Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2008-03-19, 14:50   #1
parapet16
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-01
Wiadomości: 290
pychota z samych żółtek

właśnie zrobiłam keks poszło do niego 6 białek a żółtka zostały, nie mam pojęcia co z nimi zrobić, nie znalazłam też takiego tematu więc może wrzucajmy tu pomysły na przepisy dzięki którym można będzie wykorzystać same żółtka

I czekam na wasze pomysły jak najszybciej
parapet16 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 16:22   #2
kasiunia`18
Zadomowienie
 
Avatar kasiunia`18
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 1 784
GG do kasiunia`18
Dot.: pychota z samych żółtek

ja z samych zoltek to wiem ze mozna zrobic kogiel-mogiel,miesza sie cukier z zoltkami mozna dodac kakao wedlug uznania,ale to po utarciu cukru z zoltkami,a uciera sie tak dlugo az bedzie robic si taka delikatna pianka,zoltko zacznie lekko bielec
__________________
"I feel the need - the need for speed!"


Majusia 19.01.2012r **
kasiunia`18 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 17:38   #3
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: pychota z samych żółtek

Nie kulinarnie ale...maseczka do włosów :z żółtka, nafty kosmetycznej, soku z połowy cytryny i oleju rycynowego

Kulinarnie to na czasie : majonez z :z zółtek,oleju,musztardy ,soli...
Byl tu podawany przepis na ADWOKAT (Ajerkoniak) ,czy LODY
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 19:35   #4
mavika
Zakorzenienie
 
Avatar mavika
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 6 654
Smaczny profil mavika
Smaczne przepisy1
GG do mavika
Dot.: pychota z samych żółtek

ja robilam kruche ciasteczka albo rogaliki
__________________
Wątek ciuchowy
http://wizaz.pl/forum/showthread.php...8#post38561988
mavika jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 20:14   #5
AgusiaGda
Raczkowanie
 
Avatar AgusiaGda
 
Zarejestrowany: 2007-01
Wiadomości: 372
Dot.: pychota z samych żółtek

no właśnie zrób kruche ciasto albo ciasteczka



a ten keks to z tartymi jabłkami i makiem? (bo kiedyś miałam taki przepis)
AgusiaGda jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 20:21   #6
olenkaa
Rozeznanie
 
Avatar olenkaa
 
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 868
GG do olenkaa
Dot.: pychota z samych żółtek

Cytat:
Napisane przez kasiunia`18 Pokaż wiadomość
ja z samych zoltek to wiem ze mozna zrobic kogiel-mogiel,miesza sie cukier z zoltkami mozna dodac kakao wedlug uznania,ale to po utarciu cukru z zoltkami,a uciera sie tak dlugo az bedzie robic si taka delikatna pianka,zoltko zacznie lekko bielec
kogiel mogiel kojarzy mi się z dzieciństwem strasznie się tym opychałam kiedyś teraz przenigdy nie zjadłabym, przecież to surowe jajka. bleeh
olenkaa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 21:22   #7
parapet16
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-01
Wiadomości: 290
Dot.: pychota z samych żółtek

keks z makiem ale bez jabłek za to z dużą ilością suszonych owoców
a z żółtek zrobiłam krem do kremówki
1,5 szklanki mleka tłustego
1/2 szklanki śmietanki kremowej 33 %
6 żółtek
1 laska wanilii
25 ml rumu lub mocnej wódki z kilkoma kroplami esencji rumowej
10 dag cukru pudru
40 g mąki ziemniaczanej

Przekrój wanilię na pół. Wlej mleko i śmietankę do garnka, dodaj wanilię i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Utrzyj żółtka z cukrem na puszysty kogel-mogel, wsyp mąkę ziemniaczaną, ubijaj jeszcze przez chwilę. Do masy żółtkowej wlewaj powoli gorące mleko i ubijaj przez kilka minut trzepaczką rózgową. Postaw krem na maleńkim ogniu i podgrzewaj, nie przerywając mieszania. Krem najpierw bardzo zgęstnieje, a potem zacznie rzednąć. Wtedy natychmiast zdejmij go z ognia, wlej alkohol, wymieszaj i wystudź.


a co do kogla mogla to nie boicie się surowych jajek? ja szczerze mówiąc mam stracha
parapet16 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-20, 14:11   #8
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 15 881
Wpisy w blogu: 6
Dot.: pychota z samych żółtek

Cytat:
Napisane przez olenkaa Pokaż wiadomość
kogiel mogiel kojarzy mi się z dzieciństwem strasznie się tym opychałam kiedyś teraz przenigdy nie zjadłabym, przecież to surowe jajka. bleeh
Ja mam tak samo.
Rena jest teraz online   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:18.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



--> nie zapisałem pliku!