed i po zabiegu
C odkażenie rąk spirytusem przed i po zabiegu, stosowanie sterylnych narzędzi
D umycie rąk mydłem dezynfekcyjnym, stosowanie rękawiczek lateksowych oraz sterylnych narzędzi

50. podczas zabiegu manicure u klientki wystąpili objawy napadu padaczkowego. jak należy postąpić w takiej sytuacji?
A ułożyć chorą w pozycji leżącej na brzuch
B ułożyć chorą w pozycji leżącej na wznak
C zabezpieczyć chorą przed urazami
D unieruchomić chorą siłą.

styczeń 2008 odpowiedzi:
1.C, 2.B, 3.B, 4.C, 5.C, 6.B, 7.C, 8.A, 9.A, 10.D, 11.A, 12.B, 13.D, 14.D, 15.C, 16.D, 17.A, 18.C, 19.A, 20.C, 21.D, 22.B, 23.D, 24.D, 25.A, 26.A, 27.B, 28.C, 29.D, 30.A, 31.B, 32.A, 33.B, 34.D, 35.A, 36.D, 37.C, 38.B, 39.C, 40.D, 41.B, 42.B, 43.D, 44.B, 45.D, 46.A, 47.A, 48.B, 49.D, 50.C.
izunia233 jest offline  
Stary 2010-06-14, 17:19   #1948
izunia233
Zadomowienie
 
Avatar izunia233
 
Zarejestrowany: 2009-03
Lokalizacja: Lubuskie
Wiadomości: 1 475
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Testy czerwiec 2007

1. Cera tłusta występuje najczęściej u ludzi w wieku:
a. od 8 do 10 lat
b. od 11 do 17 lat
c. od 18 do 23 lat
d od 24 do 29 lat

2. W okresie początkowym trądziku pospolitego charakterystycznym wykwitem jest:
a. ropień
b. krosta
c. niewielki guzek
d. zaskórnik zamknięty

3. choroba skóry, którą łatwo pomylić z łuszczycą, to:
a. grzybica skóry gładkiej
b. wyprzenie bakteryjne
c. pokrzywka
d. róża

4. Skóra mężczyzny i kobiety najmniej różni się pod względem
a. barwy
b. budowy
c. grubości
d. owłosienia

5. w celu utrwalenia makijażu stosuje się
a. puder w kremie
b. róż w sztyfcie
c. róż w kremie
d. puder sypki

6.Prawidłowo wykonany zabieg d'arsonvalizacji ma działanie
a. kojące i znieczulające
b. dezynfekujące i łojotokowe
c. pobudzające i znieczulające
d. dezynfekujące i drażniące

7. Makijaż permanentny wchodzi w zakres
a. chirurgii plastycznej
b. medycyny estetycznej
c. kosmetyki upiększającej
d. kosmetyki pielęgnacyjnej

8. określ prawidłowo kolejność czynności w czsie zabiegu oczyszczania twarzy
a. darsonwalizacja po galwanizacji
b. sollux czerwony po galwanizacji
c. jonoforeza przed waponizacją
d. waponizacja przed galwanizacją

9. Prąd wielkiej częstotliwości wykorzystywany jest podczas zabiegu elektroleczniczego
a. elektrolizy
b. elektroforezy
c. dezinkrustacji
d darsonwalizacji

10. Metodą epilacyjną wykorzystującą wyłącznie działanie prądu galwanicznego o natężeniu od 0,5 do 1,5 A jest
a. depilacja
b. termoliza
c. elektroliza
d. fotoepilacja

11. Tatuaż wykonany henną na starannie przygotowanej skórze utrzymuje sie przez okres
a. od 1 do 5 dni
b. od 6 do 10 dni
c. od 11 do 15 dni
d. od 16 do 20 dni

12. Teofilina, kofeina, adrenalina i jod mają działanie
a. drenujące
b. uszczelniające
c. lipolityczne
d. przeciwzapalne

13. do mydeł o działaniu przeciwbakteryjnym dodaje się
a. karbol
b. ichtiol
c. dziegieć
d. triclosan

14. Krem z dodatkiem gliceryny nadaje się szczególnie do pielęgnacji skóry
a. tłustej
b. normalnej
c. suchej
d. mieszanej

15. który składnik jest najczęściej stosowany w samoopalaczach
a. juglon
b. sacharoza
c. erytruloza
d. dihydroksyaceton

16.Lampa Infra-Rouge jest lampą, która
a. nie świeci i emituje promieniowanie podczerwone
b. ma żarnik z włókna węglowego i podobne działanie do lampy sollux
c. emituje promieniowanie widzialne i niewidzialne
d. jest emiterem UV-C i służy do diagnostyki niektórych chorób skóry

17. na fotografii przedstawiono
a. cążki
b. zalotkę
c. gilotynę
d. szczypce

18. W celu usunięcia nadmiaru zrogowaciałego naskórka na pietach używa się
a. polerki ściernej
b. aparatu omega
c. cęgów kątowych
d. pilnika papierowego

19. Sanityzator przeznaczony jest do
a. dezynsekcji
b. dezynfekcji
c. deratyzacji
d. sterylizacji

Tabela z danymi do zadań 20 i 21

Nazwa preparatu stężenie roztw. min.czas dezynfekcji działanie
alfa 10,0 10 min B,F, Tbc, V
1 godz B, F, Tbc, V, S
beta 1,0 2 min w 60 st B, F, Tbc, V
gamma 100,0 1 min B, F
5 min B, F, Tbc
3 godz B, F, Tbc, V
delta 1,5 15 min B
3,0 15 min B, F
3,0 1 godz B, F, Tbc, V
4,0 30 min B, V
gdzie: B- bakteriobójczy, F-grzybobójczy, TBC- prątkobójczy, V- wirusobójczy, S- sporobójczy

20. na podstawie danych zawartych w tabeli określ preparat dezynfekcyjny jaki należy użyć do dezynfekcji powierzchni łóżka solaryjnego
a. delta
b. beta
c. gamma
d. alfa

21. Na podstawie danych zawartych w tabeli określ preparat o mozliwie najszerszym spektrum działania dezynfekcyjnego
a. gamma
b. delta
c. alfa
d. beta

22. Emalia do paznokci daje powłoki
a. bezbarwne
b. opalizujące
c. przezroczyste
d. nieprzezroczyste

23. Epilacja jest techniką
a. usuwania łodygi włosa
b. usuwania korzenia włosa
c. osunięcia barwnika włosa
d. nietrwałego osunięcia włosów

24. Cellulite jest to
a. defekt kosmetyczny skóry
b. przebarwienie skóry
c. niedokrwienie skóry
d. choroba skóry i tkanki podskórnej

25. Wskazaniem do wykonania częściowych kapieli kończyn w gabinecie kosmetycznym są
a. żylaki kończyn dolnych
b. przewlekle zimne stopy
c. choroba układu krążenia
d. choroba zakrzepowo - zatorowa

26. System odpornościowy skóry określamy skrótem
a. NMF
b. SIS
c. NKT
d. NNKT

27. klientowi z bielactwem skóry nie można zaproponować
a. opalania w solarium
b. rezygnacji z opalania
c. nałożenia samoopalacza
d. nałożenia makijażu korekcyjnego

28. aktywna łuszczyca jest przeciwwskazaniem do wykonania
a. masażu galwanicznego
b. peelingu enzymatycznego
c. masażu kosmetycznego
d. zabiegu mikrodermabrazji

29. do cery suchej stosuje sie zabiegi
a. nawilżania i natłuszczania
b. liftingu i nawilżania
c. natłuszczania i złuszczania
d. złuszczania i liftingu

30. Przed położenie masek kosmetycznych w celu uzyskania rozpulchnienia skóry stosuje sie lampę
a. sollux z filtrem czerwonym
b. bezcieniową
c. wooda
d. infra-rouge

31. Postępowanie kosmetyczne w przypadku podraznionej skóry w wyniku opalania w solarium, polega m.in. na naświetlaniu lampa sollux
a. bez filtra
b. z filtrem żółtym
c. z filtrem niebieskim
d. z filtrem czerwonym

32. cierpiący na trądzik różowaty klient chce opalić się - rozważa możliwość skorzystania z solarium. jaki rodzaj zabiegu należy zaproponować klientowi?
a. wykonanie zabiegu zgodnie z życzeniem klienta
b. zaproponowanie zabiegu, skracając czas ekspozycji
c. zaproponowanie zabiegu z wykorzystaniem samoopalacza
d. zdecydowane odmówienia wykonania jakiegokolwiek zabiegu

33. w masażu aromaterapeutycznym jako srodek poślizgowy nie stosuje się
a. olejek brzoskwiniowy
b. olejek migdałowy
c. olej awokado
d. masło karite

34. świeży krwiak łuku jarzmowego należy korygować korektorem o kolorze
a. żółtym
b. cielistym
c. zielonym
d. fioletowym

35. do pielęgnacji cery trądzikowej w warunkach domowych stosuje się
a. tonik bezalkoholowy
b. wodę destylowaną
c. tonik alkoholowy
d. wodę mineralną

36. Do złuszczania naskórka powierzchniowego przy cerze naczyniowej należy zastosować
a. peeling gruboziarnisty
b. kwas salicylowy
c. peeling enzymatyczny
d. kwasy owocowe

37. Szampony przeciwłupieżowe dostępne w handlu maja działanie
a. przeciwgrzybiczne
b. przeciwbakteryjne
c. przeciwwirusowe
d. przeciwsporowe

38. wapozon stosowany jest w celu
a. regeneracji skóry
b. nawilżenia skóry
c. złagodzenia skóry
d. rozpulchnienia skóry

39. Która kolejność zabiegów w usuwani nadmiernego owłosienia jest prawidłowa
a. fotoepilacja po opalaniu w solarium
b. galwanizacja anodowa po zabiegu oczyszczania skóry tłustej
c. fotoepilacja przed opalaniem w solarium
d. galwanizacja katodowa po zabiegu oczyszczania skóry tłustej

40. opalania metoda natryskową nie można wykonać na
a. całym obszarze skóry
b.wybranym obszarze skóry
c. specjalnie przygotowanej skórze
d. zupełnie nieprzygotowanej skórze

41. w celu usunięcia tatuażu trwałego należy zastosować
a. piling ziołowy
b. złuszczanie kwasem salicylowym
c. laseroterapię
d. złuszczanie kwasami owocowymi

42. na podstawie danych w tabeli wybierz maseczkę kosmetyczną, która pozwoli osiągnąć najwyższy zysk przyjmując, ze cena zabiegu będzie taka sama
alfa opak 50 ml, ilość maseczki na 1 zab. 10 ml, cena opak. 65 zł
beta opak. 100 ml, ilość maseczki na 1 zab. 5 ml, cena opak. 210 zł
delta opak. 250 ml, ilość maseczki na 1 zab. 25 ml, cena opak 100 zł
jota opak. 500 ml, ilość maseczki na 1 zab. 20 ml, cena opak 270 zł

a. alfa
b. beta
c. delta
d. jota

43. W gabinecie kosmetycznym wprowadzono rabat dla stałych klientów w wysokości 10%. Ile będzie kosztował zabieg opalania 10 min. w solarium, jeśli 1 minuta kosztuje standardowo 3 zł?
a. 33,00 zł
b. 30,00 zł
c. 29,00 zł
d. 27,00 zł

44. Określ koszt zużycia energii elektrycznej potrzebnej do 15 minutowej pracy urządzenia o mocy 1,6 kW, jeżeli cena 1 kWh wynosi 1 zł
a. 0,5 zł
b. 0,4 zł
c. 0,3 zł
d. 0,2 zł

45. Działanie bakteriobójcze promieniowania nadfioletowego stwierdza się w zakresie
a. UVA
b. UVB
c. UVC
d. promieni Schumana

46.powłoki charakteryzatorskie utrudniające proces wymiany powietrznej i cieplnej organizmu nie powinny pokrywać wiecej powierzchni skóry niż
a. 10%
b. 20%
c. 30%
d. 50%

47. W czasie wykonywania zabiegów z zakresu pedicure
należy stosować maskę przeciwpyłową i okulary ochronne z uwagi na zagrożenie zakażeniem
a. wirusowym
b. grzybiczym
c. bakteryjnym
d. pierwotniakowym

48. pracownicy zakładów kosmetycznych powinni poddawać sie badaniom okresowym do celów sanitarno - epidemiologicznych w odstępach co
a. 3 miesiące
b. 6 miesięcy
c. 12 miesięcy
d. 24 miesiące

49. Prawidłowe postępowanie w oparzeniu termicznym to
a. nałożenie na oparzone miejsce jałowego opatrunku
b. przykrycie ofiary kocem i wezwanie pogotowia
c. schłodzenie oparzonego miejsca zimną wodą
d. podanie środka uśmierzającego ból

50. Pierwsza pomoc w przypadku omdlenia polega na
a. posadzeniu poszkodowanego na krześle przy otwartym oknie
b. posadzeniu poszkodowanego na krześle i podanie zimnego napoju
c. położeniu poszkodowanego na podłodze z zawiniętym kocem pod głową
d. położeniu poszkodowanego na podłodze z uniesionymi kończynami dolnymi

test czerwiec2007- odpowiedzi:
1.B, 2. D, 3.A, 4.A, 5.D, 6.D, 7.C, 8.D, 9.D, 10.C, 11.D, 12.C, 13.D, 14.C, 15.D, 16.A, 17.B, 18.B, 19.D, 20.C, 21.C, 22.D, 23.B, 24.A, 25.B, 26.B, 27.A, 28.D, 29.A, 30.A , 31.C, 32.C, 33.D, 34.C, 35.A, 36.C, 37.A, 38.D, 39.B, 40.D, 41.C, 42.C, 43.D, 44.B, 45.C, 46.C, 47.B, 48.C, 49.C, 50.D
izunia233 jest offline  
Stary 2010-06-14, 19:12   #1949
kasi20
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-05
Wiadomości: 10
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

hej dziewczyny macie może jakieś ściągi z projektów? Jak byście miały proszę podzielcie się to mój meil: kasienka.p1984
kasi20 jest offline  
Stary 2010-06-14, 19:20   #1950
iza_89
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2007-08
Wiadomości: 16
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez koki1980 Pokaż wiadomość
Projekt realizacji prac związany z wykonaniem pierwszego zabiegu woskowania okolic bikini u kobiety 30 letniej mającej dość obfity i obszerny zarost .
2. Dane do projektu:
a)Założenia :
- Pierwszy zabieg depilacji w gabinecie kosmetycznym
- Kobieta lat 30
- Zarost jest gęsty, włosy dość grube i skręcone, dość obszernie rozmieszczony o długości około 4 centymetry
Miejsce wykonania zabiegu: To Gabinet kosmetyczny który jest utrzymany w czystości, odpowiednio wyposażony, znajdują się w nim sprawne sprzęty i urządzenia, kable urządzeń są zabezpieczone. Aparatura spełnia normy BHP oraz normy Unii Europejskiej potwierdzone znakiem CE jest sprawdzana okresowo i sprawna technicznie .Narzędzia są zdezynfekowane, preparaty mają właściwą datę przydatności . Pomieszczenie ma sprawną wentylację.
b) Cele zabiegu :
- Depilacja okolicy bikini w związku z nadchodzącym wypoczynkiem klientki na plaży.
3. Diagnoza skóry :
Po uprzedniej rozmowie ze swoją klientką uzyskałam następujące informację:
-Nigdy wcześniej nie depilowała okolicy bikini, natomiast regularnie je goli,
-Do golenia nie stosuje odpowiednich kosmetyków nawilżających i zmiękczających zarost,
-Nie zaobserwowała problemu z wyrastającym włosem w okolicy bikini,
-Nie ma alergii na produkty kosmetyczne .
Po dokonaniu analizy stanu skóry stwierdzam że jest sucha, szorstka,
Na podstawie przeprowadzonej diagnozy proponuje klientce zabieg woskowania okolicy bikini z zastosowaniem w domu ampułek nawilżającą- opóźniający porost zarostu co będzie dla niej bardzo komfortowe podczas korzystania z wypoczynku na plaży. Zabieg dokonam na firmie Depileve
4. Wykaz niezbędnego sprzętu, aparatury, preparatów i przyborów do wykonania zabiegu:

-Pre Base Intimate –Depileve. Doskonale oczyszcza skórę przed depilacją nie zawierająca alkoholu. Zawiera wyciąg z owsa i kakao, o działaniu łagodzącym i regenerującym. Poprawia przyczepność wosku, dzięki czemu depilacja jest mniej bolesna i bardzo precyzyjna.
-Perłowy wosk Depileve -idealny do depilacji delikatnych obszarów ciała np. twarzy czy okolic bikini. Rekomendowany do skóry suchej i twardego owłosienia. Mika - perłowy puder zmiękcza skórę i zwiększa przyczepność wosku.
-Woda utleniona,

-Płyn do czyszczenia przedmiotów i aparatury Depileve - Citri Clean
-Olejek oczyszczający z hydroazulenem Depileve- Nawilżająca i odżywcza oliwka do pielęgnacji skóry Delikatnie usuwa pozostałości wosku po depilacji.
-Żel Tea Tree Depileve jest na bazie wyciągu z drzewa herbacianego. Łagodzi podrażnienia skóry po depilacji, koi skórę wrażliwą i delikatną
-Płyn dezynfekujący do spryskiwania powierzchni i narzędzi INCIDIN
- Preparat do chirurgicznego odkażania rąk HOSPISEPT
-Mydło antybakteryjne – składnik aktywny TRICLOSAN
-Młotek ciepło zimno -posiada system chłodzenia, który łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia na skórze. Istnieje również opcja rozgrzewania, która stosowana jest przed zabiegiem w celu rozszerzenia naczyń krwionośnych i szybkiego wchłonięcia substancji odżywczych
-Woskownica.
-Fotel kosmetyczny,
-Stolik podręczny
-Pęseta,
-Plastry do skóry wrażliwej,
-Szpatułki jednorazowe ,

-Nożyczki,
-Waciki,
-Szablony do robienia fryzur intymnych,
-Majtki zabiegowe jednorazowe
-Kosz na śmieci.
- Pojemnik na odpady skażone
7. Przeciwwskazania do woskowania:

- rany,
- zmiany zapalne,
- grudki
- łuszczyca,
- nadmierne rogowacenie naskórka,
- uczulenie na składniki,
- pękające naczyńka
- zapalenie okołomieszkowe,
- zmiany bakteryjne,
- infekcje wirusowe,
- ciąża,
- powiększenie węzłów chłonnych,
- w skrajnych przypadkach miesiączka,
- padaczka,
- żylaki,
- choroby serca,
- znamiona, brodawki,
- cukrzyca.
U mojej klientki brak przeciwwskazań do przeprowadzenia zabiegu depilacji
8. Plan realizacji prac które wykonam podczas przeprowadzenia zabiegu depilacji
Etap I : Przygotowanie fotela kosmetycznego pod kątem wygody klienta i swobody, przygotowanie fotela pod względem estetycznym i higienicznym (przykrycie fotela czystym jednorazowym prześcieradłem) . Przygotowanie stoliczka na którym będą ułożone narzędzia i preparaty kosmetyczne , środki potrzebne do wykonania tego zabiegu, Przygotowanie bielizny zabiegowej , rozgrzewam wosk do temperatury 37-38 C na woskownicy,

Etap II : Witamy klientkę, przeprowadzam wywiad z klientką w celu wykluczenia przeciwwskazań do zabiegu
-informuję klientkę o sposobie przeprowadzenia zabiegu
-proszę klientkę by w czasie trwania zabiegu informowała mnie o odczuciach związanych z zabiegiem jak również dolegliwościami i ewentualnym złym samopoczuciu
-informuję klientkę o możliwych odczuciach związanych z wykonaniem zabiegu
-zwracam się z prośbą do klientki o przebranie w bieliznę zabiegową i założenie specjalnych majtek ułatwiające woskowanie bikini,
- sprawdzamy czy nie ma przeciwwskazań,
- następnie pomagam ułożyć się klientce w wygodnej pozycji na fotelu kosmetycznym na którym znajduje się jednorazowy pokrowiec, Myję ręce mydłem antybakteryjnym ,
Etap III: Przechodzę kolejno do:
- Skracam długość włosów do długości ok. 0,5 cm.

- Z uwagi na to że pacjentka pierwszy raz zdecydowała się na zabieg, rozpocznę woskowanie od wewnętrznej części ud,
- Młotek ciepło-zimno zastosuję w celu zmniejszenia bólu,
- Przemywamy skórę płynem przed woskowaniem, aby ją oczyścić i odtłuścić,

- Następnie nakładamy rozgrzany wosk szpatułką wraz z kierunkiem wzrostu włosa na niewielką część uda,
- Przykładamy plaster, pocieramy go, aby wosk dobrze przylegał, a później szybko energicznym ruchem odklejam plaster pod włos, w przeciwnym kierunku do wzrostu włosa, pamiętając do dokładnym jednoczesnym naciągnięciu skóry
- Tak, postępujemy raz przy razie na udach, pytając klientkę, czy ból jest bardzo silny. Jeżeli, tak to nie możemy dalej przeprowadzać zabiegu
-Po woskowaniu ud wykonujemy te same czynności na brzuchu kierując się do wzgórka łonowego,
- Do bikini potrzebne będą mniejsze plastry z uwagi, że jest to mniejsza powierzchnia. Tniemy plastry nożyczkami na mniejsze kawałki,

- Nakładamy wosk, tak jak wcześniej (w kierunku wzrostu włosa) przyklejamy plaster i zdecydowanym ruchem odrywamy go, dokładnie naciągając skórę
- Jeśli pacjentka nie narzeka na ból możemy kontynuować zabieg dalej, tworząc fryz za pomocą szablonu
- Po depilacji całej powierzchni należy oczyścić z resztek wosku skórę oliwką po depilacji
- Pozostałe pojedyncze włoski wyrywam pęsetą,
- Jeśli wystąpiło przerwanie ciągłości skóry w wyniku woskowania należy wtedy przemyć tę część wacikiem nasączonym wodą utlenioną, aby nie doszło do zakażenia lub zapalenia, w razie wylewów krwawych zastosować maść z arniką,
-Następnie wmasowuje Żel Tea Tree Depileve na bazie wyciągu z drzewa herbacianego który złagodzi podrażnienia skóry po depilacji, i ukoi skórę wrażliwą i delikatną
Wykończeniem zabiegu jest ocena końcowego efektu gdzie stwierdzam że zabieg został pomyślnie zrealizowany z niewielkim zaczerwienieniem , przy czy zachęcam klientkę do korzystania tego typu depilacji w przyszłości co z czasem spowoduje rzadsze wyrastanie włosów, włosy nie będą już tak bardzo grube i mocne jak obecnie ,oraz odczuwalny ból będzie mniejszy. Informuję klientkę o pielęgnacji domowej oraz omawiam zalecenia. Proszę klientkę o przebranie się , na koniec dziękuje klientce za zaufanie i skorzystanie z moich usług.
Etap IV: Gdy klientka opuści gabinet przystępuję do uporządkowania stanowiska pracy:
-Odkładam preparaty i środki kosmetyczne w odpowiednia miejsce
-Ściągam pokrowiec z fotela kosmetycznego i wraz z bielizną zabiegową wrzucam do pojemnika na odpady komunalne
-Sprzęt do woskowania przemywam specjalnym płynem Depileve - Citri Clean
-Zużyty materiał plastry, szpatułki, itp. wyrzucamy do kosza na odpady specyficzne nieskażone
-Zużyte materiały takie jak waciki wyrzucamy do kosza na odpady skażone ponieważ posiadają niewielką ilość plamek krwi
-Myję środki użyte do zabiegu takie jak pęseta, nożyczki osuszam i spryskuję płynem dezynfekującym po 20 min. Myję , osuszam i wkładam do sanityzatora UV na dwa razy po 15 min.
-Dezynfekuje i wycieram powierzchnię blatów i stolików płynem do dezynfekcji powierzchni INCIDIN
-Głowicę Młotka przecieram wacikiem nasączonym spirytusem salicylowym
-Chowam aparaturę i sprzęt
-Myję ręce mydłem antybakteryjnym i spryskuję płynem do dezynfekcji rąk
9. Analiza i ocena jakości wykonanego zabiegu
Zabieg przeprowadzony pomyślnie. Owłosienie usunięte, skóra zaczerwieniona, podrażniona zabezpieczona odpowiednim preparatem. Z uwagi na to , że jest to pacjentka która zabieg woskowania ma wykonywany pierwszy raz, należało zabieg wykonywać stopniowo, pytając przy tym pacjentkę, czy ból jest do zniesienia.
10. Zalecenia dla klientki
Po depilacji 2-3 dni nie korzystać z solarium- mogą wyjść plamy,
-zarówno przed jak i w trakcie odrastania włosów zaleca się peeling, który zetrze korneocyty (obumarłe komórki naskórka) i ułatwią odrastanie nowych włosów bez efektu wrastania (na udach i brzuchu)

-w dniu zabiegu nie kąpiemy się, bierzemy prysznic,
-następną wizytę zaleca się za 4-6 tyg. , w zależności od wzrostu włosa.
-Polecam klientce ampułki nawilżające - opóźniające porost włosów informują że ampułki stosujemy 2-3 razy w tygodniu po depilacji które skutecznie opóźniają porost włosów co powinno dać jej dodatkowy komfort podczas wakacji na plaży




Dziekuje Ci bardzo
iza_89 jest offline  
Zamknij wątek

Tagi
egzamin

Nowe wątki na forum Pielęgnacja - Pytania do kosmetyczki


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:10.