egzamin praktyczny z kosmetologii - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja - Pytania do kosmetyczki

Notka

Pielęgnacja - Pytania do kosmetyczki Tutaj możesz zadać pytanie kosmetyczce, wymienić się doświadczeniem, opowiedzieć o swojej pielęgnacji.

Zamknij wątek
 
Narzędzia
Stary 2010-06-17, 20:18   #2191
sansik
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2010-06
Lokalizacja: śląskie
Wiadomości: 68
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez Ani_qa Pokaż wiadomość
proszę o projekt dla cery naczyniowej.
http://bip167.lo.pl/pliki/Spraw_zaw_07/t_uslug_kosmet_kom.pdf
sansik jest offline  
Stary 2010-06-17, 20:24   #2192
Sylwiai
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomości: 40
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

CERA NACZYNKOWA,WRAŻLIWA


ZABIEG PODSTAWOWY N- SONOFOREZA
Składniki kosmetyków:
witamina P, ekstrakt z czerwonych winogron i kory kasztanowca, ekstrakt z aloesu, alantoina, pantenol
Efekty:
Skóra ma wyrównany koloryt, jest wyciszona.



ALGUM CALM
Zabieg przeznaczony dla cery wrażliwej, z rozszerzonymi naczynkami, z rumieniem. Maska algowa wycisza i łagodzi podrażnienia. Skóra jest głęboko nawilżona i zrelaksowana.
Składniki zabiegu:
ekstrakt z alg brunatnych, rutyna, witamina C, mięta, cytryna, cyprys, kompleks chłodzący
Efekty:
*obkurczenie i wzmocnienie naczyń krwionośnych,
* oczyszczenie skóry z toksyn,
*wyraźne poprawienie kolorytu cery.


UKOJENIE
Składniki kosmetyków:
bioflawonoidy, ekstrakt z alg brunatnych, ekstrakt z aloesu, witamina P, witamina C, alantoina, pantenol, Peonidol, rutyna, lawenda i inne
Efekty:
*cera staje się gładka i elastyczna,
*wycisza się gra naczyniowa, bledną zaczerwienienia i podraznienia,
*wyrównanie kolorytu.

---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ----------

Cera naczyniowa
- związki krzemu
- algi morskie- zawierają witaminy, makro- i mikroelementy, wzmacniają, nawilżają, łagodzą podrażnienia, uspokajają
- miłorząb japoński (Ginkgo biloba)- uelastycznia ściany naczyń krwionośnych, zmniejsza kruchość naczynek, poprawia krążenie drobnych naczyń krwionośnych
- krwawnik- zawiera witaminę C, łagodzi stany zapalne
- arnika górska (kupalnik górski)- wzmacnia ściany naczyń włosowatych, zmniejsza obrzęki i bolesność, działa przeciwzapalnie, zmniejsza zaczerwienienia
- kasztanowiec zwyczajny- uelastycznia, uszczelnia i wzmacnia naczynka
- nagietek- zmniejsza kruchość naczyń włosowatych, działanie przeciwzapalne
- rutyna - zmniejsza łamliwość, kruchość i przepuszczalność w naczynkach krwionośnych, stosuje się ją doustnie i miejscowo na skórę;
- ekstrakt z oczaru wirginijskiego - hamamelis - o właściowściach łagodnie ściągających i przeciwzapalnych, działa kojąco na skórę z rozszerzonymi naczynkami;
- witamina K - wpływa na proces regulacji krzepnięcia krwi, zapobiega krwotokom, likwiduje pajączki, wylewy podskórne;
- witamina PP - uszczelnia naczynka krwionośne, chroniąc je przed pękaniem;
- wyciąg z kwiatów dzikiego mirtu - działa obkurczająco, wzmacniająco na naczynia krwionośne, przeciwdziała ich pękaniu;
- witamina C - ma działanie uszczelniające i wzmacniające naczynka krwionośne;
- escyna.- działa przeciwzapalnie, łagodzi ból, zmniejsza obrzęki. Poprawia przepływ krwi, zmniejsza kruchość, przywraca elastyczność oraz właściwe napięcie naczyń krwionośnych. Zwiększa dotlenienie tkanek, przyspiesza rozpuszczanie zakrzepów krwi w podskórnych warstwach tkanek.

Częstymi składnikami preparatów do cer naczyniowych są olejki eteryczne. Olejki wzmacniające naczynka, zapobiegające pękaniu, łagodzące i uspokajające, kojące - to olejek cyprysowy, neroli, sandałowy, różany, melisy lekarskiej oraz szałwii.

Często producenci dodają zielone pigmenty do preparatów dla cer naczyniowych, które wprawdzie nie należą do aktywnych składników, pomagają jednak uzyskać chwilową poprawę poprzez zatuszowanie zaczerwień, np. do cery naczyniowej stosujemy korektor w kolorze zielonym
Sylwiai jest offline  
Stary 2010-06-17, 20:44   #2193
edytka89buzka
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-04
Wiadomości: 1
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Dziewczynki prosze przeslijcie również mi te zeskanowane testy na edytka.buzka89@o2.pl
z góry ogromne dzięki
edytka89buzka jest offline  
Stary 2010-06-17, 20:46   #2194
121ana121
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-01
Wiadomości: 41
Wpisy w blogu: 4
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

nie dostalam tych testo z tego roku prosze was przeslijcie mi je i klucz do niego tez jak macie
121ana121 jest offline  
Stary 2010-06-17, 21:14   #2195
MotyleQ89
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 40
Cool Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Dziewczyny powiedzcie ile trzeba mieć % z częsci praktycznej, bo z pisemnej to wiem ze 25p. na 50 p i 6p. na 20p.
Dzięki

Edytowane przez MotyleQ89
Czas edycji: 2010-06-17 o 21:16
MotyleQ89 jest offline  
Stary 2010-06-17, 21:19   #2196
sansik
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2010-06
Lokalizacja: śląskie
Wiadomości: 68
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

http://www.biomak.pl/polska/teksty/p-bs01.htm
sansik jest offline  
Stary 2010-06-17, 21:21   #2197
gsk
Zakorzenienie
 
Avatar gsk
 
Zarejestrowany: 2007-12
Lokalizacja: Beldżja
Wiadomości: 4 203
GG do gsk
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez motyleq89 Pokaż wiadomość
dziewczyny powiedzcie ile trzeba mieć % z częsci praktycznej, bo z pisemnej to wiem ze 25p. Na 50 p i 6p. Na 20p.
Dzięki
75%
gsk jest offline  
Stary 2010-06-17, 21:23   #2198
MotyleQ89
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 40
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez gsk Pokaż wiadomość
75%
tak mi sie właśnie gdzieś o uszy obiło

---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ----------

strach się bać
MotyleQ89 jest offline  
Stary 2010-06-17, 21:26   #2199
sansik
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2010-06
Lokalizacja: śląskie
Wiadomości: 68
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

PROJEKT
ZABIEG NA CIAŁO
ZADANIE:
Do Gabinetu Kosmetycznego zgłasza się po raz pierwszy klientka w wieku 30 lat z nadwagą, która chciałaby zrobić coś w kierunku poprawy swej skóry z związku z nadchodzącym ociepleniem. Klientka prowadzi siedzący tryb życia , dużo pracuje, nałogowo pali papierosy, często w powodu zmęczenia i brak czasu nie stosuje odpowiednich środków do pielęgnacji skóry , co spowodowało że jej skóra stała się sucha, zmęczona , szara.


1. TYTUŁ
Projekt realizacji prac zwiazany z przeprowadzeniem zabiegu na ciało (wyszczuplałaco ujędrniającego) 30 letniej klientce z nadwagą, której skóra jest sucha, zmęczona i szara. ...
2. ZAŁOŻENIA
ZAKRES PRAC: wykonanie zabiegu na ciało (wyszczuplająco ujędrnającego) u ........
MIEJSCE: gabinet kosmetyczny
Wiek; budowa ciała; pielęgnacja domowa; pielęgnacja u specjalistów
WYKAZ ŚRODKÓW I PREPARATÓW KOSMETYCZNYCH : załącznik 1
- mleczko do zmywania ciała
- tonik do ciała
- peeling średnioziarnisty

- peeling do ciała gruboziarnisty
- maska antycellulitowa z kofeiną

- maska odmładzająco – ujędrniająca
- olejek do masażu z kofeiną
- ampułka ujędrniająco-wyszczuplająca z kofeiną

- ampułka, koncentrat odmładzająco ujędrniający
- wyszczuplający balsam do ciała

- balsam do ciała antycellulitowy
- preparat do dezynfekcji skóry
- preparat do dezynfekcji narzędzi i blatów




WYKAZ APARATURY, SPRZETY I PRZYBORÓW KOSMETYCZNYCH: załącznik 2

- gruby pędzel do nakładania maski
- folia kosmetyczna do owijania ciała
- kocyk
- ręczniki
- nożyczki
- jednorazowa bielizna
- jednorazowe prześcieradło

- miska na odpady
- miska z przegotowaną wodą
- chusteczki kosmetyczne
- chusteczki higieniczne
- ręczniki jednorazowe
- duże płatki kosmetyczne
- prześcieradło jednorazowe ( pokrowiec na łóżko kosmetyczne)
- miska, szpatułka, pędzelek
- fartuch ochronny dla kosmetyczki
- rękawice do masażu
- lama soluks statywowa z czerwonym flitrem
- lampa lupa bezcieniowa
- łóżko kosmetyczne
- taboret kosmetyczny
- stolik kosmetyczny

- ultradźwięki,
- koc termiczny,



STAN SKÓRY KLIENTKI:
Skóra jest sucha, poszarzała, zmęczona, nieodżywiona, z widocznym brakiem jędrności, obwisła, na udach i pośladkach z widocznym celullitem
OPRACOWANIE ZALECEŃ DO PIELEGNACJI DOMOWEJ

3. WYKAZ ZABIEGÓW PIELEGNACYJNYCH

- zabieg ujędrniający
- zabieg wyszczuplający
-zabieg antycellulitowy
- zabieg załuszczający
- zabieg z użyciem ultradźwieków
- zabieg detoksykujący
- zabieg drenujący
- masaż wysczuplająco modelujący
- kompiele z użyciem alg
- zabieg body wrapping
- zabieg odżywczy
- zabieg nawilżający
- zabieg relaksacyjny




4. WYKAZ WSKAZAN I PRZECIWSKAZAŃ DO WYKONANIA ZABIEGU

Wskazania do zabiegu:

sucha skóra
brak elastyczności skóry
cellulit
lekka nadwaga
nadmiar tkanki tłuszczowej
widoczne nierównomierne zgrubienia, zauważalny efekt pomarańczowej skórki
nadmierna tkanka tłuszczowa w okolicy ud, bioder i pośladków
skóra zanieczyszczona , zmęczona , sucha , szara
skóra pozbawiona jędrności
słabe ukrwienie
barak nawilżenia
nieestetyczny wygląd

do ultradźwieków: (jeśli będą)
ujędrnienie, nawilżenia i wygładzenie skóry, odżywienie skóry
przyspiesza metabolizm i rozpad komórek tłuszczowych dzięki czemu wspomagają odchudzanie i likwiduje cellulit
właściwości głębszej penetracji w głąb skóry przy zastosowaniu preparatów do jej wchłonięcia

Przeciwwskazania:

- choroby skóry np. łuszczyca, grzybica
- przerwana ciągłość tkanki
- owrzodzenia

- świeże rany
- zapalenia tkanki łącznej
- alergie
- żylaki
- zapalenie żył

- choroby ukł. krążenia
- niewydolność nerek,
- uczulenia na składnik preparatów
- uszkodzenia skóry
- stany ropne i zapalne
-
miesiączka

Do ultradźwieków: (jeśli będą)

* ciąża,
* obecność w tkankach ciał obcych, metalicznych,
* rozrusznik serca,
* nerwica wegetatywna,
* nowotwory,
* czynny proces gruźlicy,
* niewydolność krążenia,
* stany gorączkowe,
* ciężki stan ogólny,
* niektóre alergie skórne i choroby skóry
* uczulenia na składnik preparatu, morszczyn zawiera dużo jodu,




STWIERDZAM BRAK PRZECIWSKAZAŃ DO WYKONANIA ZABIEGU U MOJEJ KLIENTKI


PROPONOWANY ZABIEG

Wyszczuplajaco ujędniający body wrapping

sansik jest offline  
Stary 2010-06-17, 21:27   #2200
sansik
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2010-06
Lokalizacja: śląskie
Wiadomości: 68
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

1. OPIS SPOSOBÓW WYKONANIA ZABIEGU WYSZCZUPJAJĄCO UJĘDNIAJACEGO NA CIAŁO KLIENTCE UWZGLĘDNIENIEM APARATÓW, NARZEDZI I PREPARATOW KOSMETYCZNYCH

ETAP 1 – PRYGOTOWANIE STANOWISTA PRACY

- Przygotowuję fotel kosmetyczny: dezynfekuje go preparatem do dezynfekcji powierzchni o
szerokim spektrum działania, czekam aż wyschnie; zakładam czyste prześcieradło frotte a na to daję jednorazowe prześcieradło w włókniny; ustawiam fotek pod kątem wygody klientki i swobody wykonania planowanych przez siebie prac


- przygotowuję stolik kosmetyczny: dezynfekuje go preparatem do dezynfekcji powierzchni o
szerokim spektrum działania, czekam aż wyschnie; kładę jednorazowy podkład; ustawiam na nim niezbędne rzeczy do wykonania zabiegu (narzędzia, preparaty i środki kosmetyczne)
załącznik 1+2

- przygotowuję koc elektryczny/lampę sollux: włączam ja do kontaktu, sprawdzam czy nienagannie działa, ustawiam ja w odpowiednim miejscu

- włączam koc elektryczny aby był już rozgrzany gdy będę go kłaść na klientkę

- obok stolika w odpowiednim miejscu ustawiam kosz na śmieci oraz kosz na brudna bieliznę

- przygotowuję miskę z wodą: dezynfekują ją, nalewam ciepłej wody

- w odpowiednim miejscu przygotowuję miskę z ciepła wodą oraz ręczniki – potrzebne do
zmycia peelingu i wytarcia

- przygotowuję czyste ręczniki, odpowiednią ilość bielizny jednorazowej, klapki jednorazowe, jednorazową matę pod nogi

- dezynfekuję i przygotowuję prysznic


ETAP 2 – PRZYGOTOWANIE KOSMETYCZKI

Zakładam czysty fartuch ochronny, wiążę włosy, zakładam obuwie zamienne, zdejmuje
biżuterię myje ręce mydłem w płynie i dezynfekuje preparatem do dezynfekcji skóry



ETAP 3 – PRZYGOTOWANIE KLIENTKI

- uprzejmie witam klientkę
- ustalam cel jej wizyty
- pytam o jej oczekiwania po zabiegu
- przeprowadzam wywiad
- informuję ją jak ma się przygotować do zabiegu
- wskazuję miejsce gdzie może zostawić ubrania
- pokazuje bieliznę jednorazową, proszę by się w nią przebrała
- wskazuję przebieralnie gdzie może założyć bieliznę zabiegową
- proszę o zdjęcie ewentualnej biżuterii
- pomagam klientce zająć miejsce na fotelu kosmetycznym w pozycji leżącej, pytam czy jest jej wygodnie
- proszę klientkę by informowała mnie w czasie zabiegu o towarzyszących jej odczuciach jak również dolegliwościach i złym samopoczuciu
-omawiam z klientkę o czynności jakie bąde wykonywane podczas zabieku
-informuję klientkę o możliwych odczuciach związanych z wykonaniem zabiegu



WYWIAD Z KLIENTKĄ
• czy kiedykolwiek miała kłopoty ze skórą ?
• czy korzystała kiedykolwiek z zabiegu na ciało?
• czy korzystała z innego zabiegu pielęgnacyjnego?
• jak pielęgnuje na co dzień swoje ciało?
• czy jest na coś uczulona?
• przebyte lub obecne choroby?
pytam o to czy nie jest w ciąży lub to czy nie ma właśnie miesiączki?
gdzie pracuje? Jaki prowadzi tryb życia? Jak się odżywia? Jak spędza czas wolny?
jak długo występują problemy ze skórą?




Gdy klientka jest gotowa do zabiegu przeprowadzam diagnozę skóry. Widzę, że jest ona przesuszona i wiotka. Widać także oznaki cellulitu. Omawiam z klientką zabieg



ETAP 4 – OPIS SPOSOBU WYKONANIA ZABIEGU
- myję i dezynfekuję ręce, zakładam rękawiczki jednorazowe


OCZYSZCZENIE SKÓRY OBIETEJ ZABIEGIEM

- na dłonie nakładam mleczko do zmywania ciała, rozgrzewam go w dłoniach - rozsmarowuję je na udach i pośladkach
- zmywanie wykonuję ruchami kolistymi z dołu ku górze
- następnie zwilżam ręcznik w ciepłej wodzie i za jego pomocą zmywam resztki mleczka

Działanie: delikatnie i skutecznie oczyszcza skórę, przygotowując ją do zabiegu kosmetycznego,zmiękcza i regeneruje naskórek (z alantoiną i d-pantenol)

- następnie zwilżam ciało tonikiem, którm zwilzyłam duże patki kosmetyczne i przecieram nimi delikatnie skórę od dołu ku górze


Działenia: przywrócenie skórze kwaśnego odczynu pH (z Wit E i arniką)

DIAGNOZA !

- skóra ma odcień szrości co zanczy że jest źle ukrwiona i odżywiona; spowodowane jest to paleniem paierosów, siedzącym trybem życia
- nie stwierzam rzadnym zaburzeń w pigmentacji
- skóra jest gruba, a zrogowacenie jest powodem nieprawidłowej pielegnacji
- poprzez uciesnięcie skóru spawdzam napiecie i elastycznośc skóry klientki- skóra jest słobo napięta i mało elastyczna
- klientka ma oznaki zaburzeń krążenia limfy – świadcą o tym obrzeki a spowodowane to jest trybem siedzacym
- po ściśnieciu fałdu skóry widoczny jest charakterystyczny obiaw celulity - skórka pomarańczowa

ZŁUSZCZANIE – PEELING

- zwilżam wodą obszar zabiegu
- nastepnie za pomoca szpatułki nabieram odrobinę peelingu gruboziarnistego
- warto do peelingu dodać odrobine olejku np. ze słodnkich migdałów, ułatwi nam to peelingowanie oraz jednczesnie odzywi skórę
- peeling można podgrzac na kominku, bedzie przyjemniejszy w odczuciach klientki
- peeling rozprowadzam po całym obszarze obientym zabiegiem
- przystepuję do intensywnego złaszcania naskórka przy pomocy peelingu i masażu, ma to na celu intensywne poburzenie kążenia i przygotowanie na przyjecie skąłdników aktywnych w późniejszym etapie zabiegu
- wykonuję szybkie, długie ruchy podłużne na udach i pośladkach w strone serca
- ruchy wymiatania pośladka maja na celu jedgo ujedrnienie
- następnie wykonuje ruchy mieszenia( element rozcieranie) oraz ruchy koliste na udach i pośladkach
- gdy widzę że skóra klientki jest już mocno czerwona (dobrze przekrwaiona) prosze by odwróciłą sie na plecy
- na udach z przudu dokonuje dokłądnie tych samych czynności co na uchach z tyłu

- po skonczonym peelingu prosze kliente by przeszła pod prysznic w celu zmycia dokładnie z siebie peelingu
- ja w tym czasie przygotowuję łózko kosmetyczne do kolejnego etapu zabiegu, zmieniam brudne przescieradło, przygotowuje sobie maskę którą nałoże klientce

LUB

- następnie zmywam peeling wilgotnymi ręcznikami jednorazowymi i osuszam ręcznikiem

Tak czy siak klientka musi wstać po to by przygotować łóżko i żeby nałożć jej maskę !



BODY WRAPING

Ampułka

- klientka stoi koło łózka zabiegowego
- na partie obiejete zabiegim nakłądam ampułkę (czyli skoncentrowena składniki aktywne) np. termiczą która ma na celu zwikszenie efektywności zabiegu poprzez dodatkowe poburzenie krążenia krwi oraz poprawiaja przemianę materii- dzięki zawartym w niej składnikom aktywnym (algi, kolagen, arnika, bluszcz, L-Karnityna, kofeina, escyna- kasztanowiec) oraz olejki eteryczne (cedrowy, piołunowy, cyprysowy, grejfrutowy, rozmarynowy, sosnowy)
- aplikację preparatu zaczyna rozprowadzanie od łydki w kierunku uda, posladków i bioder, oraz ruchami okrężnymi zgodnymi z kiedynkiem zegara na brzuchu

ULTRADŹWIĘKI Z AMPUŁKĄ (jak bedzie sprzęt)

- wprowadzam ampułkę za pomocą ultradźwięków, dzięki temu ampułka szybciej się wchłonie i będzie głęboko penetrować w skórze
- włanczam aparat
- wybieramy falę ciągłą wtłaczania
- ustawiam czas na 15 min
-ustawić żądaną moc ultradźwięków kręcąc pokrętłem
-aplikator głowicy delikatnie przyłożyć płaska częścią do twarzy
- dotknąć głowicą do skóry i przesuwać zgodnie z kierunkiem powięzi mięśniowych
- nie przyciskać mocno głowicy do skóry – muskać/wykonujemy sonoforezę głowicą ultradźwiękową, ruchy koliste powolne.ok 10 minut (w zależności od rodzaju głowicy)

Maska

- po nałożeniu ampułki przechodzę do nałożenia maski na ciało
- nakłądam sobie szpatułką odpowiednią ilość maski do miseczki LUB
- nakładam odpowiednia ilość sproszkowanej maski do miski dodaje aktywatora lub letniej wody i rozrabiam maskę do konsystencji gęstej śmietany
- maskę bede rozporowadzać grubym miękkim pędzlem/rękami
-maskę rozprowadzam równomiernie na obrzesze objentym zabiegiem
- przystepuję do owiniecia ciała klientki folią kosmetyczna metoda body wrapping
- zaczynam od jednej nogi w okolicy kostki aż do pachwiny; owijam ciało od strony wewnętrzejej do zewnetnej pod kątem 30 stopni, pasmo po pasmie owijamy robiąc odstęp 2-5 cm (Silny ucisk wywołany owinięciem pobudza krążenie, a ciepło otwiera pory- dzięki temu substancje aktywne głęboko wnikają i lepiej działają)
- nastepnie robie dokładnie to samo z drugą nogą a potem zaraz przechodze do foliowania pośladków ; przy pośladkach pociagamy,poprzez biodra przekładamy i zakładamy w spódniczkę
- równoczesnie pamietam by nie ściskać folii zbyt mocno, gdyż mogłoby to zablokować przepływ krwi
- gdy wszystkie partie ciała są owinięte folią, pomagam klienttce położyć się na łóżku kosmetycznym i przykrywam ją ręcznikiem frotte a następnie już ciepłym kocem elektrycznym
- Nacisk folii oddziałuje nie tylko na tkanki nóg lub pośladków, ale także na naczynia limfatyczne. Ucisk wywierany z zewnątrz na tkanki zwiększa ciśnienie w przestrzeniach międzykomórkowych, jednocześnie otwierają się zastawki w naczyniach limfatycznych i żylnych, w ten sposób naczynia są przygotowane do odprowadzenia płynów, a wraz z nimi produktów przemiany materii oraz toksyn.
- Ciepło, które rozgrzewa ciało klientki powoduje większe wchłanianie składników czynnych do skóry
- klientka lezy w masce około 30 - 40 min
- nalewam do miski cieplej wody i stawiam ja w odpowiednim miejscu
- po upływie określonego czasu ściągam koc i pomagam klientce ostrożnie wstać
- nożyczkami rozcinam folię i wyrzucam ją do kosza
- za pomocą gazy nasączonej w wodzie zmywam maskę/ prosze klientke by odała się pod przysznic w celu zmycia dokłądnie maski
sansik jest offline  
Stary 2010-06-17, 21:30   #2201
sansik
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2010-06
Lokalizacja: śląskie
Wiadomości: 68
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

MASAŻ


- teraz wykonam intensywny masaż antycelulitowy
- nabieram troche oliwki na dłonie i rozgrzewam ją (olejek rozmarynowy i jałowcowy)
- nakładam na partie obiete masażem - uda, pośladki (tył) uda, brzuch (przód)
- informuje klientkę o przebiegu masażu i o tym że masaz może być nieporzyjemny
- proszę ją o wsółpracę – klientka ma napinać i rozluźniać mieśnie ud i pośladków na moja komendę
- masaż rozpoczynam od głaskania, nastepnie przechodzę intensywnego rozcierania kolistego/spiralnego zgodnie z przebiegiem mięśni (w górę, w kierunku serca)
- gdy widze pojawiajace sie przekrwienie przechodze do seri przemasowań z napięciem mieśni (masaż izometryczny)- wykonuję tu intensywne rozcieranie i uganiatanie na napietym mm 5 sekund
- w przerwie napieć klientka ma za zadanie rozluźnieć mieśnie a ja reką potrzasam miesiń
- w zależności od doznań klientki wykonuję serię od 3-6 napięć w jednym miejscu
- taki masaz kykonuje kolejno na udach i pośladkach z tyłu i udach z przodu
- na koniec przepasowuję techniką głaskania partie obiete masażem
- masaż wykonywałam 30 min
- na koniec nadmiar oliwki usuwam recznikiem a potem tonizuję skórę


WYKOŃCZENIE ZABIEGU

- na koniec nakładam na partie obijętezabiegiem balsam ujędrniający
- dziekuję za zabieg i zaufanie jakim obdarzyła mnie klientka
- przypominam o konieczności zastosowania seri zabiegów w celu uzyskania optymalnego efektu
- odprowadzam klientkę do szatni

OCENA EFEKTU WYKONANEGO ZABIEGU
Skóra jest ładnie napieta, jędrna i gładka. Nastapiła znaczna poprawa w nawilżeniu i odzywnieniu. Koloryt skóry jest dużo zdrowszy. Cellulit stał sie mniej widoczny. Po wykonaniu serii zabiegów spodziewana jest redukcja cellulitu oraz zmniejszeniu obwodu ud, bioder.

CZYNNOŚCI KOŃCOWE


- wyłączam z prądu koc elektryczny, aparat do sonoforezy
- dezynfekujemy element metalowy aparatu do sosnoforezy używając płynu do dezynfekcji - spryskujemy wacik bezpyłowy i przecieramy powierzchnie metalowa
- brudne ręczniki frotte oraz rękawiczki frotte władam do kosza na brudną bieliznę
- wylewam wodę z miski do
- myję obie miski i dezynfekuję je
- zużyte materiały higieniczne takie jak płatki kosmetyczne, folię spożywczą, prześcieradło
jednorazowe, podkłady wrzucam do kosza na śmieci
- wszystkie preparaty odstawiam na swoje miejsce na półce
- myję narzędzia użyte do zabiegu tj szpatułkę, pędzel, osuszam i dezynfekuję je
- myję i dezynfekuję narzędzia w przygotowanym do tego roztworze ?
- po upływie odpowiedniego czasu wyjmuje narzędzia osuszam je i wkładam do autoklawu w
celu sterylizacji
- dezynfekuję blat stolika płynem do dezynfekcji powierzchni o szerokim spektrum działania
- zdejmuje i wyrzucam rękawiczki, myje i dezynfekuje dłonie



6. ZALECENIA DLA KLIENTKI DOTYCZACE PIELEGNACJI W WARUNKACH DOMOWYCH
- ograniczenie tłuszczów
- reularne posiłki
- zwikszenie ilości owoców i warzyw w diecie
- ograniczenie spozywania napojów gazowanych
- małe porcje
- dostarczenie mikro i makro elementów
- ograniczenie używek
- gimnastyka, spacery, sport
- odpowiednia ilośc snu
- unikanie stersów
- unikanie długotrwałego stanie w ciagu dnia
- stosowanie preparatów poudzajacych krążenie rano i wieczorem
- ograniczenie kąpieli w wannie na korzyść przysznica
- ciepło zimne natryski pod prysznicem
- wykonywanie często (2 razy w tyg) peelingu
- masowanie się pod przysznicem gąbka z luffy




SKŁADNIKI AKTYWNE

Ekstrakt z bluszczu – usprawnia mikrokrążenie, przyśpiesza metabolizm komórkowy i odpływ limfy z tkanki tłuszczowej, wygładza skórę
Ekstrakty z kakaowca i guarany – zawierają kofeinę, której korzystne działanie w miejscowym leczeniu cellulitu
Ekstrakt z liści miłorzębu japońskiego – poprawia elastyczność krwinek i naczyń włosowatych, zmniejsza kruchość naczyń krwionośnych, usuwa nadmiar tłuszczów z tkanek, zapobiega powstawaniu rozstępów i wygładza już istniejące
Kofeina – pozytywnie oddziałuje na krążenie krwi w naczyniach włosowatych, zwiększa aktywność enzymu lipazy rozkładającego trójglicerydy (zbity tłuszcz) do wolnych kwasów tłuszczowych, które następnie mogą być wykorzystane przez komórki do procesów wytwarzających energię, przyspiesza odpływ limfy z tkanki tłuszczowej
L-Karnityna – stymulując przepływ limfy ułatwia spalanie nadmiaru tłuszczu (pomaga w transporcie wolnych kwasów tłuszczowych do wnętrza komórki) i usuwanie produktów ubocznych przemiany materii, a tym samym przyspiesza metabolizm.
Wyciągi z alg Laminaria i Fucus - dzięki zawartości jodu zwiększają aktywność lipazy i zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych.
Wyciąg z kasztanowca – zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych, uszczelnia je, a dzięki zawartości escyny ma właściwości przeciwzapalne

Bluszcz ( Hedera helix) - usprawnia krążenie,
Miłorząb japoński (Ginkgo biloba) usprawnia krążenie

Arnika- Wspomagają krążenie krwi, zmniejszają obrzęki i zaczerwienienia, łagodzą podrażnienia, uszkodzenia i stany zapalne skóry
Witamina E - unieszkodliwia wolne rodniki dzięki czemu opóźnia proces starzenia, nawilża, regeneruje, chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV
minerałami morskimi- zawierają wysokie stężenie dobroczynnych pierwiastków, takich jak sód, potas, magnez, wapń czy żelazo, poprawiają ukrwienie skóry, dzięki czemu jest ona lepiej dotleniona i odżywiona, wspomagają redukcję rozstępów i cellulitu
olejki eteryczne- cedrowy, piołunowy, cyprysowy, grejfrutowy, rozmarynowy, sosnowy)

Osoby z problemami naczynkowymi powinny unikać preparatów rozgrzewających oraz zawierających ksantyny tj. kofeinę lub teofilinę, które działają rozkurczowo na naczynka krwionośne, powodując zagrożenie pękania ich kruchych ścianek.




---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ----------

Uffff

oto mój projekt zabiegu na ciało - zódło m.in. To forum, wasze projekty i moje doświadczenie

trochę się namęczyłam - mam nadzieję że się przyda
sansik jest offline  
Stary 2010-06-17, 22:43   #2202
koki1980
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-03
Wiadomości: 80
Wpisy w blogu: 2
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

hej dziewczyny wczesniej ktoras pisała co jest najmocniejszym antyutleniaczem... mam pytanko czy pirydoksyna ma dzialanie antyulenijace? z tego co wiem to tak, moze sie myle.
koki1980 jest offline  
Stary 2010-06-17, 22:57   #2203
Sylwiai
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomości: 40
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii



Edytowane przez Sylwiai
Czas edycji: 2010-06-17 o 23:00
Sylwiai jest offline  
Stary 2010-06-17, 23:01   #2204
Basia8212
Wtajemniczenie
 
Avatar Basia8212
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Małopolska
Wiadomości: 2 643
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez koki1980 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny wczesniej ktoras pisała co jest najmocniejszym antyutleniaczem... mam pytanko czy pirydoksyna ma dzialanie antyulenijace? z tego co wiem to tak, moze sie myle.
wit E najsilniejszy antyoksydant,pirydoksyna uważam,że nie,bardziej kwercytyna.
__________________
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie...
Kosmetologia i wizaż - moje życiowe pasje Blog
Basia8212 jest offline  
Stary 2010-06-17, 23:21   #2205
kasaia23
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-11
Lokalizacja: niebo
Wiadomości: 69
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Basiau masz te testy ktore dziewczyny przesylaly sobie 2 stron temu od jakiejs Lucyny maciejewska ktora je zeskanowala jak tak to peosze wyslij mi je na maila edyta-mala23@wp.pl pozdrawiam

Edytowane przez kasaia23
Czas edycji: 2010-06-17 o 23:22
kasaia23 jest offline  
Stary 2010-06-17, 23:38   #2206
Basia8212
Wtajemniczenie
 
Avatar Basia8212
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Małopolska
Wiadomości: 2 643
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez kasaia23 Pokaż wiadomość
Basiau masz te testy ktore dziewczyny przesylaly sobie 2 stron temu od jakiejs Lucyny maciejewska ktora je zeskanowala jak tak to peosze wyslij mi je na maila edyta-mala23@wp.pl pozdrawiam
test są na forum,cofnij sie strone
__________________
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie...
Kosmetologia i wizaż - moje życiowe pasje Blog
Basia8212 jest offline  
Stary 2010-06-17, 23:41   #2207
marunio
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-09
Lokalizacja: Jelenia Góra
Wiadomości: 1
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

LUCYNKO - WIELKIE DZIĘKI za to, że podzieliłaś się z nami swoją książką
SANSIK - dla Ciebie też WIELKIE DZIĘKI za wrzucenie skanów na forum
i jeszcze WIELKIE DZIĘKI dla wszystkich dziewczyn,(min. Sansik'owi, Basi, Kasi i innym) które bezinteresownie dzielą się z nami swoją wiedzą i notatkami. Jestem Wam za to niezmiernie wdzięczna DZIĘKUJĘ.
Zapomniałam jeszcze podziękować SYLWI za te wszystkie materiały, które tu wrzuciła.

Edytowane przez marunio
Czas edycji: 2010-06-17 o 23:53
marunio jest offline  
Stary 2010-06-18, 00:14   #2208
kasaia23
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-11
Lokalizacja: niebo
Wiadomości: 69
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

test styczen 2010
CZĘŚĆ I

Zad.1
Rogowacenie okołomieszkowe występuje na skutek niedoboru witaminy:
a)H – biotyny
b)A – retinolu
c)B1 – tiaminy
d)B6 – pirodoksyny

Zad.2
Kępki żółte powiek powstają na skutek:
a)wysokiego poziomu lipidów
b)choroby gruczołu tarczycy
c)zakażenia bakteryjnego
d)zaburzeń krążenia krwi

Zad.3
Trądzik skupiony charakteryzuje się:
a)wykwitami na klatce piersiowej bez zaskórników
b)głębokimi naciekami i torbielami ropnymi
c)zaskórnikami i wykwitami grudkowymi
d)zaskórnikami i prosakami

Zad.4
W ilu fazach przebiega trądzik różowaty:
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

Zad.5
Maska termomodelujaca jest maską:
a)algową
b)gipsową
c)kremową
d)plastyczną

Zad.6
Karotenoidy to:
a)barwniki syntetyczne
b)barwniki roślinne
c)woski
d)oleje

Zad.7
Zabieg oczyszczania cery trądzikowej wchodzi w zakres:
a)kosmetyki pielęgnacyjnej
b)kosmetyki upiększającej
c)kosmetyki leczniczej
d)chirurgii estetycznej

---------- Dopisano o 00:02 ---------- Poprzedni post napisano o 00:01 ----------

Zad.8
Oczyszczanie chemiczne skóry polega na:
a)usuwaniu prosaków
b)usuwaniu zaskórników
c)zastosowaniu enzymów
d)zastosowaniu łyżeczki Unny

Zad.9
Aparaty do darsonwalizacji wytwarzają prąd o częstotliwości drgań:
a)1200 – 1500 kHz
b)800 – 1000 kHz
c)600 – 800kHz
d)300 – 500 kHz

Zad.10
Rzęsy w makijażu tuszuje się:
a)po nałożeniu cieni
b)przed nałożeniem cieni
c)przed nałożeniem linera
d)przed nałożeniem ołówka do powiek

Zad.11
Zabieg antybakteryjno – oczyszczający stosuje się do cery:
a)atopowej
b)atroficznej
c)z trądzikiem różowatym
d)z trądzikiem młodzieńczym

Zad.12
Substancje czynne pochodzenia roślinnego o działaniu przeciwzapalnym to:
a)śluzy
b)pektyny
c)azuleny
d)antybiotyki

Zad.13
Maskę kaolinową nakłada się na twarz przy pomocy:
a)szpatułki plastikowej
b)szpatułki z drewna
c)pędzla okrągłego
d)pędzla płaskiego

Zad.14
Pędzel do nakładania różu ma kształt:
a)wachlarza
b)okrągły
c)ścięty
d)płaski

---------- Dopisano o 00:06 ---------- Poprzedni post napisano o 00:02 ----------

Zad.15
Aparat przedstawiony na zdjęciu to:
a)paraozonator
b)darsonwal
c)brushing
d)galwan

[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Edyta/USTAWI%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image002.jpg[/IMG]


Zad.16
Do pomiaru wilgotności skóry stosuje się:
a)korneometr
b)kutometr
c)pehametr
d)sebumetr

Zad.17
Preparat używany do dezynfekcji powierzchni to:
a)Incidur spray
b)Incidin Sun
c)AHD 2000
d)Silodna

Zad.18
Do dezynfekcji chemicznej używa się:
a)komory parowej
b)komory parowo – formalinowej
c)wrzącej wody
d)związków jodu i barwników

Zad.19
Kupalnik górski to:
a)arnika
b)kozieradka
c)nostrzyk żółty
d)miłorząb japoński

Zad.20
Azulan to wyciąg spirytusowy:
a)szałwii
b)aloesu
c)pokrzywy
d)rumianku

---------- Dopisano o 00:07 ---------- Poprzedni post napisano o 00:06 ----------

Zad.15
Aparat przedstawiony na zdjęciu to:
a)paraozonator
b)darsonwal
c)brushing
d)galwan

[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Edyta/USTAWI%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image002.jpg[/IMG]


Zad.16
Do pomiaru wilgotności skóry stosuje się:
a)korneometr
b)kutometr
c)pehametr
d)sebumetr

Zad.17
Preparat używany do dezynfekcji powierzchni to:
a)Incidur spray
b)Incidin Sun
c)AHD 2000
d)Silodna

Zad.18
Do dezynfekcji chemicznej używa się:
a)komory parowej
b)komory parowo – formalinowej
c)wrzącej wody
d)związków jodu i barwników

Zad.19
Kupalnik górski to:
a)arnika
b)kozieradka
c)nostrzyk żółty
d)miłorząb japoński

Zad.20
Azulan to wyciąg spirytusowy:
a)szałwii
b)aloesu
c)pokrzywy
d)rumianku

---------- Dopisano o 00:10 ---------- Poprzedni post napisano o 00:07 ----------

Zad.21
Kwas określany skrótem GLA to kwas:
a)glikolowy
b)salicylowy
c)hialuronowy
d)gammalinolenowy

Zad.22
Nadtlenek wodoru stosuje się do przygotowania:
a)preparatów upiększających
b)kompozycji zapachowej
c)henny proszkowej
d)maski termicznej

Zad.23
Wysuszona nadmiarem promieni UV skóra wymaga przede wszystkim przeprowadzenia zabiegu:
a)dezynfekującego
b)złuszczającego
c)nawilżającego
d)liftingujacego

Zad.24
Zabieg z wykorzystaniem alg nie stosuje się do:
a)natłuszczania
b)ujędrniania
c)dotleniania
d)złuszczania

Zad.25
Skóra twarzy palacza nie wymaga zabiegu:
a)dezynfekującego
b)pojędrniającego
c)dotleniającego
d)parafinowego

Zad.26
Do manicure tradycyjnego nie używa się:
a)ciążek
b)gilotyny
c)nożyczek
d)podważaczy

Zad.27
Podczas zabiegu oczyszczania skóry tłustej łyżeczkę Unny stosuje się do usuwania:
a)krost
b)grudek
c)prosaków
d)zaskórników

---------- Dopisano o 00:11 ---------- Poprzedni post napisano o 00:10 ----------

Zad.28
Do zabiegu jontoforezy stosuje się aparat:
a)darsonwal
b)microlisis
c)galwan
d)epilan

Zad.29
Węglan wapnia CaCO3 w zabiegu jontoforezy ma działanie:
a)zmiękczające tkankę łączną
b)rozmiękczające i bakteriobójcze
c)przyspieszające regenerację tkanki nerwowej
d)uelastycznia ścianki naczyń krwionośnych

Zad.30
Do dezynfekcji skóry twarzy stosuje się wodę:
a)różaną
b)utlenioną
c)hamamelisowi
d)pomarańczową

Zad.31
Do manicure biologicznego nie używa się:
a)utwardzacza
b)removeru
c)jedwabiu
d)akrylu

Zad.32
Zabieg depilacji woskiem jest metodą:
a)mechaniczną
b)chemiczną
c)naturalną
d)epilacji

Zad.33
Opakowanie 200g maski ściągającej kosztuje 48zł. Koszt użycia 15g wynosi:
a)3,45zł
b)3,60zł
c)2,90zł
d)3,75zł

Zad.34
Przygotowując skórę do makijażu należy zastosować kolejno:
a)tonik, żel, maskę nawilżającą
b)żel, mleczko, bazę pod makijaż
c)mleczko, tonik, krem nawilżający
d)mleczko, podkład, bazę pod podkład

---------- Dopisano o 00:13 ---------- Poprzedni post napisano o 00:11 ----------

Zad.35
Podstawową serię zabiegów jontoforezy wykonuje się w ilości:
a)5
b)10
c)15
d)20

Zad.36
250ml kremu kosztuje 135zł. Oblicz cenę 50ml preparatu:
a)25zł
b)26zł
c)27zł
d)28zł

Zad.37
Powierzchnia minimalna do zabiegu pedicure powinna wynosić:
a)10m2
b)8m2
c)6m2
d)4m2

Zad.38
Podczas zabiegów laserowych pacjent powinien:
a)zamknąć oczy
b)zasłonić oczy kompresem
c)odwrócić się od źródła światła
d)założyć okulary zabezpieczające

Zad.39
Fartuchy bawełniane powinny być każdorazowo prasowane i prane w temp.:
a)100oC
b)90oC
c)80oC
d)70oC

Zad.40
Oparzenia termiczne skóry pacjenta spowodowane są:
a)nieprawidłowym użyciem lamp Sollux
b)nieprawidłowym użyciem galwana
c)użyciem preparatów ściągających
d)nieostrożnym użyciem narzędzi

Zad.41
Prawidłowe postępowanie ze sprzętem jednorazowego użytku (igły) polega na:
a)wrzuceniu do odpowiednio oznakowanego pojemnika
b)wyrzucenia do kosza na odpady opatrunkowe
c)wrzuceniu do Lizoforminy 3000
d)wrzuceniu do sterylizatora

---------- Dopisano o 00:13 ---------- Poprzedni post napisano o 00:13 ----------

Zad.42
W przypadku porażenia prądem należy:
a) natychmiast wezwać lekarza
b) podać środki farmakologiczne
c) zastosować sztuczne oddychanie
d) odłączyć porażonego od źródła prądu

Zad.43
Związki krzemu występujące w ekstraktach ze skrzypu polnego działają:
a)liftingująco
b)zmiękczająco
c)uszczelniająco
d)bakteriobójczo

Zad.44
Warstwa Malpighiego to część naskórka składająca się z warstw:
a)rogowej i ziarnistej
b)rogowej i kolczystej
c)kolczystej i ziarnistej
d)podstawnej i kolczystej

Zad.45
Bezpośrednio po zastosowaniu depilatorów chemicznych występuje:
a)zasinienie i pieczenie
b)łuszczenie i pieczenie
c)zaczerwienienie i pieczenie
d)punktowe krwawienie i pieczenie

Zad.46
Kwas salicylowy należy do grupy:
a)NKT
b)AHA
c)BHA
d)NNKT

Zad.47
Koszt zabiegu do cery dojrzałej wynosi 165zł. Jaki będzie koszt zabiegu z 20% bonifikatą:
a)122zł
b)127zł
c)132zł
d)140zł

Zad.48
Przy podrażnieniu spojówek promieniami UV stosuje się:
a)zimne okłady
b)jałowy opatrunek
c)przemywanie ciepłą wodą
d)przemywanie wodą destylowaną

---------- Dopisano o 00:14 ---------- Poprzedni post napisano o 00:13 ----------

Zad.49
Po zalaniu surowca roślinnego zwierającego śluzy chłodną przegotowana wodą i odstawieniu na kilka h otrzymuje się:
a)macerat
b)ekstrakt
c)napar
d)wywar

Zad.50
W zabiegu złuszczania naskórka przy użyciu metod łączonych metodę chemiczną stosuje się:
a) przed mechaniczną
b) po mechanicznej
c) równocześnie
d) na przemian
kasaia23 jest offline  
Stary 2010-06-18, 00:27   #2209
kasaia23
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-11
Lokalizacja: niebo
Wiadomości: 69
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

CZĘŚĆ II

Zad.51
Państwo Jarczyńscy są posiadaczami własnego domu. Sami w nim mieszkają, nikomu nie wynajmują żadnej jego części. Który podatek opłacają z tytułu posiadania domu?
a)od spadków i darowizn
b)od towarów i usług
c)od nieruchomości
d)dochodowy

Zad.52
Rejestracja w systemie REGON to zgłoszenie działalności gospodarczej do:
a)Urzędu Miasta
b)Urzędu Skarbowego
c)Urzędu Statystycznego
d)Zakładu Ubezpieczeń Społecznych

Zad.53
Przedsiębiorca, który chce prowadzić rozliczenia w formie bezgotówkowej musi posiadać:
a)kredyt w banku
b)lokatę bankową
c)gotówkę w kasie
d)rachunek bankowy

Zad.54
Wykres przedstawia prognozę poziomu sprzedaży w wybranych działach gospodarki na lata 2005 – 2010. W którym dziale gospodarki najkorzystniej będzie prowadzić działalność gospodarczą w roku 2010:
a)handel
b)rolnictwo
c)budownictwo
d)transport i łączność

[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Edyta/USTAWI%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image002.jpg[/IMG]







Zad.55
Który dokument zawiera przedstawione informacje:

[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Edyta/USTAWI%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image004.jpg[/IMG]


a)czek rozrachunkowy
b)polecenie przelewu
c)weksel trasowany
d)faktura VAT

Zad.56
Skrót VAT dotyczy podatku:
a)rolnego
b)dochodowego
c)od nieruchomości
d)od towarów i usług

Zad.57
Pan Nowak jest zatrudniony na podstawie umowy pracę. Po zakończeniu roku podatkowego zakład pracy przesyła mu dokument, w którym zawarte są informacje o zaliczkach na podatek dochodowy. Jaki to dokument?

[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Edyta/USTAWI%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image006.jpg[/IMG]


a)PIT – 11A
b)PIT – 8B
c)PIT – 11
d)PIT – R

Zad.58
W której sytuacji pracodawca ma obowiązek wystawić pracownikowi świadectwo pracy?
a) pracodawca kieruje pracownika na szkolenia
b) pracownik podpisał umowę o pracę z pracodawcą
c) pracodawca zaproponował pracownikowi nowe stanowisko
d) pracownik zakończył pracę w związku z wygaśnięciem umowy

---------- Dopisano o 00:16 ---------- Poprzedni post napisano o 00:15 ----------

Zad.59
Prezes firmy budowlanej podpisał z pracownikiem umowę o pracę na czas trwania budowy centrum handlowego. Którą z wymienionych umów podpisał pracownik?
a)umowę o dzieło
b)umowę na okres próbny
c)umowę na czas określony
d)umowę na czasnieokreślony

Zad.60
Pracownik zatrudniony na umowę o pracę, który nie otrzymał wynagrodzenia może dowodzić swoich praw na podstawie przepisów:
a)kodeksu pracy
b)kodeksu karnego
c)kodeksu cywilnego
d)kodeksu spółek handlowych

Zad.61
W bezpłatnym kursie obsługi komputera organizowanym prze PUP może wziąć udział:


[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Edyta/USTAWI%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image002.jpg[/IMG]




a)Jan Len – zarejestrowany od 4 m-cy, wykształcenie średnie, wiek 34lata
b)Jerzy Bąk – wykształcenie wyższe, zarejestrowany od 3 m-cy, wiek 37 lat
c)Anna Kruk – wykształcenie średnie, zarejestrowana od 2 m-cy, wiek 37lat
d)Zofia Kot – wykształcenie zasadnicze, zarejestrowana od 6 m-cy, wiek 43lata

---------- Dopisano o 00:17 ---------- Poprzedni post napisano o 00:16 ----------

[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Edyta/USTAWI%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image002.jpg[/IMG]

---------- Dopisano o 00:19 ---------- Poprzedni post napisano o 00:17 ----------

Zad.62
W PUP została wywieszona oferta pracy o następującej treści:

[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Edyta/USTAWI%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image002.jpg[/IMG]



Która spełnia wymagania stawiane w ofercie?
a)Magda – ukończyła liceum, biegle zna angielski i niemiecki, ma prawo jazdy kat.B, pracowała 4 lata w biurze wykorzystując w pracy komputer
b)Wojtek – ukończył w zeszłym roku liceum z wykładowym językiem niemieckim, biegle obsługuje komputer, ma prawo jazdy kat. B
c)Marek - ukończył technikum budowlane, zna dobrze język niemiecki, sprawnie obsługuje komputer, pracował 3 lata na budowie
d)Hanka- ukończyła w zeszłym roku liceum, zna biegle język niemiecki i angielski, obsługuje komputer

Zad.63
Jan Wolski otwiera zakład usługowy w mieście liczącym 20000 mieszkańców. Zamierza naprawiać sprzęt elektroniczny, zatrudni jednego pracownika. Wybrał kartę podatkową jako sposób opodatkowania swojej działalności. Jaką kwotę podatku będzie opłacał?

[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Edyta/USTAWI%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image004.jpg[/IMG]






a)450zł
b)482zł
c)546zł
d)591zł

---------- Dopisano o 00:20 ---------- Poprzedni post napisano o 00:19 ----------

64 O które informacje należy rozszerzyć przedstawione obok CV:

---------- Dopisano o 00:22 ---------- Poprzedni post napisano o 00:20 ----------

[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Edyta/USTAWI%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image002.jpg[/IMG]

---------- Dopisano o 00:23 ---------- Poprzedni post napisano o 00:22 ----------

a)powód ubiegania się o pracę
b)stan majątkowy
c)wykształcenie
d)stan zdrowia

Zad.65
Przedstawiony dokument służy do:
a)zwrotu przelewem nadpłaconego podatku
b)zwrotu gotówka nadpłaconego podatku
c)zapłaty podatku przelewem
d)zapłaty podatku gotówką

Zad.66
Pan Jan Kowalski podpisał umowę o pracę na czas nieokreślony w 2006r. W lutym 2010 planuje zmienić pracę. Zgodnie z art.36 kodeksu pracy panu Kowalskiemu przysługuje okres wypowiedzenia wynoszący:

[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Edyta/USTAWI%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image002.jpg[/IMG]



a)1 miesiąc
b)2 tygodnie
c)3 miesiące
d)6 miesięcy

Zad.67
Najkorzystniejszą umową ze względu na stabilizację zawodową pracownika jest:
a)umowa na czas nieokreślony
b)umowa na czas określony
c)umowa – zlecenie
d)umowa o dzieło




Zad.68
Pan Jan Nowak jest importerem wyrobów tytoniowych. Jaki rodzaj podatku musi on zapłacić przed wprowadzeniem towaru do obrotu:
a)rolny
b)akcyzowy
c)dochodowy od osób prawnych
d)dochodowy od osób fizycznych

Zad.69
Jakie wynagrodzenie brutto otrzyma kucharz za miesiąc pracy na podstawie ustalonych warunków zatrudnienia?

[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Edyta/USTAWI%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image004.jpg[/IMG]


a)2 650zł
b)2 700zł
c)2 750zł
d)2 850zł

Zad. 70
Według kodeksu spółek handlowych wspólnicy spółki jawnej maja równy udział w stratach i zyskach bez względu na wielkość wkładu. Udziały dwóch wspólników spółki wynosza 15000 i 8000. W roku obrotowym straty spółki jawnej wyniosły 10000zł. Wskaż właściwy udział wspólników w stratach:
a)5000 i 5000
b)6500 i 6500
c)7500 i 4000
d)11500 i 11500

---------- Dopisano o 00:24 ---------- Poprzedni post napisano o 00:23 ----------

Wersja Y 514-[03]


CZĘŚĆ I
KLUCZ ODPOWIEDZI
WERSJA Y
1 B 26 B
2 A27 D
3 B 28 C
4 B 29 D
5 B 30 B
6 B 31 D
7 C32 A
8 C33 B
9 D 34 C
10 A35 A
11 D 36 C
12 C37 C
13 D 38 D
14 C39 B
15 D 40 A
16 A41 A
17 A42 D
18 D 43 C
19 A44 D
20 D 45 C
21 D 46 C
22 C47 C
23 C48 A
24 A49 A
25 A50 B

CZĘŚĆ II
51 C
52 C
53 D
54 A
55 D
56 D
57 C
58 D
59 C
60 A
61 B
62 A
63 B
64 C
65 C
66 C
67 A
68 B
70 A

---------- Dopisano o 00:27 ---------- Poprzedni post napisano o 00:24 ----------

Dziewczyny mam nadzieję, że się przyda wam ten test,tylko zdjeć z przedsiębiorczości nie mogłam jakoś wstawić sorki z góry za to.Pozdrawiam

Edytowane przez kasaia23
Czas edycji: 2010-06-18 o 00:21
kasaia23 jest offline  
Stary 2010-06-18, 08:06   #2210
sansik
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2010-06
Lokalizacja: śląskie
Wiadomości: 68
Exclamation Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez marunio Pokaż wiadomość
LUCYNKO - WIELKIE DZIĘKI za to, że podzieliłaś się z nami swoją książką
SANSIK - dla Ciebie też WIELKIE DZIĘKI za wrzucenie skanów na forum
i jeszcze WIELKIE DZIĘKI dla wszystkich dziewczyn,(min. Sansik'owi, Basi, Kasi i innym) które bezinteresownie dzielą się z nami swoją wiedzą i notatkami. Jestem Wam za to niezmiernie wdzięczna DZIĘKUJĘ.
Zapomniałam jeszcze podziękować SYLWI za te wszystkie materiały, które tu wrzuciła.

BARDZO DZIĘKUJĘ
miło jest coś takiego przeczytać

aczkolwiek uważam że najwięcej udziela się, pomaga i wspiera nas BASIA - I TO JEJ NALEŻĄ SIĘ NAJWIĘKSZE PODZIĘKOWANIA


POZDROWIENIA I buziaczki
sansik jest offline  
Stary 2010-06-18, 08:27   #2211
Ani_qa
Zakorzenienie
 
Avatar Ani_qa
 
Zarejestrowany: 2009-11
Wiadomości: 9 346
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

dziękuję Wam za te projekty dla cery naczyniowej
__________________
Inka
Ani_qa jest offline  
Stary 2010-06-18, 08:32   #2212
Basia8212
Wtajemniczenie
 
Avatar Basia8212
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Małopolska
Wiadomości: 2 643
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez sansik Pokaż wiadomość
BARDZO DZIĘKUJĘ
miło jest coś takiego przeczytać

aczkolwiek uważam że najwięcej udziela się, pomaga i wspiera nas BASIA - I TO JEJ NALEŻĄ SIĘ NAJWIĘKSZE PODZIĘKOWANIA


POZDROWIENIA I buziaczki
marunio dziękuję za podziękowaia

sansiku tobie też wielkie dzięki za docenienie mojej pracy na forum i wyróżnieniety napisałaś super projekt,uważam,że jest idealny,no może dopisałabym pare cech skóry objętej cellulitem,nierówności,zg rubienia podskórne i zaciemnienia
Wiem,że w niektórych szkołach kosmetyka jest uczona po łebkach,ja naprawde wiele sie nauczyłam,ale wiecej też dzięki swojemu zainteresowaniu tym tematem i samemu doszukiwaniu wielu rzeczy,dlatego jak mogłam to chciałam pomóc tym które prosiły o coś,jezeli bede jeszcze na komputerze to zawsze odpowiem na pytania jeśli bede umiała

wczoraj do 2 w nocy rozwiązywałam testy wklejone na forum te książkowe i nie żebym co mówiła ale pytania naprawde łatwe,wiele trudniejszy test był bodajże w 2008 r jak dla mnie.

Dzisiaj mam zakończenie roku i imprezę zakończeniową
__________________
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie...
Kosmetologia i wizaż - moje życiowe pasje Blog
Basia8212 jest offline  
Stary 2010-06-18, 08:47   #2213
Basia8212
Wtajemniczenie
 
Avatar Basia8212
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Małopolska
Wiadomości: 2 643
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez Sylwiai Pokaż wiadomość
Zadanie egzaminacyjne
Jesienią do gabinetu kosmetycznego zgłosiła się 40 - letnia kobieta na zabieg
pielęgnacyjny skóry twarzy. Klientka ma cerę suchą z rozległymi teleangiektazjami na
policzkach. Od 5 lat ma problemy z nadreaktywnością ze strony naczyń
krwionośnych i łuszczeniem warstwy rogowej naskórka. Kobieta pali nałogowo
papierosy, regularnie korzysta z solarium.
Opracuj projekt realizacji prac związanych z wykonaniem u klientki zabiegu pielęgnacyjnego skóry twarzy przy użyciu aparatury dostępnej w gabinecie kosmetycznym. Opracuj zalecenia do pielęgnacji cery dla klientki w warunkach domowych.


1.Tytuł pracy wynikający z treści zadania
Projekt realizacji prac związanych z wykonaniem u klientki zabiegu pielęgnacyjnego skóry twarzy przy użyciu aparatury dostępnej w gabinecie kosmetycznym z podaniem zalecenie do pielęgnacji cery dla klientki w warunkach domowych.


2.Założenia – informacje o charakterze danych niezbędne do opracowanie projektu
realizacji prac.


Klientka na 40 lat, suchą cerę z rozległymi teleangiektazjami na policzkach. Od 5lat ma problemy z nadreaktywnością ze strony naczyń krwionośnych i łuszczeniem warstwy rogowej naskórka. Kobieta pali nałogowo papierosy, regularnie korzysta z solarium.


Planowany zabieg
Zabieg pielęgnacyjnego skóry twarzy klientki wykonam w gabinecie kosmetycznym przy użyciu aparatury do ultradźwięków i lampy Sollux.
Cel zabiegu: wzmocnienie ścianek naczynek krwionośnych twarzy, uregulowanie ciśnienia osmotycznego w naczynkach, zapobieganie powstawaniu teleangiektazji, a także nawilżenie skóry, wygładzenie naskórka i poprawa jego kolorytu.


3.Diagnoza skóry klientki
Kobieta na 40 lat, cera jest sucha z popękanymi naczynkami krwionośnymi. Warstwa rogowa łuszczy się..Skóra twarzy jest szara z rumieńcem na policzkach. Na powiekach dolnych widać sińce oraz zmarszczki w zewnętrznych kącikach oczu. Kobieta narzeka na uczucie ściągnięcia i pieczenia skóry. W pielęgnacji domowej nie używała odpowiednich kosmetyków.
Klientka pali papierosy i regularnie korzysta z solarium co źle wpłynęło na stan jej skóry. Nieregularnie je posiłki i nie uprawia sportu.
Wykonując zabieg sonoforezy wprowadzę w głąb skóry składniki aktywne
Wskazania ( wynikając z wywiadu i wstępnej diagnozy)
-rozszerzone naczynia krwionośne
-rumienia na policzkach
-sucha, szorstka i mało elastyczna skóra twarzy
-łuszczenie warstwy rogowej
-szary koloryt skóry


4.Wykaz przeciwwskazań do zaplanowanego zabiegu.
Sonoforezy:
-nie wolno stosować na okolicę brzucha, serca, oczu,
-miażdżycy,
ylakach,
-rozrusznik serca
-nowotwory skóry
-niektóre alergie skórne i choroby skóry w aktywnej fazie
-ubytki skórne
-grzybice
-gorączka
-metalowe implanty
-opryszka
-stany ropne i zapalne skóry
-uszkodzony naskórek
Naświetlań lampą Sollux z filtrem niebieskim:
-niewydolność nerek
-czynna gruźlica płuc
-skłonność do krwawień
-stany gorączkowe
-ostre stany zapalne skóry i tkanek miękkich
Inne:
-uczulenie na składniki preparatów
Po przeprowadzeniu wywiadu z klientką stwierdzam, że nie mam przeciwwskazań do zabiegu


5.Opis zabiegu pielęgnacyjnego skóry twarzy klientki obejmujący: - opis wykonania
poszczególnych czynności zabiegu z zachowaniem wymaganej kolejności,
działania użytych preparatów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.


I etap
Przygotowanie stanowiska pracy.,
-zdezynfekowałam fotel kosmetycznego, stolik pomocniczy, narzędzia płynem Dezopol-Med (B ?? z oznacznikiem) o działaniu bakteriobójczym, wirusobójczym i grzybobójczym.
-na stoliku pomocniczym przygotowałam materiały, preparaty i środki i aparaturę do ultradźwięków, lampę Sollux z niebieskim filtrem, lampę bezcieniową (sprawdziłam czy działa) do zabiegu z uwzględnieniem przepisów BHP oraz przepisów sanitarnych obowiązujących w gabinecie


II etap
Przeprowadziłam wywiad w celu ustalenia przeciwwskazań do zabiegu, doboru preparatów kosmetycznych oraz aparatów i urządzeń. :
*czas następowania problemów- od 5 lat
*pielęgnacja skóry w domu- klientka nie używałam dopowiedzieć kosmetyków
*pielęgnacja w gabinecie- brak
*tryb życia- pali papierosy, często korzystała z solarium, nieodpowiednie dieta, brak aktywności fizycznej
W celu wyeliminowania przeciwwskazań do zabiegu pytam:
*choroby przebyte i obecne
*czy kobiet jest w ciąży?
*czy ma metalowe implanty, rozrusznik serca?
Po wstępnym przeprowadzeniu wywiadu stwierdzam, że nie ma przeciwwskazań do planowanego zabiegu.


III. Przygotowanie kosmetyczki
-Przygotowałam taboret kosmetyczny dla siebie, wyregulowałam na odpowiednią wysokość
-Założyłam fartuch
-Umyłam ręce mydłem antybakteryjnym i zdezynfekowałam skórę rąk preparatem do dezynfekcji ETAPROBEN- (posiada zakres biobójczego działania na mikroorganizmy chorobotwórcze: bakterie, prątki gruźlicy, grzyby i wirusy), następnie opłukałam wodą.


Przygotowanie klientki do zabiegu
*proszę klientkę o zajęcie wygodnej pozycji
*proszę klientkę o zdjęcie metalowych ozdób i przedmiotów
*zabezpieczam odzież ręcznikiem jednorazowym i okrywam kocem
*zabezpieczam opaską włosy klientki




IV. etap
Wykonanie czynności wstępnych i zabiegu


Demakijaż
Zmywanie wykonuję obiema rękami stojąc z tyłu fotela za głową klientki
Demakijaż zaczynam od nałożenie płynu do demakijażu oczu z wyciągiem ze świetlika lekarskiego,namaczam płatki kosmetyczne i nakładam na powieki. Czekam aż kosmetyk rozpuści tusz i cienie, a następnie zmywam pociągając od góry całą powiekę po rzęsy do nasady i w dół, Tę czynność powtarzam kilkakrotnie. Po otwarciu oka zmywam tusz z dolnych rzęs i skóry pod okiem w kierunku od zewnętrznego do wewnętrznego kącika oka.
Robię to bardzo delikatnie aby nie rozciągać skóry wokół oczu.
Zmywanie twarzy, szyi i dekoltu- nakładam na płatki kosmetyczne mleczko z witaminami A i E, zaczynając od mięśnia bródkowego w kierunku dolnej części ucha, potem kolejno od kątów ust do uszu, od kątów ust w kierunku skroni,od nosa do skroni, wzdłuż fałdu nosowo- wargowego ku górze, grzbietem nosa ku górze, wokół oczu od wewnętrznych kącików oczu,następnie przechodzę na czoło między brwiami, czoło zmywam od brwi w kierunku czepca ścięgnistego i w kierunku skroni, od mięśni skroni, schodzę wzdłuż mięśni żwaczy na podbródek i zmywam do jego środka od kątów żuchwy, szyję zmywam od środka przodu na zewnątrz ruchem okrężnym do dołu w kierunku obojczyków. Zmywanie kończę na mięśniu piersiowym w kierunku stawów barkowych.
Celem jest oczyszczeniu z zanieczyszczeń i makijażu. Przy cerze naczyniowej robię do bardzo delikatnie żeby nie pogłębić powstałych zmian na skórze.
Tonizacja
Aplikuję tonik bezalkoholowy z prowit,B w celu nadania skórze odpowiedniemu odczynu pH (ok 5,5). Zmywanie wykonuję od nałożenia preparatu n płatki kosmetyczne i takimi samymi ruchami jak w/w przy demakijażu twarzy mleczkiem tonizuję skórę klientki.



Oczyszczoną skórę obejrzałam pod lampą bezcieniową z lupą i przystąpiłam do oceny cech charakterystycznych skóry klientki.
Wykonujemy test na elastyczność skóry- kciukiem i trzecim serdecznym palcem ściskamy skórę klientki, puszczamy obserwując jak szybko skóra powróci do pierwotnego stanu.
Wykonujemy test na tendencję do obrzęków- pod powieką dolną, na granicy oczodołu delikatnie uciskamy skórę kciukiem i drugim palcem , obserwujemy ruch płynów pod wpływem dotyku, jeśli zaobserwujemy znaczne obrzmienie skóry obok uciskanego punktu, świadczy to o tendencji do obrzęku

Peeling
Używam peelingu enzymatyczny z enzymami proteazy i alantoiną.
Nakładam łagodnymi ruchami okrężnymi, rozprowadzając po skórze twarzy szyi i dekoltu jak w/w przy demakijażu.
Preparat pozostawiam na 10 min. Zmywam do przy użyciu gazików zamaczając w miseczce z letnią wodzą. Osuszam na koniec skórę ręcznikiem jednorazowym
Ponownie tonizuję jak w sposób w/w.
Sylwio w diagnozie nie piszesz danych osobowych klientki,wieku,trybu zycia itp,tylko cechy skóry podane w zadaniu a także cechy skóry które sama wymyślasz znając je dla odpowiedniej cery.

czyli: cera sucha,łuszczy się,liczne teleagiektazje,uczucie ściagania i pieczenia po umyciu co świadczy że zle reaguje na wode i mydło,źle reaguje na czynniki zewnetrzne wiatr,słońce,mróz,jest cienka,bardzo wrażliwa,występuje nadreaktywnosc ze strony naczyń,czerwieni sie pod wpływem bodzców np gorącego powietrza,stresu,zdenerwo wania,na jej podłożu może rozwinąc sie tradzik różowaty, i za to wszystko dostałabyś max liczbe punktówMam nadzieje że zaamietasz że to w diagnozie

a w założeniach piszesz
miejsce pracy gabinet kosmetyczny,wywietrzony,t emp 20-24C
wiek.płec,tryb zycia,pielęgnacje,cel zabiegu i tym podobne piszesz też cechy skóry wynikajace z tresci zadania i tylko z treści.
__________________
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie...
Kosmetologia i wizaż - moje życiowe pasje Blog
Basia8212 jest offline  
Stary 2010-06-18, 09:22   #2214
Basia8212
Wtajemniczenie
 
Avatar Basia8212
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Małopolska
Wiadomości: 2 643
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez Sylwiai Pokaż wiadomość
Masaż

Wykonuję masaż klasyczny twarzy (delikatnie)

W związku z tym, że klientka ma na policzkach liczne teleangiektazje i cierpi na nadreaktywność ze strony naczyń krwionośnych, masaż wykonam bardzo delikatnie, omijając wrażliwe miejsca. Do masażu wykorzystam olejek różany (działa ożywczo na zmęczoną cerę – ochładza ją, zmiękcza, oczyszcza i regeneruje) z witaminą C, która ma za zadanie uszczelnić naczynia krwionośne. Masaż będzie opierał się głównie na ruchach głaszczących. Rozpoczynam go do przegłaskania całego dekoltu. Naprzemiennie raz jedną a raz drugą ręką. Szybszymi ruchami przegłaskam bruzdę między piersiami, która tworzy się u kobiet w dojrzałym wieku. Następnie głaskam szyję, pasmami od dekoltu aż do podbródka na całej jej szerokości. Również naprzemiennie obiema rękami. Następnie głaskam mięsień żuchwowy przesuwając dłońmi od podbródka w stronę uszu. Palcami wskazującymi naprzemiennie masuję podbródek w stronę ust, a następnie mięsień okrężny ust. Robię to dwoma palcami jednocześnie, przy czym jeden jest nad górną wargą a drugi pod dolną i na zmianę. Ze względu na teleangiektazje omijam mięśnie na policzkach i przechodzę do głaskania nosa. Czterema palcami jednej i drugiej ręki, naprzemiennie, przesuwam od czubka nosa w stronę czoła. Palcami wskazującymi naprzemiennie masuję bruzdę między oczami wykonując literę X. Dookoła oczu zakreślam koła a następnie ósemki. Czoło głaskam czterema palcami obu rąk naprzemiennie w kierunku włosów. Na koniec delikatnie przegłaskuję wszystkie wymienione partie. Nie wykonuję innych technik masażu (rozcieranie, ugniatanie, oklepywanie, wibracje) gdyż mogłyby zbyt podrażnić naczynia krwionośne. Nadmiar oliwki zmywam wacikami nasączonymi wodą. Czas wykonania masażu 10 min.

Tonizuję skórę tonikiem.

Myję i wycieram ręce.


Naświetlanie lampą Sollux

Do naświetlania używam lampy z filtrem niebieskim

Lampę ustawia się w odległości 30 cm, czas naświetlania to maksymalnie 10 minut. Światło niebieskie zwęża naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie, przeciwwysiłkowo, przeciwbólowo i przeciwświądowo. Wskazane przy cerze suche i łuszczącej się.


Zabieg Sonoforezy

Płynem do dezynfekcji myję głowicę aparatu do sonoforezy. Nasączam płatek kosmetyczny wodą, przykładam go do ręki klientki, przykładam elektrodę i zapinam paskiem. Na twarz nakładam żel do ultradźwięków dla cer naczyniowej.

???(jak nakładam żel) ???

Zawiera substancje ściągające oraz wzmacniające kruche naczynka, stymuluje mikrokrążenie. Zawiera destylat z kwiatów Oczaru Wirginijskiego oraz mieszaninę ekstraktów z arniki, kasztana jadalnego, bluszczu pospolitego. Substancje aktywne zawarte w tych ekstraktach takie jak: garbniki, flawonoidy, kwas galusowy i elagowy leukoantocyjanidy saponiny i taniny mają działanie ściągające, przeciwkrwotoczne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wpływają stymulująco na cyrkulację krwi. Mogą mieć działanie przyspieszające gojenie siniaków. Działają wzmacniająco na kruche naczynka, poprawiają koloryt skóry. Hamemelitanina stymuluje mikrokrążenie a zawarte flawonoidy i flawony chronią system żylny.

Włączam urządzenie do sonoforezy. Za pomocą głowicy wprowadzam ampułki w głąb skóry. Ważne jest, aby ruchy przebiegały zgodnie z układem mięśni. Gdy ampułki zostaną wprowadzone do skóry wyłączam aparat, odpinam elektrodę, wyrzucam mokry wacik, dezynfekuję głowicę i odkładam urządzenie na bok.

Dzięki zastosowaniu sonoforezy ampułki zostały wprowadzone w głąb skóry, co nie udałoby się gdyby zostały tylko rozsmarowane na jej powierzchni. Składniki czynne mają teraz lepszy dostęp do tkanek, a co za tym idzie są skuteczniejsze.

Czas wykonania 15 min. ????


Nałożenie maski

Do zabiegu używam maski algowej. Algi są bogate w potrzebne do prawidłowego funkcjonowania skóry aminokwasy, związki krzemu, wapnia, jodu, witaminy oraz cenne mikroelementy.

Przygotowanie maski i nałożenie na skórę klientki

Sproszkowaną maseczką połączam z wodą destylowaną w temperaturze ok. 20°C, a następnie dobrze mieszam aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymaną masę rozprowadzam szpatułką na skórze twarzy szyi i dekoltu. Nakładaniu na twarz zaczynając od brody w górę, omijać okolice ust i oczu, na koniec nakładam na szyję i w dół na dekolt. Po kilku minutach maseczka zgęstnieje, tworząc gładką powłokę. Po upływie 20 min. maseczkę ściągam, jednym ruchem ręki odciągając ją od brzegów skóry twarzy .

Dzięki specjalnie dobranym, naturalnym składnikom aktywnym maska
obkurcza i uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiegając ich pękaniu i rozszerzaniu, łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia poprawiając kondycję i koloryt skóry, doskonale nawilża.

Pielęgnacja powiek

Na powieki i dookoła oczu nakładam odżywcze serum z wyciągiem z kasztanowca-uelastycznia, uszczelnia i wzmacnia naczynka i miłorzębu japońskiego- neutralizuje wolne rodniki, Koenzymem Q10- opóźnia procesy starzenia, kwasem hialuronowym-działa nawilżająco spłycając powstałe zmarszczki.

Kosmetyk nakładam wzdłuż granicy oczodołu oraz na górną powiekę tuż pod brwiami. Opuszkami palców oklepuję skórę, zaczynając od kącika wewnętrznego do zewnętrznego powieki górnej i odwrotnie na dolnej. Taki mikromasaż poprawi krążenie limfy, zapobiegając opuchnięciom i zasinieniom.


Nałożenie kremu końcowego

Na zakończenie zabiegu nakładam krem nawilżający z kwasem hialuronowy o działaniu nawilżający i witaminami A i E o działaniu odżywczym i nawilżającym. Witamina C neutralizuje wolne rodniki rozjaśnia skórę, chroniąc przed przebarwieniami.




Po nałożeniu kremu punktowo na twarz, szyję i dekolt wykonuję następujące czynności : przesuwam obie dłonie od dekoltu do szyi, masując przy tym obie strony szyi. Następnie całą dłonią delikatnie rozprowadziam krem na podbródku i przesuwam się w kierunku ucha. Obiema dłońmi rozcieramy czoło, zaczynając od środka i schodząc na boki. Później rozprowadzam okrężnymi ruchami okolice ust i nasady nosa.

Na końcu rozmasowuje okolice oczu kremem ze świetliniem lekarkiem witaminami C i E likwiduje on nadmierne złuszczanie naskórka i łagodzi podrażnienia. Bardzo delikatnie wklepują, nie rozciągając przy tym skóry

Czekam na wchłoniecie kosmetyku.

Na zakończenie na życzenie klientki robię delikatny makijaż dzienny

Efekt końcowy zabiegu

Po zakończeniu zabiegu zauważyłam korzystne zmiany, skóra twarzy stała się miękka, gładsza, jest bardziej nawilżona i napięta. Skóra jest jaśniejsza, zmniejszył się rumień. Klientka nie odczuwa już dyskomfortu i jest zadowolona z zabiegu.

V etap

Czynności końcowe

*uporządkowanie stanowiska pracy

-Wyrzucam wszystkie zużyte podczas zabiegu materiały typu. Płatki kosmetyczne, gaziki, ręczniki jednorazowe do pojemników przeznaczonych do tego celu

-miseczki szpatułki i wszystkie przedmioty wielorazowego myję i dezynfekuję Dezopol- Med i odkładam na miejsce

-odstawiam preparaty kosmetyczne na półki

-dezynfekuje fotel kosmetyczny, stoli pomocniczy płynem do dezynfekcji Dezopol-Med o działaniu bakteriobójczym, wirusobójczym i grzybobójczym

u ba-zdezynfekowałam dłonie płynem do dezynfekcji Etaproben o działaniu bakteriobójczym, wirusobójczym i grzybobójczym i opłukuję wodą, wycieram do sucha


6. Wykaz środków i preparatów kosmetycznych

-preparaty do demakijażu: płyn do demakijażu oczu z wyciągiem z świetlika lekarskiego, mleczko demakijażu twarzy, szyi i dekoltu z witaminami A i E,

-preparat do tonizacji skóry- tonik łagodzący z prowitaminą B5 (d-pantenolem)

-peeling enzymatyczny enzymami proteazy i alantoiną

-preparat do sonoforezy- żel z Oczarem Wirginijskim oraz mieszaniną ekstraktów z arniki, kasztana jadalnego, bluszczu pospolitego

-maska algowa- algi- witaminy, mikroelementy

-krem nawilżający- kwas hialuronowy, wit. A E i C

-serum pod oczy- wyciąg z kasztanowca, miłorzębu japońskiego, Koenzym Q10 i kw. hialuronowy

-środek poślizgowy do masażu- olejek różany i wit.C


-płatki kosmetyczne,

-gaza, gaziki,

-miseczki,

-szpatułki,

-ręczniki jednorazowe

-opaska,

(szlafrok, kapciejednorazowe)

-środek do dezynfekcji powierzchnia

-środek do dezynfekcji narzędzi nie naruszających ciągłości tkanek

7.Wykaz aparatury, sprzętu i narzędzi oraz przyborów niezbędnych do wykonania zabiegu

-lampa bezcieniowa z lupą

-lampa Sollux

-aparat do ultradźwięków

-fotel kosmetycznych

-taboret kosmetycznych

-stolik pomocniczy

-kosz na odpadki jednorazowego użytku

-kosz na bieliznę zabiegową



8.Zalecenia dla klientki do pielęgnacji cery w warunkach domowych z propozycją

preparatów kosmetycznych do stosowania.


W związku z zaniedbaniem skór i brakiem odpowiedniej diety zalecam klientce

-odpowiednie odżywianie- E ciągu dnia picie 2 l wody,5 posiłków, jedzenie większej ilości warzyw i owoców cennych w odpowiednie składniki odżywcze.

-ograniczenie opalania na słońcu jak i w solarium, co powoduje wysuszenie i pogłębienie zmarszczek. Polecam klientce dla uzyskania ładnej opalenizny bez użycia promieni UV, skorzystanie z samoopalaczy, balsamów jak również natrysków opalających wykonywanych w gabinecie

-zwiększenie aktywności ruchowej mogą to być spacery, jada na rowerze,a także aktywność umysłowej,

-zwracam dużą uwagę na palenie papierosów, które również niekorzystnie wpływa na cały organizm, skóra jest niedotleniona i brakuje jej składników odżywczych, powstają wolne rodniki, które uszkadzają komórki przyczyniając się tym do powstania zmarszczek, tracimy też cenne antyutleniacze A E i C która jest bardzo cenna przy rozszerzonych naczynkach,

Skóra traci jędrność, jest szara, blada i przesuszona

-ważnym elementem przy pielęgnacji domowej jest odpowiedni dobór kosmetyków z serii naczyniowej

*mleczko z wit E, przy demakijażu nie rozciągać skóry robić to delikatnym głaskaniem

*tonik z Prowitaminą B5 o działaniu łagodzącym, nawilża i zmniejsza suchość, maseczki z algami o właściwościach nawilżających i przeciwzmarszczkowych zawierające zastaw witamin

-peeling enzymatyczny jest ładniejszy dla skóry naczyniowej

-kremy z rutyną, wit C, kasztanowcem, miłorzębem japońskim, arniką, oczarem wirginijskim- uszczelniają naczynia krwionośne, zmniejszają ich kruchość i dalszemu powstawaniu,

na dzień kremy nawilżającej lekkiej konsystencji zwracając uwagę czy zawierają na filtry przeciwsłoneczne, a na noc natłuszczająco-odżywczych

-na okolice oczu silnie skoncentrowane odżywcze z kw. Hialuronowym, kolagenem, wit A i E

-domową pielęgnację polecam uzupełniać w gabinecie kosmetyczny i polecam również inny zabieg, taki jak jonoforeza,

-do mycia używać letniej wody

-chronić skórę przegrzaniem jak i zbytni ochładzaniem, zimą stosować należ wtedy odpowiednio zabezpieczających skórę przed chłodem

---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ----------

to tak mniej więcej
możesz sobie wybrać najważniejsze i przerobić po swojemu
żel do ultradzwięków nakładasz szpatułką lub pędzelkiem do masek.

Do zaleceń domowych dopisałabym wazne rzeczy,mycie twarzy przegotowaną wodą lub mineralną,albo płynem micelarnym,unikanie gorących kąpieli,sauny,solarium,je dzenia ostrych potraw,picia alkoholu,używanie antyalergicznych kosmetyków i ostrożne wybieranie kosmetyków kolorowych do makijazu bo często uczulają taką skórę.

napisałabym też ile razy w tygodniu ma nakładac peeling,ile maseczke,kiedy tonizowac,bo ona tego nie wie,my musimy jej to poradzic ;-)

reszte bardzo fajnie opisałas
__________________
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie...
Kosmetologia i wizaż - moje życiowe pasje Blog

Edytowane przez Basia8212
Czas edycji: 2010-06-18 o 09:24
Basia8212 jest offline  
Stary 2010-06-18, 10:19   #2215
aniaexplode
Zadomowienie
 
Avatar aniaexplode
 
Zarejestrowany: 2008-07
Lokalizacja: z pokoju brata
Wiadomości: 1 088
Wpisy w blogu: 1
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

W sonoforezie daje sie jakas elektrode do reki klientce? chyba tylko w galwanizacji i jonoforezie tak jest... Oświećcie mnie jeszcze przed egzaminem
__________________
Kochaj albo Rzuć!

I forgot that all might see
So many beautiful things...


Zapraszam do wymiany:--> http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380461
kosmetyki : http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380683
aniaexplode jest offline  
Stary 2010-06-18, 11:02   #2216
niegrzeczna88
Wtajemniczenie
 
Avatar niegrzeczna88
 
Zarejestrowany: 2009-04
Lokalizacja: wielkopolska
Wiadomości: 2 379
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

nie, w sonoforezie nie daje sie zadnej elektrody klientce;-)

łacze sie z wami dziewczeta tez zdaje technika <boisie>
niegrzeczna88 jest offline  
Stary 2010-06-18, 11:10   #2217
lucyna maciejewska
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-03
Wiadomości: 20
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez aniaexplode Pokaż wiadomość
W sonoforezie daje sie jakas elektrode do reki klientce? chyba tylko w galwanizacji i jonoforezie tak jest... Oświećcie mnie jeszcze przed egzaminem

Tak, my mieliśmy taką opaskę i pod elektrodę podkładaliśmy zwilżony płatek kosmetyczny.




Ja również wam dziękuje dziewczyny za pomoc, bo w szkole mało przerobiliśmy projektów, a dzięki waszemu bezinteresownemu udzielaniu się na forum wiele wyniosłam, cennych informacji i materiałów

Ja zakończenie roku w szkole i imprezę końcowa mam za tydzień w sobotę. Nie mogę się już doczekać, ale z drugiej strony jest mi smutno, będę tęsknic za szkolą i dziewczynami.

Edytowane przez lucyna maciejewska
Czas edycji: 2010-06-18 o 11:23
lucyna maciejewska jest offline  
Stary 2010-06-18, 11:39   #2218
Paati89
Zakorzenienie
 
Avatar Paati89
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 9 256
Send a message via Skype™ to Paati89
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez aniaexplode Pokaż wiadomość
W sonoforezie daje sie jakas elektrode do reki klientce? chyba tylko w galwanizacji i jonoforezie tak jest... Oświećcie mnie jeszcze przed egzaminem
Może to zależy od sprzętu? U mnie w szkole dawaliśmy także elektrodę na łapkę klientki z wacikami zwilżonymi pod spodem
__________________
Tattoomaniaczka
Początkowa Włosomaniaczka
Akcja : Zapuszczanie włosów trwa

Paati89 jest offline  
Stary 2010-06-18, 12:02   #2219
lucyna maciejewska
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-03
Wiadomości: 20
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez Paati89 Pokaż wiadomość
Może to zależy od sprzętu? U mnie w szkole dawaliśmy także elektrodę na łapkę klientki z wacikami zwilżonymi pod spodem

Hmm , nie wiem. My mielismy aparat z biomaka i opaska była
lucyna maciejewska jest offline  
Stary 2010-06-18, 12:26   #2220
izunia233
Zadomowienie
 
Avatar izunia233
 
Zarejestrowany: 2009-03
Lokalizacja: Lubuskie
Wiadomości: 1 475
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez aniaexplode Pokaż wiadomość
W sonoforezie daje sie jakas elektrode do reki klientce? chyba tylko w galwanizacji i jonoforezie tak jest... Oświećcie mnie jeszcze przed egzaminem
U nas na zajęcia pani przyniosła swój aparat do sonoforezy (wypasiony na maksa) składał się tylko ze szpatułki i ładowarki. Nie dawałyśmy żadnej elektrody ale ja się zapytałam jak mamy pisać w projekcie i dowiedziałam się, żeby pisać, że dajemy zwilżony płatek kosmetyczny i na to przypinamy elektrodę do ręki dlatego, że zazwyczaj szkoły posiadają stare aparaty.
izunia233 jest offline  
Zamknij wątek

Tagi
egzamin

Nowe wątki na forum Pielęgnacja - Pytania do kosmetyczki


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:49.