Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2008-03-19, 15:50   #1
parapet16
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-01
Wiadomości: 290
pychota z samych żółtek

właśnie zrobiłam keks poszło do niego 6 białek a żółtka zostały, nie mam pojęcia co z nimi zrobić, nie znalazłam też takiego tematu więc może wrzucajmy tu pomysły na przepisy dzięki którym można będzie wykorzystać same żółtka

I czekam na wasze pomysły jak najszybciej
parapet16 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 17:22   #2
kasiunia`18
Zadomowienie
 
Avatar kasiunia`18
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 1 784
GG do kasiunia`18
Dot.: pychota z samych żółtek

ja z samych zoltek to wiem ze mozna zrobic kogiel-mogiel,miesza sie cukier z zoltkami mozna dodac kakao wedlug uznania,ale to po utarciu cukru z zoltkami,a uciera sie tak dlugo az bedzie robic si taka delikatna pianka,zoltko zacznie lekko bielec
__________________
"I feel the need - the need for speed!"


Majusia 19.01.2012r **
kasiunia`18 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 18:38   #3
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: pychota z samych żółtek

Nie kulinarnie ale...maseczka do włosów :z żółtka, nafty kosmetycznej, soku z połowy cytryny i oleju rycynowego

Kulinarnie to na czasie : majonez z :z zółtek,oleju,musztardy ,soli...
Byl tu podawany przepis na ADWOKAT (Ajerkoniak) ,czy LODY
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 20:35   #4
mavika
Zakorzenienie
 
Avatar mavika
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 6 654
Smaczny profil mavika
Smaczne przepisy1
GG do mavika
Dot.: pychota z samych żółtek

ja robilam kruche ciasteczka albo rogaliki
__________________
Wątek ciuchowy
http://wizaz.pl/forum/showthread.php...8#post38561988
mavika jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 21:14   #5
AgusiaGda
Raczkowanie
 
Avatar AgusiaGda
 
Zarejestrowany: 2007-01
Wiadomości: 372
Dot.: pychota z samych żółtek

no właśnie zrób kruche ciasto albo ciasteczka



a ten keks to z tartymi jabłkami i makiem? (bo kiedyś miałam taki przepis)
AgusiaGda jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 21:21   #6
olenkaa
Rozeznanie
 
Avatar olenkaa
 
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 868
GG do olenkaa
Dot.: pychota z samych żółtek

Cytat:
Napisane przez kasiunia`18 Pokaż wiadomość
ja z samych zoltek to wiem ze mozna zrobic kogiel-mogiel,miesza sie cukier z zoltkami mozna dodac kakao wedlug uznania,ale to po utarciu cukru z zoltkami,a uciera sie tak dlugo az bedzie robic si taka delikatna pianka,zoltko zacznie lekko bielec
kogiel mogiel kojarzy mi się z dzieciństwem strasznie się tym opychałam kiedyś teraz przenigdy nie zjadłabym, przecież to surowe jajka. bleeh
olenkaa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 22:22   #7
parapet16
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-01
Wiadomości: 290
Dot.: pychota z samych żółtek

keks z makiem ale bez jabłek za to z dużą ilością suszonych owoców
a z żółtek zrobiłam krem do kremówki
1,5 szklanki mleka tłustego
1/2 szklanki śmietanki kremowej 33 %
6 żółtek
1 laska wanilii
25 ml rumu lub mocnej wódki z kilkoma kroplami esencji rumowej
10 dag cukru pudru
40 g mąki ziemniaczanej

Przekrój wanilię na pół. Wlej mleko i śmietankę do garnka, dodaj wanilię i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Utrzyj żółtka z cukrem na puszysty kogel-mogel, wsyp mąkę ziemniaczaną, ubijaj jeszcze przez chwilę. Do masy żółtkowej wlewaj powoli gorące mleko i ubijaj przez kilka minut trzepaczką rózgową. Postaw krem na maleńkim ogniu i podgrzewaj, nie przerywając mieszania. Krem najpierw bardzo zgęstnieje, a potem zacznie rzednąć. Wtedy natychmiast zdejmij go z ognia, wlej alkohol, wymieszaj i wystudź.


a co do kogla mogla to nie boicie się surowych jajek? ja szczerze mówiąc mam stracha
parapet16 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-20, 15:11   #8
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 16 204
Wpisy w blogu: 6
Dot.: pychota z samych żółtek

Cytat:
Napisane przez olenkaa Pokaż wiadomość
kogiel mogiel kojarzy mi się z dzieciństwem strasznie się tym opychałam kiedyś teraz przenigdy nie zjadłabym, przecież to surowe jajka. bleeh
Ja mam tak samo.
__________________
zapraszam do wymianki kosmetykow - http://wizaz.pl/forum/showthread.php...7#post49126597
Rena jest teraz online   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:45.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra