egzamin praktyczny z kosmetologii - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja - Pytania do kosmetyczki

Notka

Pielęgnacja - Pytania do kosmetyczki Tutaj możesz zadać pytanie kosmetyczce, wymienić się doświadczeniem, opowiedzieć o swojej pielęgnacji.

Zamknij wątek
 
Narzędzia
Stary 2010-06-20, 11:13   #2281
Basia8212
Wtajemniczenie
 
Avatar Basia8212
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Małopolska
Wiadomości: 2 643
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez aandzela Pokaż wiadomość
to jest na pewno z lutego 08? a masz odpowiedzi do tego testu?? jeśli któraś z was ma proszę o wrzucenie na forum bede wdzięczna
to jest test ze stycznia 2008
zrobiłam odpowiedzi
1. Które z podanych okresleń najlepiej charakteryzują skórę łojotokową? a. szarożółta, błyszcząca, cienka
b. elastycza, błyszcząca, cienka
c. gruba, błyszcząca, słabo ukrwiona
d. szorstka, matowa z widocznymi zmarszczkami

2. Które zmiany chorobowe charakteryzują się bolesnością paznokci?
a. grzybica, bielactwo
b. drożdżyca, zanokcica
c. zanokcica, bielactwo
d. bielactwo, łuszczyca

3. powstawanie zmarszczek mimicznych spowodowane licznymi ruchami mięśni określa się mianem
a. fotostarzenia
b. miostarzenia
c. odwodnienia
d. atopii

4. ostre ropne zapalenie tkanek okołopaznokciowych powstaje w wyniku zakażenia przez skaleczenie zanieczyszczonym przedmiotem to objaw
a. grzybicy
b. łuszczycy
c. zanokcicy
d. kandydozy

5. Który zabieg polega na nawilżaniu skóry przy pomocy rozpylacza?
a. eksfoliacja
b. galwanizacja
c. pulweryzacja
d. dezinkrustacja

6. Wskaż zabieg zaliczony do kosmetyki leczniczej
a. kawitacja
b. jonoforeza
c. usuwanie nadmiernego owłosienia
d. usuwanie zrogowaciałego naskórka

7. Zabiegiem elekroleczniczym wykonywanym przy użyciu aparatu generującego prąd o wielkiej częstotliwości jest
a. galwanizacja
b. magnetoterapia
c. darsonwalizacja
d. elektrostymulacja

8. wskaż wymaganą kolejność czynności w zabiegu pielęgnacyjnym
a. demakijaż, peeling enzymatyczny, jonoforeza, masaż, maska, krem
b. demakijaż, peeling enzymatyczny, maska, jonoforeza, masaż, krem
c. demakijaż, peeling enzymatyczny, maska, masaż, jonoforeza, krem
d. demakijaż, jonoforeza, peeling enzymatyczny, masaż, maska, krem

9. Jaką kolejność czynności należy zastosować w zabiegu pedicure?
a. zmycie lakieru, moczenie stóp, skrócenie paznokci, usunięcie naskórka okalającego paznokcie, usunięcie naskórka z pięt, lakierowanie paznokci
b. zmycie lakieru, skrócenie paznokci, moczenie stóp, usunięcie naskórka okalającego paznokcie, usunięcie naskórka z pięt, lakierowaie paznokci
c. moczenie stóp, zmycie lakieru, skrócenie paznokci, usunięcie naskórka okalającego paznokcie, usunięcie naskórka z pięt, lakierowanie pazokci
d. zmycie lakieru, moczenie stóp, skrócenie paznokci, usunięcie naskórka okalającego paznokcie, lakierowanie paznokci, usunięcie naskórka z pięt.

10. czynności zabiegu higienicznego oczyszczania skóry twarzy należy wykonać w kolejności a. demakijaż, peeling, rozpulchnienie, oczyszczanie mechaniczne, darsowal, m. ściągająca, galwanizacja, tonizacja, krem
b. demakijaż, rozpulchnienie, oczyszczanie mechaniczne, peeling, darsonwal, galwan, m.ściągająca, tonizacja, krem
c. demakijaż, peeling, rozpulchnienie, oczyszczanie mechaniczne, galwan, m.ściągająca, tonizacja, krem
d. demakijaż, peeling, rozpulchnienie, oczyszczanie mechaniczne, darsonwal, galwan, m.ściagająca, tonizacja, krem

11. Które z podanych witamin posiada zdolność zatrzymywaia wody w skórze?
a. tokoferol
b. kalcyferol
c. filochinon
d. pirydoksyna

12. Do składników biologicznie czynych, będących antyoksydantami zalicza się
a. garbniki i fitohormony
b. tokoferol i flawonoidy
c. cholinę i ekstrakt z mimozy
c. lecytynę i kwas hialuronowy

13. Preparat służący do pielęgnacji skóry biustu i dekoltu powienien zawierać w swoim składzie a. chitynę i wit. C
b. olej migdałowy i propolis
c. wyciąg z aloesu i jałowca
d. kwas hialuronowy i elastynę

14. Pędzle do nakładania pudru brązującego oznaczono na rysunku literą (rysunki) 15.Zdjęcie przedstawia aparat do zabiegów (rysunek)

16.Symbol F na opakowaniu środka do dezynfejci informuje o jego działaiu a. prątkobójczym
b. wirusobójczym
c. bakteriobójczym
d. grzybobójczym

17. Nasycona para wodna pod zwiększonym ciśnieniem jest czynikiem zabójczym dla drobnoustrojów i ich from przetrwalnikowcyh
a. w autoklawie ciśnieniowym
b. w sterylizatorze kulkowym
c. w sanityzatorze z lampą UV
d. w sterylizatorze na gorące powietrze

18. Biotyna, zwana koenzymem R to
a. wit A
b. wit E
c. wit H
d. wit F

19. Zabieg waponizacji polega na
a. rozgrzaniu skóry para wodną
b. oczyszczaniu skóry z zaskórników
c. nawilżaniu skóry z użyciem rozpylacza
d. rozpulchnianiu naskórka preparatami kosmetycznymi

20. metodą epilacyjną, wykorzystującą wyłącznie działaie prądu galwanicznego o natężeiu od 0,5 mA do 1,5 mA jest
a. blend
b. termoliza
c. elektroliza
d. diatermokoagulacja

21. Termin couperose w kosmetyce oznacza
a. zasinienie skóry
b. pękniete naczynie krwionośne
c. skórę wrażliwą z licznymi wykwitami
d. sieć rozszerzonych naczyń włosowatych


22. Preparat o półpłynnej konsystencji, zawierający wysokie stężenie składników, to
a. krem
b. serum
c. maska
d. peeling

24. Dobierz właściwą serię zabiegów dla klientki z trądzikiem różowatym a. waponizacja i darsowalizacja
b. darsonwal i pulweryzacja
c. galwanizacja katodowa i sonoforeza
d. galwanizacja anodowa i sollux niebieski

25. W której warstwie naskórka znajdują się melanocyty?
a. podstawnej
b. kolczystej
c. ziarnistej
d. rogowej

26. który aparat służy do pomiaru elastyczości skóry?
a. kutometr
b. sebumetr
c. tewametr
d. korneometr

27. do pielęgnacji skóry tłustej z łojotokiem i rozrzeszonymi porami skóry w celu regulacji pracy wydzielniczej gruczołów łojowych i zwężenia porów nalezy zastosować
a. wapozon
b. galwan
c. aparat do magnetoterapii
d. aparat do elektrostymulacji

28. do pielęgnacji cery z trądzikiem różowatym w fazie remisji w celu wzmocnienia ścian naczyń krwionośnych stosuje sie aparat

TUTAJ SAMA NIEWIEM WYDAJE MI SIE ŻE a?
a. do magnetoterapii
b. do darsonwalizacji
c. do galwanizacji
d. do pulweryzacji

29. przeciwwskazaniem do naświetlań promieniami podczerwonymi są
a. nerwobóle
b. przewlekłe i podostre zapalne stawów oraz zapalenia okołostawowe
c. stosowanie przed masażem i jonoforezą
d. ostre stany zapalne skóry i stany gorączkowe

30. klientce z widoczymi teleangiektazjami należy wykonać zabieg złuszczania rogowej warstwy naskórka przy użyciu
a. peelingu enzymatycznego
b. peelingu ziarnistego
c. green peel
d. blue peel

31. który preparat do zabiegu jonoforezy nalezy zastosować przy stanach alergicznych?
a. jodek potasu
b. chlorek wapia
c. soda oczyszczona
d. kwas askorbinowy

32. cera trądzikowa wymaga zastosowania
a. toniku normalizującego i maski algowej
b. peelingu typu scrub i maski nawilżającej
c. peelingu typu scrub i maski uspokajającej
d. żelu beztłuszczowego i kremu lipidoaktywnego

33. do jakiego zabiegu pielęgnacyjnego stodowane sa preparaty kosmetyczne zawierające hialuronian sodu i mocznik?
a. liftingujący
b. nawilżający
c. regenerujący
d. narmalizujący

34.Serym, w skład którego wchodzi ekstrakt z cytryny i łopianu, stosuje się jako dodatek do maski w przypadku cery
a. suchej i naczynkowej
b. suchej i wrażliwej
c. suchej i młodej
d. tłustej i młodej

35. cerę naczynkową przed zabiegiem oczyszczania twarzy można rozpulchnić z użyciem
a. maski kremowej
b. maski termoaktywnej
c. lampy solux z filtrem niebieskim
d. lampy solux z filtrem czerwonym

36. przed zabiegiem usuwania nadmiernego owłosienia przy użyciu ciepłego wosku zaleca sie wykonać
a. wmasowanie preparatu opóźniającego odrost włosów
b. wmasowanie preparatu nawilżającego
c. okład przeciwzapalny
d. talkowanie

37. Jaka jest kolejność czynności podczas wykonywania depilacji metodą woskowania
a. przygotowanie klientki, odtłuszczenie skóry, przygotowaie preparatów, nałożenie wosku, wmasowanie preparatu po woskowaniu
b. odtłuszczenie skóry, przygotowaie preparatów, przygotowanie klientki, nałożenie wosku, wmasowaie preparatu po woskowaniu
c. przygotowanie preparatów, przygotowanie klientki, odtłuszczenie skóry, nałożenie wosku, wmasowanie preparatu po woskowaniu
d. przygotowanie klientki, przygotowanie preparatów, odtłuszczenie skóry, wykonanie peelingu, nałożenie wosku, wmasowanie preparatu po woskowaniu

38. Opakowanie kremu o pojemności 150 ml kosztuje 200 zł.
Podczas jednego zabiegu zużywa się 3 ml kremu.
Podaj koszt zużycia preparatu do jednego zabiegu
. a. 3 zł
b. 4 zł
c. 5 zł
d. 6zł

39. Wiosenna promocja zabiegów na ciało uwzglęcia 20% rabat, natomiast zabiegów na stopy 10%. Zgodnie z cennikiem zabieg antycellulitowy kosztuje 120 zł, a pedicure 40 zł. Klientka zdecydowala sie na obydwa. Wskaż koszt usługi.
a. 146 zł
b. 138 zł
c. 132 zł
d. 142 zł

40. do wykonania zabiegu zuzywa się 100 g maski w proszku. Cena opakowaia 400g maski wynosi 60zł. Jaki jest koszt zużycia preparatu do wykonania jednego zabiegu?
a. 40 zł
b. 25 zł
c. 20 zł
d. 15 zł
41. tabelka

42. Klientka zdecydowała sie na serię sześciu zabiegów eksfoliacyjnych. Cea jednego zabiegu wynosi 60 zł. Jaki jest koszt serii zabiegów przy 50% rabacie za ostani zabieg?
a. 320 zł
b. 330 zł
c. 345 zł
d. 360 zł

43. w celu wyjałowieia narzędzi po wykonanym zabiegu należy
a. dezynfekować narzędzia przez 90 min i sterylizować przez 1 godz
b. dezynfekować narzędzia przez 10 godz i sterylizować dowolną metodą c. dezynfekowac narzędzia przez 30 min i sterylizować w dowolnym czasie d. dezynfekować i sterylizować narzędzia odpowiednimi do tego celu preparatami i aparatami przez okreslony czas

44. przed przystąpieniem do sterylizacji narzędzi w autoklawie należy je kolejno
a. umyć, wysuszyć, rozmontować, zapakować
b. zdezynfekować, umyć, wysuszyć, zapakować
c. rozmontować, umyć, wysuszyć, zapakować
d. wysuszyć, zdezynfekować, umyć, zapakować

45. jakie informacje powinny znajdować sie a etykiecie pojemika z roztworem preparatu dezynfekcyjnego?
a. nazwa preparatu, skład chemiczny
b. skład chemiczny, termin do którego może byc użyty
c. nazwa preparatu, imię i nazwisko osoby przygotowującej roztwór
d. nazwa preparatu, termin do którego może być użyty, data, imię i nazwisko osoby przygotowującej roztwór

46. zsuniecie sie elektrody z podkładu w czasie wykonywania galwanizacji może spowodować
a. pieczenie
b. zasinienie
c. odbarwienie
d. przerwanie ciągłości skóry

47. zbyt wysokie natężeie prądu w trakcie zabiegu elektrolizy może spowodować powstanie w miejscu wprowadzenia igły
a. blizn
b. odbarwienia
c. rogowacenia
d. przebarwienia

48. po prawidłowo preprowadzonym zabiegu fotoepilacji, mimo braku przeciwwskazań ustalonych w wywiadzie, może dojść do
a. zapalenia żył
b. zian pigmentacyjnych
c. powstania teleangiektazji
d. zwiększenia ilości owłosienia

49. jakie środki ostrożności w ramach profilaktyki zarażeia się WZW należy zunać za wystarczające podczas zabiegu maicure?
a. stosowaie rękawiczek lateksowych
b. umycie rąk mydłem antybakteryjnym przed i po zabiegu
c. odkażenie rąk spirytusem przed i po zabiegu, stosowanie sterylnych narzędzi
d. umycie rąk mydłem dezynfekcyjnym, stosowaie rękawiczek lateksowyh oraz sterylnych narzędzi.

50. Podczas zabiegu anicure u klientki wystąpiły objawy napadu padaczkowego. Jak należy postąpić w takiej sytuacji?
a. ułożyć chorą w pozycji leżącej na brzuch
b. ułożyć w pozycji leżącej na wznak
c. zabezpieczyć chora przed urazami
d. unieruchomić chroą siłą

TO JUŻ JUTRO

dziewczyny życze wszystkim powodzenia!!!!!!!Nie stresujcie sie
myślmy pozytywnie,to połowa sukcesu
__________________
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie...
Kosmetologia i wizaż - moje życiowe pasje Blog
Basia8212 jest offline  
Stary 2010-06-20, 12:13   #2282
koki1980
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-03
Wiadomości: 80
Wpisy w blogu: 2
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez Basia8212 Pokaż wiadomość
to jest test ze stycznia 2008
zrobiłam odpowiedzi
1. Które z podanych okresleń najlepiej charakteryzują skórę łojotokową? a. szarożółta, błyszcząca, cienka
b. elastycza, błyszcząca, cienka
c. gruba, błyszcząca, słabo ukrwiona
d. szorstka, matowa z widocznymi zmarszczkami

2. Które zmiany chorobowe charakteryzują się bolesnością paznokci?
a. grzybica, bielactwo
b. drożdżyca, zanokcica
c. zanokcica, bielactwo
d. bielactwo, łuszczyca

3. powstawanie zmarszczek mimicznych spowodowane licznymi ruchami mięśni określa się mianem
a. fotostarzenia
b. miostarzenia
c. odwodnienia
d. atopii

4. ostre ropne zapalenie tkanek okołopaznokciowych powstaje w wyniku zakażenia przez skaleczenie zanieczyszczonym przedmiotem to objaw
a. grzybicy
b. łuszczycy
c. zanokcicy
d. kandydozy

5. Który zabieg polega na nawilżaniu skóry przy pomocy rozpylacza?
a. eksfoliacja
b. galwanizacja
c. pulweryzacja
d. dezinkrustacja

6. Wskaż zabieg zaliczony do kosmetyki leczniczej
a. kawitacja
b. jonoforeza
c. usuwanie nadmiernego owłosienia
d. usuwanie zrogowaciałego naskórka

7. Zabiegiem elekroleczniczym wykonywanym przy użyciu aparatu generującego prąd o wielkiej częstotliwości jest
a. galwanizacja
b. magnetoterapia
c. darsonwalizacja
d. elektrostymulacja

8. wskaż wymaganą kolejność czynności w zabiegu pielęgnacyjnym
a. demakijaż, peeling enzymatyczny, jonoforeza, masaż, maska, krem
b. demakijaż, peeling enzymatyczny, maska, jonoforeza, masaż, krem
c. demakijaż, peeling enzymatyczny, maska, masaż, jonoforeza, krem
d. demakijaż, jonoforeza, peeling enzymatyczny, masaż, maska, krem

9. Jaką kolejność czynności należy zastosować w zabiegu pedicure?
a. zmycie lakieru, moczenie stóp, skrócenie paznokci, usunięcie naskórka okalającego paznokcie, usunięcie naskórka z pięt, lakierowanie paznokci
b. zmycie lakieru, skrócenie paznokci, moczenie stóp, usunięcie naskórka okalającego paznokcie, usunięcie naskórka z pięt, lakierowaie paznokci
c. moczenie stóp, zmycie lakieru, skrócenie paznokci, usunięcie naskórka okalającego paznokcie, usunięcie naskórka z pięt, lakierowanie pazokci
d. zmycie lakieru, moczenie stóp, skrócenie paznokci, usunięcie naskórka okalającego paznokcie, lakierowanie paznokci, usunięcie naskórka z pięt.

10. czynności zabiegu higienicznego oczyszczania skóry twarzy należy wykonać w kolejności a. demakijaż, peeling, rozpulchnienie, oczyszczanie mechaniczne, darsowal, m. ściągająca, galwanizacja, tonizacja, krem
b. demakijaż, rozpulchnienie, oczyszczanie mechaniczne, peeling, darsonwal, galwan, m.ściągająca, tonizacja, krem
c. demakijaż, peeling, rozpulchnienie, oczyszczanie mechaniczne, galwan, m.ściągająca, tonizacja, krem
d. demakijaż, peeling, rozpulchnienie, oczyszczanie mechaniczne, darsonwal, galwan, m.ściagająca, tonizacja, krem

11. Które z podanych witamin posiada zdolność zatrzymywaia wody w skórze?
a. tokoferol
b. kalcyferol
c. filochinon
d. pirydoksyna

12. Do składników biologicznie czynych, będących antyoksydantami zalicza się
a. garbniki i fitohormony
b. tokoferol i flawonoidy
c. cholinę i ekstrakt z mimozy
c. lecytynę i kwas hialuronowy

13. Preparat służący do pielęgnacji skóry biustu i dekoltu powienien zawierać w swoim składzie a. chitynę i wit. C
b. olej migdałowy i propolis
c. wyciąg z aloesu i jałowca
d. kwas hialuronowy i elastynę

14. Pędzle do nakładania pudru brązującego oznaczono na rysunku literą (rysunki) 15.Zdjęcie przedstawia aparat do zabiegów (rysunek)

16.Symbol F na opakowaniu środka do dezynfejci informuje o jego działaiu a. prątkobójczym
b. wirusobójczym
c. bakteriobójczym
d. grzybobójczym

17. Nasycona para wodna pod zwiększonym ciśnieniem jest czynikiem zabójczym dla drobnoustrojów i ich from przetrwalnikowcyh
a. w autoklawie ciśnieniowym
b. w sterylizatorze kulkowym
c. w sanityzatorze z lampą UV
d. w sterylizatorze na gorące powietrze

18. Biotyna, zwana koenzymem R to
a. wit A
b. wit E
c. wit H
d. wit F

19. Zabieg waponizacji polega na
a. rozgrzaniu skóry para wodną
b. oczyszczaniu skóry z zaskórników
c. nawilżaniu skóry z użyciem rozpylacza
d. rozpulchnianiu naskórka preparatami kosmetycznymi

20. metodą epilacyjną, wykorzystującą wyłącznie działaie prądu galwanicznego o natężeiu od 0,5 mA do 1,5 mA jest
a. blend
b. termoliza
c. elektroliza
d. diatermokoagulacja

21. Termin couperose w kosmetyce oznacza
a. zasinienie skóry
b. pękniete naczynie krwionośne
c. skórę wrażliwą z licznymi wykwitami
d. sieć rozszerzonych naczyń włosowatych


22. Preparat o półpłynnej konsystencji, zawierający wysokie stężenie składników, to
a. krem
b. serum
c. maska
d. peeling

24. Dobierz właściwą serię zabiegów dla klientki z trądzikiem różowatym a. waponizacja i darsowalizacja
b. darsonwal i pulweryzacja
c. galwanizacja katodowa i sonoforeza
d. galwanizacja anodowa i sollux niebieski

25. W której warstwie naskórka znajdują się melanocyty?
a. podstawnej
b. kolczystej
c. ziarnistej
d. rogowej

26. który aparat służy do pomiaru elastyczości skóry?
a. kutometr
b. sebumetr
c. tewametr
d. korneometr

27. do pielęgnacji skóry tłustej z łojotokiem i rozrzeszonymi porami skóry w celu regulacji pracy wydzielniczej gruczołów łojowych i zwężenia porów nalezy zastosować
a. wapozon
b. galwan
c. aparat do magnetoterapii
d. aparat do elektrostymulacji

28. do pielęgnacji cery z trądzikiem różowatym w fazie remisji w celu wzmocnienia ścian naczyń krwionośnych stosuje sie aparat

TUTAJ SAMA NIEWIEM WYDAJE MI SIE ŻE a?
a. do magnetoterapii
b. do darsonwalizacji
c. do galwanizacji
d. do pulweryzacji

29. przeciwwskazaniem do naświetlań promieniami podczerwonymi są
a. nerwobóle
b. przewlekłe i podostre zapalne stawów oraz zapalenia okołostawowe
c. stosowanie przed masażem i jonoforezą
d. ostre stany zapalne skóry i stany gorączkowe

30. klientce z widoczymi teleangiektazjami należy wykonać zabieg złuszczania rogowej warstwy naskórka przy użyciu
a. peelingu enzymatycznego
b. peelingu ziarnistego
c. green peel
d. blue peel

31. który preparat do zabiegu jonoforezy nalezy zastosować przy stanach alergicznych?
a. jodek potasu
b. chlorek wapia
c. soda oczyszczona
d. kwas askorbinowy

32. cera trądzikowa wymaga zastosowania
a. toniku normalizującego i maski algowej
b. peelingu typu scrub i maski nawilżającej
c. peelingu typu scrub i maski uspokajającej
d. żelu beztłuszczowego i kremu lipidoaktywnego

33. do jakiego zabiegu pielęgnacyjnego stodowane sa preparaty kosmetyczne zawierające hialuronian sodu i mocznik?
a. liftingujący
b. nawilżający
c. regenerujący
d. narmalizujący

34.Serym, w skład którego wchodzi ekstrakt z cytryny i łopianu, stosuje się jako dodatek do maski w przypadku cery
a. suchej i naczynkowej
b. suchej i wrażliwej
c. suchej i młodej
d. tłustej i młodej

35. cerę naczynkową przed zabiegiem oczyszczania twarzy można rozpulchnić z użyciem
a. maski kremowej
b. maski termoaktywnej
c. lampy solux z filtrem niebieskim
d. lampy solux z filtrem czerwonym

36. przed zabiegiem usuwania nadmiernego owłosienia przy użyciu ciepłego wosku zaleca sie wykonać
a. wmasowanie preparatu opóźniającego odrost włosów
b. wmasowanie preparatu nawilżającego
c. okład przeciwzapalny
d. talkowanie

37. Jaka jest kolejność czynności podczas wykonywania depilacji metodą woskowania
a. przygotowanie klientki, odtłuszczenie skóry, przygotowaie preparatów, nałożenie wosku, wmasowanie preparatu po woskowaniu
b. odtłuszczenie skóry, przygotowaie preparatów, przygotowanie klientki, nałożenie wosku, wmasowaie preparatu po woskowaniu
c. przygotowanie preparatów, przygotowanie klientki, odtłuszczenie skóry, nałożenie wosku, wmasowanie preparatu po woskowaniu
d. przygotowanie klientki, przygotowanie preparatów, odtłuszczenie skóry, wykonanie peelingu, nałożenie wosku, wmasowanie preparatu po woskowaniu

38. Opakowanie kremu o pojemności 150 ml kosztuje 200 zł.
Podczas jednego zabiegu zużywa się 3 ml kremu.
Podaj koszt zużycia preparatu do jednego zabiegu
. a. 3 zł
b. 4 zł
c. 5 zł
d. 6zł

39. Wiosenna promocja zabiegów na ciało uwzglęcia 20% rabat, natomiast zabiegów na stopy 10%. Zgodnie z cennikiem zabieg antycellulitowy kosztuje 120 zł, a pedicure 40 zł. Klientka zdecydowala sie na obydwa. Wskaż koszt usługi.
a. 146 zł
b. 138 zł
c. 132 zł
d. 142 zł

40. do wykonania zabiegu zuzywa się 100 g maski w proszku. Cena opakowaia 400g maski wynosi 60zł. Jaki jest koszt zużycia preparatu do wykonania jednego zabiegu?
a. 40 zł
b. 25 zł
c. 20 zł
d. 15 zł
41. tabelka

42. Klientka zdecydowała sie na serię sześciu zabiegów eksfoliacyjnych. Cea jednego zabiegu wynosi 60 zł. Jaki jest koszt serii zabiegów przy 50% rabacie za ostani zabieg?
a. 320 zł
b. 330 zł
c. 345 zł
d. 360 zł

43. w celu wyjałowieia narzędzi po wykonanym zabiegu należy
a. dezynfekować narzędzia przez 90 min i sterylizować przez 1 godz
b. dezynfekować narzędzia przez 10 godz i sterylizować dowolną metodą c. dezynfekowac narzędzia przez 30 min i sterylizować w dowolnym czasie d. dezynfekować i sterylizować narzędzia odpowiednimi do tego celu preparatami i aparatami przez okreslony czas

44. przed przystąpieniem do sterylizacji narzędzi w autoklawie należy je kolejno
a. umyć, wysuszyć, rozmontować, zapakować
b. zdezynfekować, umyć, wysuszyć, zapakować
c. rozmontować, umyć, wysuszyć, zapakować
d. wysuszyć, zdezynfekować, umyć, zapakować

45. jakie informacje powinny znajdować sie a etykiecie pojemika z roztworem preparatu dezynfekcyjnego?
a. nazwa preparatu, skład chemiczny
b. skład chemiczny, termin do którego może byc użyty
c. nazwa preparatu, imię i nazwisko osoby przygotowującej roztwór
d. nazwa preparatu, termin do którego może być użyty, data, imię i nazwisko osoby przygotowującej roztwór

46. zsuniecie sie elektrody z podkładu w czasie wykonywania galwanizacji może spowodować
a. pieczenie
b. zasinienie
c. odbarwienie
d. przerwanie ciągłości skóry

47. zbyt wysokie natężeie prądu w trakcie zabiegu elektrolizy może spowodować powstanie w miejscu wprowadzenia igły
a. blizn
b. odbarwienia
c. rogowacenia
d. przebarwienia

48. po prawidłowo preprowadzonym zabiegu fotoepilacji, mimo braku przeciwwskazań ustalonych w wywiadzie, może dojść do
a. zapalenia żył
b. zian pigmentacyjnych
c. powstania teleangiektazji
d. zwiększenia ilości owłosienia

49. jakie środki ostrożności w ramach profilaktyki zarażeia się WZW należy zunać za wystarczające podczas zabiegu maicure?
a. stosowaie rękawiczek lateksowych
b. umycie rąk mydłem antybakteryjnym przed i po zabiegu
c. odkażenie rąk spirytusem przed i po zabiegu, stosowanie sterylnych narzędzi
d. umycie rąk mydłem dezynfekcyjnym, stosowaie rękawiczek lateksowyh oraz sterylnych narzędzi.

50. Podczas zabiegu anicure u klientki wystąpiły objawy napadu padaczkowego. Jak należy postąpić w takiej sytuacji?
a. ułożyć chorą w pozycji leżącej na brzuch
b. ułożyć w pozycji leżącej na wznak
c. zabezpieczyć chora przed urazami
d. unieruchomić chroą siłą

TO JUŻ JUTRO

dziewczyny życze wszystkim powodzenia!!!!!!!Nie stresujcie sie
myślmy pozytywnie,to połowa sukcesu
























11. Które z podanych witamin posiada zdolność zatrzymywaia wody w skórze?
a. tokoferol
b. kalcyferol
c. filochinon
d. pirydoksyna

hej kochana masz klucz do tego testu?
mam pytanko, co mysisz o pirydoksynie? ona tez zatrzymuje wode w naskorku, zapobiega odwodnieniu naskorka i przesuszeniu?
koki1980 jest offline  
Stary 2010-06-20, 12:41   #2283
specialle
Rozeznanie
 
Avatar specialle
 
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 960
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez Basia8212 Pokaż wiadomość
to jest test ze stycznia 2008
zrobiłam odpowiedzi
1. Które z podanych okresleń najlepiej charakteryzują skórę łojotokową? a. szarożółta, błyszcząca, cienka
b. elastycza, błyszcząca, cienka
c. gruba, błyszcząca, słabo ukrwiona
d. szorstka, matowa z widocznymi zmarszczkami

2. Które zmiany chorobowe charakteryzują się bolesnością paznokci?
a. grzybica, bielactwo
b. drożdżyca, zanokcica
c. zanokcica, bielactwo
d. bielactwo, łuszczyca

3. powstawanie zmarszczek mimicznych spowodowane licznymi ruchami mięśni określa się mianem
a. fotostarzenia
b. miostarzenia
c. odwodnienia
d. atopii

4. ostre ropne zapalenie tkanek okołopaznokciowych powstaje w wyniku zakażenia przez skaleczenie zanieczyszczonym przedmiotem to objaw
a. grzybicy
b. łuszczycy
c. zanokcicy
d. kandydozy

5. Który zabieg polega na nawilżaniu skóry przy pomocy rozpylacza?
a. eksfoliacja
b. galwanizacja
c. pulweryzacja
d. dezinkrustacja

6. Wskaż zabieg zaliczony do kosmetyki leczniczej
a. kawitacja
b. jonoforeza
c. usuwanie nadmiernego owłosienia
d. usuwanie zrogowaciałego naskórka

7. Zabiegiem elekroleczniczym wykonywanym przy użyciu aparatu generującego prąd o wielkiej częstotliwości jest
a. galwanizacja
b. magnetoterapia
c. darsonwalizacja
d. elektrostymulacja

8. wskaż wymaganą kolejność czynności w zabiegu pielęgnacyjnym
a. demakijaż, peeling enzymatyczny, jonoforeza, masaż, maska, krem
b. demakijaż, peeling enzymatyczny, maska, jonoforeza, masaż, krem
c. demakijaż, peeling enzymatyczny, maska, masaż, jonoforeza, krem
d. demakijaż, jonoforeza, peeling enzymatyczny, masaż, maska, krem

9. Jaką kolejność czynności należy zastosować w zabiegu pedicure?
a. zmycie lakieru, moczenie stóp, skrócenie paznokci, usunięcie naskórka okalającego paznokcie, usunięcie naskórka z pięt, lakierowanie paznokci
b. zmycie lakieru, skrócenie paznokci, moczenie stóp, usunięcie naskórka okalającego paznokcie, usunięcie naskórka z pięt, lakierowaie paznokci
c. moczenie stóp, zmycie lakieru, skrócenie paznokci, usunięcie naskórka okalającego paznokcie, usunięcie naskórka z pięt, lakierowanie pazokci
d. zmycie lakieru, moczenie stóp, skrócenie paznokci, usunięcie naskórka okalającego paznokcie, lakierowanie paznokci, usunięcie naskórka z pięt.

10. czynności zabiegu higienicznego oczyszczania skóry twarzy należy wykonać w kolejności a. demakijaż, peeling, rozpulchnienie, oczyszczanie mechaniczne, darsowal, m. ściągająca, galwanizacja, tonizacja, krem
b. demakijaż, rozpulchnienie, oczyszczanie mechaniczne, peeling, darsonwal, galwan, m.ściągająca, tonizacja, krem
c. demakijaż, peeling, rozpulchnienie, oczyszczanie mechaniczne, galwan, m.ściągająca, tonizacja, krem
d. demakijaż, peeling, rozpulchnienie, oczyszczanie mechaniczne, darsonwal, galwan, m.ściagająca, tonizacja, krem

11. Które z podanych witamin posiada zdolność zatrzymywaia wody w skórze?
a. tokoferol
b. kalcyferol
c. filochinon
d. pirydoksyna

12. Do składników biologicznie czynych, będących antyoksydantami zalicza się
a. garbniki i fitohormony
b. tokoferol i flawonoidy
c. cholinę i ekstrakt z mimozy
c. lecytynę i kwas hialuronowy

13. Preparat służący do pielęgnacji skóry biustu i dekoltu powienien zawierać w swoim składzie a. chitynę i wit. C
b. olej migdałowy i propolis
c. wyciąg z aloesu i jałowca
d. kwas hialuronowy i elastynę

14. Pędzle do nakładania pudru brązującego oznaczono na rysunku literą (rysunki) 15.Zdjęcie przedstawia aparat do zabiegów (rysunek)

16.Symbol F na opakowaniu środka do dezynfejci informuje o jego działaiu a. prątkobójczym
b. wirusobójczym
c. bakteriobójczym
d. grzybobójczym

17. Nasycona para wodna pod zwiększonym ciśnieniem jest czynikiem zabójczym dla drobnoustrojów i ich from przetrwalnikowcyh
a. w autoklawie ciśnieniowym
b. w sterylizatorze kulkowym
c. w sanityzatorze z lampą UV
d. w sterylizatorze na gorące powietrze

18. Biotyna, zwana koenzymem R to
a. wit A
b. wit E
c. wit H
d. wit F

19. Zabieg waponizacji polega na
a. rozgrzaniu skóry para wodną
b. oczyszczaniu skóry z zaskórników
c. nawilżaniu skóry z użyciem rozpylacza
d. rozpulchnianiu naskórka preparatami kosmetycznymi

20. metodą epilacyjną, wykorzystującą wyłącznie działaie prądu galwanicznego o natężeiu od 0,5 mA do 1,5 mA jest
a. blend
b. termoliza
c. elektroliza
d. diatermokoagulacja

21. Termin couperose w kosmetyce oznacza
a. zasinienie skóry
b. pękniete naczynie krwionośne
c. skórę wrażliwą z licznymi wykwitami
d. sieć rozszerzonych naczyń włosowatych


22. Preparat o półpłynnej konsystencji, zawierający wysokie stężenie składników, to
a. krem
b. serum
c. maska
d. peeling

24. Dobierz właściwą serię zabiegów dla klientki z trądzikiem różowatym a. waponizacja i darsowalizacja
b. darsonwal i pulweryzacja
c. galwanizacja katodowa i sonoforeza
d. galwanizacja anodowa i sollux niebieski

25. W której warstwie naskórka znajdują się melanocyty?
a. podstawnej
b. kolczystej
c. ziarnistej
d. rogowej

26. który aparat służy do pomiaru elastyczości skóry?
a. kutometr
b. sebumetr
c. tewametr
d. korneometr

27. do pielęgnacji skóry tłustej z łojotokiem i rozrzeszonymi porami skóry w celu regulacji pracy wydzielniczej gruczołów łojowych i zwężenia porów nalezy zastosować
a. wapozon
b. galwan
c. aparat do magnetoterapii
d. aparat do elektrostymulacji

28. do pielęgnacji cery z trądzikiem różowatym w fazie remisji w celu wzmocnienia ścian naczyń krwionośnych stosuje sie aparat

TUTAJ SAMA NIEWIEM WYDAJE MI SIE ŻE a?
a. do magnetoterapii
b. do darsonwalizacji
c. do galwanizacji
d. do pulweryzacji

29. przeciwwskazaniem do naświetlań promieniami podczerwonymi są
a. nerwobóle
b. przewlekłe i podostre zapalne stawów oraz zapalenia okołostawowe
c. stosowanie przed masażem i jonoforezą
d. ostre stany zapalne skóry i stany gorączkowe

30. klientce z widoczymi teleangiektazjami należy wykonać zabieg złuszczania rogowej warstwy naskórka przy użyciu
a. peelingu enzymatycznego
b. peelingu ziarnistego
c. green peel
d. blue peel

31. który preparat do zabiegu jonoforezy nalezy zastosować przy stanach alergicznych?
a. jodek potasu
b. chlorek wapia
c. soda oczyszczona
d. kwas askorbinowy

32. cera trądzikowa wymaga zastosowania
a. toniku normalizującego i maski algowej
b. peelingu typu scrub i maski nawilżającej
c. peelingu typu scrub i maski uspokajającej
d. żelu beztłuszczowego i kremu lipidoaktywnego

33. do jakiego zabiegu pielęgnacyjnego stodowane sa preparaty kosmetyczne zawierające hialuronian sodu i mocznik?
a. liftingujący
b. nawilżający
c. regenerujący
d. narmalizujący

34.Serym, w skład którego wchodzi ekstrakt z cytryny i łopianu, stosuje się jako dodatek do maski w przypadku cery
a. suchej i naczynkowej
b. suchej i wrażliwej
c. suchej i młodej
d. tłustej i młodej

35. cerę naczynkową przed zabiegiem oczyszczania twarzy można rozpulchnić z użyciem
a. maski kremowej
b. maski termoaktywnej
c. lampy solux z filtrem niebieskim
d. lampy solux z filtrem czerwonym

36. przed zabiegiem usuwania nadmiernego owłosienia przy użyciu ciepłego wosku zaleca sie wykonać
a. wmasowanie preparatu opóźniającego odrost włosów
b. wmasowanie preparatu nawilżającego
c. okład przeciwzapalny
d. talkowanie

37. Jaka jest kolejność czynności podczas wykonywania depilacji metodą woskowania
a. przygotowanie klientki, odtłuszczenie skóry, przygotowaie preparatów, nałożenie wosku, wmasowanie preparatu po woskowaniu
b. odtłuszczenie skóry, przygotowaie preparatów, przygotowanie klientki, nałożenie wosku, wmasowaie preparatu po woskowaniu
c. przygotowanie preparatów, przygotowanie klientki, odtłuszczenie skóry, nałożenie wosku, wmasowanie preparatu po woskowaniu
d. przygotowanie klientki, przygotowanie preparatów, odtłuszczenie skóry, wykonanie peelingu, nałożenie wosku, wmasowanie preparatu po woskowaniu

38. Opakowanie kremu o pojemności 150 ml kosztuje 200 zł.
Podczas jednego zabiegu zużywa się 3 ml kremu.
Podaj koszt zużycia preparatu do jednego zabiegu
. a. 3 zł
b. 4 zł
c. 5 zł
d. 6zł

39. Wiosenna promocja zabiegów na ciało uwzglęcia 20% rabat, natomiast zabiegów na stopy 10%. Zgodnie z cennikiem zabieg antycellulitowy kosztuje 120 zł, a pedicure 40 zł. Klientka zdecydowala sie na obydwa. Wskaż koszt usługi.
a. 146 zł
b. 138 zł
c. 132 zł
d. 142 zł

40. do wykonania zabiegu zuzywa się 100 g maski w proszku. Cena opakowaia 400g maski wynosi 60zł. Jaki jest koszt zużycia preparatu do wykonania jednego zabiegu?
a. 40 zł
b. 25 zł
c. 20 zł
d. 15 zł
41. tabelka

42. Klientka zdecydowała sie na serię sześciu zabiegów eksfoliacyjnych. Cea jednego zabiegu wynosi 60 zł. Jaki jest koszt serii zabiegów przy 50% rabacie za ostani zabieg?
a. 320 zł
b. 330 zł
c. 345 zł
d. 360 zł

43. w celu wyjałowieia narzędzi po wykonanym zabiegu należy
a. dezynfekować narzędzia przez 90 min i sterylizować przez 1 godz
b. dezynfekować narzędzia przez 10 godz i sterylizować dowolną metodą c. dezynfekowac narzędzia przez 30 min i sterylizować w dowolnym czasie d. dezynfekować i sterylizować narzędzia odpowiednimi do tego celu preparatami i aparatami przez okreslony czas

44. przed przystąpieniem do sterylizacji narzędzi w autoklawie należy je kolejno
a. umyć, wysuszyć, rozmontować, zapakować
b. zdezynfekować, umyć, wysuszyć, zapakować
c. rozmontować, umyć, wysuszyć, zapakować
d. wysuszyć, zdezynfekować, umyć, zapakować

45. jakie informacje powinny znajdować sie a etykiecie pojemika z roztworem preparatu dezynfekcyjnego?
a. nazwa preparatu, skład chemiczny
b. skład chemiczny, termin do którego może byc użyty
c. nazwa preparatu, imię i nazwisko osoby przygotowującej roztwór
d. nazwa preparatu, termin do którego może być użyty, data, imię i nazwisko osoby przygotowującej roztwór

46. zsuniecie sie elektrody z podkładu w czasie wykonywania galwanizacji może spowodować
a. pieczenie
b. zasinienie
c. odbarwienie
d. przerwanie ciągłości skóry

47. zbyt wysokie natężeie prądu w trakcie zabiegu elektrolizy może spowodować powstanie w miejscu wprowadzenia igły
a. blizn
b. odbarwienia
c. rogowacenia
d. przebarwienia

48. po prawidłowo preprowadzonym zabiegu fotoepilacji, mimo braku przeciwwskazań ustalonych w wywiadzie, może dojść do
a. zapalenia żył
b. zian pigmentacyjnych
c. powstania teleangiektazji
d. zwiększenia ilości owłosienia

49. jakie środki ostrożności w ramach profilaktyki zarażeia się WZW należy zunać za wystarczające podczas zabiegu maicure?
a. stosowaie rękawiczek lateksowych
b. umycie rąk mydłem antybakteryjnym przed i po zabiegu
c. odkażenie rąk spirytusem przed i po zabiegu, stosowanie sterylnych narzędzi
d. umycie rąk mydłem dezynfekcyjnym, stosowaie rękawiczek lateksowyh oraz sterylnych narzędzi.

50. Podczas zabiegu anicure u klientki wystąpiły objawy napadu padaczkowego. Jak należy postąpić w takiej sytuacji?
a. ułożyć chorą w pozycji leżącej na brzuch
b. ułożyć w pozycji leżącej na wznak
c. zabezpieczyć chora przed urazami
d. unieruchomić chroą siłą

TO JUŻ JUTRO

dziewczyny życze wszystkim powodzenia!!!!!!!Nie stresujcie sie
myślmy pozytywnie,to połowa sukcesu
styczeń 2008
Nr
zad. Odp. Nr
zad. Odp.
1 C 26 A
2 B 27 B
3 B 28 C
4 C 29 D
5 C 30 A
6 B 31 B
7 C 32 A
8 A 33 B
9 A 34 D
10 D 35 A
11 A 36 D
12 B 37 C
13 D 38 B
14 D 39 C
15 C 40 D
16 D 41 B
17 A 42 B
18 C 43 D
19 A 44 B
20 C 45 D
21 D 46 A
22 B 47 A
23 D 48 B
24 D 49 D
25 A 50 C


kilka stron wczesniej byl klucz do tego testu
specialle jest offline  
Stary 2010-06-20, 12:56   #2284
MotyleQ89
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 40
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

kochane pomóżcie....
jak rozwiązać takie pytania:
1. Jaki będzie koszt zuzycia energii elektrycznej, potrzebnej do pracy wapozonu o mocy 1,2 kW jeżeli 1 kWh kosztuje 0,40gr...
2. jaki bedzie koszt zuzycia energii elektrycznej potrzebnej na 8 min pracy solarium o mocy 40kW jeśli cena 1 kWh wynosi 1,20zł
MotyleQ89 jest offline  
Stary 2010-06-20, 13:28   #2285
izunia233
Zadomowienie
 
Avatar izunia233
 
Zarejestrowany: 2009-03
Lokalizacja: Lubuskie
Wiadomości: 1 475
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Dziewczyny pomóżcie bo nie wiem czy ja źle rozwiązuję to zadanie czy w kluczu jest błąd

Jaki będzie koszt usługi jeżeli klientka zdecyduje się na zabieg drenujący okolice oczu, który kosztuje 45 zł, oraz zabieg liftingujący, który kosztuje 125 zł i jest objęty 20% rabatem?
a) 136 zł
b) 145 zł
c) 150 zł
d) 170 zł

W kluczu poprawną odpowiedzią jest B ale mi się wydaje, że jest błąd bo mi wychodzi odp A
izunia233 jest offline  
Stary 2010-06-20, 13:32   #2286
MotyleQ89
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 40
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez izunia233 Pokaż wiadomość
Dziewczyny pomóżcie bo nie wiem czy ja źle rozwiązuję to zadanie czy w kluczu jest błąd

Jaki będzie koszt usługi jeżeli klientka zdecyduje się na zabieg drenujący okolice oczu, który kosztuje 45 zł, oraz zabieg liftingujący, który kosztuje 125 zł i jest objęty 20% rabatem?
a) 136 zł
b) 145 zł
c) 150 zł
d) 170 zł

W kluczu poprawną odpowiedzią jest B ale mi się wydaje, że jest błąd bo mi wychodzi odp A
odp B jest prawidłowa...
125zł - 20% jest 100zł
100zł + 45zł= 145zł )
MotyleQ89 jest offline  
Stary 2010-06-20, 13:37   #2287
Ani_qa
Zakorzenienie
 
Avatar Ani_qa
 
Zarejestrowany: 2009-11
Wiadomości: 9 346
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez MotyleQ89 Pokaż wiadomość
kochane pomóżcie....
jak rozwiązać takie pytania:
1. Jaki będzie koszt zuzycia energii elektrycznej, potrzebnej do pracy wapozonu o mocy 1,2 kW jeżeli 1 kWh kosztuje 0,40gr...
2. jaki bedzie koszt zuzycia energii elektrycznej potrzebnej na 8 min pracy solarium o mocy 40kW jeśli cena 1 kWh wynosi 1,20zł
ad1.
1kwh=0,40
1,2 kW=?

1,2 *0,40 = o,48 za jedną godzinę
0,48 ; 3 = o,16 za 20 minut ( 1/3 godziny)
__________________
Inka
Ani_qa jest offline  
Stary 2010-06-20, 13:37   #2288
izunia233
Zadomowienie
 
Avatar izunia233
 
Zarejestrowany: 2009-03
Lokalizacja: Lubuskie
Wiadomości: 1 475
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez MotyleQ89 Pokaż wiadomość
odp B jest prawidłowa...
125zł - 20% jest 100zł
100zł + 45zł= 145zł )
Dziękuję Ci bardzo
izunia233 jest offline  
Stary 2010-06-20, 13:39   #2289
MotyleQ89
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 40
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez Ani_qa Pokaż wiadomość
ad1.
1kwh=0,40
1,2 kW=?

1,2 *0,40 = o,48 za jedną godzinę
0,48 ; 3 = o,16 za 20 minut ( 1/3 godziny)
Dzięki ) To 2-gie już tez wiem )
MotyleQ89 jest offline  
Stary 2010-06-20, 13:41   #2290
Ani_qa
Zakorzenienie
 
Avatar Ani_qa
 
Zarejestrowany: 2009-11
Wiadomości: 9 346
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez Basia8212 Pokaż wiadomość
to jest test ze stycznia 2008



28. do pielęgnacji cery z trądzikiem różowatym w fazie remisji w celu wzmocnienia ścian naczyń krwionośnych stosuje sie aparat

TUTAJ SAMA NIEWIEM WYDAJE MI SIE ŻE a?
a. do magnetoterapii
b. do darsonwalizacji
c. do galwanizacji
d. do pulweryzacji



dziewczyny życze wszystkim powodzenia!!!!!!!Nie stresujcie sie
myślmy pozytywnie,to połowa sukcesu
ja tutaj mam zaznaczoną odpowiedź c.do galwanizacji



Ja również Wam wszystkim życzę powodzenia, będzie dobrze


---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ----------

Cytat:
Napisane przez MotyleQ89 Pokaż wiadomość
Dzięki ) To 2-gie już tez wiem )
nie ma za co, cieszę się, że mogłam pomóc
__________________
Inka
Ani_qa jest offline  
Stary 2010-06-20, 14:14   #2291
aandzela
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-05
Wiadomości: 21
Red face Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez izunia233 Pokaż wiadomość
Dziewczyny pomóżcie bo nie wiem czy ja źle rozwiązuję to zadanie czy w kluczu jest błąd

Jaki będzie koszt usługi jeżeli klientka zdecyduje się na zabieg drenujący okolice oczu, który kosztuje 45 zł, oraz zabieg liftingujący, który kosztuje 125 zł i jest objęty 20% rabatem?
a) 136 zł
b) 145 zł
c) 150 zł
d) 170 zł

W kluczu poprawną odpowiedzią jest B ale mi się wydaje, że jest błąd bo mi wychodzi odp A

tylko na drugi zabieg jest rabat,wiec 45+(125*0,80)=45+100=145z ł




---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Basia8212 Pokaż wiadomość
to jest test ze stycznia 2008
zrobiłam odpowiedzi
1. Które z podanych okresleń najlepiej charakteryzują skórę łojotokową? a. szarożółta, błyszcząca, cienka
b. elastycza, błyszcząca, cienka
c. gruba, błyszcząca, słabo ukrwiona
d. szorstka, matowa z widocznymi zmarszczkami

2. Które zmiany chorobowe charakteryzują się bolesnością paznokci?
a. grzybica, bielactwo
b. drożdżyca, zanokcica
c. zanokcica, bielactwo
d. bielactwo, łuszczyca

3. powstawanie zmarszczek mimicznych spowodowane licznymi ruchami mięśni określa się mianem
a. fotostarzenia
b. miostarzenia
c. odwodnienia
d. atopii

4. ostre ropne zapalenie tkanek okołopaznokciowych powstaje w wyniku zakażenia przez skaleczenie zanieczyszczonym przedmiotem to objaw
a. grzybicy
b. łuszczycy
c. zanokcicy
d. kandydozy

5. Który zabieg polega na nawilżaniu skóry przy pomocy rozpylacza?
a. eksfoliacja
b. galwanizacja
c. pulweryzacja
d. dezinkrustacja

6. Wskaż zabieg zaliczony do kosmetyki leczniczej
a. kawitacja
b. jonoforeza
c. usuwanie nadmiernego owłosienia
d. usuwanie zrogowaciałego naskórka

7. Zabiegiem elekroleczniczym wykonywanym przy użyciu aparatu generującego prąd o wielkiej częstotliwości jest
a. galwanizacja
b. magnetoterapia
c. darsonwalizacja
d. elektrostymulacja

8. wskaż wymaganą kolejność czynności w zabiegu pielęgnacyjnym
a. demakijaż, peeling enzymatyczny, jonoforeza, masaż, maska, krem
b. demakijaż, peeling enzymatyczny, maska, jonoforeza, masaż, krem
c. demakijaż, peeling enzymatyczny, maska, masaż, jonoforeza, krem
d. demakijaż, jonoforeza, peeling enzymatyczny, masaż, maska, krem

9. Jaką kolejność czynności należy zastosować w zabiegu pedicure?
a. zmycie lakieru, moczenie stóp, skrócenie paznokci, usunięcie naskórka okalającego paznokcie, usunięcie naskórka z pięt, lakierowanie paznokci
b. zmycie lakieru, skrócenie paznokci, moczenie stóp, usunięcie naskórka okalającego paznokcie, usunięcie naskórka z pięt, lakierowaie paznokci
c. moczenie stóp, zmycie lakieru, skrócenie paznokci, usunięcie naskórka okalającego paznokcie, usunięcie naskórka z pięt, lakierowanie pazokci
d. zmycie lakieru, moczenie stóp, skrócenie paznokci, usunięcie naskórka okalającego paznokcie, lakierowanie paznokci, usunięcie naskórka z pięt.

10. czynności zabiegu higienicznego oczyszczania skóry twarzy należy wykonać w kolejności a. demakijaż, peeling, rozpulchnienie, oczyszczanie mechaniczne, darsowal, m. ściągająca, galwanizacja, tonizacja, krem
b. demakijaż, rozpulchnienie, oczyszczanie mechaniczne, peeling, darsonwal, galwan, m.ściągająca, tonizacja, krem
c. demakijaż, peeling, rozpulchnienie, oczyszczanie mechaniczne, galwan, m.ściągająca, tonizacja, krem
d. demakijaż, peeling, rozpulchnienie, oczyszczanie mechaniczne, darsonwal, galwan, m.ściagająca, tonizacja, krem

11. Które z podanych witamin posiada zdolność zatrzymywaia wody w skórze?
a. tokoferol
b. kalcyferol
c. filochinon
d. pirydoksyna

12. Do składników biologicznie czynych, będących antyoksydantami zalicza się
a. garbniki i fitohormony
b. tokoferol i flawonoidy
c. cholinę i ekstrakt z mimozy
c. lecytynę i kwas hialuronowy

13. Preparat służący do pielęgnacji skóry biustu i dekoltu powienien zawierać w swoim składzie a. chitynę i wit. C
b. olej migdałowy i propolis
c. wyciąg z aloesu i jałowca
d. kwas hialuronowy i elastynę

14. Pędzle do nakładania pudru brązującego oznaczono na rysunku literą (rysunki) 15.Zdjęcie przedstawia aparat do zabiegów (rysunek)

16.Symbol F na opakowaniu środka do dezynfejci informuje o jego działaiu a. prątkobójczym
b. wirusobójczym
c. bakteriobójczym
d. grzybobójczym

17. Nasycona para wodna pod zwiększonym ciśnieniem jest czynikiem zabójczym dla drobnoustrojów i ich from przetrwalnikowcyh
a. w autoklawie ciśnieniowym
b. w sterylizatorze kulkowym
c. w sanityzatorze z lampą UV
d. w sterylizatorze na gorące powietrze

18. Biotyna, zwana koenzymem R to
a. wit A
b. wit E
c. wit H
d. wit F

19. Zabieg waponizacji polega na
a. rozgrzaniu skóry para wodną
b. oczyszczaniu skóry z zaskórników
c. nawilżaniu skóry z użyciem rozpylacza
d. rozpulchnianiu naskórka preparatami kosmetycznymi

20. metodą epilacyjną, wykorzystującą wyłącznie działaie prądu galwanicznego o natężeiu od 0,5 mA do 1,5 mA jest
a. blend
b. termoliza
c. elektroliza
d. diatermokoagulacja

21. Termin couperose w kosmetyce oznacza
a. zasinienie skóry
b. pękniete naczynie krwionośne
c. skórę wrażliwą z licznymi wykwitami
d. sieć rozszerzonych naczyń włosowatych


22. Preparat o półpłynnej konsystencji, zawierający wysokie stężenie składników, to
a. krem
b. serum
c. maska
d. peeling

24. Dobierz właściwą serię zabiegów dla klientki z trądzikiem różowatym a. waponizacja i darsowalizacja
b. darsonwal i pulweryzacja
c. galwanizacja katodowa i sonoforeza
d. galwanizacja anodowa i sollux niebieski

25. W której warstwie naskórka znajdują się melanocyty?
a. podstawnej
b. kolczystej
c. ziarnistej
d. rogowej

26. który aparat służy do pomiaru elastyczości skóry?
a. kutometr
b. sebumetr
c. tewametr
d. korneometr

27. do pielęgnacji skóry tłustej z łojotokiem i rozrzeszonymi porami skóry w celu regulacji pracy wydzielniczej gruczołów łojowych i zwężenia porów nalezy zastosować
a. wapozon
b. galwan
c. aparat do magnetoterapii
d. aparat do elektrostymulacji

28. do pielęgnacji cery z trądzikiem różowatym w fazie remisji w celu wzmocnienia ścian naczyń krwionośnych stosuje sie aparat

TUTAJ SAMA NIEWIEM WYDAJE MI SIE ŻE a?
a. do magnetoterapii
b. do darsonwalizacji
c. do galwanizacji
d. do pulweryzacji

29. przeciwwskazaniem do naświetlań promieniami podczerwonymi są
a. nerwobóle
b. przewlekłe i podostre zapalne stawów oraz zapalenia okołostawowe
c. stosowanie przed masażem i jonoforezą
d. ostre stany zapalne skóry i stany gorączkowe

30. klientce z widoczymi teleangiektazjami należy wykonać zabieg złuszczania rogowej warstwy naskórka przy użyciu
a. peelingu enzymatycznego
b. peelingu ziarnistego
c. green peel
d. blue peel

31. który preparat do zabiegu jonoforezy nalezy zastosować przy stanach alergicznych?
a. jodek potasu
b. chlorek wapia
c. soda oczyszczona
d. kwas askorbinowy

32. cera trądzikowa wymaga zastosowania
a. toniku normalizującego i maski algowej
b. peelingu typu scrub i maski nawilżającej
c. peelingu typu scrub i maski uspokajającej
d. żelu beztłuszczowego i kremu lipidoaktywnego

33. do jakiego zabiegu pielęgnacyjnego stodowane sa preparaty kosmetyczne zawierające hialuronian sodu i mocznik?
a. liftingujący
b. nawilżający
c. regenerujący
d. narmalizujący

34.Serym, w skład którego wchodzi ekstrakt z cytryny i łopianu, stosuje się jako dodatek do maski w przypadku cery
a. suchej i naczynkowej
b. suchej i wrażliwej
c. suchej i młodej
d. tłustej i młodej

35. cerę naczynkową przed zabiegiem oczyszczania twarzy można rozpulchnić z użyciem
a. maski kremowej
b. maski termoaktywnej
c. lampy solux z filtrem niebieskim
d. lampy solux z filtrem czerwonym

36. przed zabiegiem usuwania nadmiernego owłosienia przy użyciu ciepłego wosku zaleca sie wykonać
a. wmasowanie preparatu opóźniającego odrost włosów
b. wmasowanie preparatu nawilżającego
c. okład przeciwzapalny
d. talkowanie

37. Jaka jest kolejność czynności podczas wykonywania depilacji metodą woskowania
a. przygotowanie klientki, odtłuszczenie skóry, przygotowaie preparatów, nałożenie wosku, wmasowanie preparatu po woskowaniu
b. odtłuszczenie skóry, przygotowaie preparatów, przygotowanie klientki, nałożenie wosku, wmasowaie preparatu po woskowaniu
c. przygotowanie preparatów, przygotowanie klientki, odtłuszczenie skóry, nałożenie wosku, wmasowanie preparatu po woskowaniu
d. przygotowanie klientki, przygotowanie preparatów, odtłuszczenie skóry, wykonanie peelingu, nałożenie wosku, wmasowanie preparatu po woskowaniu

38. Opakowanie kremu o pojemności 150 ml kosztuje 200 zł.
Podczas jednego zabiegu zużywa się 3 ml kremu.
Podaj koszt zużycia preparatu do jednego zabiegu
. a. 3 zł
b. 4 zł
c. 5 zł
d. 6zł

39. Wiosenna promocja zabiegów na ciało uwzglęcia 20% rabat, natomiast zabiegów na stopy 10%. Zgodnie z cennikiem zabieg antycellulitowy kosztuje 120 zł, a pedicure 40 zł. Klientka zdecydowala sie na obydwa. Wskaż koszt usługi.
a. 146 zł
b. 138 zł
c. 132 zł
d. 142 zł

40. do wykonania zabiegu zuzywa się 100 g maski w proszku. Cena opakowaia 400g maski wynosi 60zł. Jaki jest koszt zużycia preparatu do wykonania jednego zabiegu?
a. 40 zł
b. 25 zł
c. 20 zł
d. 15 zł
41. tabelka

42. Klientka zdecydowała sie na serię sześciu zabiegów eksfoliacyjnych. Cea jednego zabiegu wynosi 60 zł. Jaki jest koszt serii zabiegów przy 50% rabacie za ostani zabieg?
a. 320 zł
b. 330 zł
c. 345 zł
d. 360 zł

43. w celu wyjałowieia narzędzi po wykonanym zabiegu należy
a. dezynfekować narzędzia przez 90 min i sterylizować przez 1 godz
b. dezynfekować narzędzia przez 10 godz i sterylizować dowolną metodą c. dezynfekowac narzędzia przez 30 min i sterylizować w dowolnym czasie d. dezynfekować i sterylizować narzędzia odpowiednimi do tego celu preparatami i aparatami przez okreslony czas

44. przed przystąpieniem do sterylizacji narzędzi w autoklawie należy je kolejno
a. umyć, wysuszyć, rozmontować, zapakować
b. zdezynfekować, umyć, wysuszyć, zapakować
c. rozmontować, umyć, wysuszyć, zapakować
d. wysuszyć, zdezynfekować, umyć, zapakować

45. jakie informacje powinny znajdować sie a etykiecie pojemika z roztworem preparatu dezynfekcyjnego?
a. nazwa preparatu, skład chemiczny
b. skład chemiczny, termin do którego może byc użyty
c. nazwa preparatu, imię i nazwisko osoby przygotowującej roztwór
d. nazwa preparatu, termin do którego może być użyty, data, imię i nazwisko osoby przygotowującej roztwór

46. zsuniecie sie elektrody z podkładu w czasie wykonywania galwanizacji może spowodować
a. pieczenie
b. zasinienie
c. odbarwienie
d. przerwanie ciągłości skóry

47. zbyt wysokie natężeie prądu w trakcie zabiegu elektrolizy może spowodować powstanie w miejscu wprowadzenia igły
a. blizn
b. odbarwienia
c. rogowacenia
d. przebarwienia

48. po prawidłowo preprowadzonym zabiegu fotoepilacji, mimo braku przeciwwskazań ustalonych w wywiadzie, może dojść do
a. zapalenia żył
b. zian pigmentacyjnych
c. powstania teleangiektazji
d. zwiększenia ilości owłosienia

49. jakie środki ostrożności w ramach profilaktyki zarażeia się WZW należy zunać za wystarczające podczas zabiegu maicure?
a. stosowaie rękawiczek lateksowych
b. umycie rąk mydłem antybakteryjnym przed i po zabiegu
c. odkażenie rąk spirytusem przed i po zabiegu, stosowanie sterylnych narzędzi
d. umycie rąk mydłem dezynfekcyjnym, stosowaie rękawiczek lateksowyh oraz sterylnych narzędzi.

50. Podczas zabiegu anicure u klientki wystąpiły objawy napadu padaczkowego. Jak należy postąpić w takiej sytuacji?
a. ułożyć chorą w pozycji leżącej na brzuch
b. ułożyć w pozycji leżącej na wznak
c. zabezpieczyć chora przed urazami
d. unieruchomić chroą siłą

TO JUŻ JUTRO

dziewczyny życze wszystkim powodzenia!!!!!!!Nie stresujcie sie
myślmy pozytywnie,to połowa sukcesu

dziękuję kochana
jestem pod wrażeniem twojej wiedzy,na każde pytanie znasz odpowiedż..

Edytowane przez aandzela
Czas edycji: 2010-06-20 o 14:24
aandzela jest offline  
Stary 2010-06-20, 14:47   #2292
aniaexplode
Zadomowienie
 
Avatar aniaexplode
 
Zarejestrowany: 2008-07
Lokalizacja: z pokoju brata
Wiadomości: 1 093
Wpisy w blogu: 1
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Hej laski! powiedzcie mi czy w pisaniu projektu najpierw bedzie przygotowanie kosmetyczki czy stanowiska? czytalam w jednym wykazie ze na poczatku jest przygotowanie kosmetyczki, ubrac fartuch itd a potem przygot. stanowiska. no ale widze ze wy tu piszecie najpierw przygot. stanowiska, i w sumie to byloby logiczne, zeby przed samym zabiegiem umyc i dezynfekowac rece a nie przed przygotowywaniem kosmetykow, fotela, no chyba ze potem dopisac ze drugi raz myje rece przed samym zabiegiem.. jak myslicie?
__________________
Kochaj albo Rzuć!

I forgot that all might see
So many beautiful things...


Zapraszam do wymiany:--> http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380461
kosmetyki : http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380683
aniaexplode jest offline  
Stary 2010-06-20, 14:53   #2293
Basia8212
Wtajemniczenie
 
Avatar Basia8212
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Małopolska
Wiadomości: 2 643
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez aandzela Pokaż wiadomość
tylko na drugi zabieg jest rabat,wiec 45+(125*0,80)=45+100=145z ł




---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ----------




dziękuję kochana
jestem pod wrażeniem twojej wiedzy,na każde pytanie znasz odpowiedż..

Niewiem czy był klucz do tego testu bo było tu dużo,wiec wstawiłam swoje odpowiedzi,przy okazji powtórzyłam co niecomysle,że wiele osób skorzysta jak ma zaznaczoną odpowiedz a nie musi doszukiwac sie numerkami czy to a czy b


dziewczyny mam takie pytanie,bo koleżanka zasiała we mnie ziarno niepewnosci,jeżeli chodzi o zabiegi to złuszczenie mechaniczne przed chemicznym czy na odwrót?tylko jak to rozumiec o co chodzi czy o łaczenie kwasów z mikro np co sadzicie,bo ponoc było cos takiego w tescie,ja niemam wszystkich testów...
__________________
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie...
Kosmetologia i wizaż - moje życiowe pasje Blog
Basia8212 jest offline  
Stary 2010-06-20, 15:01   #2294
izunia233
Zadomowienie
 
Avatar izunia233
 
Zarejestrowany: 2009-03
Lokalizacja: Lubuskie
Wiadomości: 1 475
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez aniaexplode Pokaż wiadomość
Hej laski! powiedzcie mi czy w pisaniu projektu najpierw bedzie przygotowanie kosmetyczki czy stanowiska? czytalam w jednym wykazie ze na poczatku jest przygotowanie kosmetyczki, ubrac fartuch itd a potem przygot. stanowiska. no ale widze ze wy tu piszecie najpierw przygot. stanowiska, i w sumie to byloby logiczne, zeby przed samym zabiegiem umyc i dezynfekowac rece a nie przed przygotowywaniem kosmetykow, fotela, no chyba ze potem dopisac ze drugi raz myje rece przed samym zabiegiem.. jak myslicie?
Mam przed sobą pracę z czerwca 2009 już ocenioną przez komisję i tam jest taka kolejność:
1. przygotowanie stanowiska
2. wywiad z klientką
3. przygotowanie kosmetyczki
4. przygotowanie klientki
izunia233 jest offline  
Stary 2010-06-20, 15:02   #2295
koki1980
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-03
Wiadomości: 80
Wpisy w blogu: 2
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez Basia8212 Pokaż wiadomość
Niewiem czy był klucz do tego testu bo było tu dużo,wiec wstawiłam swoje odpowiedzi,przy okazji powtórzyłam co niecomysle,że wiele osób skorzysta jak ma zaznaczoną odpowiedz a nie musi doszukiwac sie numerkami czy to a czy b


dziewczyny mam takie pytanie,bo koleżanka zasiała we mnie ziarno niepewnosci,jeżeli chodzi o zabiegi to złuszczenie mechaniczne przed chemicznym czy na odwrót?tylko jak to rozumiec o co chodzi czy o łaczenie kwasów z mikro np co sadzicie,bo ponoc było cos takiego w tescie,ja niemam wszystkich testów...

hej własnie takie pytanie jest w tescie z 2010 stycznia, 50. po zabiegu złuszczania naskorka przy uzyciu metod łączonych metoda chemiczna stosuje sie?
b. po mechanicznej
ja tez zabrdzo nie kumam o co chodzi czyli co po mikro np jakis peeling np. enzymatyczny?
bo niewiem
koki1980 jest offline  
Stary 2010-06-20, 15:03   #2296
izunia233
Zadomowienie
 
Avatar izunia233
 
Zarejestrowany: 2009-03
Lokalizacja: Lubuskie
Wiadomości: 1 475
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez Basia8212 Pokaż wiadomość
Niewiem czy był klucz do tego testu bo było tu dużo,wiec wstawiłam swoje odpowiedzi,przy okazji powtórzyłam co niecomysle,że wiele osób skorzysta jak ma zaznaczoną odpowiedz a nie musi doszukiwac sie numerkami czy to a czy b


dziewczyny mam takie pytanie,bo koleżanka zasiała we mnie ziarno niepewnosci,jeżeli chodzi o zabiegi to złuszczenie mechaniczne przed chemicznym czy na odwrót?tylko jak to rozumiec o co chodzi czy o łaczenie kwasów z mikro np co sadzicie,bo ponoc było cos takiego w tescie,ja niemam wszystkich testów...
Wydaje mi się właśnie, że chodzi o mikro i kwasy więc chemiczną przed mechaniczną.
To jest pytanie 50 z testu ze stycznia 2009
izunia233 jest offline  
Stary 2010-06-20, 15:05   #2297
koki1980
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-03
Wiadomości: 80
Wpisy w blogu: 2
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez koki1980 Pokaż wiadomość
hej własnie takie pytanie jest w tescie z 2010 stycznia, 50. po zabiegu złuszczania naskorka przy uzyciu metod łączonych metoda chemiczna stosuje sie?
b. po mechanicznej
ja tez zabrdzo nie kumam o co chodzi czyli co po mikro np jakis peeling np. enzymatyczny?
bo niewiem

albo po mikro kwasy? aha?
Basiu co o tym sadzisz? pozdrawiam
koki1980 jest offline  
Stary 2010-06-20, 15:07   #2298
izunia233
Zadomowienie
 
Avatar izunia233
 
Zarejestrowany: 2009-03
Lokalizacja: Lubuskie
Wiadomości: 1 475
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez koki1980 Pokaż wiadomość
albo po mikro kwasy? aha?
Basiu co o tym sadzisz? pozdrawiam
Raczej nie bo przez mikro ścierasz naskórek i jak na to nałożysz kwasy to będzie bolało. Bynajmniej tak mi się wydaje
izunia233 jest offline  
Stary 2010-06-20, 15:11   #2299
Basia8212
Wtajemniczenie
 
Avatar Basia8212
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Małopolska
Wiadomości: 2 643
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez koki1980 Pokaż wiadomość
hej własnie takie pytanie jest w tescie z 2010 stycznia, 50. po zabiegu złuszczania naskorka przy uzyciu metod łączonych metoda chemiczna stosuje sie?
b. po mechanicznej
ja tez zabrdzo nie kumam o co chodzi czyli co po mikro np jakis peeling np. enzymatyczny?
bo niewiem
generalnie wiem,że jak wykonujemy zabieg mikrodermabrazji to nie robimy juz innych peelingów typu enzymatyczny scrub itp,tak samo przy kawitacji,albo taki albo enzymatyczny,w tym pytaniu chyba chodzi o to kiedy nakładamy chemiczne substancje np eksfoliujące bo istnieje metoda łaczenia mikrodermabrazji i kwasów,wiec wtedy to bedzie prawidłowa kolejnosc,tak jak napisałas.Własnie ja niemam tego klucza i testu,a koleżanka mi mówiła że gdzies wyczytała,że chemiczne pierwsze,ale to by była rzeźnia przecież dla cery.bo jak robisz mikro to możesz regulowac jak złuszczasz,potem można na chwileczke nałozyc kwas a w razie potrzeby odrazu zmyc,a jak zrobisz kwasy to już buzia jest strasznie podrazniona i jak na to zrobisz zdzieranie głowicą to nie było by to za dobre.ja tak uważam.
zaraz wam wleje cos o złuszczaniu i tam znalazłam że robi sie metodę łączoną mikrodermabrazja i kwasy nie kwasy i mikro.

Dzięki koki
__________________
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie...
Kosmetologia i wizaż - moje życiowe pasje Blog

Edytowane przez Basia8212
Czas edycji: 2010-06-20 o 15:14
Basia8212 jest offline  
Stary 2010-06-20, 15:27   #2300
aandzela
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-05
Wiadomości: 21
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

hej dziewczyny moze ktoras mi powiedziec z ktorego roku jest ten test?
i czy ktoras ma klucz? bardzo prosze


1. Ktore z podanych grup okraśleń dotyczy skory tłustej?
a. cienka, matowa
b. zgrubiała, matowa
c. cienka, błyszcząca
d. gruba , błyszcząca

2. Aksamitną, wilgotną skórę oraz kruche paznokcie i wypadające włosy
obserwuje się przy:
a. nadczynności tarczycy
b. niedoczynności tarczycy
c. nadczynności kory nadnerczy
d. niedoczynności kory nadnerczy

3. W przebiegu trądziku różowatego _nie występują_:
a. grudki
b. krosty
c. zaskórniki
d. przerosty łojotokowe

4. Łysienie plackowate może być wywołane przez:
a. podeszły wiek
b. nadmierny stres
c. nadmiar androgenów
d. nadmiar kortykosteroidów

5. Maska termo-modelująca jest elementem zabiegu pielęgnacyjnego o
działaniu:
a. liftingującym
b. złuszczającym
c. nawilżającym
d. dotleniającym

6. Który z zabiegów dotyczy kosmetyki leczniczej?
a. masaż
b. kawitacja
c. jonoforeza
d. mikrodermabrazja

7. Który z zabiegów _nie dotyczy_ kosmetyki upiększającej?
a. henna
b. modelarz
c. body painting
d. french manicure

8. Wybierz prawidłową kolejność zabiegu farbowania brwi i rzęs:
a. farbowanie brwi, farbowanie rzęs
b. regulacja brwi, farbowanie rzęs
c. regulacja brwi, farbowanie brwi
d. farbowanie rzęs, farbowanie brwi

9. W masażu higieniczno- kosmetycznym wykonuje się poszczególne techniki

w następującej kolejności:
a. rozcieranie przed głaskanie
b. rozcieranie przed ugniatanie
c. oklepywanie przed rozcieraniem
d. oklepywanie przed ugniataniem

10. Która grupa związków aktywnych przeważa w wodnych wyciągach z
kwiatostanu lipy?
a. śluzy
b. pektyny
c. garbniki
d. bioflawonoidy

11. Do której grupy składników aktywnych o działaniu przeciwzapalnym
należy bisabolol?
a. śluzy
b. azuleny
c. garbniki
d. fitohormony

12. Do której grupy związków aktywnych zaliczysz kw. mlekowy?
a. alfa - hydroksykwasy
b. beta- hydroksykwasy
c. nasycone kwasy tluszczowe
d. nienasycone kwasy tluszczowe

13. Spośród witamin stosowanych w preparatach kosmetycznych
najsilniejszym przeciwutleniaczem jest:
a. wit.A
b. wit.B
c. wit.C
d. wit.E

14. Którego narzędzia _nie zastosujesz_ w zabiegu pedicuru?
a. gilityny
b. cęgów kątowych
c. cęgów czołowych
d. cążków do usuwania obrąbka naskórkowego

15. Zdjęcie przedstawia aparat do :
a. jonoforezy
b. galwanizacji
c. pulweryzacji
d. mikrodermabrazji
jest to urządzenie do pulweryzacji Smile

16. Zdjęcie przedstawia pędzel w skali 1:2 do nakładania:
a. cieni
b. pudru
c. masek
d. podkładu
jest to pędzel do pudru Smile

17. Do dezynfekcji chemicznej używa się:
a. wrzącej wody
b. komory parowej
c. związków jodu i barwników
d. komory parowo- formalinowej

18. Symbol "F" na opakowaniu środka do dezynfekcji informuje o jego
działaniu:
a. prątkobójczym
b. grzybobójczym
c. wirusobójczym
d. bakteriobójczym

19. Cas sterylizacji w autoklawie mierzymy od momentu:
a. właczenia aparatu
b. uzyskania właściwego ciśnienia
c. uzyskania właściwej temp.
d. uzyskania właściwego ciśnienia i temp.

20. Wodny wyciąg z twardych części roślin to:
a. napar
b. odwar
c. nalewka
d. kataplazma

21. Melanocyty są pochodzenia:
a. skórnego
b. nerwowego
c. naskórkowego
d. łącznotkankowego

22. W której warstwie naskórka znajdują się komorki Langerhansa?
a. rogowej
b. ziarnistej
c. kolczystej
d. podstawnej

23. Komórkami skory właściwej _nie są_:
a. histocyty
b. fibroblasty
c. korneocyty
d. komórki tuczne

24. Jakiego pochodzenia są przydatki skóry?
a. skornego
b. nerwowego
c. naskórkowego
d. łącznotkankowego

25. Do żywych warstw naskórka należą:
a. jasna i kolczysta
b. rogowa i ziarnista
c. rogowa i podstawna
d. podstawna i kolczysta

26. Przy trądziku różowatym wskazane są zabiegi:
a. pulweryzacji i jonoforezy
b. pulweryzacji i d'arsonwalizacji
c. pulweryzacji i naświetlań lampą sollux z czer. fitrem
d. d'arsonwalizacji i naswietlan lampa sollux z czer. filtrem

27. W warunkach gabinetu kosmetycznego , splyczenia rozstepow można
dokonać za pomocą:
a. termolizy
b. metody IPL
c. metody blend
d. mikrodermabrazji

28. Przebarwienia posłoneczne wymagają przeprowadzenia serii zabiegów z
zakresu:
a. epilacji i nawilżenia
b. krioterapii i nawilżenia
c. dermabrazji i nawilżenia
d. mikrodermabrazji i nawilżenia

29. Cera normalna u kobiety po 40 roku życia wymaga przeprowadzenia
nast. zabiegów:
a. liftingujących
b. stymulujących
c. złuszczających
d. nawilżająco- natłuszczających

30. Aparatu do jonoforezy można także użyć do zabiegu:
a. fonoforezy
b. sonoforezy
c. pulweryzacji
d. galwanizacji

31. Zabiegu zamykania rozszerzonych naczyć krwionośnych można dokonać
przy pomocy:
a. lasera
b. galwanu
c. d'arsonwala
d. lampy sollux z czerw. filtrem

32. Prąd stały, który w czasi swojego przepływu nie zmienia kierunku i
wartości natężenia jest wykorzystywany w zabiegu:
a. jonoforezy
b. fonoforezy
c. waponizacji
d. d'arsonwalizacji

33. Hydrolizaty kolagenu w kosmetykach do pielęgnacji skóry starzejącej
się powinny być podawane w nośnikach:
a. lipidowych
b. liposomowych
c. biłkowych
d. hydrożelowych

34. Toksyna botulinowa stosowana do korekcji zmarszczek i bruzd należy
do grupy:
a. implantow trwałych
b. implantów nietrwałych
c. substancji paraliżujących czasowo
d. substancji paraliżujących trwale

35. W której grupie preparatów kosmetycznych stosowane są papaina i
bromelina?:
a. peeling typu scrub
b. peeling z kwasami
c. peeling enzymatyczny
d. peeling typu green-peel

36. Zabieg oczyszczania leczniczego wymaga zastosowania preparatów:
a. nawilżających
b. liftingujących
c. dotleniających
d. normalizujących

37. Które z wymienionych form leczenia zaliczysz wyłącznie do technik
aromaterapeutycznych:
a. okład
b. sauna
c. kominek
d. inhalacja

38. Epilacja przy naprzeminnym użyciu prądu stałego i zmiennego to:
a. termoliza
b. elektroliza
c. laseroterapia
d. metoda blend

39. Opakowanie peelingu enzymatycznego o pojemności 200ml kosztuje 70zł.
Wiedząc, że na jeden zabieg użyjesz 5ml tego preparatu wskaż koszt jego
użycia:
a. 1,65
b. 1,75
c. 1,85
d. 1, 95

40. W gabinecie kosmetycznym wprowadzono 20% rabat świąteczny na zabiegi
liftingujące. Wiedząc,że koszt zabiegu przed promocją wynosi 235zł,
wskaż koszt zabiegu promocyjnego:
a. 168zł
b. 178zł
c. 188zł
d. 208zł

41. Oblicz koszt energii elektrycznej potrzebnej do 20 min. pracy
wapozonu o mocy 1,2kW, jeżeli cena 1kWh wynosi 0,40zł.
a. 0.14
b. 0.16
c. 0.18
d. 0.20

42. Oznaczenie CE umieszczone na wtyczce urządzenia elektrycznego,
wskazuje na:
a. bezpieczeństwo użytkowania wtyczki
b. bezpieczeństwo użytkowania obudowy
c. bezpieczeństwo użytkowania całego użądzenia
d. nietoksyczność matariałów użytych do produkcji kabla

43. Spośród cech dobrego preparatu do dezynfekcji wybierz najważniejsze:
a. tani, trwały, biodegradowalny
b. tani, skuteczny, nietoksyczny
c. tani, skuteczny, o miłym zapachu
d. skuteczny, nietoksyczny, biodegradowalny

44. Wskaż najniższe natężenie prądu stałego, które może doprowadzić do
zgonu w wyniku porażenia?
a. 40mA
b. 50mA
c. 60mA
d. 70mA

45. Która z wymienionych chorób jest przeciwskazaniem do zabiegów
pielęgnacyjnych w obrębie dłoni?
a. grzybica
b. rybia łuska
c. nadmierne rogowacenie
d. zaburzenia krążenia krwi i limfy

46. Najskuteczniejszą formą ochrony przed zakażeniem chorobami
przenoszonymi drogą krwi w gabinecie kosmetycznym jest:
a. sterylizacja narzędzi
b. szczepienia ochronne
c. dezynfekcja termiczna
d. dezynfekcja chemiczne

47. Przed przystąpieniem do sterylizacji narzędzi w autoklawie należy je
kolejno:
a. umyć, wysuszyć, rozmontować, zapakować
b. wysuszyć, zdezynfekować, umyć, zapakować
c. rozmontować, umyć, wysuszyć, zapakować
d. zdezynfekować, umyć, wysuszyć, zapakować

48. W przypadku podrażnienia skóry w trakcie zabiegu należy
a. przemyć wodą
b. nałożyć okład kojący
c. podać doustnie leki przeciwalergiczne
d. nałożyć miejscowo leki przeciwalergiczne

49. Opaskę uciskową zakładamy poszkodowanemu podczas udzielania
pierwszej pomocy w krwotoku:
a. żylnym
b. tętniczym
c. pośrednim
d. wewnętrznym

50. Przy podrażnieniu brzegów powiek podczas zabiegu henny należy
natychmiast :
a. przepłukać oczy naparem z ruminku
b. przepłukać oczy naparem z pokrzywy
c. nałożyć ciepły okład z naparu herbaty
d. przepłukać oczy jałową solą fizjologiczną
aandzela jest offline  
Stary 2010-06-20, 15:32   #2301
izunia233
Zadomowienie
 
Avatar izunia233
 
Zarejestrowany: 2009-03
Lokalizacja: Lubuskie
Wiadomości: 1 475
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez aandzela Pokaż wiadomość
hej dziewczyny moze ktoras mi powiedziec z ktorego roku jest ten test?
i czy ktoras ma klucz? bardzo prosze


1. Ktore z podanych grup okraśleń dotyczy skory tłustej?
a. cienka, matowa
b. zgrubiała, matowa
c. cienka, błyszcząca
d. gruba , błyszcząca

2. Aksamitną, wilgotną skórę oraz kruche paznokcie i wypadające włosy
obserwuje się przy:
a. nadczynności tarczycy
b. niedoczynności tarczycy
c. nadczynności kory nadnerczy
d. niedoczynności kory nadnerczy

3. W przebiegu trądziku różowatego _nie występują_:
a. grudki
b. krosty
c. zaskórniki
d. przerosty łojotokowe

4. Łysienie plackowate może być wywołane przez:
a. podeszły wiek
b. nadmierny stres
c. nadmiar androgenów
d. nadmiar kortykosteroidów

5. Maska termo-modelująca jest elementem zabiegu pielęgnacyjnego o
działaniu:
a. liftingującym
b. złuszczającym
c. nawilżającym
d. dotleniającym

6. Który z zabiegów dotyczy kosmetyki leczniczej?
a. masaż
b. kawitacja
c. jonoforeza
d. mikrodermabrazja

7. Który z zabiegów _nie dotyczy_ kosmetyki upiększającej?
a. henna
b. modelarz
c. body painting
d. french manicure

8. Wybierz prawidłową kolejność zabiegu farbowania brwi i rzęs:
a. farbowanie brwi, farbowanie rzęs
b. regulacja brwi, farbowanie rzęs
c. regulacja brwi, farbowanie brwi
d. farbowanie rzęs, farbowanie brwi

9. W masażu higieniczno- kosmetycznym wykonuje się poszczególne techniki

w następującej kolejności:
a. rozcieranie przed głaskanie
b. rozcieranie przed ugniatanie
c. oklepywanie przed rozcieraniem
d. oklepywanie przed ugniataniem

10. Która grupa związków aktywnych przeważa w wodnych wyciągach z
kwiatostanu lipy?
a. śluzy
b. pektyny
c. garbniki
d. bioflawonoidy

11. Do której grupy składników aktywnych o działaniu przeciwzapalnym
należy bisabolol?
a. śluzy
b. azuleny
c. garbniki
d. fitohormony

12. Do której grupy związków aktywnych zaliczysz kw. mlekowy?
a. alfa - hydroksykwasy
b. beta- hydroksykwasy
c. nasycone kwasy tluszczowe
d. nienasycone kwasy tluszczowe

13. Spośród witamin stosowanych w preparatach kosmetycznych
najsilniejszym przeciwutleniaczem jest:
a. wit.A
b. wit.B
c. wit.C
d. wit.E

14. Którego narzędzia _nie zastosujesz_ w zabiegu pedicuru?
a. gilityny
b. cęgów kątowych
c. cęgów czołowych
d. cążków do usuwania obrąbka naskórkowego

15. Zdjęcie przedstawia aparat do :
a. jonoforezy
b. galwanizacji
c. pulweryzacji
d. mikrodermabrazji
jest to urządzenie do pulweryzacji Smile

16. Zdjęcie przedstawia pędzel w skali 1:2 do nakładania:
a. cieni
b. pudru
c. masek
d. podkładu
jest to pędzel do pudru Smile

17. Do dezynfekcji chemicznej używa się:
a. wrzącej wody
b. komory parowej
c. związków jodu i barwników
d. komory parowo- formalinowej

18. Symbol "F" na opakowaniu środka do dezynfekcji informuje o jego
działaniu:
a. prątkobójczym
b. grzybobójczym
c. wirusobójczym
d. bakteriobójczym

19. Cas sterylizacji w autoklawie mierzymy od momentu:
a. właczenia aparatu
b. uzyskania właściwego ciśnienia
c. uzyskania właściwej temp.
d. uzyskania właściwego ciśnienia i temp.

20. Wodny wyciąg z twardych części roślin to:
a. napar
b. odwar
c. nalewka
d. kataplazma

21. Melanocyty są pochodzenia:
a. skórnego
b. nerwowego
c. naskórkowego
d. łącznotkankowego

22. W której warstwie naskórka znajdują się komorki Langerhansa?
a. rogowej
b. ziarnistej
c. kolczystej
d. podstawnej

23. Komórkami skory właściwej _nie są_:
a. histocyty
b. fibroblasty
c. korneocyty
d. komórki tuczne

24. Jakiego pochodzenia są przydatki skóry?
a. skornego
b. nerwowego
c. naskórkowego
d. łącznotkankowego

25. Do żywych warstw naskórka należą:
a. jasna i kolczysta
b. rogowa i ziarnista
c. rogowa i podstawna
d. podstawna i kolczysta

26. Przy trądziku różowatym wskazane są zabiegi:
a. pulweryzacji i jonoforezy
b. pulweryzacji i d'arsonwalizacji
c. pulweryzacji i naświetlań lampą sollux z czer. fitrem
d. d'arsonwalizacji i naswietlan lampa sollux z czer. filtrem

27. W warunkach gabinetu kosmetycznego , splyczenia rozstepow można
dokonać za pomocą:
a. termolizy
b. metody IPL
c. metody blend
d. mikrodermabrazji

28. Przebarwienia posłoneczne wymagają przeprowadzenia serii zabiegów z
zakresu:
a. epilacji i nawilżenia
b. krioterapii i nawilżenia
c. dermabrazji i nawilżenia
d. mikrodermabrazji i nawilżenia

29. Cera normalna u kobiety po 40 roku życia wymaga przeprowadzenia
nast. zabiegów:
a. liftingujących
b. stymulujących
c. złuszczających
d. nawilżająco- natłuszczających

30. Aparatu do jonoforezy można także użyć do zabiegu:
a. fonoforezy
b. sonoforezy
c. pulweryzacji
d. galwanizacji

31. Zabiegu zamykania rozszerzonych naczyć krwionośnych można dokonać
przy pomocy:
a. lasera
b. galwanu
c. d'arsonwala
d. lampy sollux z czerw. filtrem

32. Prąd stały, który w czasi swojego przepływu nie zmienia kierunku i
wartości natężenia jest wykorzystywany w zabiegu:
a. jonoforezy
b. fonoforezy
c. waponizacji
d. d'arsonwalizacji

33. Hydrolizaty kolagenu w kosmetykach do pielęgnacji skóry starzejącej
się powinny być podawane w nośnikach:
a. lipidowych
b. liposomowych
c. biłkowych
d. hydrożelowych

34. Toksyna botulinowa stosowana do korekcji zmarszczek i bruzd należy
do grupy:
a. implantow trwałych
b. implantów nietrwałych
c. substancji paraliżujących czasowo
d. substancji paraliżujących trwale

35. W której grupie preparatów kosmetycznych stosowane są papaina i
bromelina?:
a. peeling typu scrub
b. peeling z kwasami
c. peeling enzymatyczny
d. peeling typu green-peel

36. Zabieg oczyszczania leczniczego wymaga zastosowania preparatów:
a. nawilżających
b. liftingujących
c. dotleniających
d. normalizujących

37. Które z wymienionych form leczenia zaliczysz wyłącznie do technik
aromaterapeutycznych:
a. okład
b. sauna
c. kominek
d. inhalacja

38. Epilacja przy naprzeminnym użyciu prądu stałego i zmiennego to:
a. termoliza
b. elektroliza
c. laseroterapia
d. metoda blend

39. Opakowanie peelingu enzymatycznego o pojemności 200ml kosztuje 70zł.
Wiedząc, że na jeden zabieg użyjesz 5ml tego preparatu wskaż koszt jego
użycia:
a. 1,65
b. 1,75
c. 1,85
d. 1, 95

40. W gabinecie kosmetycznym wprowadzono 20% rabat świąteczny na zabiegi
liftingujące. Wiedząc,że koszt zabiegu przed promocją wynosi 235zł,
wskaż koszt zabiegu promocyjnego:
a. 168zł
b. 178zł
c. 188zł
d. 208zł

41. Oblicz koszt energii elektrycznej potrzebnej do 20 min. pracy
wapozonu o mocy 1,2kW, jeżeli cena 1kWh wynosi 0,40zł.
a. 0.14
b. 0.16
c. 0.18
d. 0.20

42. Oznaczenie CE umieszczone na wtyczce urządzenia elektrycznego,
wskazuje na:
a. bezpieczeństwo użytkowania wtyczki
b. bezpieczeństwo użytkowania obudowy
c. bezpieczeństwo użytkowania całego użądzenia
d. nietoksyczność matariałów użytych do produkcji kabla

43. Spośród cech dobrego preparatu do dezynfekcji wybierz najważniejsze:
a. tani, trwały, biodegradowalny
b. tani, skuteczny, nietoksyczny
c. tani, skuteczny, o miłym zapachu
d. skuteczny, nietoksyczny, biodegradowalny

44. Wskaż najniższe natężenie prądu stałego, które może doprowadzić do
zgonu w wyniku porażenia?
a. 40mA
b. 50mA
c. 60mA
d. 70mA

45. Która z wymienionych chorób jest przeciwskazaniem do zabiegów
pielęgnacyjnych w obrębie dłoni?
a. grzybica
b. rybia łuska
c. nadmierne rogowacenie
d. zaburzenia krążenia krwi i limfy

46. Najskuteczniejszą formą ochrony przed zakażeniem chorobami
przenoszonymi drogą krwi w gabinecie kosmetycznym jest:
a. sterylizacja narzędzi
b. szczepienia ochronne
c. dezynfekcja termiczna
d. dezynfekcja chemiczne

47. Przed przystąpieniem do sterylizacji narzędzi w autoklawie należy je
kolejno:
a. umyć, wysuszyć, rozmontować, zapakować
b. wysuszyć, zdezynfekować, umyć, zapakować
c. rozmontować, umyć, wysuszyć, zapakować
d. zdezynfekować, umyć, wysuszyć, zapakować

48. W przypadku podrażnienia skóry w trakcie zabiegu należy
a. przemyć wodą
b. nałożyć okład kojący
c. podać doustnie leki przeciwalergiczne
d. nałożyć miejscowo leki przeciwalergiczne

49. Opaskę uciskową zakładamy poszkodowanemu podczas udzielania
pierwszej pomocy w krwotoku:
a. żylnym
b. tętniczym
c. pośrednim
d. wewnętrznym

50. Przy podrażnieniu brzegów powiek podczas zabiegu henny należy
natychmiast :
a. przepłukać oczy naparem z ruminku
b. przepłukać oczy naparem z pokrzywy
c. nałożyć ciepły okład z naparu herbaty
d. przepłukać oczy jałową solą fizjologiczną
Rok 2006
izunia233 jest offline  
Stary 2010-06-20, 15:52   #2302
aandzela
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-05
Wiadomości: 21
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

izunia223 masz może klucz do tego testu?
aandzela jest offline  
Stary 2010-06-20, 15:58   #2303
ikusia2323
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-05
Wiadomości: 3
Wpisy w blogu: 2
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

hej jak obstawiacie z czego będzie egzamin praktyczny?
ikusia2323 jest offline  
Stary 2010-06-20, 16:21   #2304
izunia233
Zadomowienie
 
Avatar izunia233
 
Zarejestrowany: 2009-03
Lokalizacja: Lubuskie
Wiadomości: 1 475
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez aandzela Pokaż wiadomość
hej dziewczyny moze ktoras mi powiedziec z ktorego roku jest ten test?
i czy ktoras ma klucz? bardzo prosze


1. Ktore z podanych grup okraśleń dotyczy skory tłustej?
a. cienka, matowa
b. zgrubiała, matowa
c. cienka, błyszcząca
d. gruba , błyszcząca

2. Aksamitną, wilgotną skórę oraz kruche paznokcie i wypadające włosy
obserwuje się przy:
a. nadczynności tarczycy
b. niedoczynności tarczycy
c. nadczynności kory nadnerczy
d. niedoczynności kory nadnerczy

3. W przebiegu trądziku różowatego _nie występują_:
a. grudki
b. krosty
c. zaskórniki
d. przerosty łojotokowe

4. Łysienie plackowate może być wywołane przez:
a. podeszły wiek
b. nadmierny stres
c. nadmiar androgenów
d. nadmiar kortykosteroidów

5. Maska termo-modelująca jest elementem zabiegu pielęgnacyjnego o
działaniu:
a. liftingującym
b. złuszczającym
c. nawilżającym
d. dotleniającym

6. Który z zabiegów dotyczy kosmetyki leczniczej?
a. masaż
b. kawitacja
c. jonoforeza
d. mikrodermabrazja

7. Który z zabiegów _nie dotyczy_ kosmetyki upiększającej?
a. henna
b. modelarz
c. body painting
d. french manicure

8. Wybierz prawidłową kolejność zabiegu farbowania brwi i rzęs:
a. farbowanie brwi, farbowanie rzęs
b. regulacja brwi, farbowanie rzęs
c. regulacja brwi, farbowanie brwi
d. farbowanie rzęs, farbowanie brwi

9. W masażu higieniczno- kosmetycznym wykonuje się poszczególne techniki

w następującej kolejności:
a. rozcieranie przed głaskanie
b. rozcieranie przed ugniatanie
c. oklepywanie przed rozcieraniem
d. oklepywanie przed ugniataniem

10. Która grupa związków aktywnych przeważa w wodnych wyciągach z kwiatostanu lipy?
a. śluzy
b. pektyny
c. garbniki
d. bioflawonoidy

11. Do której grupy składników aktywnych o działaniu przeciwzapalnym należy bisabolol?
a. śluzy
b. azuleny
c. garbniki
d. fitohormony

12. Do której grupy związków aktywnych zaliczysz kw. mlekowy?
a. alfa - hydroksykwasy
b. beta- hydroksykwasy
c. nasycone kwasy tluszczowe
d. nienasycone kwasy tluszczowe

13. Spośród witamin stosowanych w preparatach kosmetycznych
najsilniejszym przeciwutleniaczem jest:
a. wit.A
b. wit.B
c. wit.C
d. wit.E

14. Którego narzędzia _nie zastosujesz_ w zabiegu pedicuru?
a. gilityny
b. cęgów kątowych
c. cęgów czołowych
d. cążków do usuwania obrąbka naskórkowego

15. Zdjęcie przedstawia aparat do :
a. jonoforezy
b. galwanizacji
c. pulweryzacji
d. mikrodermabrazji
jest to urządzenie do pulweryzacji Smile

16. Zdjęcie przedstawia pędzel w skali 1:2 do nakładania:
a. cieni
b. pudru
c. masek
d. podkładu
jest to pędzel do pudru Smile

17. Do dezynfekcji chemicznej używa się:
a. wrzącej wody
b. komory parowej
c. związków jodu i barwników
d. komory parowo- formalinowej

18. Symbol "F" na opakowaniu środka do dezynfekcji informuje o jego
działaniu:
a. prątkobójczym
b. grzybobójczym
c. wirusobójczym
d. bakteriobójczym

19. Czas sterylizacji w autoklawie mierzymy od momentu:
a. właczenia aparatu
b. uzyskania właściwego ciśnienia
c. uzyskania właściwej temp.
d. uzyskania właściwego ciśnienia i temp.

20. Wodny wyciąg z twardych części roślin to:
a. napar
b. odwar
c. nalewka
d. kataplazma

21. Melanocyty są pochodzenia:
a. skórnego
b. nerwowego
c. naskórkowego
d. łącznotkankowego

22. W której warstwie naskórka znajdują się komorki Langerhansa?
a. rogowej
b. ziarnistej
c. kolczystej
d. podstawnej

23. Komórkami skory właściwej _nie są_:
a. histocyty
b. fibroblasty
c. korneocyty
d. komórki tuczne

24. Jakiego pochodzenia są przydatki skóry?
a. skornego
b. nerwowego
c. naskórkowego
d. łącznotkankowego

25. Do żywych warstw naskórka należą:
a. jasna i kolczysta
b. rogowa i ziarnista
c. rogowa i podstawna
d. podstawna i kolczysta

26. Przy trądziku różowatym wskazane są zabiegi:
a. pulweryzacji i jonoforezy
b. pulweryzacji i d'arsonwalizacji
c. pulweryzacji i naświetlań lampą sollux z czer. fitrem
d. d'arsonwalizacji i naswietlan lampa sollux z czer. filtrem

27. W warunkach gabinetu kosmetycznego , splycenia rozstepow można
dokonać za pomocą:
a. termolizy
b. metody IPL
c. metody blend
d. mikrodermabrazji

28. Przebarwienia posłoneczne wymagają przeprowadzenia serii zabiegów z zakresu:
a. epilacji i nawilżenia
b. krioterapii i nawilżenia
c. dermabrazji i nawilżenia
d. mikrodermabrazji i nawilżenia

29. Cera normalna u kobiety po 40 roku życia wymaga przeprowadzenia nast. zabiegów:
a. liftingujących
b. stymulujących
c. złuszczających
d. nawilżająco- natłuszczających

30. Aparatu do jonoforezy można także użyć do zabiegu:
a. fonoforezy
b. sonoforezy
c. pulweryzacji
d. galwanizacji

31. Zabiegu zamykania rozszerzonych naczyć krwionośnych można dokonać przy pomocy:
a. lasera
b. galwanu
c. d'arsonwala
d. lampy sollux z czerw. filtrem

32. Prąd stały, który w czasi swojego przepływu nie zmienia kierunku i
wartości natężenia jest wykorzystywany w zabiegu:
a. jonoforezy
b. fonoforezy
c. waponizacji
d. d'arsonwalizacji

33. Hydrolizaty kolagenu w kosmetykach do pielęgnacji skóry starzejącej się powinny być podawane w nośnikach:
a. lipidowych
b. liposomowych
c. biłkowych
d. hydrożelowych

34. Toksyna botulinowa stosowana do korekcji zmarszczek i bruzd należy do grupy:
a. implantow trwałych
b. implantów nietrwałych
c. substancji paraliżujących czasowo
d. substancji paraliżujących trwale

35. W której grupie preparatów kosmetycznych stosowane są papaina i
bromelina?:
a. peeling typu scrub
b. peeling z kwasami
c. peeling enzymatyczny
d. peeling typu green-peel

36. Zabieg oczyszczania leczniczego wymaga zastosowania preparatów:
a. nawilżających
b. liftingujących
c. dotleniających
d. normalizujących

37. Które z wymienionych form leczenia zaliczysz wyłącznie do technik
aromaterapeutycznych:
a. okład
b. sauna
c. kominek
d. inhalacja

38. Epilacja przy naprzeminnym użyciu prądu stałego i zmiennego to:
a. termoliza
b. elektroliza
c. laseroterapia
d. metoda blend

39. Opakowanie peelingu enzymatycznego o pojemności 200ml kosztuje 70zł.
Wiedząc, że na jeden zabieg użyjesz 5ml tego preparatu wskaż koszt jego
użycia:
a. 1,65
b. 1,75
c. 1,85
d. 1, 95

40. W gabinecie kosmetycznym wprowadzono 20% rabat świąteczny na zabiegi liftingujące. Wiedząc,że koszt zabiegu przed promocją wynosi 235zł, wskaż koszt zabiegu promocyjnego:
a. 168zł
b. 178zł
c. 188zł
d. 208zł

41. Oblicz koszt energii elektrycznej potrzebnej do 20 min. pracy
wapozonu o mocy 1,2kW, jeżeli cena 1kWh wynosi 0,40zł.
a. 0.14
b. 0.16
c. 0.18
d. 0.20

42. Oznaczenie CE umieszczone na wtyczce urządzenia elektrycznego,
wskazuje na:
a. bezpieczeństwo użytkowania wtyczki
b. bezpieczeństwo użytkowania obudowy
c. bezpieczeństwo użytkowania całego użądzenia
d. nietoksyczność matariałów użytych do produkcji kabla

43. Spośród cech dobrego preparatu do dezynfekcji wybierz najważniejsze:
a. tani, trwały, biodegradowalny
b. tani, skuteczny, nietoksyczny
c. tani, skuteczny, o miłym zapachu
d. skuteczny, nietoksyczny, biodegradowalny

44. Wskaż najniższe natężenie prądu stałego, które może doprowadzić do zgonu w wyniku porażenia?
a. 40mA
b. 50mA
c. 60mA
d. 70mA

45. Która z wymienionych chorób jest przeciwskazaniem do zabiegów
pielęgnacyjnych w obrębie dłoni?
a. grzybica
b. rybia łuska
c. nadmierne rogowacenie
d. zaburzenia krążenia krwi i limfy

46. Najskuteczniejszą formą ochrony przed zakażeniem chorobami
przenoszonymi drogą krwi w gabinecie kosmetycznym jest:
a. sterylizacja narzędzi
b. szczepienia ochronne
c. dezynfekcja termiczna
d. dezynfekcja chemiczne

47. Przed przystąpieniem do sterylizacji narzędzi w autoklawie należy je
kolejno:
a. umyć, wysuszyć, rozmontować, zapakować
b. wysuszyć, zdezynfekować, umyć, zapakować
c. rozmontować, umyć, wysuszyć, zapakować
d. zdezynfekować, umyć, wysuszyć, zapakować

48. W przypadku podrażnienia skóry w trakcie zabiegu należy
a. przemyć wodą
b. nałożyć okład kojący
c. podać doustnie leki przeciwalergiczne
d. nałożyć miejscowo leki przeciwalergiczne

49. Opaskę uciskową zakładamy poszkodowanemu podczas udzielania
pierwszej pomocy w krwotoku:
a. żylnym
b. tętniczym
c. pośrednim
d. wewnętrznym

50. Przy podrażnieniu brzegów powiek podczas zabiegu henny należy
natychmiast :
a. przepłukać oczy naparem z ruminku
b. przepłukać oczy naparem z pokrzywy
c. nałożyć ciepły okład z naparu herbaty
d. przepłukać oczy jałową solą fizjologiczną
prosze bardzo
izunia233 jest offline  
Stary 2010-06-20, 16:29   #2305
kejtucha
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-05
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 21
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez Basia8212 Pokaż wiadomość
generalnie wiem,że jak wykonujemy zabieg mikrodermabrazji to nie robimy juz innych peelingów typu enzymatyczny scrub itp,tak samo przy kawitacji,albo taki albo enzymatyczny,w tym pytaniu chyba chodzi o to kiedy nakładamy chemiczne substancje np eksfoliujące bo istnieje metoda łaczenia mikrodermabrazji i kwasów,wiec wtedy to bedzie prawidłowa kolejnosc,tak jak napisałas.Własnie ja niemam tego klucza i testu,a koleżanka mi mówiła że gdzies wyczytała,że chemiczne pierwsze,ale to by była rzeźnia przecież dla cery.bo jak robisz mikro to możesz regulowac jak złuszczasz,potem można na chwileczke nałozyc kwas a w razie potrzeby odrazu zmyc,a jak zrobisz kwasy to już buzia jest strasznie podrazniona i jak na to zrobisz zdzieranie głowicą to nie było by to za dobre.ja tak uważam.
zaraz wam wleje cos o złuszczaniu i tam znalazłam że robi sie metodę łączoną mikrodermabrazja i kwasy nie kwasy i mikro.

Dzięki koki


Hej dziewczyny w tym pytaniu prawidłową odpowiedzią jest odp po mechanicznej!!!!!!!.Poszłyśmy z koleżanka do gab kosmetycznego wypytać Panie dyplomowane kosmetyczki. Szczerze mówiąc byłam zdziwiona że można łączyć obie metody )

Pozdrawiam
kejtucha jest offline  
Stary 2010-06-20, 16:43   #2306
koki1980
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-03
Wiadomości: 80
Wpisy w blogu: 2
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez kejtucha Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny w tym pytaniu prawidłową odpowiedzią jest odp po mechanicznej!!!!!!!.Poszłyśmy z koleżanka do gab kosmetycznego wypytać Panie dyplomowane kosmetyczki. Szczerze mówiąc byłam zdziwiona że można łączyć obie metody )

Pozdrawiam

hej no tak wlasnie napisałam, chemiczna po mechanicznej, i napewno tak jak Basia pisze chodzi o mikro i AHA, takze to pytanie jest ok wyjasnione
ale mam nastepne kochane kosmetyczki powiedzcie mi jak bedzie z tym pytaniem?
ktora z podanych witamin posiada zdolnosc zatrzymywania wody w skorze?
a.pirydoksyna
b.tokoferol
c.kalcyferol
d.filochinion


ja tu bym pirydoksyne obstawila mimo ze tokoferol tez zatrzymuje wode
sama niewiem, moze chodzi o roznice w zatrzymywaniu wody w skorze a atrzymywaniu wody w naskorku, co o tym myslicie?? kochane
koki1980 jest offline  
Stary 2010-06-20, 16:59   #2307
kasaia23
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-11
Lokalizacja: niebo
Wiadomości: 69
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

dziewczyny blagam was powiedzcie czyto jest prawidlowa kolejnosc czynnosci w pediciuru bo juz wariuje na roznych projektach jest inaczej masakra pomorzcie:0

ETAP III
Plan realizacji czynności:
1. Nałożenie rękawiczek jednorazowych.
2. Dezynfekcja stóp odpowiednim preparatem.
3. Wymoczenie stóp w kąpieli wodnej z dodatkiem środka zmiękczającego przez 15-20 min.
4. Osuszenie stóp ręcznikiem.
5. Nałożenie płynu zmiękczającego skórki.
6. Usunięcie zgrubiałego naskórka z pięt i podeszw za pomocą ostrza Omega.
7. Skrócenie i opiłowanie paznokci na prosto.
8. Odsunięcie skórek przy pomocy kopytka.
9. Wycięcie skórek cążkami.
10. Wygładzenie naskórka za pomocą peelingu.
11. Spłukanie peeling w misce z wodą.
12.Wykonanie masażu na odpowiednim preparacie – 10 min.
13. Nałożenie wybranej maski ( regenerująca).
14. Owinięcie stóp folią spożywczą i ręcznikiem frotte oraz usunięcie maski po 20 min.
15. Umieszczenie separatorów między palcami klientki.
16. Odtłuszczenie płytki paznokciowej.
17. Pomalowanie lakierem podkładowym płytki paznokciowej.
18. Pomalowanie paznokci jednym kolorem lakieru.
19. Po wyschnięciu paznokci usunięcie separatorów.
20. Przekazanie zaleceń do pielęgnacji w domu.
21. Podziękowanie za zabieg oraz ocena efektów końcowych.
ETAP IV

kasaia23 jest offline  
Stary 2010-06-20, 17:03   #2308
koki1980
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-03
Wiadomości: 80
Wpisy w blogu: 2
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Cytat:
Napisane przez kasaia23 Pokaż wiadomość
dziewczyny blagam was powiedzcie czyto jest prawidlowa kolejnosc czynnosci w pediciuru bo juz wariuje na roznych projektach jest inaczej masakra pomorzcie:0

ETAP III
Plan realizacji czynności:
1. Nałożenie rękawiczek jednorazowych.
2. Dezynfekcja stóp odpowiednim preparatem.
3. Wymoczenie stóp w kąpieli wodnej z dodatkiem środka zmiękczającego przez 15-20 min.
4. Osuszenie stóp ręcznikiem.
5. Nałożenie płynu zmiękczającego skórki.
6. Usunięcie zgrubiałego naskórka z pięt i podeszw za pomocą ostrza Omega.
7. Skrócenie i opiłowanie paznokci na prosto.
8. Odsunięcie skórek przy pomocy kopytka.
9. Wycięcie skórek cążkami.
10. Wygładzenie naskórka za pomocą peelingu.
11. Spłukanie peeling w misce z wodą.
12.Wykonanie masażu na odpowiednim preparacie – 10 min.
13. Nałożenie wybranej maski ( regenerująca).
14. Owinięcie stóp folią spożywczą i ręcznikiem frotte oraz usunięcie maski po 20 min.
15. Umieszczenie separatorów między palcami klientki.
16. Odtłuszczenie płytki paznokciowej.
17. Pomalowanie lakierem podkładowym płytki paznokciowej.
18. Pomalowanie paznokci jednym kolorem lakieru.
19. Po wyschnięciu paznokci usunięcie separatorów.
20. Przekazanie zaleceń do pielęgnacji w domu.
21. Podziękowanie za zabieg oraz ocena efektów końcowych.
ETAP IV
hej kolejnosc jest dobra . tylko jak my pisłałysmy projekt o pedicure to przy moczeniu najpierw wyciagasz jedna stope do opracwania a pozniej druga, nie obie naraz, a na koniec zabiegu mozna wsmarowac jakis krem zmiekczjacy z dodatkiem mentolu, lawendy, lub lanoliny.

i tak sie wlasnie zastanawiam czy rzy pedicure bez frezarki trzeba zakladac okulary i maseczke????
koki1980 jest offline  
Stary 2010-06-20, 17:07   #2309
aandzela
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-05
Wiadomości: 21
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

dzieki izunia

Edytowane przez aandzela
Czas edycji: 2010-06-20 o 17:11
aandzela jest offline  
Stary 2010-06-20, 17:08   #2310
Paati89
Zakorzenienie
 
Avatar Paati89
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 9 256
Send a message via Skype™ to Paati89
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii

Co do pedicuru u mnie robiłyśmy i tarką i frezarką i w obu przypadkach musiałyśmy mieć maskę o rękawiczkach nie musze wspominać. Jednak bez okularów ze względu wygody,ale babka mówiła,że maska i okularki muszą być niestety.

Aha i uczyli mnie ,że przy pedicurze najpierw jeszcze zmywamy lakier przed moczeniem. Nie po moczeniu, tu w projektach wiele było że zmywamy po moczeniu więc jak to jest
__________________
Tattoomaniaczka
Początkowa Włosomaniaczka
Akcja : Zapuszczanie włosów trwa

Paati89 jest offline  
Zamknij wątek

Tagi
egzamin

Nowe wątki na forum Pielęgnacja - Pytania do kosmetyczki


Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:23.